增肌還是減脂,天氣轉涼第一時間想到吃什麼?不用想了,海鮮火鍋對不對🍲!❄️溫度驟降,呼著手一面嫌棄一面黏著朋友圍爐取暖,期待已久的冬天終於也到了啊…⁡❀⁡這家𝑃𝑜過好多次了,詢問度也很高!第一次吃他家的是粥底火鍋,熬煮後的海鮮精華和粟米、南瓜、芋頭加入粥裏,非常鮮甜綿軟😣,我已經發誓今年冬天要再吃一次他們的海鮮🦞,沒想到觀塘分店也有,而且𝑀𝑒𝑛𝑢有點不一樣喔。⁡𝐒𝐞𝐭 𝐩𝐫𝐢𝐜𝐞••••••••••$𝟐𝟏𝟖-𝟐𝟔𝟖/𝐏 (兩人起)每人可先從肉蟹、龍蝦和沙白中任選兩款,(肉蟹+沙白的𝑐𝑜𝑚𝑏𝑖𝑛𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛只是$218!),價錢已包自選額外五款海鮮和每人四款配料!牛胃班請放心!我已經幫你們試過了,保證一天沒吃飯都能喂飽𝑋𝐷⁡•••••••••••𝐁𝐚𝐬𝐞•••••••••••我們選了兩款火鍋湯底,分別是:⁡✿ 馬蹄雪耳 ✿ 材料超多,馬蹄撈起還是清甜的呢!建議湯頭味道不要太重,才能充分吃到海鮮的原味。⁡✿ 清酒大蔥 ✿ 比較清淡,嗯,清酒有點淡的清淡,大蔥的青味較明顯。⁡•••••••••••𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝•••••••••••⁡龍蝦 ✿ 肉蟹 ✿ 沙白 ✿ 鮑魚 ✿ 蟶子 ✿ 多寶魚 ✿

•••••••••••𝐁𝐚𝐬𝐞•••••••••••
我們選了兩款火鍋湯底,分別是:

✿ 馬蹄雪耳 ✿

✿ 清酒大蔥 ✿
比較清淡,嗯,清酒有點淡的清淡,大蔥的青味較明顯。

•••••••••••𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝•••••••••••

龍蝦 ✿ 肉蟹 ✿ 沙白 ✿ 鮑魚 ✿ 蟶子 ✿ 多寶魚 ✿ 元貝 ✿ 刀貝 ✿
這家海鮮一向高質,每天新鮮到店處理乾淨,所以肉質寫包單一定是嫩軟香鮮,不點醬汁也很好吃。

但想特別𝐻𝑖𝑔ℎ𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡的是蟶子和貝類,滾熟後咬下濕潤香甜,肉汁在齒間溢出😣,果然海鮮高質「白烚都好食」是真理。

龍蝦也是每次吃都會驚喜的選擇,整塊起肉厚身爽口,咬下不帶一絲粗糙纖維(這時候會突然希望朋友不能吃蝦然後讓給我𝑋𝐷),另外嫩滑的多寶魚也是強推!

•••••••••••𝐒𝐢𝐝𝐞𝐬•••••••••••

✿ 美國肥牛 ✿ 牛黃喉 ✿ 鴨血 ✿ 炸魚皮 ✿ 竹笙 ✿ 鮮蝦雲吞 ✿ 自家製手打馬蹄雞滑 ✿ 自家製手打雞軟骨丸✿

居然有牛黃喉選!印象中只吃過一次,薄薄一捲捲的,吃起來非常有口感。而每次最期待的配料便是自家製系列:雞滑爽嫩香口,帶一點鹹香,雞軟骨丸溝粉不多,脆骨連肉丸非常好咬👍🏻。

其他配料也能保持水準,特別一提鴨血一定要沾點辣椒油碟才好吃。(這裏油碟竟然有2021最愛小吃炸黃豆,要讚!)

