2018-03-09 3859 瀏覽
今日同屋企人去左一間之前在海港城LCX 對出而家搬左出黎漆咸道南的越菜, 新年後第一次見都要食好D. 呢個老字號的高質越南菜令到我知道越菜不是係食PHO~MENU 選擇好多, 令到我地都花多眼亂. 樣樣都想食... 不過食唔到太多! 所以我地就叫左佢地幾樣SIGNATURE DISHES 黎試一試. 呢個沙嗲墨魚丸雖然樣子唔係吸引, 不過我一定要放佢入不能錯過的系統. 一食就知道係手打彈牙, 成粒丸好爽好明顯食得出同出面好唔同, 仲食到馬蹄粒粒添呀! 只係食原味唔落醬已經好好食, 加埋醬就更有另一番風味. 蔗蝦都可以叫做必食, 包住個D 蝦膠好夠味好爽口食到最後有D唔夠喉, 因為蝦肉都真係好正. 唔夠喉就啖埋支蔗啦, 嘩嘩嘩... 平時個D 都係淡而無味既呢一支一咬落去係清甜嫁, 一陣好清甜的甘蔗汁浸晒入口. 真係好滿足呀...椒鹽軟殼蟹非常香脆, 啖啖都係蟹肉炸得好乾身唔會話油淋淋. 椒鹽又唔會太咸又唔會太辣, 唔會話食完要狂飲水個種. 反而係愈食愈想食.呢兩個樣子一樣但內涵不一樣的就係豬肉同埋素菜的春卷. 呢個就比較普通, 唯一可以讚既就係春卷旁邊跟左好多新鮮翠綠既菜. 我試過只食
呢兩個樣子一樣但內涵不一樣的就係豬肉同埋素菜的春卷. 呢個就比較普通, 唯一可以讚既就係春卷旁邊跟左好多新鮮翠綠既菜. 我試過只食菜都好甜.
呢個南乳吊燒雞真係好得! 近呢幾年都好小食到咁有雞味的雞. 隻雞一D 都唔肥, 個皮好脆D 肉仲可以做到咁滑. 雞肉同蒸滑雞分別唔大. 好乾身但咬落好JUICY~呢係連食雞胸都好嫩.
最後就係呢2個DISHES~ 真係好完滿! 成條魚起肉黎炸, 外脆內鮮嫩咬落去仲有魚汁爆出黎, 魚骨炸到十分香脆.
炒飯的鰻魚汁浸落個炒飯度, 炒飯又唔油又乾身!!
成餐飯都真係好好好好味呀~
題外話/補充資料: 服務態度真係好好呀! 而家好少會有呢D 服務...
2018-03-06
  • 串燒墨魚丸
2018-02-13 2615 瀏覽
年近大節多聚餐,諗食什麼也煩惱。 搜集了各人意見 ,大家覺得去吃越南菜也不錯。有人提議金牛苑,這是—間老店。想當年80年代的時候,越南菜曾經大熱。尤其是南乳吊燒雞,當年是用新鮮雞😋。店裝修很優雅,分三層,地方寬敞,人多聚餐或少形party也不成問題。燒鱔: 鱔片燒得外脆内軟,加上的醬汁,令鱔更惹味。炸豆腐: 炸到金黄色,外脆滑溜,多吃幾件都不會覺膩。炸蝦丸和墨魚丸: 蝦丸蝦味濃郁,配上紅酒出奇合拍。黑松露帶子: 帶子略煎鮮甜美味。大啡磨菇肉厚味香!黑椒牛柳粒: 惹味的黑椒配上濃郁牛脂香的牛柳粒,佐酒一流。炸軟殻蟹: 這是我最喜歡的一道菜之一。炸不油膩又香口。好滋味啊👍!炒芥蘭: 炒得幼嫩,加上酒香,口蕾增添層次!香草燒羊扒: 羊扒燒得嫩滑,完全没有羊的騷味。蒜蓉大蝦: 蝦膏多蝦肉彈牙,配上蒜蓉味道很合襯。一口飯: 炒得功夫到家,飯粒分明乾身,飯香味濃。拉椰榚 : 香椰汁味香, 口感煙韌彈牙。大家風花雪月,酒醉飯飽,滿足的一餐!
有人提議金牛苑,這是—間老店。

燒鱔: 鱔片燒得外脆内軟,加上的醬汁,令鱔更惹味。

炸豆腐: 炸到金黄色,外脆滑溜,多吃幾件都不會覺膩。

炸蝦丸和墨魚丸: 蝦丸蝦味濃郁,配上紅酒出奇合拍。

黑松露帶子: 帶子略煎鮮甜美味。大啡磨菇肉厚味香!

