2023-12-18 417 瀏覽
服務人員態度好好,都有部分係來自內地,佢哋好細心咁介紹菜式俾我哋,例如邊啲有酒煮過邊啲係辣嘅都會解釋得一清二楚。皮蛋作為前菜不過不失,口感幾新穎,蝦籽紮蹄真係驚艷到我,多得果位姐姐同我哋講先知道係用乜材料,有少少拆盲盒嘅感覺。帶子一試就知道新鮮,好嫩滑,蟹肉茄子超好送飯。
鏞記依然係熟悉的環境同埋熟悉的味道,出品依然係一級棒,我個人比較鐘意呢度嘅炒餸。香芹枝竹浸斑球、秘製南乳香酥骨、鮮菇紅燒豆腐、良鄉栗子炆雞煲、養生五秀上素炒,每一道菜都係獨當一面!
2023-12-08 613 瀏覽
想不到鏞記唔止以飛天燒鵝聞名,其他手工粵菜都係頂呱呱。紅燒乳鴿皮脆肉嫩,指甲留香,如果唔係因為要留肚食其他菜真係想食多一隻。炸蝦丸好夠鑊氣,香脆嘅外層底下係爽脆嘅蝦滑,層次分明,芋頭煲有雞肉同埋鴨肉,好好餸飯,呢味菜絕對係滿分之作。順德炸牛奶應該用嘅係傳統水牛奶,唔會太甜,剛剛好
順德大良炸鮮奶
荔芋油鴨滑雞煲
紅燒石岐乳鴿皇
黃金百花炸蝦丸
上湯豆苗
2023-12-05 486 瀏覽
裝潢高檔、很乾淨,服務人員的也不錯!因為喉嚨不舒服所以沒有點了燒鵝,當然其他菜品也很滿意,都是些比較傳統的粵菜,用料和做工都是十分上乘得,當晚用餐整體都是很滿意的,下次有機會一定要再來試試他們的燒鵝
自家臘味炒芥蘭
蟹肉扒乾燒茄子
滋味XO醬爆帶子
2023-11-23 549 瀏覽
朋友回港度假,想尋找童年回憶,食完變咗中年陰影。燉湯油淋淋原全無「撇」油、燒鵝嘅涷且硬、生炒骨、椒鹽鮮魷超細碟,竹笙雜菜個玻璃「獻」超杰⋯⋯職員極有禮貌都補唔到食物質素!唔怪得星期五晚市都大把枱
2023-11-14 779 瀏覽
可能琴日真係太餓,啲餸一上台就忍唔住馬上消滅晒,連相都唔記得影,不過真係好好味。燒鵝好多汁,皮脆得嚟唔會覺得肥,肉質嫩滑,夾住啲皮一啖入口,層次分明,配返碗白飯簡直就係頂級享受,食飽嚟返碗紅豆沙做甜品,埋單走人
2023-11-09 686 瀏覽
食物:酸姜皮蛋同埋燒鵝一定要試,好好味,仲有蒸蛋都係好高水準環境:午市基本都係座無虛席,今次就坐二樓夠靜服務:非常貼心,落單果陣會提前問我哋需唔需要戒口,斟茶換水都好及時

環境:午市基本都係座無虛席,今次就坐二樓夠靜
2023-11-01 790 瀏覽
燒鵝的確係好食,足足三舊幾一份對比其燒臘係貴唔少,不過確實物有所值!幹炒牛河,牛肉好足分量,鑊氣夠,足見師傅功底十足點心就水準之上,服務貼心,作為老字號呢樣冇得輸
幹炒牛河,牛肉好足分量,鑊氣夠,足見師傅功底十足
點心就水準之上,服務貼心,作為老字號呢樣冇得輸
2023-10-25 904 瀏覽
環境舒適,燈火明亮,坐得舒服!嚟鏞記當然係為燒鵝而嚟,一個例牌分量足夠3個人食,我覺得如果點半隻或者一隻肯定食唔晒,皮真係好脆好香。特別鐘意個福建炒飯,材料好豐富,口感鮮美,搭配埋個蟹肉豆腐真係好有滿足感!
2023-10-24 872 瀏覽
中午在上環運動, 趁機溜覽區內变化, 不覺行至中環, 見到久未探店的名氣食府, 門前招牌已不復見, 換上了新門面, 決定入內一探👏内部佈置亦算舒適, 上樓樓梯原位保留, 好有回憶👍紅燒牛腩撈粗麵, 麵條有咬感, 牛腩未見太有驚喜😃正宗炭燒黑鬃鹅(例牌), 主打招牌菜式, 仍是懷念往時口味😀懷舊中式煎牛柳, 傳統造法, 味道恰當, 肉質較爽口可能感覺會更理想🤔