☾•••••••••••••••☽
一句話總結:吃過最好吃的海鮮火鍋之一
𝐶𝑃值 : 🌝🌕🌕🌕🌘
☾•••••••••••••••☽
我以前係鍋心Fans, 幾年前已經多次幫襯廟街分店,今次睇到觀塘有新開分店,特登帶老豆媽咪食飯,點知真係失禮+失望!以前D蝦又多又大隻,仲新鮮到隻隻彈嚟彈去,而家d蝦係牛大人任食嘅質素呀!!!我最接受唔到係…d蝦份量比以前少左一半(有圖),仲要係瞓覺嘅!其他品牌任拎嘅配料…菜呀…丸呀…午餐肉呢…呢度限住每人4份,每份數量少得驚人,真係失禮死人!最後,每人二百幾蚊已經性價比低啦,仲要所有飲品唔該加錢…哈哈,bye bye鍋心,真係無下次!👋🏻👋🏻👋🏻
2021-12-11 260 瀏覽
鍋心又有新攪作了!這次是鍋心海鮮火鍋,冬天一定要吃火鍋🤤🤤 火鍋套餐是二人份量有三款選擇,內有七款海鮮而且每人可以自選四款邊爐配料~價錢平至貴任君選擇~鍋心海鮮火鍋套餐(2人起)3個套餐分別是肉蟹+沙白餐$218 ,龍蝦+沙白餐$238 ,肉蟹+龍蝦餐 $268而我今次吃了肉蟹+沙白餐和 肉蟹+龍蝦餐 。火鍋最緊要一定是湯底!湯底十分影響整個火鍋的享受,我自己比較喜歡一濃一淡的湯底組合。這次的組合是大蔥清酒加韓式蕃茄。最驚喜是韓式蕃茄!蕃茄味新鮮濃郁,很適合蔬菜和丸類,吸收了湯底精華令到食物更加鮮甜好吃。另外大蔥清酒個人配搭海鮮一流,湯底酒味清淡又能提升海鮮鮮味。若果想喝一口湯也不過份~海鮮方面選擇了鮑魚,龍蝦,沙白,蝦還有肉蟹~海鮮大家不用太過擔心,因為鍋心的海鮮絕對保證新鮮~這次去吃也不例外!而且時令關係每次都會有不同喔~自選配料一定必叫的是手打雞軟骨丸和手打蝦滑。雞軟骨丸在之前的粥底火鍋已經很推薦了,雞味濃郁再加上雞軟骨咬口十足而且不是很多地方有得吃所以一定要試!蝦滑彈牙爽口,每一口都會吃到蝦肉感,覺得比平時的蝦滑更加好吃!火鍋必點的肥牛也很不錯,肥瘦均勻~若果想吃湯底味道芋絲也

鍋心又有新攪作了!
這次是鍋心海鮮火鍋,冬天一定要吃火鍋🤤🤤

鍋心海鮮火鍋套餐(2人起)3個套餐分別是

而我今次吃了肉蟹+沙白餐和 肉蟹+龍蝦餐 。

火鍋必點的肥牛也很不錯,肥瘦均勻~若果想吃湯底味道芋絲也是很好選,尤其是濃湯~
另外蔬菜也很新鮮好吃😋

清酒大蔥&韓式蕃茄湯底
2021-12-03
清酒大蔥&韓式蕃茄湯底
2021-12-11 150 瀏覽
天氣凍凍地,最啱就係食火鍋🥰🥰今次揀佐同屋企人食😍✨鍋心海鮮火鍋嘅海鮮餐,估唔到有咁多海鮮選擇💗💗先講下湯底😝係鴛餐鍋黎嫁👍🏻👍🏻可以係A、B類湯入面各選一款A類湯有:蕃茄粟米鍋、馬蹄雪耳鍋、大葸清酒鍋B類湯有:四川麻辣鍋、蕃茄粟米鍋、香濃沙嗲鍋、馬蹄雪耳鍋、韓式蕃茄鍋、大葸清酒鍋選擇完湯底之後就可以自選海鮮套餐(2位起)🦀肉蟹餐 ($218) - 肉蟹+沙白🦞龍蝦餐($238) - 龍蝦+沙白🦞🦀龍蝦肉蟹餐 ($268) - 龍蝦+肉蟹嘻嘻😜我哋揀咗一個龍蝦餐同一個肉蟹餐除咗龍蝦同肉蟹、沙白之外,另外仲可以自選五款海鮮😍😍當日海鮮有👇🏻刀貝、元貝、蟶子、鮑魚、蝦、魷魚、多寶魚最後仲有超過四十款配料俾你每人自選四款(可重複嫁)真係超豐富丫😋😋我就揀咗✨肥牛、蟹柳、烏冬、豬皮、萵筍、花膠仔、鴨血同午餐肉😆😆全部都係我打邊爐必食嘅配料丫😍😍海鮮方面,推介大家必點✨🦞龍蝦✨真係好大隻,厚肉得黎又爽口,食得岀唔會係冰鮮貨👍🏻👍🏻🦀肉蟹、蟶子都非常鮮甜👍🏻👍🏻如果鍾意食海鮮嘅,啱曬😆😆
天氣凍凍地,最啱就係食火鍋🥰🥰
今次揀佐同屋企人食😍
✨鍋心海鮮火鍋嘅海鮮餐,
估唔到有咁多海鮮選擇💗💗

