2009-12-31 39 瀏覽
梅林終於登陸香港了! 在日本、幾年前我在日本飲食雜誌遇上、得知是炸豬的百年老店(還是最好吃的頭幾名)、自己先試過銀座總店、好味得不得了。 及後分別試過在日本的不同分店(山梨、羽田)、發現不同分店、Menus和味道都不一樣。 以日本東京來説、銀座總店是最好味的、已成為我毎次到日本時的飯堂。(毎幾個月便吃一次) 非常記得第一次帶日本朋友(他調派到香港工作、後來調派回日本)第一次到銀座梅林總店時、他表示經過銀座梅林總店無數次。 古老的格局令他們日本人的感覺是昂貴的百年老店。所以没在我帶去之前、一次也未去過。 但一嘗梅林總店的炸豬、表示比香港廣東道的炸豬更美味、価錢亦是相宜(平均JPY2000/人左右) 結果成為我們常去的飯堂。 那兒我認為最好吃的分別"豚肉生姜焼き"、"炸豬柳"、"炸豬排"。 在那兒Menu較簡単、而且均是以Set的形式供應。在當地必是午市和晩市大排長龍的人気の店。 及後、試過山梨Outlet一間、羽田空港一間。味道、価錢、品質均是平平無奇、不去也沒選失的那種。 今次梅林登陸香港、我没有期待跟銀座總店一様的水準(老師傅一定不会由銀座總店過來、炸豚的火候亦未必一致)。 但是、我
梅林終於登陸香港了!

結果成為我們常去的飯堂。

但是、我卻十分期待想知道是一間平平無奇的店?還是仍値得作為在日本之外可作飯堂的地方?

在K11未開之前一天、來到香港梅林、K11職員表示未開、着我過2天再來。一直到開了約一星期多才有空到來一試。
是日平日、未到7点已來到。驚訝的是已有很多人在等位置。
香港人已慕名而來嗎?很好吃的嗎?
看看門面、和銀座梅林總店相比是完全新式的格調。
等了差不多半小時便有位了。地方比總店大。
奇怪的是、吉位很多。

一看Menu、Menu果然完全不一様、有刺身(?)小食(?)...炸豚有不同的豚(?)
完全明白到、在香港要生存下來、必須有多完化選擇的道理。
不能專注予傳統食物和味道、是香港文化的缺失?還是日本文化的執着?

店内侍應全是香港人、在坐的也全是香港人。(雖然他們的日文歡迎語稍好一点点)
枱上設置了銀座梅林總店没有的Service Alume, 但按了3次都没有人理会。

最後Order了炸黒豚柳定食和豚肉生姜焼き定食。

先來豚肉生姜焼き定食
1.豚肉:和總店的一様、豚肉用較肥的部分。但可惜不熱、火候未能做到總店的贊酒後肥肉蒸発的效果。結果肥膩、口感不好。味道是OK的。
2.生菜絲:份量很小、但很新鮮
3.飯:日本米、一吃知道是靚米種、可惜很細碗。
4.Miso湯:和總店的一様、煮的、香濃味美

再來炸黒豚柳定食
1.黒豚柳:炸得有点實、失去了總店的Juicy、味道是OK的。
2.生菜絲:份量很小、但很新鮮
3.飯:日本米、一吃知道是靚米種、可惜很細碗。
4.Miso湯:和總店的一様、煮的、香濃味美

整体:環境很好;食物份量是總店的5份3、味道力求仿傚總店但未達水準;店内沒日本人主理是一大缺失;當然不能專注予傳統食物和味道、是香港食店的通病。
対比在香港有名的日本炸豬、首選仍是廣東道的那間。
就本人対梅林的情意結、期望它能有所改進、不要浪費了傳統之名。
期望香港人亦能有機会一試日本銀座總店、対傳統食物和味道的維持作出一個反思。

対香港梅林的一個贊、是期望它能改進/維持傳統的鼓勵!
2009-12-29
2009-12-30 15 瀏覽
尖沙咀差不多同一時間有兩間吉列專門店開業, 吃過浪漫館, 感覺滿意, 當然也要試試銀座梅林. 而據聞此店是日本80年老鋪, 名氣甚大, 自不然有少許期望. 位置不容易找, 從K11商場兜兜轉轉了一會才知是要從另一邊乘升降機才去到. 門面頗高級雅緻, 店內裝修亦不俗, 但位子不算多. 可以想像到繁忙時間要排隊絕對正常. 我們要了兩個定食, 分別是吉列豬扒定食和豬柳定食. 另外見有一樣其它同類地方沒有的薄吉列豬扒, 好奇之下也散叫了一客. 此店的豬肉可選白豚或較貴的黑豚, 而我們全部都選了白豚. 先來的薄豬扒. 賣相令人興奮, 大大塊豬扒近十寸長, 放在木盤上, 另備一把滾輪型的刀以供客人DIY切開豬扒. 有得玩有得食. 其實切開也不難, 但不知是否我們刀工不夠好, 把豬扒切得有點"甩皮", 吃下去肉質有點粗及乾, 炸皮亦較硬及油. 結論這個薄豬扒不太吃得過.再來主角上場, 吉列豬扒定食, 今次是師傅切好再上檯的, 但一眼看下去依然是甩皮一族, 我夾的其中一件更皮肉分離得過份, 有相為證. 來這裡之前真的沒有想過自己最討厭的甩皮吉列會在這名店遇上, 實在是意料之外...而從豬扒橫切面可見
尖沙咀差不多同一時間有兩間吉列專門店開業, 吃過浪漫館,
名氣甚大, 自不然有少許期望.

