因家裏裝修,亂衝亂撞找到來天后暫住,未搬來前已聽聞天后有很多知名食店,所以可以逐一試試。經過剛剛一個月的時間,終於找到我的飯堂,一個月下來,應該最少有一半時間或者三份之二的時間,也都是吃閨家作晚餐的!我統合它有三大成功要素: 首先它的岀品雖然沒有味精,但若你未試過,你是不會知道它的真材實料,質素穩定,濃淡適中,會令你百吃不厭!第二,所有飯餐都附一個阿媽老火靚湯,天天不同,無話可説。第三,價格非常相宜,可以説近乎超值,份量十足的飯餐加老火湯,$50也不用,點算呀!求你加價啦🙏🏻🙏🏻🙏🏻要提一提我和家人這個月吃過甚麼。。。咖喱魚柳飯,咖喱豬扒飯,咖喱牛腩飯,蓮藕肉餅飯,鹹魚剁肉餅飯,蓮藕肉餅豬扒飯,鹹魚肉餅豬扒飯,蓮藕肉餅紫薯湯麵,梅子金沙骨飯,菜肉雲吞,真手撕雞飯配沙薑汁,其中有幾款叫咗兩至三次😂,希望我沒有寫漏😅!

第二,所有飯餐都附一個阿媽老火靚湯,天天不同,無話可説。

前咖哩魚柳飯,後鹹魚肉餅飯
梅子金沙骨飯
2020-11-30
5 分鐘 (堂食)
前咖哩魚柳飯,後鹹魚肉餅飯
梅子金沙骨飯
2020-11-28 247 瀏覽
今日好開心試了個開心早餐。今早只係順路,見到門口好似平時要排哂隊的陣形,入去試一試。店細,今早男食客為主。全店粉紅色裝修,牆身為夢幻世界的粉色彩畫,數隻獨角飛馬,充滿童心與夢想。餐牌設計精美,相片拍得好吸引。今日我只係食了個很普通的鹹牛肉蛋三文治烘底加茶走($28+$2),應該絕對未試到店主的精粹之選,但係都睇得出店主有幾用心。麵包烘得香脆,蛋煎得好香,沒有太多花巧,真材實料。奶茶未去到港式奶茶咁濃,但也不失茶香。下次一定要試吓佢哋啲主食,好吸引咁!🥰🤗

下次一定要試吓佢哋啲主食,好吸引咁!🥰🤗
鹹牛肉蛋三文治烘底配茶走
2020-11-28
$30 (早餐)
鹹牛肉蛋三文治烘底配茶走
2020-11-13 243 瀏覽
外賣咗最馳名嘅藕餅豬扒飯,set入面有一碗仔老火湯,名不虛傳的住家好味道,藕餅香得嚟爽口、豬排大大塊好送飯,碗湯清甜無味精,食完成個人都好暖好舒服😌店員妹妹們也很可愛熱情~仲會事先準備好散紙等個客唔洗等,真係好窩心💛
  • 老火湯
今日放工行咗去炮台山,好掛住這間的豬扒,所以有空就黎到環境好粉紅色及夢幻,配有輕鬆音樂,好舒適又可以慢慢食,先量體溫,後安掛坐位下午茶有麵包、手工麵、小食等等選擇,之前食過朱古力西多士、手工麵都好出息,今次點了流心豬扒包,豬扒是這裡的招牌,所以必食流心豬扒麵包巨型香脆的麵包,好鬆軟好香口又熱辣辣,豬扒好香軟的口感,配了千島醬、洋蔥絲、流心雞蛋,好滿足好好味熱檸水有3片檸檬好足夠的檸檬味,好開胃又幫助消化糖是自行加減
今日放工行咗去炮台山,好掛住這間的豬扒,所以有空就黎到

