2024-05-22 7 瀏覽
放假去上水探好友,一齊去試一間新開的餐廳,感覺真不錯。淮杞圓肉響螺燉赤肉湯 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)見到無添加養生燉湯,立即叫嚟試下。湯原盅上枱,已經香氣四溢。一羹下去,滿滿都是湯料👍🏻湯頭清徹不油,非常清甜,感受到點點滴滴都是精華,果然真材實料,我同好友都立即雙眼發光🤩。原件蒲田燒鰻魚蛋包飯 $98 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)超級吸睛,鰻魚超級大條,就嚟隻碟都裝唔住😂。我哋兩個切開一半,都等於人哋出邊食飯嘅份量。鰻魚非常肥美,外脆內軟,鰻魚汁鹹淡適中,非常入味。滑蛋好嫩滑,啖啖都好滿足😌。香煎豬扒包 $46麵包非常軟熟,豬扒煎得香脆而不油膩,搭配爽口的蕃茄、生菜及青瓜,感覺幾清新,食完完全沒有負擔的感覺。咖啡紅豆冰 $38 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)勁吸睛,超級打卡able‼️紅豆蓉的玫瑰花,又靚又好味,配上絲滑濃郁的咖啡,真的深得我心😍。咖啡的香、紅豆的甜,這個組合真的冇得輸🤩。青檸梳打 $38大杯,酸酸甜甜,非常清爽及開胃。值得一讚的是侍應姐姐的態度,非常親切又好傾😂,服務態度一流。她仲話我哋知,他們食物多是自家製品牌,獲得好多人讚賞。全因為師傅曾經喺日本著名酒店就職,返香港之後喺多間米芝蓮酒店
放假去上水探好友,一齊去試一間新開的餐廳,感覺真不錯。

淮杞圓肉響螺燉赤肉湯 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
淮杞圓肉響螺燉赤肉湯
原件蒲田燒鰻魚蛋包飯 $98 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
香煎豬扒包 $46
香煎豬扒包
咖啡紅豆冰 $38 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
青檸梳打 $38
大杯,酸酸甜甜,非常清爽及開胃。

值得一讚的是侍應姐姐的態度,非常親切又好傾😂,服務態度一流。她仲話我哋知,他們食物多是自家製品牌,獲得好多人讚賞。全因為師傅曾經喺日本著名酒店就職,返香港之後喺多間米芝蓮酒店度做過主管,經驗好豐富,叫我哋下次一定要試吓招牌荷葉籠仔蒸飯。講到咁正,等下次試完再話大家知。
香煎豬扒包
  • 燉湯
同朋友去上水匯,午飯時間見「鋿晶館」坐無虛席,所以入去試吓!吃飯前一人點了一碗足料燉湯 — 「淮山圓肉響螺燉赤肉湯」 & 「姬松茸響螺燉赤肉湯」,一上枱兩個湯都熱辣辣,好足料,而且火候夠又香甜。另外再點咗「剁椒蒸斑頭腩」 & 「麻辣土雞蒸飯」,因為朋友不愛食白飯,所以點了「吞拿魚牛角飽」。😋剁椒蒸斑頭腩 — 這個菜要推薦,我本身好怕魚腥肉,但斑頭腩用咗蒜蓉,和少量辣椒去蒸,真係完全唔腥,肉質爽口,仲有厚厚又滑溜嘅魚雲,蒜味香濃,好惹味!😋麻辣土雞蒸飯 — 用荷葉包裹土雞去蒸,再加上麻辣醬料,香辣惹味,適合嚐辣人士!土雞肉厚彈牙,吃得出不是雪藏雞肉。😋吞拿魚牛角飽 — 牛角鮑上枱前烘過,外脆內軟,夾著混合了沙律醬嘅吞肉魚蓉,再加上爽口沙律菜,口感豐富。最後是女生們見到即心心眼嘅飲品 — 青梨烏龍茶 & 荔枝烏龍茶,賣相100分,玫瑰花形嘅冰不是用水凝結,而是茶冰!冰嘅溶化速度慢,可以慢慢打咭!水果烏龍茶嘅新鮮香甜,可以中和食物嘅濃味,夏天飲真係透心涼。

