2020-05-29 308 瀏覽
疫情關係,最近都經常叫外賣留在家,同屋企人都想食得安心D。拎起電話揀完,真係好快送到...收到時仲係暖笠笠...超方便😍Lunch就揀咗呢間日本餐廳,見到有我地最愛嘅鰻魚。試咗🍱「特選鰻魚便當」原來份量咁多,仲有飲品添...大大條肥美鰻魚好厚肉,鰻魚汁份量剛剛好。仲有唔同配菜。豆腐沙律好滑嘟嘟.仲有新鮮秋葵.炸物.玉子蛋,今個午餐好豐富呀👍🏻待疫情緩和,一定要去尖沙咀堂食,可以試多d款😍

待疫情緩和,一定要去尖沙咀堂食,可以試多d款😍
2020-05-29
2020-05-24 316 瀏覽
疫情下少咗出街留咗喺屋企有陣時唔想喺屋企煮嘢食嘅時候想嗌過外賣,諗起想食日本丼飯,而家都方便只要睇apps入網上外賣平台即時就可以order仲要好快送到屋企,真係好方便✨.❥ ❥ ❥出羽櫻便當.牛肉丼盒裝分開食物一格格真係好似日式便當,有日式沙律🥗天婦羅蝦,關東煮牛肉蘿蔔,日式味付螺肉仲有一碗牛肉丼,起初我都喺度諗緊會唔會牛肉嚟嘅時間長令到牛肉口感比較韌,一食落口都仲係依然好腍,值得一讚,下次再叫呢間外賣

❥ ❥ ❥
出羽櫻便當.牛肉丼
盒裝分開食物一格格真係好似日式便當,有日式沙律🥗
2020-05-15
2020-05-20 278 瀏覽
近期最方便就係叫外賣,不論係送上門或自取都好。簡單方便唔使煩~錦丼午市定食都有好多選擇,而且便當豐富,配搭多,價錢唔算貴。北海丼有鯖魚連檸檬,咁就唔會腥。另外仲有牛舌煮物,份量都唔少。我比較鍾意食嘅係螺肉,大大粒。夏天食就更加啱!另外,仲有天婦羅炸蝦,即刻食會比較脆,外賣放耐左就會林左少少。牛肉飯好多牛肉,仲有洋蔥。牛肉汁都多,呢個飯夠味又好味。呢個覺得幾抵食又好食!!另外揀咗餐飲檸檬茶,好豐富!

另外揀咗餐飲檸檬茶,好豐富!
2020-05-18 206 瀏覽
疫情稍為放緩亦不可輕視,繼續在家工作。忙時叫外賣比較安心,自己不用出外買材料,懶得煮食最佳選擇。今晚想食日式,便選擇了I Square的錦丼日本料理店,落單後,網上外賣平台差不多盡時到達,安全衛生。北海道便丼牛肉丼,靖魚,天婦羅蝦,螺和蘿蔔蔬菜,麵豉湯和飲品。非常豐富。牛肉丼細細碗,份量恰到好處。牛肉軟熟,配菜洋蔥的配搭非常夾。靖魚肉質厚實,魚味濃。天婦羅蝦因外賣原固己沒有那脆口感,炸得不油膩,ok 啊!麵豉湯味道都濃郁,不過鹹。安坐家中也可享美食,不錯唷!
北海道便丼
牛肉丼,靖魚,天婦羅蝦,螺和蘿蔔蔬菜,麵豉湯和飲品。
靖魚肉質厚實,魚味濃。
天婦羅蝦因外賣原固己沒有那脆口感,炸得不油膩,ok 啊!
麵豉湯味道都濃郁,不過鹹。
安坐家中也可享美食,不錯唷!
2020-05-18
$150 (其他)
2020-05-17 158 瀏覽
最近home office得多,人都懶咗而外賣apps cover越來越多餐廳真係方便又快捷今次就揀咗依間丼飯望落唔貴又好似幾好味包裝幾實淨,乜都無瀉送到嚟唔會話凍晒,個湯都仲暖暖哋牛肉丼舖滿成個面嘅牛肉真係幾吸引一打開就有好香嘅牛肉味最重要就係牛肉份量好多差唔多每啖都有牛肉另外仲有好多洋蔥好鮮甜爽口,不過對我嚟講,我就鐘意食淋身嘅牛肉汁都好夠,個飯唔會好乾麵豉湯嘅質素就中規中矩啦另一個就嗌咗北海道海鮮便當🍱好豐盛最鐘意係鯖魚好香好嫩滑外賣質素幾好,有機會去堂食先
最近home office得多,人都懶咗
而外賣apps cover越來越多餐廳
真係方便又快捷
今次就揀咗依間丼飯
望落唔貴又好似幾好味
包裝幾實淨,乜都無瀉
送到嚟唔會話凍晒,個湯都仲暖暖哋

