2018-11-28 44 瀏覽
行完尖沙咀,朋友話突然想食小籠包,好啱啱聽同事講尖沙咀isquare 有間金牌小籠幾正,價錢响嗰度已經係平民價,一於上去試試。去到門口梗係睇吓餐牌先,果然食物好吸引,價錢哇哇,真心真係平民價!入到去服務員好好安排我哋坐好舒服既梳化位,真係舒服到家嘅感覺!又乾淨又寬敞!正!有選擇困難症既我,當然交比朋友点菜,首先當然係小籠包香辣味,皮薄入面有湯辣味啱啱好唔係辣到嗆口那種,勁正!三杯雞,雞肉嫩滑,D汁好啱送白飯,豉汁蒸黃花魚,魚食得出新鮮有魚味,滷水雞翼,D鹵水汁唔係調定那種因為真係食到有花椒八角味,D雞翼好入味又大隻,泡椒魚皮至愛,有D辣但接受到,魚皮爽口弹牙!而家周圍都好難食到了!食到肚飽飽都係5佰零蚊,真係太滿足了!
D汁好啱送白飯,豉汁蒸黃花魚,
魚食得出新鮮有魚味,滷水雞翼,
2018-11-26 467 瀏覽
朋友約食呢間,位於 i square 的金牌小龍。鍾意佢地點方便,而且餐廳闊落環境不錯。多綠色的裝飾,令人置身其中好舒服。枱夠大,可以同時 order 好多野食 👍餐牌選擇多,有兩張 order 紙,另加好多份有圖片的菜牌,真的夠人慢慢硏究。點心同小食奇多,有成幾十款選擇,每款都係三十至四十蚊咋,簡直令人選擇困難。蟹黃小籠包 $48一客五件的蟹黃小籠包,阿姐話係招牌推介。都等左幾耐先有,似即叫即蒸,果然幾正!皮唔算最薄,但絶對係煙韌的。個饀夠熱辣,食落有鮮肉味、有蟹黃,仲有大量熱湯汁 beep 出來,認真正!夫妻肺片$38經典麻辣頭盤,夫妻肺片,雖然細細碟,但佢層層疊,滿滿的一碟牛肚牛雜片。頂頭全部花生碎,底層以紅油墊底。混合起來食,辣得過癮,香得滋味。辣味小黃瓜$32另一冷盤係辣味小黃瓜,青瓜皮是有釘的品種,份外鮮甜爽脆。配合辣味紅油,亦是十分美味的一道小食。酥炸黃花魚$62中型 size 的黃花魚,表面炸得好酥脆。內𥚃仍是嫰滑的魚肉。附上點魚的沙律醬,我覺得太濃,有點蓋過魚味之嫌。都係簡簡單單點豉油好味D。葱爆牛肉 $72牛肉同葱都滿滿一碟,好香口好惹味。牛肉大大片入味有口感,面層
朋友約食呢間,位於 i square 的金牌小龍。
鍾意佢地點方便,而且餐廳闊落環境不錯。

蟹黃小籠包 $48

夫妻肺片$38
夫妻肺片

辣味小黃瓜$32
辣味小黃瓜

酥炸黃花魚$62
酥炸黃花魚

葱爆牛肉 $72
牛肉同葱都滿滿一碟,好香口好惹味。
牛肉大大片入味有口感,面層鋪滿芝麻,好香。京葱夠甜,好送飯的一道菜。
蔥爆牛肉

陽春麵 $32
薑汁炒芥蘭$60
食左咁多濃味野,所以主食便清清地。炒菜同陽春麵實在係最佳配搭。
炒菜夠鑊氣,亦唔會太多油。不過價錢略高份量唔算多,對比起其他菜式佢 cp 比較低。
麵條幼細而煙韌,湯底係好味的清雞湯,清淡不油膩但又不失味美,我俾五星。

