2023-02-26 1610 瀏覽
晚上去東大街搵飯食,亂咁撞咗入嚟。入到去先知原來呢間食店上過飲食節目。侍應叔叔細心介紹咗d冇得輸嘅菜式俾我哋。我哋叫咗手撕雞鴨髀,細細碟好快食晒😋豬潤酒煮蜆,估唔到可以咁夾。蜆肉鮮味同酒味加埋豬潤好爽,下次都真係要再食。不過唔太啱小朋友食,因為酒味都幾濃。仲有賴尿蝦腸粉,瀨尿蝦居然可以連個殼都食埋。都好好食🤤不過份量唔多。煲仔飯好香火喉到位。大廚心思直得一讚,非常有特色的菜式。4個人食係貴左少少囉
2023-01-21 1770 瀏覽
。豬膶炒蜆+米粉 ($208+$58) - 蜆肉鮮甜,開殼即食非常嫩,豬膶切到好碎,煮滾後會有點柴,除了加入大量蔥花外,還加了很多姜粒,食落姜味偏重,食完個人都慶恰恰,最後加埋個米粉吸哂啲湯汁一滴精華都無流失。 。招牌手撕雞配鴨脾 ($286) - 半隻手撕雞加鴨脾肉,食落啖啖肉,滿滿雞油及芝麻香,但肉質有點柴,不算太特別。 。姜蔥瀨尿蝦炒腸粉 ($398) - 瀨尿蝦肉質鮮甜,仲有香口的蝦膏,鼓油汁炒過的腸粉焦香惹味。

2022-10-27 2659 瀏覽
作為一個港島人,正常肚餓搵嘢食都應該會去東大街。今日經過門口見到寫住蜑家菜,又未試過,就入一入去。其實坐底睇完menu ,第一下係呢一間中式茶樓都幾貴喎,跟住去廁所嘅時候發現原來後面成個舖位都係佢哋,都幾大。之後叫左個煲仔飯,小菜,前菜茶芥每位$15香芋魷魚粒肉餅煲仔飯 $98呢個真心係食過,最好食嘅煲仔飯,可能本身本人好鍾意食芋頭,佢嘅芋頭綿密程度係好似d台式飲品咁滑,冇諗過原來芋頭同肉餅係咁match。 飯香,肉餅唔肥 識到粒粒魷魚。麻辣涼拌蓮藕片 $48 正常操作,蓮藕爽口新鮮冇渣豬潤炒蜆(加煎米粉底) $208+$58呢一個真係衝擊我五官,本身以為只不過係普通一個砂煲炒蜆,嚟到面前先至煮,相信米酒嘅成份應該好高,因為全個餐廳都聞到咁滯,嚟到面前先至睇住佢哋開口,原本以為豬膶係一片片,但係原來已經係打爛晒,如果再凍啲食呢一個餸就一流,因為好重薑好暖胃。侍應都好細心講解,然後喺你面前教你要點樣食,試一試啲湯,然後食晒所有蜆,記得唔好飲晒啲汁,因為你會後悔,個湯先至係精華,之後再煮一個煎米底全部縮晒水。最搞笑係食唔晒,因為真係冇諗過份量咁大,但係最後都只係剩返一個茶樓碗仔嘅size,

之後叫左個煲仔飯,小菜,前菜
茶芥每位$15
香芋魷魚粒肉餅煲仔飯

香芋魷魚粒肉餅煲仔飯 $98
麻辣涼拌蓮藕片

麻辣涼拌蓮藕片 $48
正常操作,蓮藕爽口新鮮冇渣

豬潤炒蜆(加煎米粉底)

豬潤炒蜆(加煎米粉底) $208+$58
最搞笑係食唔晒,因為真係冇諗過份量咁大,但係最後都只係剩返一個茶樓碗仔嘅size,侍應走埋嚟見到拎個外賣碗同我講叫我拎返屋企再食,精華嚟㗎。唔可以浪費啊

