2016-11-20
有幸路徑大圍,幾年都唔會到訪一次。見成排都係食肆茶餐廳,亂入一間試試吧,要消磨一個鐘呢。黑面四眼黑框陸軍裝肥阿叔、黑面阿伯,仲有埋單時既黑面收銀阿婆,找錢掉 5 蚊銀比我,係落單肥姐較好笑容。肥姐話時菜肉絲炒河唔可以,menu 上面無喎。一係時菜牛肉炒河、一係肉絲炒河無菜!怕左您喇,比碟時菜牛肉炒河我啦,點知轉頭肥姐話河粉唔夠一份,唯有是但轉時菜排骨炒麵走蔥走芽菜啦!成間舖得幾個客大把位,黑框眼鏡肥阿叔都唔比我坐卡位,係要我搭檯!我面色一沉,頭頂有點冒煙!孭住個袋又大又重,放係膝頭頂住晒,火都黎話知您!拉張椅黎放袋,阻住少少通通,係您衰架乍!椒鹽豬扒,小食份量咁大份?直頭係小菜份量呢!4 塊 $60 蚊,即 $15 蚊塊。椒鹽豬扒又肥又油,油淋淋反晒光。味道滿意甜美,有點略咸。質地鬆化。不乾硬鞋。時菜排骨炒麵走蔥走芽,居然係脆麵,乾爭爭唔夠汁囉,食媽咪麵咩。仲要剪碎去,您玩我咩?點夾得起呀?我盡晒力,盡食只食到一半,放棄!我都唔想浪費架。排骨非常淡口,沒怎麼的調味,好采夠鬆軟,唔難食。菜芯爽甜,夠嫩多汁。整體賣相就求其點,都不太可怕既。坐了約一小時,其間食客來來往往,生意都不錯喎,亦有
整體賣相就求其點,都不太可怕既。坐了約一小時,其間食客來來往往,生意都不錯喎,亦有滿客既時候,意料之外。
勁辣菜甫
椒鹽豬扒