2019-09-19 161 瀏覽
之前去咁多次日本都未有機會食,終於等到佢嚟香港啦!香港第一分店長期都咁多人,但為咗朝聖無辦法啦,都要排隊試吓先。有3款天丼之中以「江戶前天丼」最多人食,用咗日本人稱穴子的星鰻,肉質更鮮嫩,炸後酥而不膩,淋上秘製醬汁味道一流。加上配有炸至半熟流心蛋,店員好細心啊,叫我地吃到一半先戳穿隻蛋,蛋汁撈飯真係好正!江戶前天丼 $138一碗有齊穴子星鰻、海老、帆立貝魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、豌豆。我個人就非常鍾意魷魚天婦羅上天丼 $118將星鰻改為鱚魚,鱚魚含豐富蛋白質。特別一提餐廳的茶同一般日本餐廳唔一樣,用嘅係黑豆茶,有滋潤、除濕熱之效。
之前去咁多次日本都未有機會食,終於等到佢嚟香港啦!

江戶前天丼 $138
我個人就非常鍾意魷魚天婦羅

上天丼 $118
將星鰻改為鱚魚,鱚魚含豐富蛋白質。
2019-09-19 432 瀏覽
越嚟越多唔同既過江龍嚟香港插旗,樣樣都好似好好食今晚就同朋友嚟食由日本過嚟既天婦羅丼雖然店面唔係好大,但都有好多個師傅同侍應服務一流成間鋪都專注賣天婦羅,主打三款天婦羅丼除左一樣餸係唔同之外,其他配菜都係一樣亦有教要點樣食先最正最後我地揀左一個江戶前天丼同一個上天丼等得唔算好耐,一上枱就已經聞到好香,流晒口水一定要讚既就係個汁真係好好好好好食甜甜地,無論係襯天婦羅定撈飯食都好夾仲有少少柚子,中和一下就咁撈汁食飯都覺得好好味另外就係兩個既配料都好多,餸多過飯好想嗌多飯😂😂😂上天丼 $118都係第一次食鱚魚肉質真係幾鮮嫩江戶前天丼 $138穴子長到好霸氣咁多款天婦羅入面,我就比較鐘意食海老同帆立貝魷魚天婦羅餅好彈牙,又好啱我口味如果同朋友一齊嚟就可以嗌晒2個丼再sharePerfect池~一百頭既價錢食到咁既質素同份量,性價比真係幾高,值得再去食
越嚟越多唔同既過江龍嚟香港插旗,樣樣都好似好好食
今晚就同朋友嚟食由日本過嚟既天婦羅丼

雖然店面唔係好大,但都有好多個師傅同侍應
服務一流

成間鋪都專注賣天婦羅,主打三款天婦羅丼
除左一樣餸係唔同之外,其他配菜都係一樣

亦有教要點樣食先最正

最後我地揀左一個江戶前天丼同一個上天丼
等得唔算好耐,一上枱就已經聞到好香,流晒口水

一定要讚既就係個汁真係好好好好好食
甜甜地,無論係襯天婦羅定撈飯食都好夾
仲有少少柚子,中和一下
就咁撈汁食飯都覺得好好味
另外就係兩個既配料都好多,餸多過飯
好想嗌多飯😂😂😂

上天丼 $118

都係第一次食鱚魚
肉質真係幾鮮嫩

江戶前天丼 $138
穴子長到好霸氣

咁多款天婦羅入面,我就比較鐘意食海老同帆立貝魷魚天婦羅餅
好彈牙,又好啱我口味
如果同朋友一齊嚟就可以嗌晒2個丼再share
Perfect池~

一百頭既價錢食到咁既質素同份量,性價比真係幾高,值得再去食
2019-09-18 199 瀏覽
經過看見新開的,想話一試,結果嚴重中伏。首先,丼物炸得太油太過火,其次分量太小,碗不是到底,最後是選擇偏小。而且價錢亦算高。性價比不值。最最最過分的,居物在食到一半發現碗是破的。
經過看見新開的,想話一試,結果嚴重中伏。

