2017-01-24 208 瀏覽
心思思想打邊爐好耐,終於趁今日天氣少少轉涼,相約左幾個同事試一試呢間新開既"金功夫"。訂左6點半,由於時間尚早,所以人唔算多,一去到就帶我地去留左既"貴賓位"。一坐低,第一時間梗係揀湯底,同事話個醉雞湯底唔算太出色,所以我地揀個個名勁啲既~~"瑤柱白玉滑雞鍋",一上鍋,個賣相係幾吸引。用雕邊既冬瓜包住滑雞,加上清清地既雞湯,正!之後點左個安格斯雪花牛,上碟又係有心機咁砌做花花樣,好有台灣"寛巷子"FEEL....精品火鍋。加上自家製既手打蝦滑,墨魚滑,又係另一推介。不過響鈴就唔算好食,有啲硬得滯。大部份既食材質素都叫中上,值回票價。
安格斯雪花牛
2017-01-23
安格斯雪花牛
2017-01-20 183 瀏覽
金功夫自從上一次系第一次食,食完之後就一直都對佢念念不忘。上一次食雖然系兩個星期前,不過我已經覺得好似過咗好耐咁,果種味道一直都記著,今日終於又有機會嚟食啦!!~~~今次嚟竟然仲有個一蚊雞湯底,咁抵食,梗喺唔可以放過佢啦…呢度既炸響鈴爆脆口,放入火鍋燙一燙就好快可以食得,口感鬆軟中又很爽脆,好好味呀日本黑豚肉,竟然同肥牛有幾分相似。不過佢嘅肉比肥牛要厚,而且肥肉部分少啲,滾完出嚟係滿滿嘅豬肉濃香!!一定要提下個1蚊雞湯底,真係唔話得啦~~點菜紙上邊寫著1蚊,我都係麻麻地信…點知上嚟之後真係覺得物超所值吖!!!入面有瑤柱、冬瓜同埋好多滑雞!!!打火鍋當然唔少得食各種丸啦,醬爆牛丸、墨魚丸、蟹粉丸…應有盡有,當中既芝心醬爆牛丸 就係我既最愛,外層牛肉濃香又彈牙,入面軟心芝士香夾滑,雖然成$10粒,但都覺得真心好抵食,絕對唔係平時個D平價味道,Good!
今次嚟竟然仲有個一蚊雞湯底,咁抵食,梗喺唔可以放過佢啦…
日本黑豚肉
日本黑豚肉
芝心醬爆牛丸 、自製墨魚丸 、南翔小籠餃、包心蟹粉丸
芝心醬爆牛丸
贈送的甜品
天氣氣溫急降適逢外地朋友來港,於是到金功夫打邊爐。金功夫的火鍋食材跟市面上的火鍋店與別不同,無論賣相及質素都很出色,價錢亦物有所值。在眾多湯底下最後選擇了瑤柱白玉滑雞鍋,一圈的冬瓜內放了雞件及堆瑤柱碎,未將食材放下前可先嘗湯。清甜不油膩可當湯飲。食材點了黑松露餃及鮑魚流心蝦丸。兩者咬開後都令人驚喜,黑松露香氣撲鼻,好像將一匙羹的黑松露放入口中般。至於鮑魚流心蝦丸則很有趣,咬開彈牙蝦丸後發現有一粒鮑魚釀於裡面。口感一流!至於蟹粉福袋,有點像蟹粉小籠包,建議吃前小心咬開以免湯濺到身上姐姐另外更點了羊肉片,蟹子墨魚滑,響鈴及蔬菜籃朋友對食物稱讚不絕,在暖暖的環境下打邊爐暢談了三個小時。
天氣氣溫急降適逢外地朋友來港,於是到金功夫打邊爐。

金功夫的火鍋食材跟市面上的火鍋店與別不同,

無論賣相及質素都很出色,價錢亦物有所值。

在眾多湯底下最後選擇了瑤柱白玉滑雞鍋,

一圈的冬瓜內放了雞件及堆瑤柱碎,未將食材放下前可先嘗湯。

清甜不油膩可當湯飲。
瑤柱白玉滑雞鍋
食材點了黑松露餃及鮑魚流心蝦丸。

兩者咬開後都令人驚喜,黑松露香氣撲鼻,

好像將一匙羹的黑松露放入口中般。
鮑魚流心蝦丸
至於鮑魚流心蝦丸則很有趣,

咬開彈牙蝦丸後發現有一粒鮑魚釀於裡面。

口感一流!

