2005-06-27 15 瀏覽
今晚7點左右黎左呢度食粥,叫左個$25既粥餐--艇仔粥+腸粉+豆漿艇仔粥---叫左走牛,先講粥底,談不上好綿,但魚湯粥底十分鮮甜!而且相當足料,抵讚!腸粉---出奇地好食!腸粉夠薄夠滑,而麻醬甜醬亦頗香,辣醬則削左d,無咩辣味.豆漿---無渣但偏淡,一般啦!$25實屬抵食!老闆亦頗親切,下次會試魚粥.

豆漿---無渣但偏淡,一般啦!

$25實屬抵食!老闆亦頗親切,下次會試魚粥.
1K
2005-04-16 23 瀏覽
4月15日,18:15因要到QE探病,見肚餓,便先到這裡吃粥。魚腩粥:粥底:好綿,但極稀薄,有1/4是粥水,慶好充滿了魚鮮味和清新菜味,師父算少,舌頭沒有起哄。魚腩:火焰魚腩,先由師父爆過,才放到粥內滾,因當時三臺人都要魚粥,所以火球三現。因走了油,魚腩鮮味封住了和不會過老,爆熟了那部分,那甜味更實在。魚腩份量不算少。配料:唐生菜和蔥段,唐生菜獨特的味道,令這碗粥活潑起來,有清新的感覺。離開時,我問店主可否要厚底,他說沒問題,下次一定要學乖點。題外話:在店主和食客言談間,知道店主從前在和味打了十多年工,才自立門戶,又是李景的翻版,在各行各業不停地發生。
4月15日,18:15
因要到QE探病,見肚餓,便先到這裡吃粥。
魚腩粥:
離開時,我問店主可否要厚底,他說沒問題,下次一定要學乖點。

2005-03-22 8 瀏覽
o尋日又食粥,兩個人叫了魚卜皮蛋粥及豬潤魚腩粥,好夠份量好大碗。前者粥底幾綿,後者粥底較稀及較咸。講番d 粥料先,一碗裡面有十幾舊魚卜,我印象中好似未食過魚卜,食落口好韌,但係老公話好好食;皮蛋唔靚蛋心好實;豬潤起碼有10舊,顏色好深,初時以為唔靚,咬落原來好爽,魚腩好少得三、四舊,質素一般,不是十分鮮味。再叫碟炒麵,師傅再炒番熱先上台,雖然係熱,但係炒得過火,有d鑊屎,而且勁多油。再試埋o黎間,就差不多試均附近幾間主打魚粥舖,總括o黎講,覺得粥底係彌敦好,而粥料就和味水準高d。
2005-03-10 10 瀏覽
「得未呀,叫左個及第粥好耐喇....」「我話左走清喎........」「幾錢呀?快d啦......」「仲有個腸粉未黎呀......」「執檯啦......」以上的對話是節錄自該小店的客人。唉,有時覺得,在這類的家庭式街坊舖,不要過份要求服務吧,黎得既,都預左要等咖啦,咪用另一眼光欣賞下週圍事物好過啦,何必動氣,看看樓面的兩個阿姐,一個還上了年紀的,被客人罵時還面不改容,報以微笑,仲想點?放鬆下啦香港人!有點發燒,食粥穩陣d,就專登走去這裡試下呢度d粥。這裡以魚粥作主打,如魚卜、魚骹、魚骨粥等等。但我反而想試下傳統的及第粥。的確等了幾耐,冇偈的,想食生滾粥,又咁多人,我寧願佢慢慢煮,話晒及第粥都有豬內臟,唔急的,慢慢煮熟d。終於上檯,滾熱辣,幾塊明顯的豬潤最為突出,咬落又幾爽脆,不會有起粉的感覺,大大塊,正!裡面還有豬腰,同意之前KC兄所言,是有點「化學」,有點假,原全沒有豬尿嘎味的豬腰,雖然易入口,但失了真。豬心脆口,但有些都幾韌難咬。粉腸一般,不算突出。粥稱不上綿的一類,都是迎合大眾的口味。還呵打了一個腸粉,滑滑的,但不夠熱,味道都是一般。今次沒有食到他這裡主打的魚粥,今次俾住OK先,
「得未呀,叫左個及第粥好耐喇....」
「我話左走清喎........」
「幾錢呀?快d啦......」
「仲有個腸粉未黎呀......」
「執檯啦......」