位置不容易找, 從K11商場兜兜轉轉了一會才知是要從另一邊
不算多. 可以想像到繁忙時間要排隊絕對正常.

一樣其它同類地方沒有的薄吉列豬扒, 好奇之下也散叫了一客.
此店的豬肉可選白豚或較貴的黑豚, 而我們全部都選了白豚.

吃得過.

相為證. 來這裡之前真的沒有想過自己最討厭的甩皮吉列會在這
名店遇上, 實在是意料之外...而從豬扒橫切面可見有三份一是肥肉
及筋位, 吃下去幸尚算有點豬味; 但瘦的地方很實及韌, 肉汁不多.
而吉列炸皮則很脆但比較油.

另一朋友的豬柳定食甩皮情況沒那麼嚴重, 但炸皮更油及肉質比
豬扒更強韌, 要花點時間咀嚼.

定食跟的白飯級麵豉湯則不錯, 飯用的應該是日本米, 飽滿有光澤,
麵豉湯味道雖然比較鹹但裡面有豬肉粒, 可以算是豚汁吧, 這兩個
配角是令人感覺滿足的.

自己吃過兩間, 要比較的話, 以豬扒計實在是浪漫館好一點, 但有
朋友同樣吃過兩間店後的經驗卻剛剛相反, 或者出外搵食有時都
要講講運氣吧...雖然今次吃得並不滿意, 但有機會的話我都不介意
再來梅林, 看看當把期望降低後會否有驚喜.

環境不俗
吉列簿豬扒
有點乾及甩皮
吉列豬扒一上檯已知不妙, 肥肉及筋佔了1/3
皮肉分離情況嚴重, 完全不合格了
檯面上的醬汁.
飲食雜誌登過"銀座梅林",令到K11這間新店大排長龍,其實是假象!!!! 今天閒日6:20pm已到餐廳門口,見到BAR枱和室內明明有好多位,都唔明點解要等幾張枱,好奇怪??在門口等的同時另有對女士取位,(遲我5分鐘來的),她倆一來便可以坐BAR位,但我取位時為何不問我坐不坐BAR位呢???OK,不要緊....等了15分鐘,到我了,那時6:35,那女待應居然問我,想坐卡枱定坐BAR枱?下!好奇囉~ 你唔早D問? 我說坐卡枱啦,她說要執枱(但我明明看見那枱已空超過15分鐘的....)不明白坐位安排?要客人等,造勢咩????我倆公婆去食,只點一個$168和$108等等等...6:42落單,7:18才到,幸好我有相機拍下證據!等咁鬼耐,我們算是有耐性的客人,否則等成半個鐘有多實被投訴!!!有4件豬柳,份量OK,但豬柳又瘦又鞋,一點JUICY感都冇,唯一好處是粉漿不太厚,和吃完豬柳不用挑牙,沒有泎...可是椰菜絲極少,切得不平均,又粗又幼,醬汁又不突出; 另餐湯是紅蘿蔔味精瘦肉湯,有味精算是好喝(汗...)飯不太大碗,米都算煙韌~超失望,好厚至真,我在長沙灣保安道食開那間豬扒麵塊豬扒一定薄過它!

我倆公婆去食,只點一個[吉列黑豚豬柳定食]$168和[吉列薄豬柳]$108

[吉列黑豚豬柳定食]有4件豬柳,份量OK,但豬柳又瘦又鞋,一點JUICY感都冇,唯一好處是粉漿不太厚,和吃完豬柳不用挑牙,沒有泎...可是椰菜絲極少,切得不平均,又粗又幼,醬汁又不突出; 另餐湯是紅蘿蔔味精瘦肉湯,有味精算是好喝(汗...)飯不太大碗,米都算煙韌~

[吉列薄豬柳]超失望,好厚至真,我在長沙灣保安道食開那間豬扒麵塊豬扒一定薄過它!!! o趙到我口軟,好鞋呀,乾真真,一定要勁點朱扒汁,如不是都不知怎放入口... 豬扒來到的時候待應又問我奇怪問題了,拿著刀問我切不切?我說切丫唔該,她又走回counter拿叉子幫我切... 待應其實很有禮貌,但還未熟手......

還有鄰座的先生叫待應加點椰菜絲,那待應真的只加一點點(少得令人O嘴),之後再添些的時候,待應又不小心弄得椰菜絲四圍飛,拿不穩那夾子啊!搞到滿地都是.....=_=

提一提朱扒汁一定不及Tokinchi好味,沒有芝麻磨,不好玩........

