2018-10-20 85 瀏覽
平日下就兩人去食,全場得兩枱客,坐得都幾舒服下午茶得兩款湯底選,豬骨同魚介。我們各自點了一款湯底,另送小食(餃子或好似枝豆?)一份,但我們都點了餃子,下午茶包埋飲品。總共三樣‼️ 連加一 一個餐大約60蚊 連埋道環境,性價比算高。因為我見平時一碗淨拉麵都起碼75蚊,當然份量會多d味道:我食豬骨,湯底色水夠濃但味道唔夠香,叉燒有四塊,比想像中多,拉麵都唔會太淋,分量以下午茶來說,係合理的!至於魚介,我試一啖後覺得好鹹,可能我本身麻麻地魚介,味道真係好濃,喜歡重口味魚介的朋友不妨試下利申:拉麵無包流心蛋,只有紫菜餃子就正常味道,但唔夠熱,同埋煎得唔香脆,不過不失。飲品都應該係果汁先生既橙汁同蘋果汁,大家飲過都知咩味,唔使講啦
平日下就兩人去食,全場得兩枱客,坐得都幾舒服

利申:拉麵無包流心蛋,只有紫菜

餃子就正常味道,但唔夠熱,同埋煎得唔香脆,不過不失。

2018-10-20
2018-10-17 67 瀏覽
今日就入左元朗開工。搵晚餐時,上Openrice見到呢間拉麵店有唔少好評,咁就把心一橫決定左去食。 去到發現都有唔少人食。另外,舖頭裝修都不錯,成個感覺同格局都好舒服。入翻正題,野食方面,我就叫左碗辛子黑蒜拉麵。個麵同個湯既配搭幾好,味道好開胃。另外我仲追加左隻蛋,亦都係煮得好出色。另外,大食既我仲叫左個小食。由於好少見有薯餅食,所以叫左個黎試,一份有齊牛肉薯餅同栗子薯餅。牛肉薯餅幾好食,而栗子薯餅好出色,仲要有栗子碎響裡面!食埋真係好飽。呢個小食都係值得推薦!食左咁多野,雖然d野飲少少貴但我都忍唔住叫左杯可爾必思飲,話晒都特別同少見。飲落有d似甜既寶礦力,但又幾開胃,配我食咁多野,簡直一流。價錢方面都算幾好,雖然少少貴,但味道值晒!

價錢方面都算幾好,雖然少少貴,但味道值晒!
2018-10-04 78 瀏覽
首先店內的環境舒適,上菜速度快,大約落單後7分鐘內上菜上飲料。而員工態度不錯,菜單上有拉麵沒有注明含有什麼配料,職員十分樂意及詳細地解釋客人的問題,湯底用什麼骨烹調,有什麼配料,整體服務態度值得一讚。而黑豚拉麵的湯底較為清甜,可以品嘗到湯底中用雞骨烹調出的鮮味。麵的軟硬度選擇了硬,但口感不會過硬,反而剛剛好,加上麵的質感佳,關於麵的部分值得一提及推薦。而豚肉的味道剛好,不會過咸,豚肉的油脂分佈剛好,不會令人對油脂有所卻步。唐子炸雞稍爲普通,附上檸檬和蛋黃醬,但炸雞炸得有點過脆,味道帶有薑,有點像台式炸雞,如果喜歡日式炸雞的朋友就不推薦這款小食了。另外,飲料叫了可爾必思,如果喜歡乳酸的朋友值得一嘗,不論甜度,酸度都配合得剛好。整體來說,這店的食物值得一嘗,菜式的質素對得起菜單的價錢。

2018-09-28 92 瀏覽
枱上備有酸菜、薑絲、芝麻同水,以供客人選用。叫左一黑松露拉麵, 一個小食!拉麵一放上枱,一陣陣黑松露味已經湧左上有紫菜、大塊肉片,彈牙麵條加上濃厚豚骨湯同松露香味,非常吸引。麵條軟硬度:我揀左普通的!依然爽口。松露同湯撈埋之後成碗拉麵都啖啖松露味,非常濃郁,食完可以飲曬佢另外追加左溏心蛋,溏心蛋用醬油醃製過,淡啡色既蛋白,中間蛋黃半熟,很滑溜,這是不可缺少的要點。小食叫左一煎餃子!外皮煎得很脆,香口!內肉加了菜夾心,咬落不會覺很油膩。
枱上備有酸菜、薑絲、芝麻同水,以供客人選用。

叫左一黑松露拉麵, 一個小食!