先講下湯底😝係鴛餐鍋黎嫁👍🏻👍🏻
可以係A、B類湯入面各選一款
A類湯有:蕃茄粟米鍋、馬蹄雪耳鍋、大葸清酒鍋

選擇完湯底之後就可以自選海鮮套餐(2位起)

🦀肉蟹餐 ($218) - 肉蟹+沙白
🦞龍蝦餐($238) - 龍蝦+沙白
🦞🦀龍蝦肉蟹餐 ($268) - 龍蝦+肉蟹

嘻嘻😜我哋揀咗一個龍蝦餐同一個肉蟹餐

除咗龍蝦同肉蟹、沙白之外,另外仲可以自選五款海鮮😍😍
當日海鮮有👇🏻
刀貝、元貝、蟶子、鮑魚、蝦、魷魚、多寶魚

😍😍海鮮方面,推介大家必點✨

🦀肉蟹、蟶子都非常鮮甜👍🏻👍🏻
如果鍾意食海鮮嘅,啱曬😆😆
2021-12-07 1520 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 鍋心海鮮火鍋 (觀塘)📍觀塘馬蹄徑5號寶峰大廈地下及1樓🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟鍋心喺觀塘開分店啦!牛頭角站A出口步行4分鐘就到,都算方便啊~叫咗一個肉蟹餐(HKD218)同埋龍蝦肉蟹餐(HKD268),二百幾蚊但係配料完全唔hea㗎,到有呢個火鍋套餐包啲乜嘢呢?除咗有主角肉蟹、龍蝦、沙白之外,仲可以喺7款時令海鮮入面自選五款,跟住每人4款自選邊爐配料(可重複)!有成60款揀,真係花多眼亂🤣火鍋最重要係乜?係個湯底啊!再重要啲係乜啊?係有鴛鴦啊!我揀咗馬蹄雪耳鍋,同埋大蔥清酒鍋,個馬蹄雪耳實在太過分啦🤬痴線一鍋有成十幾廿粒馬蹄!咁足料,食馬蹄都飽死人啦🤬咁過分唔該大家要去懲罰下佢🤫肉蟹都比我想像中大隻,建議女仔帶備男朋友一個,咁就可以唔洗拆殼專心食😎龍蝦肉好彈牙,2款都好新鮮🥰沙白肉大粒到呢,冇沙好鮮甜!自選邊爐配料我就揀咗有豬頸肉片、自家製手打雞軟骨丸、花膠仔、滑雞柳、汕頭牛丸、萵筍同菇菇。最推薦係自家製手打雞軟骨丸同汕頭牛丸,前者咬口好特別,口感食得出係有用心既自己手打!以後這食嗰陣就要小心啲,因為我一咬就比佢射到成面都係⋯⋯我嘅意思係佢爆汁💦💦
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 鍋心海鮮火鍋 (觀塘)
📍觀塘馬蹄徑5號寶峰大廈地下及1樓
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

火鍋最重要係乜?係個湯底啊!
再重要啲係乜啊?係有鴛鴦啊!

龍蝦肉好彈牙,2款都好新鮮🥰

沙白肉大粒到呢,冇沙好鮮甜!

最推薦係自家製手打雞軟骨丸同汕頭牛丸,前者咬口好特別,口感食得出係有用心既自己手打!以後這食嗰陣就要小心啲,因為我一咬就比佢射到成面都係⋯⋯我嘅意思係佢爆汁💦💦🤫

