鋿晶館喺上水匯都開咗分店啦🎊自家製品牌,所有點心都係現場即點即做,熱辣辣上枱,手作點心超多捧場客🤟🏻師傅更曾任職日本東京富麗華多年,專為高管達人、明星等服務,回港後亦於多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富,難怪生意咁好,分店越開越多🎊🔹原件蒲田燒鰻魚蛋包飯原條鰻魚肥美又厚身,賣相相當吸引,入口柔軟香甜,配以鹹淡適中鰻魚汁更加惹味。蛋包飯蛋身嫩滑、蛋味濃郁,啖啖滑溜。🔹原盅無添加養生燉湯最近天氣涼咗唔少,見到有養生燉湯即刻嗌返盅嚟試吓先~揀咗呢款淮杞圓肉響螺燉赤肉湯,湯頭香甜,養陰潤燥一流,更具止咳潤肺功效,補而不燥!🔹蛋沙律牛角包外層酥脆內層柔軟既牛角包熱辣辣上枱,口感鬆軟、牛油味香濃,酥香與空氣感兼備~內餡係碎蛋沙律,賣相同味道同樣吸引!🔹柚子梳打梳打之小氣泡清爽又細密,飲落舒爽透心涼,而且柚子香氣四溢~面頭仲有隻好可愛既為熊仔造型冰塊,打卡一流!🔹紅棗桂圓枸杞茶特大杯養生茶岩哂女士們!份量十足既紅棗桂圓枸杞茶超級足料,鋪滿紅棗、桂圓及枸杞等材料,味道淡淡清甜,三者完美配搭,補氣補血,美容又養顏~鋿晶館 ✨📍上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖

🔹原件蒲田燒鰻魚蛋包飯

鋿晶館 ✨
📍上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖
2023-12-09
2023-12-12 141 瀏覽
週末同母親大人嚟上水,食埋晚飯先返屋企~近近地火車站🚞,見到呢間餐廳坐滿晒~裝修又新淨光猛,所以就揀咗呢間👍~佢啲小炒睇落幾靚👀,呢個椒鹽豬扒一上檯已經聞到好香~炒得夠鑊氣,啲料頭都爆得好香🧅,豬扒夠厚啖啖肉🐷。佢嘅海鮮蒸飯系列好吸引🍚,而母親大人比較喜歡蝦🦐~佢嘅蝦面有好多蒜蓉🧄,撈埋落飯,加上蝦嘅鮮味,個飯真係好鮮甜😋~唔太夠飽,叫咗個牛角酥🥐~裏面有生菜青瓜呢啲🥒,食落好清爽~佢嘅吞拿魚沙律都好足料🐟~一咬落去就咇出嚟,同烘脆咗嘅牛角酥好夾~我俾餐牌嘅圖片吸引咗😍,叫咗個椰汁紅豆冰🧊~佢面頭嘅玫瑰花真係好靚🌹,同呢個豆沙色好夾,非常好打卡📸!母親大人就想點啲清清地嘅,有柚子香,又有柚打嘅鹹鹹地🍊~上面仲有隻熊仔🧸,一樣咁吸睛~仲要係用梳打水整,唔怕整淡杯飲品~估唔到北區嘅商場餐廳都可以有咁嘅水準👍~原來因為背後個師傅喺多間米芝蓮酒店同連鎖酒樓集團做過,所以好有經驗~我見佢冬天仲出咗煲仔飯🥘,隔離檯一打開勁香飯焦味,下次要嚟試試😋~
週末同母親大人嚟上水,食埋晚飯先返屋企~
近近地火車站🚞,見到呢間餐廳坐滿晒~
裝修又新淨光猛,所以就揀咗呢間👍~

佢啲小炒睇落幾靚👀,呢個椒鹽豬扒一上檯已經聞到好香~
炒得夠鑊氣,啲料頭都爆得好香🧅,豬扒夠厚啖啖肉🐷。
椒鹽豬扒

佢嘅海鮮蒸飯系列好吸引🍚,而母親大人比較喜歡蝦🦐~
蒜香虎蝦蒸飯

唔太夠飽,叫咗個牛角酥🥐~
裏面有生菜青瓜呢啲🥒,食落好清爽~
佢嘅吞拿魚沙律都好足料🐟~
一咬落去就咇出嚟,同烘脆咗嘅牛角酥好夾~
吞拿魚沙律牛角酥

我俾餐牌嘅圖片吸引咗😍,叫咗個椰汁紅豆冰🧊~
佢面頭嘅玫瑰花真係好靚🌹,同呢個豆沙色好夾,非常好打卡📸!
母親大人就想點啲清清地嘅,有柚子香,又有柚打嘅鹹鹹地🍊~
上面仲有隻熊仔🧸,一樣咁吸睛~
仲要係用梳打水整,唔怕整淡杯飲品~
椰汁紅豆冰

