2019-05-06 153 瀏覽
旺角廣華街有間新開的麵店~阿久根和牛拉麵屋~適逢今日落大雨街上人流較少不用等位都可以食到門面細細 坐位不多但坐得舒服 枱下有掛勾可放袋高櫈坐位軟棉 可轉動坐吧枱位,可直接望到廚師工作見到裏面整齊 衞生店舖以QRCode 下單再到自助機掃描付款簡單 易用 仍然唔明的話 自助機旁有職員教你哦~來到阿久根和牛拉麵店當然要選店舖出名面食~慢煮A4和牛叉燒雞白湯沾麵 見到個雞白湯, 好興奮以二十小時精心制作, 香味濃 見到濃湯由慢煮牛肉經過18個小時慢煮已成外表淡淡紅色,咬落軟而嫩如仲想熟點,可浸浸濃湯雞湯味與牛味相輔相成 味道更佳而沾面比拉面粗身有200G份量看似份量普通︳但食落口後我竟然食唔哂一個面食沾面仲會有張咭仔附上麵可浸入濃湯一齊食食定麵後,還可以向師傅示意,於湯內加入清湯,當湯品品嚐
旺角廣華街有間新開的麵店
~阿久根和牛拉麵屋~
適逢今日落大雨
街上人流較少
不用等位都可以食到

門面細細 坐位不多
但坐得舒服
枱下有掛勾可放袋
高櫈坐位軟棉 可轉動

坐吧枱位,可直接望到廚師工作
見到裏面整齊 衞生
店舖以QRCode 下單
再到自助機掃描付款
簡單 易用
仍然唔明的話 自助機旁有職員教你哦~

慢煮A4和牛叉燒  雞白湯  沾面
雞白湯
和牛
來到阿久根和牛拉麵店
當然要選店舖出名面食~慢煮A4和牛叉燒雞白湯沾麵
見到個雞白湯, 好興奮
以二十小時精心制作,
香味濃 見到濃湯由

慢煮牛肉經過18個小時慢煮已成
外表淡淡紅色,咬落軟而嫩
如仲想熟點,可浸浸濃湯
雞湯味與牛味相輔相成 味道更佳

而沾面比拉面粗身
有200G份量
看似份量普通︳但食落口後
我竟然食唔哂一個面
食沾面仲會有張咭仔附上
麵可浸入濃湯一齊食
食定麵後,還可以向師傅示意,於湯內加入清湯,
當湯品品嚐
2019-05-02
慢煮A4和牛叉燒  雞白湯  沾面
和牛
2019-05-06 121 瀏覽
一直都好想係香港搵到好味既拉麵,估唔到係旺角廣華街附近就搵到一間好唔錯既拉麵店!坐在吧枱位置,看見廚師認真的制作拉麵,讓我更加的期待呢!不吃牛的我,選上了雞肉和豚肉拉麵先呷了一口濃郁的湯頭,鮮甜味濃!再嚐一口嫩滑的雞肉和豚肉,竟然送上了一絲幸福的感覺,再配上美味的溏心蛋,真的很不錯呢!朋友點上了A4和牛鮮蝦拉麵,果然沒有失望,說是味道超讚,實屬推介之選!下次來的時候,我會試試其他拉麵,聽說他們家的沾麵也很有水準呢!
一直都好想係香港搵到好味既拉麵,
估唔到係旺角廣華街附近就搵到一間好唔錯既拉麵店!

坐在吧枱位置,看見廚師認真的制作拉麵,
讓我更加的期待呢!

不吃牛的我,選上了雞肉和豚肉拉麵
先呷了一口濃郁的湯頭,鮮甜味濃!

