尼間同尖沙咀另一間分店一樣都係位於地牢,門口有好大塊招牌,唔使擔心搵唔到。環境闊落,2個人被安排坐卡位。之前試過主廚私房牛肉麵,今次就點左紅燒牛筋腩麵同鹽酥雞魯肉便當。紅燒牛筋腩麵($62)牛腩同牛筋都係有d炆到好腍好鬆化,有d就好有趙口,都幾好味。湯底充滿牛味,幾惹味(不過仍然唔係我杯茶),麵質略硬。(個人口味: 3.5/5)鹽酥雞魯肉便當($58,加配荔枝紅茶$18)落單大約3分鐘左右鹽酥雞就上枱,應該事前已經做左預備功夫,唔係即叫即做。鹽酥雞有6件,炸至皮脆肉嫩,好鬆化,好味,同某台灣連鎖炸雞店質素好似。魯肉飯唔係台灣好肥膩個隻魯肉,無我預期咁惹味。魯肉飯係熱既,第一啖食既時候,就好似食緊正常既白飯不過加左d肉碎係飯面,不過係越食越想繼續食落去,白飯粒粒分明,軟硬適中,唔錯唔錯。不過”友人”就覺得魯肉飯無魯肉味,麻麻地。另便當配有3款前菜(滷水蛋半隻,蒜蓉生菜,木耳羅白絲),以前菜而言唔算難食。荔枝紅茶,係正宗既荔枝紅茶,連唔太好荔枝既我都覺得幾好飲。(個人口味: 4.7/5)總括而言,牛係幾好,不過唔太岩我地口味,炸物較優。環境坐得比茶餐廳舒服,價錢合理,無需加一,都算抵食。見

紅燒牛筋腩麵($62)
紅燒牛筋腩麵

(個人口味: 3.5/5)

鹽酥雞魯肉便當($58,加配荔枝紅茶$18)
鹽酥雞魯肉便當

(個人口味: 4.7/5)
荔枝紅茶

總括而言,牛係幾好,不過唔太岩我地口味,炸物較優。環境坐得比茶餐廳舒服,價錢合理,無需加一,都算抵食。見其他食評講到芝士鹽酥雞同夜市小香腸好正咁,下次有機會都試下。

題外話/補充資料: 差唔多食完既時候,突然有好大隻既烏蠅飛出來,嚇親。不過可能係偶然情況?
2018-06-28
鹽酥雞魯肉便當
2018-07-04 48 瀏覽
台式麵店.....用餐程序唔係好方便,因為要客人先去櫃臺買野食,但個格局又唔似會用呢種模式既餐廳,仲要坐低左,服務員先話比你知要出去買飛,如果一個人用餐既話,又要拎哂啲貴重物品出去,如果呢樣可以改善到就方便客人好多喇.....👍🏻👍🏻👍🏻食左沙茶醬貢丸新竹米粉手,,,味道係幾好,但因為沙茶醬同新竹米粉溝埋個口感好漿,好濟既感覺,令到我食左幾啖已經唔想再食落去嚕.........🙈🙈🙈
台式麵店.....

沙茶醬貢丸新竹米粉
2018-07-01 60 瀏覽
第一次去食鐵牛,佢係美麗華同the one 附近,十分方便。鐵牛環境好大,裝修都okay la,係要自己去櫃臺點餐的,係靚版大家樂。其實啲食物都好多選擇,好多嘢都好吸引。同價錢十分相宜。最後選了奮起湖燒雞腿扒便當。份糧好多,足夠兩人食。雞扒皮脆肉嫩,可惜雞肉不太入味,燒汁只流於表面。滷肉飯值得一讚,滷肉採用了瘦肉,佢亦加了乾蒜,十分惹味。而佢啲飯係用了珍珠米,加分加分。

其實啲食物都好多選擇,好多嘢都好吸引。同價錢十分相宜。

最後選了奮起湖燒雞腿扒便當。
2018-06-30
2018-07-01 44 瀏覽
When my friends ask me where to go for authentic Taiwanese- I will always recommend this restaurant because it never disappoint me! What you get is what you paid & even better ! The quality is always above standard!! we ordered the noodles and a snack platter as well, so yummy & will come back for the 3rd time for sure!

