2022-06-17 21 瀏覽
黑布街白布街戈邊最多野食當晚約左fd係旺角dinner 見到呢間又有燒肉又有得shabu shabu 🥘價錢又唔貴😛就入咗去食餐廳嘅裝潢都非常日式,我地坐到最入角落頭到,開始點餐~個伯伯勁好態度& 服務,同我介紹左有咩好食~咁我就叫左個阿久根和牛涮鍋,都包幾塊燒肉架,仲有想像唔到幾多蔬菜個份量夠晒我食~ 好滿足~最鐘意三角肋肉,好薄好嫩滑,佢地個醬汁都調味唔錯,唔會好咸!朋友叫嘅極尚和牛定食set都好正,佢個飯上面嘅伴飯又香脆又咸香口!沙律有好多塊芝士都好特別~最後我地仲單點左幾塊肉~ 生菜是無限免費加的,伴住肉食就就最解膩🥰 可惜當日無牛胸爽,如果唔係更加美滿~
黑布街白布街戈邊最多野食
當晚約左fd係旺角dinner
見到呢間又有燒肉又有得shabu shabu 🥘
價錢又唔貴😛就入咗去食
個份量夠晒我食~ 好滿足~
2022-06-17 19 瀏覽
🥩來個日式燒肉之夜先!🥢 放工去左旺角呢間阿久根和牛立燒店,原來係全港唯一一間可以立燒既店,不過我地選擇左坐🤣 入到去見到好日本地道既感覺,仲擺放左多支日本酒🍶 我地就叫左二人餐!..💮豐 和牛二人盛- 肉眼A4 2pcs- 西冷A4 2pcs- 肉眼 A5 2pcs- 西冷 A5 2pcs- 三角肋肉 2pcs- 牛舌 2pcs- 牛肚 4pcs- 特選蔬菜及飯..包含幾款唔同既牛,日本來講,A5係最頂級!食過真係返唔到轉頭!所以我地將A5擺最後食🤣 其實睇紋路都覺得A5和牛係最靚!呢度係每張枱有獨立燒烤爐,放哂牛肉上去慢慢燒!我既選擇係,先苦後甜,由牛肚開始食,然後到牛舌同三角肋肉,再慢慢品嚐愈來愈頂級既和牛🤪 牛肉無調味,要你燒完後自己點醬,醬汁感覺唔太濃,感覺要你食返牛肉原本既濃郁~..呢度有生菜,俾你可以包住肉一齊食!最深刻莫過於A5既牛真係入口即溶,油脂勁香!果然唔錯!然後食啖飯,最鍾意飯上邊有大量調味料同紫菜,好惹味!
💮豐 和牛二人盛
- 肉眼A4 2pcs
- 西冷A4 2pcs
- 肉眼 A5 2pcs
- 西冷 A5 2pcs
- 三角肋肉 2pcs
- 牛舌 2pcs
- 牛肚 4pcs
- 特選蔬菜及飯.
2022-06-08
2022-06-15 77 瀏覽
之前因為一啲事所以唔可以食🐮 終於終於可以大解放了!😍同屋企人行開波鞋街就順便喺附近搵食~ 偶然發現左呢間好抵食嘅和牛燒肉店😚雖然講係立食,但都可以坐低慢慢燒~🐮極尚和牛定食套餐 $168見到個價錢真係會bling bling眼🤩會唔會太抵食? 入面有兩塊A4肉眼、兩塊A4西冷 、兩塊牛舌同埋兩舊牛肚~成個餐又有麵豉湯、又有滿滿嘅飯素珍珠飯同埋沙律~真係夠哂飽🥰肉眼同西冷佈滿油花~啲油花真係好靚好吸引,完全唔需要特別調味都重牛味~ 所以一擺落去個爐度燒,啲牛油就出哂黎😋 但又油而不膩,肉質夠哂鮮嫩~🥩A5 肉眼/ A5西冷/ 肩胛 $38|$38|$25 (per piece)啲牛咁正點能夠唔試埋A5呢? A5西冷肉質有口感過肉眼少少~但兩者嘅肉質同埋油脂分布都真係有啲分別~A5嘅油花分佈得更細緻同埋更多,燒起上黎同食起上黎自然就更加惹味同更香牛香味啦 🤤🐄前/中胸腹肉 $19|$16 (per piece)想講呢個最有驚喜!冇諗過呢個價錢食到咁有質素嘅牛肉~本身真係見到個價錢,諗住質素應該普普通通通,但係原來係幾高質!胸腹肉雖然幾厚身,但係唔單止唔會韌,而且仲真係好有好濃郁嘅牛味~
雖然講係立食,但都可以坐低慢慢燒~

🐮極尚和牛定食套餐 $168
極尚和牛定食套餐

見到個價錢真係會bling bling眼🤩會唔會太抵食?