檸水

有3片檸檬好足夠的檸檬味,好開胃又幫助消化
糖是自行加減
2020-11-04
檸水
2020-10-27 263 瀏覽
👩🏻‍🤝‍👨🏼北角覓食呢幾日開始涼涼地,溫書溫到7點幾想食下住家飯飲下老火湯,今晚就去咗閨·家,彩返啲介紹話原來係一個媽媽因為囡囡味精敏感而開,入面所以食物都係主打無味精㗎😍🥢老火湯只要叫飯類就送一碗,一飲落已經係飲得出真係好似屋企煲嘅老火湯😚唔會有好重味精😋飲完都唔係好口乾,仲好足料添,免費湯都好有誠意😋🥢香煎蓮藕餅配豬扒飯呢個呢個係呢一度嘅招牌,蓮藕餅食落去好香口而豬扒睇返佢介紹呢佢係特別用果汁取代糖同梳打粉做醃肉,食得出好鬆軟好Juice唔會乾爭爭,好正😋
👩🏻‍🤝‍👨🏼北角覓食

🥢老火湯

🥢香煎蓮藕餅配豬扒飯
  • 老火湯
2020-10-22 360 瀏覽
Homie food & dessert @ north point - 用心製作的家常便飯💛👧🏻 ate...蓮藕餅豬扒飯👧🏻 wants to say...有睇過yellopenrice嘅朋友應該都有聽過哩間餐廳 就係杜生係咁話太平嗰集 食過就會明 48蚊有老火湯又有塊同我塊面差唔多大嘅豬排仲有勁大塊蓮藕餅 原來店主用咗你汁同埋秘製醬汁將豬扒醃過夜 唔怪得知塊豬扒咁鬆軟喇衰鬼🙌🏻😻重點係喺呢間舖頭食嘅所有嘢都係冇味精❣️😻雖然我對味精冇過敏但係次次食開落左味精嘅嘢都會好容易口乾 今次食左成個飯連水都冇點喝❣️😨知依個蓮藕餅都好有驚喜 食落唔會好粉 蓮藕粒令到成個肉餅好爽脆之餘肉量仲好足 又煎得啱啱好又唔會太窿😽個人認為還有改善空間就係個飯 落多咗少少水乾身返少少就完美喇💛想食下家常便飯嘅港島人記得嚟幫襯啦💛

👧🏻 ate...
蓮藕餅豬扒飯

👧🏻 wants to say...

想食下家常便飯嘅港島人記得嚟幫襯啦💛
2020-10-12 3095 瀏覽
呢一間真係煮到... 一吃就回不了頭嘅港式咖喱... 🤤時值疫情期, 頭嗰兩三次都係外賣, 今日終於搵到人陪我入嚟堂食~ 🥰名字已經俾人一種返屋企食住家飯嘅感覺~ 溫馨! 😊聽聞必食嘅有咖喱同豬手 豬手仲要係晏晝嚟都多數賣曬嗰隻... 今日有幸11點幾就嚟到, 一定要試!! 只能夠堂食吃嘅手工麵 仲有每日限定供應嘅豬手! 紫薯手工麵配家傳炆豬手 ($43)不能外賣嘅手工麵, 因為老闆堅持要即食, 外賣返去食會變冧, 影響口感, 非常之有新鮮感, 感覺又健康 豬手都幾入味, 味道適中唔鹹, 好抵食! 手工麵還有甘筍同菠菜麵選擇~ 咖喱豬扒飯 ($45)朋友食嘅咖喱豬扒飯, 亦係我嘅至愛 所以忍唔住外賣咗一盒回家吃~ 咖喱汁可以揀辣度, 我就揀咗小辣, 豬扒好冧好好食, 個咖喱汁好香好正, 平時唔係幾食飯嘅我食親呢個咖喱汁都可以成盒飯食晒 跟餐還附送每日唔同老火湯, 係咪好抵食呢! 題外話最近一次去發覺佢加咗價, 呢篇嘅價錢還是六月嘅價錢~
呢一間真係煮到... 一吃就回不了頭嘅港式咖喱... 🤤

名字已經俾人一種返屋企食住家飯嘅感覺~ 溫馨! 😊

聽聞必食嘅有咖喱同豬手

只能夠堂食吃嘅手工麵
仲有每日限定供應嘅豬手!

紫薯手工麵配家傳炆豬手 ($43)

豬手都幾入味, 味道適中唔鹹, 好抵食!
手工麵還有甘筍同菠菜麵選擇~

家傳炆豬手

紫薯手工麵

咖喱豬扒飯 ($45)

朋友食嘅咖喱豬扒飯, 亦係我嘅至愛

跟餐還附送每日唔同老火湯, 係咪好抵食呢!