肚餓就真係唔好黎食, 係門口又要等位就預左, 但入到去order 完都等左我半個鐘, 好彩唔肚餓o者, 唔係真係餓死左........

後來我留意到鄰坐的2人枱結帳後10分鐘也不安排入坐,但門口仍是勁多人排隊.....

前幾日去食iSQUARE浪漫館吉列豬仲平仲好食!

這個價錢真的不值呢~
每枱都有醬汁放在枱面
吉列薄豬柳,上枱先幫你切
都唔薄既.......
吉列黑豚豬柳定食,炸得金黃色好像好味似的....
但又瘦又鞋冇肉汁,好失望啊!
2009-12-29
吉列薄豬柳,上枱先幫你切
  • 白飯
2009-12-29 3 瀏覽
食開tonkichi的我知道有間過江龍落地香港,立即去試試,由於懷著比較心態結果失望而回。先講地點,K11位置優越地鐵上蓋,可惜梅林舖位隱蔽,在地鐵入商場B2經過九曲拾三灣先搵到條電梯上到B1,星期日晚等了30分鐘就入座,還可以;店鋪不大,一邊係BAR台,另一面係餐位,本人兩公婆被安排BAR台,its fine, 點了一份黑豚扒及黑豚柳,即叫即炸,期間眼見前面師父在準備魚生,係雪櫃把食物取出切割,奇怪點解唔帶上手套,可怕的是那師父手捆黑邊,oh my god...隨即聽到傍邊個食客細細聲同友人講"唔係禁污糟呀!',好彩我無叫魚生嗟;視線轉到另外一位師父把那塊黑豚拿出給另外師父處理,隨即無洗手就拎起個碗"畢湯",大佬可唔可以洗個手先呀,雖然係日本黑豚,始終係生野嗎。15分鐘後2個set上台啦,好肚餓立即試食,個miso湯ok 呀,同其他地方唔同,放了豬肉及蘿蔔褒,好飲;再試下生菜絲,個d沙拉油完全唔得,菜絲切得唔夠幼細;主菜啦,份量無tonkichi大件,睇落還可以,食落就...老婆即刻話總之去返tonkichi排隊啦,當時我只求食飽個肚,同個staff講想添飯及生菜,我記得tonkic

先講地點,K11位置優越地鐵上蓋,可惜梅林舖位隱蔽,在地鐵入商場B2經過九曲拾三灣先搵到條電梯上到B1[如果在地面加拿芬道入口便直到],星期日晚等了30分鐘就入座,還可以;店鋪不大,一邊係BAR台,另一面係餐位,本人兩公婆被安排BAR台,its fine, 點了一份黑豚扒及黑豚柳,即叫即炸,期間眼見前面師父在準備魚生,係雪櫃把食物取出切割,奇怪點解唔帶上手套,可怕的是那師父手捆黑邊
,大佬可唔可以洗個手先呀,雖然係日本黑豚,始終係生野嗎。

,同其他地方唔同,放了豬肉及蘿蔔褒,好飲;再試下生菜絲,個d沙拉油完全唔得,菜絲切得唔夠幼細;主菜啦,份量無tonkichi大件,睇落還可以,食落就...老婆即刻話總之去返tonkichi排隊啦,當時我只求食飽個肚,同個staff講想添飯及生菜,我記得tonkichi staff一見你個碟無菜或飯就主動問你要唔要,佢地夾生菜個鉗好精緻,好似兩支牙籤,每次只可夾些少,仲整到天一半地一半。

我地右手邊那對情侶都好pro阿,一邊食一邊不停影相,樂在其中,最後仲叫多幾份豬扒打包,如果佢地有食過tonkichi仲會唔會禁雀躍呢?

