2008-09-14 8 瀏覽
今日同朋友去食糖水個個叫嘅嘢都ok好食老闆都好有禮貌間嘢仲有好多特別嘅糖水不過,我就叫咗錯嘢叫咗 一個「檸檬木糠布典」超差wor根本只係一d忌廉再加d木糠碎同檸檬油完全唔好食個木糠布典連基本嘅餅底都冇完全唔係木糠布典黎嘅大家絕對唔好試
今日同朋友去食糖水
個個叫嘅嘢都ok好食
老闆都好有禮貌
間嘢仲有好多特別嘅糖水

不過,我就叫咗錯嘢
叫咗 一個「檸檬木糠布典」
超差wor

根本只係一d忌廉再加d木糠碎同檸檬油
完全唔好食
個木糠布典連基本嘅餅底都冇
完全唔係木糠布典黎嘅

大家絕對唔好試
2008-09-08 81 瀏覽
雖然九龍城的甜品店不少,但還是選了這間已吃了好幾次的甜品店。龍吐珠︰蠻特別的名字,原來味道都不錯呢。糖水的內容有龍眼、西米、椰果、珍珠等,加上椰汁,味道都頗融洽的。特別喜歡龍眼肉,很清甜,肉質豐厚,是驚喜之處。蛋白杏仁露/糊︰男友吃的,我沒有吃到,因為我不太喜歡杏仁味,但聽他說味道只是不過不失而已。看來我還是比較喜歡這裡的新式甜品多一點呢。

看來我還是比較喜歡這裡的新式甜品多一點呢。

龍吐珠
蛋白杏仁露/糊
2008-08-31 11 瀏覽
小女子朋友yee妹住九龍城區...一直都有食開金滿堂...但為此店子寫食評還是第一次哩...大多該店甜品小女子都吃過...所以一次過評出來吧...雪糕紅豆冰...沒記錯好像是$18左右這個味道不錯..那雪糕是雲利拿...可怕那個汁是椰汁...小女子一向不愛椰汁..香蕉船..小女子朋友吃的..只是2球還是3球雪糕加很少巧克力汁...坦白說....不太欣賞...感覺買盒雪糕回家吃更好麥提莎糯米滋皮太厚...太多粉...唔值個個價...只係糯米滋包住哩個麥提莎咖啡果凍伴雪芭($28)我提議有胃痛的朋友別吃這個...味道的確是不錯的喔!可是美中不足是味太濃...而且不夠凍!藍精靈{刨冰}味道..很好..而且有椰果等東西...刨冰入面有雪糕..而且有練奶等東西...女生可以兩個人吃也ok!而且...吃到最後會感覺太甜了...有利環的朋友吃到嘴很痛...不推介有利環的朋友吃....最好味的是金枝玉葉芒果夠甜..,不會因為西柚而太酸...味道剛好...而且足料
小女子朋友yee妹住九龍城區...
一直都有食開金滿堂...
但為此店子寫食評還是第一次哩...
大多該店甜品小女子都吃過...
所以一次過評出來吧...

雪糕紅豆冰...沒記錯好像是$18左右
這個味道不錯..那雪糕是雲利拿...
可怕那個汁是椰汁...小女子一向不愛椰汁..

坦白說....不太欣賞...感覺買盒雪糕回家吃更好

麥提莎糯米滋

咖啡果凍伴雪芭($28)
我提議有胃痛的朋友別吃這個...
味道的確是不錯的喔!
可是美中不足是味太濃...而且不夠凍!

藍精靈{刨冰}
味道..很好..而且有椰果等東西...刨冰入面有雪糕..
而且有練奶等東西...女生可以兩個人吃也ok!
而且...吃到最後會感覺太甜了...
有利環的朋友吃到嘴很痛...
不推介有利環的朋友吃....

最好味的是金枝玉葉
$28 (其他)
2008-08-23 19 瀏覽
又係特別日子,帶住 2 號去九龍城搵食,由我話事~~~ 而第一站係食甜品!!! "麥提莎糯米滋": 見 openrice 好多人提介,所以試下。係幾特別,但唔係特別好食,只係糯米粉入面有粒麥提莎 gei 感覺,可以一試,亦可不試。"咖啡果凍伴雪芭": 呢個好好味 ar~~~ 個雪芭好正,好有咖啡味,仲有粒粒果凍o係入面。個果凍都好好食,但咖啡味較淡,但配住雪芭都好好食~~~呢間好多新派甜品,下次可以試第二款~~~ 今日要留肚,試住咁多先~~~

"麥提莎糯米滋"
"咖啡果凍伴雪芭"
"咖啡果凍伴雪芭"
2008-08-07 4 瀏覽
開張無耐就去試,食到佢開第二間分店,老板娘個樣好似查小欣!佢地D甜品唔係好甜,最欣賞是咖啡果凍伴雪芭及蛋白杏仁露仲有藍色多腦河(好似係藍梅+益力多)我飲咗之後,自己整比D朋友飲,都好好味!但唔坐得耐!不妨一試!
開張無耐就去試,食到佢開第二間分店,
老板娘個樣好似查小欣!
佢地D甜品唔係好甜,
最欣賞是咖啡果凍伴雪芭及蛋白杏仁露
仲有藍色多腦河(好似係藍梅+益力多)
我飲咗之後,自己整比D朋友飲,
都好好味!
但唔坐得耐!
不妨一試!