最最最過分的,居物在食到一半發現碗是破的。

2019-09-18 211 瀏覽
結束一星期工作完畢的晚上, 要食好啲慰勞吓自己黎到已經有廿幾三十人排緊隊, 都排到出門口喇, 好彩夜晚唔係太熱, 唔係真係中暑到最後都係排左45分鐘就入到去, 原來佢餐牌得三個款式, 當時諗應該會做得幾好, 叫左一個江戶前天丼(穴子,海老,帆立貝魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,莢豌豆)同天丼(舞茸,海老,帆立貝魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,莢豌豆)三款其實差不多, 係其中一個貴食材嘅分別, 店員送上黑豆茶話可以解膩, 等左15分鐘有野食, 店員都有細心教, 飯食到一半先整爛隻溫泉蛋撈黎食, 但我食左幾啖就忍唔住要整爛撈黎食, 因為太淡喇, 佢雖然有落醬汁, 但味道真係好淡, 唔似醬油唔似豉油咁而炸物佢唔會話好厚粉, 我幾鐘意個穴子同魷魚, 穴子裡面雖然有骨, 但佢炸到可以連骨食, 因為平時我食鰻魚好怕有骨, 哩個完全ok可以吞埋而魷魚非常淋身, 唔會過熟好硬個種另外蝦又係無味, 可能係雪藏蝦雪得太耐, 食落無咩蝦味, 到最後我係食唔哂, 因為好油膩雖然佢飯唔多, 但係女仔黎講炸物有d過多, 如果可以有個輕量版就好啦, 不過整體黎講一般般, 試過就算
結束一星期工作完畢的晚上, 要食好啲慰勞吓自己
而魷魚非常淋身, 唔會過熟好硬個種
天丼
黑豆茶
45 分鐘 (堂食)
2019-09-17 173 瀏覽
期待已久嘅金子半之助得知金子半之助喺香港開分店,本人妻咁為食當然第一時間走去幫襯非常出名嘅天丼,本人妻叫左呢度嘅主打江戶前天丼,等餐嘅時候當然要怒飲呢度嘅黑豆茶,黑豆茶嘅好處好多,例如係幫助消化、防止脫髮、最重要當然係養顏、消脂啦,本人妻又點會放過呢江戶前天丼裏面有嘅材料包括穴子(星鰻)、鳳尾蝦、魷魚海鮮炸、炸半熟玉子、炸海苔片星鰻同鰻魚唔同,除左油脂比較肥美,肉質都比較鮮嫩,食落口又唔多骨所有酥炸嘅食品都有一種特殊嘅麻香味,配合特製嘅醬汁,非常容易入口menu教當食完一半將炸半熟玉子吉穿,等啲蛋汁包住每一粒飯,食落口非常濕潤,齒頰留香上天丼上天丼材料包括有鱚魚、鳳尾蝦、魷魚海鮮炸(小干貝+魷魚)、青龍、炸半熟玉子、炸海苔片😘至酥脆的魚身,外酥內嫩且多汁!最啱嬌小的女生!大件夾抵食!
期待已久嘅金子半之助

2019-09-17 493 瀏覽
今日終於約到朋友黎吃呢間天婦羅餐廳啦之前一直都好想食,不過常常行經門外都見長長人龍,所以都放棄了。今日早放工,跟朋友6點左右便到了,好幸運食客未算太多。好開心終於可以吃了。餐廳內座位數目不多,不過可以清楚看到廚部食材的製作過程。十分乾淨衛生,而且香味四溢。呢間以天婦羅聞名的餐廳,當然一定要吃天婦羅飯,丼飯其實只有三款,大致的食材都是一致的,都有海老、帆立貝魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢碗豆。呢三款丼飯最大的分別是每款都有一樣獨特的食材。如、江戶前天丼有條又長又大既穴子。上天丼有鱚魚。天丼有舞茸。所以總有一款合自己口味。店員為我們送上黑豆茶,十分特別。我們點了一份江戶前天丼、一份上天丼。好開心,食物即炸,所以真的好香脆又正。先說一下,我點的江戶前天丼,穴子真是十分大條,又長。啖啖肉好正。外皮香脆內裡軟滑,唔錯。仲配以淡淡的柚子清香,吃起來更為鮮味、清新。味道好特別。其他食材都十分滋味,每款天婦羅都做到不油膩又脆卜卜,好正。粉漿配得好好。令人一試難忘。另外我都十分喜歡流心蛋外皮帶點點脆口,但一咬下,蛋汁四出,滋味,以蛋汁來拌飯更為惹味。不得不提,天婦羅汁都好好味,用黎拌飯一流,有種令人愈食
今日終於約到朋友黎吃呢間天婦羅餐廳啦