最後一句,唔需要特登去,唔好比較,行行下街當試下新野,同朋友仔開開心心食餐飯囉!
2009-12-27
(非會員)
2009-12-28 8 瀏覽
本人第一次有動力去寫食評 因唔想再有人因為睇完飲食男女同佢既所謂日本三代老字號而中招 (但亦有可能因剛剛開業才如此失敗, 但本人一定唔會再試)一家人去食 (我同老婆&仔仔), 7點到都幾多人 等左40分鐘坐低想問侍應 吉烈海鮮set 有咩 枱上有個侍應鐘(同伊呂波一樣) 禁左三次d侍應經過都冇理過 開口叫算 (放個鐘黎玩d客定裝飾) 佢話有 蝦x2 蠔x2 帶子x2 HK$178 (甘低食)但侍應話冇晒蠔 比三文漁 (老婆話ok都試下)最後叫左 吉烈黑豚豬扒set HK$158 吉烈海鮮set HK$178吉烈海鮮set 到先 有兩隻蠔(又玩我)蝦好細隻 比Tonkichi細一半蠔好一般帶子一般吉烈黑豚豬扒set 大件事1. 食左最邊個件(已cut開) 有三份一係肥膏 (吉烈肥膏)2. 想食第二件時發現全部豬扒有一部份係粉紅色 (半生熟豬扒)再搵侍應同佢講你d豬扒未熟 佢有禮貌地話換過比我 但已經冇晒心機(吉烈肥膏+半生熟豬扒) 我話你幫我取消佢算 佢有問我換唔換其他野 甘既食物質素 都係算啦 (一間新開&少少高檔既餐廳, 發生客人退貨甘既事, 居然冇一個高級少少既經理過黎了解下咩事
(但亦有可能因剛剛開業才如此失敗, 但本人一定唔會再試)
侍應話冇晒蠔 比三文漁 (老婆話ok都試下)
吉烈海鮮set 到先 有兩隻蠔
大件事
2. 想食第二件時發現全部豬扒有一部份係粉紅色
(半生熟豬扒
再搵侍應同佢講你d豬扒未熟
佢有禮貌地話換過比我 但已經冇晒心機(吉烈肥膏+半生熟豬扒) 我話你幫我取消佢算 佢有問我換唔換其他野 甘既食物質素 都係算啦 (一間新開&少少高檔既餐廳, 發生客人退貨甘既事, 居然冇一個高級少少既經理過黎了解下咩事, 有冇地方可以改善, 甘落去一定唔會係一間成功餐廳)
老婆同個仔仲食緊 見到其他枱吉烈蝦set (HK$168)隻蝦大隻過我頭先個d一陪 可能吉烈海鮮set 同吉烈蝦set d蝦唔同 頭先問個時佢又冇講 only話冇蠔 (已再冇心情問侍應)
最後老婆食生菜絲話兩隻沙津汁都好難食, 平時佢係Tonkichi會refill兩三次生菜絲, 今次居然食剩, 可想而知...
埋單 hk$180(加一) = hk$196
出左門口仲一身油煙味
有部份係open kitchen)
侍應有禮貌, 但未夠熟練
飲食男女話銀座更勝Tonkichi 我就話如果Tonkichi係一班馬 呢間銀座五班都唔知有冇 (甘多年都有睇飲食男女, 但睇過其他食評都有質疑呢本雜誌既公信力, 大家小心佢d介紹)
P.S. 今次第一次寫食評用左一個鍾頭多d 原來都幾倦 平時食飯都會先睇下其他人既食評 好多謝其他人付出甘多時間同心機去寫食評

2009-12-28
(非會員)
睇雜誌話呢間係日本開嘅分店,幾有期望咁去咗。等咗差唔多半個鐘先有位。點咗有"梅林推薦標語"嘅豬扒定食同豬柳定食,仲點晒貴DD嘅黑豬添!點知啲嘢嚟咗,嗰豬扒同豬柳睇落已經唔係好掂,炸到好啡色,炸粉又唔夠厚又唔鬆軟。先食咗豬柳,勁唔得,又硬又乾。平啲個豬扒反而好啲,冇咁乾。價錢又一啲都唔平,水準又只不過係中價貨咁,冇必要嚟,仲要等咗咁耐,錯哂。都係去翻銅羅灣世貿/尖沙咀廣東道個間炸豬扒好好多(價錢都係差唔多)!

2009-12-27
孖G妹同保羅十多年前係日本食過吉豬後,就一直係吉豬發燒友,都有200度燒,當知道有82年歷史的銀座梅林進駐尖沙咀,立即度出聖誕日前往試食!由於擔心勁多人,因此在七時前去攞位,等了一會,就有得入去啦,但就要坐bar枱,無所謂啦,坐bar枱反以就見到師傅們的廚藝!之後已有很多人在排隊!我同保羅坐低後無耐,二話不說就order了兩個招牌菜啦!孖G妹叫了吉列黑豚豬柳定食!而保羅就叫了滑蛋豬柳大碗飯!好心急急急急急急................................呀!等呀等,等呀等!可能今日多人啦,都等了20至25分鐘才有得食!都有點耐架!所以扣分!孖G妹開動啦!吉列黑豚豬柳定食開動啦!定食賣相幾好喎,夾起第一舊咬落去,Oh..No!唔係好咬得開.........,一d都唔鬆化,肉質唔鮮美,..........失望!失望!大失望!超級失望!跟住食嗰幾舊都係咁........!Why???碗飯都ok但已經攞到凍哂啦.....!唯一好味係麵豉湯,不是溝出來,加埋肉及蔬菜煮出來,好味!保羅等咗好耐才有滑蛋豬柳大碗飯!會否好d!嗰樣係幾好!豬柳都係唔係咁鬆軟,但就有好幾件。而大碗飯最重要

孖G妹開動啦!吉列黑豚豬柳定食開動啦!
定食賣相幾好喎,夾起第一舊咬落去,Oh..No
!唔係好咬得開.........
,一d都唔鬆化
,肉質唔鮮美
,..........

唯一好味係麵豉湯
,不是溝出來,加埋肉及蔬菜煮出來,好味!

保羅等咗好耐才有滑蛋豬柳大碗飯!會否好d!
嗰樣係幾好!豬柳都係唔係咁鬆軟,但就有好幾件。而大碗飯最重要是醬汁,面頭那浸係ok,但食到碗飯中間開始已經無哂汁,乾淨淨....
啦!