食完一次之後我好肯定會有下一次,因為我都會想大下自己屋企人認識蜑家菜。

2022-10-26
香芋魷魚粒肉餅煲仔飯
豬潤炒蜆(加煎米粉底)
2022-08-10 2795 瀏覽
裝修後第一次黎食lunch,舖面光鮮企理,地方十分寬敞,侍應非常好招呼😂😂😂一坐下來就不停推介水佬輝蜑家魚湯海鮮粉($88),標榜全魚湯, 無味精,無得彈。。。, 講到咁勁就叫黎試啦,點普通到極🫠🫠🫠係大碗同有海鮮, 烏冬係手打烏冬,唔難食嘅。。。但唔值囉🙈同埋唔係講到咁無得彈囉😅😅埋單時啲侍應收銀仲要繼續問係真係正真係無得頂😅😅😅
2022-06-13 2719 瀏覽
同大家介紹,呢條係五百幾蚊嘅荷包魚😂我承認落單嘅時候冇問佢條魚幾大條,所以出現咗呢個誤會😂上到枱我問佢呢條魚有咩咁特別,佢話「難釣囉!」原來因為冇得養,要喺海上釣,所以通常要呢類食蜑家菜嘅餐廳先食😂不過其實佢係珊瑚魚嘅一種🐠佢嘅味道比起普通蒸魚係有啲唔同嘅,肉質介乎於普通魚同斑之間咁。不過如果我知道佢嘅size應該都唔會叫☺️♦ 荷包魚.呢個煲朋友好鍾意食,食完蜆肉,一定要加配米線,豬潤切到一粒粒咁好入味,而且可以撈埋啲米線一齊食,啖啖都有豬潤♦ 豬潤沙蜆(配米線) ˚ $266.手撕雞同鴨髀撈埋一齊,味道比普通沙薑手撕雞濃好多,喺呢度其中一個招牌菜,幾開胃♦ 鴨髀手撕雞 ˚$286.叫咗蝦多士同海膽多士,個海膽多士變咗香蔥多士😑食落成口都係蔥…😑♦ 海膽多士
♦ 荷包魚

♦ 豬潤沙蜆(配米線) ˚ $266

♦ 鴨髀手撕雞 ˚$286

♦ 海膽多士
2022-03-08 2991 瀏覽
本身我係金東大粉絲,但係我都要客觀評論,可以經濟實惠、又可以10萬蚊先落到樓,唔會細緻多講佢嘅餸有幾特別,反而係想分享一下俾大家點樣可以避免踩地雷。第一:千祈唔好搵楊千嬅寫餸,點解叫楊千嬅,因為佢個頭係紫色㗎,大家明啦,佢係老闆娘計價鐵面無私,曾經有朋友點一道甜品名菜需要老闆娘親手煎幾件糕點盛惠1000 大元,值唔值自己諗~~~~~~第二:千其唔好叫羔蟹蒸肉餅,唔知你係兩個人定係三個人定係12個人,最低消費$680起,如果你兩人份二咁啱嗰隻蟹好肥美好多膏,佢唔會因你嘅食量而俾你分量,而係睇有咩俾咩、所以叫之前必須問清楚,最後你必須清楚明白「笑」第三: 最好搵老闆輝哥幫你寫,唔會亂來又實惠,仲要豪氣送碟抄菜仔你食

2021-11-15 2505 瀏覽
今日同朋友相約一間有特色餐廳!以下2個菜色必試:1:招牌手撕雞加鴨髀鴨雞油脂分佈合適,師傅用手撕用心,真心好食,油香😍😍😍送返都好適合🍛膏蟹蒸肉餅季節性更係食膏蟹配肉餅,膏蟹嘅膏一流🦀🦀,再配手剁肉餅,高蟹啲高同埋肉餅混合一齊,香口美味。最佳配搭🐷🐽🤤🤤🤤🤤
今日同朋友相約一間有特色餐廳!以下2個菜色必試:
1:招牌手撕雞加鴨髀
招牌手撕雞加鴨髀

