2019-09-06 951 瀏覽
「香港篇 - 太子」“鍋心八鮮蒸氣火鍋 🍲”🌟🌟🌟🌟/5海鮮控既我表示好滿足😋😋Feel到依間店老闆娘都好窩心💓勁體貼🥰每位$278唔洗加一 好抵食🤩🤩🤩又可以成程 “等食” 店員會幫你計時蒸同分比你食🥰2款指定海鮮 (龍蝦🦞+白蜆) ➕8款揀6款海鮮 ➕ 八寶蒸飯 (一致認為最好食💯)➕燉湯➕糖水🔻清蒸龍蝦🦞龍蝦膏都幾多 蝦肉又夠彈牙結實😍😍清蒸食出🦞鮮味 略嫌細隻同少少唔新鮮🙈🔻紅糟醬蒸海蝦 🦐紅糟醬用紅酒酸酸地甜甜幾開胃😙好好味😋🔻沙嗲醬魷魚腸粉感覺唔太夾😂但沙嗲醬有d🥜醬味撈腸粉好食d😋🔻泰式醬白蜆泰式醬好清新🌿用左新鮮青🌶同青檸整食落都幾辣 但真係解膩👍🏻🔻金銀蒜蒸肉蟹肉蟹略嫌細隻 但勝左膏多 平衡番😌🔻八寶蒸飯八寶可以揀8樣野🤩🤩揀左芋頭、沙嗲豬頸肉、柱侯牛粒、豆醬豆卜、蓮藕、臘腸、秘製雞軟骨肉餅、蝦醬豬腩肉🐷超惹味🤤🤤配臘腸不敗之選👍🏻👍🏻粒粒飯都有油包住 超香油香😍蝦醬豬腩肉超香 油脂分明 蝦醬超香🤤🤤柱候牛粒有咬口 牛味濃 Lam Lam 脷👅🔻合掌瓜豬骨燉湯一入座就送來比你🥰飲落唔係味精湯 真材實料💯💁🏻‍♀️今次係請👩🏻食 係👩🏻指明要翻兜食番😋果然冇介紹錯💯必點紅
「香港篇 - 太子」
“鍋心八鮮蒸氣火鍋 🍲”🌟🌟🌟🌟/5
🔻金銀蒜蒸肉蟹
肉蟹略嫌細隻 但勝左膏多 平衡番😌
🔻八寶蒸飯
八寶可以揀8樣野🤩🤩
揀左芋頭、沙嗲豬頸肉、柱侯牛粒、豆醬豆卜、
蓮藕、臘腸、秘製雞軟骨肉餅、蝦醬豬腩肉🐷
超惹味🤤🤤配臘腸不敗之選👍🏻👍🏻
果然冇介紹錯💯必點紅糟醬同沙嗲魷魚腸粉🤪
  • 八寶飯
  • 紅糟醬蒸海蝦
2019-09-01 838 瀏覽
湯都幾好飲,但鹹左小小。海鮮都幾新鮮,好似龍蝦和鮑魚咁都幾彈牙,但d蝦同蜆就稍微遜色。每樣海鮮都以一人份量計算好,看似不足,但食到最後一款海鮮時,已經是十分飽,連同個飯都好難食得落,但以尼個價錢來說,真是值得。
湯都幾好飲,但鹹左小小。
2019-08-26 832 瀏覽
跟家人慶祝生日,有人提議吃蒸氣火鍋,於是選了較就腳的太子花園街店。每柗均有店員幫我們將食物蒸好,夠晒方便。惟冷氣比較弱,邊食邊流汗。每人有半邊龍蝦、龍蝦多肉夠彈牙,連蟹鉗都啖啖肉。陳皮鮑魚新鮮,味道較為清淡沒有陳皮味。蒜蓉扇貝夠晒香口,若果有粉絲應該會更好吃!花甲脹卜卜的但有點沙。蟹肉肉質鮮甜好吃,蒸多寶魚很少地方可以吃到,但味道一般。整體食物味道中上,店員服務亦很好,若果天氣涼一點再來食會更好!

每人有半邊龍蝦、龍蝦多肉夠彈牙,連蟹鉗都啖啖肉。

陳皮鮑魚新鮮,味道較為清淡沒有陳皮味。

蒜蓉扇貝夠晒香口,若果有粉絲應該會更好吃!

