2022-01-08 1701 瀏覽
餐廳設計很日本感的鮪專門店,主打刺身丼和熱丼飯🍚 我們點了火炙三文魚🐟丼和天婦羅蟹🦀️丼,兩款的味道都不錯,只是米飯有些黏膩😛 天婦羅開得像花🌸一樣,很是賞心悅目呀 ↖(^ω^)↗
2022-01-05 1061 瀏覽
今次揀左二人餐,一開始諗緊會唔會唔夠食,最後食食下發現啲份量都多,食唔曬首先有碟刺身 每人一件 質素尚可 蝦好食沙律上面有好多菠蘿粒同秋葵 但因為最後太多野食 食唔曬牛油果花之戀好足料 飯卷就一般 都係填飽個肚碟炒雞好出色 熱辣辣好香 雞好淋個蟹肉可樂餅正常估唔到迷你牛肉烏冬都唔迷你 算大碗 啲牛唔係牛肉片 係厚身既牛肉件 但有啲啲鞋最後加錢要左個玉子燒 普通 如果係isquare睇戲 全menu仲有8折 幾抵食 可惜今次場次唔岩 如果下次壽睇戲都會再食

首先有碟刺身 每人一件 質素尚可 蝦好食
沙律上面有好多菠蘿粒同秋葵 但因為最後太多野食 食唔曬
牛油果花之戀好足料 飯卷就一般 都係填飽個肚

碟炒雞好出色 熱辣辣好香 雞好淋
個蟹肉可樂餅正常

最後加錢要左個玉子燒 普通

2021年12月24日 (星期五) 6:00pm 19°C 店內裝潢以日本築地為主,樸實為本,中央設置大型卡位,窗戶前的則是組合式餐桌,感覺舒適、優閑,可以自成一角。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 因為新冠狀肺炎疫情影響,入店前必須量度體溫。點餐方法亦改用自己手機,直接傳送去廚房,捨棄傳統餐牌,變得更方便快捷,衛生可靠,值得一讚! 一個星期前電話訂座,方便快捷! 為慶祝家人生日及在半島酒店渡假,故此特地挑選此餐廳用膳。 人數:2人 HK$209 不用等位丼(Donburi)是日文漢字,是一種日式飯食,以大瓷碗盛載著白飯,飯上覆以各款食材。傳統丼包括:牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。豬扒丼 - 是將豬扒裹上麵包糠後,經油炸而成,油的高溫將肉汁鎖在肉內,混合洋蔥、雞蛋覆於飯面。 粒粒剌身丼 - 三文魚和油甘魚塊塊厚切,肉質軟滑,顏色鮮嫩;帶子新鮮,甜美滑嫩,三文魚籽和蟹籽極具咬口,完全沒有冷凍感覺和雪藏味道,蟹柳和青瓜粒十分配合,爽口清涼。碗內的珍珠米十分軟綿,一點都不乾硬,在拌勻芥末及豉油後進食,鮮味又刺激。酸薑辣辣,驅寒佳品。【推介之選】❤❤❤

鰻魚溫泉玉子丼 + 粒粒剌身丼

2021年12月24日 (星期五) 6:00pm 19°C

環境光亮整潔,餐具乾淨。

一個星期前電話訂座,方便快捷!

為慶祝家人生日及在半島酒店渡假,故此特地挑選此餐廳用膳。

人數:2人 HK$209

不用等位

傳統丼包括:

牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面

親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。

鰻魚溫泉玉子丼

鰻魚溫泉玉子丼 - 熱騰騰,香噴噴,魚肉滑溜不腥臊,在拌勻醬汁一起吃,美味鮮甜。鰻魚份量少了些,相對白飯份量多,足夠飽肚,醬汁味道不會太鹹。【推介之選】❤❤❤

麵豉湯 - 冬瓜粒消暑,昆布滑溜爽口,味噌味道佳!

《 影 片 》:

2021-12-24
生日
鰻魚溫泉玉子丼 + 粒粒剌身丼
2021-12-27 548 瀏覽
平安夜無Book枱嚟到iSquare睇吓有咩食,見到依間日本餐廳相對少人等,就拎咗飛,等咗唔使半個鐘就入得,平安夜嚟講算好快!坐低後會有Waitress畀QR scan完落單,Order完十分鐘左右就有得食!食物份量唔算好多,不過質素唔差,刺身方面帶子鮮甜,三文魚籽畀足,而串燒調味適中,燒大蔥好清甜,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻。埋單唔使800$,喺大時大節嚟講,食到依個質素,我覺得算唔錯!之後有機會,睇完戲可能會再嚟食。
,平安夜嚟講算好快!