A5肉眼

🐄前/中胸腹肉 $19|$16 (per piece)

想講呢個最有驚喜!冇諗過呢個價錢食到咁有質素嘅牛肉~本身真係見到個價錢,諗住質素應該普普通通通,但係原來係幾高質!胸腹肉雖然幾厚身,但係唔單止唔會韌,而且仲真係好有好濃郁嘅牛味~係一定比你想像中重好多香好多,齒頰留香嗰種😍覺得CP都幾高~
前菜

墨魚仔
然後呢間餐廳抽風系統都幾好,食完出黎都無油煙味~而且其他配菜都好醒胃,所以keep住食燒牛肉都唔會覺得濟/漏啦~CP值又高,真係完全試得過!
2022-06-04
午餐
極尚和牛定食套餐
A5肉眼
前菜
  • 和牛胸腹肉
2022-06-15 21 瀏覽
💫印象中大多數燒肉餐廳,和牛訂價都偏高,想一餐食齊不同和牛部位,埋單可以非常肉赤!🇯🇵藏身于小巷嘅「阿久根和牛立燒店」,店內裝修擺設都好日式地道,地方雖然唔大,但氣氛輕鬆、價錢合理,啱晒兩個人邊食邊傾下計,享受一下烤肉樂趣!豐🥩和牛二人盛(388)✨包括有前菜(鰻魚乾)、蔬菜拼盤、飯素米飯✨肉類:A4肉眼、A4西冷、A5肉眼、A5西冷、牛舌、三角肋肉、牛肚👅整體牛肉嘅質素都唔錯,花紋好靚分布均勻。燒完d 肉好柔軟,牛味濃郁多汁,油脂感也很足,口感嫩而不膩,蘸上特製嘅壽喜燒醬汁,包住生菜食,每一啖都好滿足呀!👀食完之後身上都無乜油煙味,排煙系統做的非常好!如果未夠飽可以繼續去食埋糖水啦!
💫

🇯🇵

豐🥩和牛二人盛(388)

包括有前菜(鰻魚乾)、蔬菜拼盤、飯素米飯

👅

👀
2022-06-14 8 瀏覽
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 阿久根和牛立燒店 旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖/🧃阿久根和牛涮鍋 $148包空腹肉兩塊,肩胛一塊 ,A4肉眼一塊,肩胛係牛最常郁動嘅部位,所以好嫩。胸腹肉腍啲,前後較多脂肪。A4肉眼油花多,入口即溶。壽喜燒當然仲有蔬菜籃,葛粉同埋烏冬,所有蔬菜都好新鮮,甜甜地好正。/🧃極尚和牛定食 $168包A4肉眼兩塊,A4西冷兩塊,牛舌兩塊。同樣係A4肉眼,燒肉同打邊爐完全係兩個風味,燒過之後嘅肉眼,油香更加正!點上1百萬辣度,超級辣嘅辣椒油,別有一番風味,鍾意食辣,想挑戰辣嘅朋友一定要試吓!西冷牛味十足!牛舌如果冇個牌話佢係牛舌,我以為佢係牛肚,牛味非常濃郁,亦都好有口感,不得不提係生菜免費任叫,無論係當沙律菜咁樣食包住牛肉食都OK。/🧃前菜 $8薯仔沙律Creamy,唔會成口都係沙律醬,麵豉湯嘅海帶非常足料,仲有一隻大蜆。/🧃日本赤雞腎, 阿波美雞肝 $20 each 日本燒肉點可以唔叫雞內臟,雞腎燒到乾身,非常香口惹味,雞肝大大嚿,好厚實,油脂香濃。/🧃日本雞心 , 日本雞頸肉$15 each雞心一樣係必食,一樣好爽口,雞頸肉嫩滑/////#food #
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角
🔻 阿久根和牛立燒店
旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖
🧃阿久根和牛涮鍋 $148