内部佈置亦算舒適, 上樓樓梯原位保留, 好有回憶👍

紅燒牛腩撈粗麵, 麵條有咬感, 牛腩未見太有驚喜😃

2023-10-23
2023-10-19 621 瀏覽
再次打卡鏞記,上次唔記得留食評,今次補返數先!燒鵝同埋酸姜皮蛋就一如既往咁好味,但係今次又俾發現另外一道寶藏級菜式,咕嚕蝦球,好開胃,味道濃郁,帶俾我嘅震撼絕對係其他招牌菜俾唔到嘅
再次打卡鏞記,上次唔記得留食評,今次補返數先!
2023-10-11 759 瀏覽
嚟到中環打卡經典粵菜老字號,呢度嘅燒鵝同埋乳鴿都係招牌菜絕對要試下,炒鮮奶嘅味道都好特別。呢度飯市好爆,唔提前book嘅位基本都係冇位,作為老字號,每一道菜都係十分地道,尤其好多都係傳統嘅手工菜。呢間雖然係老店,但係環境就十分新淨,店員服務跟得好足,比較適合商務應酬飯局
2023-10-10 820 瀏覽
💓每次吃镛记,都会有好事发生,有一次是深圳的闺蜜回去之后签了大单。还有一次是北京的闺蜜,回去之后就闪婚了。💓喜欢去镛记,是为了能深深的感受到历史的沉淀,那一件件艺术品,见证了香港80载的世事沉浮,在岁月的车轮下,愈发闪烁出古色古香的韵味。💓镛记除了传统的炭烧烧鹅之外,其他的出品也都很出彩。🐷炭烧叉烧,肥而不腻;🫁生磨杏汁白肺汤,杏仁味浓郁,相当独特;🦐青柠汁虾球,虾的个头巨大,酸酸甜甜很清爽。以上都是每次闭点,🧱墙推。💓高端粤菜餐厅🍴,服务方面也很OK,上菜的时候会告知建议搭配的蘸料or酱汁,还会主动过来询问对菜品的意见。总体OK,值得品鉴🫶#香港美食 #香港超级老字号 #吃在香港

💓镛记除了传统的炭烧烧鹅之外,其他的出品也都很出彩。
金牌叉烧

🐷炭烧叉烧,肥而不腻;

🫁生磨杏汁白肺汤,杏仁味浓郁,相当独特;
杏仁白肺汤

🦐青柠汁虾球,虾的个头巨大,酸酸甜甜很清爽。
青柠汁虾球
以上都是每次闭[吐舌]点,🧱墙推。
黄金蟹肉栗米羹

总体OK,值得品鉴🫶
#香港美食 #香港超级老字号 #吃在香港
  • 酸姜皮蛋
  • 金牌烧鹅
2023-10-06 610 瀏覽
烧鹅非常棒,肉质细腻不柴,皮酥脆不油腻,小朋友喜欢,半只不够吃。皮蛋的味道惊艳,味道非常丰富有层次,没有想到。牛肉,粉丝煲,蔬菜中规中矩食材讲究味道经典。两大两小4份菜3碗饭光盘。
皮蛋的味道惊艳,味道非常丰富有层次,没有想到。
牛肉,粉丝煲,蔬菜中规中矩食材讲究味道经典。
两大两小4份菜3碗饭光盘。
2023-10-05
  • 烧鹅
  • 酸姜皮蛋
2023-10-05 520 瀏覽
分享下今次鏞記酒家嘅體驗,環境風格十分豪氣,比較帶有傳統港風,咁晒體面,門口度就係可以睇住啲師傅斬料,順便可以望下今日啲燒臘!店內位置充足,坐落好舒服!燒鵝皮脆,肉香,醬汁好特別,有少少花生醬嘅味道,擺碟十分精致!消費人均中上,整體嚟講10分可以俾返個9分!