2018-01-23 1266 瀏覽
因為細妹去外國啦所以揀揀高級餐廳食飯金牛苑係我哋屋企嘅飯堂最鍾意食蒜蓉蒸大頭蝦同埋帶子蒸大啡菇大頭蝦勁大隻!而大啡菇就勁厚肉最欣賞金牛苑所有餸都用了好足因為飲湯好明顯,所有味道都好足就好似2份湯料煲一份湯一樣。見微之著,欣賞人地既心機
因為細妹去外國啦
所以揀揀高級餐廳食飯
金牛苑係我哋屋企嘅飯堂
最鍾意食蒜蓉蒸大頭蝦同埋帶子蒸大啡菇
大頭蝦勁大隻!而大啡菇就勁厚肉

最欣賞金牛苑所有餸都用了好足
因為飲湯好明顯,所有味道都好足
就好似2份湯料煲一份湯一樣。見微之著,欣賞人地既心機
2018-01-23
2017-12-07 1477 瀏覽
對自己好啲,有咩所謂,一班人齊齊整整最緊要(老套都咁話,日子耐咗更珍惜同家人朋友相處嘅日子)。入邊都算大,環境好,可以放心傾計。我地一行七個叫六人餐,都夠飽。呢個係拼盤,有墨丸春卷札肉,唔算油,味道ok。飲碗蝦球酸湯,初初睇名以為好酸,又唔會喎,蝦大大粒,同碗湯嘅味道係match,開胃。南乳烤雞,重點係南乳醬度,可能好耐無食啦,個人覺得好食,雞都夠嫩。呢個我自己好鍾意,黑松露焗帶子,帶子稍為煎過,咬落去都夠味,黑松露唔會搶左帶子嘅鮮味,好味。

入邊都算大,環境好,可以放心傾計。

我地一行七個叫六人餐,都夠飽。

呢個係拼盤,有墨丸春卷札肉,唔算油,味道ok。

2017-11-16 3116 瀏覽
回憶起還是黃毛丫頭嘅時候,遇到一位好老闆。當其時跟著老闆衫尾走遍全香港數一數二嘅名牌或老字號餐廳酒樓,金牛苑算是其中之一。無論金牛苑經歴多次搬遷也追捧到那裡。今日久別重逢二十多年前的舊同事,要回想當時的點滴,一於懷舊一番。金牛苑己搬到了漆咸道,裝潢依舊平實有氣派。 伙記員工熟口熟面,依然服務殷勤。前奏曲是一籃脆蝦片,鬆脆無比。既然難得聚會,開支紅酒慶祝一下,產自西班牙地區的Ribera Del Duero質素也不錯。果味算重容易入口,有獨特和平衡性。美酒配佳餚少不了。店員推介了幾款小吃。炸豆腐黃金色澤,外衣脆口內裡滑溜,多吃幾件都不會覺膩。燒鱔控制火喉了得,鱔片燒得還保持肉汁不乾枯,醬汁的配搭不會過份搶魚本身的鮮味。黑松露帶子帶子嫩滑鮮美帶有通透感。大啡菇肉厚,啖啖有質感。這道菜大滿足啊!烤大蝦末食過烤大蝦末算來過,鎮店之寶其中一個。蝦肉爽彈不在話下,精心挑選蝦膏爆栅。蝦肉蝦膏混在一起,那幸福感源源湧入口腔內。美食一浪接一浪不要停!黑椒牛柳粒惹味的牛柳粒,有濃郁的牛脂香,肉質軟腍,佐酒一流。軟殻蟹蟹控的我不會放過任何蟹種,任何烹煮方式。炸得香口的軟殻蟹,不油不膩。咪以為細細隻,其實好有

前奏曲是一籃脆蝦片,鬆脆無比。

美酒配佳餚少不了。店員推介了幾款小吃。

炸豆腐
黃金色澤,外衣脆口內裡滑溜,多吃幾件都不會覺膩。

燒鱔

黑松露帶子

烤大蝦

美食一浪接一浪不要停!

黑椒牛柳粒
惹味的牛柳粒,有濃郁的牛脂香,肉質軟腍,佐酒一流。

軟殻蟹
蟹控的我不會放過任何蟹種,任何烹煮方式。炸得香口的軟殻蟹,不油不膩。咪以為細細隻,其實好有質感,味道夾雑了蟹膏的鹹香,滋味啊!

