2003-10-01 13 瀏覽
27/9我和朋友經過金滿庭見?裝修幾好,又話用鈉米空氣淨化器,雖然見門口排長龍但唸住試下無法啦!等了一個多小時終於有位,茶就不錯,我們叫了小籠飽,青菜煨麵,上海炒年糕和東坡肉,小籠飽此終都係鼎泰豐好味,麵淡而無味,年糕就非常多油和鹹,至於東坡肉我從來未試過這麼難吃的東坡肉,汁非常甜,(如有糖尿病千萬不要試)而東坡肉簡直就不知所為全部都係肥膏,少少肉都無.我朋友就向經理投訴,點知個經理話東坡肉係咁,簡直就不負責任,離譜!服務員服務又不太好,埋單$187.00,真係求其找間上海舖都好味個?,要排咁耐還要這麼難吃,簡直就係貼錢買難受,以後唔會再幫襯.
2003-09-20 6 瀏覽
一口小籠包不俗,細細個,可一啖吃之,味道幾好,包皮薄些更好.茶仍是非常好.順帶一提,金滿庭在顧客等位時為他們準備茶和小點,這是值得嘉許的.
2003-09-09 5 瀏覽
上兩個星期同朋友一行四人幫襯奧海城的金滿庭﹐諗住早D去唔使等位﹐點知未夠6點去到都要拎飛仔等入座﹗一等就等左個半鐘。6點鐘都要等位等個半鐘我真係0甘大個仔都未試過。不過。。算服務唔錯﹐見多人等位﹐餐廳居然準備了免費蔥油餅同熱茶招呼等位的客人﹐呢一點令我非常IMPRESSED。點左﹕擔擔麵﹐小籠包﹐鍋貼﹐上海粗炒& 沙鍋雲吞雞(聽講雲吞雞係必點菜式WOR)﹐好唔好味﹖擔擔麵係唔錯的﹐水準不錯。小籠包就不及黃埔的鼎泰豐了﹐皮略厚﹐但餡料幾好味幾多汁﹐不過唔好忘記小籠包要整多汁比皮薄容易﹐想起呢一點﹐下意識將其跟鼎泰豐相比然後判其敗陣﹐但其實水準唔差的﹐輸俾高手﹐雖敗猶榮吧。上海粗炒略多汁了一點﹐如果較乾身一點點會更好﹐但這個粗炒並不算突出。沙鍋雲吞雞分量足﹐湯幾香﹐但可能有些人會覺得略鹹(我有兩位朋友就因為嫌太鹹只吃了一小碗)﹐我覺得還可以啦﹐算不錯﹐但浮在湯上的油多了一點﹐應該搯走一點油﹐賣相會較吸引。無辦法﹐現在的人食野樣樣都要講健康嘛。最實敗係個窩貼﹐應該軟的地方唔軟(頂)﹐應該脆的地方唔脆(底)﹐又多油﹐成隻窩貼都係硬梆梆的﹐我地4人都不約而同只係咬左一啖就放低了。另一樣較特別地方
上兩個星期同朋友一行四人幫襯奧海城的金滿庭﹐
諗住早D去唔使等位﹐點知未夠6點去到都要拎飛仔
等入座﹗一等就等左個半鐘。6點鐘都要等位等個半鐘
我真係0甘大個仔都未試過。不過。。算服務唔錯﹐
見多人等位﹐餐廳居然準備了免費蔥油餅同熱茶招呼
等位的客人﹐呢一點令我非常IMPRESSED。
點左﹕擔擔麵﹐小籠包﹐鍋貼﹐上海粗炒& 沙鍋雲吞雞
(聽講雲吞雞係必點菜式WOR)﹐好唔好味﹖擔擔麵係
唔錯的﹐水準不錯。小籠包就不及黃埔的鼎泰豐了﹐
皮略厚﹐但餡料幾好味幾多汁﹐不過唔好忘記小籠包
要整多汁比皮薄容易﹐想起呢一點﹐下意識將其跟鼎泰豐
相比然後判其敗陣﹐但其實水準唔差的﹐輸俾高手﹐雖敗猶榮吧。
上海粗炒略多汁了一點﹐如果較乾身一點點會更好﹐但
這個粗炒並不算突出。沙鍋雲吞雞分量足﹐湯幾香﹐但
可能有些人會覺得略鹹(我有兩位朋友就因為嫌太鹹只
吃了一小碗)﹐我覺得還可以啦﹐算不錯﹐但浮在湯上的
油多了一點﹐應該搯走一點油﹐賣相會較吸引。無辦法﹐
現在的人食野樣樣都要講健康嘛。最實敗係個窩貼﹐應該
軟的地方唔軟(頂)﹐應該脆的地方唔脆(底)﹐又多油﹐
另一樣較特別地方係“茶”。金滿庭睇黎好講究茶葉﹐
有好多選擇﹐隻人參XX茶(XX=唔記得左)幾甘甜﹐但似台灣