2024-05-09
  • 剁椒蒸斑頭腩
2024-05-20 5 瀏覽
今晚同朋友去咗鋿晶館食飯,真係一次美味嘅用餐體驗首先,我哋試咗鋿晶館嘅原盅姬松茸螺片燉赤肉燉湯。湯底濃郁,加上姬松茸同螺片,帶嚟一種豐富嘅風味。湯嘅滋味好濃郁,令人回味無窮。另外一款前菜係原盅海底椰百合無花果燉赤肉燉湯,清爽又滋潤。海底椰同無花果嘅配搭,帶嚟一種獨特嘅口感,令湯更加豐富。主食方面,我哋試咗啫啫通菜煲。通菜新鮮脆嫩,配上其他食材,味道令人驚喜。蒜香班頭腩蒸飯係另一道精緻嘅菜式,班頭腩肉質鮮嫩,蒜香味更加提升味道。原條鰻魚蛋包飯係一個別出心裁嘅組合,鰻魚煎至香脆,再加上蛋包飯,美味無窮。飲品方面,我哋揀咗鋿晶館嘅荔枝梳打同青梨烏龍。飲品上邊嘅熊仔令到我哋未飲先興奮!荔枝梳打清新醒神,荔枝嘅甜味同氣泡水嘅口感絕配。青梨烏龍茶香濃郁,清爽又解渴。最後,我哋仲叫咗鋿晶館嘅招牌特式包,吉列豬扒菠蘿包。豬扒肉質嫩滑,配上菠蘿包,絕對是一個完美嘅結尾。

今晚同朋友去咗鋿晶館食飯,真係一次美味嘅用餐體驗

荔枝梳打清新醒神,荔枝嘅甜味同氣泡水嘅口感絕配。

青梨烏龍茶香濃郁,清爽又解渴。

2024-05-17
2024-05-19 4 瀏覽
鋿晶館出左名係自家製品牌,點心都係即叫即做嘅手作點心🩷早排食完佢嘅點心已經決定要食埋dinner!上網睇資料先知原來師傅經驗超豐富超有料!之前喺日本東京富麗華做過廚,專為啲高官同明星服務,返左香港之後仲做過多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團主管😳唔支持都唔得啦!呢度食物款式好多!有小菜、原盅養生燉湯、蒸飯等,亦有價錢實惠嘅全日套餐👍🏻蝦球好大粒,咬落爽口彈牙,蝦肉鮮甜👍🏻醬汁甜甜地好開胃👍🏻啫啫雞煲食得多,今次係啫啫通菜煲🤭除咗通菜,配料仲有好多蝦米、洋蔥、肉末等🤤食落充滿鹹香同埋鮮味👍🏻咖喱顏色好鮮艷,上枱已經聞到好香!牛腩炆到好腍,而且好入味👍🏻配料方面有大量青紅椒同洋蔥等~咖喱汁嘅份量非常多,充滿椰香味,少少辣好惹味!餸飯之選👍🏻荷葉飯超特別,賣相好吸引而且份量都幾大~班頭腩好多肉,而且質地好滑,肥瘦適中😻飯比較乾身,食落有淡淡嘅荷葉香味👍🏻不錯~超級震撼嘅菠蘿包😂價錢實惠但係好大份!吉列豬扒外皮好脆,夠入味,食落亦唔會油淋淋,火候啱啱好~菠蘿包甜甜地加埋豬扒嘅鹹味又幾夾👍🏻抵食!青梨烏龍茶好有驚喜!好大隻好得意嘅熊仔冰😍飲落好香梨味,打卡亦一流!.冇黎錯啊!😻

