海南雞飯🐔$58見到台台都有嗌呢一個海南雞特登試😆啲雞肉超級滑😂又有雞翼同埋薑黃飯😆飯粒粒分明都幾香😍最正係佢個辣椒醬惹味得來又唔算好辣😜同個雞好夾海鮮冬陰功湯$78(細)有齊晒冬陰功嘅味道元素😊酸酸甜甜得來又香辣😍非常惹味😇材料豐富😝食到有巨量菇😁有三隻大蝦😍所以個湯層次感更為豐富泰式炸蝦餅🦐$88都炸得幾香😊口感唔錯🤩食到有一粒粒蝦嘅感覺🤣配埋佢個酸甜醬啱啱好泰王咖喱 火山軟殼蟹法包🦀$158咖喱偏甜冇乜辣味🤣個蟹浸晒落個咖喱度所以好重咖喱味😇再配埋法包都幾特別

海南雞飯🐔$58

海鮮冬陰功湯$78(細)

泰式炸蝦餅🦐$88

泰王咖喱 火山軟殼蟹法包🦀$158
平日想食泰菜只會想到九龍城,今日卻發現旺角也有更正宗更親民的泰菜,真的是孤陋寡聞了。「阿來」就是好吃的意思。餐廳大廚和老闆都是泰國人,一入內已感受到泰式小店的獨有氣氛。打開餐牌,全是泰國地道菜式,價錢親民,6點前不用加一,難怪人流不斷。🏅海南雞髀飯($68)雞滑飯香,那自家醬汁更是靈魂,酸中帶辣,充滿蒜頭和香葉的味道,無骨雞髀肉加濃郁醬汁,真是下飯妙品。🏅泰式冬蔭功湯金邊粉配豬髀($52)泰式滷豬髀皮滑肉鬆化,冬蔭功惹味,金邊粉份量又多,一碗已好飽。🏅泰式炸魚餅($78)魚餅鬆化,充滿香茅香味,很好味。🏅椰汁雞湯($68)濃郁,充滿椰香,雞肉和秀珍菇甚多。🏅芒果糯米飯($58)超級推薦,上枱時還是冒煙的!糯米飯非常軟糯,椰醬甜度和稠度都適中,溫暖好吃,而且有整整一個的芒果肉,芒果肉不但香甜,最重要是完全無筋,絕非不對板的平價芒果。明明話好飽,卻被秒速清碟。🏅泰式奶茶(+$6)🏅凍檸茶(+$3)

🏅海南雞髀飯($68)

🏅泰式冬蔭功湯金邊粉配豬髀($52)

🏅泰式炸魚餅($78)
魚餅鬆化,充滿香茅香味,很好味。

🏅椰汁雞湯($68)
濃郁,充滿椰香,雞肉和秀珍菇甚多。

🏅芒果糯米飯($58)

🏅泰式奶茶(+$6)
🏅凍檸茶(+$3)
2024-01-18
2024-01-20 52 瀏覽
呢間餐廳有多款食物,其中2人套餐都幾抵食。這個套餐包括了豆豉炒通菜、炸蝦餅、青咖哩牛肉、冬蔭公蝦湯和油飯同飲品等等。首先,豆豉炒通菜味道恰到好處。炸蝦餅則是金黃酥脆,一咬下去,外層的酥脆質感。青咖哩牛肉是套餐中的亮點,牛肉加埋咖哩好夾。冬蔭公蝦湯汁鮮美濃郁,蝦肉彈牙鮮甜,喝起來非常暖心而且辣辣既口感。餐廳仲有樓上2層咁多座位都算幾多,而且都幾多人幫襯,建議繁忙時間都係預早訂位比較好,上菜速度好快。
2024-01-16 138 瀏覽
近排愛吃泰菜,今日Lunch 又同老公去食泰國嘢😁去咗旺角通菜街 -阿來泰式地道風味,因為佢地餐牌有唔少啱素食嘅菜式👍🏻呢度平日中午時間都非常旺場,因為食物好食之餘價錢仲要好平民貼地CP值高👍🏻 餐廳有兩層,我哋今次都係坐上層。💛泰式乾炒河粉(海鮮)💛泰式的炒河粉係好大片果款河粉,好夠鑊氣,材料除了海鮮(蝦、魷魚、蟹柳等)仲有蛋、雜菜,個醬汁好好味帶少許甜,食落好滑溜同埋係一啲都唔油膩。💛黃咖喱雜菜💛蒜蓉包 💛個咖喱超級好味,佢係少少辣又好香咖喱味,個汁夠傑身,配埋個蒜蓉包點咖喱汁真係好正,裏面嘅材料除咗薯仔、雜菜仲有菇類,好豐富足料。💛泰式木瓜絲沙律💛有幾隻大蝦,蝦肉好爽彈,木瓜絲沙律加咗唔少蕃茄、豆角,個汁酸酸辣辣非常之開胃。💛芒果糯米飯💛個糯米飯係新鮮整起,上枱仲熱辣辣出晒煙😚淋上香濃嘅椰漿,加埋芒果係用呂宋芒,好香甜美味。💚青檸梳打💚

