5天前
朋友們約左我去大本型食晚餐,其中一位就提意去空中花園嘅銀杏館婆婆廚房,除左佢之前食過唔錯之外,依間仲係社企餐廳,提倡長者就業讓他們自食其力自得其樂,同時亦會定期向老弱孤寡人仕免費派飯,所以一間咁有意義嘅小店就當然要多多支持。餐廳環境都好寬廣,而且空間感同光線都好足,所以感覺都好舒服。另外仲設有戶外位置可以選擇添。晚餐要每叫一個主菜就可以享受半自助吧任食任飲,除左沙律吧嘅有機沙律菜之外、紅米飯、素湯、糖水、蘋果汁、羅漢果茶及咖啡都係無限添加。沙律吧嘅沙律菜都係非常新鮮,店員姨姨介紹話係由有機農場提供,所以食落感覺特別健康。而素湯同芝麻糊都唔錯,好有家嘅味道先嚟有機栗子豬咕嚕肉,除左肉嘅份量多之外,佢嘅配料都同樣唔少。咕嚕肉炸得外脆內嫩,大大粒嘅栗子再加埋爽脆嘅彩椒,配埋酸酸甜甜夠惹味嘅醬汁,真係令人食唔停口,絕對係驚喜之作。薑葱生蠔雞煲同樣出色,熱辣辣嘅煲仔菜非常夠鑊氣,生蠔肥美肉嫩脹卜卜而且又唔腥,配合埋爆香咗嘅薑蔥加埋雞件一齊炒,夠曬惹味。XO醬炒有機是令菜,濃郁嘅XO醬嘅鮮辣味與有機農莊嘅清爽西芹口感非常夾,而來自有機農莊嘅西芹真係份外鮮甜,整體上炒得夠鑊氣得嚟又唔會太油,真係好味
乾燒伊麵入口唔錯,夠彈牙爽口得嚟又夠乾身,最好就係個醬汁唔會好鹹鮮,又唔會好膩油,所以食落唔會好邪惡。