香芒大蝦球

蝦球好大粒,咬落爽口彈牙,蝦肉鮮甜👍🏻醬汁甜甜地好開胃👍🏻
啫啫通菜煲

咖喱牛腩煲

蒜香班頭腩蒸飯

荷葉飯超特別,賣相好吸引而且份量都幾大~

吉列豬扒菠蘿包

吉列豬扒菠蘿包
桂圓紅棗枸杞茶
青梨烏龍茶
2024-05-19 5 瀏覽
上水比較少去,但都有不少美食,今次嚟到上水匯一間中式茶記,名字感受到高尚之餘,原來餐廳師傅來頭不少,他喺日本東京富麗華工作多年,專為高管達人和明星服務,之後回港喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,經驗非常豐富,餐廳是他自家品牌,對食物質素有高要求,所有點心都係手作並且現場即點即做。◇ 香芒大蝦球炸皮夠薄又唔油膩,香芒汁清甜香口,陣陣芒果味好開胃,蝦肉爽甜啖啖肉,少量新鮮生菜沾上香芒汁一齊食◇ 椒鹽豬扒配炒飯豬扒椒香美味,三塊份量剛好,炒飯香口粒粒分明◇ 豉汁欖角蟮片飯豉汁加蟮片係絕配,蟮片肉質爽口,飯底放在荷葉上夠熱,加上蒽花更香口◇ 脆皮魚柳菠蘿包菠蘿包包底香脆,包面亦脆卜卜,塊炸魚柳皮薄肉厚,加上蕃茄片同少量生菜,經典茶餐廳美食◇ 淮杞圓肉響螺燉赤肉湯◇ 川芎白芷天麻燉斑骨湯餐廳提供多款燉湯,全部都好吸引,今次叫咗兩款,都係真實用料冇欺場,小編就好想逐款試哂去

◇ 香芒大蝦球

◇ 椒鹽豬扒配炒飯
豬扒椒香美味,三塊份量剛好,炒飯香口粒粒分明

◇ 豉汁欖角蟮片飯

◇ 脆皮魚柳菠蘿包

◇ 淮杞圓肉響螺燉赤肉湯
◇ 川芎白芷天麻燉斑骨湯
川芎白芷天麻燉斑骨湯
川芎白芷天麻燉斑骨湯
2024-05-18 9 瀏覽
之前有去過荃灣食呢間新式既點心店,本身以為淨係得點心飲茶🫖但估唔到上水呢間原來已經upgrade左,唔單止係點心鋪咁簡單,而係早午晚下午茶都可以搞得掂☕️。🐒雪菜肉絲貝殼粉💰$38👉🏻即磨熱咖啡👉🏻多士+煎蛋對上一次食貝殼粉已經好似係小學啦🏫所以我見到呢到有得轉貝殼粉我個心真係暗喜左下☺️可以懷念一下兒時既味道同快樂👅今日9點左右到但係其實都等左一張枱,因為都真係唔少打工仔黎食,我諗都真係幾受歡迎👏而我既感受係佢地都好足料,因為有海量既雪菜,食到尾都仲有😍所以都真係好足料!港式早餐真係本土文化,係完全滿足到我需要,為我帶黎good morning 🌅

🐒雪菜肉絲貝殼粉💰$38

👉🏻即磨熱咖啡
👉🏻多士+煎蛋

2024-05-16 18 瀏覽
之前食過荃灣分店,今星期去開上水,一路由火車站天橋穿過嚟上水,沿路都有蓋,唔怕日曬雨淋好方便。中午時間一點,不用等位直接入座,已經食過佢哋紅豆冰一定要再encore。先嚟一個燉湯,川芎白芷天麻燉斑骨湯$68,啱曬有頭風容易頭痛的人,少少藥材味但係好清甜。兩個女仔都比較細食,叫一個包一個飯兩份分。脆炸魚柳菠蘿包$48 擺盤都好有心思青瓜切咗係心形,菠蘿包新鮮熱辣脆卜卜,中間件炸魚柳好大塊。原件蒲田燒鰻魚蛋包飯$98咁長嘅燒鰻魚呢個價錢真係值回票價,仲有滑滑炒蛋。最有心思當然係玫瑰花椰汁紅豆冰$38