💛泰式乾炒河粉(海鮮)💛
泰式乾炒河粉(海鮮)

💛黃咖喱雜菜💛蒜蓉包 💛
黃咖喱雜菜+ 蒜蓉包

💛泰式木瓜絲沙律💛

💛芒果糯米飯💛
個糯米飯係新鮮整起,上枱仲熱辣辣出晒煙😚
淋上香濃嘅椰漿,加埋芒果係用呂宋芒,好香甜美味。

💚青檸梳打💚
2024-01-16
午餐
泰式乾炒河粉(海鮮)
黃咖喱雜菜+ 蒜蓉包
  • 黃咖喱雜菜
2024-01-16 32 瀏覽
雖然呢度冇咩特別既裝修 但菜式好豐富 主要係食泰國菜🇹🇭 價錢親民 食物質素OK 又抵又好食 值得推薦👍可以揀食套餐 或者想要自己散叫都可以🤞我地叫左幾款小食同埋海南雞飯🤗阿來海南雞飯🐓 雞件切得幼細 又白又滑 一入口就可以順著口腔 滑入腸胃 好好味😆配埋薑黃飯 非常地道😋馬拉盞炒通菜🥬好惹味 咸咸香香 有少少蝦醬既味道 送飯一流 🥰 沙嗲串燒(豬/雞各3串) 串燒沾滿沙嗲醬 好入味 唔辣 有種花生醬既感覺 個人比較喜歡雞肉 肉質比較滑🫶泰式肉碎生菜包 又一經典泰國菜👍一入口果陣唔係好辣 但愈食愈辣 好鍾意呢種感覺 食親泰國菜1定要試😽😽仲叫左杯椰汁三色冰 好香椰奶味🤗🤗
可以揀食套餐 或者想要自己散叫都可以🤞
我地叫左幾款小食同埋海南雞飯🤗

仲叫左杯椰汁三色冰 好香椰奶味🤗🤗

2024-01-16 24 瀏覽
泰風情晩餐,最強推介,人氣熱情之小店。海南雞飯最強推介和人氣油飯,被譽為店內最出色的海南雞飯,依然人氣高企。三黃雞,雞肉非常的香濃,經雞湯、冰水和秘製醬汁,肉份外嫩口。豬髀飯比想像中好吃,肉質很棒,非常淋的,魯得入味,跟海南雞的酸辣醬差不多,酸辣感很棒,豬手的醬油香濃,豬髀肉炆到非常之軟淋。重要是,有酸菜作拌,好好吃。泰式豬髀肉質厚實,特別香口,很濃厚。 椰青飲料亦很好~來一個椰香~感到快樂泰式鐵板蠔仔旦台灣的蠔仔煎感覺,配泰式醬汁,非常有口感蠔仔店子晚套餐,是不錯選擇,套餐加錢有飲品,非常抵吃。想再訪,帶多個朋友吃,份量大#hkfoodie #香港好去處 #泰國菜 #阿來泰式地道風味 #阿來 #旺角美食 #泰國菜#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #泰國 #旺角 #旺角美食 # 泰國菜 #海南雞 #豬脾仔
泰風情晩餐,最強推介,人氣熱情之小店。

