餐廳: 金公館 (康怡廣場北座)
資訊:

2022-10-30 856 瀏覽
天氣漸漸轉涼了!已經唔會好似之前熱到溶晒!真係最鍾意呢啲嘅天氣!秋天!特意相約吹水friend食辣給料理享受一下呢個天氣😬⋯⋯🥢🥢金公館🥢🥢(康怡廣場)📍太古康山道1-2號康怡廣場3樓餐廳座位非常闊落!服務高質!上菜😬享用完才上另一款菜式添👍⋯⋯蒜泥白肉肉質鮮美⋯⋯肥瘦均勻!白肉包裹着青瓜片多了一份清新口感!爽丶香丶麻丶辣集於一身!夫妻肺片主要材料有牛肺丶牛心丶牛肚⋯⋯朋友最鍾意呢一款!鍾意內臟嘅朋友唔可以錯過!味道麻辣辛香!令人垂涎三尺!加咗花生更加香喎!北京填鴨外皮油亮酥脆!北京填鴨佢嘅皮一啲都唔油膩!師傅刀工高超沒有半點肥油!肉質細嫩!附上粉皮😋用熱嘅水保持粉皮嘅溫度😬可以慢慢享用⋯⋯提供四款醬汁,加埋一齊超級惹味👍金湯老壇酸菜魚湯頭非常香濃!忍唔住飲咗一碗!魚片細嫩!味道鹹鮮酸辣⋯⋯香氣濃郁誘人⋯⋯大量嘅酸菜加咗爽滑嘅粉皮!魚肉份量重好多添!麻辣水煮牛肉牛肉肉質非常嫩滑!有大量嘅花椒和辣椒突出川菜麻辣嘅香味!粉皮吸收晒麻辣和牛肉的鮮味!超正!萵筍非常爽脆!加埋大量嘅芽菜絕配!紅糖糍粑紅糖糍粑乃是四川街頭特色美食!糍粑軟糯口感加上外層炸得非常香口!口感超棒!加上濃郁的紅糖醬汁味道

🥢🥢金公館🥢🥢(康怡廣場)
📍太古康山道1-2號康怡廣場3樓

北京填鴨

附上粉皮😋用熱嘅水保持粉皮嘅溫度😬可以慢慢享用⋯⋯
提供四款醬汁,加埋一齊超級惹味👍

麻辣水煮牛肉

紅糖糍粑

紅糖糍粑乃是四川街頭特色美食!糍粑軟糯口感加上外層炸得非常香口!口感超棒!加上濃郁的紅糖醬汁味道更好!
  • 麻辣水煮牛肉
  • 金湯酸菜魚
  • 夫妻肺片
  • 蒜泥白肉
  • 烤北京填鴨
  • 紅糖糍粑
好耐冇食過酸菜魚啦,今晚同妹妹去咗康怡廣場嘅金公館大擦一餐😁位於康怡廣場,太古站一出就到,非常方便。卡位坐得舒適,服務員有禮貌。❤️🦆片皮鴨鴨皮脆卜卜好好食,用麼麼皮包住再加入 青瓜,蜜瓜,京蔥等,配以唔同嘅醬汁,如甜醬、桂花蜜 ,口感豐富。🐟酸菜魚魚片嫩滑新鮮, 配料有酸菜, 茼蒿,寬粉 ,酸辣適中。🐃水煮牛牛肉好滑,辣辣地好刺激, 仲有嫩滑嘅豬紅。🐽蒜泥白肉蒜泥香口,豬肉片包住青瓜片,有層次感。 🍅夫妻肺片麻辣味道衝擊味蕾,好刺激。🥢甜品:紅糖糍粑係川菜傳統甜品,呢度整得好鬆脆 ,唔會油膩。

