2007-08-01 16 瀏覽
一間舖頭出左名自然多人幫襯但如果出品同服務跟唔上的話, 就等於退步啦我對金滿庭既出品同招呼仲停留係兩年前但事隔兩年再幫襯, 換來有少少失望囉小籠包, 水準keep到, 皮薄汁多肉絲叉子燒餅(類似啦), 肉絲多多, 餅仔得四件, 塞完仲大把肉絲有剩擔擔麵,個汁杰左少少蝦子蔥燒海參, 完全唔入味, 只係撈個汁係上面雲吞雞, 湯好鮮甜, 雲吞,雞亦嫩口, 好食環境方面, 通風及空調唔得, 四個人一邊食一邊流汗, 食完都唔坐立即埋單走人最差就係招呼, 明顯人手唔夠, 要一壺滾口, 足足搵左三個唔同既侍應, 等左十分鐘有多, 埋單都係要等5-10分鐘, 希望佢會增加人手啦
一間舖頭出左名自然多人幫襯
但如果出品同服務跟唔上的話, 就等於退步啦

我對金滿庭既出品同招呼仲停留係兩年前
但事隔兩年再幫襯, 換來有少少失望囉

小籠包, 水準keep到, 皮薄汁多

擔擔麵,個汁杰左少少

蝦子蔥燒海參, 完全唔入味, 只係撈個汁係上面

雲吞雞, 湯好鮮甜, 雲吞,雞亦嫩口, 好食

2007-07-24 15 瀏覽
今日同男朋友去完奧海城睇戲, 睇之前揾地方醫肚. 之前己經久仰金滿庭個名, 今日決定一試它龍與鳳.我同男朋友倆個人, 叫左四樣野食:1) 回煱牛肉: 有點酸, 有點辣, 配有青椒, 大蔥, 幾野味2) 小蘢包: 有肉汁, 皮也不算厚. 一蘢八隻, 我食左四都無串, 我男朋友就串左倆隻. 不過我個人認為王家沙的蟹粉小籠包始終是最好味的3) 擔擔面: waiter問我要辣定唔辣, 我諗住辣野味d, 所以叫左辣, 點知碗面黎到, 上面成寸辣油,估唔到係咁辣既>.< 不過我同我男朋友整走d辣油, 最後都食到! p.s.碗面都幾大碗, 可以分到四小碗出黎, 三十幾蚊幾抵!4) 改良海鮮酸辣湯: 裡面有蝦同蓪憪蔕子的,d湯都有d海鮮味,ok~服務態度都唔錯, 我去到等位, 佢提意我撘枱, 快d, 最後我去完toilet出黎就己經有位, 但就係一張大圓枱同其他唔識既人一齊坐, 如果覺得唔ok既, 就等耐d啦!令外值得一提既係佢既前菜, 竟然係一小碟芝麻雞. $12, 好過其他酒樓比花生酸菜啦!有機會會再試!

我同男朋友倆個人, 叫左四樣野食:

有機會會再試!
(非會員)
2007-07-17 7 瀏覽
I still remember the first time I was at 金滿庭at 奧海城,it was packed with people and my parents had to fight with others to get a number. Since the food is so yummy and authentic, it worths to wait...the restaurant is so smart to serve people with snacks & tea while you are waiting. I love their 擔擔麵as the soup base is really good, I will say their 擔擔麵is only second to 永黎園。Oh right, I have to remind everyone here: better try the locations @ Time Square or 奧海城but not Sunshine City (新港城)as the taste there wasn't really good...ciao
2007-07-12 8 瀏覽
小籠包/皮薄餡靚(招牌棻)油蚊筍/好入味,普通喇!擔擔麵/一般水準,叫咗 一豌松子黃魚/醬汁的酸甜味同條魚好夾高力豆沙/必食. 個人認為最好食花雕醉雞/有花雕酒既味雞都幾嫩滑杞子蘆薈桂花糕/晶瑩剔透,杞子味清甜茶錢每位都要十蚊,好貴重要加零一可以(每位叫一種茶) 感覺上抵D如果7 點半前結賬,可以免收加一細枱 快好多,大枱 等死人,(最好四人枱)
小籠包/皮薄餡靚(招牌棻)
油蚊筍/好入味,普通喇!
擔擔麵/一般水準,叫咗 一豌
松子黃魚/醬汁的酸甜味同條魚好夾
高力豆沙/必食. 個人認為最好食
花雕醉雞/有花雕酒既味雞都幾嫩滑
杞子蘆薈桂花糕/晶瑩剔透,杞子味清甜
茶錢每位都要十蚊,好貴重要加零一
可以(每位叫一種茶) 感覺上抵D
如果7 點半前結賬,可以免收加一
細枱 快好多,大枱 等死人,(最好四人枱)
2007-07-09 11 瀏覽
每次黎都要排隊攞飛,不過都係值得既!!酸辣湯:好足料,好好味!!一d 都冇退步!!小籠包:皮薄多汁,好好味!!蟮糊蝦仁: 唔會太乾身,蟮同蝦仁都好新鮮!!賽磅蟹: 好滑好味道!!醉雞: 味道唔會太醉,雞好滑,正!!豆沙鍋餅: 必食之甜品~總括黎講,真係好好味!! iche ban nei...
每次黎都要排隊攞飛,不過都係值得既!!