至於蟹粉福袋,有點像蟹粉小籠包,

建議吃前小心咬開以免湯濺到身上
蟹粉福袋
姐姐另外更點了羊肉片,蟹子墨魚滑,響鈴及蔬菜籃
蟹子墨魚滑
響鈴
蔬菜籃
朋友對食物稱讚不絕,

在暖暖的環境下打邊爐暢談了三個小時。
2017-01-11
5 分鐘 (堂食)
鮑魚流心蝦丸
蟹粉福袋
響鈴
2017-01-01 156 瀏覽
之前見到金功夫點心火鍋幾乎一致好評😀😀啲火鍋料賣相又一流例如人人都大推既靚玫瑰花牛肉。由於評價實在好似超唔錯於是,我地就去食下係咪真係咁正。結果,不過不失啦😗少少名過其實啦食物賣相係幾靚既.....叫左碟牛($268)雙併沙嗲湯底($98)黑松露丸(@15蚊粒 兩粒起)一客花雕醉雞件($68)竹蔗水($38)茶芥醬汁($18) 夾硬嚟嘅花生($15)牛有啲un, 粒丸成粒燒賣咁零松露味醉雞啲肉好老,最後埋單其實都要$567有啲貴員工服務態度需要改善

之前見到金功夫點心火鍋幾乎一致好評😀😀
火鍋料賣相又一流
例如人人都大推既靚玫瑰花牛肉。

由於評價實在好似超唔錯

於是,我地就去食下係咪真係咁正。

結果,不過不失啦😗少少名過其實啦

食物賣相係幾靚既.....

叫左碟牛($268)
雙併沙嗲湯底($98)
黑松露丸(@15蚊粒 兩粒起)
一客花雕醉雞件($68)
竹蔗水($38)
茶芥醬汁($18)
夾硬嚟嘅花生($15)

牛有啲un, 粒丸成粒燒賣咁零松露味

醉雞啲肉好老,最後埋單其實都要$567

有啲貴

員工服務態度需要改善
2016-12-31 147 瀏覽
金功夫是次品嚐第二次,北角總店開業不夠已去試過,是滿意合心今次銅鑼灣再開剛好朋友在這區住,相約探過究竟這店價格偏高,是用比較貴價材料,賣相是美觀精緻,但偏細碟先叫了<瑤柱白玉滑雞鍋> $188鍋內有半個已去皮清甜冬瓜,瓜內雞件的確嫩滑,而湯底都幾清澈火鍋料推介這款<安格斯雪花肥牛> $198 賣相也相當吸引,用牛肉去捲成一朵玫瑰花,一定是相機食先,但內涵也別看少,雪花油脂分佈均混,,牛肉超新鮮軟腍,牛味也相對比較重,只要滾到剛轉色調就食到牛的本質而另一推介就係非一般丸類,名貴在每粒計算<芝心醬爆牛丸> <自製墨魚丸><手打鮮蝦丸> $10 /1粒每粒都用上新鮮材,每日去手打,所以食到勁鮮甜味道,彈牙度也不錯另外仲點了油麥菜、豬肚、稻庭烏冬
金功夫是次品嚐第二次,北角總店開業不夠已去試過,是滿意合心
今次銅鑼灣再開剛好朋友在這區住,相約探過究竟
這店價格偏高,是用比較貴價材料,賣相是美觀精緻,但偏細碟
先叫了<瑤柱白玉滑雞鍋> $188
鍋內有半個已去皮清甜冬瓜,瓜內雞件的確嫩滑,而湯底都幾清澈
火鍋料推介這款<安格斯雪花肥牛> $198
而另一推介就係非一般丸類,名貴在每粒計算
另外仲點了油麥菜、豬肚、稻庭烏冬
2016-12-01
2016-12-22 258 瀏覽
冬至時段竟然冇時間限制,背後一定有原因嘅:如果大家想打邊爐又想受氣嘅話我建議你地可以直接唔洗嚟,話說啲人落單果陣已經好似年初四咁嘅樣,無厘笑容都算,作為一間賣一餅出前一丁都要$42蚊嘅食府都起碼俾番值42蚊嘅服務丫,樓面長期得兩個人,叫加茶水叫可樂都要個客專登行過去落單,一係就成日發夢或者扮聽唔到,啲阿姐仲要黑口黑面咁,地痞啲嘅火鍋店都不至於咁嘅垃圾質素。感覺嘅人咁發夢都覺得有機會中伏,好日唔check單,一check發現原來漏單,又叫左幾萬次先有條友俾反應,同佢碟嘢冇嚟過叫佢cancel,佢又發夢叫廚房補多碟...阿姐送到嚟我地當堂o嘴,大佬油琼晒啦…阿姐仲好嘢,幫我地開番火...叫個經理"昌哥"埋嚟,仲要包公咁嘅面口?真係唔好叫金功夫,叫黑面功夫啦!
冬至時段竟然冇時間限制,背後一定有原因嘅:

2016-12-14 286 瀏覽
連bigbang 都去過既高質火鍋店😍最近愛上非任食既火鍋 因為質素真係好好多😚先叫左瑤柱白玉滑雞鍋($188)🐔湯底唔會太油而且有無數既雞同冬瓜 幾清新👍🏻食物方面推薦蟹粉福袋🦀($22/一隻)真係好香蟹味 有蟹黃係入面架😋另外就係蟹子墨魚滑🐙($88)一大球架!絕無欺場😍仲有其他都好正架😁食食下仲見到老闆娘林夏微😝冬天凍凍地大家都去打邊爐啦!😤💕
連bigbang 都去過既高質火鍋店😍
真係好香蟹味 有蟹黃係入面架😋
另外就係蟹子墨魚滑🐙($88)一大球架!絕無欺場😍
2016-12-12 214 瀏覽
天氣陣涼陣冷~~ 冷風起又想打邊邊~港島區邊邊無乜任食平正選揀,, 便來這間前身是金牌牛鍋的轉手 --- 金功夫點心火鍋 試試~~絶無欺場,,, 坐落真係見到$1蚊雞湯底~~~ 個湯本身平日都要$100-200,, 咁樣都慳返半個餸唔洗叫~~尤於得兩個人食~~ 邊邊的ORDER叫法真係要控制得宜~呢度走中檔路線,, 邊邊餸的價錢雖不吸睛,, 但餸菜都好新鮮~以$1 湯底再叫餸二人吃~~ 以呢個任食價錢埋單,, 食返啲新鮮野,,,, 性價比算係咁!!個雞鍋有1/3個冬瓜圍住,, 份量大約半隻-1隻雞~~ 無渣流灘啊~我個人鍾意食蟹柳打邊邊,, 佢呢隻係靚蟹柳,, 唔會烚完"實的的"咁~誠意牛塊~~ 擺到玫瑰花咁款~ 又係相機食先系列~牛肉ok,,, 不是一般任食肥牛質素~黑豚豬都正,,非常新鮮~~
天氣陣涼陣冷~~ 冷風起又想打邊邊~

