2019-08-15
為咗同朋友慶祝生日, 預早一星期已經訂枱, 星期日嘅五點九竟然已經full咗... 本身叫我排waiting睇下有冇人取消, 結果當日打嚟 話真係冇枱, 好彩我口多多問一句八點半呢?有位! 咁我哋兩個女仔就行多陣街,hea到八點半去食海鮮lu~ 我食鍋心蒸已經係第三次,朋友就之前無食過,只係食過粥底。一坐低已經比碗靚湯你,係燉湯黎,所以好多料 🤣 即刻揀埋海鮮同蒸飯既料先! 龍蝦同沙白蜆就fix既, 另外可以八款海鮮當中揀多六款 🤭🤭 我哋揀咗蝦、蟹、鮑魚、 多寶魚、 蟶子同花甲。 當晚海鮮其實仲有蠔,都有好多人揀, 但因為我唔食所以就冇叫到。除咗揀海鮮之外,每樣野仲可以加唔同嘅醬,例如清蒸豉汁蒜容紅鞠泰式汁欖角, 當然會配合返唔同嘅海鮮啦。 之後我哋再揀埋蒸飯嘅八樣餸, 我每次都一定會揀蝦醬蒸腩肉同埋芋頭 哈哈 另外仲叫咗臘腸潤腸,牛脷等等等等....終於可以講食物喇! 一嚟先蒸龍蝦要等十幾分鐘,勁期待呀~ 侍應打開蓋嗰陣 仲好細心問我哋要唔要影相, 之後先夾畀我哋。 之後我同朋友已經食到唔識傾計, 淨係不停講好新鮮好彈牙好好食。 侍應重計好時間見到我哋食龍蝦食到差唔多, 先開始蒸
終於可以講食物喇! 一嚟先蒸龍蝦要等十幾分鐘,勁期待呀~ 侍應打開蓋嗰陣 仲好細心問我哋要唔要影相, 之後先夾畀我哋。 之後我同朋友已經食到唔識傾計, 淨係不停講好新鮮好彈牙好好食。 侍應重計好時間見到我哋食龍蝦食到差唔多, 先開始蒸鮑魚。 真係啱啱好一樣接一樣咁食呀, 雖然侍應手腳好快, 但佢竟然可以幫我哋去埋鮑魚內臟 先夾畀我哋食 👍👍👍👍 所以各位唔使擔心無儀態 🤪 沙白蜆我哋揀咗配泰式汁, 係我第一次喺鍋心食泰式汁,超好食, 我之後keep起咗個汁,留返黎點花甲 😂😂😂 蜆同花甲嘅份量都好多, 我覺得蜆就多汁啲, 花甲就味重啲, 但兩個都好新鮮! 蟶子我哋揀咗豉汁蒸, 平時好驚食到入面嗰啲泥沙, 但呢個洗到乾乾淨淨乜都冇, 真係啖啖肉呀~ 蝦方面因為我哋揀咗開邊蒸, 所以啲肉片到好薄, 下次都係揀返原隻清蒸會好啲。🤔 多寶魚好滑好新鮮 🤭👍 最後嘅重頭戲嚟啦, 我哋已經食到好飽, 最啱就係慢慢拆埋隻蟹, 膏香肉又實,就算飽都要食埋佢! 值得一提嘅係, 即使係清蒸蟹, 佢哋都已經清曬內臟, 仲夾咗啲薑絲 喺蟹蓋同蟹身中間, 真係好認真呢!
一邊食蟹一邊等埋個蒸飯, 侍應喺我哋面前 撈勻個飯, 雖然我哋已經好飽, 都忍唔住每人食咗一碗, 撈埋花生加啲口感真係好正! 之後我哋實在唔捨得淨低啲飯, 所以每人都打包走咗 😂😂😂
以為咁就完?? 仲有糖水呀... 係腐竹 薏米 白果 糖水 ... 完美的一餐都只係每人三百蚊 👍👍👍👍 CP值勁高,我最欣賞係明明依個餐廳食材新鮮價錢合理,本來已經屈機唔憂做,但係佢地係煮食同服務方面都無放棄到態度,好用心做,希望佢地會保持到 ☺️
美中不足就係個環境, 廁所得一格都幾污糟, 同埋蒸嘅時候其實會覺得好熱, 蒸埋我塊臉 😂😂