【深水埗區】【鍋心粥底火鍋】我嘅北海道之友叕再重聚,去吓旅行就知邊啲人係一拍即合,邊啲人係講咩解釋咩都冇用,始終我都喺佢哋機構幫手十幾年,我都相信同「路遙知馬力」有關。呢間其實我好多年前食過,當年仲係同中同食,而家世界變晒嚕。鍋底我哋揀咗「粥水鍋」同加 $10 嘅「白胡椒豬骨湯鍋」,前者用嚟淥海鮮,後者都幾香濃。揀完鍋底就揀套餐,我哋揀咗兩個 $228 嘅「肉蟹餐」同兩個 $278 嘅「龍蝦肉蟹餐」,我全部都唔食嘅,淨係食到其他海鮮同嘢食。大家都覺得唔錯就好,一個套餐可以揀多四款火鍋料,即係我哋可以揀十六款,可以重覆,加 $9 嘅「手打蝦滑」都幾好,値得加錢叫。大家驚我唔夠食仲叫埋 $78 嘅手切肥牛「吊龍」,明明係大家都想食,哈哈,味道可以啦。粥水煮到咁上下就整「精華海鮮粥」,加入粥、芫茜、冬菜、菜脯粒、大頭菜粒同豬油渣粒,食落都幾鮮。嘢飲我哋叫咗各 $16 嘅「津路烏龍茶」同「康師傅酸梅湯」、$18 嘅「土耳其汽水」,埋單 $1195,平均每人三百左右。。。(地址:深水埗順寧道29-39號新寧閣A-C號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoo

(地址:深水埗順寧道29-39號新寧閣A-C號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #長沙灣 #鍋心粥底火鍋 #鍋心 #粥底火鍋 #粥水鍋 #白胡椒豬骨湯鍋 #肉蟹餐 #龍蝦肉蟹餐 #精華海鮮粥 #津路烏龍茶 #康師傅酸梅湯 #土耳其汽水 #手打蝦滑 #手切肥牛 #吊龍 #1am1302 #1ambackup
2024-02-01
2024-02-03 478 瀏覽
今次海鮮中 鮑魚同埋蝦都好新鮮係咁郁蟹肉亦都好鮮甜 真係一流美中不足係沙白食到有少少沙其他配料都不過不失肥牛每碟都唔同 靚唔靚就睇你好唔好采豬腩片有些肥 但味道不錯開頭都覺得份量太少 好似唔夠食不過食晒啲餸之後整果個粥其實好大鍋食埋就飽晒 但單純粥底鍋感覺個粥不太夠味如果可加少少鹽就更好
今次海鮮中 鮑魚同埋蝦都好新鮮係咁郁

不過食晒啲餸之後整果個粥其實好大鍋
食埋就飽晒
但單純粥底鍋感覺個粥不太夠味
如果可加少少鹽就更好
同屋企人一齊去食冬至飯book左檯 入座都快 上菜都ok 餐廳好似規定左一定要食曬海鮮先可以上小菜(?)🥲屋企有人食素,講過幾次先上其他小菜但一直都冇店員理睬,搞到屋企人等好耐都冇嘢食🥲 跟住我地一臺人要趕住食曬啲海鮮先有小菜配菜上😅之後碌完食完一輪海鮮之後,啲店員見到/叫咗好似聽唔到咁都唔過黎收碟,我地要不斷自己去倒海鮮殼。。。 叫店員加湯、上菜時,啲店員嘴藐藐眼超超咁😅明明我地都好好禮貌唔該前唔該後我諗短期內都唔會幫襯🙏🏻希望老闆見到之後可以改善下店員服務態度問題
同屋企人一齊去食冬至飯
book左檯 入座都快 上菜都ok

明明我地都好好禮貌唔該前唔該後
我諗短期內都唔會幫襯🙏🏻
希望老闆見到之後可以改善下店員服務態度問題
2023-12-20 640 瀏覽
今晚N年久未再食食完好食,海鮮夠生鮮如果火鍋配料份量可以再多啲就更好話晒都唔係任食其實呢個價錢已經可以食到其他任食總括黎講都ok,食物有水準只係份量不足依家食完仲有遊戲卡玩抽獎
2023-12-20
  • 龍蝦
2023-10-02 1529 瀏覽
同家人朋友食左幾次,間唔中都回味想再食,因為性價比高,海鮮超級新鮮,配埋粥就更加飽肚。基本餐$218/人,再配龍蝦或其他野飲就另外加。新鮮海鮮煲成既湯低做粥真係好鮮味,永遠唔會食厭。唯一不足之處就係有時間嘅限制。六點入場既八點左右就要離開。