炒芥蘭
看似平平無奇,炒至爽口嫩綠也好考工夫的。有酒的調味增添層次。

一口飯
飯粒炒得乾身,粒粒分明,味道偏濃。

邊飲邊食,閒聊當年往事,今晚勁興奮噢!
2017-11-15
2017-08-12 2556 瀏覽
一班同事十幾人,想找一間環境舒適,食物有水準的地方晚餐,偶然揾到這裡!一入去餐廳,感到這裏環境寬敞,沒有侷促的感覺,餐廳內還有很多裝飾掛畫, 猶如入了 藝術館, 氣氛舒服!由於第一次嚟呢度食,菜式又太多選擇,起初唔知選乜好,好彩這裏的職員很細心, 先問我哋有啲乜唔食,再用心推介,最後推介的菜式都好合我地口味,一流!

紀念日
2017-08-06 1652 瀏覽
今日同由細玩到大嘅同學到金牛苑食飯,衣為消失左原來一直係到好耐無食嘅春卷,蒜茸大虾D膏好正,南瓜海皇,燒蟮超正由於大家同學都巳有家庭好小機會約齋食飯,我會經常去因為食落有回到過去嘅感覺好
今日同由細玩到大嘅同學到金牛苑食飯,衣為消失左原來一直係到
好耐無食嘅春卷,蒜茸大虾D膏好正,南瓜海皇,燒蟮超正
  • 南瓜湯
  • 大頭蝦
  • 春卷
2017-07-12 1500 瀏覽
The worst Vietnamese food I ever had. I chose this restaurant as there was another one next to it because the name (brand). We ordered spring roll, bowl of noodle in soup for mom and I had the cold noodle with pork. We also order 2 cold drinks. The spring roll was ok. The portion is small.The cold noodle was oily, only few strip of veggie, the pork was greasy and fatty. Overall experience was bad. I would not recommend anyone to come here. Not the price you paid for deserve the food quality like

Overall experience was bad. I would not recommend anyone to come here. Not the price you paid for deserve the food quality like we had.
2017-07-12
2017-06-26 1511 瀏覽
金牛苑是小時經常跟爸媽去開飯既地方, 由佢最初係海港城現在M&S原店, 到後期搬到海港城LCX, 幾十年來我地一家也會定期光顧。LCX店閉店時真係萬分失落, 因為金牛苑好多菜式都係我覺得是全香港數一數二做得好。幾年後既今日, 金牛苑在漆咸道南重開, 相信不少粉絲都好開心。 某日一家人再到金牛苑試下佢水準係咪同當年一樣.先來一個拼盤 (春捲, 扎肉, 丸) ,   春捲香脆, 上枱時仲熱辣辣, 入面有肉碎同粉絲, 包埋生菜同九層塔一齊食超配. 墨魚丸聽說是自家打, 好彈牙香口! 扎肉跟外面的沒大分別, 味道尚可. ----------<脆炸豆腐>  同樣是即叫即炸, 熱到會燙口. 外層炸得好薄, 乾身沒有多餘油份, 內是超滑的豆腐, 加埋面層有少少唐辛子粉, 真係好好食. <南乳炸子雞> 係金牛苑招牌菜, 我地每次去都必叫. 炸子雞外皮香脆, 皮下沒有太多油脂, 雞肉嫩滑有肉汁, 是新鮮雞沒有雪藏味. 建議點一點佢特製南乳汁, 南乳味香濃加上玫瑰露酒香, 跟炸子雞是超配! 雞下有一埋金針鋪底, 唔好以為佢只係伴碟, 金針係炒香過, 吸埋雞肉汁, 好味程度同

某日一家人再到金牛苑試下佢水準係咪同當年一樣.
拼盤 (春捲, 扎肉, 丸)

先來一個拼盤 (春捲, 扎肉, 丸) ,

墨魚丸聽說是自家打, 好彈牙香口!

扎肉跟外面的沒大分別, 味道尚可.

----------
脆炸豆腐

<脆炸豆腐>

同樣是即叫即炸, 熱到會燙口.

南乳炸子雞

<南乳炸子雞>

係金牛苑招牌菜, 我地每次去都必叫.

雞下有一埋金針鋪底, 唔好以為佢只係伴碟, 金針係炒香過, 吸埋雞肉汁, 好味程度同隻主角雞不相百仲!!