尤於得兩個人食~~ 邊邊的ORDER叫法真係要控制得宜~

誠意牛塊~~ 擺到玫瑰花咁款~ 又係相機食先系列~

牛肉ok,,, 不是一般任食肥牛質素~
黑豚豬都正,,非常新鮮~~
2016-11-16
2016-12-09 191 瀏覽
第一次寫食評 實在是不吐不快。今天和家人去飲茶,叫了10碟點心。其中蘿蔔糕很不夠熱要求更換。誰知二樓有個中年女部長態度很差地回應。你覺得凍我叮翻熱比你。其他點心還可以但這個價錢要受氣就不值。
2016-12-09 4450 瀏覽
這星期,天氣開始轉涼了! 與食玩 Group 其中一位女生 I 一起去食火鍋!我們兩個女生走到灣仔道新開的 <金功夫點心火鍋>!這裡佔地兩層,而且樓底高,令人一點也不覺得侷促,裝潢優雅,走高級火鍋店路線!至於衛生方面,抽風系統也不錯,起碼食完不會一大陣味!早、午、下午茶時段供應點心,晚市供應火鍋。火鍋湯底有特色之外,配料種類繁多!  包括:刺身、特色推介、丸類、餃子、海鮮類...,選擇多元化!桌上均放有餐具及火鍋用具! 另外,有 8款醬料任君選擇!包括:沙嗲醬、蒜蓉、炸蒜粒、辣醬、蔥花、麻醬...等,(茶芥及醬油 $18/位 & 餐前小食 $15/位)瑤柱白玉滑雞鍋 (原價 $188)  特價 $1給她發現瑤柱白玉滑雞鍋特價 $1, 當然不容錯過!瑤柱與雞以冬瓜盛載,冬瓜煮至熟透,入口清甜多汁!  加上吸收雞湯精華, 清甜鮮美,而且有冬瓜、瑤柱及紅棗很足料! 雞肉肉質嫩滑可口,冬瓜卻很辣口!西生菜 $38盛載的器皿好像一個大花盆,份量充足!鵝肝墨魚丸 $15/ 粒 (兩粒起)外層是鮮爽的墨魚丸內裡是軟滑甘香油潤的鵝肝,雙重口感,兩者還可以夾得來!蟹籽墨魚滑 $88 一碗
這星期,天氣開始轉涼了!
至於衛生方面,抽風系統也不錯,起碼食完不會一大陣味!

早、午、下午茶時段供應點心,晚市供應火鍋
火鍋湯底有特色之外,配料種類繁多!
桌上均放有餐具及火鍋用具!
瑤柱白玉滑雞鍋 (原價 $188)  特價 $1

給她發現瑤柱白玉滑雞鍋特價 $1,
 當然不容錯過!

瑤柱與雞以冬瓜盛載,冬瓜煮至熟透,入口清甜多汁!
 雞肉肉質嫩滑可口,冬瓜卻很辣口!
西生菜 $38

盛載的器皿好像一個大花盆,份量充足!
西生菜
鵝肝墨魚丸 $15/ 粒 (兩粒起)

鵝肝墨魚丸
蟹籽墨魚滑 $88

一碗墨魚滑好襟食!
 細細件熟透後發大,由開始食到尾都好像食不完!
 彈牙鮮美之餘,夾雜墨魚粒,口感豐富又真材實料!
蟹籽墨魚滑
鮮淮山 $48

厚切的新鮮淮山 ,就算烚得很久,依然口感清爽!健康又高纖之選!
鮮淮山
南翔小籠餃 $10/ 粒 (兩粒起)

不經不覺,烚到皮都甩埋!
肉味濃郁鮮美!
脆鯇骨腩 $78

爽口彈牙的脆鯇魚腩食落更有嚼勁,蘸上豉油增添鮮美度!
脆鯇骨腩
頂級駝鳥肉 $88

以份量來說,相對抵食!
 駝鳥肉跟牛肉同樣是紅肉,紋理清晰,肉質鬆化!
  就算烚多久也不會影響肉質,正是比牛肉優勝之處!
蘸上豉油提升味道!
頂級駝鳥肉
稻庭烏冬 $42

