2011-04-16 12 瀏覽
第一次光顧, 一進去, 環境擠迫,台跟台之間近到不行. 坐下後好久都不給水,朋友想要暖水,服務生給了一杯很燙的滾水!問她有沒正常溫度的開水, 她說要買的,最氣人的是態度很差, 很不耐煩! 食物等了好久,35分鐘之後, 第一次催單, 朋友的意粉先來, 但意粉已經涼了, 味道又清淡; 朋友吃了一半都不想吃了. 我order 的飯還未有到, 整整等了45分鐘多,才來了杯Matcha Hazelnut latte 淡得好像水一樣, 沒有味道, 這是四十多塊應有的水準嗎? 還虧說是Cafe......! 最後因為太久了, 我不知道服務生在敷衍我到什麼時候, 飯沒來, 那杯所謂的 "latte" 也差不多剩下一整杯, 肚子餓著埋單走了... 食物,飲品以至服務都沒誠意... 我和朋友都很失望, 相信不敢再來了!

2011-04-04
2011-03-05 13 瀏覽
約咗成幾個月的聚會終於响今晚諾承估唔到哩個 Friend 都好有 taste介紹咗哩間清幽又景美的食店食物質素及價錢更是可喜Good Order煙三文魚沙律沙律 = 簡簡單單新新鮮鮮的材料, 已經很不錯有綠 (生菜) 有黃 (芒果) 有橙 (煙三文魚) 的顏色總令人心神寧靜 !! 加一些酸汁更是醒神之作黑豚肉PIZZA = 其實只是將黑豚肉粘在一個圈形薄脆餅上所以千萬不要用意大利PIZZA的弄法, 來看待這片黑豚肉PIZZA但黑豚肉真係好淋, 而且我好少用 juicy囄形容豚肉今次就唔同…… D黑豚肉真係好juicy溫泉蛋煙肉忌廉意粉 = 個Friend的推介 原來佢响希臘吃了一次就已忘不了溫泉蛋攪拌在意粉上, 我都是第一食煙肉同意粉都帶有超濃的忌廉味 好 cream!! 對我來說好膩, 飽的感覺很快就達到朱古力綠茶 (My Friend) + 芒果汁 (Mine)其實整晚可以咁响維港的夜景下食晚餐可能 book 好貴嘅高級餐廳都係咁同等 Sea View
約咗成幾個月的聚會終於响今晚諾承
估唔到哩個 Friend 都好有 taste
介紹咗哩間清幽又景美的食店
食物質素及價錢更是可喜

Good Order
煙三文魚沙律沙律 = 簡簡單單新新鮮鮮的材料, 已經很不錯
有綠 (生菜) 有黃 (芒果) 有橙 (煙三文魚) 的顏色
總令人心神寧靜 !! 加一些酸汁更是醒神之作

黑豚肉PIZZA = 其實只是將黑豚肉粘在一個圈形薄脆餅上
但黑豚肉真係好淋, 而且我好少用 juicy囄形容豚肉
今次就唔同…… D黑豚肉真係好juicy
煙三文魚沙律沙律 & 黑豚肉PIZZA
溫泉蛋煙肉忌廉意粉 = 個Friend的推介
原來佢响希臘吃了一次就已忘不了
溫泉蛋攪拌在意粉上, 我都是第一食
煙肉同意粉都帶有超濃的忌廉味
好 cream!! 對我來說好膩, 飽的感覺很快就達到