兩個女仔都比較細食,叫一個包一個飯兩份分。

脆炸魚柳菠蘿包$48

原件蒲田燒鰻魚蛋包飯$98

咁長嘅燒鰻魚呢個價錢真係值回票價,仲有滑滑炒蛋。

最有心思當然係玫瑰花椰汁紅豆冰$38

• 脆炸魚柳菠蘿包
  • 原件蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 椰汁紅豆冰
2024-05-10 14 瀏覽
今晚收工約朋友附近😋帶外國翻嘅朋友遊歷香港,當然食本土美食,於是揀咗間中菜館,聽間餐廳係自家製品牌,所有點心現場即點即做,手作點心,師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人&明星服務,回港之後係多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管👏👏好多中西合璧美食&飲品👍📌沙參玉竹燉赤肉📌蒜香虎蝦籠仔盅飯📌豆腐班腩煲📌啫啫通菜煲📌吉列豬扒菠蘿包📌奶茶紅豆冰📌椰汁紅豆冰 #上水#粵菜 #中菜館
好多中西合璧美食&飲品👍

📌奶茶紅豆冰

📌椰汁紅豆冰

#上水#粵菜 #中菜館
2024-05-10 16 瀏覽
🍛蒜香石斑片蒸荷葉飯$98香噴噴嘅蒜香,荷葉飯,石斑新鮮,魚皮滑DO DO,米飯軟熟,每次嚟到都是必點菜式🧈鮮油菠蘿包鮮菠蘿油,傳統茶餐廳美食,面層脆卜卜,牛油厚切🥘姬松茸響螺燉赤肉湯$58豐富燉湯,非常足料,仲有大大粒元貝,姬松茸很香,真材實料🧋奶茶紅豆冰賣相好靚,奶茶香濃滑漏,仲有朵紅豆冰做的玫瑰花,粒粒紅豆蓉,有驚喜係咪傳說中嘅絲襪奶茶呢😋真係很香濃,只有茶餐廳先品嘗到嘅味道🌟自家製品牌🌟服務好
🍛蒜香石斑片蒸荷葉飯$98

🧈鮮油菠蘿包
鮮菠蘿油,傳統茶餐廳美食,面層脆卜卜,牛油厚切

🥘姬松茸響螺燉赤肉湯$58
豐富燉湯,非常足料,仲有大大粒元貝,姬松茸很香,真材實料

🧋奶茶紅豆冰

🌟自家製品牌
🌟服務好
  • 石斑荷葉飯
這家上水匯餐廳師傅大有來頭,好像在香港多間米芝蓮酒店任職過主管。也曾在日本工作,專為名人服務,現在在鋿晶館,我們可以平民價錢享受美味盛宴。海底椰無花果燉湯,盅湯十分足料,熱辣辣,是必試佳品。鮮茄焗豬扒飯:港式風味,有半溶芝士拉絲效果,蕃茄鮮甜,焗飯的炒底粒粒分明,被蛋汁包裹住,醬汁份量恰到好處,酸酸甜甜十分開胃。蔥油霸王雞半隻 $88 這個價錢很值,雞肉嫩滑,有香濃嘅雞味,配搭蔥油和豉油,即刻想撈飯。小炒王:這裏的小炒王很特別,是用西芹作為主菜而韭菜,感覺更清爽健康。魚仔的鹹香,非常惹味,佐酒一流~吞拿魚牛角包,牛角包鬆化得來不油膩,配搭椰菜絲,口感豐富。青梨烏龍茶,不常見的特飲配搭,入口酸酸甜甜,解膩清新這裡雖是小炒/茶餐廳格局,但menu選擇非常多,特飲也有很多種,大杯又抵飲,推推~