2019-04-27
2019-05-04 66 瀏覽
睇介紹,睇相好似好正,而且價錢吸引,所以黎試下。但書話係廣輝大廈地下, 地址唔正確,搵左好耐都搵唔到,要係google map 打店名,先發現原來係喜來稀對面,好彩Google map 有店面相,唔係真係比飲水男女老點左。自助形式落單,scan qr code,落完單要先比錢,只接受八達通或現金,點左雞湯豚肉拉面,湯底夠濃,豚肉夠厚juicy,麵質ok,都好足料下。價錢唔貴,無收加一。只係等得耐,order之後等左25分鐘先上菜,懷疑漏單。
2019-05-04 97 瀏覽
平時這家拉麵店都大排長龍,今天晚上7點左右來到,可能是下著雨的關係,所以沒人排隊,店內也有空位。點了虎蝦拉麵加沖繩苦瓜餃子。虎蝦拉麵:湯底非常濃郁,店內有poster介紹是用了大蝦去熬了很久才成的,麵質彈牙,不會因為吃的慢浸久了而變軟。虎蝦非常大隻,大概有比手掌大,煎得很香。苦瓜餃子:從來沒吃過包苦瓜饀的餃子,不過可以放心,因為一點也不苦,味道很好,比起普通的白菜餃子之類更吸引人。舖頭可以嘟QR CODE然後用apps落單,都幾環保,又不需要因為人手短缺找不到人落單。
點了虎蝦拉麵加沖繩苦瓜餃子。

虎蝦拉麵:

苦瓜餃子:

2019-05-01
2019-05-01 197 瀏覽
試咗兩個龍蝦湯底拉麵啦,湯底香濃唔會偏鹹可以飲,面積方面非常有彈性口感不錯,至於配料方面我哋有嗌左叉燒同埋虎蝦,叉燒因佢慢烤過超香同食落入口即溶,絕對值得試下,虎蝦肉質唔差,但烤既時間唔夠,所以食落唔夠香口!另外鐘意食辣,可以加佢果三支唔同辣度既七味粉
另外鐘意食辣,可以加佢果三支唔同辣度既七味粉

2019-05-01
10 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦湯底拉麵
Having had 2 great lunch experience with the ramen, I return to try the tsukemen which is only available at dinner time. The soup comes in a stone bowl presumably to help retain the heat. The soup is thick, almost the consistency of Campbell soup, but upon tasting, it is disappointingly bland and it is not hot enough which kind of defeats the purpose of using a stone bowl. And this is pretty much the end of a review of tsukemen: regardless of how al dente the noodles is (which it is) or how tend

And this is pretty much the end of a review of tsukemen: regardless of how al dente the noodles is (which it is) or how tender the slow-cooked chicken pieces are (which they are), the soup is the soul of the tsukemen. It lacks the richness and intensity necessary for tsukemen; by intensity I don’t mean saltiness though. I want my tsukemen soup to knock me back with rich flavour and burn my tongue because it is so hot. On both counts this one fails.

Nonetheless, the ramen is good so this tiny eatery is worth trying.
2019-04-27
  • Tonkotsu  ramen
2019-04-27 184 瀏覽
話說有日講開拉麵,同事話旺角開咗間新拉麵,佢前排仲走咗去試,食過覺得幾好味。所以今晚放工,我就專登捉咗個個同事嘅同我去食多次,咁我就唔使特登去搵間鋪頭係邊🤣因為其實我好少行旺角🤣好彩有佢帶我去咋,因為間鋪頭唔算係啲大街大行😅排一陣,大約10-15分鐘就有位坐喇!入到去,原來係自己行去撳機叫拉麵。睇完個Menu,同事上次食嗰個蝦湯麵,今次佢跟我想食個和牛沾麵。所以我哋叫咗同一款麵😬 而小食呢我哋就一人叫一款。章魚🐙波波 - 👌🏻沾麵 - 介紹應該點樣食同埋食完可以加湯🤗主角和牛沾麵出場 - 嫩滑和牛和牛餃子*個waiter幾好呀!有介紹點食,仲有問下意見👍🏻*

