平時聽到火鍋放題,好多人都會覺得食物質素麻麻,得個平字,但今次呢度有驚喜! 個花膠鍋超正!!!加 $98 有個花膠雞鍋個鍋未到,已經覺得呢度比平時d餐廳貼心除左wifi、充電,連髮圈同除臭劑都有! 打完邊爐都唔怕成身火鍋味~~~免費充電調味混醬材料,乾淨企理火鍋到之前送o既前菜麻醬沙律,開開胃先嘢飲出面雪櫃自己攞放題套餐有四款,價錢遊百幾 - 三百幾,我地要咗中間 $248 手切安格斯牛肉放題如果每位加 $38 仲可以要埋刺身放題,不過我地2個人,已經有花膠煲,怕食唔晒,所以無加到~嘢食選擇都唔少,但我地兩個女仔,唔敢叫太多~ 留肚食花膠~送o既海鮮拼盤有蝦、龍躉、蜆同好彈牙o既鮮魷主角黎啦!!!花膠螺頭雞煲!!!一斤花膠 + 半隻雞 + 金華火腿, 有咩辦法唔飲!花膠燜到剛剛好,口感一流。 2 個人各 飲咗4碗湯 ,超級豐富膠原蛋白! 食到呢度已經半飽... 份量超多,多一兩個人食會好d店員話我地可以選擇加湯變火鍋, 有或者換過第二個鍋我地都認為個湯咁滋補,梗係用返呢個湯啦~~ 加咗咁多湯都仲咁濃郁,可想而知幾足料! 墨魚滑、蝦滑唔錯,夠彈口蟹柳同芝士腸唔係cheap cheap 貨

加 $98 有個花膠雞鍋

個鍋未到,已經覺得呢度比平時d餐廳貼心

免費充電

調味混醬材料,乾淨企理

火鍋到之前送o既前菜麻醬沙律,開開胃先
嘢飲出面雪櫃自己攞

嘢食選擇都唔少,但我地兩個女仔,唔敢叫太多~ 留肚食花膠~
送o既海鮮拼盤
有蝦、龍躉、蜆同好彈牙o既鮮魷
花膠螺頭雞煲

主角黎啦!!!花膠螺頭雞煲!!!
一斤花膠 + 半隻雞 + 金華火腿, 有咩辦法唔飲!
食到呢度已經半飽... 份量超多,多一兩個人食會好d

店員話我地可以選擇加湯變火鍋, 有或者換過第二個鍋
我地都認為個湯咁滋補,梗係用返呢個湯啦~~
加咗咁多湯都仲咁濃郁,可想而知幾足料!

墨魚滑、蝦滑唔錯,夠彈口

蟹柳同芝士腸唔係cheap cheap 貨
櫻花蝦片好食~

手切安格斯牛油花都幾靚,食落牛味濃~

炸魚皮

手切牛無咁肥,但都ok

一口牛粒食落都ok juicy

食物質素唔錯,可惜我地兩個已經俾個花膠煲K.O.咗大半,好多嘢想食都食唔落啦
下次一定要再食!

雪櫃有雪糕,係少見o既雪糕款

要做綠茶味

質地有d似土耳其雪糕,好黏

總結: 花膠螺頭雞煲實在太太太正,一定要食! 已經計劃要再黎食。值得讚係呢度好乾淨,同一般火鍋店油淋淋環境好大分別,食完身上無一陣味
花膠螺頭雞煲
  • 手切安格斯牛
2017-08-22 101 瀏覽
連續OT咗一個星期,係時候對自己好啲做返一隻食肉獸!同事話有一間火鍋放題,食材質素同散叫冇分別,牛肉靚到不得了,即刻趁着weekend book定枱試!上到去見裝修井井有條,經過亦見到其他客人嘅枱上每碟食物嘅擺放都十分企理。心存好感下坐低揀嘢食。湯底方面我哋就揀咗個花膠雞,然後就食安格斯放題。好快鍋雞湯上枱了,入邊有半隻雞同豬展另上一大碟煮腍咗嘅花膠,又多又大隻!!店員教先落花膠,滾起就可以飲啖湯先,果然有家中老火湯嘅感覺,雞味香濃又重膠質,花膠亦keep到質感,感覺相當滋補。既然放題,狂點安格斯時間到了,哈哈!當然其他例如牛白肉,牛黃喉,特上牛肉,蔬菜類都有點呀。呢喥有個好處,就係劃幾多上幾多,我哋成晚總共叫咗7碟。安格斯上枱了,油脂花紋好靚仔喎,竟然唔會將貨就價,超得!絕對無呃人!讚無可讚之下唯有享受。牛白肉同牛黃喉都真係好少喺一般散叫嘅火鍋店喥食到,呢喥放題竟然可以食到!薄切牛白肉快滾兩滾即食,邪惡嘅爽滑口感!黃喉就第一次食,店員教滾一分鐘就可以了,唔好多唔好少,果然超正!!比起牛百葉的厚塊仲要爽脆,未食過又鍾意爽口嘢嘅人不妨試試!其他食材都明顯新鮮,而且碟碟整齊,賣相一定唔會輸