入口煙韌又滑溜,吸收火鍋湯底精華,美味不已!
足夠二人份量!
稻庭烏冬
店方用料新鮮,不論環境及食物,我們都很滿意!
2016-11-04
蟹籽墨魚滑
鵝肝墨魚丸
頂級駝鳥肉
1K
2016-12-02 909 瀏覽
打邊爐要食間好,除了去平時食過嘅地方外,又比我發現另外一個好選擇!不過價錢就貴少少,反正都係食落自己個肚裡面!就係行過見到佢個優惠,1元一個瑤柱白玉滑雞鍋,吸引了上去試試,湯底不用想,一於試吓佢,個鍋都好大,中間有一個大冬瓜盛住啲瑤柱同雞肉,店員在我們面前切開成冬瓜粒,個湯都好清甜,雞肉亦好嫩滑點了嘩鬼蝦條 $88個名都幾特別上枱時見到油炸鬼上放了蝦肉,放入湯底中滾一會,蝦肉彈牙爽口,油炸鬼雖然唔再脆口,但浸了在湯中味道反而更出,不過要小心熱!另外打邊爐點可以唔叫肉,反正要試就點了安格斯雪花肥牛 $288 一份,上枱時看見廚師用心將份安格斯雪花肥牛卷成三朵花嘅形狀,買相超正!而望落去啲肉質肥瘦分明混合在一起,一拖水一陣便可以入口,肉質嫩滑入口肥美,堅正!丸丸亦是本人至愛,自由組合,今次點了芝心醬爆牛丸、手打鮮蝦丸、自製墨魚丸較喜歡芝心醬爆牛丸啲芝士一咬開就揤出來,牛丸亦好彈牙;而手打鮮蝦丸肉質爽口彈牙煙韌,好有口感重有較特別嘅蟹粉福袋,啲蟹粉填滿了成個餃內,入口時蟹粉熟了,入口感覺好特別記住優惠湯底有時間限制,落單時問問咁就最好!
點了嘩鬼蝦條 $88
丸丸亦是本人至愛,自由組合,今次點了
芝心醬爆牛丸、手打鮮蝦丸、自製墨魚丸
記住優惠湯底有時間限制,落單時問問咁就最好!
最近在屋企對面新開了一間點心專門店,晚上還有火鍋小菜供應,筆者家人一向愛試附近的新餐廳,遂於前幾天一齊試新店去了。新店樓高兩層,樓底頗高配上落地大玻璃,感覺開揚,時尚中國風裝潢,典雅氣派,座位寬闊舒適,店員親切有禮,餐廳看來走較為高檔次的路線,心想食物定價自然亦應會較進取吧,看看餐牌,原來亦不盡是,當中有貴價食材亦有較平常的一般用料,除了火鍋之外,這裡亦有刺身、小菜及餐前小食供應,悉隨尊便,叫價不算太便宜但也不會貴到“嘩”一聲那種,尚算合理。既然一家人打算食火鍋,當然先看看鍋底的選擇,從摺頁點菜紙所見,餐廳足有16款鍋底任君選擇,要豪一下的有濃湯花膠雞鍋、濃湯雞煲翅鍋或雜菌花蛤蟹鍋,較特別的有鹹菜胡椒豬肚鍋、川芎白芷魚頭鍋或杏汁大白菜豬肺鍋,要實惠點也可選擇秘製沙嗲鍋或香茜皮蛋鍋,款式多樣讓人花多眼亂。我們經商量後點了鹹菜胡椒豬肚鍋、新鮮手切安格斯雪花肥牛、脆炸響鈴、自家製蝦滑及其他配料。點完鍋底配料後,接著就到「混醬」時間,木盤上放有 8 款醬料,包括蒜蓉、紅椒、蔥花、金蒜粒、沙嗲醬、麻醬、XO醬等,閣下可自由組合。要提一下的是這裡的XO醬很惹味,而辣度亦頗强勁,如不好辣的朋友請小心
新鮮手切安格斯雪花肥牛

點完鍋底配料後,接著就到「混醬」時間,木盤上放有 8 款醬料,包括蒜蓉、紅椒、蔥花、金蒜粒、沙嗲醬、麻醬、XO醬等,閣下可自由組合。要提一下的是這裡的XO醬很惹味,而辣度亦頗强勁,如不好辣的朋友請小心份量。
鹹菜胡椒豬肚鍋
鹹菜胡椒豬肚鍋,店員一端上來已胡椒香四溢,明顯用料十足,湯中放了鹹菜、豬肚和枝竹,夾雜著大量胡椒碎,湯頭濃郁,一啖濃湯入口,胡椒味濃烈但不會太辣,配上煮得鬆軟而帶點嚼勁的豬肚,刺激暖胃。

