2012-05-17 237 瀏覽
呢日係尖沙咀整頭整左幾個鍾,個肚係咁打鼓, 乜都係假緊係搵地方醫左肚先啦!咁啱行到埋來有人比左張傳單, 本抱住試下無妨心態入去試下啦, 估吾到反而有驚喜喎!叉燒烏冬 – 對日本烏冬拉面情有獨鍾ge我二話不說點左叉燒豬骨湯烏冬, 最重要緊係湯底, 試一啖, 濃而不膩! 正!! 烏冬都好煙韌, 吾係太瘦的叉燒一向係我至愛!吉列朱扒烏冬 – 朋友點ge呢個, 湯底對於我來講雖然清左d, 但都係好好味, 最好食係件朱扒, 好鬆化, 驚爆瘡ge我,都忍吾住偷食左兩塊!哈哈!!日式餃子 - 呢個係食日本拉面烏冬必叫的小食, 佢呢個係炸的, 其實我鐘意食煎ge多啲,不過呢個裏面的餡有d肉汁, 雖然炸但食落去吾干, 還不錯啦!下次去一定要炸蝦什菜天婦羅, 見到隔離台果個搞到我係咁偷望人地食, heehee

2012-05-03
2012-05-05 84 瀏覽
今天和朋友在isquare看完電影後, 朋友突然說很想食烏冬, 我又想起厚福街有一間專食烏冬的餐廳, 於是我們就走去厚福街試一下那裡的烏冬. 這個肉加蛋飯, 朋友覺得不錯, 我就認為一般, 不算難食, 可以接受. 我最喜歡食天婦羅, 這個天婦羅很香脆, 炸粉也不厚! 跟餐的烏冬, 基本上只有烏冬和咖哩, 烏冬還算煙韌, 不過份量似乎少了點.吉烈豬扒: 很香口, 比預期中好.三文魚刺身: 非常一般! 整體來說, 這間餐可以一試, 但不要抱太大期望.
蝦天婦羅
我最喜歡食天婦羅, 這個天婦羅很香脆, 炸粉也不厚!
咖哩烏冬
吉烈豬扒: 很香口, 比預期中好.
三文魚刺身: 非常一般!

整體來說, 這間餐可以一試, 但不要抱太大期望.
2012-04-13
蝦天婦羅
咖哩烏冬
(非會員)
2012-04-16 42 瀏覽
昨日同家姐一家人行完街,入左厚福街睇下有咩食,一心諗住食日本野無死啦,開頭入去都幾好感覺,我地order左三個烏冬二兩石頭鍋飯加小食~烏冬味度都幾好,見到家姐既石頭鍋飯都幾吸引,見到自己既石頭鍋飯開頭都唔覺有D咩問題,點知一推開D飯睇下個鍋底啦,第一眼都唔為意,但一留心睇下面全部都係油浸飯,D油多到以為自己食緊油浸飯,之後叫個餐廳D人黎睇,之後D人同左個唔知係咪店長既人講有D噤既事,點知個個所謂店長既人話佢叫黑豚肉石頭飯緊係有油架啦,好似當我地聽唔到噤,佢睇都無睇過我個飯就噤講野,火都黎埋之後我地都無再出聲諗住埋單就算~最後埋單有個好心D既話事人同我取消左個個油浸飯既Order條氣都順返少少~不過都唔會再黎=_=
成個鍋底都係油~
D飯油到無朋友~
D油多到好似水噤=_=
2012-04-15
2012-02-19 36 瀏覽
以烏冬做主打卻做得非常一般,有點本末倒置吧。舖不算小,但枱放得非常擠迫。椅背之間幾乎是沒空間的,但侍應又會穿插著上菜。我點了叉燒烏冬 ... 一向喜歡烏冬,愛它的煙UN口感。這兒的烏冬不是扁扁的那種,是粗身較正方的。咬落一點都不煙UN,像咬中式粉麵一樣。叉燒還可以。還有一PAT炸蒜般的調味料,味道是可以的 ... 但賣68就不太值了小鬼雞點了豬軟骨飯 ... 普通還點了豆腐沙律 ... 芝麻汁很少,只灑在豆腐上,旁邊的菜是完全沒有汁的不值一提....
以烏冬做主打卻做得非常一般,有點本末倒置吧。