湯底方面我哋就揀咗個花膠雞,然後就食安格斯放題

好快鍋雞湯上枱了,入邊有半隻雞同豬展

另上一大碟煮腍咗嘅花膠,又多又大隻!!

花膠亦keep到質感,感覺相當滋補。

呢喥有個好處,就係劃幾多上幾多,我哋成晚總共叫咗7碟。

其他食材都明顯新鮮,而且碟碟整齊,賣相一定唔會輸,雖然限時100分鐘,但上菜時間快,絕對夠用有凸。加上每位店員服務態度良好,食得都幾舒服。CP值高而食材有水準下必定再來番食。
2017-08-21 194 瀏覽
快到日本旅行,今晚相約了團友食飯分享大家搜集到的資訊,其中一位團友在網上看見這間火鍋店有花膠螺頭雞鍋便嚷著要品嚐,一眾愛靚的團友也被美顏的花膠所吸引來到朝聖😍鍋匠位於彌敦道有大大個招牌,好易搵。店舖裝修以日式木系作主調,店內全是卡座而每個卡座上都以木坊搭建一個類似屋頂的裝飾,予人很溫馨放鬆的感覺。有四款火鍋放題供選擇我們選了$248的手切安格斯牛肉放題另加$98要了一客花膠螺頭雞鍋餐廳非常貼心,會為客人於用餐時提供以上服務,真的要加分!!先送上日式胡麻沙律這個前菜甜甜酸酸非常醒胃,沙律菜很新鮮花膠螺頭雞湯鍋一上桌大家都被哪碟足一磅的花膠吸引得嘩嘩聲~我們從沒想過$98會有整碟花膠,真的是物超所值!湯底用雞、豬肉和螺頭餚製而成,喝一口已有濃濃的雞味及螺頭的咸香,雞肉都煲至離骨,所有雞味都滲透到湯裡。放下已炆好的花膠待翻滾便可以吃。花膠夠厚身入口有黏性,炆得好淋又入味,螺頭已經餚得好腍軟,我一人喝了三碗~我們還未開始打邊爐已經把花膠鍋清了一大半,花膠都被我們秒速搶光!海鮮拼盤有蝦、蜆、魷魚和魚塊,海鮮很新鮮尤其魚塊很彈牙,感覺像是沙巴蠆之類的魚肉。安格斯牛肉雪花分佈很均勻,入口牛肉味香濃、
鍋匠位於彌敦道有大大個招牌,好易搵。
有四款火鍋放題供選擇
我們選了$248的手切安格斯牛肉放題

另加$98要了一客花膠螺頭雞鍋
餐廳非常貼心,會為客人於用餐時提供以上服務,真的要加分!!
先送上日式胡麻沙律
這個前菜甜甜酸酸非常醒胃,沙律菜很新鮮
花膠螺頭雞鍋
花膠
安格斯牛肉
雪花分佈很均勻,入口牛肉味香濃、內質軟滑甘香的油脂滲透於肉中,很好吃我們加了很多客呢!
丹麥豚肉眼
丹麥豚肉
豚肉即使滾了比較長時間也不會韌,沒有豬肉的臊味,肉質彈牙。
墨魚滑 / 蝦滑
墨魚滑/ 蝦滑
兩樣都很爽口而且墨魚和蝦味都突出,蝦滑加了蟹籽更有脆仆仆的口感。
其他火鍋配料質素也很好! 尤其我最喜愛的午餐肉,肉的比例多口入會吃到肉的質感而非粉漿口感。
日式火鍋還有橋麥麪供應,橋麥麪吸收了花膠湯,這個中日式的配搭很特別。

