2024-03-21 50 瀏覽
同FD行旺角,想食好食又唔貴嘅泰國嘢,咁encore哩間餐廳啦。晚市好full,未夠7點鐘已差唔多坐滿。可樂,食辣一定要飲隻汽水。凍泰式奶茶,泰式香味好濃,成杯甜度啱啱好,飲落唔會好甜。泰式鹵豬脾(例牌),豬手鋪滿一碟,分量好大。豬手滷得好軟嫩,入口即化。豬皮骨膠原滿滿,食落Q彈爽口。伴碟仲有鹵水蛋,酸菜同青菜,咸酸菜中和咗豬手油膩,唔錯。泰式香葉炒肉碎,落咗大量香葉,辣椒同魚露同肉碎一齊炒,好香辣惹味,就飯簡直一流。馬拉盞炒通菜,哩碟餸炒得好有鑊氣,通菜炒得啱啱斷生,食落好脆口。加入馬拉盞同蒜粒,辣椒一齊炒,好泰式風味。

可樂,食辣一定要飲隻汽水。
凍泰式奶茶,泰式香味好濃,成杯甜度啱啱好,飲落唔會好甜

2024-03-18
  • 凍泰式奶茶
  • 泰式香葉炒肉碎
  • 泰式鹵豬脾(例牌)
2024-03-19 57 瀏覽
係Openrice見到呢間好高評價嘅泰菜,決定試試餐廳分上下兩層,夜晚來到都算幾旺場而且多數是年輕一輩來 ( 感覺更可靠🤭 )整體味道Okay👌🏻 都值得同友人來飯聚𓂅 火山軟殻蟹法包 HKD 158每枱必點的軟殼蟹✨ 實物也同樣大份底層的法包浸著咖喱浸到入曬味不過稍嫌軟殼蟹粉漿落得少少重手𓂅 青檸酸辣蒸烏頭 HKD 148😚不會不好吃的烏頭!夾雜著青檸來蒸也太香了酸酸爽爽的,而且烏頭本身魚身也挺嫰🥺😆𓂅 冬蔭功炒飯 HKD 68呢個炒飯真心幾抵食,而且辣度十足夠惹味如果個飯無咁濕就好啦~
係Openrice見到呢間好高評價嘅泰菜,決定試試
餐廳分上下兩層,夜晚來到都算幾旺場
而且多數是年輕一輩來 ( 感覺更可靠🤭 )
整體味道Okay👌🏻 都值得同友人來飯聚

𓂅 火山軟殻蟹法包 HKD 158
每枱必點的軟殼蟹✨ 實物也同樣大份
底層的法包浸著咖喱浸到入曬味
不過稍嫌軟殼蟹粉漿落得少少重手

𓂅 青檸酸辣蒸烏頭 HKD 148
😚不會不好吃的烏頭!夾雜著青檸來蒸也太香了
酸酸爽爽的,而且烏頭本身魚身也挺嫰🥺😆

𓂅 冬蔭功炒飯 HKD 68
呢個炒飯真心幾抵食,而且辣度十足夠惹味
如果個飯無咁濕就好啦~
2024-03-12
15 分鐘 (堂食)
2024-03-18 64 瀏覽
喺旺角想食泰菜,阿來泰式地道風味係個好選擇👍🏻價錢大眾化,食物選擇亦多。平時夜晚都好多人幫襯,呢日同朋友就5點幾嚟食個early dinner🥢呢度一個飯都係$5x-$6x,相當抵食!我點咗泰式滷豬髀飯,滷得好入味,而且肉質好軟稔,最鐘意食呢種😋仲有配咗啲酸菜,可以輕輕一解膩感。朋友嘅泰式燒豬頸肉飯都幾香,肥瘦均勻,入口咬落有彈性,配嘅醬汁辣辣地好惹味,仲有好多件tim👍🏻另外仲叫咗兩款小式share🥢食泰菜必食嘅泰式生蝦刺身,爽口彈牙,又夠凍,生蝦汁都調得好對味,配埋蒜片同辣椒食,不得了🦐仲有蒜蓉牛油雞中翼,估唔到小食都咁大份,有成十隻左右,雞翼表面乾身,入面有肉汁🐔蒜味香濃,我仲用咗啲蒜粒撈飯😆好正!飲品方面就都係泰式為主,叫咗泰式奶茶同青檸梳打,都唔錯!