黑豆茶

店員為我們送上黑豆茶,十分特別。
我們點了一份江戶前天丼、一份上天丼。
好開心,食物即炸,所以真的好香脆又正。
江戶前天丼

仲配以淡淡的柚子清香,吃起來更為鮮味、清新。味道好特別。

另外我都十分喜歡流心蛋
不得不提,天婦羅汁都好好味,用黎拌飯一流,有種令人愈食愈想食的滋味。
上天丼

另一款點了上天丼,最大分別是有鱚魚。鱚魚扁扁的,口感十分好,因為炸得份外香脆。
我跟朋友都吃得十分滋味,仲點了飲品。希望下次可以再黎食過,希望下次都有幸唔洗等位吧。
飲品
2019-09-17
2019-09-16 237 瀏覽
今日黎試呢個日式天婦羅丼飯想試好耐,但係又怕天婦羅咁乾食完會喉嚨痛但有同事食完都話好食唔會乾,一終黎試下喇放工6:20去到已經見到有十幾人排緊隊等左一陣,因為我得一個人既關係就好快可以入去坐bar枱位喇見到佢得3個選擇,因為我唔係好鐘意食饅魚所以無叫到佢最貴既海鰻我揀左天丼 ,因為見到佢有帶子同有舞茸天婦羅!賣相非常吸引!佢地仲會教你點食說算佢唔講其實枱面都有圖教大家點食先咬一口天婦羅,炸粉唔多 一咬落去就食到食材唔同既味道。唔似平時食開既天婦羅炸到隻隻都一樣味佢仲有個流心蛋,lo埋d飯食好好食呀我個人黎講覺得佢唔駛俾咁多醬油更好佢有少少伴菜refresh一下,仲有黑豆茶,味道都唔錯。唯一有一個問題就係店內油煙味比較大,走既時候都覺我自己有油味
今日黎試呢個日式天婦羅丼飯
想試好耐,但係又怕天婦羅咁乾
食完會喉嚨痛
但有同事食完都話好食
唔會乾,一終黎試下喇放工
6:20去到已經見到有十幾人排緊隊
等左一陣,因為我得一個人既關係就好快可以入去坐bar枱位喇

見到佢得3個選擇,因為我唔係好鐘意食饅魚
所以無叫到佢最貴既海鰻
我揀左天丼 ,因為見到佢有帶子同有舞茸天婦羅!