雪糕

最後當然要到食甜品,雪糕櫃有三款雪糕供應。
這次日本之旅可謂未出發先興奮,連聚餐的火鍋店都是日式格局,食物就是中日式混合,花膠螺頭雞鍋令人一試難忘!
花膠螺頭雞鍋
花膠
丹麥豚肉眼
墨魚滑 / 蝦滑
2017-08-20 46 瀏覽
星期六係特別早收到工,約朋友食早D,6點食嘢一定唔洗排隊。呢間日式火鍋店好特別,兩個人食都有兩款鍋可以選擇,仲有前菜沙律。座位都好唔同平時既火鍋店。好體貼,餐廳有圍裙,橡巾,手機套可以俾客人用menu有好多選擇仲可以upgrade 加任食刺身都只係38蚊,好貪心既我哋都叫埋,真係好似去左食自助餐咁。諗左一陣就先選擇左個雞煲先,我怕辣,選左小辣,都好野味,二人份量都有半隻雞。食辣嘢點少得係飲嘢,飲品係任拎既,我要左竹䉀馬磅都唔錯。另一煲我哋叫左豆孔火鍋,呢個火鍋真係日式,係淺好多,唔會𣺓出黎但又好熱,第一次試,大鄉里出城咁。仲有勁多既調味調可以選擇個餐包左一個海鮮拼盤,有鮑魚!!!叫左我最愛響玲,真係不負所望,配呢個湯底係好好食。配豚肉都好好食,入口即溶既感覺。仲叫左好多唔同既小食,呢點餐好特別,點餐紙有4格,可以循環再用張點餐紙,更可以記得自己點過咩嘢係幾好,唔洗寫份量,會按人數自動出餐,咁每樣嘢都試到又唔洗食咁多。唐生菜係最後食時吸曬D 湯汁,好鮮甜,再飽都要食多兩條。

好體貼,餐廳有圍裙,橡巾,手機套可以俾客人用

menu有好多選擇

食辣嘢點少得係飲嘢,飲品係任拎既,我要左竹䉀馬磅都唔錯。

仲有勁多既調味調可以選擇

個餐包左一個海鮮拼盤,有鮑魚!!!

唐生菜係最後食時吸曬D 湯汁,好鮮甜,再飽都要食多兩條。
2017-08-12
2017-08-20 145 瀏覽
早兩個月前睇老友WHATSAPP群組SHARE雜誌對呢間日式火鍋放題的介紹,當中$98的花膠螺頭雞湯鍋好吸引,幾個老友係WHATSAPP群組都話想試,不過幾個都係大忙人,約左成兩個月終於約到今日去食,仲要其中一個要21:00返到屋企交人。🙈因為今日呢一聚唔可以食得太夜,所以我地7點前已經集合上去係旺角雅蘭中心附近呢間鍋匠,由於時間尚早,客人不多,我地一行4人坐係張卡位都幾寬敞,枱好大張,點多多食物都放得落。一坐低店員已經攞張大餐單過黎介紹各種級數同價錢的火鍋放題。火鍋放題有4款選擇:最平的特上牛肉放題$188,手切安格斯牛肉放題$248,手切Prime雪花牛肉放題$298同日本極上黑毛和牛放題$438。第一次來食唔敢點最貴,而且今日黎主要目的係個花膠鍋,所以我地揀左$248位的手切安格斯牛肉放題。😆揀左放題同點埋花膠鍋後我地就出去攞定野飲等開餐。首先來的係花膠鍋,店員話食完個花膠鍋後可以加湯或另選一個湯底火鍋,不過呢個花膠螺頭雞湯鍋本身已經有半隻雞,又有螺頭,最緊要仲落左大大碟花膠煮成,點會攞走佢換第二個湯底。😂🤣個花膠螺頭雞湯鍋果然冇令我地失望,湯底原本已經用雞同螺頭煮好,另再加一大