-----------
火燒菠蘿飯

火燒菠蘿飯都係金牛苑招牌菜.

原個菠蘿, 上枱時會點火, 酒香迫出菠蘿的甜味.

吸了菠蘿汁既炒飯比較濕潤, 但飯仍然粒粒分明.

跟以前唔同係, 宜家豪華左有埋鮑魚

--------------------------
蒜容包

再推介佢既蒜蓉包, 本人覺得是全港數一數二好食既蒜蓉包

佢既法包外脆內軟, 加埋牛油同蒜蓉, 一個人都可以食一客.

可惜既係, 當日第一次叫時, 蒜蓉奇少, 沒有 蒜蓉味。有點失落, 再order 多一客, 今次同餐廳講要多蒜蓉, 今次終於食番十多年前金牛苑招牌蒜蓉包既味道.

---------------

另外仲有叫咖哩雞, 金牛苑既咖哩汁好好食, 不過跟雞好似唔夾, 都係牛腩好食.

最後甜品拉椰糕.

我唔記得十年前佢幾錢, 不過宜家要成三十幾蚊一件仔!!! 真係太嚇人. 而且味道好像不及當年好食, 現在的偏啖, 椰香味也偏少. 比較失望
------

總結

跟十多年前的金牛苑味道都有8~9成相似, 算係相當唔錯,

推介佢既<南乳炸子雞>, <蒜容包> , 不過記住叫佢多蒜容
拼盤 (春捲, 扎肉, 丸)
脆炸豆腐
南乳炸子雞
火燒菠蘿飯
蒜容包
2017-06-10 1009 瀏覽
今日個friend話想食越南野,喺openrice一search,見到金牛苑,以前細個記得成日去,所以就決定book位去到叫左幾樣野,第一就係蔗蝦,一上到黎同個friend互望左兩秒,結論係可唔可以唔好再掠水啲!138蚊兩隻蝦,味道一般,極度overpriced第二黎嘅係串燒雞同牛,6串盛惠150蚊,味道唔錯,沙嗲汁夠惹味之後黎嘅係咖喱雞加包,加埋應該要200幾蚊,一開始對哩個餸滿心期待,因為細個成日食咖喱牛腩點面包,但今日嘅質素真係極度一般,咖喱超稀,味道偏淡,雞件分量都唔多仲要埋到咁貴走個陣每人比左300幾(嗌左酒),以後唔會再去,又貴又唔好食,極度失望

老細請食飯,一大班人浩浩蕩蕩走過去一人一個 set lunch※前菜有雞絲沙律, 雞絲有雪味,沙律菜新鮮,伴上一次酸醋※南瓜海皇湯 嘩。。。這個不得了南瓜打蓉,配上蝦蟹肉魚,超甜,超滑口感,真是想再來一碗※煎羊架,煎熟了一點,就算熟了一點羊架都好淋,好在都有羊肉味※扎肉湯河,河粉幼細滑膩,扎肉厚厚切粒帶有一些黑椒老闆知道我地大食,再叫多兩個4人餐,大家share食小食拼盤春卷※燒雞,皮燒到脆卜卜,再配埋個南乳汁,一流,而且唔會太咸※香芽豬扒,普普通通,無咩特別※咖哩牛腩煲配牛油法包,法包香脆拌上香濃咖喱正正正牛腩而且煮得好淋※鰻魚炒飯,飯粒粒分明煙煙um um,唔會炒得太油,鰻魚爽口肥美不過這裡一個lunch set都要百幾蚊一個,如果要自己比錢食,真係有d唔舍得,好在是老闆萬歲的
老細請食飯,一大班人浩浩蕩蕩走過去
一人一個 set lunch
※前菜有雞絲沙律, 雞絲有雪味,沙律菜新鮮,伴上一次酸醋
※扎肉湯河,河粉幼細滑膩,扎肉厚厚切粒帶有一些黑椒
老闆知道我地大食,再叫多兩個4人餐,大家share食
小食拼盤春卷
※燒雞,皮燒到脆卜卜,再配埋個南乳汁,一流,而且唔會太咸
※香芽豬扒,普普通通,無咩特別
雞c沙律 南瓜海皇湯
扎肉湯河
燒雞,炒飯
咖哩牛腩煲
香茅豬扒
2017-03-25
2017-03-25 1138 瀏覽
好貴既甜品呀,第一次食咁貴既拉椰糕,仲要咁細件,唔好去搶錢,真心講句,五星級酒店都無咁細件同咁貴啦!大拿拿38蚊件呀,咁我不如食x公既千層蛋糕好過啦!你地認為值唔值這個價錢呢?
  • 粉卷
  • 咖喱海鮮煲
  • 南瓜雪魚煲
  • 蒜蓉包
2016-09-24 6239 瀏覽
多年沒有來過金牛苑... 從前它在海港城,我也光顧過, 另外就是在銅鑼灣時代廣場...感覺時光飛逝。只因公司搬到工廠區 ,而住的地方又不近便, 我的惰性又越來越強 ...其實上月和家人聚會也想到此,但因訂位時職員說用餐時間為入座起1.5小時,所以最後沒有選擇這裏。 有一天坐車回家途經看到金牛苑招牌... 又突然蠢蠢欲動今次打電話來問個清楚,職員說若不是大時大節日或被客人部分包場...是不會有限用餐時間的。來到新分店,感覺仍是有點傳統。 我們只有2個人,所以只能點些最想又最懷念吃的