🤤🤤🤤🤤
招牌手撕雞加鴨髀
2021-10-17 1864 瀏覽
金東大在香港是老饕界都非常熟悉的老店地地道道的本土土菜。菜色以又鮮又鹹而聞名!一不小心還會遇見明星政要啥的!金東大位於筲箕灣一個特別不起眼的小商場裡,又油又滑的地面,走路要小心翼翼如履薄冰,低矮的天花,四堵白牆極簡裝修,極不舒適的座椅,也完全阻止不了絡繹不絕的老饕!畢竟大家都是衝著鮮美的口感而來。(可惜本人因為口味比較清淡,無法真正大快朵頤,反而一晚上狂灌了兩瓶可樂)有位重口味的閨蜜日前試過一次之後,念念不忘的總想邀請大夥一起去金東大嚐鮮。嘗試了各種方法總是訂不到包間,最後還是拜託一位常客幫忙訂房。很多朋友慕名而來,小小的房間滿滿當當的擠了13個人。由於是週末晚上,餐廳上菜速度出奇的慢,一個晚餐吃了近三個小時,精疲力盡的。最精彩的一幕是,當閨蜜準備買單的時候,服務員送上一張手寫的帳單,所有人都驚呆了,竟然高達2萬六千多港幣,難道我們是吃掉了整個廚房嗎?閨蜜很客氣地要求明細帳單,因為需要報銷,一張塗鴉的帳單是沒有辦法報帳的!等了半個小時又多,帳單一直回不來,再回來的時候變成一張機器列印的帳單,價錢由兩萬六千元變成一萬五千多。原本以為被打折了⋯但是以這家餐廳的菜單價,依然是一個非常非常不合
金東大在香港是老饕界都非常熟悉的老店地地道道的本土土菜。
菜色以又鮮又鹹而聞名!
一不小心還會遇見明星政要啥的!
很多朋友慕名而來,小小的房間滿滿當當的擠了13個人。
等了半個小時又多,帳單一直回不來,再回來的時候變成一張機器列印的帳單,價錢由兩萬六千元變成一萬五千多。原本以為被打折了⋯但是以這家餐廳的菜單價,依然是一個非常非常不合理的收費啊!
由於時間實在已經太晚了,大家都昏昏欲睡,閨蜜也沒細看賬單的內容,買了單速速讓大家解散。
閨蜜一週有十頓飯都是外食,對於大小餐廳收費標準也瞭若指掌。回家再細看所謂的《明細》,更是令人氣到吐血。
各種亂收費,重複收費,致電詢問店家⋯就是各種顛三倒四的睜眼說瞎話了。
這兩天和其他朋友聊起這個奇遇記,才發現,我們並不是特例,身邊有六七個朋友都有相同的經歷⋯因為礙於面子都不吱聲!(四到六人用餐大概是8千到一萬二,所以我們應該慶幸了,哈哈哈)
朋友給我的建議⋯就是這家店最適合外賣,物美價廉也比較不容易被宰!
以上純屬個人經驗,不代表任何立場!🤟

或許是貧窮限制了我的想像
花生米136要價港幣
14瓶純淨水420港幣還要加一
看來我要更加努力的賺錢否則以後都沒法出門吃飯了
2021-10-15
2021-10-02 2096 瀏覽
招牌手撕雞+鴨脾($286)鴨脾本身油分多,加落手撕雞變得好好食,更香&多左層次感,推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻..豬潤炒蜆 ($266)豬潤切到好碎,用薑蔥&酒去爆,再加湯煮,比平時食清酒煮蜆更惹味;食完蜆後,再加米粉炆一炆,無懈可擊💯💯💯..香煎咸鮮魚馬友($268)馬友半煎炸,好乾身,鹹度剛剛好,魚又好鮮甜,賣相唔fancy,但係真係好好食😋😋😋😋..香煎咸鮮雜錦魚($288)4款魚仔(我淨係認得撻沙….🙉🙉),鮮味就鮮味,不夠太鹹,馬友好食好多..順德煎藕餅 ($138)藕餅,馬蹄,冬菇都切得好碎,香口好食..蝦籽竹笙紅燒豆腐($158)竹笙炆得入味,蝦籽唔夠出,冇想像中惹味..上湯莧菜($118)正常,莧菜最緊要冇渣..蜑家海膽煲仔飯($238)似普通炒飯,冇咩海膽,飯係炒完再放落瓦煲,不過烘得唔夠耐,所以冇飯焦,另外飯可以再乾身少少..辣仔三鮮刀削麵($298)刀削麵煮得稍為淋咗少少;配料有魷魚,肥豬肉,海參;汁好好食,汁有花枝油,仲有洋蔥,青辣椒,所以係少少麻辣加少少甜味,好食👍🏻..黃金馬蹄條 ($60)自家製馬蹄條比較淋食,食到一粒粒馬蹄,大家都覺得好好食..壽包($56
招牌手撕雞+鴨脾($286)
招牌手撕雞+鴨脾