花甲脹卜卜的但有點沙。

蟹肉肉質鮮甜好吃,蒸多寶魚很少地方可以吃到,但味道一般。

2019-08-07
2019-08-19 3236 瀏覽
媽媽未食過蒸海鮮,所以佢生日指明話要去試下。除左酒樓,而家食蒸海鮮既食店都真係唔多,潮褔 果d 真係好貴,呢度$278 仲唔使加一真係幾吸引。不過見大家講到好難book, 所以都早左成個月🤣個電話真係好難通,打左十幾次先成功😓真係要比d 耐力。我地訂左頭場5:45, 早左十分鐘已經大排長龍,落住雨都係要夠鐘先放人🥺✨先黎一人一盅既青紅蘿蔔湯,個湯甜到不得了,甜到有d 唔自然,不過其實係好飲既,入邊仲加左d 腰果,同有三大舊瘦肉。男友成日覺得個餐得海鮮食唔飽人,所以我就隊晒d 瘦肉比佢🤣。✨龍蝦每人有半邊,估唔到都幾大隻。我地因為6個人,一個枱得一個爐,所以佢另外幫我地蒸。龍蝦肉好彈牙鮮味,蒜蓉好香,仲好多綠色既膏同好多汁,個鉗啖啖肉,我地個個都覺得龍蝦係最好食👍🏻✨蠔蒸完出黎好細隻,不過味道唔差,但我姐食到果隻話有d 苦苦地,不過縮左水真係無乜肉食。✨鮑魚幾大隻,店員仲會幫手起埋肉去埋個內臟添,鮑魚食落唔會韌仲非常彈口,都食到鮑魚鮮味。 ✨本身叫元貝但無貨,轉左蟶子,呢個蟶子超鮮味又夠大隻,食落爽口唔韌。翠肉瓜夠juicy, 搽d 豉汁正ar😍 !✨花甲真係唔好叫,其實細粒到似蜆,而且

龍蝦

蟶子

✨花甲真係唔好叫,其實細粒到似蜆,而且又有d 沙,早知叫蝦好過。

✨相反沙白蜆,雖然細粒,但味道鮮好多,而且無咁多沙,連d 甜豆都清甜d~~

✨肉蟹每人有半邊,㨂左泰式醬,雖然話少辣,但我唔食得辣都幾辣。不過辣辣地又幾惹味,隻蟹真係啖啖肉,仲好多汁,必食之選😍
肉蟹

✨魷魚腸粉好好味,d 魷魚幾厚身又有鮮味,腸粉配沙嗲醬幾有驚喜。個腸粉好滑,皮夠薄又帶點彈性,沙嗲醬辣辣地好惹味。
魷魚沙嗲腸粉

✨其實飲完個湯,食埋海鮮d 瓜瓜菜菜都有七成飽,跟住食埋個八寶飯再塞飽你🤣。可以㨂八樣材料,撈埋一齊,加埋豉油,花生蔥又幾好食。 蝦醬豬腩肉,夠肥美又有蝦醬香味。雞翼每人有半隻,飽滿肉嫩,茄子,南瓜又夠晒淋,食完都好飽喇。
八寶飯