睇完我咁講係唔係好想試呢👅觀塘唔就腳唔緊要,佢哋仲有好多分店㗎~

圖中分享的為2人份量,叫套餐需要兩位起。

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
2021-12-06 220 瀏覽
天氣轉涼又想打邊爐,諗住食海鮮火鍋又覺得任食放題嘅海鮮質素有時唔多好!鍋心之前主打粥底火鍋,新開了一間海鮮火鍋店,今次就去試吓!.海鮮火鍋有3款套餐(2人起),肉蟹+沙白$218、龍蝦+沙白$238、龍蝦+ 肉蟹$268,另包2人5款自選海鮮及每人4款自選配料(可重複)。.鴛鴦鍋底,有3款+ 6款自選組合。🍅🌽 蕃茄粟米鍋:湯底清甜帶豬骨味道。🔥 四川麻辣鍋:辣味比麻味重,麻香辣濃。.點咗肉蟹+沙白餐、龍蝦+肉蟹餐,自選海鮮共有7款,揀咗鮮蝦、鮑魚、元貝、蟶子、貴妃蚌。🦀 肉蟹大大隻,蟹肉豐滿,爽滑鮮甜仲有蟹膏。🦞 龍蝦肉質厚實富彈性。🦐 鮮蝦上枱時仲識跳,肉質鮮甜爽彈。🐚 貝殼類海鮮全部都大大隻,鮑魚及元貝厚肉Q軟,蟶子及貴妃蚌鹹鮮帶甜,沙白滑嫩無沙。.自選配料有成60款,一般食開嘅火鍋配料都有供應。揀咗美國肥牛、豬梅頭片、自家製手打馬蹄雞滑、響鈴、鴨血、花膠仔、竹筍片、黑皮雞樅菌。🐮 肥牛似係牛板腱嘅肉質,口感軟嫩富牛味。🐷 豬梅頭片肥瘦適中,肉質軟腍油潤。🐥 手打雞滑都係第一次食,雞肉爽滑,加入馬蹄更有咬口。🍄 黑皮雞樅菌比較少見,口感脆嫩菇味香濃。.自助醬料吧提供2款小食涼菜

鴛鴦鍋底,有3款+ 6款自選組合。
🍅🌽 蕃茄粟米鍋:湯底清甜帶豬骨味道。
🔥 四川麻辣鍋:辣味比麻味重,麻香辣濃。
🦀 肉蟹大大隻,蟹肉豐滿,爽滑鮮甜仲有蟹膏。
🦞 龍蝦肉質厚實富彈性。
🦐 鮮蝦上枱時仲識跳,肉質鮮甜爽彈。

🐮 肥牛似係牛板腱嘅肉質,口感軟嫩富牛味。
🐷 豬梅頭片肥瘦適中,肉質軟腍油潤。
🐥 手打雞滑都係第一次食,雞肉爽滑,加入馬蹄更有咬口。

🍄 黑皮雞樅菌比較少見,口感脆嫩菇味香濃。

自助醬料吧
提供2款小食涼菜、多款醬料及包裝粉麵。
總括而言:餐廳地方寬敞,全部卡位設計坐得幾舒服。海鮮十分新鮮,而且有QR code教你要烚幾耐,其他自選配料份量及質素都不錯,如果想加點都係每款$20,相當抵食!想食比放題較高質嘅火鍋,可以試試!

講起鍋心大家都會諗起佢地既蒸鍋,原來最近佢地就有新搞作開咗間海鮮火鍋,價錢每位由$218- $268,雖然唔係任食不過就有平時出面好少食到嘅肉蟹🦀/龍蝦🦞! 海鮮火鍋款款用料都好新鮮架! 平時出去買新鮮既海鮮都唔平,嚟呢度食就最方便啦😎《鍋心海鮮火鍋套餐》(2人起)✅肉蟹+沙白餐 HKD 218 🔅龍蝦+沙白餐 HKD$238 ✅龍蝦+肉蟹餐 HKD 268龍蝦食落好彈牙,未食都見到爆哂膏! 肉蟹肉多質感厚實,沙白冇沙幾清甜▪️鴛鴦湯底 餐廳提供多款配搭選擇,大家可以揀一個清新啲煮海鮮,小編就揀咗蕃茄粟米鍋🍅🌽,味道清清地粟米好清甜。另一款就揀咗四川麻辣鍋🌶,味道夠香夠辣▪️自選5款時令海鮮五款海鮮小編揀咗包括鮑魚、海蝦、蟶子、元貝同蠔🦪特別推介鮑魚,咬落幾彃牙,另外海鮮上枱嚟到嘅時候仲識郁,上😂枱😂個陣佢要用蓋防止佢彈出黎!鍾意食海鮮嘅朋友仔一定會好鍾意!😋▪️自選4款火鍋配料 每位可以自選4款,配料都幾多選擇,一定有心水!小編就揀咗豬梅頭肉、美國肥牛、花膠仔等等,味道都唔錯,牛肉味香濃

《鍋心海鮮火鍋套餐》(2人起)