豬潤炒蜆 ($266)
豬潤炒蜆

香煎咸鮮魚馬友($268)
香煎咸鮮魚馬友

香煎咸鮮雜錦魚($288)
香煎咸鮮雜錦魚

順德煎藕餅 ($138)
順德煎藕餅

藕餅,馬蹄,冬菇都切得好碎,香口好食
蝦籽竹笙紅燒豆腐($158)
蝦籽竹笙紅燒豆腐

竹笙炆得入味,蝦籽唔夠出,冇想像中惹味
上湯莧菜($118)
上湯莧菜

正常,莧菜最緊要冇渣
蜑家海膽煲仔飯($238)
蜑家海膽煲仔飯

辣仔三鮮刀削麵($298)
辣仔三鮮刀削麵(

黃金馬蹄條 ($60)
黃金馬蹄條

自家製馬蹄條比較淋食,食到一粒粒馬蹄,大家都覺得好好食
壽包($56)
壽包

最少要叫兩個,唔好食,麵包好乾,蛋黃好少,蓮蓉都唔係特別香😭
餐廳環境衛生唔錯,而且菜式選擇多;鹹鮮、煎炸都非常好食,分數:9/10
招牌手撕雞+鴨脾
香煎咸鮮魚馬友
香煎咸鮮雜錦魚
上湯莧菜
蜑家海膽煲仔飯
辣仔三鮮刀削麵(
黃金馬蹄條
2021-08-17 1675 瀏覽
Been wanting to try this restaurant for a long time. Dinner in the private room. Here’s what we had:海膽多士- interesting.墨魚餅- crispy on the outside; bouncy on the inside. Was so good we asked for second servings.財多金磚- with deep fried 蠔豉燒鵝- no good. Came with a candle underneath to keep warm. Meat was rough and chewy (cos of being overheated by candle???). Not juicy at all. Embarrassed host explained that this dish was sincerely recommended by the restaurant, cos they roasted the goose themselves.糕蟹
海膽多士- interesting.

財多金磚- with deep fried 蠔豉

糕蟹蒸肉餅- server divided it up for us, giving each of us a portion of rice, minced meat and crab. Nice. Crab was fragrant.

鴛鴦蟹炒腸粉- ok. Texture of 腸粉 was good and absorbed sauce of the crab.

豬肚雞煲- everybody loved it, saying chicken meat was tender. Too peppery and oily for me tho.

鹹蛋黃煎蝦- prawns were big and juicy, but no hint of the 鹹蛋黃 after de-shelling.

蒸石蚌- overcooked.

豉汁排骨炒腸粉- 腸粉 again. Deep fried 腸粉 was interesting. Also absorbed the sauce well.

Purple spinach- I liked. Sweet and fresh.

海膽煲仔飯- underwhelming. I thought it was just fried rice, taste of the uni was infinitesimal. Server divided the rice into individual portions so I had no idea what happened to the 飯焦, if any.

Dessert: 炸馬蹄糕 and some brownie balls. 馬蹄糕 I liked, but the batter was quite oily and heavy I discarded most of it.

In summary : menu was a bit carbs heavy, with all the cheung fan and rice. Didn’t know what the fuss was about. Mediocre.
2021-07-25 1715 瀏覽
久仰大名金東大,一直都想要來拜訪一下,終於可以一睹廬山真面目。這應該是我一輩子第一次來筲箕灣,整條街都好多美食,我準時到來金東大,伙記我們介紹今天有什麼新鮮,我們點了撚手墨魚餅、豬潤蜆煲、排骨煎腸粉、手撕雞加手撕鵝,鹹魚肉餅煲仔飯,還有蒜蓉粉絲蒸聖子。墨魚餅真係好好味,還有西洋菜餅都好惹味,豬潤蜆煲的重點壽司蜆食完以後,夥計會幫你加底粉絲吸返晒豬膶湯,煮香佢,真係好入味!必吃!手撕雞老闆話必須加鵝肉,因為咁樣更有質感更香,真係食得好刁鑽,我鍾意啊❤️排骨煎腸粉就相對冇咁特別,煲仔飯還可以,如果飯焦再多少少就正啦!我仲點左海膽多士,好濃郁!特別!會再嚟啊!

伙記我們介紹今天有什麼新鮮,

必吃!

排骨煎腸粉就相對冇咁特別,
煲仔飯還可以,如果飯焦再多少少就正啦!

我仲點左海膽多士,好濃郁!特別!