🧃極尚和牛定食 $168

🧃前菜 $8
🧃日本赤雞腎, 阿波美雞肝 $20 each

🧃日本雞心 , 日本雞頸肉$15 each
雞心一樣係必食,一樣好爽口,雞頸肉嫩滑
/////
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2022-06-14 8 瀏覽
🤤和牛立食店🤤旺角呢間和牛專門店叫立燒 但其實唔洗真係企 因為有高腳椅坐 而且有獨立抽風系統 食完唔怕成身油煙味 可以揀套餐同散叫 性價比幾高 -🥩豐和牛二人盛 推廣價$388套餐包括: A4肉眼X2件, A4西冷X2件, A5西冷X2件, A5肉眼X2件, 牛舌X2件, 三角肋肉X2件, 牛肚X4件, 特選蔬菜, 兩碗有飯素嘅飯, 三文魚薯仔沙律 生菜可以免費添加牛肉上枱嘅時候有木牌介紹牛肉的部位 雲石紋布滿牛肉 牛味濃郁 油脂分布平均 特別係A5西冷同三角肋肉 入口即溶 肉質嫩滑軟腍 食落好多肉汁 而且唔會好薄 口感豐富 點埋燒肉汁同岩鹽令牛肉味更加出 真係好好食另外枱面仲有3樽辣椒粉, 佢有唔同辣度 鐘意食辣嘅人可以試下🤣- 📍阿久根和牛立燒店旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖
🤤和牛立食店🤤
🥩豐和牛二人盛 推廣價$388
點埋燒肉汁同岩鹽令牛肉味更加出 真係好好食
📍阿久根和牛立燒店
旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖
2022-06-10 27 瀏覽
一入嚟好似去咗日本啲居酒屋咁樣,上午做完gym🤤中午就嚟食個燒肉午餐補番啲蛋白質先。我哋揀咗兩個定食再加多個最鍾意嘅五花腩。極尚和牛定食入面有肉眼A4同西冷A4,油花均衡,上烤網兩面烤一烤已經見到牛油浮哂上面,放喺飯面用筷子一齊夾嚟食,上層嘅牛油滲哂入去個飯底度好正。點解烤肉我咁鍾意五花腩,係因為我鍾意烤到好香口少少乾身嘅脂肪一層一層咁好正好好配飯。整體嚟講肉嘅質素係好正,環境舒服最重要係無油煙味㗎!
我哋揀咗兩個定食再加多個最鍾意嘅五花腩。
極尚和牛定飯

鹿兒島黑豚花腩

整體嚟講肉嘅質素係好正,環境舒服最重要係無油煙味㗎!

2022-05-29
午餐
極尚和牛定飯
鹿兒島黑豚花腩
2022-06-09 17 瀏覽
今次去了一間在旺角,以和牛為主打的日式店,也是一間立食日式燒肉店,店沒有正式坐位,坐位是高凳,前面是像Bar枱,2個坐位前有一個小燒爐。店的面積比較細少,坐位也不多。點了豐和牛二人盛,有肉眼A5,西冷A5,西冷A4,肉眼A4,牛舌和三角肋肉各2片,牛肚4片,另蔬菜有粟米,冬菇和翠玉瓜各2件,配有2碗飯,生菜任加。前菜點了卷蛋。A5牛的肥脂分配平均,所以入口即溶,非常甘香。三角肋肉有咬口,肉味比較濃厚。牛肚是第一次燒,燒得脆脆的,口感特別。新鮮的生菜,包上燒肉一齊食,有口感,又不會太熱氣。白飯放上紫菜絲和芝麻。
2022-06-08 11 瀏覽
餐廳係收藏咗喺我會吃嘅餐廳名單內,剛巧我想食日式燒肉就揀咗呢間我地冇訂枱7點幾到,食客唔算太多,所以即刻就安排入座店員主動介紹餐牌後,我哋最後揀咗一個二人餐 (牛肚*4、三角肋肉*2、牛舌*2、A4西冷*2、A4肉眼*2、A5西冷*2、A5肉眼*2、蔬菜同飯素飯*2),再追加左五花腩、雞心同雞肝各一份,同埋一杯draft beer下單後店員首先會提供前菜,今日係類似蟹籽魷魚既前菜等齊所有野食到齊後就開始燒喇🔥食物:牛肚、雞肝同雞心燒起來很香和牛、牛舌同五花腩油脂分布剛好,配埋飯仲可以減少其油膩感另外照片嘅左上角會見到有幾支辣粉供食客依個人喜好使用,辣粉好像有分10倍辣同20倍辣,有蒜味同洋蔥味,我就試咗蒜味10倍辣,點少少已經好夠辣味,鍾意食辣嘅朋友不妨可以試吓服務:店員親切招待,主動行過嚟解釋餐牌,仲會教你點樣燒先唔會令到雞肝同雞心黐底環境:似日本嘅燒肉小店,裝潢都好日式,令你猶如置身喺日本嘅燒肉店,餐廳座位比較少,座位都是Bar枱總括:價錢親民而食材質素高嘅餐廳,衣家仲未有得去旅行,如果大家都掛住日本燒肉又想想像下自己喺日本的話,不妨可以考慮依間😬

