📍金之半之助 - 東涌-🍤天丼 $98呢間餐廳真係令我哋印象好深刻💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️Menu好簡單,分別有三個價位嘅天婦羅飯,$98天丼就包左菇菌、海螺、魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海老同埋碗豆🦐$108上天丼就多咗鱚魚(未食過唔知咩嚟🤪)最後最貴嘅係$138嘅江戶前天丼,多咗一條好長嘅星鰻😍不過我就慳下錢食個平平哋㗎啦😬其實呢度啲炸物真係唔錯,炸粉唔會太厚,食得出油香,又唔會太油!海鮮亦都新鮮彈牙😋不過隻蝦就瘦左少少😳菇類亦都唔會太乾,外面鬆脆入面多汁!但係❗️❗️❗️❗️佢個碗真係十級伏😭😭😭睇落去係一個正常嘅日本飯碗,同吉野家牛肉飯嘅size差唔多,但佢入面原來做咗一個超級弧形嘅設計,所以個飯係得一半㗎咋😨超級誇張!(大家可以睇吓第二張相)為咗慳果少少飯錢,令到食客有種被呃咗嘅感覺,真係好唔值😥😥😥-環境同店員態度都唔錯嘅,但係始終印象唔太好🤢
📍金之半之助 - 東涌
🍤天丼 $98
環境同店員態度都唔錯嘅,但係始終印象唔太好🤢
2020-03-15 45 瀏覽
金子半自助喺東涌開咗一段時間,終於有機會去食!餐廳裝潢和風感十足,坐入去感覺好舒服。餐牌上有三款天丼:江户前天丼、上天丼同天丼。我同朋友嗌咗江户前天丼同上天丼兩款嚟試,枱上仲有個牌教客人點樣去享用美味天丼。餐廳為咗減低天丼帶嚟嘅油膩感,特別配上黑豆茶,值得一讚!上菜速度都幾快,江户前天丼同上天丼嘅分別就係前者係穴子,後者係用鱚魚。兩個天丼都裝到好滿,份量感十足。炸醬方面唔會話太厚,油膩感無咁重,加埋溫泉蛋入飯到,美味又滿足
金子半自助喺東涌開咗一段時間,終於有機會去食!

餐廳裝潢和風感十足,坐入去感覺好舒服。

餐牌上有三款天丼:江户前天丼、上天丼同天丼。

餐廳為咗減低天丼帶嚟嘅油膩感,特別配上黑豆茶,值得一讚!

2020-03-06 40 瀏覽
今日好想食日本菜,所以就黎左呢間出名專門食天婦羅嘅餐廳。開放式嘅廚房同日風嘅室內設計就已經留左一個好深刻嘅印象比我。鍾意食魚嘅我叫左個上天丼,個飯黎嘅時候仲熱辣辣添。鯖魚同海老天婦羅嘅外面好酥脆,入面就係香濃嘅海鮮味,外脆內軟,好有層次感,而且仲有豐富嘅蛋白質。溫泉蛋天婦羅就第一次食,咬落去蛋黃都流曬出黎,撈飯食一流。帆立貝魷魚天婦羅餅嘅味道簡直一流,黃金比例,夾埋啲獨家醬汁一齊食,令到味道更加豐富。整體黎講啲天婦羅唔會太膩,醬汁同天婦羅好襯,值得我翻黎幫襯過。
2020-03-05 53 瀏覽
又心思思想食日本菜今次揀左金子半之助,主打天婦羅丼飯真係第一次係香港食天丼🥰疫情嚴峻,入座前,店員會幫每一位客人量溫度,確保大家食得安心👍餐牌上沒有太多選擇只有3款天丼及少許小食3款天丼看似一樣,但每款都有一種材料不同老公同我本身都不太好鰻魚老公揀左上天丼 - 鱚魚、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔及莢豌豆我就揀左天丼 - 菇菌、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔及莢豌豆桌上擺放了一個小小的牌子,教大家應該點品嚐天丼餐廳採取開放式廚房於座位上聽到嗞嗞油炸聲,未食都可以先有聽覺享受👂店員講解可以先吃幾啖,再把溫泉蛋拌飯每啖飯都有特製醬油,食到唔想停口🤤雖然成碗都係炸物,但完全唔會有油膩的感覺冇諗過連海苔都有炸過雖然唔鐘意食魚,但上天丼內既鱚魚🐟堅好味,啖啖肉最突岀小柱魷魚天婦羅餅🦑 好爽口,有口感👍下次一定再食👍
又心思思想食日本菜
今次揀左金子半之助,主打天婦羅丼飯
真係第一次係香港食天丼🥰

