同班組仔女(中學生)做完義工一齊去食夜晚飯,見到有一人鍋食,諗住去試下。點先伏到呢叫咗四個肥牛雜菜鍋,一個餃子鍋:肥牛鍋:肥牛又短又薄,麵都好少。。。個鍋得少少菜同幾片好薄嘅紅蘿蔔、菇。。。餃子鍋:啲餃子細粒到喊,得幾粒。。。個鍋啲料同上。。。清湯清到冇味,啲又唔係特別新鮮。。。從未試過打邊爐係食唔飽人囉大家嘅結論:早知食吉邊。。。員工態度直頭係史上最差我地成班一句粗口都冇,純講無聊野同講下笑,點知食食個呀嬸下走埋嚟話:「唔好倒 瀉野,倒咗你地留係到抹返,我唔抹。」類似嘅說話,一次都算,仲要重複咗三次... 忍唔住喺佢想重複第四次嗰陣話:「我地食梗野。我地食梗野呀,可唔可以我地食完先講。」( 唔耐煩但有禮貌地講)佢邊行開邊話:「 我梗係知你食緊嘢啦,唔通抖氣梗氣咩。」其實對我哋已經算有禮貌對,其他兩枱嘅人態度更差。。。

叫咗四個肥牛雜菜鍋,一個餃子鍋:

餃子鍋:啲餃子細粒到喊,得幾粒。。。個鍋啲料同上。。。

清湯清到冇味,啲又唔係特別新鮮。。。
從未試過打邊爐係食唔飽人囉

大家嘅結論:早知食吉邊。。。

員工態度直頭係史上最差

其實對我哋已經算有禮貌對,其他兩枱嘅人態度更差。。。
肥牛雜菜鍋
2017-03-04
2017-02-28 211 瀏覽
饃包北方食品, 聽得多, 但未有機會試,今日咁啱見到佐敦有間食店主打這包, 馬上試!早餐下午茶餐都是同一餐牌, 叫了饃包加杯熱奶茶。 包應是即叫即製, 因為等了差不多15分鐘! 用紙袋袋著上枱, 上手熱辣辣,一口咬下, 濃濃蒜香,肉香料味重, 食左都唔知豬定牛定雞 開頭一二口, 不慣這味, 食食下, 又覺得不錯,味濃濃, 新鮮熱騰騰包, 始終是好味!

2017-01-08 372 瀏覽
係佐敦嚟講算係勝價比高嘅餐廳下午茶時段只係28蚊就食到雞扒手製麵。煎香嘅入味雞扒加上彈牙嘅麵條令人垂涎欲滴。下午茶嚟講碗麵都幾大 應該足一個麵餅,而且塊雞扒都有成隻手咁大。之前仲試過佢地嘅豬扒手製麵。一樣係煎香左,但脆滑程度不差於雞扒,只係個人比較喜歡雞肉。如果唔夠飽可以加多個肉夾饃,肉夾饃係即叫即整,烤香左嘅包 加上嫩滑多汁嘅豬肉同蒜粒色香味滿點,而且一啲都唔膩,可以一次食得落幾個。唔食開肥膩食物嘅話可以跟餐叫番杯熱檸蜜。唔太大杯但絕無偷工減料,一杯都有3、4片檸檬 。如果去開佐敦不妨一試
係佐敦嚟講算係勝價比高嘅餐廳

如果唔夠飽可以加多個肉夾饃,
肉夾饃係即叫即整,
烤香左嘅包 加上嫩滑多汁嘅豬肉同蒜粒
色香味滿點,
而且一啲都唔膩,可以一次食得落幾個。

如果去開佐敦不妨一試
  • 手製麵
2016-12-08 320 瀏覽
下午茶時間,叫左個豬扒手製面,點知等左15分鐘都未有得食!追佢態度差到爆!個男仔串串咁回答話:唔駛煮架😡食物尚可,但咁嘅態度,冇下次😡差差差,一貫大陸作風,雖然28蚊係平啫,但係咁嘅態度一文不值
2016-10-14 528 瀏覽
偶然經過佐敦,見早上十一時半還可點早餐,便入內試試。點了豬扒自家製麵,連熱飲都是 28元,另加炒蛋厚多士多七元,十分實惠。麵很彈牙,豬扒香口。朋友試鷄翼亦很好吃,伙記 /老板禮貌非常好。下次再經附近的話,必再幫襯。
2016-10-14
$35 (其他)
2016-07-23 869 瀏覽
今日熱到死死下,行出街揾野食都無心機。原本放假出到佐敦,想揾間cafe飲杯咖啡食個tea可以hea下,但熱到無晒心機揾死,一入白加士道見到呢間食店門口個下午茶menu,望下入面吾多似茶餐廳格局 於是入左呢間名字同食既野吾多相關既小店。叫左個豬扒炒蛋厚多士,$28個set包埋野飲。一個人揀左張高身圓木枱坐,吾坐一般枱,好有holiday feel。店員好有禮貌,多謝前多謝後,而且有吾少相熟食客,應該主要做街坊生意!等左陣食物到,熱辣辣上碟,厚多士搽滿牛油,咬落去由於熱既關係,牛油好香,食多士最怕一係無咩牛油,一係多士凍既!呢度完全無呢個問題 (9/10)炒蛋做得吾錯,吾太老,都做到滑蛋效果。食落有點蛋汁,如果可以再早一點離火更好,但已相當吾錯(8/10)豬扒,煎得都幾香,味道都吾錯,但熟左一點,有點乾(7/10)奶茶既茶味帶甘,以吾係茶餐廳來講,水準都不錯。(8/10)整體吾錯,$28坐左差不多一個鐘 ,非常之抵!