我想孖G妹唔會再去香港的梅林啦!

環境及食物賣相都很有日本感覺,但食物質素實在不能接受!

定食價錢百多元以上一個,好味的話係抵食,但以這些質素就真係唔得!

唯一好處係一定食得包!定食的椰菜絲及飯可以添食!大碗飯亦很大碗!
2009-12-25
  • 麵豉湯
2009-12-26 19 瀏覽
本身係好懶唔會寫食評,但今次唔寫唔得!去開尖東果邊,又見雜誌介紹就去左e間吉列專門店(唔係去尖東我一定去廣東道果間試)等位都等左大半個鐘,我兩個人同時間仲有兩pair一齊坐低,未坐低即叫,一個吉列海鮮一個吉到豬柳(黑豚),當時19:15,侍應都同我地講吉列要等起碼15mins,ok無問題等到19:35先黎碟沙津,都無問題,轉頭黎埋個吉列海鮮定食跟住見到個肥侍應捧住個餐(應該是我的吉到豬柳),去錯隔離,但人地話無叫我示意可能係我,但佢聽唔到,我即刻問第二個侍應,佢話CHECK CHECK,跟住見到個肥侍應捧住同一個餐去左老遠個張檯,第二個侍應就同我講,幫你追左炸緊果個吉列海鮮食完,又加左幾次菜絲(每次加菜絲我都追),見住同我入黎果兩Pair人都食雪糕我20:02再吹(第5次),我就俾多15分鐘你,你地話要炸15分鐘當我吹第5次時,我見到有pair人剛坐低遲我少少叫我到20:18再問(果pair人d野食已經到),佢先話漏左單,已炸緊.........火都黎埋.......我話20:20唔到我埋單走,卒之都係到唔到.最後佢地話請我地食,但個侍應講我唔好,話"我地請你,你唔洗俾$,無所謂"個感
本身係好懶唔會寫食評,但今次唔寫唔得!
等位都等左大半個鐘,我兩個人同時間仲有兩pair一齊坐低,
未坐低即叫,一個吉列海鮮一個吉到豬柳(黑豚),
等到19:35先黎碟沙津,都無問題,轉頭黎埋個吉列海鮮定食
當我吹第5次時,我見到有pair人剛坐低遲我少少叫
我話20:20唔到我埋單走,卒之都係到唔到.
個感覺好HARD FEELING.

講返個吉列海鮮定食,吉列個皮偏硬,食落有點油,炸GE材料OK,但好細舊
我食過銅鑼灣果間,又食過旺角女人街"十XX"
個排名係 銅鑼灣 > > E間 > 十XX
既然錢唔差得多一定去銅鑼灣果間

服務態度其實算OK,但做唔到野,成班人走來走去都唔知做咩,好似破緊地獄
問佢地成日都話炸緊,唔好意思,都唔係有心幫我追,又唔識處理E D特別事項
雖然最後係FREE左俾我,算做返少少野,但成個過程真係做得好差好差........

環境,坐係幾舒適,但千祈唔好坐入面,好大油煙,抽氣未做得好,走果時成身油煙味

未食過一餐飯咁谷氣,有生之年都唔會再去............
等左好耐先黎一碟沙律
2009-12-25
2009-12-26 81 瀏覽
自從城中女神於尖沙咀凱悅下嫁飲食界才俊後,西打便著眼留意這家新酒店。某日在網上surfing間,看到openrice介紹這個以藝術飲食購物新空間,連著尖沙咀凱悅的新商場K11。K11還引入了不少著名食店用作打響招牌。西打最看上的是有著八十多年歷史的炸豬排老店:銀座梅林!自從在台北吃過超好吃的杏子後,西打已經謝絕在香港再吃炸豬排。看著八十多年老號的名字,西打又心動囉。本來打算平安夜去造訪一次,可惜太多人。最後改成...聖誕日的...下午茶!真的好可怕...怎麼會有人下午茶去吃炸豬排!K11這個新商場真的座擁尖沙咀的最佳地利。尖東站可於N4出口直達底部。在尖沙咀站則於D2出口到地面,幾步之遙便可到達K11的地面層。座下便看到店內以紫色為主調的筷子套和衛生紙。珍豚美人,好美的名字餐牌中介紹豬排從豚肉、麵包糖、油都是一等一。棉實油這個是很多高級卸妝油的主要成份。吉列醬汁是店家秘製,味道大家可能習以為常...其實於1927年由銀座梅林首先研發出來,此店的來頭可真不少。雖是下午茶,但不會放過最有名的食材。點了一份吉到豬排定食 (黑豚) HK$158,比城中名店Tonkitsu還要便宜一點點。再多點