飲品方面就都係泰式為主,叫咗泰式奶茶同青檸梳打,都唔錯!

2024-03-15 54 瀏覽
一枱枱食客起身,很快又有一枱枱食客坐低,門口一直都有人等入座,連店舖嘅外賣單都響個不停,可見餐廳有幾人氣~雖然係街店,其實仲有2樓,環境不過不失,賣點係好味又價錢公道!泰式明爐烏頭魚($168)因為人多,等咗一小段時間才出場嘅明爐烏頭,嗌咗走辣,湯底夠酸,烏頭好大條,冇泥味,抵食~例牌海南雞 ($88)肉質嫩滑結實,配搭辣醬好惹味馬拉盞炒通菜 ($68)炒通菜多人食,新鮮炒熱辣辣,唔會好鹹,唔會好多水,真係有馬拉盞嘅香味和蝦粒

泰式明爐烏頭魚($168)

例牌海南雞 ($88)
肉質嫩滑結實,配搭辣醬好惹味

馬拉盞炒通菜 ($68)
2024-03-14 46 瀏覽
海南雞飯這碗雞飯真是太好吃了!雞肉嫩滑,每一口都是濃郁的雞肉香,搭配著香噴噴的油飯和醬汁,真是絕配!必食推薦,以後呢度可以做飯堂喇!燒豬頸肉豬肉烤得恰到好處,外皮香脆,內裡軟嫩多汁,配上店家特調的醬料,真是美味到爆!香葉肉碎生菜包新鮮的生菜包著香噴噴的肉碎和泰式香料,吃起來清爽又健康。泰式生蝦新鮮的蝦子搭配泰式特調的醬汁,帶來濃郁的泰國風味,讓人回味無窮。珍多冰好多七彩顏色既粉條~龍眼冰唔會太甜,岩岩好!
海南雞飯

燒豬頸肉

香葉肉碎生菜包
新鮮的生菜包著香噴噴的肉碎和泰式香料,吃起來清爽又健康。

泰式生蝦
珍多冰
好多七彩顏色既粉條~

龍眼冰
唔會太甜,岩岩好!
2024-03-05
  • 阿來海南雞飯
  • 泰式肉碎生菜包
2024-03-13 103 瀏覽
呢間 成日上雜誌的泰國🇹🇭菜~幾出名位置相當方便 距離旺角東站不遠Moko天橋落5分鐘就可以行到食了幾道最出名嘅菜式 分享!🦪泰式鐵板蠔仔蛋$98份量相當多、可以四個人食落料 蠔仔 相當大方, 幾乎淡淡有蠔粒!加埋 炒得滑嫩嘅蛋~滿滿蛋白質 好滋補!🐥海南雞例牌$88有雞味 欣賞面頭嘅雞塊有樹葉🍂造型🍝泰式炒金邊粉$68炒得出色~蝦球 大大粒~仲有幾舊🥬馬拉盞炒通菜$68做到泰式嘅馬拉盞味道🥭芒果糯米飯$58個飯係新鮮熱辣嘅~配上椰汁好味芒果就比較酸~

呢間 成日上雜誌的泰國🇹🇭菜~幾出名
位置相當方便 距離旺角東站不遠
Moko天橋落5分鐘就可以行到
食了幾道最出名嘅菜式 分享!

🦪泰式鐵板蠔仔蛋$98
份量相當多、可以四個人食
落料 蠔仔 相當大方, 幾乎淡淡有蠔粒!
加埋 炒得滑嫩嘅蛋~滿滿蛋白質 好滋補!