2021-12-24
平安夜
2021-12-15 559 瀏覽
去完梅窩遊,回程準備去Isquare睇戲,結果full哂!戲院隔離有間「錦井」!打算一試,因為老公見佢有新鮮魚直送~ 首先麵豉湯來到,味濃,我見有評價話味道淡,但我覺得可以嘅~跟住來嘅係:蒜香一口牛~咬落有汁,味道可以,但略嫌過火⋯如果咬到肥肉咁就唔覺啦之後叫咗活赤貝刺身,唔算好鮮,無乜特別!我叫咗個黑鮪中拖羅井:入口融,魚味濃郁,無筋~我個人比較喜歡中拖,因為油分適中,而老公最喜歡肥美,所以叫咗碗大拖:好明顯見到佢呢碗大拖油脂分布多啲,佢就咬到有筋~雖然碗細細,會覺得唔飽,但其實連老公都話:「原來佢都好多飯🥶🥶飽咗!」飯方面,醋味唔太勁,唔太酸,夠軟身,個人幾喜歡💕最後來個「一箭三鯛」蜜柑鯛分咗厚、薄咁切,魚味濃~呢個好正!真鯛無特別⋯金目鯛味重,些少腥 總結,會返轉頭嘅{等下次睇戲🤪}埋單:$994「已加一」
首先麵豉湯來到,味濃,我見有評價話味道淡,但我覺得可以嘅~

蒜香一口牛
之後叫咗活赤貝刺身,唔算好鮮,無乜特別!
活赤貝

我叫咗個黑鮪中拖羅井:
黑鮪大拖羅井
好明顯見到佢呢碗大拖油脂分布多啲,佢就咬到有筋~
飯方面,醋味唔太勁,唔太酸,夠軟身,個人幾喜歡💕
最後來個「一箭三鯛」
蜜柑鯛分咗厚、薄咁切,魚味濃~呢個好正!
真鯛無特別⋯
金目鯛味重,些少腥
總結,會返轉頭嘅{等下次睇戲🤪}
埋單:$994「已加一」

一箭三雕

蒜香一口牛
2021-10-16 974 瀏覽
因為經Openrice訂了位,所以睇完戲之後走到餐廳就立即有位,實在方便。坐底之後侍應放底menu和QR code,可以自己scan QR code落單,避免同侍應溝通錯誤而落錯單,自己一手一腳,非常讚。食物水準正常,份量也適中,麵豉湯可以再濃味啲就更好。到埋單走人,行出咗門口之後就見到有張poster寫話如果有當日戲飛飛尾就有8折,我隨即走番入餐廳問係唔係有折,點知個女侍應就話「係呀,不過如果埋咗單就冇得做番呢個優惠」OK,冇問題,只係冇下一次唧我想問,取消咗張碌咭單再重新碌過有幾大cost?你咁做就冇晒之後嘅生意,邊樣損失大啲?唔識變通,一成不變!
食物水準正常,份量也適中,麵豉湯可以再濃味啲就更好。
OK,冇問題,只係冇下一次唧
唔識變通,一成不變!
2021-10-14
2021-10-12 823 瀏覽
星期日同家人去尖沙咀i square 睇戲兼食飯,睇完戲出嚟已經8:30左右,就在戲院同層有間日本餐廳,適逢星期日至四,睇完戲🎬來食有打8折優惠!只要出示當日戲票就OK!抵食喎!這店自己點菜,要用手機掃QR code 落單!非常簡單!店員非常友善講解👍🏻!雖然就快関門但仍然不停提我們添茶,還叫我們慢慢食不要急!粒粒刺身丼$95~味道很好,由於女兒太肚餓未影相已經食晒。(所以冇相睇)柚子豚肉冷蕎麥麵$70~賣相不錯,但味道比較清淡。漁夫丼$135~玉子丶三文魚丶香蔥吞拿丶油金魚分量十足,配上日本珍珠米。鹽燒黑椒牛舌$42 ~味道只係一般。怪怪地好似冇燒過!又或者燒得唔夠⋯汁燒牛肉丼$125~牛肉燒得啱啱好,牛肉肉質柔嫩多汁,脂香味濃,青瓜和日本蕃茄非常新鮮,加上熱辣辣嘅日本珍珠米,簡直是絕配啊!yummy 清酒煮蜆$62~賣相不錯,份量促,但清洒稍為淡了點。套餐附送味增湯~味道很好👍🏻