小鬼雞點了豬軟骨飯 ... 普通
不值一提....
2012-02-18
5 分鐘 (堂食)
2012-02-11
枝豆,好味呀~
魚生好新鮮味美
胡麻菠菜,芝麻汁加落邊度都咁好味!
豬軟骨飯,肉與好淋,D飯好多汁,好味
叉燒烏冬,烏冬好彈牙,叉燒好淋好入味!湯底有奶+芝士的味道,非常特別好味
炒雜菌,都OK
一口芝士,熱辣辣超好味!
  • 叉燒烏冬,一口芝士,豬軟骨飯
1K
2012-01-12 23 瀏覽
由2011年踏入2012年期間, 師傅唔知點解好似好忙咁, 唔係忙就好攰, 所以亦積存左好多未寫的食評, 最多都莫過於黑食會! 今日終於的起心肝, 於是師傅決定寫番一個新鮮滾熱辣的食評! 上星期六師傅約左好友享利晚飯, 而地點就遲遲未揀, 不過就決定去老尖! 師傅記得之前師妹介紹過一間拉麵店喺H8, 問下好友享利拉麵啱唔啱, 佢話冇所謂, 於是就各住目標出發! 去到目的地橫睇直睇都睇唔到有拉麵店, 師傅以為自己冇記性啦, 於是撥個輪比師妹, 師妹就話間食店叫魔麵; 攞埋個名再睇水牌都搵唔到, 就知唔好彩, 間食店已經結業了! 於是唯有再諗下有咩好食啦, 點知就喺樓下見到呢間食店, 見近近地又唔使排隊, 就決定入去試下! 兩個人喺門口等安排入座, 師傅心裡希望張枱可以係四人枱而唔係二人枱, 咁樣就唔使坐得咁逼; 結果喺冇要求下亦如願以償, 呢個服務當然令師傅加分啦! 坐底就睇下有咩食, 主打係烏冬, 於是同好友亨利就一人揀一款烏冬, 再加兩個小食應該夠食啦! 於是師傅就揀左秘制咖哩烏冬, 而好友亨利就選擇左明太子雞蛋汁掛烏冬, 兩款小食係日式唐揚餃子同埋和風雞唐揚!落完單後同好友亨利吹下

落完單後同好友亨利吹下水, 唔使等好耐就已經有得食; 當侍應將師傅嗰碗秘制咖哩烏冬放低後, 師傅不禁 “嘩”左一聲, 嘩得當然係出事啦, 師傅望埋去碗烏冬度, 發覺份量其少, 師傅大膽咁講, 呢個份量食三碗都可能係啱啱夠皮咋, 一碗, 真係唔知啲烏冬可以放喺邊個位呢 再睇埋好友亨利的明太子雞蛋汁掛烏冬, 份量一樣好少, 當下感覺覺得有少少捉蟲, 點都好, 謝主隆恩後即刻開餐!

先講秘制咖哩烏冬, 秘制咖哩烏冬基本上係淨係得汁同烏冬, 絕無其他餡料, 咖哩一啲都唔香, 絕對帶唔出咖哩嘅香味, 牽引唔到食慾, 而主打烏冬都總算煙煙韌韌, 口感尚算不俗, 為呢碗又細又唔香嘅烏冬挽回少少分數; 至於明太子雞蛋汁掛烏冬就唔講, 皆因師傅冇食過, 不過賣相就一般啦!
秘制咖哩烏冬
明太子雞蛋汁掛烏冬
邊食烏冬就邊等小食, 而小食嘅制作時間都頗長, 差不多食晒碗烏冬先至上左日式唐揚餃子, 餃子一客有五隻, 係即炸的所以入口熱辣辣, 至於外層就炸到脆卜卜, 絕不硬身, 而餡料都幾鮮, 都算不錯; 至於和風雞唐揚一客有四件, 雞身既滑且鬆, 炸得亦十分香脆, 絕不油膩, 感覺都不錯!
日式唐揚餃子
和風雞唐揚
總括黎講食物水準亦算不錯, 服務亦算有禮, 態度親切, 環境亦舒服乾淨, 而價錢都唔平, 每人要八十五蚊, 加上烏冬份量較少, 所以唔見得抵食! 冇上黎呢度睇過先去搵食係特別易出事, 皆因一上黎望下呢間食店, 喊多過笑, 就証明出左事啦! 師傅覺得呢間食店小食比烏冬更吸引, 所以亦將食店嘅分數拉番上下; 然而是次唔會比喊臉, 不過好肯定咁講一定唔會再黎, 除左唔抵食外, 師傅亦唔見有靚女侍應, 咁嘅情況下你話點黎呢 再黎的話肯定係師傅被屈或者盲左啦!
餐牌一
餐牌二
2012-01-07
1 分鐘 (堂食)
餐牌一
餐牌二
日式唐揚餃子
和風雞唐揚
2012-01-08 17 瀏覽
香港唔少手打烏冬,但九成十都是「日本直送」的現成貨,雖知真正喜歡烏冬的朋友,都會欣賞粗糙富個性的手打口感,但真正有樣得睇的手打烏冬在香港除了富久保外,就只得這裡。豬骨湯底烏冬是新派,烏冬啖起來質感雖然不及富久保高,但吃起來富濃濃小麥香,有誠意,值得關注。

