2022-10-24
好耐未試過收工去街,今日經過大角咀,就去奧海城二期食飯。我同朋友都好掛住日本嘢食,見到呢一間「金子半之助」,係食日本天婦羅嘅餐廳,決定入去試一試,結果都冇令我哋失望😄餐廳門口和木色系裝修,非常有日本特色,令人想起去日本旅行嘅愉快回憶。餐廳入邊座位非常闊落,枱與枱之間距離十足,而且非常乾淨,裝潢亦好精緻。店員服務好有禮貌,等我哋坐低之後,就提醒我哋可以自行掃QR code落單。餐廳食物選擇以天婦羅為主,我哋一人嗌咗一個套餐😄等緊上菜嘅時候,我哋試飲咗餐廳免費附送嘅黑豆茶🫖,豆香濃郁,唔錯!🎈牡蠣車海老天丼158元(加配半熟玉子12元)呢款天丼係今季期間限定,餸菜非常豐富,有由日本直送嘅蠔,外表炸到酥脆香口,入面就啖啖海水鮮味十足🤩仲要配合埋車海老,爽口彈牙嘅蝦肉,入口非常鮮甜🤭。仲有小柱魷魚天婦羅、豌豆、海苔,半熟玉子,用料十足!下面嘅白飯粒粒飽滿,仲落咗少少醬油。初初落單嘅時候,冇為意原來套餐本身已經包咗半熟玉子🫣結果自己仲加錢嗌多份,不過一樣冇後悔😜因為半熟玉子撈落飯食真係超級惹味☺️🎈上天丼 118元(加配半熟玉子12元)至於呢一款套餐,同樣有小柱魷魚天婦羅、海苔、車海老、半熟玉子,
🎈牡蠣車海老天丼158元(加配半熟玉子12元)
🎈上天丼 118元(加配半熟玉子12元)
至於呢一款套餐,同樣有小柱魷魚天婦羅、海苔、車海老、半熟玉子,最好食嘅就係赤甘鯛,真係好值得回味🤭!值得一讚嘅係,所有套餐都會配有味噌湯、漬物蘿蔔、甜酸薑片,可以清除食炸物嘅油脂感,秋冬飲味噌湯亦夠晒暖胃🍁
二人晚餐350元有找,以食物質素加埋餐廳環境,算值回票價。食完飯仲可以行一陣商場,對於平日放工嘅打工仔都算方便🌷上網睇返,原來「金子半之助」好多商場都有分店,喺唔同地區都可以食到,可以算係comfor food😌