龍眼杞子茶 & 烏梅山楂茶
  • 燒羊架
  • 火焰菠蘿炒飯
  • 黃金軟殼蟹
2016-08-27 3231 瀏覽
跟舊址比較,格局截然不同。以前有落地大玻璃,有維港夜景,較為舒適。今晚跟朋友飯聚,我們叫了豬肉蝦片雞、牛串燒蒜炒蜜糖豆春卷、墨丸、扎肉拼盤咖哩牛腩煲 配蒜蓉包南乳燒雞南瓜飯所有食物上枱時都不是熱辣辣,全是暖的!真的頗失望南瓜飯忘記影相,但味道頗好飯中很多南瓜,亦有其他蔬菜在當中,很香的南瓜味不太甜,好好味

今晚跟朋友飯聚,我們叫了
豬肉蝦片
雞、牛串燒
蒜炒蜜糖豆
春卷、墨丸、扎肉拼盤
咖哩牛腩煲 配蒜蓉包
南乳燒雞
南瓜飯

所有食物上枱時都不是熱辣辣,全是暖的!真的頗失望

南瓜飯忘記影相,但味道頗好

2016-07-23 3075 瀏覽
已經唔知第幾次食金牛苑 由一開始係海運時已經食到而家 間唔中諗起佢地既咖哩配法式蒜蓉包都會令我好心動地想去食 係香港要食越南野唔難 但法式越南野相對就冇咁周街都係 今次叫左海龍皇湯(應該冇記錯名掛) 第一個上就係個湯 酸得黎有dd辣 飲完好開胃 特別係夏天時飲令人更食慾大開 個湯真係好足料 碗碗都有隻新鮮大蝦 蝦既肉質非常彈牙 完全係食到新鮮靚蝦既鮮甜美味 👍🏻👍🏻👍🏻 如果鐘意食酸酸辣辣野既話好推介大家試試呢個湯再黎係蒸粉卷 個味清清地 平衡返岩岩個湯既味道 粉卷裡面都有小小肉碎 但係唔會覺得啖啖肉 上面既蔥花點綴左呢道菜 令粉卷既味冇_(掛)呢道黑松露帶子 有超勁既黑松露味 自問唔係黑松露迷 所以冇話好欣賞 而且帶子下面既冬菇真係好好好咸 所以大家叫左白飯黎配住咁食撈淡佢 除左呢2點令我對呢道菜有小小挑剔外 個帶子真係煎得好好 切帶子時 一刀好順滑就切開左 冇煮過龍老左或者太生 食落口就係口感嫩滑又鮮甜 一個字正馬拉盞炒通菜 呢個炒得好一般 炒到太熟 d菜老晒 同埋都略為太油同太咸 下次應該唔會再叫最後黎到我既至愛 一貫既好味 冇令我失望 我地叫既係海鮮咖哩 個咖哩煮得岩岩好 唔太