柚子豚肉冷蕎麥麵$70~賣相不錯,但味道比較清淡。

清酒煮蜆$62~賣相不錯,份量促,但清洒稍為淡了點。

套餐附送味增湯~味道很好👍🏻
2021-10-10
2021-10-09 520 瀏覽
叫了一個油甘魚三文魚籽海膽丼,仲配一個湯。個丼未加一160元。海鮮鍋唔係我食唔評論,不過話果兩隻蠔勁好食。講返個丼⋯⋯碗飯睇落細,但係,裏面幾多飯,食完都夠飽了。最緊要係,果兩件海膽,好味到顛!第一係,夠新鮮。第二,夠大隻,肉夠厚,食落好充實!第三,放入口香到呢!全口都係超濃郁嘅蛋白質味,充滿全個口腔!另外,油甘魚又厚又大塊,好新鮮好甜。魚籽大大粒,鹹香十足。仲有兩條蟹柳。得力於優質刺身食材,呢餐勁滿足!見個qr code 下單有得加海膽,下次去打算加24蚊加海膽。

叫了一個油甘魚三文魚籽海膽丼,仲配一個湯。

講返個丼⋯⋯

• 海膽
2021-10-09 428 瀏覽
落大雨既星期五晚,大部分商場食肆都排長龍,反正一陣係isquare 睇戲,就順便係度搵野食。見到呢間門口裝修幾有日本感覺,價錢都唔貴,決定試吓!。海之幸天丼。$110其實就係海鮮天婦羅,上菜果樣好IGable ,後面好似好一把打開左既扇原來係用蕎麥麵整成,好靚!丼裡面有蝦,魷魚,炸蠔,蟹柳,蔬菜。味道ok, 但淡左d, 天婦羅層衣唔會好厚, 飯量好足夠, 整體算ok!。帶子刺身。有五片,切得都算厚,但入口唔會話好鮮甜。。鯖魚定食。魚係有肉汁,但略嫌個表皮煎得唔夠香脆,仲係濕濕地。唔太推薦!整體而言,落雨搵唔到食咩,都可以食既!但係尖沙咀應該有更好嘅選擇。

見到呢間門口裝修幾有日本感覺,價錢都唔貴,決定試吓!

。海之幸天丼。$110

海之幸天丼

。帶子刺身
有五片,切得都算厚,但入口唔會話好鮮甜。

帶子刺身

。鯖魚定食。

鯖魚定食

2021-10-08
2021-09-02 438 瀏覽
LUNCH又係試新野好時機鐵板汁醬雞肉定食雞肉個汁唔太夠 有啲乾身 但個雞肉都算滑有螺肉做小食冷盤 而且佢仲有埋甜品送我就覺得好一般喇 未必會再回食🍱🍱🍱🍱🍱🍱
LUNCH又係試新野好時機

鐵板汁醬雞肉定食
雞肉個汁唔太夠 有啲乾身 但個雞肉都算滑
有螺肉做小食冷盤 而且佢仲有埋甜品
我就覺得好一般喇 未必會再回食

🍱🍱🍱🍱🍱🍱

外賣送餐
2021-08-25 457 瀏覽
Lunch Hour 沒有訂座 ,12:20 到餐廳,因為一人的源固吧,有位坐。呢間餐廳喺ISQAURE 都開左好耐 ,眼見Lunch Hour 大部分人都有訂位,而且餐廳很快滿座,令我對這裏有點期望。叫左個一人SET LUNCH油甘魚三文魚籽海膽丼賣相不錯—飯:很硬 ,沒有醋味—油甘魚:沒有鮮味,只知吃了一塊塊的魚,沒有新鮮油甘魚那種吃進去油油的感覺—海膽:很水,而且沒有鮮甜味—三文魚籽:不是大大粒的,而且沒有鮮味味道很一般很失望。整體感覺是像在吃在日本超市/GREAT 買的日本壽司/刺身飯,但味道比這些超市的還要差。