牛肉丼

舖滿成個面嘅牛肉真係幾吸引
一打開就有好香嘅牛肉味
最重要就係牛肉份量好多
差唔多每啖都有牛肉
另外仲有好多洋蔥
好鮮甜爽口,不過對我嚟講,我就鐘意食淋身嘅
牛肉汁都好夠,個飯唔會好乾

麵豉湯嘅質素就中規中矩啦
另一個就嗌咗北海道海鮮便當🍱
好豐盛
最鐘意係鯖魚
好香好嫩滑

外賣質素幾好,有機會去堂食先
2020-05-14
2020-05-14 186 瀏覽
今天家中有點事忙,所以叫了外賣,加上天氣又焗又熱,我點了日式便當,錦丼有多款便當選擇,最後我點了特選鰻魚便當!便當相當豐富,有鰻魚飯、芝麻醬豆腐菜沙律、冷盤辣味螺肉、炸墨魚咀、玉子燒、醃牛蒡及秋葵,配罐裝飲品。份量也不少,鰻魚肥美多汁好味,小朋友一試後非常喜歡,嚷著要吃!前菜款款也好味,特別喜歡醃牛蒡,非常入味!而豆腐沙律十分清新開胃!app也準時送上,還附上濕紙巾!

app也準時送上,還附上濕紙巾!
2020-04-20 516 瀏覽
Assorted sashimi dice set is always my pick, no matter how many times I flip the menu. Taste still the same,  I only have a slight disappoint that the miso soup used to serve with the set and now it's gone. Although I am not a fan of miso soup, I just feel sort of "incomplete" without miso soup. Mr. Bao ordered beef sukiyaki - served with dumplings and eel sushi roll. I love the noodle soup, it's fatty but tasty. Sukiyaki is often served with raw egg yolk, Mr. Bao doesn't like it raw so he just

Mr. Bao ordered beef sukiyaki - served with dumplings and eel sushi roll. I love the noodle soup, it's fatty but tasty. Sukiyaki is often served with raw egg yolk, Mr. Bao doesn't like it raw so he just stir it up in the pot with other ingredients such as golden mushroom, tofu, and vermicelli.

2020-04-18
2020-03-28 543 瀏覽
I-square 我平時真係唔會行街,因為佢大部份都只係食市,同嘀鋪頭左一間右一間咁,極奇難行,但因為我朋友佢想帶佢三位小朋友去玩具反斗城,所以行完理所當然咁喺嗰度搵嘢食,橫掂我之前都想試呢間,如果唔洗排隊,就試下啦!唔知你地有冇發覺,有一排好興一嘀,鋪塊金箔上去嘅食物,雪糕、丼飯、糕點,但金箔其實有冇咩食用價值大家眾說紛紜,有人話可以鎮精神、堅骨髓,通利五臟邪氣,連出名嘅安宮牛黃丸都用黃金入藥,但今時今日相機食先嘅年代,^吸睛^才是最想要吧!我對海鮮丼係冇抵制力,我要求簡單,靚,新鮮已經滿足左我對海鮮丼嘅要求,但想再上一層樓,就係個飯嘅醋嘅調味,唔好太酸又唔好太粘,好怕一嘀味都冇嘅壽司飯,但依家日本菜嘅鋪頭大行其道,已經好少啲好差嘅飯呢個飯我係為左嘀苦瓜,我鐘意食苦,但呢個真係太苦啦!重得幾片,佢下底好大碗飯,係咁易得少少餸,天婦羅冇乜特別,但我覺得叫呢個不如正正經經叫碟菜!