個花膠螺頭雞湯鍋果然冇令我地失望,湯底原本已經用雞同螺頭煮好,另再加一大碟煮得好入味的花膠落去一齊煮,未食已經聞到好濃的花膠雞湯味,我地4個人每人都分到好多花膠,由於花膠真係好多,個湯膠質超豐富,好濃郁又鮮甜,個螺頭都好軟腍好鮮味。$98堅抵。👍🏻

花膠大大碟。😍

每人起碼飲左3碗花膠湯先俾店員加湯開始火鍋。😆
花膠螺頭雞湯鍋

店員會攞調味架被食客自行調配。

每一款放題都附送沙律一份,都幾新鮮,可以清清口腔醒醒胃再開始放題
沙律

我地$248位的手切安格斯牛肉放題除左可以揀手切安格斯牛肉外,亦可點$188的特上牛肉,俾$248當然主要食手切安格斯牛肉啦,不過都點左一碟特上牛肉比較一下。

平一級的特上牛肉味道其實都唔錯,唔會太瘦,牛肉味都濃。
特上牛肉

$248的手切安格斯牛肉比$188的特上牛肉明顯靚D,油脂比高,口感軟腍鬆化,我地4個都好鐘意,不停ENCORE。🤤
手切安格斯牛肉

ENCORE...
手切安格斯牛肉

ENCORE...

ENCORE...😝
手切安格斯牛肉

雖然我地主要係狂食手切安格斯牛肉,不過其他火鍋配料都唔錯,當中蝦滑、墨魚滑同丹麥豚肉質素唔錯,而且仲有其他火鍋店都少見到的牛黃喉,我好鍾意,超彈牙爽口。值得一讚係火鍋配料會跟食客人數預份量,一人一件唔駛爭,又唔駛驚一碟配料俾得太多。
牛黃喉

蟹子墨魚滑、蟹子鮮蝦滑

響鈴

最後當然要點烏冬吸D花膠湯食啦。

最最後就係for第二個胃的雪糕時間啦。🤗

我地今晚坐的卡位好舒服。

店入面除左提供常見少少的wifi同usb手機充電服務外,仲好貼心提供埋圍裙、髮圈、電話套同除臭劑。😍

下次來一定會ENCORE花膠鍋。
2017-08-19
特上牛肉
牛黃喉
蟹子墨魚滑、蟹子鮮蝦滑
響鈴
2017-08-19 442 瀏覽
以前補習的小弟弟依家入左大學讀神科,都不忘得閒約我出嚟食吓飯。今次我哋去咗旺角的鍋匠,係新開的火鍋店。一去到的時候,唔敢相信自己的眼睛,原來旺角都有咁Fancy環境甘好的任食火鍋店。小弟弟一早已經點好餐,一坐低店員就送上沙律,沙律菜爽脆配上芝麻醬好開胃。坐低冇耐店員已經送黎圍裙俾我哋兩位女士。同時我亦留意到,原來呢度除咗嘢食外,賣點係佢哋貼心的服務,佢哋用心服務每位客人,你諗到同諗唔到的服務都會搵得到。來之前做足功課,知道花膠雞煲係呢度的一道名菜。花膠真係有滿滿的一大碟。放入鍋中整個鍋都會變成淡黃色,花膠同雞好相襯,豐富的膠質最適合女士進補。食完花膠雞煲,就係食海鮮拼盤的時候。海鮮的品種好多,而且好新鮮。估唔到任食的火鍋餐廳都會有鮑魚提供,口感佳又鮮味,質素幾高。其他食物的款式都唔少,冇漏單又無缺貨。蔬菜好新鮮好靚仔,一D都唔似任食質素。牛肉方面,唔同價錢可以食到唔同等級的牛肉,而我哋就食到手切雪花肥牛。雪花肥牛肥瘦均勻,牛肉味突出而香濃,食到停唔到口。呢間餐廳仲要做到真正的任食,真係叫幾多點出幾多碟,而且質素完全冇下降。我哋幾個人叫左五六碟靚肥牛,真係回晒本啊!除咗飲品任飲,食飽飽之