餐牌上沒有太多選擇
只有3款天丼及少許小食
3款天丼看似一樣,但每款都有一種材料不同

老公同我本身都不太好鰻魚

桌上擺放了一個小小的牌子,教大家應該點品嚐天丼

餐廳採取開放式廚房
於座位上聽到嗞嗞油炸聲,未食都可以先有聽覺享受👂
店員講解可以先吃幾啖,再把溫泉蛋拌飯

每啖飯都有特製醬油,食到唔想停口🤤
雖然成碗都係炸物,但完全唔會有油膩的感覺
冇諗過連海苔都有炸過
雖然唔鐘意食魚,但上天丼內既鱚魚🐟堅好味,啖啖肉
最突岀小柱魷魚天婦羅餅🦑 好爽口,有口感👍
下次一定再食👍
2020-02-20
  • 小柱魷魚天婦羅餅
2020-03-05 38 瀏覽
去東涌行街,偶然間發現左呢間好隱閉嘅金子半之助!佢餐牌選擇唔多,只有三款丼飯,我哋嗌左一個江户前天丼,同埋一個上天丼share🤗店員介紹呢一杯係黑豆茶,可以解油膩。枱面都有餐牌介紹正確嘅丼飯食法,唔怕唔知食邊樣先😂上天丼,有鱚魚,海老,小柱魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔同莢豌豆。江户前天丼,其實分別只係在於鱚魚轉左做穴子 (即係鰻魚)。跟住枱面個牌既步驟,先食一口穴子同海老,再食啲飯。本身已經沾左醬汁既炸物酥而不膩,有醬汁既飯微鹹微甜,份量岩岩好👍🏻之後先戮破個溫泉蛋,啲蛋汁包住啲食物,再將食物既美味提昇到另一個層次👍🏻
去東涌行街,偶然間發現左呢間好隱閉嘅金子半之助!

店員介紹呢一杯係黑豆茶,可以解油膩。
枱面都有餐牌介紹正確嘅丼飯食法,唔怕唔知食邊樣先😂

江户前天丼,其實分別只係在於鱚魚轉左做穴子 (即係鰻魚)。
2020-02-19
  • 江戶前天丼
  • 上天丼
2020-02-24 81 瀏覽
This restaurant has gone the extra miles to cut cost - designed a special bowl that looks like very normal from the outside but is actually very shallow inside. People will definitely be fooled by the portion of its dishes by merely looking at the photos.

2020-02-23 63 瀏覽
自從東涌東薈城擴充以後,多了很多名店進駐,也多了很多好吃的餐廳選擇。朋友在Outlet 購物之後,看見這一家吃日本丼飯的餐廳「金子半之助」,說要嚐一嚐。豐盛華麗之江戶前天丼。配料有穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢碗豆。穴子即係星鰻,與一般的鰻魚比較,星鰻的肉質比較鮮嫩幼細,口感緊實。天婦羅製作出色,炸得香脆可口,但又未見油膩。店員建議吃到一半的時候,可以將溫泉蛋吉村,等蛋汁滲入飯粒,更加香口美味!魷魚亦都好彈牙,層次豐富,增加口感。朋友點了一客上天丼,配料有鱚魚、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢碗豆。除咗魚嘅種類之外,其他與江戶前相同。朋友話魚肉夠晒鮮嫩,值得一讚。附送味噌湯、漬物。漬物係酸蘿蔔,店員話可以解油膩。雀巢檸檬茶日本啤酒。天婦羅飯配冰凍的日本啤酒,真係人生一大享受!下次去東涌購物,要搵食又多一個新選擇!

附送味噌湯、漬物。漬物係酸蘿蔔,店員話可以解油膩。

雀巢檸檬茶

日本啤酒。天婦羅飯配冰凍的日本啤酒,真係人生一大享受!