但今時今日相機食先嘅年代,^吸睛^才是最想要吧!
雜錦海鮮黃金單丼
苦瓜牛肉雜菜天婦羅
雜錦海鮮黃金單丼
2020-01-21 789 瀏覽
係尖沙咀翻工Lunch time 穩野食,都食到厭,哩排同事穩到係哩間錦丼,下午茶勁低食,都係55蚊左右,佢個牛肉烏冬真係好味,不過分量就少d,食得多既人可以叫午餐,午餐都唔貴…午市都低食壽司質素高
係尖沙咀翻工Lunch time 穩野食,
午市都低食
壽司質素高
2020-01-18 434 瀏覽
我依家係尖沙咀返工,我同事就介紹左呢間餐廳話個魚頭窩好好食叫我過嚟試吓,咁我之前喺銅鑼灣都食過魚頭窩,不過嗰間就有啲貴要百零蚊左右啦!跟住我去到呢間餐廳嘅時候發現呢個魚頭鍋竟然只要$48+10%!真係抵到爆呀!個窩真係好唔錯同我上次食嗰間差唔多,我直情係連啲湯都飲埋!佢係有個魚頭喺上邊之後下邊就係啲娃娃菜同啲菇菌類啦!再有個飯但係佢完全飽飽飽,大滿足
真係抵到爆呀!

但係佢完全飽飽飽,大滿足
2019-12-14 864 瀏覽
咁岩喺附近行開街 原來iSquare個戲院裝修緊 所以7樓完全冇乜人呀 咁岩行過見到有一間日本野 佢做緊龍蝦刺身飯半價優惠 本身好似要$298 半價咪$150食到 .呢間鋪頭轉左做QR code落單所以冇實體Menu可以睇啊 要用電話睇 諗都唔諗一於直接落嗰個龍蝦刺身丼啦 見到佢有兩層 又唔係好肚餓 一個應該可以夠兩個人share食.嘩 賣相夠晒浮誇 上面有好大Pat海膽同埋好大隻龍蝦 仲有好多三文魚子 海膽好甜一啲都唔腥 要拎開兩層出嚟食入面仲有隻溫泉蛋添.不過佢個龍蝦個肉好實好難咬開 係唯一扣分位 其餘啲刺身都新鮮嘅 不過如果比原價$298食就唔抵啦 有折都還好嘅 佢值$150囉.佢用某信用卡比錢仲有七五折優惠 不過已經用咗半價優惠 冇得再用七五折優惠啦

不過佢個龍蝦個肉好實好難咬開 係唯一扣分位

2019-10-13 1371 瀏覽
約左3個朋友食lunch,weekday lunch hour 居然唔洗等位真係好門面裝修已經好有特別,好有feel,店內裝修都幾靚喎,我幾中意佢地嘅sushi bar。當日佢地個石狩魚頭窩做緊特價,$48一個呀!係一個❗❗❗佢有個前菜,一碗白飯,同一個窩,同一杯野飲。個窩裡面有個大魚頭,豆腐,菜等等。個湯底我地3個都覺得淡咗啲,無咩味,雖然無咩味不過個魚頭好好吃,我自己加左少少七味粉調味。另一個朋友就叫左個鍋燒烏冬,呢個無做promotion,不過$62其實價錢都ok。個餐到我地一樣有前菜,飯同野飲,個鍋裡面有就有烏冬,雞蛋,天婦羅蝦,青豆,冬菇等等。朋友都話好好食,我都試咗一啖,絕對係濃味過我個鍋🤣🤣🤣其實佢地份量都好多,我地都有啲食唔晒,剩咗少少飯同烏冬係度。下次一定會再嚟食。