海南雞飯

豬髀飯

椰青
飲料亦很好~來一個椰香~感到快樂

泰式鐵板蠔仔旦
台灣的蠔仔煎感覺,配泰式醬汁,非常有口感蠔仔

#泰國 #旺角 #旺角美食 # 泰國菜 #海南雞 #豬脾仔

2024-01-15 33 瀏覽
早兩日拜訪左間超人氣泰國餐廳地點位於旺角 十分方便⭕️ 泰式小食拼盤 ($158) 包括炸魚餅、炸蝦餅、素春卷、雞翼擺盤豐富炸魚餅同炸蝦餅厚身彈牙 搭配甜辣醬更滋味😌素春卷有驚喜 味道有啲似咖哩角 裡面充滿大量蔬菜同粉絲雞翼都炸到好夠火喉 ⭕️ 馬拉盞炒芥蘭 ($68)以泰國特有嘅香料炒 令芥蘭嘅清甜同辣椒嘅鮮辣相互融合 香氣十足 好能夠刺激食欲⭕️ 菠蘿炒飯 ($68)泰國餐廳經典菜式 炒飯嘅米粒鬆散不黏配料有蝦仁 肉鬆 海鮮等菠蘿🍍肉仲增加左一絲甜酸嘅滋味 愈食愈開胃⭕️ 咸檸七($25)/泰式奶茶($25)叫左好常見嘅兩款泰式飲品泰奶味道正宗 咸檸七又夠大杯 好gur😮‍💨overall黎講 餐廳性價比十分高用平民價就食到地道泰菜唔怪得之經常大排長龍啦🙋🏼‍♀️
早兩日拜訪左間超人氣泰國餐廳
地點位於旺角 十分方便

⭕️ 泰式小食拼盤 ($158)
包括炸魚餅、炸蝦餅、素春卷、雞翼
擺盤豐富
炸魚餅同炸蝦餅厚身彈牙 搭配甜辣醬更滋味😌
素春卷有驚喜 味道有啲似咖哩角 裡面充滿大量蔬菜同粉絲
雞翼都炸到好夠火喉

⭕️ 馬拉盞炒芥蘭 ($68)

⭕️ 菠蘿炒飯 ($68)
泰國餐廳經典菜式 炒飯嘅米粒鬆散不黏
配料有蝦仁 肉鬆 海鮮等
菠蘿🍍肉仲增加左一絲甜酸嘅滋味 愈食愈開胃

⭕️ 咸檸七($25)/泰式奶茶($25)
叫左好常見嘅兩款泰式飲品
泰奶味道正宗 咸檸七又夠大杯 好gur😮‍💨

overall黎講 餐廳性價比十分高
用平民價就食到地道泰菜
唔怪得之經常大排長龍啦🙋🏼‍♀️
阿來泰式地道風味今次介紹旺角一間泰國菜餐廳叫「阿來泰式地道風味」,呢間餐廳門口係有一級,我又出動我塊斜板時候,店員好好,除咗幫我搵方便位置比我坐之外,仲幫我手踩住斜板固定好先安全比我上落,真係好好人!👍👍👍1.辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯$68(10/10)呢個海鮮炒飯好有鑊氣,炒飯炒到粒粒分明,份量算多,好香又有少少辣,配料有炒蛋、爽口彈牙嘅大蝦仁2隻、蟹柳、魷魚、蜆肉、洋蔥等!2.泰皇咖哩火山軟殼蟹法包$168(9/10)呢個軟殼蟹法包超大份,咖哩微辣好香,法包軟又外皮脆,好脆嘅軟殼蟹都有4舊,其他配料有紅椒、青椒、滑蛋、生菜、大蔥等!3.泰式炸蝦餅$88(9/10)呢碟炸蝦餅有6舊,炸得好脆,蝦膠彈牙,仲比咗一碟仔泰式甜辣醬比你點,好味!4.香葉椰汁西米糕(6件)$58(10/10)呢個椰汁西米糕好好味,淡淡椰汁味,下層除咗有西米,仲有芋頭粒,一碟有6件!5.泰式奶茶$25(8/10)奶茶香濃又滑,唔算好甜!6.龍眼冰$25(7/10)呢杯龍眼冰有少少甜,有幾粒龍眼肉!2人總共價錢$422個人口味總評分:8.83/10@aroykhaomangai地址:旺角通菜街97號地舖Please
阿來泰式地道風味