陽春麵

涷檸賓$12 & 杏仁霜 $12
十二蚊一杯冷熱飲品,平過茶記,好抵飲。

夫妻肺片
辣味小黃瓜
蔥爆牛肉
陽春麵
2018-11-25 60 瀏覽
昨晚去尖沙咀吃上海菜菜館門口很新淨似乎新開的看看菜單有很多東西都想試價錢不貴我們就不客氣了首先點了黃金蝦大約有八隻蝦體積算大外殼沾滿鹹蛋黃入口惹味及蝦肉口感結實忘記膽固醇來放任一次吧另點了紅油醬牛肉和紅燒豬手滿滿的蒜蓉鋪滿在牛𦟌薄片上蒜味濃得蓋過牛肉的香味豬手淺嘗了兩件很像在台灣吃到的紅燒牛肉麵的上海麵彈牙而牛肉軟腍點了蟹黃小籠包和大閘蟹小籠包皮很薄爆出的湯汁也有鮮味大閘蟹小籠包雖然貴一點但值得一試吃了這麼多食物埋單也只是五百餘元順帶一提是這𥚃的員工非常親切有禮令人吃得非常舒服自在
昨晚去尖沙咀吃上海菜
2018-11-19
黃金蝦
紅燒牛肉麵
2018-11-25 44 瀏覽
今日慶祝老爺奶奶回港, 近近哋就喺尖沙咀搵嘢食。 他們喜歡食小籠包,所以我地就揀呢間餐廳。呢間餐廳係尖沙咀黎講都幾大,座位都幾多, 位置闊落,環境優閒, 真係比人有個好放鬆嘅感覺。卡位顏色配搭突出,靚之餘仲非常舒適。黑松露小籠包落單時服務員也好細心講需要等候20分鐘, 小籠包即叫即蒸,肉汁豐富帶點黑松露味,賣相非常吸引。韭王鍋貼煎得非常香脆,完全無油, 餡料多而足,煎完好像有張薄紙係上面的,幾特別呀😁台式皮蛋豆腐豆腐香滑,皮蛋夠靚之餘蛋心仲係香而黏口,再配少許肉鬆,非常惹味。牛肉炒芥蘭牛肉生熟程度剛剛好,份量好足,芥蘭爽口鮮嫩,再放少許芝麻,賣相吸引。菜肉蒸餃皮薄餡多,大小適中,不會太易破損而導致肉汁流走,一隻放入口剛剛好,好滿足。台式滷肉飯一小碗既滷肉飯,啱曬我份量,滷肉夠晒入味而且帶少許辣,再配半邊蛋,食晒岩岩好。新出既點心幾特別,唔係周圍都有,相當吸引呀!新品推介仲有好多選擇,人多就可以叫得多之餘仲可以乜都食下。

卡位顏色配搭突出,靚之餘仲非常舒適。

黑松露小籠包

台式皮蛋豆腐

牛肉炒芥蘭

菜肉蒸餃

台式滷肉飯

新出既點心幾特別,唔係周圍都有,相當吸引呀!

新品推介仲有好多選擇,人多就可以叫得多之餘仲可以乜都食下。

2018-11-12
2018-11-23 56 瀏覽
《金牌小龍King's Dumpling》 #食在尖沙咀📍尖沙咀彌敦道道63號Isquare 國際廣場3樓301號鋪-同朋友係尖沙咀睇完戲 去佐金牌小龍食晚餐餐廳門面比較簡略 在商場內不起眼的位置 但望到餐牌的價錢 但勝在價錢黎講 係尖沙咀食到咁高質又經濟既實在少之又少🔸金牌小籠包 $38/5隻小籠包38有5隻 確實很便宜皮薄 但夾起來 不會薄到爛咬落去入面的汁很濃郁 清雞湯的味道肉餡方面 鮮味及份量較多🔸麻辣金錢肚 $48這個是冷盤前菜 麻味同辣味方面較淡適合不食辣的朋友仔金錢肚以切條形式 配上紅椒芫茜作配菜🔸米椒牛肉(特辣) $62這道菜是特辣 但辣方面是剛剛感受到辣的感覺不會辣到不能入口 牛肉非常入味 份量比較多 配上小辣椒 蔥頭爆香面頭再灑上芝麻 🔸中華海鮮炸麵 $52麵底同芡汁是另上 麵底方面 炸得很脆卜卜芡汁方面 內有生菜 蝦 魷魚 雲耳 小許蔥頭汁底可以 咸度適中 🔸黃金大蝦 $98這道菜是十分推薦 出奇的有驚喜蝦方面大概有8隻左右 蝦方面用大蝦蝦用咸蛋黃醃過 豆粉不會過多 炸出黎全部金黃色的蝦 蝦頭同蝦身可以食埋蝦肉方面唔係最新鮮 但係不會感覺到蝦肉發霉-整體黎講 在尖
《金牌小龍King's Dumpling》 #食在尖沙咀