✨最後仲有個雪梨雪耳糖水潤一潤,食物質素整體都唔錯,屋企人都大讚。唯一係環境比較嘈,地下好滑,廁所洗手盤又塞到難以洗手😵真係要改善下。如果有濕紙巾提供會好d, 因為食海鮮果d 都幾呢hea.不過我覺得服務方面唔錯,set 好晒時間又有人分埋野食,完全唔使理。性價比幾高😆決定下個月再食過,不過真係打成十次八次電話都無人聽。。好彩有人call back 番
龍蝦
蟶子
肉蟹
魷魚沙嗲腸粉
2019-08-18 5064 瀏覽
第一次食蒸氣海鮮,大約是四年前的「潮福蒸氣石鍋」;價錢絕對唔平,因為全部都是游水海鮮,人均$500起跳。不過,當年卻成功帶起潮流,短時間內開了多間分店;坊間亦有很多小店爭相仿效,價錢較為便宜(只是一點點而已),但海鮮種類選擇就相對較少。四年後的今天,燦爛歸於平淡,曾經有多達10多間分店的「潮福」相繼結業,海鮮蒸氣石鍋的潮流也逐漸退卻。不過仍然有不少類似路線的餐廳加入市場,「鍋心八鮮蒸鍋」正是其中一員。集團同糸以「鍋心粥底火鍋」為主線,「鍋心八鮮蒸鍋」則單純蒸氣海鮮,缺了海鮮粥底及火鍋。營運模式非常簡單,每晚大約六點開始營業直至凌晨兩點;共分三個時段,全部劃一價錢以套餐形式經營。唔夠飽的話,可以額外追加海鮮,宵夜時段又有優惠價;不過,如果真的想追加海鮮的話,一定要落單時一併提出要求。雖然每個時段有大約兩個半鐘頭,好似好長時間;但實在太多嘢食,原來只是剛剛好。訂了 8:30-11:00 時段,朋友先到達。筆者大約 8:45 才去到,已經坐滿了人。室內空間非常擠迫,環境有點嘈吵。一入座,就要馬上揀海鮮。由於以套餐形式經營,餐廳內完全見不到任何海鮮魚缸,只是從點菜紙上面作出選擇。海鮮全部是大路
第一次食蒸氣海鮮,大約是四年前的「潮福蒸氣石鍋」;價錢絕對唔平,因為全部都是游水海鮮,人均$500起跳。不過,當年卻成功帶起潮流,短時間內開了多間分店;坊間亦有很多小店爭相仿效,價錢較為便宜(只是一點點而已),但海鮮種類選擇就相對較少。四年後的今天,燦爛歸於平淡,曾經有多達10多間分店的「潮福」相繼結業,海鮮蒸氣石鍋的潮流也逐漸退卻。不過仍然有不少類似路線的餐廳加入市場,「鍋心八鮮蒸鍋」正是其中一員。集團同糸以「鍋心粥底火鍋為主線,「鍋心八鮮蒸鍋」則單純蒸氣海鮮,缺了海鮮粥底及火鍋
一入座,就要馬上揀海鮮。由於以套餐形式經營,餐廳內完全見不到任何海鮮魚缸,只是從點菜紙上面作出選擇。海鮮全部是大路款式,沒有游水海斑、象拔蚌、阿拉斯加蟹等貴價貨,但一般香港人愛吃的中價海鮮都差不多齊全了。蒸鍋海鮮套餐($278)可品嚐八種海鮮,餐廳名字「八鮮」正是由此而來。龍蝦及白蜆是必選海鮮,再從其餘八款海鮮中自選6款;每款海鮮又可選擇不同的醬料配合調味清蒸,各適其適,總有一款啱客人口味。
飲完原盅老火燉湯,第一款海鮮是金銀蒜蒸龍蝦。送上海鮮俾客人睇辦,原來每款蒸海鮮同時配搭少量蔬菜,食得更健康。清蒸蔬菜保持天然原味,雖然只是小心思,但就幾「鍋(窩)心」。夥計操作純熟:相機尚未「開餐」,已經掀起蒸鍋玻璃蓋、放下龍蝦;衾蓋,按下蒸鍋計時器,然後走去服務下一枱。蒸海鮮時間差不多夠鐘,夥計就會準時出現,掀起玻璃蓋,幫客人分海鮮,同時將下一碟放入蒸鍋。過程流水作業。
每人半隻波士頓龍蝦(或者加拿大龍蝦),肉質鮮甜爽口彈牙、又有墨綠色蝦膏,再配合味道適中、充滿蒜香的金銀蒜,好難唔好食。選用清甜,半爽脆、半軟身的椰菜花配搭也相當合適。
之後就係蒸白蜆配同樣濃甜的蜜糖豆,不會互相搶奪味道。餐牌推介泰式醬(少辣),但揀了清蒸。白蜆雖然細細隻,但一樣擁有蜆類的超鮮甜及濃鹹海水味。
$278/位的定價已經非常抵食,不可能有南非鮮鮑;雖然只是大連鮑魚,卻是大碼,扺食。揀了傳統果皮蒸。鮑魚已經事先拖水、並離殻去腸,然後才連殻上枱、席前用蒸鍋蒸至全熟。好處係方便進食,但卻見不到鮑魚肌肉蠕動伸縮的活生生狀態 ⋯⋯ 有得揀的話,還是喜歡後者方式,保證一定係活生生的鮑魚。
鮑魚軟身、彈牙、有咬口,完全唔韌,充滿鮑魚味。配搭已經預先浸漬炆煮至軟腍的白蘿蔔,在蒸鍋翻蒸後,熱辣辣、軟身腍滑,既有蘿蔔清甜、亦有醬汁浸煮濃味。
與大連鮑魚比較,豉汁蒸大蚌(貴妃蚌?)則只是貴妃蚌中的細碼,唔夠抵食。由於細隻,沒有開邊,原隻蒸熟後有點似一隻超大蜆。味道及不上白蜆鮮甜,肉質雖然同樣結實帶彈性,但卻有少少韌;豆豉醤份量太多,味道很鹹。