$30 (其他)
  • 咖啡果凍伴雪芭 蛋白杏仁露 藍色多腦河
2008-08-06 14 瀏覽
呢度既甜品以生果為主.佢既紅粉佳人更係美少女既至愛.我每一個食過呢間野既女性朋友都極力推界----紅粉佳人.不過要睇0個期入既士多啤梨甜唔甜.因為我都有一次食過幾酸既~如果閣下要響度坐下傾計的話.唔好意思.因為佢食飯時間後太多客仔.所以你食完佢就即收野.暗趕你走的~
呢度既甜品以生果為主.
佢既紅粉佳人更係美少女既至愛.
我每一個食過呢間野既女性朋友都極力推界----紅粉佳人.

如果閣下要響度坐下傾計的話.
$30 (其他)
  • 紅粉佳人
特登黎得九龍城食野就梗係唔少得食鬼埋甜品先走啦~^^藍精靈$26( d 莓原本係勁酸既, but加左唔小糖&練奶so中和左酸味都入得口, 呢碗越食越多野, cos最底有雪糕&椰果又有水晶珠)鮮雜果拉麵$33(呢兜野仲值$過隔離, 因為勁多生果又有芒汁底, 而且個拉麵係芒果蒟蒻做既, 口感一流, 好耐都未試過食甜品食得咁happy喇~)P.S. 主店唔夠位, 我們被安排過對面舖坐, 野食響對面街過埋馬路送黎都冇蓋住, 可能因為佢地d蓋唔用得到for我地既甜品, anyway, 佢地都應該唸過第二種蓋係蓋得住所有響盤上既甜品至得喇@@
特登黎得九龍城食野就梗係唔少得食鬼埋甜品先走啦~^^

$30 (宵夜)
  • 鮮雜果拉麵!!!
2008-07-20 39 瀏覽
星期六食飽飽hea去九龍城食糖水男友唔鍾意食潮式搵搵下去左呢間金滿堂見佢主打"低糖少甜"心諗甜品唔甜食咩呀?!由於個日天氣真係好熱如果食個d芝麻糊會好"漿"住個口咁不如食清爽D啦於是叫左..... 椰汁士多啤梨西米露 (加甜) 藍寶石王子 (藍莓沙冰)食完真係有驚喜呀D西米好似蟹子咁"pop..pop"聲架唔知點整既呢個沙冰入面原來仲有d好似Jelly同河粉向底我就唔係好鍾意d Jelly但係個藍莓沙冰真係好清涼呀走之前外賣左朱古力糯米糕好煙"un"....有d"痴"牙...但係好得意...幾好味呀
星期六食飽飽hea去九龍城食糖水
男友唔鍾意食潮式
搵搵下去左呢間金滿堂
見佢主打"低糖少甜"
心諗甜品唔甜食咩呀?!

由於個日天氣真係好熱
如果食個d芝麻糊會好"漿"住個口
咁不如食清爽D啦
於是叫左.....
椰汁士多啤梨西米露 (加甜)
藍寶石王子 (藍莓沙冰)

食完真係有驚喜呀
D西米好似蟹子咁"pop..pop"聲架
唔知點整既呢
個沙冰入面原來仲有d好似Jelly同河粉向底
我就唔係好鍾意d Jelly
但係個藍莓沙冰真係好清涼呀

走之前外賣左朱古力糯米糕
2008-07-18 21 瀏覽
飄來榴槤之香,講既係同朋友尋晚既一餐甜品我叫左個榴槤飄香食,味道,口感都很好!榴槤味幾重,可能係用榴槤肉放入攪拌機攪成,榴槤成份一定很高,唔係唔會有咁重榴槤味!朋友仔食什果西米露,comment 係ok!
飄來榴槤之香,講既係同朋友尋晚既一餐甜品