黑椒牛柳粒: 惹味的黑椒配上濃郁牛脂香的牛柳粒,佐酒一流。

炒芥蘭: 炒得幼嫩,加上酒香,口蕾增添層次!

香草燒羊扒: 羊扒燒得嫩滑,完全没有羊的騷味。

蒜蓉大蝦: 蝦膏多蝦肉彈牙,配上蒜蓉味道很合襯。

一口飯: 炒得功夫到家,飯粒分明乾身,飯香味濃。

拉椰榚 : 香椰汁味香, 口感煙韌彈牙。

大家風花雪月,酒醉飯飽,滿足的一餐!

四款甜品
2018-01-28
2018-01-23 1254 瀏覽
因為細妹去外國啦所以揀揀高級餐廳食飯金牛苑係我哋屋企嘅飯堂最鍾意食蒜蓉蒸大頭蝦同埋帶子蒸大啡菇大頭蝦勁大隻!而大啡菇就勁厚肉最欣賞金牛苑所有餸都用了好足因為飲湯好明顯,所有味道都好足就好似2份湯料煲一份湯一樣。見微之著,欣賞人地既心機
因為細妹去外國啦
所以揀揀高級餐廳食飯
金牛苑係我哋屋企嘅飯堂
最鍾意食蒜蓉蒸大頭蝦同埋帶子蒸大啡菇
大頭蝦勁大隻!而大啡菇就勁厚肉

最欣賞金牛苑所有餸都用了好足
因為飲湯好明顯,所有味道都好足
就好似2份湯料煲一份湯一樣。見微之著,欣賞人地既心機
2018-01-23
2017-12-07 1466 瀏覽
對自己好啲,有咩所謂,一班人齊齊整整最緊要(老套都咁話,日子耐咗更珍惜同家人朋友相處嘅日子)。入邊都算大,環境好,可以放心傾計。我地一行七個叫六人餐,都夠飽。呢個係拼盤,有墨丸春卷札肉,唔算油,味道ok。飲碗蝦球酸湯,初初睇名以為好酸,又唔會喎,蝦大大粒,同碗湯嘅味道係match,開胃。南乳烤雞,重點係南乳醬度,可能好耐無食啦,個人覺得好食,雞都夠嫩。呢個我自己好鍾意,黑松露焗帶子,帶子稍為煎過,咬落去都夠味,黑松露唔會搶左帶子嘅鮮味,好味。

入邊都算大,環境好,可以放心傾計。

我地一行七個叫六人餐,都夠飽。

呢個係拼盤,有墨丸春卷札肉,唔算油,味道ok。

2017-11-16 3100 瀏覽
回憶起還是黃毛丫頭嘅時候,遇到一位好老闆。當其時跟著老闆衫尾走遍全香港數一數二嘅名牌或老字號餐廳酒樓,金牛苑算是其中之一。無論金牛苑經歴多次搬遷也追捧到那裡。今日久別重逢二十多年前的舊同事,要回想當時的點滴,一於懷舊一番。金牛苑己搬到了漆咸道,裝潢依舊平實有氣派。 伙記員工熟口熟面,依然服務殷勤。前奏曲是一籃脆蝦片,鬆脆無比。既然難得聚會,開支紅酒慶祝一下,產自西班牙地區的Ribera Del Duero質素也不錯。果味算重容易入口,有獨特和平衡性。美酒配佳餚少不了。店員推介了幾款小吃。炸豆腐黃金色澤,外衣脆口內裡滑溜,多吃幾件都不會覺膩。燒鱔控制火喉了得,鱔片燒得還保持肉汁不乾枯,醬汁的配搭不會過份搶魚本身的鮮味。黑松露帶子帶子嫩滑鮮美帶有通透感。大啡菇肉厚,啖啖有質感。這道菜大滿足啊!烤大蝦末食過烤大蝦末算來過,鎮店之寶其中一個。蝦肉爽彈不在話下,精心挑選蝦膏爆栅。蝦肉蝦膏混在一起,那幸福感源源湧入口腔內。美食一浪接一浪不要停!黑椒牛柳粒惹味的牛柳粒,有濃郁的牛脂香,肉質軟腍,佐酒一流。軟殻蟹蟹控的我不會放過任何蟹種,任何烹煮方式。炸得香口的軟殻蟹,不油不膩。咪以為細細隻,其實好有

前奏曲是一籃脆蝦片,鬆脆無比。

美酒配佳餚少不了。店員推介了幾款小吃。

炸豆腐
黃金色澤,外衣脆口內裡滑溜,多吃幾件都不會覺膩。

燒鱔

黑松露帶子

烤大蝦

美食一浪接一浪不要停!