咖喱豬扒飯

題外話最近一次去發覺佢加咗價, 呢篇嘅價錢還是六月嘅價錢~
2020-06-21
家傳炆豬手
紫薯手工麵
咖喱豬扒飯
2020-10-06 300 瀏覽
雖然店舖比較細但食物好高質,必推一定係咖哩系列,辣度可自選,而且佢提供嘅份量夠食兩碗飯甘制。除咖哩系列,蓮藕餅同豬扒配搭都好味,蓮藕餅大大塊,豬扒好冧身,而且價錢好經濟,50蚊就食到,仲包一盅細既老火湯。抵飲抵食!
2020-10-02
  • 咖哩豬扒飯
2020-09-30 392 瀏覽
今次係第一次食同用外賣app落單,叫咗2樣嘢,豬扒鐵板烏冬& 咖哩雞飯。豬扒鐵板烏冬:塊豬扒又薄、又乾、又咸,同埋整體好油膩,食幾啖就唔想繼續食咖哩雞飯:普普通通,咖喱重椰味,啲雞就麻麻地、冇咩味其實叫外賣前已經上嚟check咗食評先, 見到咁多好評,其他食評啲相好似賣相幾吸引先order,點知嚟到都幾大落差,食物質素有待改善。唔通外賣同堂食差咁遠?仲要用外賣app mark up咗唔少,所以一定冇下次!

豬扒鐵板烏冬:
塊豬扒又薄、又乾、又咸,同埋整體好油膩,食幾啖就唔想繼續食

咖哩雞飯:
普普通通,咖喱重椰味,啲雞就麻麻地、冇咩味

仲要用外賣app mark up咗唔少,所以一定冇下次!
2020-09-21
20 分鐘 (外賣送餐)
.出街都食到屋企飯就係幸福💛又係唔靚唔啱打卡但係超推薦嘅黃店~有睇yellopenrice嘅都應該認得「閨 • 家」呢間黃店嘅賣點在於唔用味精同埋老火湯連醃豬扒都係用梨汁同冇用鬆肉粉豬扒好淋,亦都煮得幾入味咖哩唔會太辣,同埋唔似其他餐廳咁重口味蓮藕餅都好好食!咬落好有口感😍而每個餐都包左老火湯~連平時唔鍾意飲湯嘅👧🏻小編都飲晒成碗每日都有唔同款式嘅老火湯,點都唔會飲厭「閨 • 家」真係一間超高質嘅黃店!去開個頭記得要支持💛.手剁香煎蓮藕餅飯 $50咖哩豬扒飯 $48———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛🤍🤍抵食指數 🤑: 💛💛💛💛💛推薦指數 👾: 💛💛💛💛💛———📍閨•家北角蜆殻街6-16號寶榮大廈地下F號舖———👉🏼 #ewhk北角 #ewhk港式 #ewhk黃店#北角美食 #北角黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #f
出街都食到屋企飯就係幸福💛
又係唔靚唔啱打卡但係超推薦嘅黃店~
有睇yellopenrice嘅都應該認得「閨 • 家」
呢間黃店嘅賣點在於唔用味精同埋老火湯
連醃豬扒都係用梨汁同冇用鬆肉粉
豬扒好淋,亦都煮得幾入味
咖哩唔會太辣,同埋唔似其他餐廳咁重口味
蓮藕餅都好好食!咬落好有口感😍
而每個餐都包左老火湯~
連平時唔鍾意飲湯嘅👧🏻小編都飲晒成碗
每日都有唔同款式嘅老火湯,點都唔會飲厭
「閨 • 家」真係一間超高質嘅黃店!
去開個頭記得要支持💛
推薦指數 👾: 💛💛💛💛💛
📍閨•家
北角蜆殻街6-16號寶榮大廈地下F號舖
👉🏼 #ewhk北角 #ewhk港式 #ewhk黃店