2018-06-17
2018-06-27 46 瀏覽
岩岩去食尖沙咀鐵牛,雖然牛肉麵的牛肉真係好好食,但我有一些不太愉快的經歷,去點餐時,點了一份紅燒牛肉麵和一杯凍檸茶走甜,係走甜的。到檸檬茶上枱後,飲左一啖,裡面有糖,咁我就好聲好氣叫一個男侍應,我話我叫左走甜,佢都肯幫我換過一杯,重問一個奇怪的問題,杯野飲過未,我心諗未飲過點知裡面有糖,我都算,我淨係答佢有飲過就算,佢拎走後,沿路行返去都用一個非常不悅的眼神望住我,我心諗,乜料呀,一杯檸茶,我又唔係好無禮貌,到佢拎返杯凍檸茶返黎,我已經見到我杯茶嘅檸檬係爛晒,即係佢地只係倒左之前果杯,加返d茶俾我,檸檬就用返我個d,,飲落去真係一d檸檬味都無,得茶味,真係多謝你。我唔敢再叫佢換過杯喇,怕一陣會加料俾我如果我係一間任何一間茶餐廳有咁嘅待遇,我都覺得人之常情,但咁大間鐵牛,你連一杯檸檬茶都要做成咁,重要送個男侍應嘅不悅眼神俾我,簡直做衰自己的招牌,希望只係金巴利道的鐵牛是這樣的服務。我都從未試過為杯檸檬茶寫咁多字同寫食評。

我唔敢再叫佢換過杯喇,怕一陣會加料俾我

我都從未試過為杯檸檬茶寫咁多字同寫食評。
2018-06-24 47 瀏覽
落勁大雨,3人行有兩人冇帶遮,唯有3個人用一把遮,放工後係咁冒住大雨去食鐵牛,lunch time 12點幾,冇咩人,一入到去就有位,即刻坐低睇餐牌點餐,寫好點餐紙就準備埋錢,自己行去cashier 度落單同比錢。 點了招牌紅燒牛肉麵同珍珠奶茶。速度超快,點餐是在入口旁,而我們的枱在餐廳最入位置,點完餐再返到自己位,10秒左右就已經拎左杯珍珠奶茶比我啦。珍珠奶茶味道正常,沒有特別,優點就係甜度較微,岩曬我,因為好怕飲到好甜好甜的奶茶。大約過多3分鐘,碗麵都黎埋啦。先試左啖湯,少少酸酸地,因為加左d酸菜,麵條好味,比較幼身,唔會太飽,咬口都幾好。牛肉好淋,好入味,好正 份量就剛剛好,唔會太飽。整個餐$90, 吃到算高質素的台灣牛肉麵。都算值。成間餐廳仲不斷播台灣歌手既歌。周杰倫,五月天既歌,可以一邊食一邊聽

大約過多3分鐘,碗麵都黎埋啦。

2018-06-23 37 瀏覽
從台灣過來旅遊,經過鐵牛嚐嚐看。味道普普通通,菜單的菜品都為給外國人吃的台灣料理。鹹酥雞飯等一類的,小吃種類滿多的。主要為麵食,算是一般的台灣小吃店,牛肉麵偏甜。
2018-06-21
  • 招牌紅燒牛肉麵
2018-06-07 100 瀏覽
今日想食台灣野,夜晚去左尖沙咀呢間鐵牛,大概等左20分鐘到有位。呢到點餐要自己tick完 order紙跟住去櫃台比錢,無耐就會有店員送黎。我叫左個招牌紅燒牛肉麵,賣相豐富,而且幾大碗。牛肉麵湯底濃郁,幾甜但應該冇加味精熬煮,飲完唔太口渴。牛肉有牛腩牛筋,牛肉少脂肪,但都淋,味道仲唔錯!埋單都係$62一碗,價錢合理。友人叫左個主廚私房牛肉麵,除左牛腩牛筋,仲有種牛肉,我試左件,好軟熟嫩口,好入味,但唔知咩部位,總之感覺比較好吃。不過就貴少少。
。不過就貴少少。
招牌紅燒牛肉麵
2018-06-06
20 分鐘 (堂食)
招牌紅燒牛肉麵
2018-06-03 46 瀏覽
今天遲了食午餐,行經金巴利道見到鐵牛尖沙咀第二分店,看招牌很吸引,就落去地厙試一試味吧。本來想食午餐,但見差5分鐘就可以食下午茶,因為此店是否以入座時間計的,所以決定等一下才入座。在等的過程也不是白過的,我要先選定點餐項目,然後付款,之後服務員會帶你入座。下午茶餐分別要在A項選擇一款飯或麵食,B項選擇三款小食及在C項選擇一款飲品。今次我先試了麻辣擔擔麵、逢甲鹽酥雞,椒麻牛肚絲和涼拌小黃瓜。飲品我選了另加$9的凍古早味冬瓜茶。我只可以說,好味,真的好味。麻辣味夠香夠麻,加少少辣,令人很開胃。鹽酥雞也很鬆軟,食完很滿足,一定要列入再食的餐廳名單裡。

