2015-01-16
本身喺九龍城返工,基本上呢區嘅韓國食肆唔算多,自己又鍾意食韓國野,幾個同事見開到呢間鋪新新地就入去試下。可能開左鋪無幾耐,選擇唔算多,但呢個都係小問題。店員似乎一樣係好新,問佢有無set lunch佢都唔識答,要問另一個同事。問佢有無餐飲佢又支吾以對,好唔肯定咁話「都有餐湯嘅...」,但其實我係想問有無冷熱飲。算,唔係高級餐廳,唔能夠要求咁高。最終我自己叫左個雜錦飯,同事叫左個炸醬麵。我個雜錦飯等左無幾耐就到,首先個賣相係OK,但當我食落去就發現呢個飯只有賣相OK。因為食落口,連最基本嘅熱力都無,好似煮好左後攤左一段時間咁。我明白韓國野有啲配菜係冷食,但問題係佢連個飯都只係微暖。天寒地凍食一個微暖嘅飯,難免令人失望。其次,我已經算係食得清淡嘅人,但佢個飯似乎無咩調味,食落好淡口,越食越覺無味,甚至可以用難食黎形容。而個重點係佢啲配料只係得一小堆蘿蔔絲、翠肉瓜絲、一隻煎蛋、幾塊泡菜同三兩塊豬肉,收我成$60大洋,有點貴。份量太少,食唔飽。但當我再望下同事個炸醬麵,我先發覺沒有最差,只有更差。佢嗰碗份量少得可憐嘅炸醬麵,大約等於半個出前一丁左右。如果佢呢個份量都算一個lunch,我食緊呢個
我個雜錦飯等左無幾耐就到,首先個賣相係OK,但當我食落去就發現呢個飯只有賣相OK。因為食落口,連最基本嘅熱力都無,好似煮好左後攤左一段時間咁。我明白韓國野有啲配菜係冷食,但問題係佢連個飯都只係微暖。天寒地凍食一個微暖嘅飯,難免令人失望。其次,我已經算係食得清淡嘅人,但佢個飯似乎無咩調味,食落好淡口,越食越覺無味,甚至可以用難食黎形容。而個重點係佢啲配料只係得一小堆蘿蔔絲、翠肉瓜絲、一隻煎蛋、幾塊泡菜同三兩塊豬肉,收我成$60大洋,有點貴。份量太少,食唔飽。但當我再望下同事個炸醬麵,我先發覺沒有最差,只有更差。佢嗰碗份量少得可憐嘅炸醬麵,大約等於半個出前一丁左右。如果佢呢個份量都算一個lunch,我食緊呢個應該算滿漢全席。結果食完呢餐,大家要即時再幫襯麥記同街邊串燒檔。
奉勸大家去之前真係要三思,我自己決定無下次。