估唔到北區嘅商場餐廳都可以有咁嘅水準👍~

2023-12-10
椒鹽豬扒
蒜香虎蝦蒸飯
吞拿魚沙律牛角酥
2023-12-12 62 瀏覽
鋪頭:鋿晶館地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖​Order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ 1️⃣蒜香虎蝦蒸飯 $98其實係荷葉蒸飯,最底有一大塊荷葉,上面填滿炒飯,蝦開半蒸,都幾鮮,同埋飯一齊食,鹹香鹹香,隱約有d荷葉香,唔油膩,好食​2️⃣五香牛肚牛筋河 $48基本野全部pass:河粉唔會煮過淋,牛肚牛筋唔韌,煮得淋,好咬​3️⃣蒲田鰻魚牛角酥 $59呢個有驚喜,大大條鰻魚不特止,煮得軟淋,食到鰻魚有種入口即溶嘅感覺。另外牛角包夠酥鬆,中間夾住沙律菜,成件食味道好夾,仲好有層次,同埋咬開唔會散哂,非常唔錯👍🏻​4️⃣椰汁紅豆冰整得好有heart,上面個玫瑰係紅豆蓉雪成嘅冰,而呢杯野唔單止得個樣,中間奶滑,底層紅豆夠綿密,又唔會太甜👍🏻​5️⃣青梨梳打上面熊仔都係冰,味道都唔錯,合格,唔會藥水味​😋總結:估唔到連鎖餐廳煮得咁出色,食物有特色之餘,仲幾好食​📝 以下評分最高分五粒🌟味道:🌟🌟🌟🌟粒+0.5(野食煮得有誠
鋪頭:鋿晶館

Order左d咩?

1️⃣
蒜香虎蝦蒸飯 $98

2️⃣
五香牛肚牛筋河 $48

3️⃣

4️⃣

5️⃣
青梨梳打
上面熊仔都係冰,味道都唔錯,合格,唔會藥水味

😋總結:估唔到連鎖餐廳煮得咁出色,食物有特色之餘,仲幾好食

📝 以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟🌟🌟🌟粒+0.5(野食煮得有誠意)
抵食程度:🌟🌟🌟🌟🌟粒(每碟都幾大份)
環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務)
͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟
2023-12-10
放假決定喺小區搵食 就試吓附近新開嘅餐廳😋嚟之前已經聽聞呢間餐廳大有來頭❗️ 大廚曾經喺東京serve過唔少名人😳亦喺香港嘅米芝蓮酒店任職過 經驗相當豐富👍🏻再搵吓就發現原來港九新界都有分店!🔸姬松茸響螺燉赤肉湯 HKD58打開蓋已經聞到松茸嘅香味松茸份量好多 所以湯非常夠味 🔹准杞圓肉響螺燉赤肉湯 HKD58比起松茸 圓肉比較清甜 而加入響螺令湯更加鮮味冬天飲燉湯真係特別暖胃㗎☺️🔸香芒大蝦球 HKD118/6件蝦球新鮮大件 一咬落去就食到超彈牙蝦肉蝦仁裹上脆皮 面頭加入粒粒果仁配埋酸甜香芒醬汁 真係一件接一件😋🔹回味羊腩煲 HKD108冬天又點少得羊腩煲羊腩每件肥瘦均勻 炆至入味 肉質依然嫩滑仲有花菇 馬蹄等配料 醬汁用嚟送飯一流!🔸原件蒲田燒鰻魚蛋包飯 HKD98原條鰻魚有成人手臂咁長㗎 性價比超高!鰻魚啖啖肉 配上鰻魚汁 再𢳂一羹蛋包飯 半熟蛋滑落口到 好滿足👍🏻🔹脆炸魚柳牛角酥見到人哋食牛角酥好滋味但餐牌上面脆炸魚柳係配菠蘿包膽粗粗問吓可唔可以轉牛角酥 又得喎!牛角酥有驚喜 超鬆化得嚟又有牛油香!脆炸魚柳有啲誇張 第一次見咁厚嘅魚柳魚柳炸到金黃香脆 入面魚肉非常嫩滑🐟值得一試!🔸
放假決定喺小區搵食 就試吓附近新開嘅餐廳😋

配埋酸甜香芒醬汁 真係一件接一件😋

🔹回味羊腩煲 HKD108
冬天又點少得羊腩煲
羊腩每件肥瘦均勻 炆至入味 肉質依然嫩滑
仲有花菇 馬蹄等配料 醬汁用嚟送飯一流!