2018-05-28 41 瀏覽
放假出尖沙咀行街食晏,帶朋友再訪呢間台式料理。同上次一樣,下午兩點幾唔駛等位。店入面好闊落。黎到先填點心紙,之後再去櫃台俾錢。先黎杯冬瓜茶同茉香綠茶,飲勝!紅燒牛筋腩新竹火粉,湯喉濃郁,米粉索晒湯,好食。牛筋軟滑,但牛腩太韌。招牌牛肉麵,牛肉好淋酥軟,唔錯。麵底都幾好,彈牙。如果可以牛筋配牛肉就好。鹽酥雞味道幾好,好有台灣味,但份量偏少。最有驚喜係呢碟肉燥茄子!本來以為係涼菜,上菜先發現係熱食。走過油嘅茄子皮脆,加埋甜甜地嘅醬同肉燥,又香又好食。

黎到先填點心紙,之後再去櫃台俾錢。

先黎杯冬瓜茶同茉香綠茶,飲勝!

鹽酥雞味道幾好,好有台灣味,但份量偏少。

2018-05-22 35 瀏覽
假日上班,幾乎所有餐廳都冇左lunch set,「鐵牛」都唔例外,只好加十幾廿蚊買餐飲。平時午市套餐就唔會有得揀焦糖咖啡,所以未飲過,今日機會來了就試下。我係非常嗜甜的人,若果你不喜歡甜野,奉勸勿點。焦糖咖啡既味道簡直同Starbucks杯Caramel latte一樣味,突然覺得加$18好抵。師奶心態既我當然揀d平時set lunch冇既野食,呢個香煎嫩雞腿便是。雞腿份量多,醬汁味濃,但雞腿未腌得夠,略嫌淡味。小食的麻辣蓮藕片又爽又惹味。老公就揀左台灣腸餐,大大塊蒜片配上台灣腸,食法地道。呢幾塊腸片比我的大塊雞腿飯貴,想必一定是高質素台灣腸。每人都係$7x,好抵食。餐廳亦會播大家耳熟能詳台灣歌,勾起不少我讀書時睇台劇的回憶。時光飛逝,不要說睇劇,現在的我是連訓覺時間都冇的打工仔。飲完杯高質咖啡,就精神抖擻的番公司做埋d文件野了。

飲完杯高質咖啡,就精神抖擻的番公司做埋d文件野了。
2018-05-08 69 瀏覽
今日完成左通頂數日嘅project。之後就同男朋友又是但去搵嘢食啦。其實鐵牛食過好多次。不過唔知點解今次嘅係特別好食的!可能真係關勞碌奔波完後嘅一餐事。 依到係先點餐比錢後上菜的。好嘅係食完就走得,唔好嘅係食食下想加單又要岀去比過錢。入正題先,可能飲過更好嘅珍珠奶茶,所以覺得鐵牛嘅麻麻地,不過次次又會叫一杯,唔知點解。今次叫左個大腸小食,因為個人好豬大腸,哈哈!雖然價錢唔算平,但大腸係幾女食的,先冇豬大腸臭味,洗得乾淨,咬落爽口,加埋上面嘅酸菜,味道好平衡。好食!自己就叫左豬軟骨便當,以前份量多啲,依家愈黎愈小了,不過好彩好食撘救,味道細緻,配一啖啖白飯,覺得好好食。佢嘅汁撈飯都不錯的!不過可否多啲軟骨喔!👻👻另外仲有小菜,都好食的,但生菜本身個鍋已經有了!芝麻白飯好香口,提升左白飯嘅地位。男朋友的係食雞扒拌麵,拌麵好開胃,偷左好多黎食!好食!而且佢份扒好大份!感覺超飽有時諗唔到食咩,鐵牛都係個好選擇!