✅肉蟹+沙白餐 HKD 218

▪️鴛鴦湯底

▪️自選5款時令海鮮

▪️自選4款火鍋配料
今日專登去到觀塘哩間海鮮火鍋店。餐廳環境闊落舒適,海鮮火鍋黎講性價比算係相當高,調料吧仲有唔同既麵食、兩款小食可以拎。哩到有三款唔同既套餐可以選擇,而且海鮮超級新鮮,鮑魚送到黎既時候仲郁黎郁去,好生猛,而追加配料每份只係加$20。今次我同朋友就叫左兩個唔同既套餐share👇🏻🔥鍋心海鮮火鍋套餐✨肉蟹餐 $218 (肉蟹+沙白)✨龍蝦餐 $238 (龍蝦+沙白)(仲有一款係肉蟹+龍蝦餐 $268)🍲鴛鴦鍋👉🏻馬蹄雪耳鍋+四川麻辣鍋專登揀左味道一濃一清既配搭,馬蹄雪耳鍋味道清甜,配海鮮真係岩曬,完全能夠保留海鮮既鮮味;超推薦麻辣鍋,非常麻香夠味,放咩配料落去都好入味,相當出色。🦞龍蝦新鮮多膏,肉質彈牙鮮甜;肉蟹多肉鮮甜有蟹膏;沙白肥美無沙。🔹自選五款海鮮:鮑魚、魷魚、蟶子、元貝、刀貝鮑魚好大隻,送到黎仲係咁郁!肉質爽彈;魷魚Q彈,唔會難咬;蟶子非常鮮甜;元貝大大粒,同刀貝一樣都係鮮甜好味,哩到既海鮮真係好有質素!🔸自選四款配料x2(每人可以揀四款,可重複選擇)鴨血、牛柏葉、花膠仔、炸枝竹、鮮蝦雲吞、竹笙、黑皮雞樅菌、自家製手打雞軟骨丸鴨血放入四川麻辣鍋味道真係超夾,非常好食;炸枝竹、牛柏葉

🔥鍋心海鮮火鍋套餐
✨肉蟹餐 $218 (肉蟹+沙白)
✨龍蝦餐 $238 (龍蝦+沙白)
(仲有一款係肉蟹+龍蝦餐 $268)

🍲鴛鴦鍋
👉🏻馬蹄雪耳鍋+四川麻辣鍋

🔹自選五款海鮮:
鮑魚、魷魚、蟶子、元貝、刀貝

🔸自選四款配料x2(每人可以揀四款,可重複選擇)

鴨血放入四川麻辣鍋味道真係超夾,非常好食;炸枝竹、牛柏葉、竹笙同黑皮雞樅菌都好入味;花膠仔比較爽身;鮮蝦雲吞裏面既鮮蝦非常彈牙,雲吞皮亦夠薄;自家製手打雞軟骨丸入面真係有細細粒既雞軟骨,食落好有口感。

整體黎講,餐廳環境闊落,海鮮質素高,食物同湯底都好正,仲要免收加一,係海鮮火鍋店裏面既性價比高之選。

2021-12-03 200 瀏覽
觀塘食鍋心海鮮火鍋 天氣轉涼即刻約朋友一齊打邊爐。餐廳座位寬敞,環境舒適,很多卡位,款式多,提供紙巾❤︎(*´꒳`*)醬料每位$5,自助區有多款醬料、醬油、出前一丁、福字麵、粉絲等。免收加一有3款海鮮套餐,我簡$218肉蟹餐,同埋$238 龍蝦🦞沙白餐💕 火鍋套餐,鴛鴦湯底我揀咗麻辣同埋蕃茄湯。另外可選5款海鮮各兩件、同埋每人4款自選邊爐配料(可重複)~海鮮我揀咗鮑魚、元貝、聖子、蠔🦪肥美海鮮🦞方面,半隻龍蝦中碼很鮮甜,肉質爽口彈牙,必食!沙白都唔錯,鮮甜~火鍋必點配料:爽口金菇、薄切西班牙豬腩片(肥美)、瘦瘦的美國肥牛不會肥、超吸湯的竹笙湯底方面,四川麻辣湯濃郁香口惹味,不會很麻小小辣,火鍋必點。白色的蕃茄湯比較清淡,像豬骨湯另外吃火鍋不少得配汽水,我點了可樂和竹蔗茅根*2人份量服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
觀塘食鍋心海鮮火鍋