賣相非常吸引!佢地仲會教你點食
說算佢唔講其實枱面都有圖教大家點食

佢仲有個流心蛋,lo埋d飯食好好食呀
我個人黎講覺得佢唔駛俾咁多醬油更好

佢有少少伴菜refresh一下,仲有黑豆茶,味道都唔錯。

2019-09-16 177 瀏覽
最近比我留意到有呢間新開嘅天婦羅飯,據聞係係日本特登過嚟開嘅分店,係日本好出名嘅,所以我就唔着要排隊嘅風險都去咗食,餐廳真係好多人,多人到都要等左差唔多半個鐘先有得食,呢度嘅天婦羅感覺好新鮮,而且佢哋嘅天婦羅汁都好似同出邊嘅係有啲分別,都算係幾好食,不過我等左半個鐘頭過嚟呢度食,不過可能我唔係太鍾意食炸野嘅關係,下次再食過其他嘢
120 分鐘 (堂食)
香港都終於食到日本天丼金子半之助,之前去大阪時錯過了,想不到過江龍來香港啦。香港店位於葵芳新都會廣場,裝潢以和式木風設計,感覺和諧舒適。江戶前天丼,30公分天婦羅星鰻,與一般油脂肥美的鰻魚不一樣,脂肪較少,肉質結實,炸得金黃香脆。還有炸蝦、炸溫泉蛋、炸蔬菜、炸紫菜,均用古麻油去炸,香氣四溢,鬆化甘香。上天丼,以鱚魚、海老、帆立貝魷魚天婦羅餅、溫泉蛋,鱚魚肉質鮮嫩,含豐富蛋白質,溫泉蛋雖然經炸過,但依然保持流心口感,拌飯吃好好吃。每款丼都附有味噌湯和漬物,完整地把日本食法帶來香港,還有黑豆茶,味甘溫平,有除濕熱、去水腫的功效啊!

味噌湯
漬物
  • 江戶前天丼
  • 黑豆茶
2019-09-16 193 瀏覽
今日男友話想試下新開的天婦羅店,結果排左半個鐘,終於試了日本第一天丼專門店.30cm炸鰻魚同炸帆立貝魷魚.好好味.個炸溫泉蛋熟左d.飯量比較少.不過好熱氣同略為油.所以食到有點濟。仲叫左個上天丼.鱚魚略為淡.我比較愛食星饅多d.至於天婦羅蝦略為熟左d,麵豉湯味道一般,不過佢上菜時間都唔算快瞓咗一陣就有得食,只不過要等位。兩個人食咗差唔多$300,略為有點貴,同埋個環境好大浸油煙味,可能係炸嘢關係。
2019-09-14 263 瀏覽
排隊過江龍十有八九係伏,今次好可惜都唔例外。我一直覺得,無論關東定關西風味,上好的天婦羅都應該外表乾爽酥化,若然係關東風味,各家所用的麻油應該有自己獨門秘方,食落應帶淡淡的麻油香味,外殼顏色較深、稍厚,同時亦更為脆口,咬到中間的食材不至於淡而無味,可以食到本身的口感和鮮味。我未試過日本嘅金子半之助,但好明顯,香港的金子做唔到。兩點去到排左50分鐘,坐低再等左35分鐘等到隔離遲過我地落單嘅都準備食完埋單,食到嘅味道真係不似預期。————————————————————◆Summary◇關東風味天婦羅店,坐得好逼。店鋪瀰漫出前一丁麻油味,可能古麻油就係呢個味?我唔知🧐上菜安排比較混亂,隔離嗌同樣嘅嘢,遲過我地落單,都早過我地廿分鐘上。餐單有三款選擇,貴精不貴多,專心整好一道菜嘅精神值得讚許。江戶前天丼同上天丼都有海老、帆立貝魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢豌豆,江戶前天丼仲有穴子,而上天丼就有鱚魚。但外表超油,用檯面吸油紙抹一抹全部都係油💢除左蝦已經腍左,其他天婦羅都算炸得外脆內軟✅拋開油膩感不計,外殼都真係幾酥脆,入口就化開可惜無論鰻魚定鱚魚都
排隊過江龍十有八九係伏,今次好可惜都唔例外。