唯一不足之處就係有時間嘅限制。六點入場既八點左右就要離開。
店名/Shop Name:鍋心粥底火鍋 (順寧道) (深水埗)地址/ Adresss: 深水埗順寧道29-39號新寧閣A-C號地舖種類/Type:火鍋晚餐推介/Recommend:火鍋套餐人均價錢:200/人海鮮火鍋是一道豐富多彩、美味可口、充滿海洋風味的料理,新鮮、鮮美、鮮甜、爽滑和具有濃郁的海鮮香氣。這道火鍋的主要配料包括龍蝦、蟹、鮮蝦、扇貝、蚌肉等海鮮食材,再加上一些蔬菜、豆腐等配料。龍蝦和蟹的肉質鮮美爽口,鮮蝦鮮甜味道令人難以忘懷,搭配上湯底的濃郁海鮮香氣,讓人食指大動。這道火鍋口感鮮美,海鮮新鮮,湯底層次豐富。

種類/Type:火鍋晚餐
推介/Recommend:火鍋套餐
人均價錢:200/人

這道火鍋口感鮮美,海鮮新鮮,湯底層次豐富。
用餐優惠
試食活動
👩🏻‍🤝‍👨🏼經過一日既辛勞工作, 緊係要食番餐新鮮既海鮮慰勞下自己喇, 今次就揀咗食過好多次都讚不絕口既粥底海鮮火鍋喇😚😚 1️⃣階 - 湯底 - 粥水🥄為求食到最鮮味, 最原汁原味既海鮮當然揀咗粥水做湯底啦😋 2️⃣階 - 肉蟹 + 沙白蜆套餐 ($218)肉蟹可以令鮮味提升, 令最後既粥底再升華, 沙白蜆一d沙都無, 啖啖肉極鮮甜~~但如果鍾意啖啖肉又唔想剝殼, 就可以揀龍蝦套餐喇($238)(📝不過龍蝦供應有限, 需要係訂枱時預先通知) 3️⃣階 - 自選5款海鮮🦐當日揀左鮑魚、花甲、大花蚌、象仔蚌同海蝦, 鮑魚同海蝦都超生猛, 貝類既海鮮都超鮮甜~扇貝 ($30  per person)由於扇貝係當日既特價時令海鮮, 我地都忍唔住每人叫咗一隻, 超大隻啖啖肉呀👍🏻 4️⃣階 - 每人自選4款配料🥩🥦打得邊爐又點少得肉類同蔬菜呢! 當中必叫肥牛、豬梅頭片、 雞滑、雞骨丸~花膠仔同竹笙都好出色, 當時既湯底已經吸收晒海鮮既精華, 配料融合咗後令味道更上一層!  🌟係揀配料之前會有南瓜粒 / 芋頭粒 / 粟米, 需要先放落湯底煮爛, 以提升鮮味~當最後加入所有配料後, 店員就會加入豬油渣、菜脯粒、

1️⃣階 - 湯底 - 粥水🥄
為求食到最鮮味, 最原汁原味既海鮮當然揀咗粥水做湯底啦😋

2️⃣階 - 肉蟹 + 沙白蜆套餐 ($218)

3️⃣階 - 自選5款海鮮🦐

扇貝 ($30  per person)

4️⃣階 - 每人自選4款配料🥩🥦

🌟係揀配料之前會有南瓜粒 / 芋頭粒 / 粟米, 需要先放落湯底煮爛, 以提升鮮味~當最後加入所有配料後, 店員就會加入豬油渣、菜脯粒、芫荽煮粥, 粥身又香又綿, 真係要食兩碗先夠🤭

💕正如鍋心所講: 絕無海鮮價, $200左右就可以食到咁多新鮮既海鮮, 甚至有肉類同粥, 絕對係超高CP值, 真係食到捧住個肚走😁😆
2023-03-05 1926 瀏覽
未食過鍋心粥底火鍋見食評普遍唔錯 決定一試早一日打去都book到枱佢分左兩輪時間第一輪5點30分或第二輪8點15分我地食5:30,遲左小小到,一入去已經見一大半枱都坐滿左人好快我地就落order 叫左個黃金豬骨湯底之後海鮮陸陸續續咁上黎 我地叫左肉蟹(蟹肉好甜) 龍蝦(新鮮肉又好彈牙仲識郁)鮑魚 (新鮮肉甜仲識郁)沙白(新鮮肉甜)花甲(新鮮有小小沙)海蝦 (普通)刀貝 (大隻唔錯)再可以揀8款邊爐食物當中肥牛 手打雞軟骨丸個人覺得必點其他可根據個人口味而叫唯獨係竹炭丸味道比較奇怪食到差唔多 店員會拎 豬油渣 冬菜 大頭菜 芫茜 菜甫白粥黎加落湯底 咁多款材料加埋真係好香好味道 成煲清哂二人埋單共$549性價比都算高 店員仍服務有禮周到,有下次
未食過鍋心粥底火鍋見食評普遍唔錯 決定一試
早一日打去都book到枱
佢分左兩輪時間第一輪5點30分或第二輪8點15分
我地食5:30,遲左小小到,一入去已經見一大半枱都坐滿左人
好快我地就落order 叫左個黃金豬骨湯底
之後海鮮陸陸續續咁上黎 我地叫左
肉蟹(蟹肉好甜)
龍蝦(新鮮肉又好彈牙仲識郁)
鮑魚 (新鮮肉甜仲識郁)
沙白(新鮮肉甜)
花甲(新鮮有小小沙)
海蝦 (普通)
刀貝 (大隻唔錯)
再可以揀8款邊爐食物
當中肥牛 手打雞軟骨丸個人覺得必點