我地冇訂枱7點幾到,食客唔算太多,所以即刻就安排入座

下單後店員首先會提供前菜,今日係類似蟹籽魷魚既前菜

等齊所有野食到齊後就開始燒喇🔥

食物:
牛肚、雞肝同雞心燒起來很香
和牛、牛舌同五花腩油脂分布剛好,配埋飯仲可以減少其油膩感

服務:

環境:

總括:
2022-04-29
  • 豐和牛二人盛
  • 雞肝
  • 雞心
2022-06-07 14 瀏覽
香港首間立食燒肉店 所有和牛都由日本直送🇯🇵由於餐廳直接向屠場拎貨 所以做到親民嘅價錢😎餐廳有椅子位 亦有站立位 唔洗驚攰🤣佢有多個和牛部位可供選擇 客人可以逐片嗌岩晒想試多啲唔同野嘅我地😛-食完前菜煙三文魚薯仔 就開始我地嘅品牛大會了🐮我地總共嗌咗五個部位😌❥ 牛舌: 牛味濃郁而且多肉汁 爽口彈牙❥ 三角肋肉: 有咬口 多油脂 ❥ 西冷: 牛味最重 有少許油脂❥ 前胸腹肉: 超軟腍 多油脂 好香口❥ 肉眼A5: 入口即融 比前胸腹肉多少少咬口最正我地覺得係前胸腹肉同肉眼A5😚😚始終多油脂啲 一咬真係有種和牛嘅幸福感😳-除咗和牛 我地都嗌咗啲非牛類嘅~ 阿波美雞心非常爽口 值得一試菠蘿清甜超多汁 食完牛食下黎解膩就岩晒🍍-🍲阿久根和牛涮鍋 $148除咗散叫 我地都嗌咗個鍋物套餐~壽喜燒湯底好甜好好味!! 套餐包括胸腹肉、三角肋肉、肉眼A4、蔬菜盤同烏冬肉眼A4油花靚靚 都係入口即融🤤蔬菜盤有粉絲、洋蔥、蘆筍、豆腐同幾種菇類🍄真心好豐富好有誠意👍🏻
香港首間立食燒肉店 所有和牛都由日本直送🇯🇵
❥ 前胸腹肉: 超軟腍 多油脂 好香口
❥ 肉眼A5: 入口即融 比前胸腹肉多少少咬口
最正我地覺得係前胸腹肉同肉眼A5😚😚
始終多油脂啲 一咬真係有種和牛嘅幸福感😳