下次去東涌購物,要搵食又多一個新選擇!
2020-02-21 62 瀏覽
見到呢間過江龍咁多好評諗住試吓。去完大澳玩左成日,出返嚟東涌諗住搵下有咩好食,見到個廣告牌就入咗去。呢間野門面光猛,甚有日本氣息。八點幾入到去,都有好多空位。但係店員就帶咗我哋去角落頭勁窄嘅二人位,隔離枱有兩個人坐住四人枱。餐單上面只有三個飯可以揀,我哋揀咗最貴嗰兩個。一個係鰻魚,另一個係鱚魚。曾經有人講過,個廚師煮出嚟嘅食物會反映佢當刻嘅心情。咁佢今日嘅心情一定勁差。個飯一嚟到,擺得靚靚囝囝,我滿懷歡喜拎起對筷子 🥢諗住可以大快朵頤。一夾起個炸蝦,哇!連卡拉OK嘅炸蝦都好過佢。第一,炸蝦個粉勁厚。。。第二,完全overcook..個蝦炸到好硬。。順帶一提佢個麵豉湯好鹹最好食係啲牛蒡,但係得一條,切開咗4細條成碗丼飯OK嘅係啲飯,啲珍珠米都有咬口。一句講晒,冇下次
見到呢間過江龍咁多好評諗住試吓。
順帶一提佢個麵豉湯好鹹
最好食係啲牛蒡,但係得一條,切開咗4細條
成碗丼飯OK嘅係啲飯,啲珍珠米都有咬口。
一句講晒,冇下次
2020-02-21
2020-02-15 56 瀏覽
Happy Valentine's Day everyone!❤😚 Wishing everyone of you to have a lovely day today!😍💕 If you're feeling like some crispy & scrumptious tempura right now🍤, then you have to make a visit to Kaneko Hannosuke, a restaurant that specializes in serving tempura rice bowl!🍤🍚🥢.▪Edomae Premium Tempura Rice Bowl🍤🍱▪(HK$138)This eye-catching bowl of tempura got me drooling already once it was served!🤤 That luxury and appealing golden-brown color with the crisps you could hear in every single bite!👂🏻❤A sati
A satisfying bowl 💭 loaded with tempuras of conger eel, shrimp, squid, mixed seafood fritter, seaweed, snow pea and a soft-boiled egg.😍😋 When all these ingredients come together, they formed a heavenly delicious dish for all tempura lovers!☁️💕
Surprisingly, they were all pretty much impeccable!🤯 Crispy and crunchy on the outside while the juiciness and tenderness were still perfectly intact.👅💦 An extra point for it is where you mix up the runny egg yolk with rice, spoonful of happiness in this lovely day I'd say!😚☺
The meal also comes with a tiny plate of Japanese pickles as an appetizing starter; and a miso soup that warms up the tummy!😋🥣
▪Suntory Beer The Premium MALT's🍺🥣▪(HK$28)
▪Lemon Tea🍋🍵▪(HK$13)
// 10% Service Charge 😛//
江戶前天丼
The Premium MALT's
江戶前天丼
The Premium MALT's
因聽說在日本人氣高, 就跑來一試. 選了上天井。看圖碗十分高, 口也十分寛,想應有兩碗飯. $118 能大吃一顿, 心想這店也有良心吧. (想太快了)飯到了,如圖碗真很高碗口也大。先說醬汁比較輕身而且不鹹實在不錯. 炸漿方面也是屬於較輕生薄薄的,但問題是當醬汁淋上面後炸漿就沒了脆口. 食材本身也沒有十分大驚喜. 只能說正常新鮮. 吃兩口後感覺有點不對勁. 最終發覺內碗深度不到外碗的一半. 算起來大概裝一碗飯左右. 感覺被騙了. 難道這也是日本總店的做法嗎?
飯到了,如圖碗真很高碗口也大。
上天井
呢幾日日係屋企食家常便飯,今日終於俾老媽子放行同胖侶出去食好西。皆因想行埋街,所以就選擇離商場十分近既一間壽司飯餐廳——金子半之助食野。間鋪門面黑金牌扁古色古香,雖然經歷過無情肺炎仍然算係生意唔錯。一入去左邊就已經見到幾位師傅好忙咁炮製新鮮天婦羅(由於保證新鮮滾熱辣所以所有壽司飯都係即叫即炸即整),右手邊至到入邊都係十分寬敞既座位。一入到去已經見到餐牌已經流曬口水,雖然定食只有三款,但係貴精不貴多,每種配塔都有各自特色係入面,而鰻魚控既我就理所當然點左熱門「江戶前天丼」啦。江戶前天丼主打大大條星鰻,星鰻係日本好常見,但香港就唔多,炸起上黎肉嫩鮮甜,食出魚油。除左星鰻,仲有側邊既海老、海苔、碗豆同溫泉蛋,再加上秘製天婦羅汁,就變成大熱既主打名菜!除左美味野食之外,員工亦都會係旁邊體貼地介紹食法,加上味道香濃既黑豆茶,變左壽司飯以外既最佳配搭。