整體黎講 在尖沙咀這個價錢 份量又多 算是抵食
地方環境不錯 餐應不是太嘈雜

🍴8.5/10
2018-11-22 48 瀏覽
好豐富的晚餐👍🏻👍🏻係尖沙咀既食店黎講,價錢又抵又好食!坐位寛闊又坐得舒服,今次四人聚餐食得開心又傾得開心一共點左幾個餸 熱辣辣既大閘蟹小籠包,皮薄多餡。好有特式,小籠包整得咁創新,都係一個賣點呀😍豬手腌得非常入味,又香又軟,口感極正👍十級推介!最緊要係又平又抵食,邊到搵😱三杯雞都好正呀,一打開,香味撲鼻!九層塔同薑味沖出黎🤤水煮魚夠滑,配埋薯粉食真係好夾,而且感覺唔膩,好岩中意食辣既大家👍🏻
好豐富的晚餐👍🏻👍🏻
係尖沙咀既食店黎講,價錢又抵又好食!

坐位寛闊又坐得舒服,
今次四人聚餐食得開心又傾得開心

一共點左幾個餸 熱辣辣既大閘蟹小籠包,皮薄多餡。
好有特式,小籠包整得咁創新,都係一個賣點呀😍

三杯雞都好正呀,一打開,香味撲鼻!
九層塔同薑味沖出黎🤤

水煮魚夠滑,配埋薯粉食真係好夾,
而且感覺唔膩,好岩中意食辣既大家👍🏻
2018-11-21 665 瀏覽
每次去 iSQUARE 行商場,都經過三樓的金牌小龍,皆因次次都先吃飯才逛商店,總是沒有機會  ;  但今天例外,先吃午餐再 shopping,因為我想去這餐廳好耐,期待已久,今日終於可以品嚐一下這裡的美食啦 ~餐廳是半開放式,客人可以看到師傅的製作過程,讓我們食得安心放心。環境舒適整潔,地方寬闊,以翠綠色裝飾品調作佈置,感覺置身於大自然,悠閒寫意,很舒服!中午時段來到,餐牌上有多款台灣小吃,特色小菜、蒸品、餛飩湯、麵類、炒飯、湯品、前菜、甜品、飲料、酒類等,款式多樣化,真的很不錯。精選優惠套餐 B紅燒牛三寶麵牛三寶包括牛𦟌、牛筋和牛肚,牛味豐郁,三樣食物軟淋不韌。湯底散發牛的香濃,味道是清清的,飲起來不會過鹹,完全適合我的口味,而麵條爽口幼滑,美味可口!韭王鍋貼鍋貼裡包著滿滿的食物,材料不只是韭王,還有肉餡,味道鮮嫩多汁,煎得香脆,很惹味!烤麩(小食) 和 豆漿烤麩都是我喜歡的食物,細細粒,方便易食,而且口感一層層,是不錯的小食。香濃豆味的豆漿,不會太甜,幼滑好飲。蟹黃小籠包      $48小籠包內裡充滿肉汁,散發淡淡蟹粉味,香氣四溢,肉味鮮美,沾上少少薑+醋,味道更鮮,更香濃,真