🐥海南雞例牌$88

• 阿來海南雞飯
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式鐵板蠔仔蛋
2024-03-07 101 瀏覽
泰菜多元的味道,多樣化的香料,加上色彩繽紛的配搭,在視覺和味覺也給人一種滿足的感覺。今日到訪的舖頭位於旺角鬧市中,交通便利,餐廳裝潢樸實無華,但菜式地道,價錢實惠,性價比高。門面/環境:Menu:食物:✨泰式海南雞雞肉嫩滑富雞味,雞件有油光,雞皮爽口,搭配泰式醬汁,香濃惹味。✨咖哩炒蜆鮮嫩的蜆肉、濃厚的黃咖哩加上椰奶香的相得益彰,令人饞涎欲滴。咖喱辣度適中、蜆肉食落無沙泥、雜質,值得一讚!✨飛天通菜飛天通菜即係馬拉盞炒通菜,而馬拉盞是馬拉版蝦醬,散發出陣陣咸香,加入適量辣椒炒,香辣爽口,送飯一流!✨泰式奶茶泰式奶茶的茶味芳香清純,奶香細滑。

門面/環境:
Menu:
食物:
✨泰式海南雞
✨咖哩炒蜆
咖喱辣度適中、蜆肉食落無沙泥、雜質,值得一讚!
✨飛天通菜

✨泰式奶茶
泰式奶茶的茶味芳香清純,奶香細滑。
平時lunch經過呢間餐廳都唔少人排隊🤔睇吓個餐牌原來價錢都幾抵食,lunch $55已經食到泰國嘢😆終於搵咗日同朋友去食吓😋🧡炒金邊粉 每次去泰國餐廳食嘢,必叫金邊粉🤩呢間份量都好多,炒得比較乾身,味道濃淡適中,加入少少青檸汁幾開胃😋配料有少量海鮮、豆腐乾、芽菜等等,幾十蚊嚟講算係超抵食💛泰式鐵板蠔仔蛋份量又係好多😍蠔仔數量唔會吝嗇🤣點少少泰式辣醬一齊食🌶️超級惹味呀🤤🧡生蝦刺身生蝦幾新鮮,蝦肉爽口彈牙,酸辣醬唔算太辣,唔食得辣嘅朋友都容易接受😃💛燒豬頸肉豬頸肉肥瘦適中,正常燒豬頸肉調味😊入口有少少乾不過肉質唔柴👌🏻🧡泰式奶茶唔算好死甜🧋茶味、奶味、甜味嘅味道都平均

🧡炒金邊粉

💛泰式鐵板蠔仔蛋

🧡生蝦刺身

💛燒豬頸肉

🧡泰式奶茶
唔算好死甜🧋茶味、奶味、甜味嘅味道都平均
午餐
2024-03-07 60 瀏覽
今日來到旺角搵食,來到一間正宗泰國風味的泰國餐廳,背景音樂也是泰文,隔離張桌的食客也是泰國人,好像置身於泰國一樣。服務員很細心,每人給我們一張椅子放東西。餐廳有兩層樓,我們去到時樓下已經坐滿了人,沒想到去到樓上都坐滿人。最近回南天,很潮濕,一定要叫返一碗冬陰功來去一去濕。我們叫了一個$378二人套餐。❇️鮮蝦冬陰功湯蝦很新鮮彈牙,很足料,辛辣濃郁,酸中帶甜,很開胃,層次豐富❇️泰式炸蝦餅外層炸到金黃鬆脆,內里保持蝦的嫩滑彈牙❇️青咖喱牛肉濃郁的青咖喱味,鮮綠色的咖喱令人胃口大開❇️通菜很新鮮的菜❇️泰式奶茶,青檸梳打口感嫩滑,很有奶味,獨特的香料風味