其他配料陸續上場
新鮮手切安格斯雪花肥牛
新鮮手切安格斯雪花肥牛,上枱時大家都哄動起來,只因擺碟實在美極了!廚師將厚切的雪花肥牛片砌成三朵盛開的玫瑰花,神似得嫣紅嬌艷,根本不捨將其拆開,令人眼前一亮。但不拆不拆還需拆,拆開玫瑰花,一片片厚切的安格斯雪花牛呈現眼前,牛肉色澤紅潤,紋理均勻,油花不絕,放湯輕涮幾秒成半生熟,入口軟滑,口感细緻,肉味濃厚,隨後脂香慢慢滲出,甘香可口。
自家製蝦滑
自家製蝦滑,蝦滑内放了點蔥花和蟹子,以匙羹將蝦滑逐點逐點放進湯中灼熟,咬落十分鮮甜彈牙有嚼勁。
脆炸響鈴
脆炸響鈴,腐皮捲起即叫即炸,上枱熱辣辣,鬆脆香口,入口即化,平常較多是輕輕浸湯佐食,而這店附上了甜酸醬汁讓客人多一款食法選擇,頗為特別,豆香脆口。
蒙古羊肉片
蒙古羊肉片,薄薄的入口鬆軟,羊肉味濃而不羶,起開還以為份量不太多,想不到多人分享一碟也是足夠。
新鮮豬皮
新鮮豬皮,外表光澤滿滿,裁得較一般的大塊,放進湯中煮軟讓其吸收湯底的精華,漲漲的一咬湯汁四射,爽口Q彈,味道鮮美。
農莊豬粉腸
農莊豬粉腸,内臟腸類雖不是人人皆好,但好此道者會視如珍寶,而筆者就是其中的一份子,此店的粉腸腸身飽滿,灼熟後入口煙韌粉軟,酥香滋味。
草鯇片
草鯇片賣相精緻,捲成小玫瑰花形,魚片切得厚薄均勻,肉色富光澤,晶瑩剔透,感覺鮮美。輕灼後肉質結實彈牙,清甜爽口。
鮮魷魚
鮮魷魚,魷魚雪白潤澤,師傅在魷魚肉上切花,入口Q彈而不韌,充滿海鮮鮮味。

值得一讚是這店的餃子、雲吞、肉丸或某些精選手工點心等是以逐粒計算的收費方法,適合人少少又想多試幾款食材的客人心態,亦避免了浪費。
黑松露餃
黑松露餃
黑松露餃,包成波波型的餃子狀甚趣緻,十分飽滿,咬落大大隻鮮蝦爽口彈牙,惜黑松露香氣不太突出,有點不貼題,可能是之前對這黑松露餃寄望太高所影響吧。
鳳城水餃
鳳城水餃,大大隻用料十足,爽彈蝦肉配上豬肉韭黃餡料,清香得來有嚼勁,不俗。
南翔小籠餃
南翔小籠餃,北方傳統餃子皮包着豐滿肉餡,入口軟韌,肉味香濃,起初見是小籠餃,心想可能應是有湯汁在內的那種,但食落又不太感覺到,欠缺了點特色,但其實味道還算不錯的。