款式多,提供紙巾❤︎(*´꒳`*)醬料每位$5,
自助區有多款醬料、醬油、出前一丁、福字麵、粉絲等。免收加一

有3款海鮮套餐,我簡$218肉蟹餐,
同埋$238 龍蝦🦞沙白餐💕 火鍋套餐,
海鮮我揀咗鮑魚、元貝、聖子、蠔🦪肥美

另外吃火鍋不少得配汽水,我點了可樂和竹蔗茅根

*2人份量

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2021-12-02 165 瀏覽
湯底(鴛鴦鍋)✔︎ 大蒽清酒鍋✔︎ 四川麻辣鍋除咗呢兩個湯底 仲有其他四個湯底 同平時食開嘅湯底唔同 馬蹄雪耳鍋 香濃沙嗲鍋清酒鍋 佢同啲海鮮好夾 提到海鮮嘅鮮味 聞落去都好香 同肥牛都好夾 去到後面嗰湯底會有啲甜味 值得一試😋👍🏻四川麻辣鍋 我個人唔係好食得辣 但係個鍋嘅辣度好啱我 麻度都好足夠🔥配海鮮都唔會話蓋過鮮味✨.鍋心海鮮火鍋套餐(2人起)我揀咗✔︎ 肉蟹+沙白餐 $218✔︎ 肉蟹同龍蝦餐 $268龍蝦肉質好嫩多膏 配埋清酒湯底就更加鮮肉蟹餐係配埋沙白嘅沙白漲卜卜 配清酒湯底好鮮甜 仲唔會有沙 呢個好評👍🏻肉蟹夠晒大隻 肉質夠厚而且多食完已經half full 仲要好多膏 好正✌🏻仲可以自選5款海鮮✔︎ 鮑魚 蝦 蟶子 元貝 多寶魚啲海鮮清理得好乾淨 鮑魚都幾大隻 好彈牙蟶子配清酒湯底好鮮甜 一啲都唔韌其他海鮮都好正!!!!元貝夠大粒 多寶魚都好甜啲蝦好新鮮 上到檯仲喺度跳緊 鍾意食新鮮嘅海鮮嘅朋友 一定唔可以錯過呢個火鍋 ·自選邊爐配料每人可以揀4款(可重複)✔︎ 美國肥牛 鴨血 豬梅頭片 自家製手打雞軟骨丸✔︎ 小籠包 竹笙 黃芽白 黑皮雞樅菌肉類嗰方面算高質👍🏻鴨血對我來講都好有驚
湯底(鴛鴦鍋)
✔︎ 大蒽清酒鍋
✔︎ 四川麻辣鍋

