2021-03-07 2091 瀏覽
想幫襯好耐,今日終於有機會到婆婆廚房食午餐。食物質數比預期好,我哋3人叫了2個小菜1個炒麵,炒麵蔬菜新鮮麵亦炒得好好味,翠塘豆腐因為即叫即蒸所以要等得耐啲,不過蝦鮮甜豆腐嫩滑,衷心推介。員工有禮,環境寧靜,下次一定再幫襯👍🏻
  • 翠塘豆腐
2020-05-24 5693 瀏覽
昨晚與朋友原本4人相約喺油塘食飯,唔知食乜嘢好,就用 openrice搜下,見到呢間社企餐廳嘅食評很高分, 就訂位試下, 我哋七點半到,坐低後嗰個waiter話九點鐘打烊, 我哋都覺得冇問題, 便點咗個四人餐, 個餐除咗主食之外, 仲有任飲任食嘅湯、沙律同埋甜品,當時覺得几抵食,而且又係阿伯做Waiter,招呼都好熱情,應該要支持社企。當我哋去裝啲湯嗰陣時,就開始覺得中伏,所謂嘅素汤,同清水加鹽差不多,淡而無味,再睇個沙律bar,原來只得A菜(火箭菜),腰豆,粟米粒, 牙菜,車厘茄, 醬汁也只得黑醋同千島酱,還好有碟仔酸木瓜送,木瓜酸甜度洽當,算係唔錯嘅飯前小食。约15分鐘,主菜上枱:洋蔥牛柳,水煮魚,婆婆羊扒,炒番薯苗,小炒王。洋蔥牛柳:牛柳有異味,未變壞, 但絕對唔新鮮而且乸到牛柳完全冇曬肉味,超難吃,成碟牛柳我哋只係食咗几块,大半碟冇人吃。水煮魚:汤油底都算係調得几香,但啲魚就不敢恭維了,落 單前曾經問過waiter, 話魚肉係石斑, 但食落絕對唔係,反而似係凍肉舖賣十几蚊/pack嘅鲶魚块,全冇魚鮮味。婆婆羊扒: 好騷同有啲韌,好彩我唔多怕騷,但朋友就吃唔到了。又係佳x凍肉舖貨
當我哋去裝啲湯嗰陣時,就開始覺得中伏,所謂嘅素汤
,還好有碟仔酸木瓜
送,木瓜酸甜度洽當,算係唔錯嘅飯前小食。

婆婆羊扒: 好騷同有啲韌,好彩我唔多怕騷,但朋友就吃唔到了。又係佳x凍肉舖貨色。

清炒番薯苗:成口渣,好老。

小炒王:用新鮮蝦同蝦乾一齊炒,鲜蝦都算爽口, 但蝦乾略嫌浸水太耐,冇晒咸鮮味,但大致尚算可以入口

最後係甜品任食-芝麻糊:吃了1啖,即停,完全無芝麻嘅香味, 絕對係用粉開成嘅糊仔。 不吃也罷

唯一值得讚嘅就係阿叔Waiter好熱情招呼。
埋單時同個後生嘅waiter講 佢哋嘅出品好有問題,特別係牛柳有異味,希望佢哋以後可以改善,點知佢話會同個供應商反應喎, 乜唔係由廚師處理啲食物嘅咩? 廚師如發現啲食物唔新鮮,應該唔可以上枱, 呢啲係最基本要求啊。

一間社企做到咁樣, 絕對唔係良心社企, 以後一定唔會再幫襯。
2020-04-17 3383 瀏覽
知道呢度有間社企特登同爸媽去油塘食飯呢度有自助沙律前菜同自助飲品湯品甜品我地揀左個二人餐,另加一個小菜二人餐本已有兩小菜加一個菜蔬沙律正常有蕃茄仔粟米粒沙律菜紅腰豆等等可以沾黑醋或千島醬飲品就有洛神花茶同羅漢果茶感覺都足料,味道夠湯品同甜品各一當日係霸王花羅漢果湯湯品清潤,仲可以揀湯渣飲甜品就係蕃薯糖水蕃薯甘甜,夠粉薑蔥蝦三豉蒸斑塊炒有機蕃薯苗古法元蹄爸爸大讚連生菜都甜!小菜黎喇份量都足夠幾款餸都幾夠鑊氣爸媽都好滿足讚佢夠入味,有特色!雖然價錢唔算好平但味道都好唔錯比一般茶餐廳高質值得再黎幫襯!
知道呢度有間社企
特登同爸媽去油塘食飯

呢度有自助沙律前菜同自助飲品湯品甜品
我地揀左個二人餐,另加一個小菜
二人餐本已有兩小菜加一個菜蔬

沙律正常
有蕃茄仔粟米粒沙律菜紅腰豆等等
可以沾黑醋或千島醬

飲品就有洛神花茶同羅漢果茶
感覺都足料,味道夠

湯品同甜品各一
當日係霸王花羅漢果湯
湯品清潤,仲可以揀湯渣飲

甜品就係蕃薯糖水
蕃薯甘甜,夠粉

薑蔥蝦

三豉蒸斑塊

炒有機蕃薯苗

古法元蹄
爸爸大讚連生菜都甜!