其實整晚可以咁响維港的夜景下食晚餐
可能 book 好貴嘅高級餐廳都係咁同等 Sea View
維港夜景 + 美食
2011-03-03
煙三文魚沙律沙律 & 黑豚肉PIZZA
維港夜景 + 美食
2011-03-05 35 瀏覽
是日和姨媽到了尖沙咀,在行街前想先吃少少東西,就到了The one商場內覓食。看了幾間餐廳的餐牌也沒有合心水的,最後見這家的set lunch有飯和意粉等,就選了這家午膳。餐廳走簡約的設計,內有不少向街外的玻璃,充足的自然光令餐廳光猛明亮。姨媽原想選擇set lunch menu中的天婦羅炸蝦蒜香意粉,但剛好見送去另一枱的實物又好像不太好,最後她散叫了menu內的沖繩溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉,另外再加42元轉set。南爪湯小小的一杯南爪湯,有香滑的質感但南爪味不突出,不過有餐湯但又沒有餐飽提供,所以好像欠缺了什麼似的。和風燴牛肋條飯內有數件蔬菜和牛肋條,用一個小鐵鍋奉上,賣相都幾好。牛肋條炆得唔韌夠淋,而個汁的味道是挻不錯的,可能有用蕃茄所以帶一點微酸的味道,送飯一流。沖繩溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉姨媽不太滿意這意粉的賣相,和menu內的圖片差太遠了,她千叮萬囑要我影低menu和實物的差別。她也覺得原本想叫的那個炸蝦意粉可能比這個carbonara更好,只是全靠那沖繩溫泉蛋的味道搶回一點分數。我試了這意粉一口,意粉都煮得不錯的,可以嘗到香濃蛋香味,如果creamy一點就更好了。當抺茶戀上咖啡冰加
Lunch menu
南爪湯
和風燴牛肋條飯
理想是美好的
現實總是殘酷的
沖繩溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉
當抺茶戀上咖啡冰
加15元可以選舉特飲,我選了這抺茶咖啡mix。飲完現在寫已經沒有印象,只記得內裡是真的用上了咖啡製的冰。

這個價錢在尖沙咀都不算便宜,味道等等也只能算是不過不失,同樣的價位相信能有更多更好的選擇。我會覺得類似風格的UCC也比Suzuki好,所以應不會再來。

P.S. 此餐廳不供應清水,只有枱上那支16元的礦泉水提供。
2011-02-27
Lunch menu
理想是美好的
之前上網買左張coupon,所以今日中午去食,但係都幾失望.....(如果係正價,我地唔會黎食)以呢個價錢,尖沙咀太多選擇.入到去,坐低,水都無一杯(原來要畀錢買$16一支水)午餐(包括-餐湯,house drink(house drink 可以加 $15轉飲其他飲品)我叫左-($68)天婦羅蝦蒜香意粉-份量一般,買相可以,但係d意粉太硬太乾....no good另外我老公叫左-($68)和風牛勒骨飯.呢個飯老公話味道唔錯,d汁幾好食....但係份量都係不多.....服務麻麻地,全都黑口黑面.......
入到去,坐低,水都無一杯(原來要畀錢買$16一支水)
服務麻麻地,全都黑口黑面.......

2011-02-24
午餐
2011-02-06 2 瀏覽
第一篇食評就要彈人,真係唔想,不過真係覺得呢間野唔惦!呢間野認真唔平,如果食得開心都冇乜所謂,至慘係佢唔好食兼服務差,咁就超唔抵!我同老婆要咗個二人Tea Set,要成$148,仲要只包一種乜野蘋果茶,飲其他野每杯加$20!問佢有冇熱嘅,佢好唔禮貌咁話果汁梗係凍架啦!我地未黎得及反應,位姐姐已經好唔耐煩咁話你叫咗個set先啦,野飲諗清楚先叫!OK,我地諗清楚先,結果都係每人加$20轉咖啡。講下個set,佢其實都唔少野食,不過:吉列炸蝦:好脆,但粉多過蝦吞拿魚飛碟:乾爭爭,個樣又唔靚魚籽酥皮盒:得啲好似漿糊嘅汁,唔多見魚籽,冇味!燒雞翼:好似蜜糖鼓油雞翼咁,濕立立,又唔香吉士泡芙:淋晒,冇味士多啤梨pan cake:硬,凍,味道一般埋單$207.8 姐姐同我地講,唔夠$250,冇得簽咭!冇可能會再幫襯!
第一篇食評就要彈人,真係唔想,不過真係覺得呢間野唔惦!

問佢有冇熱嘅,佢好唔禮貌咁話果汁梗係凍架啦!

講下個set,佢其實都唔少野食,不過:
吉列炸蝦:好脆,但粉多過蝦

吞拿魚飛碟:乾爭爭,個樣又唔靚

魚籽酥皮盒:得啲好似漿糊嘅汁,唔多見魚籽,冇味!

燒雞翼:好似蜜糖鼓油雞翼咁,濕立立,又唔香

吉士泡芙:淋晒,冇味

士多啤梨pan cake:硬,凍,味道一般

埋單$207.8 姐姐同我地講,唔夠$250,冇得簽咭!

