2015-08-20
今晚農曆七夕,行完街當然要去食正野啦,早排都知道九龍城多左間韓國菜選擇,就去試試!一入去人很多,不過都剛好有個2人座,唔洗等位。餐廳環境比對迫,有時客人出入都要左移右移D枱,所以如果你對餐廳的空間感有要求,又想試呢間,我諗你都係唔好大時大節或者週末去啦。今晚2個人點左3樣野:什錦飯、大醬湯、煎魚餅。首先到的是什錦飯,飯配上很多新鮮配料:蘿蔔絲、紫菜絲、芽菜、肉片、蛋等等。吃下去口感豐富,味道偏清淡,當然正宗係要加佢D韓式辣醬一齊食啦。不過因為我邊食泡菜邊配飯,個人就覺得夠曬味。佢個泡菜值得一讚,辣道夠,量也算OK。大醬湯的味道有點像日本的味噌湯,當中多了一份鮮味,湯很濃,配料也很好吃。不過佢配料當中有的翠玉瓜,在所附的小菜再次出現,這部份係有D扣分! 而佢呢個份量唔係好夠男仔食,女仔食就OK,所以如果男仕想點呢道湯,一定要再叫多D野食!!最後煎魚餅,佢用的係魚柳,外面包住蛋,食下去風味十足! 但2個人食的話不建議點這道,因為佢食到後面會有D膩,如果你係4人同行,點呢個黎送酒就確係一流啦。最後我地都食剰兩件,浪費左佢。總括黎講,佢絕對係可以一試的韓國菜,價錢平均HKD 80左右,有加1,
今晚2個人點左3樣野:什錦飯、大醬湯、煎魚餅。
什錦飯
大醬湯