雖是下午茶,但不會放過最有名的食材。點了一份吉到豬排定食 (黑豚) HK$158,比城中名店Tonkitsu還要便宜一點點。再多點一份路人甲最愛的炸薯餅

坐在板前位置看著師傅細心處理食材,不消一會便送了炸薯餅上來。

炸薯餅 HK$28

有兩大塊的炸薯餅,份量還滿多的。
同樣也有椰菜絲供應。
非常好吃的椰菜絲,每次吃這種炸豬排,有一半時間都在拼命的啃椰菜絲。又甜又清爽。

馬鈴薯蓉非常幼滑,混入了洋蔥小顆粒,香氣提昇了不少。外皮鬆脆無比,一點油膩感都沒有,不輪是任何一方面都是上等貨色。

吉列豬排定食 (黑豚) HK$158
除了豬排還有白飯(可添吃),圓圓的珍珠米,又香又甜,單是攦一把豬排醬汁,已經以吃幾碗了。

麵豉湯非常精彩,除了麵豉還加入了很多蔬菜和肉片,整道湯濃郁到不得了。

用上鹿兒島上等黑豚豬排,醮上蛋漿和特製的麵包糠後,再以上等棉實油高溫炸熟,送上來還熱騰騰的卻沒有丁點油滲到碟底,好吃又不會膩。

外皮香酥脆口,黑豚肉帶著獨特的肉香。雖然經過油炸,肉汁還是鎖死在肉裏,非常甜。唯一缺點是,可以再把時間減個三十秒,讓豬肉多帶一點粉紅。還有一點,整塊豬排較邊的位置,有點帶根,可以一拼先處理掉。

總計:HK$205

哈哈哈!一頓下午茶就吃了HK$205,西打也覺得自己有點瘋。不過,能夠搶在報紙雜誌介紹前先造訪一次,就很值得。不然,西打相信一個月後,可能要排一個多小時又吃到。

挾著八十多年老號的名銜殺到香港,銀座梅林品質的確很不錯,價位還要比一般的炸豬排店相宜。地點甚至服務都是上佳,相信是會紅起來的!大家有機會就早點去吃啦...

延伸閱讀:
炸薯餅
炸薯餅
十二月二十四日 (星期四)平安夜聖誕前夕,獲公司追加額外假期一天!老公仔一早訂了聖誕巨獻"阿凡達",而且是尖沙咀I-Square的IMAX 3D版...剛巧附近的K11開幕,聽說有吉列豬扒始袓來港開分店我們毫不猶豫,決定在這大好日子一試究竟可能是新開張,而且我們來到時約十二時許,不用等位服務員先問我們想坐Bar枱或普通食桌,我們聽說這裡的坐位有門簾,於是想一試,誰知門簾內還有其他兩張食桌,有點失望,早知坐Bar枱看師傅表演好過銀座梅林-我們都聽過它的大名,是日本數一數二的吉列豬扒專門店如今可以在香港試到,真是一大榮慶吉列豬扒或許對香港人不是什麼陌生的事其甜中帶酸的專用醬汁,香港人也試過多次一問之下,原來是銀座梅林的發明,果真大有來頭據師傅所講,所有吉列醬汁都是由日本運來,即是我們吃到的,就是在東京所吃到的知道這裡出名吃豬扒,我和老公仔都不約而同選了豬扒定食我選了白豚吉列豬柳定食,而老公仔則點了黑豚吉列豬扒定食白豚吉列豬柳定食採用了宮崎出產的白豚,豬柳用了較少油少筋的部份吉列豬柳炸得外脆而內嫩外面富口感,很香脆之餘,炸得肥而不油膩而內裡的豬肉仍保持豐持的彈性,絕不嚡口肉香而豬肉味濃,配上
十二月二十四日 (星期四)

平安夜聖誕前夕,獲公司追加額外假期一天!
剛巧附近的K11開幕,聽說有吉列豬扒始袓來港開分店
我們毫不猶豫,決定在這大好日子一試究竟

可能是新開張,而且我們來到時約十二時許,不用等位

如今可以在香港試到,真是一大榮慶

吉列豬扒或許對香港人不是什麼陌生的事
其甜中帶酸的專用醬汁,香港人也試過多次
一問之下,原來是銀座梅林的發明,果真大有來頭

知道這裡出名吃豬扒,我和老公仔都不約而同選了豬扒定食
我選了白豚吉列豬柳定食,而老公仔則點了黑豚吉列豬扒定食

白豚吉列豬柳定食
採用了宮崎出產的白豚,豬柳用了較少油少筋的部份
吉列豬柳炸得外脆而內嫩
外面富口感,很香脆之餘,炸得肥而不油膩
而內裡的豬肉仍保持豐持的彈性,絕不嚡口
肉香而豬肉味濃,配上特製的吉列醬汁,簡直是一大樂事

黑豚吉列豬扒定食
黑豚肉特別插上了旗仔,很可愛
據店員所說,黑豚採用了鹿兒島出產的
這些豬隻都以薯仔為飼料的,可餵"高豬一等"
取自精選部位的黑豚肉,自然亦異常美味
肉質甜而軟稔,還有少許肥膏,更添口感