這晚筆者所點的火鍋配料款式雖然不算多,但整體來說食材頗具質素,由用料湯底以至自家飲料都新鮮足料,加上環境舒適自在,店員服務殷勤,全都感受到店家的用心經營,唯當晚曾出現了兩次漏單情況,讓筆者多等了差不多30分鐘,可能是新開店未運作暢順的關係吧,有待改善,除此之外大家都十分滿意,還商量下次中午來試一下這裡的點心,嚐新嚐鮮,繼續大家的美食之旅。
2016-11-21
3 分鐘 (堂食)
新鮮豬皮
農莊豬粉腸
草鯇片
鳳城水餃
上星期在灣仔收工後,約了老公到附近新派中式餐廳【金功夫點心火鍋】食火鍋。 店內設有大型魚缸,放滿新鮮游水海鮮,裝修新穎,既有卡位,又有大型圓枱,環境清優舒適,服務員服務周到、有禮。 店內提供多款招牌點心、餐前小食、刺身、頂級食材及獨家風味湯底等。 食火鍋,醬料很重要,餐廳提供八種不同醬料,任我們「混醬」。 【金功夫】有著很多款精選鍋底,如清湯鍋底、川弓白芷魚頭鍋、濃湯花膠雞鍋、秘製沙嗲鍋等……我們既想有點辣,又想清清地,在心大心細下,最終選定了【太極鴛鴦鍋】,有著清湯配秘製沙嗲湯底。 由於我們食量不多,故不敢叫太多,先來【香菇貢丸】及【菜心苗】。貢丸爽口彈牙,有咬口;菜心苗夠翠嫩。 墨魚滑、鯪魚滑都曾食過,但【自家製蝦滑】是第一次食,估不到蝦滑如此爽滑彈牙,不論放清湯或是沙嗲湯底,口感跟味道都十分美味。我們還嚐了【蒙古羊肉片】,羊肉沒有濃烈羶味,肉質幼滑,放在火鍋內輕燙數下,便可放進口裡,剛剛熟的口感很不錯呢! 最後我們還叫了【蒜香脆鱔球】,賣相吸引,沒有沾上厚厚脆漿,做到外脆內軟,水準很高,值得一讚! 其實還想點多兩款食物,但實在食不下去,所以下次一定要約多幾位朋友一同分享美食!
上星期在灣仔收工後,約了老公到附近