1.辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯$68(10/10)

2.泰皇咖哩火山軟殼蟹法包$168(9/10)

3.泰式炸蝦餅$88(9/10)

4.香葉椰汁西米糕(6件)$58(10/10)

5.泰式奶茶$25(8/10)
奶茶香濃又滑,唔算好甜!

6.龍眼冰$25(7/10)
呢杯龍眼冰有少少甜,有幾粒龍眼肉!

2人總共價錢$422

個人口味總評分:8.83/10

@aroykhaomangai

地址:旺角通菜街97號地舖

#阿來泰式地道風味 #阿來 #旺角 #旺角好去處 #旺角美食 #泰國菜 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 泰式炸蝦餅
  • 泰皇咖喱火山軟殼蟹法包
  • 辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯
2024-01-13 30 瀏覽
旺角有一家人氣泰國餐廳聽說是排隊店!當晚也是需要取號 等15-20分鐘左右就可以進餐廳啦~餐廳原來有兩層侍應服務態度不錯菜式也很地道⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🐥海南雞(例牌) 物超所值呀!! 雞肉很香 份量也足夠雞偏瘦沒太多雞油 但肉質好滑 并去骨 啖啖肉 相當不錯重點是 一定要沾醬汁。🐷泰式火山排骨 泰國打卡菜式 火山排骨架 大大支 上菜時 冒著熱騰騰的煙霧像火山🌋排骨炆煮得肉骨易分離 配泰式酸辣醬汁及大量芫荽 少少辣 但不會過火餐廳亦提供醬汁另上 很貼心🥰🥰。🍝泰式炒金邊粉 這家金邊粉是帶有港式味 很有鑊氣金邊粉口感非常彈牙基本蔬菜、蛋、蝦等等配料配花生碎跟新鮮青檸汁 很開胃🍜🌿。🥥椰青 必點飲品之一大大隻 椰水好清甜
旺角有一家人氣泰國餐廳
聽說是排隊店!
當晚也是需要取號 等15-20分鐘左右
就可以進餐廳啦~
餐廳原來有兩層
侍應服務態度不錯
菜式也很地道

⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆
🐥海南雞(例牌)
物超所值呀!!

餐廳亦提供醬汁另上 很貼心🥰🥰

🍝泰式炒金邊粉
這家金邊粉是帶有港式味 很有鑊氣
金邊粉口感非常彈牙
基本蔬菜、蛋、蝦等等配料
配花生碎跟新鮮青檸汁 很開胃🍜🌿

🥥椰青
必點飲品之一
大大隻 椰水好清甜
2024-01-13 40 瀏覽
係旺角既泰國菜唔係好多,早早地食個晚飯, 經過呢個就試一試, 入到鋪頭地方睇落唔算大, 但係之後發現佢原來有2樓架打開MENU, 都有好多野食,二人餐都好多選擇, 我同朋友兩個就揀左其中一個二人餐, 再加一個小食拼盤.食物好快就到. 海南雞係我去泰國必食,雞肉嫩滑多汁, 份量例牌都唔算少, 配油飯好好味, 配佢個特色醬, 辣辣地好味. 評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5之後既咖哩炒蜆, 估唔到佢蜆既份量都唔少, 每人都食到幾隻, 唔會好似出面果啲都個殼冇肉, 而且又冇沙, 好味, 個咖哩汁真係好似泰國食咖哩蟹果啲質地, 所以我地其中一個油飯轉左做蒜蓉包, 用黎點咖哩汁好好食評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5炒通菜都可以啦, 都係炒菜,冇乜大驚喜評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5個小食拼盤有四種食物,魚餅, 蝦餅, 春卷, 同埋雞翼; 佢啲炸物幾好食, 蝦餅好大塊, 好彈牙, 魚餅又唔好整到過左火, 而春卷好特別, 好似有啲薯仔咁, 好味評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5 個餐仲包兩杯特色飲品,我地叫左一杯咸檸七, 同埋三色冰我地食到好飽, 春卷都食唔晒我地一路食, 一路都好多人, 後來我見樓上都已經滿座. 平日都好好生意呀!下次經過