酸辣湯:好足料,好好味!!一d 都冇退步!!
小籠包:皮薄多汁,好好味!!
蟮糊蝦仁: 唔會太乾身,蟮同蝦仁都好新鮮!!
賽磅蟹: 好滑好味道!!
醉雞: 味道唔會太醉,雞好滑,正!!
豆沙鍋餅: 必食之甜品~

總括黎講,真係好好味!! iche ban nei...

2007-04-15 14 瀏覽
同朋友仔行奧海城,唔知點解水靜河飛,好似市道愈來愈差..點解股市可以有二萬點??上到食店嗰層,間間都好靜,元氣都得小貓三兩,但呢間金滿庭仲派緊飛,幾犀利!叫左奶油津白,油蚊筍,小龍包,回鍋肉,味道不俗!小龍包入面d湯好味道,塊皮好軟滑!油蚊筍入味,我成碟食哂!回鍋肉不太油,呢樣好緊要,因為好多度都成碟油林林..我都明上海野應該多油,但有d真係多得好得人驚架,衰鬼!呢間食店,都可推薦!

呢間食店,都可推薦!
2007-04-13 38 瀏覽
一行九人,在這個商場找地方吃飯,似乎沒有什麼選擇,就應了一位沒出現的朋友的意見,來了這間平時是長龍店的京川滬菜館。除了朋友們喜歡的擔擔麵及咕嚕肉外,隨隨便便的叫來十多樣,加上附加的燒餅及餅皮,很輕就把圓桌擺滿。而可能是臨近收爐,上菜次序是頗為隨意,如來了個擔擔麵,再來兩個冷盤前菜,之後來幾款主菜,忽然又來一個涼菜押尾的,好在我們邊來邊影邊吃,沒有相干。叫了三個冷盤前菜,分別是烤夫、鹵豬肘子及棒棒雞。吃過幾款都不能留下什麼印象,烤夫做得甜了一點,麵筋本身不夠大件,尤幸冬菇還算煮得入味;鹵豬肘子賣相幾好,鹵水肘子雪凍切片,除了肉的質感,還可以看到豬腳凍的晶瑩,可惜味道欠奉,不過就夠凍,如果大熱天時吃,感覺更佳;棒棒雞雖然有麻醬掩飾,但卻是肉味全無,是吃了最少的一味前菜;熱菜方面,以簡單又或可以包餅皮或叉子燒餅的菜色為主。龍井炒蝦仁中的龍井雖然只是點綴,對味道沒什幫助,但蝦仁都幾大粒,又爽口,茨汁不重,吃得過;去吃京菜當然要叫一味和菜戴帽,如果連此味都沒供應的京菜舖,好打極有限。吃和菜戴帽又一定要跟餅皮,這裡叫「和尚戴帽」,都做得不錯,什菜用麵醬炒得夠味,上面蓋一隻炒蛋是指定動作。可惜餅皮做