茶葉的人造味道﹐初飲還可以﹐後來沖第二﹑三轉滾水的時候
就開始變得有少少苦澀了。收特別貴的貴茶錢亦應該考慮沖
3﹑4次滾水後換一換茶葉吧﹐但並沒有換﹐有點失望。
服務是可以的﹐如我上面提及﹐管理層做得不錯﹐但有些個別
員工不知是不是訓練不足﹐上菜時險像橫生....但有驚無險﹐算吧。
2003-09-02 15 瀏覽
知道佢地又有回贈,8號波都走一趟,好可惜佢地話晚市休息,白行一趟,因為我去到都成3點幾,唯有明天早D,因為3號last day 喇,大家要快D喇,聽講時代廣場都開左分店,有無人試過呀?
2003-09-01 9 瀏覽
銅鑼灣金滿庭開o左喇!依家至9月3日o黎幫襯仲有coupon回贈。小妹今日幫襯o左二百幾蚊,就送番二百幾蚊cash coupon,幾抵食!電話:2506 2525地址:銅鑼灣勿地臣街時代廣場10樓1002舖
電話:2506 2525
地址:銅鑼灣勿地臣街時代廣場10樓1002舖
2003-08-21 19 瀏覽
I went there having dinner in last Sunday. Wow! So many people waiting for table. The manager said that some people started to wait there from 3:30pm for dinner, so unbelievable!But the foods are really good.擔擔麵very delicious. The texture of the noodle is good.小籠包is so juicy. Must try!砂鍋雲吞雞is OK but not so special.I had ordered two other dishes, both were satisfactory.The portions of the food are not small and the price is reasonable.Although I spent over 1.5 hours for waiting a table, but it
小籠包is so juicy. Must try!
Although I spent over 1.5 hours for waiting a table, but it is still worth to try.
2003-08-11 10 瀏覽
奧海城UA睇完戲,5點40分,見佢派緊飛,拎到65號飛以為一小時內有位點知一等,就係9點15分入座,花3個半鐘來輪侯,值不值得??茶幾特別,有碧螺春,觀音王,人蔘烏龍茶,砂窩雲吞雞味道好好其他OK.埋單2百幾蚊唔貴,只可借等位要位好耐…
2003-07-31 8 瀏覽
不是說「金」店食物不好,但是,花個多小時長企店門像隻哈巴狗等位來吃一餐飯,值得麼?!難道這個世界除了此店,真沒地方可吃個痛快麼? 我對吃的觀點是,食物多美味也好,單是等位把人的情緒由垂涎、興奮、熱切期待,降至疲累、沮喪、煩擾的低點,那吃龍肉也沒味吧。這種利用顧客作宣傳工具,卻莫視顧客感受的店舖,真不明白為何仍是客似雲來,那些守來門外任由佢擺佈的食客,究竟幾多是真的「識食」,真的懂得如何享受食物!!!
2003-07-30 12 瀏覽
味道質量雖然好,但服務此終係最重要一環,有時真係聽唔清楚佢叫什麼number,努力吧!