黑椒牛柳粒
惹味的牛柳粒,有濃郁的牛脂香,肉質軟腍,佐酒一流。

軟殻蟹
蟹控的我不會放過任何蟹種,任何烹煮方式。炸得香口的軟殻蟹,不油不膩。咪以為細細隻,其實好有質感,味道夾雑了蟹膏的鹹香,滋味啊!

炒芥蘭
看似平平無奇,炒至爽口嫩綠也好考工夫的。有酒的調味增添層次。

一口飯
飯粒炒得乾身,粒粒分明,味道偏濃。

邊飲邊食,閒聊當年往事,今晚勁興奮噢!
2017-11-15
2017-08-12 2546 瀏覽
一班同事十幾人,想找一間環境舒適,食物有水準的地方晚餐,偶然揾到這裡!一入去餐廳,感到這裏環境寬敞,沒有侷促的感覺,餐廳內還有很多裝飾掛畫, 猶如入了 藝術館, 氣氛舒服!由於第一次嚟呢度食,菜式又太多選擇,起初唔知選乜好,好彩這裏的職員很細心, 先問我哋有啲乜唔食,再用心推介,最後推介的菜式都好合我地口味,一流!

紀念日
2017-08-06 1648 瀏覽
今日同由細玩到大嘅同學到金牛苑食飯,衣為消失左原來一直係到好耐無食嘅春卷,蒜茸大虾D膏好正,南瓜海皇,燒蟮超正由於大家同學都巳有家庭好小機會約齋食飯,我會經常去因為食落有回到過去嘅感覺好
今日同由細玩到大嘅同學到金牛苑食飯,衣為消失左原來一直係到
好耐無食嘅春卷,蒜茸大虾D膏好正,南瓜海皇,燒蟮超正
  • 南瓜湯
  • 大頭蝦
  • 春卷
2017-07-12 1492 瀏覽
The worst Vietnamese food I ever had. I chose this restaurant as there was another one next to it because the name (brand). We ordered spring roll, bowl of noodle in soup for mom and I had the cold noodle with pork. We also order 2 cold drinks. The spring roll was ok. The portion is small.The cold noodle was oily, only few strip of veggie, the pork was greasy and fatty. Overall experience was bad. I would not recommend anyone to come here. Not the price you paid for deserve the food quality like

Overall experience was bad. I would not recommend anyone to come here. Not the price you paid for deserve the food quality like we had.
2017-07-12
2017-06-26 1497 瀏覽
金牛苑是小時經常跟爸媽去開飯既地方, 由佢最初係海港城現在M&S原店, 到後期搬到海港城LCX, 幾十年來我地一家也會定期光顧。LCX店閉店時真係萬分失落, 因為金牛苑好多菜式都係我覺得是全香港數一數二做得好。幾年後既今日, 金牛苑在漆咸道南重開, 相信不少粉絲都好開心。 某日一家人再到金牛苑試下佢水準係咪同當年一樣.先來一個拼盤 (春捲, 扎肉, 丸) ,   春捲香脆, 上枱時仲熱辣辣, 入面有肉碎同粉絲, 包埋生菜同九層塔一齊食超配. 墨魚丸聽說是自家打, 好彈牙香口! 扎肉跟外面的沒大分別, 味道尚可. ----------<脆炸豆腐>  同樣是即叫即炸, 熱到會燙口. 外層炸得好薄, 乾身沒有多餘油份, 內是超滑的豆腐, 加埋面層有少少唐辛子粉, 真係好好食. <南乳炸子雞> 係金牛苑招牌菜, 我地每次去都必叫. 炸子雞外皮香脆, 皮下沒有太多油脂, 雞肉嫩滑有肉汁, 是新鮮雞沒有雪藏味. 建議點一點佢特製南乳汁, 南乳味香濃加上玫瑰露酒香, 跟炸子雞是超配! 雞下有一埋金針鋪底, 唔好以為佢只係伴碟, 金針係炒香過, 吸埋雞肉汁, 好味程度同

某日一家人再到金牛苑試下佢水準係咪同當年一樣.
拼盤 (春捲, 扎肉, 丸)

先來一個拼盤 (春捲, 扎肉, 丸) ,

墨魚丸聽說是自家打, 好彈牙香口!

扎肉跟外面的沒大分別, 味道尚可.