鍋心海鮮火鍋套餐(2人起)
我揀咗
啲海鮮清理得好乾淨 鮑魚都幾大隻 好彈牙
蟶子配清酒湯底好鮮甜 一啲都唔韌
其他海鮮都好正!!!!元貝夠大粒 多寶魚都好甜

自選邊爐配料
每人可以揀4款(可重複)
✔︎ 美國肥牛 鴨血 豬梅頭片 自家製手打雞軟骨丸
✔︎ 小籠包 竹笙 黃芽白 黑皮雞樅菌

肉類嗰方面算高質👍🏻
鴨血對我來講都好有驚喜 完全唔會有異味 同麻辣湯底好夾 好好味

雞軟骨丸 第一次試 好有口感 同邊爐好夾
竹笙 黑皮雞樅菌好索湯底 好好食

同埋黑皮雞樅菌 之前都未聽過 今次一試真係好特別 好爽口仲好多汁 味道好濃郁 比一般嘅菇菌好食
小籠包個皮完全唔會爛 打邊爐食又係另一種風味

呢度地方都好闊落 一大班朋友想打邊爐都好適合
人均消費只係$218-268 冇加一收費 鍾意食海鮮嘅朋友一定好啱
鍋心海鮮火鍋嘅海鮮火鍋晚餐真係不錯🤤款款海鮮都新鮮過出面其他火鍋店好多!❤️價錢每位由$218-$268,雖然唔係任食但係就有平時出面食唔到嘅肉蟹🦀/龍蝦🦞我哋就揀咗一款肉蟹餐、一款龍蝦餐。海鮮火鍋款款用料都好新鮮,除咗套餐有嘅基本海鮮同沙白之外,另外仲可以自選五款海鮮。揀咗包括鮑魚、魷魚🦑、蟶子、元貝、蠔🦪肉蟹真係啖啖肉,相當鮮甜;龍蝦好大隻,新鮮爽彈;鮑魚嚟到嘅時候仲識郁,鮮味十足,其他海鮮都唔係雪藏野,鍾意食海鮮嘅一定會好鍾意!😋湯底就可以選擇鴛鴦鍋🍲,一款比較清新嘅蕃茄粟米鍋🍅🌽,味道清清地;另外一款揀咗四川麻辣鍋🌶,味道香辣麻辣。食海鮮嗰邊可以清新啲;食配料嗰邊可以濃味啲。另外仲可以每人自選四款火鍋配料,根據口味可以重複,我哋就揀咗美國肥牛、日本手打烏冬、生根、竹笙、唐生菜呢啲~基本上有超過幾十款款式選擇,一定有心水。平時出去買海鮮都唔平,嚟呢度食就最方便,一次過滿足晒唔同嘅願望!😎

鍋心海鮮火鍋嘅海鮮火鍋晚餐真係不錯🤤
款款海鮮都新鮮過出面其他火鍋店好多!❤️

鍋心海鮮火鍋 👻鍋心蒸鍋食得多作地新開咗間海鮮火鍋當然要去支持下啦明碼實價但係唔會將貨就價海鮮仲係咁新鮮同有質素果然無揀錯佢地🥳兩人份量有咁多野食食完緊係飽到上心口啦🥰.🔅肉蟹餐 HKD 218🔅龍蝦肉蟹餐 HKD 268揀咗依兩款餐肉蟹餐會配沙白龍蝦餐就配肉蟹龍蝦新鮮開邊爆哂膏肉多又彈牙肉蟹真係好生猛上枱個陣切咗半佢都一樣識郁鉗住個碟🤣🤣肉質夠實好多肉有硬度夠實好好食😆✨湯底湯底揀咗蕃茄粟米+香濃沙嗲鍋蕃茄粟米夠清夠鮮用黎整海鮮一流仲有粟米食添😗沙嗲鍋香濃唔會辣有濃濃既花生香✨自選5款海鮮除咗跟餐2款之外另外仲可以揀多5款海鮮鮑魚 蝦 聖子 元貝 刀貝時令海鮮每日都會唔同架😛鮑魚郁得最勁肉厚又清得好乾淨蝦夠鮮又大隻上枱個陣佢要用蓋防止佢彈出黎😂😂聖子鮮甜好掂30秒就得唔係會太韌元貝大大粒夠口感離殼即刻食得刀貝處理得好好最緊要無沙又清甜肥大又肉厚🥰✨自選4款火鍋配料豬梅頭肉 自家手打雞軟骨丸美國肥牛 響鈴卷鮮蝦雲吞 黑皮雞樅菌油麥菜 炸魚腐自家製雞軟骨丸有驚喜將雞軟骨同丸mix埋第二到唔會食到😚黑皮雞樅菌又係特別既爽爽地又會吸啲汁作為食肉獸既唔會錯過豬梅頭肉同美國肥牛薄切好快就食得肉味
鍋心海鮮火鍋 👻

薄切好快就食得
肉味濃幾唔錯😉

整體黎講:
鍋心海鮮 鮮甜一流😚
🎈鍋心海鮮火鍋 (觀塘)
觀塘馬蹄徑5號寶峰大廈地下及1樓
2021-11-29 191 瀏覽
今晚一大班朋友仔約出來食晚飯,諗住搵一間坐得舒服又唔限時既餐廳,可以傾下計,又有得食海鮮,結果就揀咗位於觀塘既鍋心海鮮火鍋,他應該係鍋心集團的分店。坐下後收到好複雜的MENU ,有好多選擇第一部份鴛餐鍋A、B名選一款A:蕃茄粟米鍋,馬蹄雪耳鍋,大葸清酒鍋B:四川麻辣鍋,香濃沙嗲鍋,韓式蕃茄鍋,蕃茄粟米鍋,馬蹄雪耳鍋,大葸清酒鍋第二部份3選1肉蟹餐 ($218) - 肉蟹+沙白龍蝦餐($238) - 龍蝦+沙白龍蝦肉蟹餐 ($268) - 龍蝦+肉蟹* 龍蝦限量供應、建議訂座時預留第三部份以下可自選5款海鮮;不能重複。鮑魚,蝦,大蚌,花甲,多寶魚,蟶子,大尾魷第四部份再選4款配料(可重複)最後我地揀咗龍蝦餐($238) - 龍蝦+沙白海鮮就揀咗鮑魚,蝦,大蚌,花甲,蟶子 - 所有海鮮都好新鮮 其他配料,由於我地一行5個人,所以叫咗20 碟配料整體感覺不錯,只係個MENU有啲複