食物好快就到.

評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

炒通菜都可以啦, 都係炒菜,冇乜大驚喜

評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

個餐仲包兩杯特色飲品,

我地叫左一杯咸檸七, 同埋三色冰

我地食到好飽, 春卷都食唔晒

下次經過旺角都可以再試下, 想食佢既生蝦!!!

整體味道指數:😋😋😋/5

性價比:💰💰💰/5

環境:❤️❤️❤️❤️/5

服務:✅✅✅/5
2024-01-10
2024-01-10 40 瀏覽
成日心思思好想食炸蝦餅,搵到呢間平平地又好多好評,平日夜晚都好多人食,要等一陣先入到去位,我地叫左幾款小食同麵,食物份量大,金邊粉兩個人share都ok! 最推介蝦餅!食完都唔會口渴唔錯😆😆值得試下😆😆🦐泰式炸蝦餅 $88大大粒蝦餅配泰式甜辣醬好好食,熱辣辣好新鮮!一個人都食得哂🤤🥡泰式炒金邊粉 $68每次食泰國菜都食金邊粉,屋企好難整到,呢間炒得幾香,味道唔太濃,份量好大,仲有大大隻蝦🦐🐷燒豬頸肉 $78啖啖肉又大塊,燒到邊位焦香好食🤤🐥牛油雞翼 $68呢款普通啲,上面三款好味啲😆

🦐泰式炸蝦餅 $88

🥡泰式炒金邊粉 $68

🐷燒豬頸肉 $78
啖啖肉又大塊,燒到邊位焦香好食🤤

🐥牛油雞翼 $68
呢款普通啲,上面三款好味啲😆
2024-01-10 23 瀏覽
約埋同事一齊去旺角行街,之後搵地方食晚飯,經過一間叫阿來泰式地道風味餐廳,裝修簡潔,座無虛席,主打泰國菜,同事和我都喜歡食,於是乎一齊入座食晚餐。海南雞半隻,海南雞已經去骨,雞皮厚爽脆, 有少許啫喱狀雞油 ,蘸上泰式酸辣醬,令雞肉更惹味。鹽燒鯽魚,即叫即燒,熱辣辣香噴噴上檯,鰂魚以粗鹽包裹着來燒,魚肚內藏着香茅和其他香料,肉質嫩滑少骨,點些泰式酸辣醬汁味道鮮美入味!泰式濕炒豬肉河粉,濕炒河有鑊氣,料夠多,豬肉醃得夠味又腍,泰國河粉滑嘟嘟,配搭晶凝通透嘅肉湯芡汁,十分惹味!

2024-01-06 34 瀏覽
📖今晚約咗個friend出旺角攞番本書📗順便就係附近搵野食🍴朋友話想食泰國菜🇹🇭所以就揀咗呢間😍呢間都幾多人排隊👍🐣海南雞 $138/半隻🌈滑嘟啷又啖啖肉嘅海南雞超正呀👍啱曬我哋呢啲懶人食喔🤤無骨真係無得輸呢🥳🍤泰式炸蝦餅 $88🌈最愛炸蝦餅🤤炸蝦餅咬落去彈牙又酥脆💯點埋酸酸甜甜嘅泰式醬汁😍熱辣辣好食到停唔到口呢🥳🍛泰式炒金邊粉 $68🌈好惹味既泰式炒金邊粉🔥側邊個有好多花生碎🥜撈埋一齊食超正✅夠大碟又夠鑊氣🔥金邊粉好爽口💯配埋酸酸甜甜既味道👅正呀🤤🧋阿華田脆脆 $28🌈見到海報已經心心眼😍獨特𠹶麥香風味同脆粒口感😋yummy yummy🥳🍯熱柚子 $22🌈正常👍唔會淡茂茂😋熱辣辣✅唔錯