2011-12-30 36 瀏覽
喜歡吃烏冬, 所以一試, 6:40到達, 時間早不用等位, 望望餐牌, 選擇了黑豚叉燒烏冬, 但竟然得到回應是"叉燒未做好, 要等最少一個小時, 不如試下豬軟骨, 差不多" , 因為都是豬所以差不多 結果點了冷烏冬, 明太子蛋汁掛烏冬, 明太子蛋汁掛烏冬最先到, 一小碗的, 明太子還算多, 蛋汁原來是一點泡泡, 沒有蛋味的, 烏冬稍硬冷烏冬, 真的好少哦, 配烏冬的冷汁又沒什味道, 現成買的冷麵汁比它好味, 比掛烏冬還要硬, 嗚真的2分鐘可完成一碗烏冬, 等呀等, 好不容易, 頭盤豆腐沙律才出現, 生菜青瓜都沒有切絲, 生菜更是菜葉沒有分開的切了一個角原份上碟, 胡麻醬香口最後枝豆上場了, 有油光, 入口好硬, 一粒淡, 一粒咸, 有炒燶的痕跡, 有幾粒甚至還未熟, 如這是我第一次吃枝豆, 一定以後都不會再吃了

冷烏冬, 好硬
明太子蛋汁掛鳥冬
豆腐沙律
枝豆
2011-12-28
2011-12-28 27 瀏覽
今日同朋友來食飯是但搵間食啦,就搵左呢間野我本身都鐘意食烏冬,但係就覺得用50-60蚊食一碗2分鐘食得哂既野唔多抵食,我相信大部份烏冬店都唔平好彩今日唔肚餓,所以求其整個蛋汁烏冬蛋汁咸咸地,蛋味唔算特出但係夠多汁囉,應該係蛋溝豉油味掛,又夠滑,掛烏冬既情況下又唔會熱,不消2分鐘就把呢個烏冬食完,烏冬就都算係煙UN,但係無咩特別,以呢個價錢,可以食番自X咩冬仲好.呢個份量真係太小老實講好想整多碗,但係做理財既我梗係要控制住自己啦,就咁食碗烏冬係唔會飽既,都係自己搵燒野食
今日同朋友來食飯

是但搵間食啦,就搵左呢間野

好彩今日唔肚餓,所以求其整個蛋汁烏冬

2011-09-16
2011-12-21 12 瀏覽
想黎食好耐之前見佢擺親promote點知未開張今日得閒再黎一入到去覺得好有日本feel見到個師傳係度整烏冬 好專業咁聽講如果d烏冬整咗十五分鐘未食就要dum蕃茄沙律必食 D蕃茄勁甜烏冬好好食 但湯烏冬個湯底有d淡唔建議食刺身寧願試多個烏冬環境都ok
想黎食好耐

環境都ok
2011-11-17
  • 蕃茄沙律、烏冬
2011-12-02 17 瀏覽
向來甚少在厚福街搵食,因為這𥚃瀨嘢指數高企!這天再次經過更發現那幾家地雷店更已𨶹門大吉.如不是早了一個街口行入來打算走到尾穿過去加連威老道也不㑹發現這店存在.第一眼看見店名覺得非常眼熟,入到𥚃面坐下才記起是在日本的新潟市吃過一次!連店內的環境也和當地差不多,看見二人餐已可試勻幾個項目及包飲品才是$168,那便不用花時間去想吃什麼!蝦、蕃薯天婦羅----意外地是水準頗高,粉漿貼薄吃起來亁身少油,蝦肉爽彈!吉列雞扒----有點出乎意料!雞肉嫩滑有肉汁沒有討厭的雪蔵味,外皮吃起來亦頗鬆脆.胡麻豆腐----要不是主動問侍應的話,已可能與那份沒拍照的三文魚刺身一同當作已上出菜!豆腐加麻醬味道沒甚可說,唯一是雪得不夠凍溫度不冷不熱令人討厭.冷烏冬----粗身的烏冬質感偏硬身,放湯熱吃效果應比冷吃為佳.天婦羅麩丶蔥花等配套齊備,蘸汁亦冰凍.唯一是青芥質素低劣像泥膠一樣!放入汁內怎攪拌也不溶.試了蜜柑雪葩的味道不錯,清清甜甜!鹽味雪糕則...甜多過鹹!員工生手程度令人嘆息,只得三檯人客也可不停將食品送錯,一圍在一旁吹水而從不主動執拾檯面.態度亦不算友善.似乎錯估了這一帶的消費模式及接受能力!看大多數喊
似乎錯估了這一帶的消費模式及接受能力!看大多數喊臉食評也是嫌幾十元吃一碗烏冬貴丶份量少丶餐牌選擇不多便知跟足日本本店做法在這區是行不通.因為在香港人心目中對"日本嘢"是另有一套自己獨特的見解.