海底椰無花果燉湯,盅湯十分足料,熱辣辣,是必試佳品。

吞拿魚牛角包,牛角包鬆化得來不油膩,配搭椰菜絲,口感豐富。

青梨烏龍茶,不常見的特飲配搭,入口酸酸甜甜,解膩清新
鋿晶館今次要介紹上水一間餐廳叫「鋿晶館」,呢間餐廳最近開埋喺上水匯,呢間餐廳由米芝蓮西餐大廚同中華料理攜手合作主理,菜式中西融合,非常創新!輪椅人士嚟呢間分店完全無障礙,遠就遠咗少少,但起碼唔洗拎斜板咁辛苦,完全好方便,餐廳入面又闊落,店員又有禮!1.沙嗲穀飼牛肉公仔麵$58(9.5/10)呢碗沙爹穀飼牛肉公仔麵唔好睇小佢,牛肉片都幾厚,牛肉一共都有8片,牛肉都幾嫩滑,少少都唔會韌,我問店員公仔麵係用咩麵,佢話用「東麵」,口感似出前一丁,都幾彈牙,可惜沙嗲有少少唔夠濃味,其他全部ok!2.蒜香虎蝦蒸飯$98(8.5/10)呢個蒜香虎蝦蒸飯個飯無咁濕,虎蝦有六舊開咗邊嘅蝦,即係有三隻大虎蝦,不過虎蝦肉質唔夠彈牙,好彩蒜香味夠濃郁,倒埋豉油撈埋蒜頭蔥花一齊撈埋飯食,唔錯唔錯!3.口水雞飯$68(8/10)呢碟口水雞飯個口水雞夠辣,雞件大約有10舊,不過骨大肉少,飯就硬咗少少!4.鰻魚牛角酥$59(9.5/10)呢個鰻魚牛角酥幾創新,牛角酥入面有鰻魚、蕃茄、生菜、青瓜等,牛角包鬆軟,一咬口感豐富,鰻魚都唔細條嫁!5.雪糕朱古力$38(9/10)呢杯雪糕朱古力好甜,雪糕球有兩球,不過影完相之後
鋿晶館

1.沙嗲穀飼牛肉公仔麵$58(9.5/10)

2.蒜香虎蝦蒸飯$98(8.5/10)

3.口水雞飯$68(8/10)

4.鰻魚牛角酥$59(9.5/10)

5.雪糕朱古力$38(9/10)
呢杯雪糕朱古力好甜,雪糕球有兩球,不過影完相之後,發現雪糕已經差唔多溶哂,咁樣代表我哋影相真係太耐,哈哈!

6.咖啡紅豆冰$38(9.5/10)
第一次飲咖啡紅豆冰,原來咖啡同紅豆都幾夾,上面仲有一朵玫瑰花,我問一問店員點解我食咗咁耐,個玫瑰花唔溶嘅,店員答我玫瑰花全部係紅豆蓉,所以唔會溶,我𢳂咗一羹試下紅豆蓉,原來真係紅豆蓉,而且呢杯咖啡紅豆冰甜度適中,杯底紅豆粒煮得夠熟,唔會硬心,真心正!