除咗和牛 我地都嗌咗啲非牛類嘅~
阿波美雞心非常爽口 值得一試
菠蘿清甜超多汁 食完牛食下黎解膩就岩晒🍍

🍲阿久根和牛涮鍋 $148
除咗散叫 我地都嗌咗個鍋物套餐~
壽喜燒湯底好甜好好味!!
套餐包括胸腹肉、三角肋肉、肉眼A4、蔬菜盤同烏冬
肉眼A4油花靚靚 都係入口即融🤤
蔬菜盤有粉絲、洋蔥、蘆筍、豆腐同幾種菇類🍄
真心好豐富好有誠意👍🏻
朋友上一次食完 今次叫埋我一齊食 佢一send過黎睇,唔係呀嘛整間立燒店 淨係睇個名都feel到攰 好彩佢即刻話有位坐 咁我就當然冇問題啦 餐廳位置都算近旺角東火車站 行過去都係10分鐘內 去到門口見到有張櫈個心都定一定🤣燒肉店入面得十零個位 位同位之間個距離呢間店掌握得好好 鋪頭唔大擺完晒d位唔會覺得迫 同隔離檯既距離都足夠 燒肉店內一直播住日文歌🇯🇵🎤 個日文歌既聲浪比一般餐廳較為大 而呢一個正正係我覺得好有居酒屋感覺既一個位 首歌主要唔係聽既 係三五知己飲完兩杯講野講得大聲左🍻 都唔怕比人聽到呢度另一個我覺得特別既位係你可以見住師傅係Bar檯到逐片逐片切出黎比你 都係燒肉店難得既席前體驗 當然燒就緊係靠番自己啦檯前面有三樽辣粉🌶 享辣原味、洋蔥辣味、蒜香辣味 呢三樽辣粉睇個招紙都不得了 兩支寫住十萬辣度 一支寫住廿萬辣度 我見到真係投晒降 鐘意食辣既人都可以當係挑戰挑下機 不過我就唔食辣既 所以對於十萬廿萬辣度完全冇概念🥵🔥前菜就有一個薯仔沙律🥗 味道清清淡淡 作為食燒肉前有d清淡野食完 一陣既燒肉味可以更突出👍🏻極尚和牛定食🥩 $168呢個set入面有2片A4西冷、2片A4肉眼

極尚和牛定食🥩 $168
呢個set入面有2片A4西冷、2片A4肉眼、2片牛舌同埋2舊牛肚 和牛燒肉真係冇得頂😍油脂豐富肉味濃和牛好食就一定呢飛唔講啦 燒牛肚呢樣野比較小見 加上佢原本黎到既時候已經啡啡地色 對於我呢d未燒過既真係好難掌握 點為之得 我見餐廳係牛肉其他部位都有寫大約燒幾耐 如果可以寫埋出黎比顧客有個預算會更好 我就真係用自己方法燒自己既肉 我燒到表面有小小焦 食落去脆脆地又幾好食😋😋

日本鹿兒島黑豚西冷🥩(150g)$115+30轉定食
150g肉其實唔算多 但係師傅將豚肉西冷切成薄片 係隻碟到燒極都仲有 我諗個到起碼十幾塊 豚肉西冷好嫩 唔會話燒完之後好乾個隻 雖然望落去就好似燒到好柴 但食落夠肉都好易咬 另外係豚肉上面有層醬油 燒完之後豚肉會微微帶甜😍

最後埋單既時候先發現原來呢到係唔收加一 咁百零蚊食到個咁既燒肉 環境又唔迫夾 性價比都幾高👍🏻用OpenRice仲可以$80買$100日式和牛燒肉現金卷💵仲抵
2022-06-02 214 瀏覽
上次食完晚飯過嚟呢邊買嘢,經過見到呢間燒肉店,已經諗定下次出開旺角就帶阿囝嚟食🥩見佢2人餐做緊推廣價$388就同阿囝兩個人叫咗呢款💁🏻‍♀️豐和牛二人盛 🔥🥩肉眼A4 |西冷A4 |牛舌 🥩肉眼A5|西冷A5|三角肋肉 各兩件同埋牛肚 4件|特選蔬菜🥬|兩碗飯✿.。.: ✿.。.: ✿.。.: ✿.。.: ✿.。.: ✿ 。.: ✿.。.: ✿每款牛嘅質素都唔錯!A4和牛肉眼,大理石紋路細緻,脂肪分佈均勻,肥美肉嫩,入口嫩滑,鮮美多汁口感豐富。A5表示日本和牛最高級嘅牛肉,被譽為「霜降牛肉」,味道濃厚,入口即溶🤤A4西冷肉質非常柔軟細膩,入口嫩滑多汁,而A5西冷肉質有彈力,口感有咬勁,每一啖都擁有濃郁嘅牛肉香氣,肉質嫩且多汁!牛舌就夠晒爽脆,三角肋肉油脂濃郁,肉質軟腍,好正😋牛肚用嚟燒都係第一次,入口爽滑軟腍🤩特選蔬菜🥬有冬菇、翠肉瓜同粟米🌽配埋面頭有飯素嘅飯,所有嘢全部清晒🤩未食完阿囝已經諗定下次幾時要再嚟食過🤣🤣另外店內仲有三種辣椒粉放喺枱面,不過呢三種都未係最辣🌶,店員話仲有枝100萬倍辣醬,鍾意食辣嘅可以挑戰吓🌶🌶🌶-波子汽水