最後黎到我既至愛 一貫既好味 冇令我失望 我地叫既係海鮮咖哩 個咖哩煮得岩岩好 唔太傑又唔太稀 配埋蒜蓉包黎食只可以話係絕配 次次食金牛苑都必叫呢2道菜 每次都冇失望👍🏻
食左咁多次金牛苑 雖然今次有部分菜式太咸但大部分之前都食過既菜水準依舊保持到 會繼續返黎食呢間野
2016-07-21 1920 瀏覽
聖記高B班同学會,好耐冇開飯吹水,楝个好日到 ”金記”晚飯。点解揀呢度?貪佢就腳,MTR出行1分鐘就有冷氣嘆! 係大熱天時,呢个location 掂!8人飯局 & Birthday celebration, order 以下:小食拼盆:D墨魚丸彈牙到可以打乒乓波。春卷包住新蘚香葉,好食到冇朋友 !!蟹肉沙律:靚人keep fit 首選燒雞:水準依然高! 香脆肉嫩。跟食神金句“雞有雞味”紅酒燴牛尾:牛尾炆得”林”、配埋多種蔬菜(入味。但唔係溶哂的蕃茄。菇,洋葱) & 点埋D汁,我ko咗2塊 法包。上湯菜:好似話係唐生个蕊,估佢唔到咁嫩,咁清甜。蟹肉炒粉絲:果然係招牌菜,清爽不油。2秒食晒!我哋礳爛蓆,傾到1045pm才走,店員不但没有black face,更動加茶加水,... 我 學劉華咁 "比10个likes"”金記”& “聖記” 30年味道不变,人情味更濃我們已約定 ”聖記高B班同學学“ 下次來食大頭蛤蝦 !

蟹肉沙律:靚人keep fit 首選

燒雞:水準依然高! 香脆肉嫩。跟食神金句“雞有雞味”

我ko咗2塊 法包。

上湯菜:好似話係唐生个蕊,估佢唔到咁嫩,咁清甜。
蟹肉炒粉絲:果然係招牌菜,清爽不油。2秒食晒!

... 我 學劉華咁 "比10个likes"

”金記”& “聖記” 30年味道不变,人情味更濃
我們已約定 ”聖記高B班同學学“ 下次來食大頭蛤蝦 !

題外話/補充資料: 酒水:自带酒首2支免 corkage. 真的明白酒友心事! 讚! 是晚 birthday dinner, 自備cake, 不收切cake 費,店員更體貼地清埋枱面,換上小碟,小义,点好candle,把蛋糕送到birthday man 前。服務一流
2016-07-20
生日
  • 紅酒燴牛尾
2016-05-19 3563 瀏覽
又到公司有人生日要搵地方食晏, 尖沙咀區來來去去都係K11, ISQUARE既商場店..無黎新意..呢日心血來潮, 醒起轉角位置好似有間野, 門面都幾型既~一於黎試試呢個金牛苑!一行6個人, 有老細有同事, 當然要扮細食喇~叫左個4人餐, 侍應話都夠食既首先黎既係海皇湯--哇呢個冇得頂!睇落係平平無奇, 罐頭龍蝦湯咁既色, 但係一撈底::龍蝦肉, 蝦粒, 魚肉通通有齊!!!!飲落更加不得了!!堅. 足料跟住係黎小食, 春卷, 春卷就冇咩特別, 4人餐就有4碟咁喇~不過呢個配搭都幾新奇, 在於個配菜::蝦片+菠羅+子薑~OL女人至愛4人餐可以揀3個餸, 我地揀既係燒雞, 雜菜煲同埋沙律蝦球~個人認為::燒雞係必叫既!!!!因為真係皮脆肉嫩, 同埋啖啖肉!唔使點醬都夠味雜菜煲就係寫字樓人飯局必叫既~不過都好大煲, 有D唔同既菜類菇類同粉絲夾下~沙律蝦球就唔係本人既喜好, 不過同枱既都食得好滿意, 話粒蝦好夠大咁, 同埋隔離既炸香蕉都食到好開心既~~~未完!仲有飯麵可以揀~識揀梗係揀炒濛粉喇~呢個就冇咩特別唔係好油咁喇~總有D菜式用黎陪襯既不得不提既係竟然仲有糖水送: 有3大款揀::艼頭西米

堅. 足料
未完!
不得不提既係竟然仲有糖水送: 有3大款揀::艼頭西米, 海帶綠豆同埋粟米糯米

我係試粟米糯米既~佢係足料, 偏"傑"不過食得好滿足
題外話/補充資料: 侍應超好, 我地6個人叫4人餐, 佢湯同糖水都俾6碗我地XDD
2016-04-28