2人總共價錢$359

個人口味總評分:9/10

@sc_cuisine @sheungshuispot

#鋿晶館 #上水 #上水好去處 #上水美食 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

🔮鋿晶館🔮地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖乳豬近來收到風一直係市區都好受歡迎既粵菜館—鋿晶館開左黎新界啦!!所以今日決定要試試佢!!比較下同市區有無咩分別先!!😎⭐️海底椰百合無花果燉赤肉⭐️雪梨乾南北杏百合燉赤肉燉湯我個人認為係黎到鋿晶館必試佳品,所以乳豬就叫左兩個湯:海底椰百合無花果燉赤肉;雪梨乾南北杏百合燉赤肉兩款湯相當足料,海底椰湯味及肉味濃郁,雪梨清甜潤肺,兩個湯飲完都令人精神為之一振,而且性價比相當高!!🤓🤓滑蛋炒蝦仁🍤份量相當大碟,雞蛋香濃幼滑,一點亦唔會過「老」,主角蝦仁勁大隻💪🏻💪🏻,咬落結實爽口,唔會又霉又鬆口感,十分出色~~鰻魚牛角酥🥐我乳豬就食過好多款用麵包夾住唔同肉類,但就無食過放鰻魚做中間主角,牛角包鬆脆不在話下,大大塊鰻魚夾係中間,每一啖都有菜、蕃茄,包同鰻魚!下午菜嘆返個你都咪話唔盞鬼~~😊😊麻辣土雞蒸籠仔飯🍱呢個飯一個字,好L好味,食到停唔L到,真心唔誇張,成個飯好香好惹味,辣度剛好,雞肉新鮮熱騰騰,嘩!令人一碗再碗!野菌豬骨湯浸菜遠 🥒食完咁多濃味野,梗要食返啲菜,豬骨湯清潤簡單無味精,菜心鮮綠無隔夜,夾返啲野菌香菇🍄‍🟫,作
🔮鋿晶館🔮

⭐️海底椰百合無花果燉赤肉

⭐️雪梨乾南北杏百合燉赤肉

燉湯我個人認為係黎到鋿晶館必試佳品,所以乳豬就叫左兩個湯:
海底椰百合無花果燉赤肉;
雪梨乾南北杏百合燉赤肉

滑蛋炒蝦仁🍤

鰻魚牛角酥🥐

麻辣土雞蒸籠仔飯🍱

野菌豬骨湯浸菜遠 🥒

食完咁多濃味野,梗要食返啲菜,豬骨湯清潤簡單無味精,菜心鮮綠無隔夜,夾返啲野菌香菇🍄‍🟫,作最後總結😌😌
2024-04-29 28 瀏覽
當天約7點半左右都以經坐滿人,menu 有好多燉湯,我先叫海底椰無花果燉瘦肉-熱辣辣材料十足。而餐廳所用的豬肉都是黑毛豬,肉質滑不鞋口,椒鹽鑊氣勁,有少少微辣。豉汁蟮片龍仔焗飯的蒜頭豆豉大大粒撈飯一流,我仲食到有少少果皮慨味道,所以豆豉特別香。👍🏻價錢超級抵,$100以內就食到😳啫啫通菜煲用新鮮通菜,完全沒有渣,索索聲好好味,如果喜歡吃蒜頭的人一定愛上😍而我額外叫了一個起司火腿牛角酥,麵包相當鬆軟,除咗起司火腿仲有蕃茄和菜夾在麵包內$48元全日都供應。而凍飲品每一杯都有一隻小bear 在飲料上浮沉,好可愛☺️全個menu價錢都不過一百元而且份量十足又好味,而且menu 還有好多款式的食物供選擇,難得有這樣的小店。