🔸原件蒲田燒鰻魚蛋包飯 HKD98
原條鰻魚有成人手臂咁長㗎 性價比超高!
鰻魚啖啖肉 配上鰻魚汁 再𢳂一羹蛋包飯
半熟蛋滑落口到 好滿足👍🏻

🔹脆炸魚柳牛角酥
見到人哋食牛角酥好滋味
但餐牌上面脆炸魚柳係配菠蘿包
膽粗粗問吓可唔可以轉牛角酥 又得喎!
牛角酥有驚喜 超鬆化得嚟又有牛油香!
脆炸魚柳有啲誇張 第一次見咁厚嘅魚柳

🚩鋿晶館
上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖
  • 香芒大蝦球
2023-12-10 58 瀏覽
和同事OT後,放工一齊食個晚飯聽聞呢間餐廳係港島和九龍區都有分店大廚係好多出名食府工作所以黎試下香芒大蝦球(6件)$118蝦球炸過,一層薄粉漿咬開幾脆,蝦肉亦爽口彈牙芒果汁跟沙律菜食味道更明顯臘腸排骨煲仔飯 $62煲仔飯豉油用上乾蔥等材料加工所以唔會死咸,有蔥香味怕太咸嘅朋友呢個岩曬你煲仔飯味道正常水準豉汁蒸白鱔$128豉汁調配得好,除左豉汁味,蒜蓉味都好突出,喜歡呢個味道白鱔蒸出黎火喉不錯魚皮彈牙蒲田鰻魚牛角酥 $59大推薦!超抵食冇諗過餐廳會俾原條鰻魚我食鰻魚配牛角包吃很創新,牛油香和魚香夾雜在一起好好食飲品打卡一流青梨梳打$38用梨汁製成的熊仔冰好靚個人建議下次飲可以少冰,因為熊仔冰已夠凍味道也不錯椰汁紅豆冰$38用紅豆蓉製成花花冰所以飲品飲到尾唔會越黎越淡聽聞餐廳點心都出名,人手製作即叫即做,下次下午時間和家人試一試
和同事OT後,放工一齊食個晚飯

用紅豆蓉製成花花冰
所以飲品飲到尾唔會越黎越淡

2023-12-05
2023-12-04 72 瀏覽
之前食過佢地上環分店,主打懷舊點心,環境乾淨企理,出品唔錯,今次去到上水呢間分店,食物種類好多元化🤩有養生燉湯、籠仔蒸飯、港式小炒等,價錢唔貴.挪威比目魚蛋包飯|$138 比目魚大大塊,煎得好香,唔會好油又唔多骨,而且椰菜花份量好多,超健康🤣拿破崙鮮蕃茄湯厚切鮮豬潤手工麵|$68朋友就叫左豬潤麵,豬潤超厚切!我就偷食左一件,灼得剛剛好,完全沒有豬潤的腥味,口感爽嫩😝蕃茄湯鮮甜,冇添加特式椰汁紅豆冰|$38第一次見咁既紅豆冰🤣打卡一流,紅豆整成玫瑰花冰,即使融左都唔會沖淡左味道,底部勁多紅豆蓉,飲完一杯都飽哂💯
挪威比目魚蛋包飯|$138

拿破崙鮮蕃茄湯厚切鮮豬潤手工麵|$68

特式椰汁紅豆冰|$38
2023-11-27 65 瀏覽
今日同朋友去上水踩完單車, 見到鋿晶館係上水開左分店, 就入左去叫左食飯,餐廳環境好闊落, 都有唔少小炒同飯麵選擇, 整體食物質素都唔錯我就叫左芹香冰耳醬皇炒帶子, 帶子肉質彈牙, 西芹炒得好爽口, 醬汁平均分怖係配料上, 幾有鑊氣仲有千里香台式三杯雞球, 做法都幾正宗, D 雞球肉質鬆軟細膩, 邊皮略微炸到酥脆, 帶點麻油香, 配埋大量洋蔥, 好香口另外咖喱魚柳飯, 咖喱帶點椰香味, 咖喱汁偏結身, 撈飯啱啱好, 魚柳有輕輕煎香過, 撈埋幾惹味