花甲沒有配搭任何蔬菜。至於泰式醬,原來是分開一小碟另上,可按個人喜好自己蘸。以花甲來說,算是細隻了,只是同普通沙蜆差不多大細。同白蜆一樣鮮味、亦有濃郁海水味,但有少少腥;質感偏軟腍,及不上白蜆的軟中帶彈性那麼好食。泰式醬酸辣鹹兼備,配蒸魚或者烤魚提味會較合適。
金銀蒜蒸元貝屬於中至大碼,貝柱肉又圓又大又厚;預先𠝹十字,可縮短蒸元貝的時間,避免元貝過熟變得又粗嚡又軔。肉質彈牙、軟綿,味鮮、海水味適中,貝殼類中雖然並非最貴,但卻最好味;與金銀蒜的香味很匹配,一直是中式烹調元貝的最佳傳統方式。金銀蒜份量夠多,可以將一部份金銀蒜配合味淡但多汁的蒸青瓜以提升味道。
金銀蒜開邊蒸海蝦,每人兩隻。海蝦很細隻,並非游水海中蝦;本來有點失望,但海鮮套餐價錢如此抵,已絕對收貨了。蝦肉都算鮮甜,但較為細隻,肉質唔夠爽口。配搭的蔬菜竟然是蒸番薯,有意外驚喜;橙肉番薯香甜軟滑,很好食,每人只有一小片,唔夠喉。
金銀蒜蒸肉蟹的時間最長,選用大約六、七兩重的肉蟹(雄蟹),開邊也要蒸 12、13 分鐘。薄殻,蟹肉鮮甜多汁,不過由於未夠結實,口感稍為差了一點;勝在有份量不少淺墨綠色、軟滑甘香的蟹膏,彌補不足之處。
嘆完八種海鮮,已經飽了九成;最後還有八寶蒸飯。可以從多達30款餸料中自選八款,有肉有蔬菜。五個大男人全部都係食肉獸,一早落單時就揀了:蝦醬豬腩肉秘製雞軟骨肉餅馬蹄豬肉餅醬油漬牛脷柱侯牛柳粒豆醬豆腐卜沙嗲豬頸肉海鮮菇;的確是太多肉、好唔健康,但全部非常濃郁惹味!見到那一大鍋蒸飯,實在非常震撼;表面舖滿餸菜,很懷疑是否真的只是五人份量?
蒸熟後同樣震撼,將餸菜與白飯拌勻之後,各款食材的醬汁全部混入白飯內,即刻變成味道濃郁的味飯。雖然並非什麼貴價食材,但每款材料都採用非常濃郁的調味方法;每一啖飯都非常可口惹味,很有大排檔的庶民風味:唔需要講求什麼高級複雜烹調技巧,最重要係食材新鮮、味道濃郁!除了餸菜多之外,飯的份量也不少;五個人分享平均每人也有差不多三小碗。勉強食完這一鍋飯(實在太好味),肚皮已經撐不下去了。
結尾每人還有一小碗燉鮮奶甜品就一般了,太稠、唔夠滑溜。
由於以套餐形式經營,又劃一入座時間,服務員可以逐枱逐枱、輪流幫客人蒸海鮮,並且能夠非常有效地控制時間;但也正是這個原因,夥計們根本沒有空閒解答客人問題,服務態度較差,基本上落單之後,就沒有甚麼機會再問夥計其他問題。到了 10:40 左右,夥計已經第一時間催促埋單,準備迎接 11:00 的最後一輪客人。如果講服務態度及用餐環境,今時今日真的要不得 ⋯⋯ 但一講到價錢,就實在冇得輸:每位只是 $278,包括足料老火燉湯、八款海鮮、大大鍋足料蒸飯及甜品,還要免收加一服務費!單單計海鮮的價錢,自己走去街市買齊今晚的8款海鮮,也隨時接近 $200!真的不知道餐廳如何可以做到這個價錢?如果想飽餐一頓美味海鮮,又不嫌棄服務態度差,「鍋心」可以說是不二之選。
2019-06-14
2019-08-15 832 瀏覽
為咗同朋友慶祝生日, 預早一星期已經訂枱, 星期日嘅五點九竟然已經full咗... 本身叫我排waiting睇下有冇人取消, 結果當日打嚟 話真係冇枱, 好彩我口多多問一句八點半呢?有位! 咁我哋兩個女仔就行多陣街,hea到八點半去食海鮮lu~ 我食鍋心蒸已經係第三次,朋友就之前無食過,只係食過粥底。一坐低已經比碗靚湯你,係燉湯黎,所以好多料 🤣 即刻揀埋海鮮同蒸飯既料先! 龍蝦同沙白蜆就fix既, 另外可以八款海鮮當中揀多六款 🤭🤭 我哋揀咗蝦、蟹、鮑魚、 多寶魚、 蟶子同花甲。 當晚海鮮其實仲有蠔,都有好多人揀, 但因為我唔食所以就冇叫到。除咗揀海鮮之外,每樣野仲可以加唔同嘅醬,例如清蒸豉汁蒜容紅鞠泰式汁欖角, 當然會配合返唔同嘅海鮮啦。 之後我哋再揀埋蒸飯嘅八樣餸, 我每次都一定會揀蝦醬蒸腩肉同埋芋頭 哈哈 另外仲叫咗臘腸潤腸,牛脷等等等等....終於可以講食物喇! 一嚟先蒸龍蝦要等十幾分鐘,勁期待呀~ 侍應打開蓋嗰陣 仲好細心問我哋要唔要影相, 之後先夾畀我哋。 之後我同朋友已經食到唔識傾計, 淨係不停講好新鮮好彈牙好好食。 侍應重計好時間見到我哋食龍蝦食到差唔多, 先開始蒸