精選優惠套餐 B

烤麩(小食) 和 豆漿
香濃豆味的豆漿,不會太甜,幼滑好飲。

蟹黃小籠包      $48

小籠包內裡充滿肉汁,散發淡淡蟹粉味,香氣四溢,肉味鮮美,沾上少少薑+醋,味道更鮮,更香濃,真的回味無窮。

牛肉小籠包     $42

從來都沒有吃過用牛肉製成的小籠包,看到餐牌有就很想點,味道很特別,湯汁滿溢,牛肉味濃厚,有意外驚喜,非常好吃👍

牛肉小籠包

炸排骨    $38

大大塊的炸排骨,肉質鮮嫩,不乾身,加上惹味的調味料,香脆可口,不錯。

炸排骨

台灣甜不辣(炸魚片)    $32

像煎魚餅似的,帶有少少酸甜味道,質感軟軟的,很美味。

台灣甜不辣(炸魚片)

鮮蝦餛飩湯    $48

餛飩大大粒是手製的,蝦和豬肉味道鮮美,嫩滑爽口  ;  湯底清清的,加入蛋絲,滋味非凡!

鮮蝦餛飩湯

台式麻醬撈麵      $38

香濃的麻醬,有好多花生粒,與麵條拌勻,再配合清爽的青瓜絲,口感更豐富,濃郁美味!

台式麻醬撈麵

爆汁牛肉餡餅      $15

滿滿的牛肉湯汁,熱辣辣,肉味鮮及濃厚,煎得香脆可口,美味非凡。

爆汁牛肉餡餅

芝麻包     $27

芝麻餡料非常香濃,配合軟軟的外皮,實在太好吃了 😋

芝麻包

元盅茶樹菇排骨湯      $38

清香撲鼻的燉湯,材料豐富,燉出來的味道香而不會過鹹,飲後不口渴,喉嚨舒服順暢,原盅燉湯,真的非常美味!

元盅茶樹菇排骨湯

健怡可樂       $12

冰冰涼涼,爽口解膩。
健怡可樂
2018-11-20
午餐
牛肉小籠包
炸排骨
台灣甜不辣(炸魚片)
鮮蝦餛飩湯
台式麻醬撈麵
爆汁牛肉餡餅
芝麻包
元盅茶樹菇排骨湯
  • 台灣甜不辣
2018-11-21 50 瀏覽
醋椒鮮魷酸酸辣辣夠哂開胃,如果味道可以再濃D就更好了,而且鮮魷夠哂爽口彈牙,一D都唔鞋唔UN紅燒豬手至少兩隻起叫,食豬手我最怕食到有毛同唔夠"痴"口。而呢到就盡對滿足到我,食起上黎D骨膠原痴到我成都係..仲好入味TIM~鮮蝦紅油抄手鮮蝦稍為細隻左D,但成隻餃都算幾大隻,而且醬汁味夠濃。PI亦都唔會過厚台式皮蛋豆腐香口既肉鬆配豆腐真係冇得輸,雖然個汁結身左D,但味道都唔錯嫁黃金大蝦有名你叫,真係夠哂黃金,食起上黎唔太油膩,夠哂起沙>3<大閘蟹小籠包Very juicy!!!!而且大閘蟹既香氣夠哂突出!!!!必叫豉汁蒸黃花魚黃花魚一D都唔腥,汁亦唔會過咸,魚肉夠嫩滑~!正
醋椒鮮魷

鮮蝦紅油抄手

台式皮蛋豆腐

黃金大蝦

有名你叫,真係夠哂黃金,食起上黎唔太油膩,夠哂起沙>3<

大閘蟹小籠包

豉汁蒸黃花魚

黃花魚一D都唔腥,汁亦唔會過咸,魚肉夠嫩滑~!正
2018-11-19 43 瀏覽
今日同朋友係尖沙咀行街想食小籠包~ 於是就黎呢到食啦😆我地叫左金牌小籠包同五福小籠包🤔金牌小籠包都幾多湯汁~一啖食落口果陣成口都係湯 但真係要趁熱食 唔係果話攤凍就無咁好食啦🤧 五福小籠包雖然味道比較新穎 但有d味道食落唔係幾match 都係鐘意食原味多d~我地仲叫左d小食 分別係雞絲粉皮 手撕杏鮑菇 同埋香糟鳳爪 雞絲粉皮都幾彈牙 略嫌花生醬有d淡 比較驚喜既係手撕杏飽菇!非常入味~鳳爪味道則不過不失除左小食 都叫左條豉汁蒸黃花魚~ 魚肉非常嫩滑 會想再食!黃金大蝦味道都唔錯 如果mok埋殼就更好啦~