價錢超級抵,$100以內就食到😳

$48元全日都供應。

而凍飲品每一杯都有一隻小bear 在飲料上浮沉,好可愛☺️
海底椰無花果燉瘦肉
椒鹽黑毛豬扒飯
芝士火腿牛角酥
  • 豉汁鱔片籠仔蒸飯
2024-04-25 21 瀏覽
之前去過鋿晶館一次,他們自家制的點心很出色,令人難忘!在上水看到鋿晶館,這家分店沒有點心卻是以茶餐廳為主。雖然主題不同,但這連鎖店的主管大有來頭,之前在多間米芝蓮酒店做過主管,也在日本東京富麗華工作過,相信質素會有保證吧!今天就試試他們的小炒能如何引人入勝!👍🏼 椒鹽豬扒 $78新鮮出爐的豬扒鬆軟入味,記得把炸蒜,洋葱,紅辣也夾在一起吃,穩穩的經典椒鹽豬扒,準沒錯!❤ 鰻魚雞粒炒飯 $78沒看錯,不是鹹魚是鰻魚!鍋氣十足的炒飯,鰻魚和雞粒也配搭得宜,蔥花的點綴也增加了清新感。❤️ 芝士火腿牛肉酥 $48任何時候都想吃的組合,芝士+火腿+牛角酥 😁又一穩妥的選項✅牛角飽很酥脆,餡料亦足,加上靈魂醬汁,百吃不厭。👍🏼 豉蒜帶子蒸飯 $98怕吃魚的朋友有福了!帶子沒骨頭可以放心食用🤣荷葉墊底,米飯上鋪滿了帶子,以豆豉蒜蓉調味,鮮甜惹味。用心製作,值得推介😊
之前去過鋿晶館一次,他們自家制的點心很出色,令人難忘!
在上水看到鋿晶館,這家分店沒有點心卻是以茶餐廳為主。
今天就試試他們的小炒能如何引人入勝!

👍🏼 椒鹽豬扒 $78
新鮮出爐的豬扒鬆軟入味,
記得把炸蒜,洋葱,紅辣也夾在一起吃,
穩穩的經典椒鹽豬扒,準沒錯!

❤ 鰻魚雞粒炒飯 $78
沒看錯,不是鹹魚是鰻魚!
鍋氣十足的炒飯,
鰻魚和雞粒也配搭得宜,
蔥花的點綴也增加了清新感。

❤️ 芝士火腿牛肉酥 $48
任何時候都想吃的組合,
芝士+火腿+牛角酥 😁
又一穩妥的選項✅
牛角飽很酥脆,餡料亦足,
加上靈魂醬汁,百吃不厭。

👍🏼 豉蒜帶子蒸飯 $98
怕吃魚的朋友有福了!
帶子沒骨頭可以放心食用🤣
荷葉墊底,米飯上鋪滿了帶子,
以豆豉蒜蓉調味,鮮甜惹味。

用心製作,值得推介😊
2024-04-17
鋿晶館SC CUISINE位於上水匯2樓🍽️😋港式小炒大排檔茶餐廳- 豉蒜帶子蒸飯是他們的招牌菜之一,價格為$98。以新鮮的帶子為主要食材,搭配豉蒜的香氣,蒸煮而成。米飯蓬鬆香甜,帶子鮮嫩多汁,每一口都散發出濃郁的海鮮風味,令人回味無窮。🍚🦐😍- 農家雞泡飯是一道經典的家常菜,價格為$68。這道菜以嫩滑的雞肉和米飯為主要食材,搭配鮮美的湯汁,口感豐富。每一口都帶來濃郁的雞肉香氣和滿足的口感,讓人感到溫暖和愉悅。🍚🐔😊- 香煎豬扒包是他們的特色小吃,價格為$46。這個豬扒包以煎至金黃酥脆的豬扒為主要食材,搭配軟綿的麵包,口感絕佳。每一口都帶來豬肉的香氣和酥脆的口感,讓人愛不釋手。🍔🐖👌- 豉汁蒸白鱔新鮮彈牙,價格為$128。這道菜以鮮嫩的白鱔為主角,搭配豉汁的獨特風味,口感豐富。每一口都能品味到鱔魚的鮮美和豉汁的濃郁。🦞🍛😋- 奶茶紅豆冰是他們的隱藏特飲$38。濃郁的奶茶和甜蜜的紅豆,口感清涼又香甜。每一口都帶來奶茶的香氣和紅豆的綿密口感,令人心情愉悅。🥤🍧😊🍽️🍚🍔🦞🍧😊
鋿晶館SC CUISINE
位於上水匯2樓🍽️😋