終於可以講食物喇! 一嚟先蒸龍蝦要等十幾分鐘,勁期待呀~ 侍應打開蓋嗰陣 仲好細心問我哋要唔要影相, 之後先夾畀我哋。 之後我同朋友已經食到唔識傾計, 淨係不停講好新鮮好彈牙好好食。 侍應重計好時間見到我哋食龍蝦食到差唔多, 先開始蒸鮑魚。 真係啱啱好一樣接一樣咁食呀, 雖然侍應手腳好快, 但佢竟然可以幫我哋去埋鮑魚內臟 先夾畀我哋食 👍👍👍👍 所以各位唔使擔心無儀態 🤪 沙白蜆我哋揀咗配泰式汁, 係我第一次喺鍋心食泰式汁,超好食, 我之後keep起咗個汁,留返黎點花甲 😂😂😂 蜆同花甲嘅份量都好多, 我覺得蜆就多汁啲, 花甲就味重啲, 但兩個都好新鮮! 蟶子我哋揀咗豉汁蒸, 平時好驚食到入面嗰啲泥沙, 但呢個洗到乾乾淨淨乜都冇, 真係啖啖肉呀~ 蝦方面因為我哋揀咗開邊蒸, 所以啲肉片到好薄, 下次都係揀返原隻清蒸會好啲。🤔 多寶魚好滑好新鮮 🤭👍 最後嘅重頭戲嚟啦, 我哋已經食到好飽, 最啱就係慢慢拆埋隻蟹, 膏香肉又實,就算飽都要食埋佢! 值得一提嘅係, 即使係清蒸蟹, 佢哋都已經清曬內臟, 仲夾咗啲薑絲 喺蟹蓋同蟹身中間, 真係好認真呢!