❇️鮮蝦冬陰功湯
蝦很新鮮彈牙,很足料,辛辣濃郁,酸中帶甜,很開胃,層次豐富

❇️泰式炸蝦餅
外層炸到金黃鬆脆,內里保持蝦的嫩滑彈牙

❇️青咖喱牛肉
濃郁的青咖喱味,鮮綠色的咖喱令人胃口大開

❇️通菜
很新鮮的菜

❇️泰式奶茶,青檸梳打
口感嫩滑,很有奶味,獨特的香料風味

2024-03-06 46 瀏覽
今日同女朋友再次幫襯呢間正宗泰國餐廳,但係都比較多人但唔使等位!今日叫咗四個菜,冬陰功湯,炒金邊粉,海南雞半隻和泰式鳳爪!冬陰功湯7.5/10分,整體上質素正常,用料亦都比較多!飲落去微辣,飲完成個人都暖曬,推薦!炒金邊粉8/10分火候夠!分量多味道非常開胃!正宗嘅泰國風味海南雞8/10分呢個菜每次都要必叫的!肉汁和皮都非常嫩滑!推薦每個人過來都必點的泰式鳳爪8/10分,食落好開胃而且鳳爪嘅皮煙韌!每次你都會叫呢個

無意中發現旺角有一間很地道的泰菜餐廳😍雖然不是很大間,但是上菜速度極快!又好食!侍應態度又很好,有禮貌。後來得知這家餐廳是去開旺角的人都必定會知道的!我必須要分享比大家。🤗我選擇了二人餐(B) $378泰式滷豬脾 (滷水汁香濃滲入豬髀,肉質嫩滑,豬皮充滿着滿滿的骨膠原)😋燒豬頸肉(燒到啱啱好會乾爭爭)😋生蝦刺身(蝦肉新鮮實的的)👍🏻👍🏻泰式肉碎生菜包(真係好好味呀😍)油飯2碗(有油飯香😌)飲品一杯青檸梳打同埋鹹檸七🍸!$400左右,食咁多嘢!性價比很高 🤩👍🏻👍🏻
無意中發現旺角有一間很地道的泰菜餐廳😍
雖然不是很大間,

我選擇了二人餐(B) $378

燒豬頸肉(燒到啱啱好會乾爭爭)😋

生蝦刺身(蝦肉新鮮實的的)👍🏻👍🏻

泰式肉碎生菜包(真係好好味呀😍)

油飯2碗(有油飯香😌)
飲品一杯青檸梳打同埋鹹檸七🍸!

$400左右,食咁多嘢!性價比很高 🤩👍🏻👍🏻
2024-02-21
  • 泰式肉碎生菜包
  • 燒豬頸肉
一去到見勁full以為要等,原來樓上仲有位,仲坐得舒服啲😳,長期都有店員喺上層,唔會被遺棄😂。Menu選擇多,落單講no.就ok~上菜速度快👍🏻🔅泰皇咖哩火山軟殼蟹法包 ($158)見到呢個賣相好吸引,係必叫item😍。份量都幾多,軟殼蟹🦀炸到幾脆又厚肉,包又好大個🍞,點埋咖哩一流💕🔅辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 ($68)炒飯幾香幾惹味,唔算好辣,海鮮好足料😋🔅豬頸肉炒通菜 ($78)超多通菜🥬,豬頸肉都唔少,被埋沒喺通菜堆入面🤣。蒜蓉炒得幾香幾惹味🔅蒜茸包(4件) ($38)包幾厚,偏大片,蒜蓉味香啲就好😝💬Overall性價比頗高,食物份量偏多又唔貴👍🏻

泰皇咖哩火山軟殼蟹法包
泰皇咖哩火山軟殼蟹法包
🔅泰皇咖哩火山軟殼蟹法包 ($158)

辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯
🔅辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 ($68)
炒飯幾香幾惹味,唔算好辣,海鮮好足料😋

豬頸肉炒通菜
🔅豬頸肉炒通菜 ($78)