小菜黎喇
份量都足夠
幾款餸都幾夠鑊氣
爸媽都好滿足
讚佢夠入味,有特色!

雖然價錢唔算好平
但味道都好唔錯
比一般茶餐廳高質
值得再黎幫襯!
2020-04-11
2020-04-03 2900 瀏覽
今午來到油塘,要解決午餐問題,又想坐得舒服坐得耐,想到銀杏館,就在大本型頂層。有幾張户外枱,今天天氣不熱,坐户外最好不過。惠顧午餐都可到自助區,六款沙律。紅腰豆和粟米都是罐頭貨式,但罐頭都有高低之分,這裡用的是較好一種。另外有溫室豆苖,我嫌生食太青和九芽紅珊瑚菜。值得推薦的是小蕃茄,雖然連枝,但細嫩,一併吃也可,爆汁有茄味。還有芽菜沙律,煮熟再調味,清爽。自助飲品,咖啡,白飯溝了紅米,白粥,素湯。素湯清甜,應該下了粟米甘荀煲,我飲了兩碗,吃了兩碟沙律。小菜點了柑桔醬炒排骨。調味清新,排骨用一支排,首先料好,先炆淋再走油,炒醬而成,其次醬好,那會不好?古洞醬油雞。古洞從前有釀制醬油,也不知道現在還有幾間。醬油調得好,色水夠,層次豐富,味濃,雞也浸得好,脾滑胸嫩。稍嫌雞肥欠雞味,但香港食到的雞,多半如此。最不好是生鐵鍋上枱,鐵銹味溶到豉油中。整體而言,午餐146元,味道好又坐得舒服,環境又好,雖然不算大碟,但價錢相宜,又有自助區。服務員一般稍有年紀,但親切又好禮貌,從來覺得這才是社企之道。下次還會再來,希望天氣未熱吧。
還有芽菜沙律,煮熟再調味,清爽。
2020-02-01 2145 瀏覽
之前已經食過銀杏館,突然發現喺大本營4樓有一間唔係好張揚嘅鋪頭,就和我媽媽去食咗個半buffet午餐。食店環境好好,有風景睇,如果坐出邊,啲空氣都好清新。店入邊啲夥計都上咗年紀,但服務都好殷勤。我帶咗個蔥爆牛肉同埋紅棗蒸雞, 10分好味,而且都冇味精。buffet有幾種蔬菜,又可以揀三色飯或粥,又有是日湯飲, 60幾蚊一個餐真係抵到不得了。當然,嘢飲都係任飲,仲係健康飲品菊花蜜柑桔物,成個餐都好健康。強力推介大家黎試吓支持下良心企業
2019-12-07 2504 瀏覽
呢一間餐廳位於商場嘅頂樓係一間社會企業開嘅佢係標榜左冇味精嘅餸菜而且係有一啲老人家煮嘅所以我同同事間唔中都會想去支持下而且佢有一啲好大嘅枱可以比好多人一齊去食㗎
呢一間餐廳位於商場嘅頂樓
係一間社會企業開嘅
佢係標榜左冇味精嘅餸菜
而且係有一啲老人家煮嘅
所以我同同事間唔中都會想去支持下
而且佢有一啲好大嘅枱可以比好多人一齊去食㗎
2019-11-21 2103 瀏覽
在生日前一天和女朋友到銀杏館吃晚飯, 除了簡單而健康外, 感覺也為這晚飯在支持社企上, 加添額外的小小意義. 無論點甚麼小菜也好, 也附上有機蔬菜沙律吧, 我最喜歡的是芽菜的爽脆, 還有紅糙米飯, 真夠健康. 主菜點了豉油雞和椒鹽鮮魷, 味道比傳統小菜點少鹹也少油, 但並不代表味道淡然無味, 前者豐汁帶有甘點, 雞肉嫩滑帶鮮味; 後者的魷魚也很新鮮, 有趣的是切得比傳統細粒, 也許是為了方便長者進食吧! 上菜速度快, 價格也頗商宜, 還有Root Top的境色, 比起其他油塘的食肆多了一點特色.
  • 古洞天然醬油雞
星期六第一次黎試下呢度,午餐是半自助形式,每人揀一個主菜,就可以享用自助沙津,紅米飯,粥,湯及飲品。🥘我地叫個兩個主菜,分別是醬油雞和香露蝦。兩個主菜都好味,餐廳標明少油少鹽,但個人覺得略咸一點。🥗沙津吧選擇不太多,車厘茄,菜,粟米,大豆芽和青椒,紅腰豆,但都好新鮮,有沙津醬同黑醋可添加。🥣個湯都好好飲,味道清甜,見到材料有紅蘿蔔和牛蒡,不像平時街飲的湯油淋淋。☕️飲品有咖啡,柑桔蜜和洛神花蜜。驚喜的是柑桔蜜和洛神花蜜都是不甜的,只有食材本身的味道👍🏻🌻呢餐午餐好滿意,好欣賞支持長者就業的理念,當日餐廳的侍應服務都很好,我地睇緊餐牌的時候都有走來問我地是否第一次來,並介紹如何點餐。Openrice上見到原來還有其他分店,希望下次再試埋其他分店😆
☕️飲品有咖啡,柑桔蜜和洛神花蜜。
驚喜的是柑桔蜜和洛神花蜜都是不甜的,只有食材本身的味道👍🏻
2019-09-20 2330 瀏覽
坐在室外吃中菜,在涼風下與三五好友暢談,一樂事也。這是一間由社企經營的餐廳,餐廳的職員非常友善及貼心,詳細介紹餐廳的菜式。我們點了三碟小菜,包括雞、魚和咕嚕肉,很美味,再加上任吃的沙律和無味精的素菜湯,物超所值!餐廳的員工都是長者,他們待人親切,令人有回家吃飯的感覺!在這樣舒適的環境用饍,吃著冇味精的住家菜,心情也感舒暢。這餐廳的性價比高,我和朋友相約再來這裏相聚,試試餐廳其餘小菜。大家不妨來支持這間用心經營的社企。
餐廳的員工都是長者,他們待人親切,令人有回家吃飯的感覺!
在這樣舒適的環境用饍,吃著冇味精的住家菜,心情也感舒暢。
大家不妨來支持這間用心經營的社企。
2019-09-19
  • 紫薯咕嚕肉
2019-09-13 1712 瀏覽
已是第二次來光顧,起初只是為了支持社企,但食物味道卻令人有驚喜。今次和家人來吃晚飯,叫了醬油雞和三鼓蒸黃花魚,家人對醬油雞讚不絕口,肉嫩滑而醬汁美味,我也同意只是稍嫌不夠熱。我更欣賞蒸魚的三鼓調味,十分開胃而且條魚也幾大又多肉自助沙律的菜也新鮮,總括是性價比高的一餐