冇可能會再幫襯!
2011-02-06
2011-01-06 13 瀏覽
此餐廳服務態度一般,食物質素其實都可以,但問題在於最基本問佢攞杯水,個waiter竟然同我講暫時未有,要用$16蚊買佢所謂gei蒸餾水,食物價錢,勁唔底,仲要加成$42蚊有杯250ml gei所謂無南瓜味ge湯,最生氣的是,我個朋友生日,買個蛋糕切餅費收成$100元,放低果一刻又唔講woo,個waiter最後埋單,連$30蚊都唔找,掛住傾計
2011-01-03
慶祝紀念
生日
2010-12-23 7 瀏覽
難得的假日便任性地來一個late lunch, 下午二時多還在尖沙咀優遊自在地找地方食昼. 前一天晚上在友人家中開火鍋聚會, 因高興吃多了, 肚皮好像還沒有完全恢復, 所以想找清淡點吃. 在街上逛了幾圈還沒有決定, 抬頭一看眼前正好是the one, 便進內碰碰運氣. 走到4/F餐廳層, 有各式各樣的選擇, 但最吸引我視線的是陽光感十足的suzuki 因午餐的高峰時間已過, 下午茶時間又未開始, 可以隨意挑選坐位, 於是選了靠窗位置, 還特意坐在面向落地窗的一邊, 好舒服, 好溫暖~ 突然感覺肚子空空, 很想吃東西, 原來陽光是有消滯作用的 在set lunch 餐牌裡點了香蒜炒吞拿魚意粉, 隨餐附上青瓜蘋果汁和餐湯, 不用HK$60的價錢, 算是豐富了~ 先上餐湯, 如果無記錯應該是甘荀鮮蜆忌廉湯, 拿起用茶杯盛著的湯喝一口, 口感幾滑, 味道亦OK, 合格.接著的意粉亦滿意, 意粉炒得乾身爽口, 切碎的蒜頭散發著陣陣蒜香, 雖然祇是罐頭吞拿魚, 但配合香蒜乾炒, 感覺好好味!!青瓜蘋果汁的味道剛好可以洗掉口腔內的香蒜味~ 不知是否陽光帶來的好運, 一切都好完美~~吃罷午餐感覺還有

蒜香味十足

有清口氣作用的青瓜蘋果汁

吃罷午餐感覺還有點意猶未盡, 看看時間已經是三點多, 下午茶menu已出來了, 於是又多要了一份下午茶... 選了香芒汁心太軟和紅豆綠茶.

心太軟上檯, 急不及待用湯匙刺穿蛋糕表面, 嘩~ 裡面的朱古力醬立即乘勢湧出, 好多醬呵, 朱古力混和了香芒汁, 原來是出奇地搭配, 香芒的酸和朱古力的甜相互制衡著, 不過甜不過酸, 味道剛好!! 不消一會已把整個心太軟消滅, 愈吃愈起勁!!

爆醬心太軟

最後作為終結的紅豆綠茶雖然不怎樣突出, 但綠茶的澀配搭紅豆的甜, 仍然是絕配之選.

紅豆綠茶

有時侯環境真的很影響一餐飯的感覺, 說的不是花多少裝修費推砌出來的金碧輝煌, 而是說食客進食時心裡想要的是甚麼, 祇要找到想找的氣氛, 有時很平凡的食物也頓然變成美味佳肴
蒜香味十足
有清口氣作用的青瓜蘋果汁
爆醬心太軟
2010-12-21 13 瀏覽
個friend約食飯,喺The One樓下亂點之下就揀咗依度,個friend仲話依間算有水準。樓面侍應只有三四位,都忙於應付客人,百忙中亦意識到有客,示意要等一會,唔錯的服務態度!坐低就奉上Menu,並介紹Christmas優惠二人餐,不過要付現金,無興趣加上無咁多現金下,就睇A3 size的Menu,選擇唔多,亦唔見有特色,唯有揀一些穩穩陣陣,就嗌咗個咖哩吉列豚肉飯,個friend就嗌咗個日式燴牛腩飯。咖哩吉列豚肉飯先到,剛好夠汁,個汁有少許辣,除咗薯仔外,還有菠蘿粒,味道酸酸辣辣,幾特別,吉列豚肉就不過不失;至於日式燴牛腩飯,老實說,味道唔多覺有任何"日式"的特色,與普通蕃茄燴牛腩分別不大,勝在有牛腩之餘又有牛筋,又夠軟身!正如之前食評所言,唔嗌係唔會自動俾水,莫非D水係日本空運來港的溫泉水?!另外,睇Menu時都已發現價錢算貴,最攪笑係埋單時侍應先話"滿$250先可簽名",剛好我倆身上唔多紙幣,我倆就好似乞丐一樣籌集資金。奉勸要帶夠現金才可光顧!以咁的價錢,應該可以有更好更便宜的選擇!