• 天丼
2020-02-11 40 瀏覽
雖然最近不常外出食飯但出去食飯的話就會想要食好一點~之前有看到有人介紹這間就去試試了~.🍱 上天丼 $118材料超充足~不但有炸蝦(海老)、鱚魚、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋還有炸海苔和豌豆雖然整碗都是炸物,但炸的外皮薄薄的~食到最後也沒有覺得膩最喜歡是裡面的炸魷魚粒~炸完之後裡面還是超滑!!.🍱 江戶前天丼 $138朋友點了這個超豪華的丼飯這個跟上面那個的主要分別是鱚魚轉成穴子魚朋友說穴子魚食起來跟鰻魚有點像,但因為沒有平常鰻魚上用的醬油,所以感覺比較新鮮.🍵 水壺裡面的是黑豆茶,而且還有完整一顆顆的黑豆!!
雖然最近不常外出食飯
但出去食飯的話就會想要食好一點~
之前有看到有人介紹這間
就去試試了~
🍱 上天丼 $118

雖然整碗都是炸物,但炸的外皮薄薄的~食到最後也沒有覺得膩

最喜歡是裡面的炸魷魚粒~炸完之後裡面還是超滑!!
🍱 江戶前天丼 $138

朋友點了這個超豪華的丼飯
這個跟上面那個的主要分別是鱚魚轉成穴子魚

🍵 水壺裡面的是黑豆茶,而且還有完整一顆顆的黑豆!!
2020-02-06 89 瀏覽
開左一段時間。之前食天丼既間間都排到嘔。難得冇人。唔洗等。就試試佢間舖睇到。同日本既快餐丼飯屋差唔多。個三個丼飯簡。我地簡最。有魚既兩個其實價錢唔算貴。係可以接受既。當然如果當平時食個飯咁既價錢會偏高。不過都可以一試因為間舖冇人。由落單到上菜唔洗20分鐘賣相係好吸引。丼飯跟一位麵豉湯同兩款漬物最好味係佢個汁。有D似燒肉汁。再加流心蛋。係冇得輸既。不過炸物真係冇乜特別。唔太脆。唔太熱。唔太新鮮。成件事就變到麻麻地。真係唔知咩問題。但係好味既。如果做到熱同脆。就100分環境:冇乜特別。如果坐爆會有D迫食物:尚可。如果整果個用心D。會開心好多總括:值一食。但唔好抱太大期望
間舖睇到。同日本既快餐丼飯屋差唔多。
個三個丼飯簡。我地簡最。有魚既兩個
因為間舖冇人。由落單到上菜唔洗20分鐘
賣相係好吸引。丼飯跟一位麵豉湯同兩款漬物
環境:冇乜特別。如果坐爆會有D迫
食物:尚可。如果整果個用心D。會開心好多
總括:值一食。但唔好抱太大期望
2020-01-26 54 瀏覽
在日本鼎鼎有名的天丼在東薈城開了一間連鎖店,金子半之助在日本是熱門排隊店,台北有連鎖店也常常要排隊,今天經過東薈城很幸運不用排隊就抱持試試的心態進來囉餐牌相當簡單,三種天丼,今天選的是「上天丼」及「天丼」兩個餐拍起來差不多,都是滿滿滿的炸物只有炸蝦好食,外皮炸的酥脆,炸蝦🍤很彈牙,但沒有太多驚艷的感覺,就是一堆炸物的組合吃到最後挺油膩的整體而言餐廳環境普通,桌與桌的距離很近,有點小壅擠,食物說白了都是滿滿油炸物,不會再來encore

餐牌相當簡單,三種天丼,今天選的是「上天丼」及「天丼」

兩個餐拍起來差不多,都是滿滿滿的炸物
吃到最後挺油膩的

整體而言
成間餐廳其實得3款食物揀🤣🤣江户前天丼有穴子,海老,小柱魷魚🦑天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,碗豆穴子啫係星鰻,鰻魚既一種,佢既口感比起普通鰻魚既質感林啲,但係成條都好長,以價錢$138黎講, cp值好高,最推介食尼個其實除咗第一個餸,其他配菜都一樣,而連溫泉蛋同海苔都係炸既,其實全部天婦羅🍤都好好食,但係海苔俾到好大驚喜我,個口感超好食。天丼既主菜係菇菌,因為我個人幾中意菇,所以覺得幾多,但就Cp值就冇其他個2個咁高所有丼飯都配有一碗麵豉湯同小菜,有酸薑同白蘿蔔,咁樣cp值更加高,好推介大家食最後有個好貼心既位係,因為全部都係炸物,所以佢地準備左黑豆茶,話可以解膩
成間餐廳其實得3款食物揀🤣🤣

江户前天丼
有穴子,海老,小柱魷魚🦑天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,碗豆

天丼
上天丼