來之前做足功課,知道花膠雞煲係呢度的一道名菜。

花膠真係有滿滿的一大碟。

其他食物的款式都唔少,冇漏單又無缺貨。

蔬菜好新鮮好靚仔,一D都唔似任食質素。

除咗飲品任飲,食飽飽之後仲有雪糕任食。

整體而言,食物非常精彩,特別係靚靚手切肥牛。而且餐廳做到真正100%任食,好難得。而佢哋環境都好舒服闊落,服務亦令你完全忘記自己置身於旺角,各種貼身服務更加係加哂分數。價錢都好合理,估唔到旺角都有咁高質的任食火鍋,係我近期食過性價比最高的。
2017-08-06
2017-08-17 53 瀏覽
放工約左阿妹去濕平😁為就佢所以我地都係旺角行街同食晚餐~阿妹建議來鍋匠,因為佢話佢同事話吾錯...一餐可以食齊火鍋, 刺身, 雞煲...😍聽落都好吸引...而且難得阿妹有建議,我梗係聽佢講啦...😆我地一來到服務員帶左我地坐左4人卡位,正~!好闊落....而且好有私隱度...因為一卡卡間好曬...👍🏻服務員好快送上餐牌比我地揀,我地揀左$298既手切Prime雪花牛肉放題...因為想食靚靚牛...仲有得先揀個鍋食....我地揀左雞煲..🙈好邪惡..😍呢間店服務好細心週到,有手機保護袋, 圍裙, 髮帶, 除臭劑都有....真的有點意想不到....餐前沙律---沙律菜夠新鮮爽口. $298套餐放題 -- 點火鍋料紙, 好多款式選擇..😋阿妹話想加$38食刺身放題,我當然奉陪啦,反正甘抵....當中魷魚好爽口,三文魚都好新鮮..😊服務員係我地食刺身時已送上雞煲啦, 我地揀左小辣,好惹味,雞肉好滑,我地好快清曬.🙈🙈食曬個雞煲跟住就打邊爐啦,點左香茜皮蛋湯底,清清地..仲有送盆海鮮做火鍋食😍 好豐富,特別系大大隻的蠔,夠新鮮😋魚都好滑。火鍋料有👉🏻👉🏻👉🏻極品一口牛--油脂分佈好平均,咬落吾韌
放工約左阿妹去濕平😁為就佢所以我地都係旺角行街同食晚餐~
阿妹建議來鍋匠,因為佢話佢同事話吾錯...
一餐可以食齊火鍋, 刺身, 雞煲...😍
聽落都好吸引...而且難得阿妹有建議,
我梗係聽佢講啦...😆

我地一來到服務員帶左我地坐左4人卡位,正~!
好闊落....而且好有私隱度...
因為一卡卡間好曬...👍🏻

仲有得先揀個鍋食....我地揀左雞煲..🙈好邪惡..😍

餐前沙律---沙律菜夠新鮮爽口.

$298套餐放題 -- 點火鍋料紙, 好多款式選擇..😋

阿妹話想加$38食刺身放題,我當然奉陪啦,
反正甘抵....當中魷魚好爽口,三文魚都好新鮮..😊

服務員係我地食刺身時已送上雞煲啦,
我地揀左小辣,好惹味,雞肉好滑,我地好快清曬.🙈🙈

食曬個雞煲跟住就打邊爐啦,點左香茜皮蛋湯底,清清地..

火鍋料有👉🏻👉🏻👉🏻極品一口牛--油脂分佈好平均,咬落吾韌,好味👍🏻

手切prime雪花牛肉 -- 肉質好嫩滑😋

手切安格斯牛肉--肉質比較厚身,牛肉味重d

牛胸爽 & 牛黃喉---見未食過,所以試下,口感好爽口,味道都靠湯底味

飯品同雪糕都係自助式..