其他可根據個人口味而叫
唯獨係竹炭丸味道比較奇怪

食到差唔多 店員會拎
豬油渣 冬菜 大頭菜 芫茜 菜甫白粥黎加落湯底
咁多款材料加埋真係好香好味道 成煲清哂

二人埋單共$549
性價比都算高 店員仍服務有禮周到,有下次
終於來到星期五,一早相約好朋友在這天一邊烚吓野食,一邊訴苦生活和工作的辛勞。之前與家人朋友都食過幾次佐敦店和觀塘店,第一次來這邊,個人認為是三間分店中最值得推介😄!不知道原來蟹是限量的,我們沒有預先訂蟹,初到時員工說都沒有蟹了,後來有位姨姨說有多一客,我們就意外有得試,感謝那位主動安排的姨姨。可能是星期五,在場食客都很輕鬆愉快。市面上的任食火爐店有許多不同選擇,這裡雖然是自選配料,但其實食落都非常足夠。🤪值得回訪的店!
2023-01-06
2023-01-13 3086 瀏覽
琴日1月12號係小弟生日,約左幾個老友食飯,其中一個朋友揀左呢間鍋心粥底火鍋,話說一年前已想食,但嗰陣冇位,今次一早book定位小插曲,有個老友瞓左唔知醒,要我打俾佢先知,遲左15分鐘左右啦,唔會怪佢,好兄弟我同另外一個朋友早到,劃定紙先,揀左粥底,有龍蝦個set,我地4個,每人半邊,龍蝦係波龍仔其他海鮮揀六款,我地揀左鮑魚、帶子(沙插)、大尾魷、沙白、海蝦、蟶子另外成餐我地叫左4支藍妹,$29支海鮮黎到,睇得出質素唔差,沙白有幾隻冇開,其他都好甜,唔錯,沙插都彈牙,鮮味唔差,其他海鮮都正個龍蝦都好新鮮,肉好彈食完海鮮到其他生料,每樣都正常水準,冇話大失望,但同樣,冇咩大讚嘅地方到最尾佢會整個粥俾我地食,食落好甜好香,因為有豬油渣但奉勸大家唔好食咁多,始終唔係好健康

另外成餐我地叫左4支藍妹,$29支

個龍蝦都好新鮮,肉好彈

到最尾佢會整個粥俾我地食,食落好甜好香,因為有豬油渣
但奉勸大家唔好食咁多,始終唔係好健康

2023-01-12
2022-10-24 2502 瀏覽
今日屋企人生日,因為疫情關係限人數,成年都冇同屋企人食過飯,而家可以六人一張枱,我哋就立刻book位。向疫情前我哋間唔中都會成家人去鍋心聚餐呢個係另外加嘅生蠔,不過就比較細隻, $40有五隻,不過不失成兩三年冇食過鍋心,佢嗰啲海鮮都係新鮮嘅,因為種類多,我哋人數又多,有時覺得出去食又會較為方便,每個人都係百零$200都幾合理另外我哋book位嗰陣時就要求要加呢一個龍蝦套餐,每人多$50,每人有半隻澳龍。Size就好像手板一樣長度。佢食落去都算啖啖肉嘅,呢個值得一試至於呢個聖子我哋都係即場另外加單嘅,$10一隻食落去都算新鮮我哋五個人魚嘅份量就有一條,呢個多寶魚又滑無咩骨,食落又覺得佢洗得好乾淨仲有帶子同鮑魚,呢啲就正正常常冇咩特別,都係新鮮嘢啦蝦本身佢俾咗個碗我哋裝,仲要攞個碟擒住,因為啲蝦係勁新鮮驚跳咗出嚟咁滯至於蟹就我每人半隻嘅份量上枱,一個字形容鮮
生蠔
沙白
龍蝦🦞
龍蝦
佢食落去都算啖啖肉嘅,呢個值得一試
聖子
多寶魚
帶子
鮑魚
仲有帶子同鮑魚,呢啲就正正常常冇咩特別,都係新鮮嘢啦
至於蟹就我每人半隻嘅份量上枱,一個字形容鮮
2022-08-26
龍蝦🦞
龍蝦
多寶魚
2022-09-20 1952 瀏覽
勁正既堂食體驗。和舖名一樣,非常窩心的服務;加上與價錢相稱的食物質素;合共提供了一個非常令人滿足的進食體驗。這裡的服務乾脆了當,不囉嗦不拖延,並且在服務中不忘給予一點點窩心,感覺真的是被人服務,而不是機械人。這裡的食物和價錢相稱,不會低於水平,也不會太大驚喜,付出多少就得到多少。蝦很新鮮,粟米在滾完海鮮的湯裡滾熟後勁好味。
勁正既堂食體驗。
2022-06-06 3535 瀏覽
有咩會爽得過涼住冷氣打邊爐呢。。窩心粥底火鍋食材新鮮,啲海鮮上到枱還再動,份量款式多,吃到捧住個肚。🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘仲見到好多人訂左外賣,非常抵食。
有咩會爽得過涼住冷氣打邊爐呢。。

🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘

仲見到好多人訂左外賣,非常抵食。
2022-05-15
2022-03-17 3551 瀏覽
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍 鍋心粥底火鍋 #chuchu推介🐷堂食同外賣都食過,外賣仲食過3 4次,loyalty customer😌一直都冇打食評今次就同大家介紹下,等大家係屋企抗疫都可以食好西🤤不過佢得外賣自取,佢哋會pack好曬,不過都幾大舊,最好搵啲壯男去拎,同埋的士出入啦🤣個盒出面會有個QR code比你scan,入面有曬每款海鮮煮嘅時間,等你唔會overcook!—————————————————————❣ 滋味5重奏外賣套餐 每位$200(兩位起)🐷呢到係3位份量,4人享用,因為真係好豐富,會太飽,比埋餐牌大家睇吓😚2款指定精選海鮮 (蟹/龍蝦 +蜆)5款自選海鮮 (蝦/多寶魚/沙白/魷魚…)8款自選火鍋配料(肥牛/丸類….)3款蔬菜 (南瓜/芋頭/粟米) 仲附送粥底同配料最後食海鮮粥魚蝦蟹都有,仲好多肉,絕對唔呃秤!食海鮮最緊要新鮮又乾淨,鍋心嘅海鮮絕對做到,🐷媽出名玻璃肚,不過咁多次佢都冇事,特別啲蝦真係好新鮮好大隻,次次食佢哋札札跳,打開蓋會跳出黎,好殘忍🥲食魚嘅話可以試吓多寶魚,好滑唔腥!推薦大家

需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍 鍋心粥底火鍋 #chuchu推介
—————————————————————
❣ 滋味5重奏外賣套餐 每位$200(兩位起)
2款指定精選海鮮 (蟹/龍蝦 +蜆)
5款自選海鮮 (蝦/多寶魚/沙白/魷魚…)
8款自選火鍋配料(肥牛/丸類….)
3款蔬菜 (南瓜/芋頭/粟米)
仲附送粥底同配料最後食海鮮粥

魚蝦蟹都有,仲好多肉,絕對唔呃秤!食海鮮最緊要新鮮又乾淨,鍋心嘅海鮮絕對做到,🐷媽出名玻璃肚,不過咁多次佢都冇事,特別啲蝦真係好新鮮好大隻,次次食佢哋札札跳,打開蓋會跳出黎,好殘忍🥲食魚嘅話可以試吓多寶魚,好滑唔腥!推薦大家一定要揀雞軟骨丸✅口感好似食緊雞軟骨mix肉丸咁,每次必食‼️另外就係個粥底,雖然食到最後已經好飽,但係呢個先係精華!經過啱啱上面食嘅海鮮精華落曬煲粥到,加埋啲配料真係諗起都想食🤤

不專業評分
👅好味指數:5/5
💰性價比:5/5 超值!食海鮮先人均$200
👍🏻推薦:5/5
—————————————————————
🏡地址: 鍋心粥底火鍋 (順寧道) (深水埗)
深水埗順寧道29-39號新寧閣A-C號地舖
👉🏻仲有幾間分店 不過好似更改營業時間‼️
#chuchu食外賣
#chuchu食火鍋

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店
外賣自取
  • 粥底
2022-02-11 2010 瀏覽
呢一間餐廳真係非常出名,主打嘅都係海鮮粥同埋新鮮嘅海鮮!二百幾蚊就可以食得到龍蝦,沙巴顯,仲有幾款唔同嘅海鮮,我自己今次就叫咗鮑魚,帶子,多寶魚!呢啲都係非常鮮甜美味,用蒸氣嘅烹調方式可以食到原汁原味,最後仲有一個好入味嘅海鮮粥,真係非常滿足啦!