當日佢地個石狩魚頭窩做緊特價,$48一個呀!係一個

2019-09-15 1114 瀏覽
喜歡吃日本料理,發現iSquare 7樓有家鮪魚專門店――錦丼,就跑去試試!星期四午市,不用等,直接入座,套餐選擇很多,花多眼亂。。。粒粒海鮮丼做大特價,配味噌湯,只要48元,我嚇到了!!!尖沙咀日料丼物和連鎖快餐店焗豬扒飯價錢差不多!!!既然是鮪魚專門店,我點了黑鮪魚海膽丼,配味噌湯,定價158元,性價比高!點單後約10分鐘上菜,挺快的!藍鰭吞拿魚蓉是主角,量足!吃得滿足!海膽是亮點,很鲜!起點睛作用!味噌湯味道挺好的!好吃不貴!會再來的店!

星期四午市,不用等,直接入座,套餐選擇很多,花多眼亂。。。

點單後約10分鐘上菜,挺快的!
藍鰭吞拿魚蓉是主角,量足!吃得滿足!
海膽是亮點,很鲜!起點睛作用!
味噌湯味道挺好的!

好吃不貴!會再來的店!
2019-09-11
2019-09-14 835 瀏覽
有日放工約咗朋友嚟睇戲,但係朋友有事遲咗度,咁唯有自己搵嘢食住先!行過見到呢間冇咩人,啲嘢又好似唔係太貴就入咗去時,店員都好好,見我一坐低就同我講銀聯卡有八折定八五折,所以就諗住叫個平時都未必會叫嘅當飯試吓!而揀呢個飯嘅原因並唔係因為上面嘅金箔,而係佢嘅刺身係本身Menu冇,所以一試!一想到枱,其實好細碗,特登影埋個盤可以睇到個比例!講返入邊嘅刺身,隻牡丹蝦都算新鮮,其實金泊冇乜味嘅,所以純粹都係影張相,但係又唔覺得影張相出嚟會靚啲!至於啲三文魚子,還可以,唔會有怪味但係又未算非常新鮮嘅感覺!海膽就真係好麻麻啦,食落唔係太新鮮,而其他蝦就非常細隻,所以其實成碟都只可以話係一般,但係呢碗野原價要二百幾蚊確實係有啲貴另外再點左個香蒜牛肉粒食,同個刺身飯一樣都係偏細,好彩都係自己一個人食,最後食唔晒上面嘅飯,但係都食晒啲牛,但係牛嘅蒜蓉味唔夠足,又唔夠香口,其實都係一般!

一想到枱,其實好細碗,特登影埋個盤可以睇到個比例!

2019-08-26 736 瀏覽
今日同朋友諗住去The One食午餐,之前就問定佢想食乜,佢話想食日本菜,我問佢想食魚生定係鰻魚飯嗰d,佢話兩樣都想,於是我就喺OpenRice搵到錦丼哩間餐廳。見到食評麻麻地,但係佢係唯一一間有咁多選擇嘅日本餐廳,於是都想來試吓。午餐Menu都幾多嘢食,有定食、魚生飯、鍋物、天婦羅等等。朋友叫咗個炸蝦天婦羅,個餐有飯有汽水,仲有麵豉湯。而我就叫咗日式牛肉鍋,包左一杯汽水同一碗飯。Menu幅圖入面個牛肉鍋只得三片牛肉,但嚟到嘅時候竟然有好多牛肉,而且仲有粉絲丶好多菜丶同埋少少豆腐,其實整體來講味道唔錯,而且以咁嘅價錢真係好抵食。

日式牛肉鍋
2019-08-25