鳳爪味道則不過不失

除左小食 都叫左條豉汁蒸黃花魚~ 魚肉非常嫩滑 會想再食!

黃金大蝦味道都唔錯 如果mok埋殼就更好啦~
2018-11-18 143 瀏覽
今日約左友人飯聚,友人想食中餐,所以順便就著我方便我選擇了 iSQUARE 的金牌小龍。網上食評寫食店服務麻麻,我本著耳聽七分假,眼見未為真的精神,我一行五人就去食個午飯。食物款式非常之多,花多眼亂,樣樣都想試下。我哋點了很多食物,但我只選幾樣講下。小籠包皮薄餡料多汁,上台時夠熱。我點了紅燒豬手,非常非常後悔,我只點了兩件,超好食,人人搶住食。十蚊一件,兩件先廿蚊,超抵油麥菜美味爽口,健康之選。雞絲粉皮精緻骨子,作小食非常好。食店環境舒服開揚,有卡位,可自成一隅。服務方面,我以為我去了平行空間,店員服務爽快殷勤,而且有禮貌,與其他網民所講的有極大反差,所以真是要自己試過先知龍與鳳。
金牌小龍。

食物款式非常之多,花多眼亂
,樣樣都想試下。

我哋點了很多食物,但我只選幾樣講下。

小籠包皮薄餡料多汁
,上台時夠熱。

油麥菜美味爽口,健康之選

雞絲粉皮精緻骨子,作小食非常好

食店環境舒服開揚,有卡位,可自成一隅

服務方面,我以為我去了平行空間,店員服務爽快殷勤
,而且有禮貌
,與其他網民所講的有極大反差,所以真是要自己試過先知龍與鳳
午餐
2018-11-18 84 瀏覽
平時出街都係食西餐多,我地今日黎試試中餐啦!其實我比較鍾意食中菜,因為款色多,味道濃,而且可以不斷飲茶。🍵餐廳環境幾好,有草場的佈置,感覺好清新好舒適。開始黎到位置都仲有好多,但到7點陸續勁多人黎,出邊排曬隊,服務員都忙到踢曬腳。但我也很讚賞他們,即使忙都保持很好的招呼。👍🏻👍🏻👍🏻講到野食,我當然喜歡大閘蟹小籠包和紅燒豬手啦!好正啊!今年沒有機會食到大閘蟹,🦀🦀食翻個大閘蟹小籠包已經好滿足,裡面的汁充滿著蟹味,好清甜。同朋友們係度食左差不多三個鐘,飲下茶傾傾計。整體都很好。下次可以和家人一齊黎食😊😊
餐廳環境幾好,有草場的佈置,感覺好清新好舒適。
整體都很好。下次可以和家人一齊黎食😊😊
2018-11-17
2018-11-16 69 瀏覽
都有一段時間冇去 I Square 睇戲,等到潛艇大戰上映,就約埋朋友一齊欣賞,我每次來 I Square 只為了睇戲,朋友要先食飯,我們去到金牌小龍上海菜館,我哋兩個人食,叫咗嗰金牌小籠包加埋蝦肉蒸餃,同豬肉餡餅,餡餅内的豬肉非常之好味,朋友是食肉獸叫了兩件紅燒豬手和三杯雞重有糖醋排骨整多個排骨蛋抄飯,上海菜中可算不過不失,三杯雞尤其拿手,味濃,黃金大蝦非常惹味,價錢適中。這裡地點就腳,約人吃飯一流,座位也舒服,但小籠包皮就厚了一點,可能我喜歡皮薄那一種,我朋友肥仔榮,就話正,每個人口味也不一様,佢話好飽,入場不用買爆谷,戲不錯,非常刺激,但今次有得着,睇完戲可以來這間上海菜館,以後來尖沙嘴,約人,等人多一個選擇。