拉麵一放上枱,一陣陣黑松露味已經湧左上

2018-09-20
5 分鐘 (堂食)
2018-09-25 43 瀏覽
ramen tasted really good. the taste wasn't too strong and I liked how it provided the customers with the option to choose the level of toughness for the Noodles. tasted quite authentic, not too salty but still had a nice taste.had to wait for a while, around 10mins, but it was worth the wait!will come again!

will come again!
2018-09-20 67 瀏覽
要品嚐美食系要付出代價,山長水遠黎到元朗型點,去到金田家排哂長龍。柚子辛口拉麵 $98,自家既辣醬辣得起勁,值得買返去,湯底濃郁得黎夾帶住陣陣柚子清香,食完系有啲口渴。

• 柚子辛口拉麵
2018-09-15 62 瀏覽
我和老公都十分喜愛吃拉麵。我們在形點行街街,行到累就尋找餐廳醫肚,無意中見到有金田家,我們就入去試試!幸好早了一步,我們坐低之後,食客勁排長龍!😂忘記了這拉麵的名稱,反正就是好吃!😋湯底很有濃烈的豬骨味,味道鹹度剛好,入囗質地濃厚,我未吃拉麵已禁不住喝了幾啖湯頭!叉燒有鮮香的肉味,不會是醃製過度的那種,味道較清,肥瘦適中,入口軟滑,而且份量多到我吃不完!配料有蔥、木耳絲、紫菜,配在一起很可口!☺️老公叫的這個,湯頭同樣濃厚美味。而這款肉是較肥美的腩肉,入口滿口肥肉的甘香和鮮甜的肉質,很邪惡,但是好吃的!有實力的拉麵店!下次會想再來試試它其他款的拉麵!😋😋😋
我和老公都十分喜愛吃拉麵。
我們在形點行街街,行到累就尋找餐廳醫肚,
無意中見到有金田家,我們就入去試試!
幸好早了一步,我們坐低之後,食客勁排長龍!😂

配料有蔥、木耳絲、紫菜,配在一起很可口!☺️

老公叫的這個,湯頭同樣濃厚美味。

有實力的拉麵店!下次會想再來試試它其他款的拉麵!😋😋😋
2018-09-14 80 瀏覽
今日咁啱去開yoho 睇戲睇早場, 睇完戲肚餓,附近有間拉麵舖, 於是就入去食個午餐。點左個黑蒜拉麵同埋豚骨拉麵。另外由於有個小朋友一齊食,所以另外追加咗個拉麵底同腩肉叉燒同黑豚叉燒。大約12分鐘拉麵同追加的食物都到齊了。擺相十分好,另外配有一些蔥。湯底不會過濃,啱啱好!拉麵做得好好同好黐湯,份量適中~另外一碗豬骨湯底,非常入味,豚肉亦煮得很出色,絕對抵讚!餃子一客有四隻,主廚把火候控制得宜,外皮十分脆同香口餡料十足~整體上價錢係物超所值~下次睇完早場又有一個好地方~

湯底不會過濃,啱啱好!拉麵做得好好同好黐湯,份量適中~

整體上價錢係物超所值~下次睇完早場又有一個好地方~

2018-08-31
2018-09-12 50 瀏覽
金田家日本拉麵專門店生日想吃特色日本料理,在元朗形點見到呢間「金田家」,入去試試。餐單主打拉麵、簡單小吃:支豆/餃子🥟/蛋糕🍰/飲品,選擇不算多。點了特色豬骨拉麵🍜,配有不同湯料,有辣有不辣,大小皆宜。黑豚拉麵硬度食客可以自選、四款硬度:特硬、硬、普通、軟。點了個「硬」拉麵,口感適中,粗幼恰當,豬骨湯美味不膩,豚肉香滑、加上可口配料,翻食指數高達8.0。註明:旁邊戲院,看戲之餘,享有85折優惠
金田家日本拉麵專門店