這裡炸豬扒的方法十分講究,細如麵包糠,油亦是嚴選的
尤其是炸油,採用了綿子油,所以不會有油溢味
而麵包糠則是無糖的,令到肉質乾爽而不膩

套餐包了越光米,麵豉湯和沙律
越光米富飯香,精盈通透
麵豉湯則很濃,而且用料十足
沙律則是最普通的,不吃也罷

這裡還有其他吉列菜式如海鮮,鰻魚,蠔等等
較特別的則有梅林豬扒三文治,下次來一定要試

吃過本地很多間吉列專門店,如吉列豬扒專門店,豚組等等
都比不上銀座梅林,東京第一,果然名不虛傳!
多謝你,我們有一個難忘的聖誕假期
店的環境,建議坐Bar枱
精緻的豬柳
2009-12-24
午餐
店的環境,建議坐Bar枱
精緻的豬柳
2009-12-25 18 瀏覽
新開無耐人小小唔多駛等就有位啦睇餐牌都唔多駛諗就決定要吉列黑豚豬扒定食(黑豚加廿蚊)同埋梅林特選豬柳飯先黎既係吉列豬扒定食豬扒好厚身頭尾兩邊比較肥小小中間就全部瘦肉頭尾可能有D肥肉既關系肉質好多汁又唔"鞋"但係中間幾舊淨瘦既就好硬下,雖則佢係硬不過都唔"鞋"既再黎既係梅林特選豬柳飯呢個等左好耐先黎,可能係得一個日本師傅係到整要等得耐小小面頭一隻半熟蛋加上自家炮製醬汁,已經可以撈晒成碗飯至於件豬柳比豬扒薄身,所以無咁硬實實食落又唔太乾身,合格有餘
新開無耐人小小唔多駛等就有位啦
睇餐牌都唔多駛諗就決定要吉列黑豚豬扒定食(黑豚加廿蚊)
同埋梅林特選豬柳飯
先黎既係吉列豬扒定食
豬扒好厚身頭尾兩邊比較肥小小中間就全部瘦肉
頭尾可能有D肥肉既關系肉質好多汁又唔"鞋"
但係中間幾舊淨瘦既就好硬下,雖則佢係硬不過都唔"鞋"既
再黎既係梅林特選豬柳飯
呢個等左好耐先黎,可能係得一個日本師傅係到整要等得耐小小
面頭一隻半熟蛋加上自家炮製醬汁,已經可以撈晒成碗飯
至於件豬柳比豬扒薄身,所以無咁硬實實
食落又唔太乾身,合格有餘
聖誕節
這是我第一篇食評,開張大吉!昨晚平安夜,最好揾的無得book枱又坐唔得耐嘅地方食飯,又可以行下新嘅K11,銀座梅林自然是首選!等咗一陣就有位,我和個fd坐counter位,叫咗豬扒三文治($68),吉列黑豚豬扒定食($158)和吉列海鮮定食($178)share嚟食.豬扒三文治 : 夾住塊豬扒薄薄哋,肉質鬆軟,加埋自家豬扒汁,幾好味.吉列黑豚豬扒定食 : 很大塊嘅豬扒切成六件,麵包糠炸得很脆,塊豬扒邊位和中間有一層肥肉,所以食落唔會乾噌噌,滿口油香,但我嫌塊豬扒太厚!不過$158算抵食.吉列海鮮定食 : 蝦,蠔和帶子各兩件,全部唔合格!!!麵包糠太多,蝦細隻;帶子又薄又實,(脆)皮肉分離,好難食!!!蠔細唔juicy,Tonkichi好好多.定食碗白飯"削"咗啲,浪費咗啲珍珠米;豚肉麵豉湯就勁好飲!唔見個日籍廚師;侍應很有禮貌,服務唔錯.
這是我第一篇食評,開張大吉!

!!!蠔細唔juicy,Tonkichi好好多.
定食碗白飯"削"咗啲,浪費咗啲珍珠米;豚肉麵豉湯就勁好飲!

唔見個日籍廚師;侍應很有禮貌,服務唔錯.

2009-12-24
2009-12-24 31 瀏覽
U know, I really wasn't going to write my 2nd review so soon, but to give the shop a bit more time - but seeing how someone below obviously belonging to the Restaurant Group decided its cool to HELP their restaurant by copying my previous review then re-adjusting the 'score', I will then have no hesitation either to write about my 2nd visit, WARTS & ALL. Since coincidentally, I happened to brought along a friend to here on another occasion already after that visit, on good faith and to introduce their new shop, even though I personally wasn't that happy with my last meal:

****************************
BLACK PORK KUROBUTA FILLET SET:
In case you were wondering if I would be fair in this review, in light of what happened underneath, I can assure you this is 100% how we really felt, without exaggeration. Afterall, there is no point in lying as it'll ultimately be uncovered.
The Kurobuta Fillet Version, as opposed to the Loin version I had last time, was over-cooked and tough, even chewy.