奶茶既茶味帶甘
,以吾係茶餐廳來講,水準都不錯。(8/10)

整體吾錯,$28坐左差不多一個鐘 ,非常之抵!

豬扒炒蛋厚多士茶餐
下午茶
2016-06-25 710 瀏覽
前排同女朋友在佐敦諗住求祈食D野,無意中見到呢間野,見到佢有四十幾就有個一人火鍋,又見門面乾乾淨淨咁,就入左去試試啦。講真,火鍋不是有甚麼特別,但真的不能不介紹佢地既「黃金饃」,開頭只因為我地兩個人食一個餐驚唔夠飽😅,所以先加10蚊叫來食,但這東西真的出奇地「正」👍🏻,煎香的包面夾用白酒醃過的肉碎,,肉碎唔乾,仲流出肉汁,真的超正今早突然心血來潮要試下佢地的早餐,可能你會覺得「早餐來來去去都係公仔麵⋯⋯」,我開頭都係咁諗😅,最後⋯⋯⋯係無錯都係食麵,不過是雞扒手抓麵加炒蛋多士,雞排用了薑汁同洋蔥醃的,絕不是普通「茶記」咸到腳震的雞排,麵質彈牙,炒蛋有牛油味,一個字「正」,油尖旺區三十幾蚊,有咁既質素,真的「平靚正」。P.s徐姓服侍員,真的超好記性,第二次去食都已經認得我,服務態度超好,確實也是賣點之一👍🏻👍🏻👍🏻

2016-04-21 781 瀏覽
近年一人火鍋買少見少,連鎖快餐店的一人火鍋又從四十多元升至六十多元,要獨享火鍋樂趣實在越來越難了。這晚到佐敦工作,見到這間金饃坊有一人火鍋,包飲品只是四十多元,於是進去一試。原來這店主打是自家製作的麵線,而一人火鍋有三款,第一款是全蔬菜,第二款是蔬菜配肥牛,第三款是肥牛。為了平衡飲食,我選了蔬菜配肥牛的。侍應端來已烚熟的麵線一碗,千叮萬囑一定要在火鍋中煮熟才進食。蔬菜配肥牛跟湯底都早已在鍋裡,送到面前才點火。肥牛真的好肥,肉眼可見脂肪比例超高,吃下去的確入口即溶,好享受。蔬菜款多量不多,和肥牛的比例大約是兩份肥牛才有一份蔬菜。這個暴肥的一人火鍋,大概只適合有QUOTA朋友。

蔬菜配肥牛跟湯底都早已在鍋裡,送到面前才點火。

這個暴肥的一人火鍋,大概只適合有QUOTA朋友。
2016-04-12
2016-02-26 453 瀏覽
早上11點幾在佐敦,街上大多食肆已掛上午餐牌,但剛起身出來覓食的我,只想輕食一個早餐作今天的開始。在白加士街碰上這間cafe般的店還有早餐牌,正合意。Cafe的裝修、播着一般在cafe常播的smooth Jazz,但早餐的選擇是中式的麪和饃,輕食應選肉夾饃配熱咖啡。即磨咖啡,不用落糖也好喝;肉夾饃的肉絲幼細,混入蒜粒;饃是一個微甜的烤包子,肉夾饃上枱時包子和肉餡都熱辣辣。在早上鬧市中這樣一間小店還是半帶寧靜,看着師傅正在搓麪團,覺得今日應是美好的一天。

2016-02-26
早餐
2016-01-20 411 瀏覽
天氣開始凍了一點,便時常想打邊爐。今天放學經過佐敦,開到餐牌上的一人火鍋便吸引了我入內。 價錢只係$39,非常經濟。 一人一火鍋就像快餐店的一樣。 肥牛份量不算太多,但很有牛肉味!湯底亦充滿牛味,即使點清湯亦不會很淡。另外火鍋內 ,還有一些菇類及木耳。味道都不錯!麵方便,我點了自制的手打麵,很爽口彈牙,加上牛肉湯一起吃,不錯。如果份量再多一點更好!打邊爐不能缺乏的可樂。

價錢只係$39,非常經濟。

一人一火鍋就像快餐店的一樣。
雜菜肥牛鍋

另外火鍋內 ,還有一些菇類及木耳。味道都不錯!