自助沙律的菜也新鮮,總括是性價比高的一餐
2019-09-04
  • 古洞天然醬油雞
呢間餐廳係半自助形式。你揀咗主菜,可以係自助吧度無限拎沙律/湯/飯/粥/飲品。特別想highlight嘅係佢嘅飯,湯同飲品飯係紅米飯,好健康😊湯係齋湯,好清,好甜😊飲品我飲咗柑桔水,好清甜,佢係用咗大量柑桔浸嘅味,唔係沖粉或者濃縮果汁嘅味。呢個係加分位!☺講返主菜先,我叫咗豉油雞。比較濃味。佢有少少生,呢度扣咗少少分。😖😖
呢間餐廳係半自助形式。

你揀咗主菜,可以係自助吧度無限拎沙律/湯/飯/粥/飲品。

特別想highlight嘅係佢嘅飯,湯同飲品

飯係紅米飯,好健康😊

湯係齋湯,好清,好甜😊

呢個係加分位!☺

2019-09-10 1229 瀏覽
星期日去咗油塘食午餐。估唔到假日都有lunch set(不過假日就要加一,平日就唔洗加一)。我叫咗蒸蛋飯。個蒸蛋好高質!用作大碟蒸蛋所以快熟啲,啲蛋滑啲。另外佢加咗南瓜蓉同蔥花,豉油另上。好高質,好送飯,同埋好健康。如果屋企無煮飯,呢個係一個好好嘅選擇!
星期日去咗油塘食午餐。

我叫咗蒸蛋飯。個蒸蛋好高質!
用作大碟蒸蛋所以快熟啲,啲蛋滑啲。
另外佢加咗南瓜蓉同蔥花,豉油另上。
好高質,好送飯,同埋好健康。

如果屋企無煮飯,呢個係一個好好嘅選擇!