熱菜方面,以簡單又或可以包餅皮或叉子燒餅的菜色為主。龍井炒蝦仁中的龍井雖然只是點綴,對味道沒什幫助,但蝦仁都幾大粒,又爽口,茨汁不重,吃得過;去吃京菜當然要叫一味和菜戴帽,如果連此味都沒供應的京菜舖,好打極有限。吃和菜戴帽又一定要跟餅皮,這裡叫「和尚戴帽」,都做得不錯,什菜用麵醬炒得夠味,上面蓋一隻炒蛋是指定動作。可惜餅皮做得頗差,韌韌的完全不鬆軟,絕對是水準以下;咕嚕肉幾脆口,甜多於酸,不太合同檯食友的口味,我反而不太介意。但吃落沒什味道,似乎是肉質跟醃肉的功夫都可以做得更好;肉鬆四季豆炒得幾冶味,可惜四季豆吃落有點渣,清理得好一點印象就更佳;蔥爆羊肉上檯時惹來大家的一輪猜測,看樣子究竟是豬肉還是牛肉?結果吃落,是鬆鬆又沒什味道的肉片,經點菜的﹝我﹞解說後,大家才知道原來是羊肉;叫了榨菜肉未來吃叉子燒餅,這味菜還是「廚師推介」來的,肉碎非常腍,沒有了應有的質感,榨菜也沒有什麼味道,就連叉子燒餅也都乾乾硬硬的,不能算是出色~真想問問廚子,值得推介的地方何在;

澱粉質要了擔擔麵、乾蔥撈麵及餃子。擔擔麵大大碗,跟正宗的份量有點距離,不過就方便我們一起分吃。味道辣辣地亦有花生麻醬的香味,唯獨是湯底太多,有點「水汪汪」;乾蔥撈麵份量較少,但味道卻非常出色,炸過的乾蔥加上芫萎,絕對有提味的作用,屬於必試的一味;餃子一客八隻,水準一般,餃子皮是差不多隻隻也是穿的,肉餡幸好還不是實實的。

甜品只要了豆沙窩餅,吃過的朋友一置劣評,連一向尺度寬鬆的都說「唔OK」,令我也沒有興趣去試,九個人分吃一客也剩三件,可見受歡迎的程度。

侍應招呼不錯,除了間中上碟是是時有不失手,但態度不錯,整體而言是好的。

埋單九百三十蚊,每人一百多。食物水準只是一般,但環境不錯,而畢竟這個商場的選擇很少,一試無妨。

想看多一點相片,來這裡:
2007-03-11 11 瀏覽
之前到覺得幾好味!如小籠包但現就無以前咁好食, 非常普通但都唔明為有咁多人排隊寧願去霸王山莊了.
之前到覺得幾好味!如小籠包

但現就無以前咁好食, 非常普通

但都唔明為有咁多人排隊

寧願去霸王山莊了.
2007-03-08 9 瀏覽
今年已幫襯過3次,第一次lunch, 第2次dinner,第3次係初2開年,坐vip房,我地叫了10人set meal,好多野食.食物quality 是中上的,其中以松子魚,沙碢雲吞chicken,八寶炒年糕(好味道),最有水準. 醉雞,烤夫,素鵝也不錯,小龍飽OK,但隻唔知咩香酥鴨就唔得,又硬又鞋.上海粗炒炒得唔好味.dessert試過豆沙碢餅,皮硬豆沙少唔好食forget it. 高力豆沙係加大碼, 比normal size大40%,到尾都食唔飽既就岩晒, 味道OK啦.另外waiter/waitress個個黑面,一副唔耐煩唔至在既咀臉, lunch幫襯果次有個waiter仲訓未醒,講野冇神冇氣死下死下咁...大吉利事!!!記住黎呢度多數係要等位,2人較易有位. 成個場最旺既食店, 值得一試, recommended.

2007-03-07 8 瀏覽
擔擔麵(X2) / 紅油抄手/ 麻油雞/ 雞絲粉皮擔擔麵很大碗﹐會自動問需不需要剪面。味道是不過不失﹐花生味和搾菜粒不夠, 但可以一試。麻油雞還算滑﹐少辣(其實少少辣都唔覺)﹐甜甜香香般既豉油汁是不錯。但好像媽媽也會做到...但我媽媽很懂得煮飯紅油抄手不知正不正宗﹐但皮薄﹐很香。每次也會叫來吃...然後會將汁般雞絲粉皮吃=P 雞絲粉皮是不錯﹐由其每次也會叫他們加麻醬所以很滋味!!人參烏龍茶很香﹐少少甘~ 對如食物質數和價錢對比實在是太便宜了﹐所以很難怪每次都要等位!! XD
擔擔麵(X2) / 紅油抄手/ 麻油雞/ 雞絲粉皮

人參烏龍茶很香﹐少少甘~

2007-02-22 2 瀏覽
八個人, 等了差不多一粒鐘, 菜上得好快, 前後十分鐘已上齊吃了酸辣湯/雞絲粉皮/醉雞/香酥鴨/松子黃魚/火腿津白/鍋塔豆腐/小籠包/素鵝/湯麵湯同鴨唔錯, 讚!