2010-12-20
2010-12-08 12 瀏覽
曾經試過朗豪坊Suzuki Café的北京填鴨Pizza, 非常特別, 味道不錯, 那間裝潢亦很浪漫, 所以一直對Suzuki非常有好感. 今次因為有兌換劵而來到指定的The ONE 新開的Suzuki Café, 一嘗再嘗Pizza的心願. 由地面上位於4/F的Suzuki Café, 經過其他餐廳外面都見人龍, 但遠觀Suzuki Café外面是沒有人, 好的是不用等, 壞的是擔心水準不夠. 餐廳位於商場4/F的尾端, 扶手電梯旁, 外觀是可以的, 但地方較細, 餐廳形狀成長方形, 裡面餐枱的放置大部份是向橫伸延. 如果是坐在餐廳的最尾端, 除了旁邊, 你是看不見其他食客. 餐牌, 只是一張印有兩面的A3尺寸的餐牌, 明顯跟朗豪坊的不一樣, 再細心翻閱, 發覺沒有Pizza的選擇! 一問之下, 原來這間新店是暫時沒有提供Pizza!! 好像被”搵笨”了, 我是為了這裡的Pizza才購買這張在指定地方兌換的兌換劵…在沒有太多選擇的餐牌中, 勉強點了以下兩款為是次晚飯. 日式咖喱吉列豚肉鍋飯一上枱時賣相不錯, 白飯霧少許煙, 吉列豚肉炸得金黃色, 看似很脆口, 實質不太可口, 外

在沒有太多選擇的餐牌中, 勉強點了以下兩款為是次晚飯.

日式咖喱吉列豚肉鍋飯
日式咖喱吉列豚肉鍋飯
一上枱時賣相不錯, 白飯霧少許煙, 吉列豚肉炸得金黃色, 看似很脆口, 實質不太可口, 外層炸皮跟豚肉是分離的, 是沒有工夫的脆槳, 可以將整塊豚肉取出, 完整的炸皮圏還可以保留著.
雖然吉列豚肉做得不太好, 但也想讚一讚這裡的咖喱, 深啡色的咖喱裡有煮淋了的細細粒薯仔和紅蘿蔔, 咖喱汁沒有直接淋上飯和吉列豚肉面, 而是放在鍋邊, 明顯咖喱汁是少了一些,但我喜歡那濃稠的感覺, 味道甜中帶點微辣, 將白飯混和在一起, 雖然不是每一粒白飯都能沾上咖喱汁, 但那實在的感覺真的令人滿足. 日本咖喱跟快餐廳的咖喱不同, 快餐廳的咖喱是稀稀的, 咖喱汁面總會有一層油, 看見已有油膩和不太健康的感覺, 飯和汁的份量比例也難掌握, 汁少的話會不夠味道, 汁多的話也會令飯變得濕濕的, 就像湯飯一般, 所以我是不喜歡在快餐廳吃咖喱飯.

北海道牛乳蟹柳焗飯
北海道牛乳蟹柳焗飯
這個飯, 等了好久, 差不多二十分鐘, 我的飯也吃了一半, 他沒有期望, 只希望可以快點有飯醫肚.
這個焗飯, 牛乳汁沒有全部覆過飯面, 可以看到白飯的, 而且焗的時間不夠 (等了那麼久, 為何火喉也不夠), 芝士只呈輕輕的金黃色, 蟹柳不是連汁一起焗, 是在飯焗好後將兩條蟹柳交叉放上面層,還有幾絲疑似觸鬚的不知明東西, 賣相實在不夠吸引, 在好奇之下試過觸鬚後也說不出是什麼, 只能說是應該可以吃的. 那白色牛乳汁也是沒有味道的, 芝士味也不濃.

兩個飯的份量都很少, 牛乳蟹柳焗飯還可以靠芝士白汁令人容易飽肚, 但我吃完整個咖喱飯也只有五成飽.

還可以改善的地方就是主動給客人一杯水吧, 不要是客人要求才遞上, 我看見的情況就是幾乎每枱都會有人要求一杯水, 不管給的是凍水還是熱水, 基本的招待是需要的.
需要是要求才有的一杯熱水

這一刻要吃Pizza的, 或是希望能吃多幾款菜式的一班, 建議去別的分店吧!