朋友仔食什果西米露,comment 係ok!
2008-07-18 13 瀏覽
同仔仔嚟食佢地個甜品,因為好似好出名,仔仔放暑假,帶佢周圍去食啦!根據大家意見,揀左麥提莎糯米糍同楊枝甘露,本來想揀榴槤飄香,但係仔仔擰哂頭,下次同阿媽嚟食先叫!!麥提莎糯米糍無想像中咁甜,咬落幾煙靭,唔錯!楊枝甘露有荔枝喺入面,幾特別,因為出面食多數只係得西柚肉同芒果,加左荔枝肉之後更juicy!仔仔都話下次要再嚟過!
2008-07-16 10 瀏覽
九龍城必試的甜品店,這里算是其一。是日去浸會大學揾朋友,就順便來這里食啦。由于朋友不太好甜品,就點了清淡些的燉奶,我就加多件Q版咖啡果凍伴炭燒雪芭。Q版咖啡果凍伴炭燒雪芭, $18,真的很Q呢,咖啡果凍質地香滑又滿溢咖啡香,可惜果凍類物向來不是我杯茶,不懂欣賞。不過同場的炭燒雪芭則當真精彩,雖然少了絲滑奶香,卻亦因此突出了炭燒咖啡的甘美,只可惜份量實在是太Q了呀綠茶紅豆蛋白燉奶,$19,紅豆普通,份量又嫌略少;至于綠茶蛋白燉奶,就相當失色,非常淡的綠茶味,燉奶也不夠香滑。朱古力蛋白燉奶,$19,講真比綠茶紅豆那款都不如,朱古力的part只是出面一層稀又少的朱古力汁,我本來還以為朱古力味會融入燉奶之中,沒想到竟是淡而無味。初次邂逅印象只是平平,不知道以后還有沒有機會再次相遇,希望可以遇到我杯茶吧。

雪糕好味,真的好Q呀
不入朱古力味
$28 (宵夜)
2008-07-11 4 瀏覽
喜歡吃榴槤的我,終於試了金滿堂的榴槤飄香!通常榴槤什麼的甜品最大的問題都係榴槤味唔多夠,但係呢碗榴槤飄香就唔同,店主把榴槤整成漿狀,每一啖都呷到濃烈的榴槤味,是加了味精嗎,哈哈!怎麼可以把味道放大了五倍的?另外碗榴槤飄香仲加了水晶芝麻,令賣相更吸引,不1水晶芝麻本身沒有味!
喜歡吃榴槤的我,終於試了金滿堂的榴槤飄香!

2008-07-09 456 瀏覽
每次去完金寶先飯例牌動作必來這裡吃甜品!一入鋪頭聞到1大陣榴槤味,幸好只是甜品,不然我是會真的頂唔順破門落荒逃跑,出面有位但被安排到最裏面雜物房門口真不是滋味,不過算了,不用在榴槤圍攻的中間食都唔錯。要了個金枝玉葉,見係楊之甘露的加強版應該不錯吧!價錢不算便宜,金枝玉葉上到離見到杰杰地都知道落足料,賣相雖一般但食落很香滑!榴槤飄香,真係幾大陣榴蓮味,試1啖就是碰到了嘴邊也無法吞下去,實在不喜歡榴槤的味道,但見老婆仔看似食得好滋味,亦是落足料咁話,喜歡榴槤的朋友可以一試,但係唔好搞我了!
金枝玉葉
榴槤飄香
金枝玉葉
榴槤飄香
  • 榴槤飄香,金枝玉葉
2008-07-09 9 瀏覽
去完金寶之後,就黎金滿堂食甜品。麥提莎糯米糍:男友話只係覺得個款式特別,但味道都係好普通。只係沾左可可粉既糯米包住粒麥提莎。金枝玉葉:相反,我地都覺得哩個幾好食。張Meau 都話哩個係楊枝金露既改良版,佢用既料有芒果,纖維果,龍眼或荔枝。佢D纖維果幾好食,幾有咬口。整個甜品都好Fresh。不過我地2個都唔係住係哩道附近,都唔知幾時再可以食多次嚕。
去完金寶之後,就黎金滿堂食甜品

不過我地2個都唔係住係哩道附近,都唔知幾時再可以食多次嚕。
2008-07-06 12 瀏覽
我同細佬兩個人嚟食甜品,選了麥提莎糯米糍同楊枝甘露,好食呀麥提莎糯米糍煙煙靭靭,我平時好鍾意食麥提莎,而且要慢慢"選"慢慢嘆!金滿堂既麥提莎糯米糍一定要試另外楊枝甘露都好好食,除左芒果之外,仲有荔枝肉(定係龍眼,唔係好識分)俾到我爽口既感覺.而且芒果唔係好酸,味道好好如果食甜品,呢度會係一個好選擇!
我同細佬兩個人嚟食甜品,選了麥提莎糯米糍同楊枝甘露,好食呀

)俾到我爽口既感覺.而且芒果唔係好酸,味道好好

如果食甜品,呢度會係一個好選擇!