----------
脆炸豆腐

<脆炸豆腐>

同樣是即叫即炸, 熱到會燙口.

南乳炸子雞

<南乳炸子雞>

係金牛苑招牌菜, 我地每次去都必叫.

雞下有一埋金針鋪底, 唔好以為佢只係伴碟, 金針係炒香過, 吸埋雞肉汁, 好味程度同隻主角雞不相百仲!!

-----------
火燒菠蘿飯

火燒菠蘿飯都係金牛苑招牌菜.

原個菠蘿, 上枱時會點火, 酒香迫出菠蘿的甜味.

吸了菠蘿汁既炒飯比較濕潤, 但飯仍然粒粒分明.

跟以前唔同係, 宜家豪華左有埋鮑魚

--------------------------
蒜容包

再推介佢既蒜蓉包, 本人覺得是全港數一數二好食既蒜蓉包

佢既法包外脆內軟, 加埋牛油同蒜蓉, 一個人都可以食一客.

可惜既係, 當日第一次叫時, 蒜蓉奇少, 沒有 蒜蓉味。有點失落, 再order 多一客, 今次同餐廳講要多蒜蓉, 今次終於食番十多年前金牛苑招牌蒜蓉包既味道.

---------------

另外仲有叫咖哩雞, 金牛苑既咖哩汁好好食, 不過跟雞好似唔夾, 都係牛腩好食.

最後甜品拉椰糕.

我唔記得十年前佢幾錢, 不過宜家要成三十幾蚊一件仔!!! 真係太嚇人. 而且味道好像不及當年好食, 現在的偏啖, 椰香味也偏少. 比較失望
------

總結

跟十多年前的金牛苑味道都有8~9成相似, 算係相當唔錯,

推介佢既<南乳炸子雞>, <蒜容包> , 不過記住叫佢多蒜容
拼盤 (春捲, 扎肉, 丸)
脆炸豆腐
南乳炸子雞
火燒菠蘿飯
蒜容包
2017-06-10 997 瀏覽
今日個friend話想食越南野,喺openrice一search,見到金牛苑,以前細個記得成日去,所以就決定book位去到叫左幾樣野,第一就係蔗蝦,一上到黎同個friend互望左兩秒,結論係可唔可以唔好再掠水啲!138蚊兩隻蝦,味道一般,極度overpriced第二黎嘅係串燒雞同牛,6串盛惠150蚊,味道唔錯,沙嗲汁夠惹味之後黎嘅係咖喱雞加包,加埋應該要200幾蚊,一開始對哩個餸滿心期待,因為細個成日食咖喱牛腩點面包,但今日嘅質素真係極度一般,咖喱超稀,味道偏淡,雞件分量都唔多仲要埋到咁貴走個陣每人比左300幾(嗌左酒),以後唔會再去,又貴又唔好食,極度失望

老細請食飯,一大班人浩浩蕩蕩走過去一人一個 set lunch※前菜有雞絲沙律, 雞絲有雪味,沙律菜新鮮,伴上一次酸醋※南瓜海皇湯 嘩。。。這個不得了南瓜打蓉,配上蝦蟹肉魚,超甜,超滑口感,真是想再來一碗※煎羊架,煎熟了一點,就算熟了一點羊架都好淋,好在都有羊肉味※扎肉湯河,河粉幼細滑膩,扎肉厚厚切粒帶有一些黑椒老闆知道我地大食,再叫多兩個4人餐,大家share食小食拼盤春卷※燒雞,皮燒到脆卜卜,再配埋個南乳汁,一流,而且唔會太咸※香芽豬扒,普普通通,無咩特別※咖哩牛腩煲配牛油法包,法包香脆拌上香濃咖喱正正正牛腩而且煮得好淋※鰻魚炒飯,飯粒粒分明煙煙um um,唔會炒得太油,鰻魚爽口肥美不過這裡一個lunch set都要百幾蚊一個,如果要自己比錢食,真係有d唔舍得,好在是老闆萬歲的
老細請食飯,一大班人浩浩蕩蕩走過去
一人一個 set lunch
※前菜有雞絲沙律, 雞絲有雪味,沙律菜新鮮,伴上一次酸醋
※扎肉湯河,河粉幼細滑膩,扎肉厚厚切粒帶有一些黑椒
老闆知道我地大食,再叫多兩個4人餐,大家share食
小食拼盤春卷
※燒雞,皮燒到脆卜卜,再配埋個南乳汁,一流,而且唔會太咸
※香芽豬扒,普普通通,無咩特別
雞c沙律 南瓜海皇湯
扎肉湯河
燒雞,炒飯
咖哩牛腩煲
香茅豬扒
2017-03-25
2017-03-25 1136 瀏覽
好貴既甜品呀,第一次食咁貴既拉椰糕,仲要咁細件,唔好去搶錢,真心講句,五星級酒店都無咁細件同咁貴啦!大拿拿38蚊件呀,咁我不如食x公既千層蛋糕好過啦!你地認為值唔值這個價錢呢?
  • 粉卷
  • 咖喱海鮮煲
  • 南瓜雪魚煲
  • 蒜蓉包
2016-09-24 6210 瀏覽
多年沒有來過金牛苑... 從前它在海港城,我也光顧過, 另外就是在銅鑼灣時代廣場...感覺時光飛逝。只因公司搬到工廠區 ,而住的地方又不近便, 我的惰性又越來越強 ...其實上月和家人聚會也想到此,但因訂位時職員說用餐時間為入座起1.5小時,所以最後沒有選擇這裏。 有一天坐車回家途經看到金牛苑招牌... 又突然蠢蠢欲動今次打電話來問個清楚,職員說若不是大時大節日或被客人部分包場...是不會有限用餐時間的。來到新分店,感覺仍是有點傳統。 我們只有2個人,所以只能點些最想又最懷念吃的