仲有千里香台式三杯雞球,

回味羊腩煲 $108羊腩炆得腍而不散,肉質肥瘦適中,入口煙韌彈牙,滋補暖透入心,馬蹄同樣炆得入味爽口,汁底用嚟送白飯一流。海鮮荷葉籠仔蒸飯 豉汁欖角鱔片蒸飯 $98即叫即蒸,上枱熱騰騰,打開陣陣荷葉香,上面有差差不多有半條鱔,d醬惹味十足,底部嘅飯吸盡了鱔和荷葉既香味,每啖入口都令人回味。蒲田鰻魚牛角酥 $59呢個配搭勁有驚喜,最滿足每一啖都有肥美嘅鰻魚加鬆脆嘅牛角包喺口中,牛角包外層酥皮勁脆,非常足料。椰汁紅豆冰$38有一粒玫瑰形狀的紅豆冰,賣相勁吸引,紅豆冰入口嘅椰香味非常重,紅豆味入口食落又甜又香,煮夠晒綿密。荔枝烏龍茶$38有粒熊仔形狀的荔枝冰,勁可愛,烏龍茶底有茶香唔會好澀,淡淡的唔會太甜。店員推介點心,係現場即點即做既手作點心,下次要試吓!

回味羊腩煲 $108

海鮮荷葉籠仔蒸飯 豉汁欖角鱔片蒸飯 $98

荔枝烏龍茶$38

店員推介點心,係現場即點即做既手作點心,下次要試吓!
今晚去呢間茶餐廳食飯,我叫咗一個常餐(b少)落單嗰陣時候清楚見到熱飲係唔需要加任何錢,所以我當時就嗌咗熱檸蜜。仲加咗$3轉蕃茄湯底。上餐嘅時候通心粉冇轉做蕃茄湯底,因為趕時間所以冇叫佢哋換過一個俾我。但係買單之前有提佢哋要減走嗰$3。精彩嘅嘢嚟啦,當時我睇過張單總數係應該$123,但買單嗰陣時候佢叫我俾$128。我問佢點解,佢話因為我嗌嗰杯嘢飲要加錢。仲一直堅持話佢哋電腦系統係要加$5,手機顯示張單嘅價錢係錯嘅。叫佢退返俾我,佢唔肯下次一定唔會再幫襯
下次一定唔會再幫襯
2023-11-23
2023-11-23 50 瀏覽
滿足Lunch之《鋿晶館》今日入左上水做野,完做野自私食個Lunch,餐廳裝修光猛,牆身有好大幅壁畫,椒鹽魷魚鬚 $68:每條都大大條,香口惹味,即叫即炸熱辣辣,好食令人食飯完一條又一條,挪威比目魚蛋包飯 138:比目魚煎得好香,肉質滑,白菜花好爽口,配埋左黑松露醬,味道合宜,特式椰汁紅豆冰 $38:呢杯紅豆冰絕對直得打咭,玫瑰花形既紅豆味冰塊令一杯平平無奇既紅豆冰,添上生色,份量好大杯,終於Lunch好滿足,有機會下次可以再試下。
滿足Lunch之《鋿晶館》

終於Lunch好滿足,有機會下次可以再試下。
2023-11-22
2023-11-23 44 瀏覽
今次特地入上水探朋友兼食好西😋❤️ 跟朋友去咗依間佢力推嘅新開餐廳❣️「鋿晶館」❣️入到去環境超新淨又夠闊落❣️👍 牆上面有唔少特色彩繪做裝飾,超級搶眼🤩🫶 打卡一流👍❤️ 我哋總共㨂左兩款主食同一款小食🤤 首先黎到嘅係挪威比目魚蛋包飯🐟🐠 依個配搭都幾有特色,香滑鮮嫩的比目魚同滑溜溜的蛋包非常合拍,一啖入口,兩種滋味完美融合,令人回味無窮😋😋😋之後再黎個喇沙湯大蝦球手打烏冬👍 喇沙湯超正宗🌟 夠辣夠奶夠香超級正🤤 蝦球大大粒又爽又鮮,烏冬份量勁多條條彈牙,唔食真係走寶😆😙 小食我哋叫咗碟個名幾得意嘅「麻辣小變蛋」🤭 食落重麻重辣超級香口,都幾唔錯😘 🐧❣️總覺得間餐廳似曾相識,睇返原來餐廳係荃灣、旺角同埋上環都有分店🤩🌟 真係行過路過切勿錯過🤪❤️‍🔥