2003-07-27 11 瀏覽
試過人蔘烏龍茶(味道好正);擔擔麵(價錢平,夠大碗);小籠包(皮薄餡靚,入面仲有美味肉汁);怪味雞(肉質ok,醬汁好味);砂鍋雲吞雞(雲吞同雞都唔錯),食物方面唔錯o侍應服務態度好好!但係等位就真係令人討厭!!一位操唔正廣東話(X貞)女知客同埋黃副經理,佢地安排座位方面唔公平,簡直不知所謂!呢方面真係扣哂分o
(非會員)
無食2個月,真係又愛又恨,早幾日又花了成個鐘至有位,一行4人食左6百幾,差d食唔哂,雲白肉保特水準,小籠包仍然封王,麵就無試(因為太大碗),蝦子海參好爽,試左個水煮牛肉(勁麻..正),半隻樟茶鴨,味ok,雲吞雞亦保特咁正(尤其湯底),反而上海炒粗就失望D,少菜又少肉(有待改進),味只算合格,宮保蝦就更失望,D蝦太細隻(如果轉用細D碟會好看D,但計價錢蝦子海參比較扺食,必食,亦有待改進),甜品就梗係高力豆沙,ok,整體都尚可保持,重發覺今次又轉左碗碟,但此終無白色咁好睇,怪怪地,最希望既就係唔使等咁耐,真係腳到軟,(好彩有靚茶和糖果供應,等位時免費供應,在門口)
2003-07-20 14 瀏覽
We have booked a table but we were late about 20 minutes. The receptionist said it is the regulation to give this table to others! It's OK la! The price of food is much more cheap than I think before. is good, skin is thin and fillings is yummy. is also tasty. The is quite big, and the chicken is not rough. They offer different kind of special tea. The tea pots are not big enough, need to refilling from time to time.
2003-07-20 11 瀏覽
小籠包頂呱呱~~~~~擔擔麵抵食~~~~梁經理服務態度一流~~~~~不過松子魚需改進!
小籠包頂呱呱~~~~~
擔擔麵抵食~~~~
梁經理服務態度一流~~~~~
不過松子魚需改進!
2003-06-02 21 瀏覽
想食左幾個星期,一係就等到痴一係就訂都無位,點知尋日係奧海城UA睇完戲,5點20分,見佢派緊飛,得兩個人等緊,就梗係走埋去拎飛先啦!我地兩個人等細檯,拎到30號飛(原來1-28號飛一早派左喇!哈!),覺得都算前,就算第一輪入座等唔到,等第二輪都唔會太耐。於是決定死等!終於係6點佢就開始比人入,兩位檯叫到11號就停左,我個FREN話:"恐怕要等第3輪先有得食!"但係見人人等得咁熱烈,我就死守,明明叫到11,拿住30號都唔等好似好浪費嘛!點知一等,就係7點半既事,入座時腳仔都軟埋,由唔係好餓到到咩都想食......我地叫左幾樣野,如下:1.雲白肉($42):肉片切得夠薄身,醬汁辣度岩岩好,不過略為甜左少少,落多左糖,但係好夠分量,幾大碟。2.京醬牛肉絲(跟叉子燒餅)($58):夠熱,味道濃,裝入熱辣辣既燒餅樹加上佢比既生蔥絲,YUMMY!呢碟野裏面除左有牛肉絲之外,仲有炸菜絲,唔鍾意既仲可以要豬肉唔要牛肉,唔要叉子燒餅咩,得!要普通圓形個D薄餅又可以,都算好就D客人。3.蘭州手拉擔擔麵($18):呢個麵算係好抵食,幾大碗,如果用茶樓個D細碗計,"筆"出黎都有成4-5碗!湯底夠濃同杰身,花生