店內環境舒適。

是晚我地两個都食到超超超飽🙈🙈🙈同好滿足☺️
2017-08-17 65 瀏覽
約咗朋友係旺角買野,旺角就最多任食之選,我地就揀咗間打邊爐嘅「鍋匠」。Book咗8點,準時去到但未入得,都有可樂飲住先。我地今日叫咗$248/位嘅手切安格斯牛肉,另外再加咗$98食養顏花膠螺頭雞湯鍋,好似好滋潤咁!如果唔加就可以食普通嘅打邊爐湯底,所以都係加了~養顏花膠螺頭雞湯鍋花膠真係好多,兩個人食真係食唔晒,個湯頭係鮮甜嘅,而且都有好多雞肉去一路煲住,都幾足料。加湯方面就係加普通湯底,個人覺得OK,因為煲耐咗個湯都幾濃架!火鍋方面大部分嘅食材都有,而且仲有個海鮮拼盤送,但係份量就有D少!兩個人有兩隻蝦、4粒蜆、幾條八爪魚腳同幾片魚片,不過食落都係新鮮,當試下味啦~~另外當然要試下佢個手切安格斯牛肉,個肉質係唔錯啊,唔同出面任食火鍋咁,有牛肉味而且都厚厚地,肥瘦都適中,好味~有個特上牛肉我覺得都係推介的,仲冇乜雪味~~我仲好鍾意食果D墨魚滑,有得玩又有得食!叫咗一個蟹子鮮蝦滑同蟹子墨魚滑,感覺還好喇,都係新鮮的不過就唔算好彈牙,而且蟹子份量都唔多,如果有多D蟹子就正喇~~任食火鍋都有好多野飲下,仲有雪糕食,不過雪糕食落化學味濃,不如入雀巢仲好啦~店員收野、叫野食都快手,不過呢間火鍋限

任食火鍋都有好多野飲下,仲有雪糕食,不過雪糕食落化學味濃,不如入雀巢仲好啦~店員收野、叫野食都快手,不過呢間火鍋限時100分鐘,兩個鐘都唔夠就食得有D趕~~
2017-08-16 35 瀏覽
數天前,一行四人到旺角打邊爐。我們點了$298的放題,還加選刺身放題。環境挺舒服,餐廳還會提供紮頭髮用的橡筋、放手機用的膠袋,還有圍裙,真細心。刺身選擇不算多,選擇亦是常見的幾款,但只需加38元,便可任食刺身,算過得去了。這家餐廳會給客人送上沙津作前菜。味道可以,在等待火鍋的時候,可以先吃一點蔬菜及選飲品,不怕掉轉食主菜及甜品的次序的人,亦可吃雪糕,不用乾等。這家的火鍋放題很特別,可以換鍋,所以我們先吃雞鍋,再用芫荽湯底涮肉。prime雪花肥牛較安格斯牛肉滑,脂肪比較多,會比較香。時令海鮮,共有6款,有龍躉、鮑魚等等,可惜不能添加。
prime雪花肥牛較安格斯牛肉滑,脂肪比較多,會比較香。
時令海鮮,共有6款,有龍躉、鮑魚等等,可惜不能添加。
2017-08-16 39 瀏覽
最近見到有人介紹用花膠打邊爐呢啲咁滋補嘅野緊係要帶埋媽媽一齊去食啦首先我地㨂左$248嘅手切安格斯和牛放題另外再加左$98轉做花膠雞湯鍋唔好講笑 焣係一大碟成磅重嘅花膠至於湯底方面都有半隻雞架好快花膠雞湯就完成啦 每人大約三碗左右飲完個湯就可以轉湯底 6選1之後就可以㨂野食啦 安格斯油脂分布平均入口好滑而且牛味十足 encore重有比較少食到嘅牛胸爽同牛黃喉極品一口牛都唔錯架非常有咬口 至於呢套特上牛肉 色澤方面係靚嘅入口都唔差有牛味 不過當然無安格斯咁滑啦飲品同雪糕都係無限任飲任食埋單大約$350一位 大胃之人一定要食
最近見到有人介紹用花膠打邊爐