見佢2人餐做緊推廣價$388
就同阿囝兩個人叫咗呢款
💁🏻‍♀️豐和牛二人盛 🔥
🥩肉眼A4 |西冷A4 |牛舌
🥩肉眼A5|西冷A5|三角肋肉 各兩件
同埋牛肚 4件|特選蔬菜🥬|兩碗飯

特選蔬菜🥬有冬菇、翠肉瓜同粟米🌽

配埋面頭有飯素嘅飯,所有嘢全部清晒🤩

未食完阿囝已經諗定下次幾時要再嚟食過🤣🤣

-波子汽水
  • 豐和牛二人盛
店舖比想像中細,有少少日本居酒屋嘅感覺😌舖頭雖然細,但座位都分隔得唔錯,有足夠嘅私人空間,唔使你眼望我眼🤓店員嘅服務態度都好好,值得一讚🥰.🐄豐和牛二人盛 $388套餐包A4肉眼、A4西冷、A5肉眼、A5西冷、牛舌、三角肋肉、牛肚、特選蔬菜同埋兩碗飯😎 牛肉味好重,而且有一定厚度,口感唔錯,有少少入口即溶🥳小編發現用生菜包住啲飯加啲點牛肉嘅醬汁原來好好食🤪.💰人均消費: ~$250.🍽味道: 3.5/5 🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 3/5
🐄豐和牛二人盛 $388
💰人均消費: ~$250
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 3/5
2022-06-01 121 瀏覽
阿久根和牛立燒店 @akune_wagyu 走日式風格,門口掛上日式紅燈籠做裝飾,店內設用獨立迷你燒爐,餐廳選用熊本和牛,有A4、A5級別,套餐價錢幾吸引,食物非常豐富。極尚和牛定食🐮 $168抵食之選,包括A4和牛肉眼、A4和牛西冷、牛舌(每款各2塊)。色澤鮮嫩嘅A4和牛肉眼入口即溶;A4和牛西冷佈滿雪花,油脂及肉質比例均勻,燒烤後聞到濃郁嘅牛香;牛舌口感爽脆,配搭白飯一併食,非常滋味。阿久根和牛涮鍋🍲 $148用涮鍋來煮熱牛肉,別有一番風味,牛涮鍋包括:胸腹肉及三角肋肉(各3塊)、1塊A4和牛肉眼、烏冬,油脂胸腹肉,啖啖濃郁嘅牛味;三角肋肉牛香嫩,入口即溶;A4和牛肉眼嘅油脂分佈均勻,同樣入口即溶,好美味。自制和牛漢堡 $38和牛漢堡扒好厚身,加入牛脂肪一併放於煎pan內烤熱,聞到好香嘅牛味;漢堡包放於爐上微微烤暖,加入洋蔥、蕃茄,好juicy。燒物種類好多揀選了鰻魚🐠 、菠蘿🍍、日式蕃薯🍠、雞皮。🏡阿久根和牛立燒店📌旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖

極尚和牛定食🐮 $168

阿久根和牛涮鍋🍲 $148

自制和牛漢堡 $38

燒物種類好多
揀選了鰻魚🐠 、菠蘿🍍、日式蕃薯🍠、雞皮。

🏡阿久根和牛立燒店
📌旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖

• 阿久根和牛涮鍋
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: $200-250+📍Address: 阿久根和牛立燒店, Akune Wagyu Tachikui Yakinikise可以以用平民價格享受到高級A4/A5級和牛,呢間真係唔錯!以日本居酒屋既裝修風格,真係好似番左日本旅行一轉咁。呢間最大特色係可以一塊一塊咁點和牛既唔同部位,一次過試晒。我地點左極尚和牛定食($168),入面有A4西冷、A4肉眼同牛舌,定食仲會附上一碗米飯同味噌湯,和牛質素相當好。我地仲額外點左A5西冷、上/下/中/前/後腹肉,我哋非常滿意。 仲試左和牛漢堡($38),竹炭漢堡配搭入口即融既和牛,仲可以自己燒,玩味十足。唔同部位肉質各有特色。胸腹肉質偏腍身,前後腹肉部分油脂會比較多,入口好香,每塊燒15-18秒就可以。西冷本身有油脂,牛香味較濃香感覺,每塊燒5-8秒就可以。肉眼部份就油脂分佈平均,中意入口即融既感覺點肉眼岩哂,每塊燒5-8秒就可以。
🇭🇰Hong Kong

Average expense pp: $200-250+