Comparing this to the YOKOHAMA ROMANKAN'S version is like the difference between night and day! Over there despite not using Kurobuta, it was slightly moist, almost tender. Here it took efforts to pull the stringy meat apart!
The batter this time didn't really come off loosely, as what I heard from other Openrice contributors, but ultimately this was quite hard and rubbery. Let's just say, it was disappointing vs the hype. Not a bit of juiciness detectable, despite this being the usually softest fillet/tenderloin part! SCORE: 2.5/5

TOMATO SALAD:
This was peeled already and quite refreshing, but came with a whole heap of Garlic-based taste which over-powered the tomatoes a bit! As my friend would put it accurately - it lacked real tomato taste, but the supporting garlicky sauce was interesting I guess... The shredded lettuce underneath meanwhile, were slightly too soggy. The tomato could do with a bit more ripeness and sweetness. SCORE: 3.5/5

*************************************
I DON'T EVEN KNOW WHEN THIS PLACE FIRST OPENED, I JUST CAME ACROSS IT BY ACCIDENT 1 DAY. BUT ITS ALREADY BEEN NEARLY A WEEK BETWEEN MY 1st AND 2nd VISIT. IF THIS SHOP DOESNT IMPROVE MAJORLY SOON, I DON'T THINK IT WILL SURVIVE FOR MUCH LONGER - DOING DODGY STUFF BEHIND CUSTOMERS BACK AND NOT LISTENING TO CRITICISM. BESIDES, I HAVE HEARD I AM NOT THE 1ST CUSTOMER TO HAVE COMPLAINED.

I HAVE HAD BETTER TONKATSU'S AT 石山、元気一杯, 板前四季, 大戸屋 AS OF LATE, TONKICHI & OBVIOUSLY ROMANKAN YOKOHAMA. I HAVE EVEN MADE A BETTER VERSION MYSELF BEFORE, ANYONE ON MY FACEBOOK WOULD HAVE SEEN THE PHOTOS... THIS TIME AROUND - IT REALLY WASN'T GOOD ENOUGH. MY FRIEND WAS CLOSE TO ASKING ME TO REFUND HIS MONEY, FOR TAKING HIM HERE FOR TESTING!

Tough, Stringy & Dry... Below Par for a Fillet!
Tomato Salad a bit Garlicky, missing Tomato Taste!
2009-12-24 21 瀏覽
每年做冬都會頭疼吃什麼好 今年本來是酒店buffet的 不過看到新商場K11開了一家炸豬扒店 就去試囉原來K11就是在名鑄下面 怪不得店都是高檔的K11的門口太多 明明走到B1層卻只看到market place 找了一回才知道是從另一個入口乘扶手電梯下去. B1層的那邊只得這一家店 門口還有電梯梯直達地鐵本來想點吉列黑豚豬柳定食 豬扒定食和其他小食 不知是賣的太好還是備料不足 竟然沒有豬扒定食 奇怪 菜單上也不是太多款式 為什麼簡單的反而沒有 就連某些小食都沒能提供 如果還在試業的話應該在店外說明呀炸粉好鬆脆 眼見有五位師傅在bar檯前一直在炸呀炸的 應該一定是夠新鮮 肉質不錯 不過以味道及價錢來說我會比較喜歡tonkichi的 同樣是一百多元的定食 那邊的水準比較好一點 可能這邊比較新 所以覺得座位好舒服 雖然沒有什麼privacy可言 客滿的時候也沒有太吵耳 畢竟食客大多是白領型的吉列海鮮定食內含大蝦X2 帶子X1 魚柳X1 蠔X2 價格可接受 味道也不錯定食的湯令我覺得驚喜 有蘿卜有肉塊 不是一般濃濃的味噌味服務方面算不

原來K11就是在名鑄下面 怪不得店都是高檔的

定食的湯令我覺得驚喜 有蘿卜有肉塊 不是一般濃濃的味噌味

服務方面算不錯 希望不是只因為還是新開的關係吧 店員會自動幫忙添加菜絲

值得再去吃

豬扒醬汁+兩款沙拉醬汁
吉列黑豚豬柳定食
黑豚豬柳橫切面
2009-12-23 12 瀏覽
, 很多年前响日本食過, 看雜誌時看到他們在香港開店, 便去試試看.未去前還在擔心要排長龍, 但最後完全不用等, 可以因為k11還不是太多人識去啩.看完menu, 點了一個吉列豬扒定食& 吉列豬柳定食 ( 侍應問我們要白豬還是黑豬, 我們選了白豬,因為平時我也常去買日式超市的日本豬肉, 個人覺得黑豚跟不是黑豚好像沒太大分別...哈, 都是很美味, 可能日本豬本身都很高質素吧).有些surprise 他們的價錢還要比另外幾家便宜一點, 還以為要很貴.先飲miso soup, 好有水準, 好甜, 好好味.再吃沙律菜....好像一般...我喜歡tonkichi那種多一點, dressing 也不是太出色, 但ok.主角豬扒跟豬柳炸得好好!!! 不會炸到很厚的麵包糠, 剛剛好! 超水準.肉味很重,很香. 油份對我來說也是剛剛好.白飯很好食, 應該是用日本米吧.不過全個set的份量好像少了一點 ( 比起其他吉列豬扒店) , 而且沒有很好玩的芝麻~~~~~

先飲miso soup, 好有水準, 好甜, 好好味.
肉味很重,很香. 油份對我來說也是剛剛好.
白飯很好食, 應該是用日本米吧.

2009-12-19