入口都唔差有牛味 不過當然無安格斯咁滑啦

飲品同雪糕都係無限任飲任食
埋單大約$350一位 大胃之人一定要食
2017-08-16 44 瀏覽
今晚跟一位喜歡吃火鍋的朋友食晚飯。我第一時間便想帶他到旺角的鍋匠火鍋試試。這裡裝飾簡潔,環境不俗,設有2至6人沙發雅座,亦有超過2至8人的枱,座位舒適。這店除了提供手機套,上網及充電貼身服務外,還有BB櫈及圍裙, 甚至髮圈及除臭劑等供應,十分窩心。這裡雪櫃內有各式飲品及雪糕供客人自取。我哋點了個安格斯牛肉放題。先來的日式胡麻沙律,十分清爽開胃。時令海鮮盛盤賣相吸引,蝦肉鮮甜。這店的招牌菜花膠螺頭雞湯鍋,真材實料,斤兩十足,湯味鮮甜,滋補養顏,不可不試。我哋跟著揀了清淡的香茜皮疍湯底。安格斯牛肉味道濃陏香滑。牛黃喉則爽脆。金錢展味道清甜。我哋還點了牛胸爽,豚肉丸,花枝丸,芝心丸,芝士腸和一碟炸魚皮。配菜共30多款,可續一嘗試。
這裡雪櫃內有各式飲品及雪糕供客人自取。
我哋點了個安格斯牛肉放題
先來的日式胡麻沙律,十分清爽開胃。
時令海鮮盛盤賣相吸引,蝦肉鮮甜。
我哋跟著揀了清淡的香茜皮疍湯底。
安格斯牛肉味道濃陏香滑。
牛黃喉則爽脆。
金錢展味道清甜。
配菜共30多款,可續一嘗試。
經朋友好介紹黎到「鍋匠」,一進店客人不多服務還好但係食物質素確實一般,特別所謂刺身放題,落咁多次單就溜足咁多次單!又唔新鮮,話就話好似好扺~加錢$ 98,都算,幾乎每一樣嘢都催幾次先黎,火煱配料與宣傳有頗大出入。今次我地加左$98 要个勁足料既花膠湯,再加$38要刺身,想讚下刺身選擇雖然不多,但勝左刺身很新鮮火鍋店刺身有這種水準已屬難得了去到食雪花牛肉絕對好味到0彈,先講肉質好幼嫩且好厚好大片,脂肪不多,最重要關鍵係任食,今晚大部分時間都係食呢塊牛肉,好好味!所有食物食材都幾新鲜就連大豆芽都好飽滿多汁,食過很多放題質素都好參差不齊,這裡價錢抵食,平民價錢就食到咁靚嘅牛肉,正!而且座位寛敞,空氣流通冷氣夠,坐得舒服又夠寬鬆,仲服務好好有禮貌,今晚的放題非常開心超值,抵食優質!
經朋友好介紹黎到「鍋匠」,一進店客人不多服務還好
火鍋刺身有這種水準已屬難得了

2017-08-05
  • 手切Prime雪花牛
2017-08-14 34 瀏覽
這裡的服務太窩心了!有點受寵若驚的感覺!有义電服務!有圍裙用!仲有扎頭髮的髮圈!這裡的貼心程度簡直是爆燈!本來我已扎起了頭髮,但也忍不住拿了一個黃色髮圈(我認我貪心🙄)而著白色衫的朋友則拿了圍裙!這裡的「造型」似日本餐廳,坐得很舒適,絕不擠逼。我們坐卡位,更好!極力推介於訂位時作出要求。初時看不懂,原來這裡的火鍋有兩食,先選一個有餸的鍋,再選另一個作打邊爐用。放題大致分四種價錢,我們選了手切安格斯放題。而朋友因爲鐘意食刺身,更加了每人$38吃刺身放題。我們選了日本清酒海鮮白玉湯鍋作為第一鍋。冬瓜吸收了蜆和蝦的鮮味,很好味!而且湯很清甜,大愛!魚生的質量也不錯。我們的第二鍋點了四川麻辣鍋,不算很辣,喜歡大辣的朋友可能會略嫌不夠。火鍋配料全部都很好,上枱時也很精緻。放題有這質素實是喜出望外。而飲品以自助形式,罐裝及樽裝飲品任攞。甜品則是雪糕,也是任食😋總括而言,這裡的貼心服務值回票價,下次打算與多些朋友一起前來,方可吃更多種類的食物!

而著白色衫的朋友則拿了圍裙!