坐下後收到好複雜的MENU ,有好多選擇

第一部份
鴛餐鍋A、B名選一款
A:蕃茄粟米鍋,馬蹄雪耳鍋,大葸清酒鍋

第二部份
3選1

肉蟹餐 ($218) - 肉蟹+沙白
龍蝦餐($238) - 龍蝦+沙白
龍蝦肉蟹餐 ($268) - 龍蝦+肉蟹

* 龍蝦限量供應、建議訂座時預留

第三部份
以下可自選5款海鮮;不能重複。
鮑魚,蝦,大蚌,花甲,多寶魚,蟶子,大尾魷

第四部份
再選4款配料(可重複)

最後我地揀咗

龍蝦餐($238) - 龍蝦+沙白
龍蝦
龍蝦
沙白

海鮮就揀咗鮑魚,蝦,大蚌,花甲,蟶子 - 所有海鮮都好新鮮
扇貝
聖子

其他配料,由於我地一行5個人,所以叫咗20 碟配料
西班牙豬腩片
豬梅頭片
炸響鈴

整體感覺不錯,只係個MENU有啲複

2021-11-28 510 瀏覽
氣溫驟降,開始食癮發作,儲肥自己過冬😆冬天梗係要打邊爐,鍋心集團新開海鮮火鍋!趁住天氣凍即刻試吓!首先揀好鴛鴦鍋湯底 ▪️大蔥清酒 - 食海鮮鍋當然要揀個清清地嘅湯底,不單止冇搶走海鮮鮮味,清酒甜甜地有助吊味。提升鮮味▪️四川麻辣- 當然要揀番個濃味湯底陪襯下。個麻辣湯底好襯肉類- 牛肉,滑雞,豬軟骨一流海鮮火鍋套餐 - 有平有貴豐儉由人(三選一合共七種海鮮)▪️肉蟹餐 (肉蟹沙白)$218 ▪️龍蝦肉蟹餐 (龍蝦肉蟹)$268想完套餐才可以自選五款海鮮(咁多,得唔得㗎)▪️鮑魚,元貝,貴妃蚌,聖子,魷魚總共七款海鮮!到齊之後場面好震撼!全部仲郁緊咁新鮮!貝殼類海鮮配清酒鍋食特別鮮甜!蟹肉和龍蝦各半邊,仲要夠肥美啖啖肉!齋食海鮮已經好飽不要忘記還有自選配料,每鍋配四種配料(所以我們total八款)單是份量已經超值。有幾款我超推介!▪️豬頸肉片- 肥美香滑,質感一流▪️自家手打雞軟骨丸- 好少食坊間啲軟骨丸,軟骨有咬口,粒丸夠彈牙!新奇有趣▪️滑雞柳- 必點!超柔嫩的肉質趁着新開張仲未好多人排隊,快快去朝聖
氣溫驟降,開始食癮發作,儲肥自己過冬😆

首先揀好鴛鴦鍋湯底

海鮮火鍋套餐 - 有平有貴豐儉由人
(三選一合共七種海鮮)
▪️肉蟹餐 (肉蟹沙白)$218
▪️龍蝦肉蟹餐 (龍蝦肉蟹)$268
想完套餐才可以自選五款海鮮(咁多,得唔得㗎)
▪️鮑魚,元貝,貴妃蚌,聖子,魷魚

▪️豬頸肉片- 肥美香滑,質感一流

▪️滑雞柳- 必點!超柔嫩的肉質

趁着新開張仲未好多人排隊,快快去朝聖
呢度上個月仲係蒸鍋,早兩日去已轉做湯底火鍋,轉吓新口味都好嘅,食法和同集團嘅粥底火鍋差不多,CP值超高,海鮮新鮮,包唔會食完唔知食咗乜,幾款套餐都係二佰上下。可能剛剛轉,6點去到沒幾檯客,確實要講嘅係故唔到佢個麻辣湯底咁正,隔7、8張檯已經聞到香味,攪到即刻感覺好肚餓,食落又唔係咁辣,其它食物水準以上,買單唔使加一,連飲品3個人唔使7佰,可以接受。
鴛鴦湯底 : 四川麻辣湯 + 蕃茄粟米鍋
蟶子