章魚🐙波波 - 👌🏻

沾麵 - 介紹應該點樣食同埋食完可以加湯🤗

主角和牛沾麵出場 - 嫩滑和牛

和牛餃子

*個waiter幾好呀!有介紹點食,仲有問下意見👍🏻*

2019-04-26 219 瀏覽
藝員李家鼎之子開拉麵店,人脈廣報導宣傳十足。食過後可以看到李泳豪落了很多心機在這間拉麵店,用上現時拉麵界當道的雞白湯和牛及蝦汁,拉麵的功夫水準不差,麵亦頗好食,我用了時間查看資料,但原來發覺這間店和九州阿久根市的拉麵沒有太直接關連,就如揚州炒飯並非揚州名產一樣,當地拉麵店和此店的用料有點不同。這間是藝員之子開的店子,此店在旺角,我經過幾次都是門外大排長龍,就算我是獨個兒也要排隊,幸好復活節長假期部份港人外遊,旺角沒有那麽擠擁,我在復活節第三天晚上約七時到達,尚有幾個空座位,我不用排隊就可入內。阿久根一入大門就會見到一部自助點餐機,店員禮貌地介紹如何用這部點餐機,我諗李泳豪原本是想裝一部日本拉麵的販賣機吧,但香港並普遍用。我選了麵款後以現金支付,店員收了現金,然後在抽屜內拿出一張八達通在自助點餐機拍卡,原來阿久根主要付款方法是使用八達通,所以大家最好帶備八達通卡就較為方便。點餐完後我被安排坐在吧枱位置,可以清楚看到廚房,廚工共有三人,一個處理湯料沾汁,另一個烹調麵條,第三位專注配料及肉類,一碗麵分工合作地完成,由於店旺客人多,廚工密密手一碗一碗地快速處理。旺店人多加上空間略為狹窄,坐位

旺店人多加上空間略為狹窄,坐位說不上舒服,阿久根的吧檯上放置了不少東西,飲用水是室温的,筷子是竹製一次性用,木盒盛載紙巾,而調味品有白芝麻、昆布醋、餃子汁及胡椒之外,用試管裝載的辣椒粉這裡提供了三種選擇: 十萬辣、洋蔥辣及蒜味辣,嗜辣的不妨試試加添。

這餐我點選了和牛雞白湯沾麵,和牛餃子及可口可樂,店員游說我試試新製品和牛牛丸,我又點了牛丸。
和牛雞白湯沾麵附加和牛牛丸

約等了十分鐘沾麵端到面前,賣相惹人垂涎,粉紅色的和牛、溏心般的半熟蛋和大大粒的牛丸相當吸引。溏心蛋味道錯,和牛牛丸只是爽口,味道一般,$10一粒,加亦不是什麽壞事。而青檸檬那麽細小,只作賣相點綴而已,如果形狀大一點還有點汁液消除沾汁的油膩感,再者九州阿久根市盛產柑橘,如能用上取代青檸檬更有當地味道。筍條爽而淡味,亦俗。
和牛雞白湯沾麵附加和牛牛丸

沾汁雞白湯用石碗盛載相當明智,食到最後一條麵條沾汁仍熱燙,沾汁呈濃湯狀態,濃而稠,口感有味但普通,雞肉味並不突出,太麵有咬口掛汁力中上,份量適合男士享用。

沾麵上有兩塊鹿兒島A4和牛肉片,每塊長度八厘米左右,牛肉切成薄片,由於李泳豪先前與堂兄開了燒烤店,故此對於牛肉的品質我倒有點放心,A4和牛即興沾汁生吃嫩滑带有肉味,味道錯。

另一塊和牛片一接觸沾汁即時變色,我將整塊和牛片放入沾汁中約一分鐘,全熟透的和牛片仍嫩滑好食。

我吃完整碗沾麵後和牛餃子才煎好端到我面前,三隻餃子賣$68有點兒昂貴,過三隻餃子呈元寶形般飽滿,三個面煎了兩面皮薄香脆,唯獨和牛味道就是突出,像吃普通餃子没兩樣,我在想是不是將和牛碎頭碎尾絞碎再弄成餃子或牛丸奉客,或者是我多心了。
和牛餃子

阿久根我認為是可以一試,大多以和牛掛帥的拉麵店都是以醬油作湯底,而阿久根則以雞白湯作湯底,雖然這裡的雞白湯沾汁並不出眾,但在旺角東南地區來說仍是有心的拉麵店,但旺角是殘酷之地,拉麵初心會否三分鐘熟度。或者和牛熱潮一過又另一番景象,我對報導上所說阿久根兩三年內開四五間分店有所保留。
2019-04-21
  • 和牛雞白湯沾麵
2019-04-25 147 瀏覽
自從上次獨自食完虎蝦濃蝦湯拉麵後,我仍然念念不忘這個味道。剛好朋友即興約食飯,我便提議食這間拉麵。今次要轉轉款式,我同朋友都點了慢煮A4和牛叉燒·雞白湯(沾麵),章魚小丸子及和牛餃子。職員好細心怕我們第一次吃沾麵就派了一張小卡片教我們如何品嚐,另外,亦提提我們有餃子醬汁可以沾。拉麵放在醬汁內,每一條麵都沾滿濃濃的醬汁,果然夠滋味。加上不同的配料來吃,亦增加不同口感。和牛呈粉嫩色,肉質夠嫩滑,好好味。熱辣辣的章魚小丸子,外脆內軟,內附大大粒章魚粒,配上木魚絲及醬汁,正。和牛餃子,外表脆脆的,而且內餡多,味道不錯。