魚生的質量也不錯。
安格斯牛肉及極品一口牛

雪糕
甜品則是雪糕,也是任食😋
2017-08-14
安格斯牛肉及極品一口牛
2017-08-14 34 瀏覽
無論什麼地區,雞煲火鍋越出越多,真是眼花繚亂。這間是友人大力推薦的火鍋店,愛牛肉的他,對於這間的牛肉讚口不絕,初次嘗試,掂!店內環境不大,好彩位置寬落,坐得舒服。最重要的是冷氣很凍,不會吃到身水身汗。選擇了$298級的手切雪花牛肉,加$38可以任食刺身。先來沙律,清一清味蕾,分量不大。雞煲選擇了招牌鐵匠雞煲,味道選擇小辣。對於不太能吃辣的我們,小辣的程度也不能說笑,絕對能刺激你的味蕾,但是味道還是不錯。但是略嫌砍得太細,碎骨太多,愛大口肉的我們都要小心翼翼的。這份海鮮拼盤是送的,賣相不錯。看到隔離枱8人的海鮮拼盤實在太誇張,個個都爭住為它拍照。海鮮肉質結實,味道尚算鮮甜。魷魚彈牙,最愛的還是硯,鮮味一流!手切安格斯牛肉,油花分佈均勻,瘦肉和油脂巧妙地互相交錯,肉質細膩鮮嫩,入口香甜多汁。我的最愛 - 極品一口牛。口感更佳,咬下去,有肉汁擠出,味道較安格斯更濃更香甜。絕對要推介這個!必食之選!手打墨魚滑彈牙,encore了兩次。炸魚皮香脆沒有腥味,燙一燙就可以吃,脆卜卜。刺身中北寄貝和甜蝦比較討好。愛吃牛的人絕對值回票價,下次可以再encore
先來沙律,清一清味蕾,分量不大。

手打墨魚滑彈牙,encore了兩次。
炸魚皮香脆沒有腥味,燙一燙就可以吃,脆卜卜。
刺身中北寄貝和甜蝦比較討好。

愛吃牛的人絕對值回票價,下次可以再encore
題外話/補充資料: 位置不太多,一定要book位!
2017-08-09
  • 極品一口牛
2017-08-12 66 瀏覽
同朋友行街去到旺角, 食嚟食去都係嗰啲嘢,朋友就話想去打邊爐,我就話唔想食中式,咁普通,行下行下就見到啲大大塊嘅易拉架, 一於入去試下。 入去試下嘅其中一個原因 ,就係見到佢有咩大大塊花膠, 冇理由唔挑戰下。 加少少錢冇理由唔使。去到呢間有啲中國同埋日本crossover嘅火鍋餐廳,去到就有海鮮拼盤或者刺身揀。刺身我就冇揀啦,海鮮拼盤啦。 我哋就揀咗手切安格斯牛肉, 呢個一定係我嘅首選 ,因為我係牛魔王。去到揀嘢飲已經有好多款。 最重要有我最鍾意嘅可口可樂,可口可樂,唔係百事可樂, 成個人爽晒。先嚟仲有個頭盤係沙律,沙律用料都幾新鮮, 不過就全部都係菜,都係食沙律醬為主。火鍋底到達 ,冇諗過佢個花膠有咁多咁吸引, 淨係的雞都有半隻, 真係冇得輸。其實雞我都唔會食得多,主要目的都係食花膠。好快啲配料就嚟到, 係肉同我想像中一樣咁新鮮 ,最估佢唔到嘅係有白肉, 牛肉款式夠曬多,真係好食好味。 同埋最估唔到嘅係豬肉,都咁出色嘅,豬肉有陣陣嘅果香味,嗰度得人鍾意,但係一個人點食到咁多肉呀。 首選任食上面都仲有好多選擇,不過我哋得兩個人,都係食埋啲例牌嘢。之後就去食甜品呀, 諗都唔使諗梗係食雪糕

之後就去食甜品呀, 諗都唔使諗梗係食雪糕啦,食雪糕原因好簡單,因為見到佢個雪糕, 係香港製造,冇睇錯係make in hong kong。 其實佢未到都有好多種 ,但係我就食唔曬啦, 只係揀咗隻平時比較少見嘅豆腐味。

下次一定要再食, 不過唔希望係兩個人,多啲人食先可以食得咁多嘢, 如果唔係就會浪費咗。