打邊爐不能缺乏的可樂。
同細妹去食飯,想慢慢坐,見呢間鋪頭裏面冇太多人,又有所謂嘅自家製手打麵,就入去試吓。侍應全部好有禮貌,好親切,都坐得好舒服。食物方面,我非常推介涼拌皮蛋木耳,糖心皮蛋配上個麻醬,有醋香同辣香味,但係一啲都唔會感覺酸或者好辣,啲流心皮蛋亦都唔會“那”喉,同個醬超夾。佢個手打麵,煙韌得黎軟綿綿、有𡁻頭。聽講他們平日的下午茶時間,d麵會仲更加平啲添。總括來講,呢個係一間有心思的小店,值得一試。

麻醬雞絲手打麵
涼拌皮蛋木耳
2015-10-07 312 瀏覽
路經此店, 阿姐不斷在店外遊說, 說電視節目介紹過◦ 即使店內客人少, 也都俾面進來一試吧◦沒有特別, 饃較乾及硬, 內裡的肉也是普通肉碎, 沒有肉汁, 一般◦秘製豬肉很乾, 沒肉汁, 麵條也不彈牙, 整體普通不過, 沒有令人再食的衝動◦ 或者可能是個人口味關係◦這間賣的是陝西菜, 感覺較特別, 未知是否正宗◦ 但可以作為對小店的支持◦
秘製豬肉一手製麵
2015-10-06 257 瀏覽
見新店開不久, 等朋友, 未到, 買小食填一填肚, 此店開放式廚房, 就看一看如何烹調此款西安有名小食.十元一件, 實在超值, 但原來需要跟餐, 如果淨買一件, 價格是$22. 唔...唔... 寫得真係唔太清楚囉...這店的肉夾饃是豬肉餡, 與傳統西安式的羊肉, 有點不同, 可能配合香港人口味吧.... 內餡的味道不錯, 饃也夠熱夠脆, 但做得略為硬了一些, 香酥不足, 肉餡溝混了洋蔥而不是大蔥, 味道鹹淡適中, 以這地區而言, 廿二元的價格, 僅屬合格.這是店內其中一張長型高檯的表面, 細心看, 全是英文和德文, 內容是莎士比亞的 Romeo and Juliet, 好神奇!
2015-10-02
食公司staff meal食到反胃~幾對叮噹腳行過呢頭搵野食~有人想食麵,見到有新野,店面乾乾淨淨入黎試下﹗MENU睇落都多choices既~賣相係咪正正常常呢~麵係自家制既~叫雞扒應該唔會衰呱…個雞扒本身係無問題既~同樣都無咩特別~但個麵同湯就真係…淡而無味…比3次機會佢已經唔想食第4啖﹗以為自己重口味啦~但湯底淡真係無得醫…落咪辣油同豉油點麵食(個人習慣)都無辦法~收碗個姐姐本身態度粗聲粗聲~叫佢比辣油時『唔該呀姐~』『點呀?』頭都無令過黎~到收碗個時問我同另一個女仔,做咩食淨咁多?男友人話『真係唔係好得囉~』佢問『咩事呀?』『湯好淡,麵又唔夠Q,你自己試下喇』呀姐面有難色仲一手伸入去收左我地個碗麵到,甩下條麵先~~之後走左~以為咩料啦~轉頭佢煮過一大碗黎~~係大碗~!叫我地再試多次~~~~~!!我地話好飽喇真係食唔落~亦唔好浪費,叫佢地自己staff試下~可能咁岩我地幾個都重口味~!點知埋單時叫我地『等陣,咪走住』以為要收多碗錢TIM~原來整左個佢地既『招牌菜』饃包?唔記得咩名堂~我地話真係好飽喇想推卻~因為係open kitchen for salard and 水吧既關係~成

有人想食麵,見到有新野,店面乾乾淨淨入黎試下﹗

MENU睇落都多choices既~
賣相係咪正正常常呢~麵係自家制既~叫雞扒應該唔會衰呱…
雞扒麵
個雞扒本身係無問題既~同樣都無咩特別~
但個麵同湯就真係…淡而無味…比3次機會佢已經唔想食第4啖﹗

到收碗個時問我同另一個女仔,做咩食淨咁多?

以為咩料啦~

我地話真係好飽喇想推卻~
因為係open kitchen for salard and 水吧既關係~成班staff (3~4個加咪樓面姐姐)望住我地叫我地試咪呢個先~
我地幾個share左~今次呢個算係唔錯都幾入味~!熱辣辣~!可能大家唔夠飽﹗呢個好似特價賣HKD10?﹗OKOK~
之後仲要叫等多陣,仲整緊個比我地食~我地都唔好意思,BUT佢話整左唔好哂~所以帶返公司比其他teammate食啦~

應該係家庭式所以緊張想做熟客仔~食物有待改善~就係等我地呢D 客仔comment~有呢份態度先有得進步﹗
等你好食D再試過又點話丫﹗
2015-08-18
2015-07-21 107 瀏覽
肉+饃超好食,味道好正。十蚊又便又抵食,好彩里面冇洋蔥之類既野。真係物超所值。面又大碗又彈牙,爽口好多,好滿足。好飽。話比老細我中意食牛肉。好樂意+多點牛肉比我。好開心。又送熱飲。哈哈。只要食物保持水準。會變左我既飯堂。
2015-07-17
用餐優惠