🐣海南雞 $138/半隻

🍤泰式炸蝦餅 $88

🍛泰式炒金邊粉 $68

🧋阿華田脆脆 $28

🍯熱柚子 $22

🌈正常👍唔會淡茂茂😋熱辣辣✅唔錯

2024-01-04 119 瀏覽
女人街 除了購物之外,食肆選擇也非常多,今日去了阿來泰式地道風味食泰國菜,感覺好地道, 可以諗想到的泰國菜式都有,而且價錢親民,食物質素良好,值得推薦!午市由幾十元至幾百元的套餐都有,豐儉由人。餐廳不大,上餐非常快,我和朋友各點了一款飯和飲品,然後再加一款小菜和甜品share阿來海南雞飯$58,招牌菜之一,賣相幾靚,看起來已經知道雞肉好滑,食落果然非常滑溜,油飯又夠香。跟餐配泰式咖啡+$6泰式香芒蟹肉炒飯$73,蟹肉味道不太突出,但芒果十分清甜,令炒飯食落好開胃。飲品點了椰青$38,味道好清甜。泰式咸魚炒椰菜苗$78,菜苗充滿鹹香,好惹味。芒果糯米飯$58,餐廳採用了呂宋芒,又香又甜又好味。

椰青、泰式咖啡

泰式香芒蟹肉炒飯$73,
泰式香芒蟹肉炒飯

泰式咸魚炒椰菜苗$78,
泰式咸魚炒椰菜苗

菜苗充滿鹹香,好惹味。

芒果糯米飯$58,
芒果糯米飯

餐廳採用了呂宋芒,又香又甜又好味。
2024-01-03
2 分鐘 (堂食)
  • 阿來海南雞飯
我今日嚟到旺角阿來泰式地道風味食泰國菜!我叫咗嗰啲炒金邊粉、海南雞飯、咖哩軟殼蟹、大排骨同埋芒果糯米飯,真係一次過食晒泰國嘅美食啊!🌶️🍚🍗🦀🥭首先,話咗炒金邊粉就要大讚一下!佢哋嘅金邊粉炒得好香口,粉條夠彈牙,而且加咗啲新鮮蔬菜同香料,味道超正啊!真係食到上癮!一啖辣味一啖鮮香,仲有微微嘅甜味,真係好好味噃!🌶️🍜🌿再嚟就係佢哋嘅海南雞飯,佢哋嘅雞肉超鮮嫩多汁,同埋好香!食落去一啖啖都係雞肉嘅豐富香氣!🍚🍗🌿然後就係咖哩軟殼蟹,居然炒到啲蟹殼都脆脆地,個蟹肉又鮮又嫩,同埋啲咖哩汁夠香夠濃郁!真係一啖啖都係驚喜!蝦嘅鮮味同咖哩嘅辣味完美結合,真係好正!🦀🌶️🌿最後,就係我最愛嘅芒果糯米飯啦!話真係,呢度嘅芒果糯米飯係必食既甜品!啲糯米飯粘粘地,加埋啲香甜嘅芒果,真係一絕!一食落去,啲糯米飯同芒果嘅味道完美融合,仲有啲椰汁嘅香氣,真係食到百分百嘅幸福感!一定要試啊!🍚🥭🍮

首先,話咗炒金邊粉就要大讚一下!

再嚟就係佢哋嘅海南雞飯,佢哋嘅雞肉超鮮嫩多汁,同埋好香!
食落去一啖啖都係雞肉嘅豐富香氣!🍚🍗🌿