我地叫左幾樣野,如下:
3.蘭州手拉擔擔麵($18):呢個麵算係好抵食,幾大碗,如果用茶樓個D細碗計,"筆"出黎都有成4-5碗!湯底夠濃同杰身,花生醬夠重手,比"翡翠拉麵小籠飽"好食,可惜麵質麻麻,上到黎已經淋晒,失色!但係咁既價錢,的確抵。
4.小籠飽($19/5隻):呢度小籠飽19蚊5隻,38蚊10隻,無話叫愈多愈抵,所以的同朋友小試牛刀,叫左籠細既黎食。一上檯,個賣相認真唔係好得,粒粒都塌塌地,樣子唔夠吸引,但係一食入口就唔得了,又熱又多汁,裏面真係有好多湯汁,成舊有好多都係豬肉碎,夠真材實料,真係好滋味,一隻小籠飽既湯汁用一隻羹都裝唔晒,呢個係佢做得好好既地方,如果要搵唔好既地方就係佢既皮厚左少少,唔夠完美。
5.高力豆沙(4隻)($32):呢樣係後加既,等左好耐,應該係即叫即搓即炸。雖然已經係好飽好飽,但係唔食過甜品始終唔夠完全,所以頂住個肚都要食,但係結果令我有少少失望,因為佢D高力豆沙唔夠大粒,炸得唔夠鬆化,蛋白粉太厚,味道梗係失色左少少啦,不過佢都好有誠意,除左有豆沙之外仲夾左香蕉係裏面,加上白雪雪既糖霜,唔食得都睇得!哈!(不過我覺得最唔抵食係呢樣,4粒小波波就收成30幾蚊)
叫左5樣野,加埋佢比左一碟$12既餐前小吃(我既係芽菜底加醃蘿蔔及日式八爪魚仔,我見隔離檯係咸魚花生),同埋$9位既茶$,埋單共$219。唔夠"翡翠拉麵小籠飽"平,唔算好抵食,但係唔太貴,因為佢碟頭較大,如果想平一點可以食拉麵同小食(春卷,生煎飽,蒸餃等等),呢類食物又平又大,會抵一點。反而小菜就貴D。見佢個砂鍋雲吞雞都好多人食,半隻先係$98,但係我地兩個人真係試唔到咁多野,可惜!
環境會迫左少少,尤其是係少人數既檯,同隔離檯距離好近,唔係太方便。
值得一提既係佢既服務態度,佢地唔係無禮貌,不過可能太多人等(我9點半走仲有好多人等緊!),成日想收野"吹"人走,我碟野食淨仲有一半佢都夠膽死走埋黎問"仲要唔要?"問左3次!雖然有禮不過好煩囉!但係話說回頭,我地食甜品時經理好有禮咁同我地拾乾淨將檯同埋換左碟同叉比我地,幾細心!
因為人少,試既野真係唔多,好難話佢好定唔好,但係如果以呢一次經驗黎講,呢間野都算OK,但係要等咁耐就一D都唔值,試過叫做滿足下就算,下次去食野一係訂位一係等人潮過咁D先!
2003-05-11 25 瀏覽
今晚貪得意去o左金滿庭;估唔到,兩個半鐘o既青春就咁用o左o黎等位~~~好多次都想唔等走去第二度食;不過見已經等o左好耐,就咁走o左唔係好抵,所以都繼續等落去。<br />其實佢等位o既規則非常差勁;第一,未齊人已經可以埋檯;第二,大檯埋單之後居然分做細檯,所以等大檯o既永遠都只得個等字~~~<br />呢度價錢唔算貴,三個人只係食o左二百蚊多DD,已經好飽。我地叫o左雲白肉、小籠包、紅油抄手、酸辣湯、擔擔麵同嫩雞煨麵。但擔擔麵同雲白肉都唔及詠藜園;小籠包雖然好大粒,但皮太厚,裏面又冇乜汁,唔及翡翠咁皮薄餡靚。不過D 茶就幾特別,可以選擇碧螺春、觀音王、西湖龍井等呢D靚D o既茶葉,不過茶錢要$9 一位。<br />睇o黎都唔會再幫襯lu~~~相裏面係白肉、小籠包、紅油抄手同擔擔麵。