#北角美食 #北角黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
2020-09-21 292 瀏覽
放工過左黎炮台山食閨·家。呢間野喺炮台山站油街出口行大約10分鐘,之前黎親都大排長龍,今晚紅雨所以無咩人,但我地坐低左無耐都滿座了。 兩個人叫左一個手撕雞飯($48),一個咖喱魚柳飯($48),一個小食招牌豬扒($18),加左碟菜心($12),佢送多左兩碗老火湯。星期一係青欖蘿蔔杏汁煲豬展。兩個人食左共$126,好耐無食過啲咁抵又咁好食既野,非常滿意💛🥰上述所有菜式都非常好吃,肉類雞魚豬入味又嫩滑,菜心新鮮,老火湯超足料無味精,飲完覺得很養身🤩
放工過左黎炮台山食閨·家。

2020-09-19 314 瀏覽
💛#支持良心餐廳💰慢煮豬軟骨 菠菜麵$46💰招牌豬扒炒公仔麵 $48高質黃店😎依間係標榜無落味精嘅黃店 食落的確有家的感覺 (事實上係我都想我屋企整得咁好食😂)個豬軟骨係好高質 好多已經煮到淋哂嘅軟骨位 食落有坐忘嘅影子😍 同埋因為冇咁厚 所以食落冇咁膩 仲有佢煮得好入味好索汁 個汁調味適中唔會太咸菠菜麵好清淡 我食唔出菠菜味 反而有啲草青味🤣 麵條冇煮到過淋炒一丁都惹味嘅 不過就偏濕身左啲但換個角度諗 即係冇咁油😜如果係學生 老闆仲會送壺例湯湯渣多到 每一匙都係有幾舊蘿蔔好warm!性價比高又有良心 一定會再黎幫襯!
💛#支持良心餐廳

如果係學生 老闆仲會送壺例湯
湯渣多到 每一匙都係有幾舊蘿蔔

好warm!
性價比高又有良心
一定會再黎幫襯!

2020-09-06 276 瀏覽
💛 閨•家 (屯門) 💛..............................相信大家對呢間上過杜生節目嘅黃店都唔陌生今次難得👦🏻👧🏻去做一日屯門牛 同frd聚會本身想食大家推薦嘅漁匠屋 突然閨家屯門店要結業就臨時改變計劃 決定要喺結業前支持下!.🔅屯門店於07/06/2020 20:00 結業🥺🔅想知黃店原因請Pm💛..............................🍽鹹魚煎肉餅豬扒飯 $48。加配 $5 熱飲/凍飲 (👏🏻7/10).呢度嘅豬扒係招牌菜嚟 而且無用鬆肉粉醃豬扒好彈牙 唔會乾同硬 佢地係用梨汁醃架🍐鹹魚肉餅係厚身嗰種 鹹魚味唔算太重 但juicy嘅另外仲有啲蔥油同鹹酸菜 食落夠哂香😍不過個人覺得唔使要蔥油同鹹酸菜都已經夠正因為個豉油汁好好送飯 因為個豉油汁唔係死鹹食落係偏甜 偏甜嘅豉油好正好開胃🤤.🍽咖哩魚柳飯 $46。加配 $5 熱飲/凍飲 (👏🏻6/10).朋友介紹話閨家啲咖喱汁超級濃郁 好好食果然事實真係超濃 偏杰身 而且好重椰奶味🥥配料就有一嚿薯仔 同兩嚿紅蘿蔔 味道都唔錯魚柳浸喺咖哩汁到 所以食落個炸衣有啲糊糊地我地就唔太鍾意呢個口感 如果分開
💛 閨•家 (屯門) 💛
相信大家對呢間上過杜生節目嘅黃店都唔陌生
今次難得👦🏻👧🏻去做一日屯門牛 同frd聚會
本身想食大家推薦嘅漁匠屋 突然閨家屯門店要結業
就臨時改變計劃 決定要喺結業前支持下!
🔅屯門店於07/06/2020 20:00 結業🥺
🔅想知黃店原因請Pm💛
🍽鹹魚煎肉餅豬扒飯 $48
。加配 $5 熱飲/凍飲 (👏🏻7/10)
呢度嘅豬扒係招牌菜嚟 而且無用鬆肉粉醃
豬扒好彈牙 唔會乾同硬 佢地係用梨汁醃架🍐
鹹魚肉餅係厚身嗰種 鹹魚味唔算太重 但juicy嘅
另外仲有啲蔥油同鹹酸菜 食落夠哂香😍
不過個人覺得唔使要蔥油同鹹酸菜都已經夠正
因為個豉油汁好好送飯 因為個豉油汁唔係死鹹
食落係偏甜 偏甜嘅豉油好正好開胃🤤
🍽咖哩魚柳飯 $46
。加配 $5 熱飲/凍飲 (👏🏻6/10)
朋友介紹話閨家啲咖喱汁超級濃郁 好好食
不過個調味做得幾好 魚柳本身都帶有鹹鮮味😋
個咖哩汁真係好高質 建議大家叫其他餸🥰
後話:佢地主打無味精 有靚湯飲 住家飯嘅味道😋
今次嚟咁啱無晒湯飲 好可惜呀😭
🎈 閨•家 (北角)
北角蜆殻街6-16號寶榮大廈地下F號舖
🎈閨•家 (屯門)
屯門龍門路45號富健花園地下40號舖
鹹魚煎肉餅豬扒飯
咖哩魚柳飯
2020-06-01
鹹魚煎肉餅豬扒飯
2020-09-05 172 瀏覽
《生活·日嘗》- 閨•家朋友生日,叫左外賣,因為我係低碳飲食中,唯有叫多啲肉食啦,第一次用網上外賣平台,喺附近搵咗間近近地嘅餐廳,叫咗芝麻醬手撕雞,燒豬頸肉,雞翼,同埋炭燒豬扒,4個餸😍😍全肉呀😛😛送到黎開盒睇,份量都好足夠,而且每一樣野都好好食,因為我一個人食晒關係,最後食到有啲喉嚨痛添,但係我覺得佢啲野食都好香脆好味,而家諗起都有衝動想再去食😋😋埋單平均$130,如果有機會應該會去店食嘅
《生活·日嘗》- 閨•家