新派中式餐廳【金功夫點心火鍋】食火鍋。
店內設有大型魚缸,放滿新鮮游水海鮮,

裝修新穎,既有卡位,又有大型圓枱,

環境清優舒適,服務員服務周到、有禮。
店內提供多款招牌點心、餐前小食、

刺身、頂級食材及獨家風味湯底等。
火鍋,醬料很重要,餐廳提供八種不同醬料,任我們「混醬」。
【金功夫】有著很多款精選鍋底,如清湯鍋底、

川弓白芷魚頭鍋、濃湯花膠雞鍋、秘製沙嗲鍋等……

我們既想有點辣,又想清清地,在心大心細下,

最終選定了【太極鴛鴦鍋】,有著清湯配秘製沙嗲湯底。
由於我們食量不多,故不敢叫太多,

先來【香菇貢丸】及【菜心苗】。

貢丸爽口彈牙,有咬口;菜心苗夠翠嫩。
墨魚滑、鯪魚滑都曾食過,但【自家製蝦滑】

是第一次食,估不到蝦滑如此爽滑彈牙,

不論放清湯或是沙嗲湯底,口感跟味道都十分美味。
我們還嚐了【蒙古羊肉片】,羊肉沒有濃烈羶味,

肉質幼滑,放在火鍋內輕燙數下,便可放進口裡,

剛剛熟的口感很不錯呢!
最後我們還叫了【蒜香脆鱔球】,

賣相吸引,沒有沾上厚厚脆漿,做到外脆內軟,

水準很高,值得一讚!
其實還想點多兩款食物,但實在食不下去,

所以下次一定要約多幾位朋友一同分享美食!
2016-11-23
2016-11-28 2661 瀏覽
今晚食左餐高質非平民化既火鍋, 一分錢一分貨, 只係賣相都相當吸引, 味道更加唔錯~入座茶芥每位HK$18, 小食HK$15包混醬價錢: 【秘製沙爹鍋】HK$88呢度有超過十款味道既湯底選擇, 價錢為HK$88起至HK$368不等~ 而我揀左個最Basic既秘製沙爹鍋, 所謂秘製, 又唔覺味道有咩特別唔同~沙爹唔淡便是了~ 【安格斯雪花肥牛】HK$198(細) 如果中意食肥牛既, 黎呢度必食, 賣相極之吸晴, 以一定既厚度肥牛, 去併成一朵玫瑰花, 心心眼~ 色澤都見到肥牛好新鮮, 雪花脂肪分佈平均, 稍為滾幾秒食, 口感略帶煙韌, 牛本身味道較重, 幾鮮甜~【日本黑豚肉】HK$88 黑豚肉都算厚, 鮮甜, 略有點趙口~【黑松露餃】HK$15/隻 (兩隻起) 入面有隻略帶爽口既蝦, 不過黑松露味比較淡, 但整體都幾好食【蟹粉福袋】HK$22/隻 (兩隻起) 皮好薄好滑, 入面有好香濃既蟹粉味, 極之鮮甜 【鵝肝墨魚丸】HK$15/隻 (兩隻起) 都幾彈牙, 但食完再睇個名先知原來有鵝肝, 但我只食到墨魚味~

入座茶芥每位HK$18, 小食HK$15

包混醬價錢:

【秘製沙爹鍋】HK$88

【安格斯雪花肥牛】HK$198(細)

【日本黑豚肉】
HK$88

黑豚肉都算厚, 鮮甜, 略有點趙口~

【黑松露餃】HK$15/隻 (兩隻起)

【蟹粉福袋】HK$22/隻 (兩隻起)

皮好薄好滑, 入面有好香濃既蟹粉味, 極之鮮甜

【鵝肝墨魚丸】HK$15/隻 (兩隻起)

2016-11-28
  • 安格斯雪花肥牛
2016-11-27 889 瀏覽
見最近凍咗d,朋友話想去打邊爐。就試吓呢間,之前朋友話見到佢個$1湯底做推廣,一直想試吓,但原來18號已經做完,有少少失望。去到一坐低就會拎調味料俾你加,之後有小食(花生+魚仔乾)俾你食住先。今日揀咗個太極鴛鴦鍋試吓。太極鴛鴦鍋: $98一邊係皮蛋、芫茜、馬碲湯底,另一邊係沙嗲湯底。沙嗲湯底比想像中辣,我同朋友都唔係好食得辣,結果差不多全程用皮蛋湯底。黑松露餃:$30説好的黑松露呢?為何我完全感覺不到?鮑魚流心蝦丸:$50蝦丸好食,鮑魚味都ok,咁多款丸,最鍾意呢款,可能我鍾意食蝦。鵝肝墨魚丸:$30好淡口的鵝肝味,要好仔細品嚐先感覺到佢嘅存在,墨魚丸算彈牙。日本黑豚肉:88賣相幾靚,肥瘦相間,唔錯。呢個放沙嗲湯幾惹味。黃沙靚豬潤:$68切得偏厚身,要放耐d先食得,但太耐口感又有d熟得濟。芝心醬爆牛丸:$20牛味幾香,但芝士味淡,無醬爆嘅感覺。野生竹笙:$48爽口,份量都算多。稻亭烏冬:$42好滑身,但口感偏淋。今晚消費連加一每人大概$289。值得一讚嘅係地點夠方便,我同朋友搭巴士一落車就係,唔使周圍搵。上到去又唔算多人,環境同裝修令人感覺舒服。食物方面,丸類款式算多,細細碟好精緻,等

太極鴛鴦鍋: $98

黑松露餃:$30
説好的黑松露呢?為何我完全感覺不到?

鮑魚流心蝦丸:$50

鵝肝墨魚丸:$30

日本黑豚肉:88
賣相幾靚,肥瘦相間,唔錯。呢個放沙嗲湯幾惹味。

黃沙靚豬潤:$68
切得偏厚身,要放耐d先食得,但太耐口感又有d熟得濟。

芝心醬爆牛丸:$20
牛味幾香,但芝士味淡,無醬爆嘅感覺。

野生竹笙:$48
爽口,份量都算多。

稻亭烏冬:$42
好滑身,但口感偏淋。

上到去又唔算多人,環境同裝修令人感覺舒服。食物方面,丸類款式算多,細細碟好精緻,等你可以叫多幾款嚟試。