我哋兩個人食,叫咗嗰金牌小籠包

加埋蝦肉蒸餃,

同豬肉餡餅

,餡餅内的豬肉非常之好味,

朋友是食肉獸叫了兩件紅燒豬手

和三杯雞重有糖醋排骨

整多個排骨蛋抄飯,

上海菜中可算不過不失,三杯雞尤其拿手,味濃,

黃金大蝦非常惹味

2018-11-16 78 瀏覽
之前喺深圳益田假日食過金牌小龍覺得幾好味,後來發覺原來香港都有,緊係要黎試下。餐牌嘅食物種類好多,上海台灣嘅野食都有,而且每樣都幾唔貴,幾啱一班朋友去叫幾個小食/菜share食。四喜烤麩,甜甜地好好味。台式鹵肉飯,雖然只係$28蚊,但係份量都唔少,幾有台式風味。雞絲粉皮依到小籠包嘅種類實在太多,每樣都想試一粒,可惜我地得兩個人,叫唔到多一兩籠,最後決定叫咗蟹黃小籠包,個皮好薄,加埋入面嘅湯同蟹黃,好味爆汁牛肉餡餅,一咬落去真係爆哂啲汁,好juicy!筒仔米糕韭黃鍋貼

四喜烤麩,甜甜地好好味。

雞絲粉皮

爆汁牛肉餡餅,一咬落去真係爆哂啲汁,好juicy!

筒仔米糕

韭黃鍋貼
2018-11-15
  • 小籠包
2018-11-14 78 瀏覽
係尖沙咀行到攰想搵野食朋友話食金牌小籠 話好好味我未食過就話試下啦我印象中 蟹粉小籠包係好貴呢到食$58 仲要真係有蟹膏味😂蝦仁拌麵都好好味啲蝦仁又爽又彈 一啲都唔會霉 分量又夠多真係好清,但又有牛肉味 唔中意濃味既朋友可以一試,清淡之選❤️另外我仲叫左個雞絲粉皮都係比起其他餐廳清淡如果中意清清地我推薦呢間金牌小籠如果中意濃味既朋友我覺得可能會有啲失望雖然我食開濃味野但間中食下清啲 感覺健康啲 無咁多味精女仔減肥都岩食阿😍Ps 係台灣餐廳 唔係上海菜🤪朋友話我知的
係尖沙咀行到攰想搵野食

蟹粉小籠包
蝦仁拌麵
清潡牛肉湯麵
2018-10-18 263 瀏覽
呢度中午好少滿座,坐位都幾寛敞,幾時來都得~~~~午餐都有幾多選擇,有D要加一,有D免加一,令人有點混亂。我們點了兩個套餐: 梅菜扣肉飯套餐 (加一後$58.3) +E1套餐: 紅燒牛三寶面 + 精緻小食( 凍薯條) +三隻煎餃 + 凍豆漿 ($68) 梅菜扣肉飯套餐: 梅菜幾好味,扣肉瘦既位有點偏韌,麻麻地。肥既位超肥,不過好好味我鐘意佢有幾條菜,感覺健康D~ 至於個炸豆腐及半隻醬油蛋,就一般啦。不過白飯好多呢,最後食唔哂...E1餐: 個紅燒牛三寶面好好食,牛三寶的質素好,個面都唔錯。至於凍薯條,其實係將薯仔切條,煮完奄後再拿去冰,很開胃,不錯~ 煎餃係水準之作,都係好味~ 呢個餐既多款食物真係滿足到心多既朋友~~呢間餐廳食物水準唔算好出色, 不過以呢個位置呢個價錢,我都覺得幾抵。
呢度中午好少滿座,坐位都幾寛敞,幾時來都得~~~~
午餐都有幾多選擇,有D要加一,有D免加一,令人有點混亂。