埋單平均$130,如果有機會應該會去店食嘅
2020-09-02
外賣送餐
今日男朋友陪我去覓食, 去左杜生推介既閏家到試下!閏家呢個名係歸家既近音, 令人有好warm既家庭温暖感覺呀!平日lunch time雖然排好長龍,但都係等外賣既人居多,唔洗等已經入到黎坐低啦~見到佢個menu寫住逄星期一至日, 日日都有唔同既老火靚湯飲,真係好有屋企既感覺呀!咁今日星期三就係海底椰栗子煲豬展~可以止咳潤喉架~ 平時媽咪煲湯我最鍾意就係食啲栗子架啦,正呀!而且飲落唔係味精味, 仲碗碗都盛啲料, 好有心~正餐方面我就叫左口水雞飯($48)男朋友就叫左咖哩豬排飯($50), 加左一杯凍檸荼(+$8)個口水雞好香花生味, 有好多花生碎係面, 而個口水汁都好正, 唔會太辣, 送飯食啱晒我呢啲肥妹!咖哩豬排飯可以自己叫辣度, 唔食辣既男友就叫左少辣,少辣係一啲都唔哽完全接受到既味道!唔食辣既大家都可以挑戰下!當然 食得辣既就揀大辣啦~凍檸荼都唔簡單架,一杯有成4片檸檬, 好足料架~總括黎講, 杜生係冇推介錯! YellowOpenrice係名不虛傅!
今日男朋友陪我去覓食, 去左杜生推介既閏家到試下!

唔洗等已經入到黎坐低啦~
真係好有屋企既感覺呀!
咁今日星期三就係海底椰栗子煲豬展~
而且飲落唔係味精味, 仲碗碗都盛啲料, 好有心~

正餐方面我就叫左口水雞飯($48)
個口水雞好香花生味, 有好多花生碎係面,
而個口水汁都好正, 唔會太辣, 送飯食啱晒我呢啲肥妹!
咖哩豬排飯可以自己叫辣度, 唔食辣既男友就叫左少辣,
少辣係一啲都唔哽完全接受到既味道!
唔食辣既大家都可以挑戰下!當然 食得辣既就揀大辣啦~
凍檸荼都唔簡單架,一杯有成4片檸檬, 好足料架~