2019-11-24
呢排天氣總算涼返啲,又到左打邊爐嘅好時機!今日難得同舊同事敘舊,成班就揀左黎哩間鍋心打粥底邊爐。之前就食過同樣係鍋心系列嘅蒸海鮮,至於粥底邊爐就係第一次食海鮮配料選擇多,大家揀好晒材料後好快就上湯底,一開始我仲好好奇係咪啲粥已經係火鍋入面,因為湯底偏奶白色,好似粥水,但原來只係一煲好淡嘅湯底,係食到最尾先加粥㗎話咁快海鮮都逐樣嚟到,店員俾左個計時器我哋,講大概每樣海鮮要用幾多時間,不過除咗蟹之外,其他海鮮我哋都一於少理,因為大概都知點為之熟蟹應該係必點,因為蟹蓋上面仲有好多膏,有部份膏融化左係粥底道,令粥嘅味道濃郁好多。蜆、蚌同鮑魚都陸續上到,大家記得要食晒海鮮先再打其他肉類。上晒海鮮店員主動拎左啲南瓜、粟米同芋頭粒,準備最後嘅粥底。除咗海鮮好新鮮之外,呢度嘅肉類配菜都相當出色🤤呢款肉丸必點,入邊有啲軟骨,咬落脆卜卜好有口感,大家都爭住黎食!另外牛丸都好濃郁牛味,特別彈牙;花膠份量多,煲淋左又係索晒湯味!當大家都好飽嘅時候,終於要落粥底了😂店員同我地講落嘅哩啲係粥膽,所以好快就食得同埋好索湯!另外再加埋乾蔥、豬油渣等等嘅配料,去增添粥嘅鮮味。呢個粥底絕對係精華所在,除咗煲到林晒嘅南瓜同
蜆、蚌同鮑魚都陸續上到,大家記得要食晒海鮮先再打其他肉類。
上晒海鮮店員主動拎左啲南瓜、粟米同芋頭粒,準備最後嘅粥底。
除咗海鮮好新鮮之外,呢度嘅肉類配菜都相當出色🤤
呢個粥底絕對係精華所在,除咗煲到林晒嘅南瓜同芋頭蓉,仲有濃濃海鮮嘅鹽香!所以如果細食嘅女孩子記得之前要留少少肚,因為呢個粥底真係好值得食,就連我平時唔係太好粥嘅都食咗兩碗🙈🙈🙈
果然鍋心都不會令人失望,除左環境嘈啲,食物方面就相當滿意另外一提想食嘅朋友記得提前幾日book檯,因為真係好爆場!