2019-09-07
2019-09-08 1527 瀏覽
去大本型最高嗰個空中花園 原來有一間半自助餐 嘅舖頭 佢請咗好多退休人士做樓面,應該係社企黎嘅。餐牌有好多選擇,照顧到素食者同肉食者。大部分餐50幾到70幾蚊。如果你食蒸魚嘅話就貴d,要80幾90蚊。佢有沙律吧同飯畀你無限添加,我覺得性價比超高。我叫咗茄子魚塊,有d鹹同有d油,幾送飯嘅,不過下次想試下其他多d。

佢有沙律吧同飯畀你無限添加,我覺得性價比超高。

1950 瀏覽
家庭樂最大嘅煩惱就係要搵到一個大人細路都開心嘅地方,又要舒服又要有細路岩食嘅野,但大人都想有d新鮮感,同埋會想呼吸下自由嘅空氣~今次嚟大本型,無疑係因為樓下有Playhouse,樓上有好野食+公園,對於小朋友嚟講係安全遊玩空間。哩道有d套餐係包埋自助沙律吧+飲品吧+糖水+湯~雖然未必食到好多轉,但bouns嘅野有就會好開心!黑醋紫薯咕嚕肉:份量唔細!同平時菠蘿咕嚕肉有d唔同,相對無咁甜口,小朋友仲幾中意食d紫薯,加上酸酸甜甜,最岩就配飯食!白玉黃花:顏色翠綠~賣相好靚,蛋白滑~就咁睇以為又係輕輕燙下嘅西蘭花,好驚佢又生又硬,但入口原來岩岩好,仲有調味~唔係Hea煮~我地唔覺唔覺連配菜都清哂~小朋友就當然最愛上面d卜卜脆啦~古洞天然醬油雞:招牌菜之一~肉好嫩滑,最怕雞肉煮過龍就"鞋口"~但哩道醬油雞就感覺熟度剛剛好! 醬油味道咸淡適中,又係配飯最岩!另外,今日糖水係芋頭西米露,我仲翻斟左幾次有機柑桔蜜,兩樣都唔會太甜~岩我口味!額外一提,侍應們都好nice,上菜個陣仲同小朋友玩下,仲好耐心介紹d菜俾我地,成件事好warm~
家庭樂最大嘅煩惱

2019-08-26
黑醋紫薯咕嚕肉
白玉黃花
古洞天然醬油雞
暑假又係化骨龍出沒好時機,帶囝囝去油塘個超大playhouse玩~知道天台有間銀杏館分店~外面仲有公園~咁既然下午係小朋友嘅happy hour,晚上當然係我地大人享受一下!囝囝一上到去即刻俾個小公園吸引左~我地兩老就揀左戶外位,個view真心唔錯!可能因為今日好天,黃昏時間上去真係震撼眼球!夏天坐戶外位偏熱都正常,但可能開始入夜同埋係天台,不時有陣陣微風吹埋嚟,都幾舒服~哩間係食中菜為主~一樣以無味精同有機菜做主打,叫套餐仲包自助沙律吧,作為父母~我真係幾重視食材品質,始終放入口嘅野都想係安全同有益,所以都幾滿意哩道對食材嘅用心。小朋友口味就揀左有機柑桔醬烤骨、古洞天然醬油雞~前者酸酸甜甜好開胃!侍應話個醬係用返佢地公司自己嘅有機柑桔醬,另一道係醬油雞,雞肉嫩~囝囝竟然好鐘意~可能因為醬油甜甜地!大人就揀個川菜-水煮魚!辣味唔算好勁,魚肉好滑唔腥,我見好多枱客都有叫,不過要注意會有少少細骨!最後仲有個翠塘扒有機豆腐,都係一啲撈飯嘅菜式,整體都幾滿意~最緊要係家人都覺得味道幾好!以環境去睇,哩道真係幾高分,要做半戶外餐廳唔易,打風落雨都幾大鑊!但佢地俾左老人一份工作,讓佢地有安穩生活,

有機柑桔骨

水煮魚

翠塘扒有機豆腐

以環境去睇,哩道真係幾高分,要做半戶外餐廳唔易,打風落雨都幾大鑊!但佢地俾左老人一份工作,讓佢地有安穩生活,真係要支持一下!
2019-08-16
有機柑桔骨