一邊食蟹一邊等埋個蒸飯, 侍應喺我哋面前 撈勻個飯, 雖然我哋已經好飽, 都忍唔住每人食咗一碗, 撈埋花生加啲口感真係好正! 之後我哋實在唔捨得淨低啲飯, 所以每人都打包走咗 😂😂😂

以為咁就完?? 仲有糖水呀... 係腐竹 薏米 白果 糖水 ... 完美的一餐都只係每人三百蚊 👍👍👍👍 CP值勁高,我最欣賞係明明依個餐廳食材新鮮價錢合理,本來已經屈機唔憂做,但係佢地係煮食同服務方面都無放棄到態度,好用心做,希望佢地會保持到 ☺️

美中不足就係個環境, 廁所得一格都幾污糟, 同埋蒸嘅時候其實會覺得好熱, 蒸埋我塊臉 😂😂
2019-08-11
  • 八寶蒸飯
  • 清蒸花甲
  • 清蒸蟹
2019-08-09 773 瀏覽
今天與朋友來這裡補祝生日晚,於是便來到這家蒸海鮮店。由於食評對這家店有很不錯的評分,所以早幾天就已經打電話來訂座,8:30pm那場已滿座,最後訂了5:45pm的。地點鄰近有港鐵站,算方便,也易找。店舖門前已有一堆人等入座,不過沒有訂座的也可來博一博,因為癰兩層,所以我入座後還有一些座位。接待的姐姐會在問前輪流讀出客人的姓名和電話頭四個數字,也預先編好座位位置,我們被安排在門前第一張枱,非常熱,曾要求調到離門口較遠的座位,但被告拒,店員將風扇推前給我們,情況較好一點,但後來我發現可能坐那裡都是一樣,因為店內每一個角落你都不會感覺到有冷氣,每枱客人都會叫店員調冷一點,但都沒有用,有坐在中間位置的客人更食到滿頭大汗。其實這家店的食物質素還是可以的,價錢也合理,只是環境熱得令人不能好好享受食物,吃上每種海鮮都要分開蒸,所以花了很長時間等候,在這種與海鮮一同被蒸的環境下,只想盡快吃完後離開。店主應該好好改善一下,否則有秋生哥的相片放在門前也很難叫客人再次光臨。由於太熱的關係,所以沒有心情為食物拍照,就只影了幾張給大家分享。

2019-08-08
5 分鐘 (堂食)
2019-08-02 1216 瀏覽
蒸氣火鍋,一個價錢包老火湯+八款時令海鮮+八寶蒸飯+自家制甜品😍 全部海鮮又新鮮又勁多野食,食到飽到捧住個肚啊🤰🏻仲要每款海鮮都可以揀自己鍾意嘅煮法架☝🏻咁嘅價錢性價比真係幾高👍🏻 仲要佢嘅配菜例如青豆,白蘿蔔,蕃薯,翠玉瓜等等都一樣咁新鮮,問你死未😜🤣.清蒸花甲清蒸波士頓龍蝦果皮蒸鮑魚💁🏻豉汁蒸大蚌剁椒蒸多寶魚沙嗲蒸魷魚(腸粉底)💁🏻金銀蒜開邊蒸海蝦清蒸奄仔蟹八寶蒸飯💁🏻唯一要挑剔嘅係食嘢係有時限架⏳keep住密密食好忙好chur,計都唔係幾傾到🤣