註明:旁邊戲院,看戲之餘,享有85折優惠
2018-09-12
慶祝紀念
生日
  • 黑豚拉麵
2018-09-12 75 瀏覽
有去金田家了,因為真心覺得佢啲拉麵同湯底真係好好食, 食極都唔厭。 但今次我叫咗另外一個湯底- 辛子黑蒜拉麵 黑蒜味好重,第一次試但我都好鍾意,下次都可以再食返呢個湯底。個麵本身有四塊腩肉叉燒,但我都忍唔住再叫多三塊 黑豚叉燒,因為冇咁肥 女士可以揀返黑豚叉燒嘅拉麵, 溏心蛋就必叫, 食拉麵一定要有糖心蛋。小食叫咗唐揚雞塊,個小食亦都係第一次食, 但係出奇地好食,雞塊炸得好脆,但一啲都唔油膩,雞肉好厚身,好嫩滑多汁,加埋沙律醬味道一流。男朋友叫咗雞白湯豚骨拉麵,佢次次都係叫呢個麵,我冇食過但係我相信一定好好食,有機會會試下。

2018-09-12 47 瀏覽
今日又黎到yoho 行街,血戰完一輪緊係要搵個地方坐低食下野喇,行哂成個場D餐廳多人到爆,咁岩見到呢間清左條隊唔諗喇,即沖呀又要。沖完先記得,好似係紅磡食過..wakaaa是旦喇但出奇地,有d野飲係紅磡分店冇,但呢到係有嫁!!好似呢杯茶,係可以自己倒出黎。唔似其他咁佢一早沖定一杯~呢個豬lam肉係追加所以係另上既。我中意佢夠哂肥美,友人一個人食哂咁濟TIMMMMM...我叫果果湯底係松露。所以第一眼就見到一pat既松露醬,好香呀!!再另外追加我最愛既紫菜,仲有隻流心蛋...而且麵條既軟硬度適中,大愛呀<3呢個炸芝士年糕中間係流心嫁...好正,夠哂so味,我中意。食既時候要小心熱呀

而且麵條既軟硬度適中,大愛呀<3

2018-09-10 214 瀏覽
終於搵到機會食一直想試嘅金田家🍜見到佢係拎過好多拉麵獎咁,今次就試吓係咪真係咁好食先🤭.基本嘅豚骨拉麵其實只需$78,但我諗起加咗黑松露嘅豚骨拉麵就覺得一定會更正,所以決定豪啲要有黑松露嘅🤤果然拉麵一上枱就聞到好香嘅黑松露味🤤豚骨湯底質感不稠,但食落味道都夠,應該已經滿足到大多數人嘅要求。麵條係幼身直麵,硬度方面我選了「硬」。麵條食落有口感。(話說同行朋友麵條選了「超硬」,食落口感同我嗰啲都差唔多咁)叉燒薄而望落偏瘦,但食落都唔嚡,OK的。我會形容呢碗拉麵為「食完罪惡感唔會好高嘅拉麵」🍜🤣.大家一定要加錢要溏心蛋💓呢到嘅拉麵好似本身都唔包溏心蛋的。我本身就覺得食拉麵就一定要有溏心蛋😆溏心蛋煮得剛好,蛋黃呈啫喱狀,一食落發覺調味也剛好,唔錯😝一啖半個溏心蛋,兩啖就食完一個,差啲想追加😹.雖然唔係我食過湯底最濃郁嘅豚骨拉麵湯底,但整體質素都屬中上嘅,如果叫基本嘅豚骨拉麵會抵食啲。我再額外叫咗一杯可爾必思,即係乳酸飲品,幾好飲但有啲貴🙈後面係朋友叫嘅雞白湯豚骨拉麵🍜我飲咗一啖湯底,覺得咸味重啲。即炸熱辣辣嘅薯餅。
終於搵到機會食一直想試嘅金田家🍜
見到佢係拎過好多拉麵獎咁,今次就試吓係咪真係咁好食先🤭