2011-11-30 23 瀏覽
男朋友知我鐘意食烏冬, 就黎試下新野. 當日我地下午2點50分左右入去, 坐低睇MENU睇左十分鐘都唔知食咩好...好辛苦咁揀左黑豚叉燒烏冬同埋日式雞肉烏冬. 落單時間3點01分.10分鐘左右兩碗烏冬都黎到..一睇..朋友既黑豚叉燒烏冬有朵紅蘿蔔花裝飾, 而我個碗D紅蘿蔔係切完朵花既碎片......老實講..烏冬還可以接受...但...賣相太差喇!!!食食下, 有個侍應俾左單我地要我地俾錢!! 當時只係3點17分!! 我仲食緊碗烏冬, 就叫我俾錢?!?!?!??! 仲一路食一路聞住拖地既漂白水味!!!!我實在唔想漂白水配烏冬, 就快快口食完俾錢走啦....出到門口係個唔顯眼既位見到有張好細既紙營業時間到下午3點, 6點再開...我就同男朋友講""原來3點至6點休息, 唔怪得趕我地走啦, 一早話我聽3點休息我就唔入黎食啦!!"" 點知有個係廚房走出門口食煙既男人話""都冇寫休息"",, 仲同食客拗??? 咩態度???我真係未試過食日本野食到咁趕,,一定唔會黎第二次!!!!!!!
男朋友知我鐘意食烏冬, 就黎試下新野.

仲一路食一路聞住拖地既漂白水味!!!!

2011-11-05
2011-11-29 8 瀏覽
久不久經過這幢新的大廈, 得知有很多食府, 但奪目的有這家在地下的日式烏冬店, 今次打算試試, 誰不知........沒什麼特別, 湯很淡, 料一般, 真的沒什麼可說, 只是普通一碗麵!第一, 完全不熱! 第二, 幾條烏冬, 簡直騙錢! 第三, 根本只有一匙肉醬的份量, 真不知所謂!! 頭盤竟然是後先到, 等到火起! 炸得超乾但完全不熱, 谷氣!服務一般, 但食物如此, 完全難接受, 應該只此一次, 恕未與似店有綠......
清湯牛肉烏冬
肉醬掛烏冬
唐揚餃子
頭盤竟然是後先到, 等到火起!
炸得超乾但完全不熱, 谷氣!

2011-11-23
2011-10-27 15 瀏覽
因為不太餓, 2人只點了3個items冷烏冬好吃, 唯一不好的是份量比較少。叉燒$3x 還真是太少了, 但很好吃, 入口即溶, 有日本拉麵店的水準!三文魚沙律沙律汁略咸, 但配合三文魚剛好, 份量也ok~整體感覺不錯, 服務員也很有禮,一定會再光顧!
因為不太餓, 2人只點了3個items
釜や本鋪
冷烏冬
好吃, 唯一不好的是份量比較少

叉燒
叉燒, 入口即溶

三文魚沙律
沙律汁略咸, 但配合三文魚剛好, 份量也ok~

整體感覺不錯, 服務員也很有禮,
一定會再光顧!
2011-10-26
釜や本鋪
叉燒, 入口即溶
2011-10-13 5 瀏覽
在尖沙咀工作,lunch 真係好多選擇揀!! 次次經過厚福街都見到呢間自家制烏東店! 外觀新式又乾淨! 今次門口既侍應又好誠懇介紹lunch set比我,今次決定一試!!Lunch set 不是太多選擇。 只是有一個烏東配吉列炸物。我叫了一個<牛乳白湯烏東配吉列黑豚肉>。烏東冇味,湯底唔似長時間煲過。只食到由味精粉煲出黎的味! 吉列黑豚肉外表很美,一入口都覺得口感都算唔錯! 但食食下就覺得黑豚肉跟外層吉列粉分開曬! 愈食愈難食…最後有杯免費餐飲跟,我叫左一杯凍鴛鴦! 只能說不知所謂… 不好意思忘記左影杯凍鴛鴦… 補充多句,我同事叫左個<蕃茄湯烏東配吉列黑豚肉>都係唔好味。同事話d蕃茄汁好似平時食開的M記蕃茄汁…

在尖沙咀工作,lunch 真係好多選擇揀!!
次次經過厚福街都見到呢間自家制烏東店! 外觀新式又乾淨!

我叫了一個<牛乳白湯烏東配吉列黑豚肉>。
牛乳白湯烏東配吉列黑豚肉
烏東冇味,湯底唔似長時間煲過。只食到由味精粉煲出黎的味!

最後有杯免費餐飲跟,我叫左一杯凍鴛鴦! 只能說不知所謂…
不好意思忘記左影杯凍鴛鴦…