清蒸花甲

金銀蒜開邊蒸海蝦

清蒸奄仔蟹

八寶蒸飯💁🏻

2019-07-22 1247 瀏覽
第二次嚟鍋心食蒸海鮮,水準依然清蒸龍蝦果皮蒸鮑魚,新鮮爽口彈牙清蒸花甲,大大隻,肉質爽甜蒜蓉蒸開邊蝦,佢啲蒜蓉整得好正,令到隻蝦錦上添花蒜頭豆豉蒸貴妃蚌,好鮮甜,肉質彈牙壓軸出場係我最期待嘅蒸飯,可以自選8款餸,最正係蝦醬豬肉
2019-07-21
15 分鐘 (堂食)
$200 (宵夜)
2019-07-22 1067 瀏覽
我去了星期六晚5點45分-8點那一時段,早一天打去訂座的。入座後每人一碗例湯,南瓜雞腳湯,材料都幾足。海鮮中龍蝦和蜆是固定的,另外再8樣選其中6樣。每一樣海鮮都可以自選不同的醬料。所有海鮮都很新鮮,特別推薦沙嗲腸粉墨魚仔。吃完海鮮後,最後才上八寶飯,八寶飯也是自選材料的。服務真的很周到,定時定侯就幫我們分海鮮,有位侍應看到我們不太懂拆蟹,主動說幫我們拆了!!很感謝這位侍應。座位有點窄,但還算舒適。唯一不好的是和海鮮一起蒸的瓜有點苦。278一個人,性價比很高。只顧著吃,沒有時間拍照。
座位有點窄,但還算舒適。
唯一不好的是和海鮮一起蒸的瓜有點苦。
278一個人,性價比很高。
只顧著吃,沒有時間拍照。
2019-07-16 904 瀏覽
蒸海鮮有過一陣熱潮,熱潮過後又所剩無幾.朋友試過這間鍋心,所以極力推薦. 價錢定價$278一位,沒加一.限時2小時. 食品基本上只有海鮮,可以從10款海鮮裡選8款,而調味可以從菜單上自選兩樣.必選龍蝦(多羔),蟶子,鮑魚(大大隻)。開始每人送一個燉湯,料足味濃.並不是例湯品質.然後專人幫你蒸及分海鮮,不用自己操勞.平時大食的我,吃到一半已有飽感.海鲜外重頭戲是八寶飯,有肉餅,魚仔干,尤魚,臘腸膶腸等自選料,味道一流,但實在太飽了,我們每人只吃了一口,然后打包.臨尾還有糖水送.真的不得了.最后每人三佰頭(因叫了數枝啤酒)呢個價錢加食物品質絕對物超所值,絕對推介。 P.S.唯獨是冷氣不夠凍是缺點
2019-07-14
  • 八寶飯
  • 清蒸龍蝦
2019-07-11 1360 瀏覽
食過幾次海鮮蒸鍋,鍋心性價比係數一數二高。唔止係蒸海鮮咁單調,海鮮嘅配料同配搭都好多元化。 一坐低首先有湯,係雞腳湯,唔會太咸亦好有鮮味。之後店員會細心話你知要點樣選,幾十種款式真係花多眼亂,亦可以問佢地有乜推介。蒸嘅過程會有計時器,確保唔會過時保證海鮮係最佳狀態,夠鐘時店員會幫你逐一分好,傾住計等就岩哂😆最令我驚喜係八寶飯,一打開已經好香,而且可以自選八種配料,想要魚/肉/菇/菜等等唔同比例都得,為豐富嘅海鮮蒸鍋加上新意,亦好飽肚唔洗驚夜晚無飯落肚又要食宵夜喇😋😋飲品方面以現成為主,推介土耳其汔水蘋果味,又冰又有氣 ,好爽

蒜蓉龍蝦
果皮鮑魚
蒜蒸開邊蝦
蒜蓉龍蝦
果皮鮑魚
蒜蒸開邊蝦
2019-07-09 673 瀏覽
之前已經試左#鍋心粥底火鍋 今次就試埋呢個#鍋心八鮮蒸鍋 呢間喺#太子我地一早訂左個#房我地9個人都算坐得#舒服但佢聲稱個房可以坐到12人本人就覺得9個已最多呢到都一個#套餐價 包左指定#海鮮海鮮樣樣都#新鮮仲有個#燉湯 好足料如果唔繁忙可加錢外賣個湯另外個#八寶飯 真出色自己揀8款餸跟飯一齊蒸通常食完海鮮都食唔到太多飯所以個飯食唔曬係可以拎走嘅呢到有限時兩個半鐘侍應已經冇停過咁蒸但時間真係太緊迫我地食晒所有嘢切埋個蛋糕已經夠鐘想坐多陣飲多杯🍺都冇時間不過價錢算抵嘅不防一試#吃貨 #周圍食 #食在太子
之前已經試左#鍋心粥底火鍋
#吃貨
#周圍食
#食在太子

2019-06-28 1863 瀏覽
第一次嚟呢間食蒸海鮮,自選咗金銀蒜蒸龍蝦、海蝦、花甲、白蜆、多寶魚及帶子,海鮮材料夠新鮮,再加上一碗老火木瓜鷄腳湯已食飽咗一大半,再加一份自選多料蒸飯(有臘腸 冬菇 粟米 牛柳粒 牛舌等等)最後再食埋碗腐竹白果薏米糖水(凍),今餐又要抱住個肚埋單
2019-06-28
生日
2019-06-11 3440 瀏覽
好朋友遠到回來,試一下蒸海鮮窩🦞🦐🦀🐟,第一次食都覺得幾特別。海鮮有二款必定,龍蝦🦞同鮑魚,其餘有10款可以選擇8款海鮮,每一款海鮮最多可以選擇2款調味料,可以選擇喜歡的味料,還有每人都有一碗燉湯,好飲好足料。最特別的八寶飯,係自己選擇喜歡的8款餸配料。最後每人都有一個甜品🍮係(椰汁糕)價錢$278一位,沒有加一,員工有禮,服務幾好,不過食的時間就有限時,都算食得不急可以的啊!大家都食得非常開心🥳
,可以選擇喜歡的味料,還有每人都有一碗燉湯,好飲好足料
大家都食得非常開心🥳
燉湯