2010-12-02
見THE ONE有SUZUKI,又有得泊車,之前都食過幾次,咁就以為同一般的SUZUKI一樣啦,點知咁諗就錯哂喇!一坐低見到一“張”比一般餐廳細,A5 SIZE。裡面既食物,就如SIZE一樣,少得可憐。唔想食太飽,所以叫左“清酒焗野菌”,“沙律”(餐牌上唯一的沙律,唔記得個名),“龍蝦汁海鮮焗飯”。“清酒焗野菌” ﹣ 基本上食不到清酒味,不過野菌是幾好食的。“沙律” ﹣ 汁很好味,不過連苦瓜都用埋,有啲新,至少我未食過,不過我老婆就唔食了。裡面有蝦,都OK鮮甜。“龍蝦汁海鮮焗飯” ﹣ 龍蝦汁味就不大,不過都算得上鮮味。魚塊同魷魚都幾好味。飯係珍珠米,OK!老實說,食物方面質數是OK的,只是服務方面較多問題!1。呢度唔提供一般水的供應,只有有汽同冇汽既水選擇,又沒標明價錢。而且以這類餐廳既級數,要收錢俾水好似未達標喇!一陣買支水仲貴過我叫杯咖啡咪蝕。2。我見有枱食客點緊菜時,侍應提到+$42轉SET,可以選湯/飲品/沙律咁。但係因為我沒有在菜單中見過,所以我唔知,後來問返侍應,先話係有個咁既優惠,問我要唔要轉。我話你地又唔一開始講,唔問你都唔出聲。唔係幾啱。3。菜單上印住試業中,係咪唔收

老實說,食物方面質數是OK的,只是服務方面較多問題!
3。菜單上印住試業中,係咪唔收加一,俾返啲優惠啲食客幫你試呀?

呢度食飯幾靜下,可能冇咩客人啦!
清酒焗野菌
2010-11-28
清酒焗野菌
2010-11-04 5 瀏覽
這一年尖沙咀新開的商場可真多!一棟那麼高的建築物好像在一夜之間就建好了似的,無聲無息。不過我個人不太喜歡那新開的幾間,每層太長,不好逛;整個商場淪為鋪頭的棲身之所,沒特色。上星期六聽完講座,約了朋友吃飯,去了其中一個新開的商場-The One,原本是想試The Sprout的,不過等了一會也沒有位,對面新開的鈴木咖啡館 Suzuki Cafe不用等,而且新張期內不收加一,就入內一試。晚上沒有set,所有main dish可以加42元要沙律+湯/沙律+飲料,我們點了3個main dish+set,一個小食拼盤。menu的選擇不多,很多東西是重覆的,很多雞+蝦!!因為我是不吃這2種,only choice就是海鮮,不過也是有蝦的!!老實說,maindish都很普通,不難吃,但說不上是好吃。海鮮飯Seafood Paella,$88 右︰炸蠔鐵板烏冬,$76\左︰南瓜大蝦意粉,$88 右︰小食拼盤,$88 加錢的salad份量算是不小,用上日本胡麻醬所以很好吃。湯是蟹肉湯,一般吧,可以沒有蝦蟹嗎?飲品方面就不錯,選擇也多,其中我有試的紅豆抹茶就非常不錯!不過侍應的服務麻麻,吃後會在旁邊暗示叫
老實說,maindish都很普通,不難吃,但說不上是好吃。

左︰南瓜大蝦意粉,$88 右︰小食拼盤,$88

加錢的salad份量算是不小,用上日本胡麻醬所以很好吃。

湯是蟹肉湯,一般吧,可以沒有蝦蟹嗎?

飲品方面就不錯,選擇也多,其中我有試的紅豆抹茶就非常不錯!不過侍應的服務麻麻,吃後會在旁邊暗示叫我們快些離開的,好像未叫結帳佐自動拿帳單過來等等,但又沒有人等位,所以感覺不算是很良好。而且店的設計是很橫的,與旁邊桌子距離很近,我們幾個女生在說girls talk感覺很沒安全感!不算是個很好坐的地方。

鈴木珈啡館 Suzuki Cafe Company
地址 : 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖
openrice: http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=48866
2010-10-30
5 分鐘 (堂食)