2023-11-23 34 瀏覽
🥢廚師拍板小食拼盤 $148 一份拼盤就可以試到四款小食 分別有薯條 紫薯餅 魷魚鬚同埋炸雞脾最愛絕對係佢個炸雞脾 炸到金黃色原隻上 雖然睇落好似炸到好乾身但裏面仲鎖住到肉汁 肉質都係彈滑唔乾鞋薯條係粗身嘅波浪紋 亦係我鍾意比較有口感重薯味嗰種~紫薯餅一開始以為係炸冬菇 深紫色色澤好靚 炸皮好薄然後裏面好軟綿稔身魷魚鬚煙韌彈嫩 香脆可口得嚟唔油膩🦑椒鹽魷魚鬚 $68因為同朋友都對魷魚鬚情有獨鍾所以就嗌埋呢份口感同小食拼盤嘅都大概一樣 最大唔同係佢調味方面多咗椒鹽 味道更多係鹹鹹辣辣 表面亦有大量橙黃橙黃嘅炸蒜粒 好惹味好上癮😈🌹特式椰汁紅豆冰 $38 真係無見過咁靚嘅紅豆冰😭頂頂放咗一大朵用紅豆蓉整成嘅玫瑰花如果無敏感牙齒建議可以好似我哋咁直接用牙咬!冰凍又帶有紅豆香氣如果想食翻軟糯綿蜜嘅口感就可以不翻杯底嘅紅豆粒經典配搭都係椰汁底 質地相對濃稠 夾埋都唔會死甜或者假甜
廚師拍板小食拼盤
🥢廚師拍板小食拼盤 $148
最愛絕對係佢個炸雞脾 炸到金黃色原隻上
薯條係粗身嘅波浪紋 亦係我鍾意比較有口感重薯味嗰種~
魷魚鬚煙韌彈嫩 香脆可口得嚟唔油膩
特式椰汁紅豆冰
🌹特式椰汁紅豆冰 $38
真係無見過咁靚嘅紅豆冰😭
頂頂放咗一大朵用紅豆蓉整成嘅玫瑰花
如果無敏感牙齒建議可以好似我哋咁直接用牙咬!
冰凍又帶有紅豆香氣
如果想食翻軟糯綿蜜嘅口感就可以不翻杯底嘅紅豆粒
經典配搭都係椰汁底 質地相對濃稠 夾埋都唔會死甜或者假甜
廚師拍板小食拼盤
特式椰汁紅豆冰
2023-11-23 25 瀏覽
今日就同朋友去酒樓度,食返個豐富嘅晚餐,大家share一齊食美顏養生湯農家雞淮山麵,具有濃郁的雞肉味道,比一般養殖雞肉更為鮮嫩,帶有豐富的肉汁和口感。淮山為湯麵增添了一層豐富的風味。麵條的口感柔姬松茸螺頭燉赤肉,姬松茸散發著濃郁的香氣,並具有獨特的鮮味。螺頭帶有海鮮的風味,與赤肉燉煮在一起,鮮甜美味香芒大蝦球,散發出豐富的香氣和水果的甜味。大蝦口感彈性的,香芒的芳香味道為菜品增添了一種清新的風味,並與大蝦搭配得宜,形成一種美味的組合

美顏養生湯農家雞淮山麵,

2023-11-21 27 瀏覽
餐館遍佈港九新界,今次試了上水新分店,餐廳座位寬敞,感覺乾淨,設有精美壁畫,價錢親民,店員親切有禮,食物選擇多元化,有小炒、龍仔蒸飯、焗飯、咖喱、麵類......椒鹽魷魚鬚即叫即炸,香口推介!椒鹽惹味,魷魚鬚外層香脆,內裏有嚼勁,不韌亦不乾,越食越滋味挪威比目魚椰菜花飯健康生酮餐目,比目魚煎至金黃香脆,肉質嫩滑,配搭黑松露醬擺盤,好吃特式椰汁紅豆冰$38Igable,有朵巨型紅豆蓉玫瑰花浸在紅豆冰之上🌹椰汁清香入口順滑,紅豆煮腍有豆香,必試鋿晶館📍上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖

挪威比目魚椰菜花飯

特式椰汁紅豆冰$38