2015-07-16 331 瀏覽
今天游完水, 肚餓去搵食. 見到間餐廳裝修唔錯, 便去一試.餐廳主打肉夾饃, 便叫了一個食. 本來是有期望的, 但咬下去肉汁欠奉, 很乾, 而外皮也不是熟得很透.叫了一杯凍奶茶, 奶茶很甜的, 像飲糖水一樣. 而茶味亦不夠香. 感覺一般般.大概都是賣裝修的吧, 環境尚算可以, 有音樂播放, 如果可以少一點蚊飛來飛去會更好. 都係叫做試過便算了.
2015-07-15
2015-06-20 475 瀏覽
佐敦都係一個揾食天堂,老店居多。金膜坊係一間新開麵店,所以貪新鮮試下。主打自家手工麵同肉夾膜。麻香雞柳手製麵係青淡之選。湯底幾清,唔會太重味精。雞肉有少少五香粉香,肉質尚算合格。江浙梅菜手工麵湯底好濃住家梅菜扣肉味。甜梅菜幾香,令成碗麵更吸引。豬肉唔會太肥,炆得入味,豬肉亦夠軟。手製麵粗幼大約同米線差唔多,但質感唔係滑身,而係有少少粗糙感,更有手工味。麵條未至於有咬口,但幾煙韌。椒鹽雞翼 就麻麻,未算太香。
主打自家手工麵同肉夾膜。
麻香雞柳手製麵$38
江浙梅菜手工麵$40
椒鹽雞翼$18
2015-06-10 494 瀏覽
今天跟朋友去佐敦行街, 見到這間餐廳裝修不錯,便決定試一試.一入去坐底, 便有數隻蚊飛來飛去, 衛生情況認真一般般. 再看一看餐牌, 嘩~~ 食物款式認真少, 一張餐牌已把店舖所有的款式都 SHOW 出來了, 而且還包括了早餐下午荼….最後叫了一個雞絲涼麵及一杯熱檸茶. 等了20分鐘, 前後吹了兩次, 食物終於到了. 一放入口, 頂~~~ 那個涼麵是暖的, 而且個麵是生的, 裡面根本未熟. 那杯熱檸茶更誇張, 一入口”劫”到不得了. 叫伙計加水, 再加水, 都仲好”劫”, 跟老闆理論一輪後, 最終給了我們5元折扣了事, 我想以後也不會再光顧的了.
2015-06-09
2015-05-25 525 瀏覽
有時返工沒帶飯,一到中午時間總是為吃甚麼而煩惱。這天心血來潮,來到了早幾天才發現、位於白加士街的新食店,賣的是自家製的手做麵。店裡裝修簡約,素色的牆身配襯白色枱面,感覺清新。不過枱面的英文字似乎有點格格不入?!午餐約有10多款選擇,大部分均可選配手製麵或飯,飲品則需要另外加錢。麵食既然是手做,當然要試一試吧。點了秘製豬肉手製麵,豬肉數量之多令人喜出望外,急不及待咬了一口,甜甜的秘製醬汁倒是惹味,豬肉軟腍入味,火喉控制得挺好!平時吃手做麵正常總會有粗幼不一的情況,惟這裡的麵條粗幼度均一,如不是親眼見到師傅在半開放廚房做麵,真的相信這麵是用機做的!吃了一口,麵條爽彈煙韌,伴香濃豬骨湯同吃,味道更形豐富。加$3點了咖啡,看來是咖啡機的出品,味道普通。回來上網查看,才知道這店原來主理西安菜,而肉夾饃更是招牌菜式!在香港要吃到西安菜的地方不多,難得在工作地點附近有一間,找天要再來試他們的中式漢堡呢!
咖啡 (追加)
加$3點了咖啡,看來是咖啡機的出品,味道普通。

2015-05-12