和牛呈粉嫩色,肉質夠嫩滑,好好味。

和牛餃子,外表脆脆的,而且內餡多,味道不錯。
收工同老公係屋企樓下見到有新拉麵鋪🍜呢個位之前都係做拉麵,所以試吓呢間有咩分別😋一行過去就見到有位,旺角7pm黎講都幾唔full😂😂待應叫咗我地坐低之後就行開咗,枱面咩餐牌介紹都冇😅見到有啲店員圍埋大聲傾計,有啲就serve緊客,唯有on居居邊等邊四圍望睇吓有冇餐牌😅😅最後都係開返openrice睇😂好👌🏻都係講返食物🍜我見識少,真係未試過拉麵湯底係微暖。。。 雞肉係原味+雪味,完全feel到有任何調味😥😥都幾失望吓,同老公都覺得「無下次」!
收工同老公係屋企樓下見到有新拉麵鋪🍜
呢個位之前都係做拉麵,所以試吓呢間有咩分別😋

一行過去就見到有位,旺角7pm黎講都幾唔full😂😂

好👌🏻都係講返食物🍜
2019-04-24
2019-04-18 263 瀏覽
鼎爺孖仔李泳漢與李泳豪兄弟班開的「阿久根和牛拉麵屋」,聽聞用A4和牛做叉燒,已很吸引我專程來一試。第一次去可能有點難找,因為位置其實不在廣華街上,而是煙廠街上。晚上8:00pm來到已全場滿座,不少人在排隊等位,門口有許願牆可以把心願寫在木牌上,另外近門口位有自助下單機,可以先點選想吃什麼,然後用八達通或現金付款,然後領取號碼牌等候,比起寫紙仔更方便快捷。拉麵店有拉麵與沾麵供應,並有濃蝦湯、雞白湯與豚骨湯三款湯底,喜歡濃味的建議可選擇濃蝦湯,雞白湯是使用日本鹿兒島的走地雞薩摩雞,而豚骨湯亦需熬製至少十二小時,所有食材均由日本空運到港,食材和製作都非常用心。其中主打是用上阿久根的A4和牛西冷慢煮成「叉燒」,油脂甘香,入口即溶。而薩摩雞肉同樣是慢煮四小時,比一般的雞肉更嫩口。我和友人各點選了香煎虎蝦濃蝦湯拉麵 $88,及慢煮A4和牛叉燒沾麵 $128,另加兩粒牛丸。虎蝦濃蝦湯拉麵鮮味真的相當香濃,虎蝦亦彈牙好味,配埋溏心蛋很完美!而A4和牛的油脂多,配上漿口的沾麵可能有點膩,配雞白湯應該會更能吃出和牛的嫩滑肉質和牛味。