黑松露拉麵

果然拉麵一上枱就聞到好香嘅黑松露味🤤
叉燒薄而望落偏瘦,但食落都唔嚡,OK的。
我會形容呢碗拉麵為「食完罪惡感唔會好高嘅拉麵」🍜🤣
大家一定要加錢要溏心蛋💓呢到嘅拉麵好似本身都唔包溏心蛋的。
溏心蛋

我本身就覺得食拉麵就一定要有溏心蛋😆
溏心蛋煮得剛好,蛋黃呈啫喱狀,一食落發覺調味也剛好,唔錯😝
一啖半個溏心蛋,兩啖就食完一個,差啲想追加😹
我再額外叫咗一杯可爾必思,即係乳酸飲品,幾好飲但有啲貴🙈
可爾必思

男爵薯餅
即炸熱辣辣嘅薯餅。
黑松露拉麵
溏心蛋
可爾必思
男爵薯餅
2018-09-09 57 瀏覽
元朗形點開左間九洲拉麵店金田家,聽聞係福岡第一既拉麵,以豚骨湯底見稱,講到咁威一於試試佢先!7點去到門口已經大排長龍,不過店員好快就安排到我地入座,仲會為有嬰兒車既食客安排較寬敞既座位,欣賞!拉麵選擇多,竟然仲有黑松露豚骨湯底,咁特別當然要選擇佢啦!另外就一定要試佢出名第一既豚骨湯底啦!拉麵上菜時熱辣辣,麵條係幼身麵條,雖然我比較喜歡粗麵條,但佢呢隻幼身麵條做得滑口彈牙,而且容易掛湯,食落啖啖都充滿濃濃湯底既香油味!而黑松露更有其獨特既甘香,令豚骨湯底更顯甘香味美!叉燒雖然薄切但較大塊,肥肉比例適中,食落不會太油膩。金田家仲有男爵薯餅呀!男爵薯出名又甜又香糯,果然薯餅令人有驚喜,又甜又香軟,下次都會再食呀!仲叫左杯可爾必思,乳酸飲品,開胃!店內裝潢充滿日本風味,整潔企理,坐得舒服!

仲叫左杯可爾必思,乳酸飲品,開胃!

店內裝潢充滿日本風味,整潔企理,坐得舒服!
2018-09-08 43 瀏覽
優惠時段的下午茶套餐真是超值,一碗拉麵加上一個小食和飲品。👍🏻 金田家的濃湯豚骨拉麵好好味,湯底濃郁很掛麵,內有四片腩肉,肥瘦分明但是沒有一點肥膩的感覺,肉質鮮嫩有嚼口和入味。跟餐的餃子底部煎得好看脆,餃子的餡料仍然保持肉汁,不錯不錯。很少飲可爾思Calpis乳酸菌飲料,加了冰幾好飲😊

很少飲可爾思Calpis乳酸菌飲料,加了冰幾好飲😊
2018-09-06 96 瀏覽
下午茶時間到了,在元朗形點一期跟朋友共聚,當然順道要尋找一下美食,金田家Kannada-ya 好像不錯呀。我點了魚介䐁骨拉麵,唐揚雞塊及忌廉汽水。我的魚介豚骨拉麵上桌啦,好香的味道,湯底很濃郁,因為除了豬骨外還有很多雜魚煲出來的湯頭,很好味。麵是選了普通硬度的,是拉麵,口感非常好,顏色又漂亮。他們的蔥絲切得很幼細,當然還有海帶呢。有一片大大的叉燒,很稔滑,整體不錯呢!唐揚雞件有兩件,雞肉很入味嫰滑,配上沙律醬更為美味。金田家用油是很新鮮的,炸物顏色漂亮,但出品稍為唔夠乾身,希望下次會好啲。