蒜茸包(4件)
🔅蒜茸包(4件) ($38)
包幾厚,偏大片,蒜蓉味香啲就好😝

💬Overall性價比頗高,食物份量偏多又唔貴👍🏻

2024-03-01 51 瀏覽
泰式二人餐,包兩碗白飯/油飯和兩杯飲料泰式鮮蝦金邊粉:🍤這道泰式鮮蝦金邊粉結合了鮮蝦和金邊粉,味道鮮美且口感豐富。蝦肉鮮嫩多汁💦,搭配彈牙的金邊粉,讓每一口都帶來滿滿的滿足感。泰式風味的調味料增添了菜品的香氣,但不會過於辛辣。🥰泰式海南雞(例牌):🐓這道泰式海南雞帶有濃郁的泰式風味,雞肉鮮嫩多汁。搭配著香氣四溢的米飯和醬汁,每一口都散發出滿滿的美味😋。整體而言,這道菜品呈現出簡單而美味的組合,讓人回味無窮。☺️咖喱炒蜆:🥘這道咖喱炒蜆結合了咖喱和新鮮蜆肉,味道豐富而風味獨特。咖喱的香氣與蜆肉的鮮甜完美融合😚,帶來一種濃郁的口味體驗。咖喱的辣度適中,不會壓倒蜆肉的原味,讓人可以細細品味每一口的美味。😋飛天通菜:🥬這道飛天通菜清爽而爽脆,給人帶來一種清新的口感。通菜的脆度和嫩綠的外觀令人垂涎欲滴🤤。搭配適量的調味料,這道菜品的味道平衡而不油膩,是一道營養豐富又美味的素菜選擇。😍
泰式二人餐,包兩碗白飯/油飯和兩杯飲料

泰式鮮蝦金邊粉:🍤

泰式海南雞(例牌):🐓

咖喱炒蜆:🥘

飛天通菜:🥬
2024-02-27 50 瀏覽
今日要同大家分享一個好正嘅餐廳啊!就係喺旺角嘅「阿來泰式地度風味」啦!佢嘅食物真係好好味,而且價錢又平到爆,絕對係超值啊!首先嚟講,呢間餐廳嘅位置真係好方便,就喺旺角嘅中心地帶,行出地鐵站就到,唔洗行好遠就可以食到好好味嘅泰國菜啦!真係好啱同朋友約定喺度食飯啊!話咁快就講到食物啦,我就叫咗佢哋嘅小食拼盤同埋泰式濕炒河。小食拼盤裡面有好多款式嘅小食,有炸蝦餅、雞翼、炸春卷等等,全部都好香脆好好食!而且份量都好大,一份拼盤就足夠兩個人一齊分享啦!至於泰式濕炒河,真係太正啦!河粉炒得好夠味,有咗泰國傳統嘅酸辣味道,再加埋新鮮嘅海鮮同蔬菜,真係一啖接一啖都食唔停啊!師傅炒得好好!總括嚟講,「阿來泰式地度風味」絕對係一個值得推介嘅餐廳!位置方便,食物好味又平,真係性價比超高!如果你鍾意泰國菜嘅話,一定唔可以錯過啊!快啲約埋你嘅朋友一齊嚟食啦,我相信你一定會愛上呢度嘅美食!絕對贏到最多讚好啊!

2024-02-21
10 分鐘 (堂食)
2024-02-26 55 瀏覽
#fafafoodblog泰國菜 #fafafoodblog旺角🍴豬頸肉炒椰菜苗 78 蚊🐷🥬豬頸肉爽彈 d豬油香滲哂落椰菜苗度 椰菜苗爽口菜味香 配埋豬頸肉題豬油香 正🍴阿來海南雞飯 58 轉雞脾68 蚊🐥海南雞雞脾位好香滑 去哂骨 肉質彈牙 黃飯夠香 醬汁好香辣惹味 🍴泰式 suki炒粉絲 68 蚊揀海鮮 海鮮有蝦 蜆 魷魚 八爪魚 足料 粉絲比較幼身爽口 suki汁 帶 d甜酸辣 唔錯 🍴辣膏炒大蜆128 蚊🌶️辣膏辣得黎好香 大蜆新鮮大隻 加埋三色椒同洋葱好爽口入味#泰國菜 #海鮮 #大蜆 #海南雞飯 #雞脾 #豬頸肉Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#阿來泰式地道風味旺角通菜街97 號地鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角 ====================
🍴豬頸肉炒椰菜苗 78 蚊🐷🥬
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#阿來泰式地道風味
旺角通菜街97 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2024-02-26