湯同鴨唔錯, 讚!
2007-02-11 10 瀏覽
叫左幾樣野(排名good...... bad)小籠包皮薄汁多不過比起其他餐館的還是比下去傻佬抄飯飯是一粒粒分開的不過d味冇咩特別d內鬆遮蓋哂其他配料d味抄鱔冇咩味得d醬油味d青紅椒仲多過d鱔簡直係離譜糖醋魚塊真的很離譜d魚又實又冇味d汁又唔夠酸唔夠甜且帶點怪味都算原來d魚好臭腥真係腥都冇人有普通foodcourt d魚塊仲好食過佢成$100一個人得個小籠包好食d 仲要排隊排餐死以後唔係迫我都唔會去
叫左幾樣野(排名good...... bad)

小籠包皮薄汁多不過比起其他餐館的還是比下去
抄鱔冇咩味得d醬油味d青紅椒仲多過d鱔簡直係離譜

2007-02-01 7 瀏覽
雖然住係附近, 但好耐都冇食過啦, 昨晚同男友仔黎呢度食番次先. 由於我地得兩個人, 等左差唔多15分鐘到就有位, 未試過咁快. 應該都因為係二人枱既關係. 哈哈.前菜係素鮑片+蒜蓉青瓜粒, o的素鮑片好好味,o的蒜蓉青瓜粒好爽. 其實我想問佢拎多一o的黎食, 但又唔係咁好意思. 哈哈. 因為呢碟野值$12架(後尾睇番張單先知).我地叫左:1) 酸辣湯- 好味呀, 夠酸又夠辣. 我男友第一個讚好.2) 花雕醉雞- o的花雕酒味極濃, o的雞都好滑3) 火腿炆津白- o的菜好好味, 又唔係好鹹, 因為o的金華火腿好多時會令到o的菜好鹹.4) 和尚戴帽跟叉子燒餅- 呢味係素食黎既, 表面就係我好like食蛋絲, 下面有芽菜,粉絲等等. 唔油膩.本來諗住叫多樣, 好彩冇叫到, 如果唔係一定食唔晒.

我地叫左:
1) 酸辣湯- 好味呀, 夠酸又夠辣. 我男友第一個讚好.
2) 花雕醉雞- o的花雕酒味極濃, o的雞都好滑

本來諗住叫多樣, 好彩冇叫到, 如果唔係一定食唔晒.

(非會員)
2007-01-25 3 瀏覽
冇訂位, 20:30 去到, 唔洗等好耐, 地方都好整潔前菜係辣青瓜, 女友唔食得辣, 問佢有冇得轉, 之後轉左素飽片, 仲有2款唔記得左, 都算多選擇茶$9位, 但全部都係靚茶, 人蔘/龍井/ 鐡觀音, 唔欺客點左燻蛋, 醬牛肉+粉皮, 擔擔面, 百頁小唐菜燻蛋有淮鹽, 但冇遮到d 煙香, 糖心蛋黃都好好味醬牛肉+粉皮, 都夠熱夠味唔靭, 係粉皮少左d, 用晒都未食晒, 冇叫佢加, 唔知洗唔洗加錢擔擔面都夠爽口, 唔太稔, 醬汁都好濃好香埋單240, 都抵, 真係好好味, 好有特色, 當然, 一家人泥可以食多d 野, 建議訂位
冇訂位, 20:30 去到, 唔洗等好耐, 地方都好整潔

點左燻蛋, 醬牛肉+粉皮, 擔擔面, 百頁小唐菜

燻蛋有淮鹽, 但冇遮到d 煙香, 糖心蛋黃都好好味

擔擔面都夠爽口, 唔太稔, 醬汁都好濃好香

2007-01-24 6 瀏覽
唔駛講, 一次要食小龍飽, 皮夠薄, 又夠熱, 真係又平又好味!!另外, 去年夏天出過一排既桂花糕系列都好好味, 味道好清新, 又唔甜!! 不過而家得返有杞子果隻就.. 麻麻地啦!