叫左個一人SET LUNCH
油甘魚三文魚籽海膽丼
油甘魚三文魚籽海膽丼

賣相不錯
—飯:很硬 ,沒有醋味

—海膽:很水,而且沒有鮮甜味
—三文魚籽:不是大大粒的,而且沒有鮮味

味道很一般很失望。
2021-08-19
  • 沒有
2021-08-07 415 瀏覽
星期六夜晚3個人黎食飯,餐廳人客較多,很多係門口等緊位,我地聰明的訂左枱,不用等😌一坐低就有杯好熱嘅玄米茶🍵,茶係要夠熱先好飲😚,員工會介紹新到剌身,用電子餐牌落單方便快捷,有圖有真相。🐟🐠🐡刺身新鮮,仲有限量的日本直送飛機魚,師傅刀功勁,即叫即切,新鮮甜美,等耐啲都無所謂喇🤭門口仲有㗎酒車,我地有選擇恐懼症,真係好難揀,大中細小乜都有,最後都係等店員介紹🍶員工有耐性又有禮貌,介紹刺身食法的先後次序,會再來😌
員工有耐性又有禮貌,介紹刺身食法的先後次序,會再來😌
2021-08-07
  • 黑鮪大拖羅丼
  • 二重丼
  • 杉板牛脷
2021-08-03 375 瀏覽
2021年8月1日 雨每次去isquare 睇戲都好想試下呢間餐廳,今次見有d 時間又好肚餓,一於食下la 我地去到個陣已經3點,所以有下午餐套餐,叫左兩份車仔丼 $62 (可以揀4款刺身)甜蝦,吞拿魚,油甘魚,馬刀貝- 甜蝦有4隻,刺身就比較薄,但味道ok,不過不失la。至於佢個咖啡,係配黑白淡奶,唔錯r 吞拿魚蓉,三文魚,八爪魚,甜蝦- 個吞拿魚蓉好好食,送飯一流每個餐都跟沙律同飲品,個飯睇落好細但其實都好多,好夠食原個凍蕃茄沙律 $38,其實就係一個剝左皮ge 蕃茄加芝麻醬。簡單但好食(至少我個人好喜歡)但抵唔抵食就見仁見智la 大蔥牛肉 $32@ / $58 兩串,牛肉唔算好濃牛味同唔係好淋,但整體都ok,不過不失la.牛舌 $22@ / $40 兩串,個牛舌有驚喜,好香濃ge 牛味,仲有三大片,食完仲想食餐廳裝修都好有日本風,下午茶時段唔太多人,舒服
2021年8月1日 雨

至於佢個咖啡,係配黑白淡奶,唔錯r

每個餐都跟沙律同飲品,個飯睇落好細但其實都好多,好夠食

餐廳裝修都好有日本風,下午茶時段唔太多人,舒服
2021-08-01
下午茶
2021-08-03 398 瀏覽
喺isquare 睇戲前,食個午餐先,這間日本料理就在戲院附近,就試吓啦!叫咗兩個午餐👇🏽金菇牛肉卷定食$78個定食都幾多,配味噌湯,有螺肉前菜,仲有牛腩蘿蔔,好琳好入味,把金菇肥牛卷切開一小舊,方便食,味道都不錯。粒粒刺身丼$95加$15飲凍即磨咖啡一見到碗海鮮丼好開心🤩超多料鋪滿晒啲飯,有最常見的幾款刺身:三文魚、吞拿魚、三文魚子和蟹籽,還有玉子燒和青瓜,全部一粒粒厚切,口感好豐富😋因為set lunch 都配味噌湯,個湯唔似一般的得個咸字。加錢杯凍即磨咖啡都不錯,幾有啡味👍🏻
叫咗兩個午餐👇🏽
金菇牛肉卷定食$78
粒粒刺身丼$95加$15飲凍即磨咖啡
加錢杯凍即磨咖啡都不錯,幾有啡味👍🏻
金菇肥牛卷定食
凍即磨咖啡
2021-07-23
金菇肥牛卷定食
凍即磨咖啡
2021-08-02 223 瀏覽
睇完波士BB未食午餐👶🏻,即刻食返個下午茶醫肚,睇中咗係戲院側邊嘅「錦丼」🍣,因為星期六日都有下午茶,呢個價位係尖沙咀商場入面算幾親民啦🤑!大大嘅魚店招牌同漁市場風嘅裝修,感覺好似去咗日本食嗰飯😆————————————————👅車仔丼($62)👍🏻好似車仔麵咁自己揀4款刺身,部份貴價食材要加錢upgrade,吞拿魚茸都唔錯✨,食落有啲化開嘅感覺,甜蝦唔算甜,三文魚同油甘魚一般,份量小碗迷你丼,比較適合下午茶👍🏻 另配野菜沙律及飲品☕️,和風偏酸嘅沙律汁,整體份量比另一個下午茶餐冇咁豐富👅迷你牛肉烏冬配野菜沙律($62)👍🏻日式火鍋甜醬油牛肉湯,烏冬扁彈,牛肉上檯微紅,浸一浸熱湯就熟亦唔韌🍜,搭配甜豆同嗚門卷👍🏻 另配野菜沙律、指定壽司兩件、炸餃子各兩件及飲品🥟,豐盛度十足!————————————————🚩總結:幾抵食嘅下午茶———————————————— 🌟注意:另收加一服務費————————————————📍 錦丼地址:尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場7樓702號舖

————————————————
👅車仔丼($62)

👅迷你牛肉烏冬配野菜沙律($62)

🚩總結:幾抵食嘅下午茶

🌟注意:另收加一服務費