香煎虎蝦濃蝦湯拉麵

慢煮A4和牛叉燒沾麵

15 分鐘 (堂食)
香煎虎蝦濃蝦湯拉麵
慢煮A4和牛叉燒沾麵
  • 慢煮A4和牛叉燒雞白湯拉麵
2019-04-17 175 瀏覽
阿久根和牛拉麵屋,試業中,初嘗,唔係我杯茶,店面非常細,感覺大家都係慕名而來,追星,我係來吃麵的,沾麵,麵身偏硬,湯底厚身但味唔濃,可能我太重口味,講不出既味道,重點是湯底不夠熱,筍也是偏淡,似係浸過龍既,只有半邊蛋最啱我口味,好香𠧧水味。雞好軟身唔鞋口,豚肉太薄食落好多肥油。食完大蔥味一直揮之不去。我哋諗得唔夠周全兩個都係同一樣湯底,唔知其他湯底會唔會唔同點呢?愛回家既樓尚好(姚瑩瑩)也要等位。連VIP都安排唔到位,真係諗得唔夠周全。
阿久根和牛拉麵屋,試業中,
初嘗,唔係我杯茶,店面非常細,
感覺大家都係慕名而來,追星,
我係來吃麵的,沾麵,麵身偏硬,
筍也是偏淡,似係浸過龍既,
只有半邊蛋最啱我口味,好香𠧧水味。
雞好軟身唔鞋口,豚肉太薄食落好多肥油。
食完大蔥味一直揮之不去。
我哋諗得唔夠周全兩個都係同一樣湯底,
唔知其他湯底會唔會唔同點呢?
愛回家既樓尚好(姚瑩瑩)也要等位。
連VIP都安排唔到位,真係諗得唔夠周全。
2019-04-12
15 分鐘 (堂食)
2019-04-15 252 瀏覽
旺角新開的拉麵店 原來老闆係鼎爺個仔見佢招牌菜主打 和牛雞白湯沾麵 仲話每日限量幾十碗 即管嗌返碗試下先啦點知黎到 身為主角嗰兩片和牛 又薄又細 對比之下 只係大過隻蛋少少完全同餐牌或其他人post嘅相 相差好遠事實與圖片不符 呃都唔好咁過份丫 仲要收$128一碗 完全唔值依個價其他配菜都無乜特別 最似樣都只係隻溏心蛋而且味道真係好一般 沾麵個湯味道尚算濃郁 但好快就已經凍左令人非常失望 唔會再幫襯囉
旺角新開的拉麵店 原來老闆係鼎爺個仔
完全同餐牌或其他人post嘅相 相差好遠
其他配菜都無乜特別 最似樣都只係隻溏心蛋
而且味道真係好一般
沾麵個湯味道尚算濃郁 但好快就已經凍左
令人非常失望 唔會再幫襯囉
2019-04-02
2019-04-14 137 瀏覽
每次做運動前都會吃點美食來補充體量。今日路過一間幾有特色的拉麵店,於是就入去試試。餐廳門外有點和風風味,大大的紅燈籠,而招牌有數多盞小燈泡。門外掛了許願牌給人許願。餐廳採用LED顯示器給食客點餐用的,而機身設有八達通付款的設備。原來可以用QR code掃一掃就可以落單,都幾方便。我想食的和牛及虎蝦沾麵已經售罄,下次絕對要試試。餐廳不算太大,但絕無壓迫感。可以坐著看看廚房的煮食及衛生情況。我點了可樂及虎蝦濃蝦湯拉麵(合共103元)。可樂是入口貨就不作出評論。職員送餐來時,拉麵味道好香,真的好香,令人口水直流🤤🤤虎蝦濃蝦湯拉麵有京蔥、木耳絲、荀、半隻流心蛋、一片紫菜、一隻大虎蝦及有適量的櫻花蝦苗。先呷一口湯,湯底濃郁。拉麵煙韌彈牙,配著配菜來吃增加不同的口感。流心蛋-我至愛😍😍😍,美味。到了介紹虎蝦,好Q彈。
每次做運動前都會吃點美食來補充體量。
今日路過一間幾有特色的拉麵店,於是就入去試試。

原來可以用QR code掃一掃就可以落單,都幾方便。

我想食的和牛及虎蝦沾麵已經售罄,下次絕對要試試。

餐廳不算太大,但絕無壓迫感。

可以坐著看看廚房的煮食及衛生情況。

我點了可樂及虎蝦濃蝦湯拉麵(合共103元)。

可樂是入口貨就不作出評論。

職員送餐來時,拉麵味道好香,真的好香,令人口水直流🤤🤤

先呷一口湯,湯底濃郁。
拉麵煙韌彈牙,配著配菜來吃增加不同的口感。
流心蛋-我至愛😍😍😍,美味。
到了介紹虎蝦,好Q彈。

2019-04-12 309 瀏覽
星期六的晚上我們去了一間剛剛開業的拉麵店,他們是用電腦落單直接出來俾錢,我們點了慢煮白雞沾麵,同埋大蝦沾麵等候時間可能因為店舖我們進來入的時間已經是八點半所以人數不多,而且上菜也非常快,白雞沾面,肉質非常滑他的湯非常入味棉質方面硬度適中適合用來做拉麵的店舖!大蝦沾麵,味道略嫌有少少鹹但配上適中的棉質可能其他客人會喜歡,大蝦用上鐵板燒的形式!味道非常香脆!因當晚睇完戲太飽所以冇叫野飲!總括而言味道適中正常

因當晚睇完戲太飽所以冇叫野飲!

總括而言味道適中正常

2019-04-06
1 分鐘 (堂食)