會再嚟啊!
  • 豬潤蜆煲
  • 墨魚餅
係好有特色嘅私房菜~~記得嗰陣時疫情比較嚴重,金東大係一家人聚餐嘅好地方😍😍可以自己包左一個廳~入到餐廳淨係嘩咗一聲~見到張圓枱超級無敵大🤣🤣講番啲嘢食,最推介係豬潤米粉😋豬潤有種沙沙嘅感覺~而佢嘅豬潤水配米粉,炒出黎出奇地入味,鍾意食豬潤嘅千祈唔好放過🤣🤣仲有就係鮑魚~一係浸都好入味,作為前菜非常之開胃😍😍😍服務超級好😆有部份食物都一早分好晒12份,等我哋唔使爭住食啊🤣🤣
係好有特色嘅私房菜~~

入到餐廳淨係嘩咗一聲~見到張圓枱超級無敵大🤣🤣

仲有就係鮑魚~一係浸都好入味,作為前菜非常之開胃😍😍😍

2021-02-27 2183 瀏覽
疫情開放晚市。收工好夜回到東大街,同女友想飲茶,但點心只可以外賣,唯有堂食,餐牌精緻,見到特別炒飯類有黑松露蛋白炒飯。撩起想食鑊氣的吃貨。服务:酒樓的專人服務。环境:典雅中式酒樓。|黑松露蛋白炒飯^大碟,黑松露散自各處。新鮮飯炒出黎,嫩滑,加上蛋白爽口。幹身,無其他油漬。黑松露本身有機會聞到有石油氣味道。但呢個入口到感覺就爽滑,不容易頂胃,而且落碟應該好快脆。色香味俱全。|順德煎藕餅^細細塊,咬落去好多蓮藕肉沫,實而鬆軟。食玩黑松露炒飯已經領悟到味蕾的感覺,都唔想再食其他。😂
疫情開放晚市。收工好夜回到東大街,
同女友想飲茶,但點心只可以外賣,唯有堂食,

[服务铃]服务:
酒樓的專人服務。

[薄荷]环境:
典雅中式酒樓

|黑松露蛋白炒飯^

黑松露蛋白炒飯

大碟,黑松露散自各處。
新鮮飯炒出黎,嫩滑,加上蛋白爽口。幹身,無其他油漬。
|順德煎藕餅^
順德煎藕餅

細細塊,咬落去好多蓮藕肉沫,
實而鬆軟。

食玩黑松露炒飯已經領悟到味蕾的感覺,都唔想再食其他。😂

2021-02-27
1 分鐘 (堂食)
黑松露蛋白炒飯
2020-11-09 2444 瀏覽
金东大是东大街较出名的饭店,市况好时经常满座,需在店外轮候。在疫情下,已经有180度的转变。晚市客人不多,百分之八十的桌子都是空的,不需等候就轻易坐下了。随便看一下餐牌,价格仍然不便宜。芫茜豆腐鱼云汤用木桶上,汤料十足,鱼云也十分新鲜,喝时加点胡椒粉,不会有腥味,也喝到鲜甜味。鱼汤物菜心一绝,茶用鱼汤煮熟,很不错的清菜。土鱿蒸肉饼肉汁丰富,下饭一绝。手撕鸡与烧鸭拌在一起,鸡皮切碎,油香和肉味混在一起,绝对好吃。餐厅的东西十分有水足,但价钱绝对贵,有点奢侈,只能久不久吃一次。

在疫情下,已经有180度的转变。

随便看一下餐牌,价格仍然不便宜。

芫茜皮蛋豆腐鱼云汤

鱼汤浸鲜腐竹菜心

鱼汤物菜心一绝,茶用鱼汤煮熟,很不错的清菜。

土鱿蒸肉饼

土鱿蒸肉饼肉汁丰富,下饭一绝。

手撕鸡拼烧鸭

2020-10-21
芫茜皮蛋豆腐鱼云汤
鱼汤浸鲜腐竹菜心
土鱿蒸肉饼
手撕鸡拼烧鸭
2020-04-18 4891 瀏覽
各位小心啲呀!一碟排骨蒸蜆肉$580,點了啲餸有又沒有上到,一共點了四個餸只上了三個,好彩我們有看一下單如果唔係就做了水🐟!千萬不要再幫襯啦名副其實的當我們香港水魚,文字上面不太會表達又忘了拍照,只想提醒各位香港人小心啲