我未試過日本嘅金子半之助,但好明顯,香港的金子做唔到。

————————————————————
◆Summary◇
關東風味天婦羅店,坐得好逼。

店鋪瀰漫出前一丁麻油味,可能古麻油就係呢個味?我唔知🧐

但外表超油,用檯面吸油紙抹一抹全部都係油💢

除左蝦已經腍左,其他天婦羅都算炸得外脆內軟✅

拋開油膩感不計,外殼都真係幾酥脆,入口就化開

可惜無論鰻魚定鱚魚都偏厚粉,外表夠鹹,裡面卻咩味都冇,完全食唔到所謂的“肉質纖細口感紥實“,亦食唔到食材味道,得流心蛋有蛋味🌚

店員推介食一半就戳破流心蛋,蛋汁可以沾滿飯粒,然而飯太多,而醬油又得鹹味,即使撈左蛋液亦毫無特色。

除左鹹味,什麼也沒有了。好單調。
————————————————————
⚠️結論:關東風味唔啱我。味道一般,食完好油膩,價錢正常,排隊時間不合理,冇下次🔚

🔅如果真係想去嘅朋友,可以考慮3點去唔駛排。

◆江戶前天丼 ◇HKD138

◆上天丼 ◇HKD118

回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
份量:🌕🌕🌕🌗🌑
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
價錢:HKD130/Pal
2019-09-14
50 分鐘 (堂食)
2019-09-14 160 瀏覽
今日約左我細佬黎葵芳做啪骨,梗係要同佢再黎金子半之助啦 !! 佢仲要黎排隊喎 ~~ 哈哈 !! 咁我排埋個尾都 OK 既 !! 我地 LUNCH 應該排左 40分鐘左右,好在下晝放假,唔係就冇得食 !! 哈哈 ~~好嬲,唔知點解上一篇變左做試食,明明自己錢黎食 ... 哼 !!Anyway, 今次我都係叫番穴子,念念不忘 !! 哈哈 ~~ 今日入座後冇耐就有得食 !! YEAH ~~ 餓死寶寶 !! 唔知係咪食晏同晚飯個胃有唔同,今日好快就飽喇 !! 連我細佬都話食唔哂 ~~ 定係佢大碗左 ? 哈哈 !!依舊天婦羅唔有令我地失望,整體上都好好 !! 又要再提下個米飯,都真係要改善一下 !!

2019-08-23
40 分鐘 (堂食)
2019-09-12 615 瀏覽
因為小弟立心想成為一個foodie ,所以呢排不停捐窿捐啦去搵美食啦!見到呢排吹緊天婦羅熱朝,我當然要去試下啦!首先想試下係我公司附近嘅「金子半之助」每次收工都見到好多人,又嗅到好香麻油味。心唸一定好好味啦。就捉左我女朋友去排隊等我啦。我女朋友7:00就開始排啦。我就大約7:15就蒲頭啦。來到就見到仲有好多人啦,女友已經hihi地面。我當然放佢行街先啦😂我就繼續排啦。8:00佢就返來,但就仲未入得。一齊排左半個鐘8:30就終於入得😪黑豆茶幾特別好咸超油女朋友話,個蝦細過佢手指尾😂總結有今次無下次😂
黑豆茶幾特別
江户前的天丼
麵豉湯
好咸
超油
天丼
女朋友話,個蝦細過佢手指尾😂

總結有今次無下次😂
2019-09-12 386 瀏覽
晚上9點左右經過,見到新開鋪無咩人排隊諗住一試,見到啲天婦羅大大件幾吸引,但食落先知中伏,炸粉好厚海鮮肉少,感覺用千年油炸出來油膩感好重,同日本食嘅天婦羅完全無得比,之前在日本其他店鋪食過係超脆而不油膩,加上佢只有3款比你選擇,以為好專精,質素應該唔差,估不到只係茶餐廳質素,非常失望!仲要百幾蚊一碗唔值。之後離開門口 見到貼住拎過咩獎,真係睇唔過眼唯一唔錯嘅只有服務&環境,上餐時服務員會介紹一下,環境是日式全木設計尚算舒服
2019-09-09
2019-09-12 235 瀏覽
位於葵涌新都會新開的人氣餐廳,來自日本的金子半之助。 食物種類只有3款 ,主打就是天婦羅蓋飯 。比較特別的是他們家用麻油去炸天婦羅,在門口已經聞到,特別香。但缺點是餐廳通風貌似不太好,所以一邊吃一邊吸著油煙味。時間長了,有點油膩的感覺。
一邊吸著油煙味。時間長了,有點油膩的感覺。