今次沒有食到他這裡主打的魚粥,今次俾住OK先,下次再試下d 魚粥又如何。
2005-02-21 7 瀏覽
星期五去捱義氣,收工的時候朋友話請食消夜。因為幾個小時前才吃了壽司,故不太餓,提議去吃粥,兩個人就來了這裡。呢度十點幾人亦不少,朋友推薦及第粥,但他自己就怕膽固醇,叫了魚卜粥。呢度格局同相隔幾個舖位的和味生滾粥幾相似,又係成條魚的各個部位都有得食。兩碗粥都是生滾,所以都要等了一等。及第粥幾大碗,配料亦多,有幾塊豬潤、豬心、豬粉腸、豬腰及肉丸兩粒,還有生菜舖面,是相當的有睇頭。粥底不算稀,但亦不算綿滑。是魚粥底,有甜味,不過亦有味精。豬心吃來爽脆,但味道就不及豬潤般好味,這幾塊大大的豬潤是全碗及第粥最出色的一環。其餘豬粉膠太腍,豬腰味道又太「化學」,肉丸則有味精,俱麻麻。所以如果再來的話,是叫豬潤豬心粥就可以了;朋友的魚卜粥都十分不錯,魚卜滑溜爽脆又彈牙,有水準,似乎魚肉粥也是這裡的強項。叫了「多青」,來的真是多蔥,不是蔥花而是蔥段,吃過夠皮。又阿姐推薦油炸鬼,竟然還說是「新鮮炸起」!埋單40蚊,不算貴,可以一試。不過行多兩個街口,就要買可樂飲了。
埋單40蚊,不算貴,可以一試。
不過行多兩個街口,就要買可樂飲了。
2005-02-17 14 瀏覽
1月29日在尖沙咀看完海南雞飯後,因在看電影途中吃了很多爆谷,加上看電影時已大飽眼福,所以已經半飽,故此食番碗粥就最岩,之前友人食過,說出品也不錯,於是來試試.三人來到,場面有點冷清,叫了及第粥、魚卜粥和炒麵,炒麵首先到來,十蚊來說,好像細碟了點,不過水準頗好,顏色較平常吃開的為淺,但都好夠味,而且做得好乾身,一點也不油膩,三兩下手勢就吃完了,之後來的是及第粥,嘩!好大碗喎,絕對是二人份量呀,粥底本身較稀,鹹淡度適中,豬肉丸好有肉味,豬潤帶點爽脆,其他如豬腰,以及一些不知名的內臟也都具有水準,是一碗不錯的出品.最後來的是魚卜粥,不知是我吃不慣,還是什麼的,個人不太愛吃那魚卜,吃下黏黏的,好怪,有點難吃,所以我只吃了幾口粥就作罷.
1月29日

在尖沙咀看完海南雞飯後,
因在看電影途中吃了很多爆谷,
加上看電影時已大飽眼福,所以
已經半飽,故此食番碗粥就最岩,
之前友人食過,說出品也不錯,
於是來試試.

三人來到,場面有點冷清,
叫了及第粥、魚卜粥和炒麵,
炒麵首先到來,十蚊來說,
好像細碟了點,不過水準頗好,
顏色較平常吃開的為淺,
但都好夠味,而且做得好乾身,
一點也不油膩,三兩下手勢就
吃完了,之後來的是及第粥,
嘩!好大碗喎,絕對是二人份量呀,
粥底本身較稀,鹹淡度適中,
豬肉丸好有肉味,豬潤帶點爽脆,
其他如豬腰,以及一些不知名的
內臟也都具有水準,是一碗不錯的出品.
最後來的是魚卜粥,不知是我吃不慣,
還是什麼的,個人不太愛吃那魚卜,
吃下黏黏的,好怪,有點難吃,所以我只吃
了幾口粥就作罷.