龍眼杞子茶 & 烏梅山楂茶
  • 燒羊架
  • 火焰菠蘿炒飯
  • 黃金軟殼蟹
2016-08-27 3225 瀏覽
跟舊址比較,格局截然不同。以前有落地大玻璃,有維港夜景,較為舒適。今晚跟朋友飯聚,我們叫了豬肉蝦片雞、牛串燒蒜炒蜜糖豆春卷、墨丸、扎肉拼盤咖哩牛腩煲 配蒜蓉包南乳燒雞南瓜飯所有食物上枱時都不是熱辣辣,全是暖的!真的頗失望南瓜飯忘記影相,但味道頗好飯中很多南瓜,亦有其他蔬菜在當中,很香的南瓜味不太甜,好好味

今晚跟朋友飯聚,我們叫了
豬肉蝦片
雞、牛串燒
蒜炒蜜糖豆
春卷、墨丸、扎肉拼盤
咖哩牛腩煲 配蒜蓉包
南乳燒雞
南瓜飯

所有食物上枱時都不是熱辣辣,全是暖的!真的頗失望

南瓜飯忘記影相,但味道頗好

2016-07-23 3066 瀏覽
已經唔知第幾次食金牛苑 由一開始係海運時已經食到而家 間唔中諗起佢地既咖哩配法式蒜蓉包都會令我好心動地想去食 係香港要食越南野唔難 但法式越南野相對就冇咁周街都係 今次叫左海龍皇湯(應該冇記錯名掛) 第一個上就係個湯 酸得黎有dd辣 飲完好開胃 特別係夏天時飲令人更食慾大開 個湯真係好足料 碗碗都有隻新鮮大蝦 蝦既肉質非常彈牙 完全係食到新鮮靚蝦既鮮甜美味 👍🏻👍🏻👍🏻 如果鐘意食酸酸辣辣野既話好推介大家試試呢個湯再黎係蒸粉卷 個味清清地 平衡返岩岩個湯既味道 粉卷裡面都有小小肉碎 但係唔會覺得啖啖肉 上面既蔥花點綴左呢道菜 令粉卷既味冇_(掛)呢道黑松露帶子 有超勁既黑松露味 自問唔係黑松露迷 所以冇話好欣賞 而且帶子下面既冬菇真係好好好咸 所以大家叫左白飯黎配住咁食撈淡佢 除左呢2點令我對呢道菜有小小挑剔外 個帶子真係煎得好好 切帶子時 一刀好順滑就切開左 冇煮過龍老左或者太生 食落口就係口感嫩滑又鮮甜 一個字正馬拉盞炒通菜 呢個炒得好一般 炒到太熟 d菜老晒 同埋都略為太油同太咸 下次應該唔會再叫最後黎到我既至愛 一貫既好味 冇令我失望 我地叫既係海鮮咖哩 個咖哩煮得岩岩好 唔太

最後黎到我既至愛 一貫既好味 冇令我失望 我地叫既係海鮮咖哩 個咖哩煮得岩岩好 唔太傑又唔太稀 配埋蒜蓉包黎食只可以話係絕配 次次食金牛苑都必叫呢2道菜 每次都冇失望👍🏻
食左咁多次金牛苑 雖然今次有部分菜式太咸但大部分之前都食過既菜水準依舊保持到 會繼續返黎食呢間野