有時諗唔到食咩,鐵牛都係個好選擇!
2018-05-02
2018-05-07 71 瀏覽
已經係第三次食,但呢間分店係第一次嘗試。地點鄰近美麗華商場,都幾方便。今次係食晚餐,六點半到餐廳,人流唔多,可以慢慢享受餐廳嘅環境。叫嘢食要去收銀枱落單,上菜嘅速度好快,好似大約6-8分鐘已經上晒菜。首先嚟嘅係呢碟青瓜,味道唔錯,有應有嘅甜味,青瓜亦夠爽口,唯獨係覺得價錢偏貴,細細碟已經要29蚊再黎既係我點嘅雞腿肉燥乾拌面,個麵一試就停唔到口,個汁好正,分量都幾多,淨係個面我會比五星,唯一美中不足嘅係雞腿唔夠嫩。男友叫嘅香腸肉燥飯都比較普通,味道唔算突出。

涼拌小黃瓜

再黎既係我點嘅雞腿肉燥乾拌面,個麵一試就停唔到口
,個汁好正,分量都幾多,淨係個面我會比五星
,唯一美中不足嘅係雞腿唔夠嫩。
奮起湖燒雞腿排肉燥乾拌麵

男友叫嘅香腸肉燥飯都比較普通,味道唔算突出。
小香腸滷肉便當
2018-05-06
涼拌小黃瓜
奮起湖燒雞腿排肉燥乾拌麵
2018-05-05 44 瀏覽
好幾個禮拜都無食台灣野,晏畫諗唔到食咩就決定食鐵牛啦🤪食台灣野又點可以唔嗌牛肉麵呢😳今次嗌左一個正常,另一個蕃茄味嘅牛肉麵~正常嘅牛肉麵湯底聞落有少少藥材香味(唔算濃,可接受)自己最怕湯底太咸,破壞左成碗麵,但佢地嘅湯底清清地幾好飲🤩 牛肉煮得非常軟腍,仲會夾埋牛筋㗎~麵質彈牙,唔錯唔錯另外呢碗只係個湯底轉左蕃茄湯~真材實料,有唔少蕃茄喺湯入面,酸酸甜甜好開胃~賣相仲好靚,鋪左個星形嘅牛肉😆 不過兩碗麵嘅美中不足就係份量太少喇~好似食左幾啖就已經食哂啲麵,唔係好夠飽啊🤢以呢個價錢嚟講,如果多返少少麵咁就好多喇~
好幾個禮拜都無食台灣野,晏畫諗唔到食咩就決定食鐵牛啦🤪

2018-05-04 64 瀏覽
期待已久的周杰倫演唱會終於來到~演唱會前當然要吃餐好的才有力氣尖叫~特意選了他家鄉的菜來醞釀一下情緒~上次演唱會~6黠半來到這餐廳已經出現了長長的人龍~所以放棄了~今次早點到就不用排隊了~芝士花枝丸 - 濃濃的芝士醬配上熱辣辣的花枝丸花枝丸爽口又彈牙~可惜一碟只有4粒~~主廚私房牛肉麵 - 有牛腩、牛筋及牛𨫀~一次過試齊三款~滿足了貪心的我。很喜歡藥膳湯底,牛腩、牛筋都幾入味~但是太大碗~眼闊肚窄的我食不完...P.S. 當天店內正好播著周杰倫的歌~

特意選了他家鄉的菜來醞釀一下情緒~

芝士花枝丸 - 濃濃的芝士醬配上熱辣辣的花枝丸
花枝丸爽口又彈牙~可惜一碟只有4粒~~

P.S. 當天店內正好播著周杰倫的歌~