🦆片皮鴨

🐟酸菜魚

魚片嫩滑新鮮, 配料有酸菜, 茼蒿,寬粉 ,酸辣適中。

🐃水煮牛

牛肉好滑,辣辣地好刺激, 仲有嫩滑嘅豬紅。

🐽蒜泥白肉

蒜泥香口,豬肉片包住青瓜片,有層次感。

🍅夫妻肺片

麻辣味道衝擊味蕾,好刺激。

🥢甜品

紅糖糍粑係川菜傳統甜品,呢度整得好鬆脆 ,唔會油膩。

2022-10-27
臨時起意約晚餐,就近,撿咗呢間:金公館印象中,呢間餐廳收費都幾貴!但今日睇menu,感覺都OK!最主要係~多選擇👍因為前晚食咗大閘蟹餐,今日就撿片皮鴨餐啦!2人套餐如下:1)雞絲粉皮:賣相與味道具佳👍2)青城山杏汁白肺湯:可惜杏味唔夠白肺太細粒3)烤北京填鴨: 與香港一般食肆的片皮鴨處理唔同,呢度的各種材料就排場大,鴨子被完全皮肉分離,脆皮在上,鴨肉在下。幾特別🤩4)老乾媽帶子象拔蚌:海鮮還是不要混合辣椒醬吧!蜜豆倒是很鮮甜~5)京式小籠包:除了皮有啲厚,其他冇問題6)蒜蓉炒時蔬 ok!7)杞子桂花糕:就是甜啫喱😝茶位和小食都+1,買單後價格比餐牌貴100蚊喔😆發現呢度仲有唔少我鍾意的,應該會再來幫襯㗎!
臨時起意約晚餐,就近,撿咗呢間:金公館

因為前晚食咗大閘蟹餐,今日就撿片皮鴨餐啦!

2人套餐如下:

烤鴨

老幹媽帶子象拔蚌

5)京式小籠包:除了皮有啲厚,其他冇問題
京式小籠包

6)蒜蓉炒時蔬 ok!
蒜蓉炒時蔬

7)杞子桂花糕:就是甜啫喱😝
杞子桂花糕

茶位和小食都+1,買單後價格比餐牌貴100蚊喔😆

發現呢度仲有唔少我鍾意的,應該會再來幫襯㗎!
2022-10-21
雞絲粉皮
京式小籠包
蒜蓉炒時蔬
2022-10-18 821 瀏覽
今日去康怡廣場購物,  買了多件秋天新衣.  要找地方坐坐食晚飯.   看見 金公館 門面闊, 川菜辣派合口味. 牆上有京劇男女老官照片,  甚具特式.看見玻璃櫥窗內,  師傅忙著工作,  掛著巨型大北京鴨, 顏色令立立好搶眼.   大家好想食.餐廳裝修大方雅緻,  座位闊落, 燈光充足, 環境熱鬧.  侍應招呼有禮, 我們坐下,  點了鐵觀音茶,  每台設自動煲水機, 方便又乾淨, 水滾茶靚, 店員快速送上餐牌.   餐牌印刷清晰,  食物豐富, 有北京填鴨,  配惹味醬料. 四川名菜, 有酸菜魚, 鍋巴.......  又有水煮牛肉,  乾鍋, 可辣或少辣. 價錢中等.我們先點了, 夫妻肺片, 面上鋪有芝麻及芫茜, 肺片, 片片薄切, 好吸晴, 肺片以牛舌, 牛肚, 牛腱,  牛心 , 煮得入味,  味道麻辣鮮香,  好食.蒜泥白肉五花肉切得薄, 肉片夾著青瓜一片接一片, 沾滿蒜蓉醬, 和蔥花, 擺設靚.入口冇肥膩, 反而彈牙又含膠質感, 品嘗到肉的鮮甜, 配上辣油, 好醒神.北京填鴨(半隻)北京填鴨半隻, 鴨皮片得好薄, 沒有肥膏, 皮薄, 最值得一讚就係鴨肉軟滑及鴨味香濃.摩摩
牆上有京劇男女老官照片,  甚具特式.
店員快速送上餐牌.
餐牌印刷清晰,  食物豐富, 有北京填鴨,  配惹味醬料.
 四川名菜, 有酸菜魚, 鍋巴.......
又有水煮牛肉,  乾鍋, 可辣或少辣. 價錢中等.
蒜泥白肉
北京填鴨(半隻)
摩摩皮多張放在蒸籠保溫,  醬料及配菜也圍在盆上,
用摩摩皮包住片鴨皮, 青瓜, 西芹, 哈密瓜, 桂花醬, 甜醬, 芝麻醬一齊食.   超正, 口感豐富好滋味!
金湯老壇酸菜魚
 好搶鏡, 藍色的盛器, 滿載金黃色的食材.    好豐富,   有鱸魚片, 酸菜, 蒿筍, 鮮菇,  幹菇片, 青紅辣椒,  唐芹, 芫荽,  薯粉等 . 紅辣椒不多.   微辣味道好滿意.
配料好入味, 增添口感.  一陣陣麻痹感, 花椒的清香和嫩魚肉在口腔爆發.  仲意食酸菜魚者必叫,
鱸魚魚肉好滑, 配菜相當好. 魚肉大大塊,  份量足, 魚片味道鮮, 爽滑結實.
紅薯粉好粗身, 煮得稔滑,  口感煙韌,  麻辣調味, 剌激食慾又惹味.
麻辣水煮滑牛肉
紅卜卜大大碗, 湯底有大量的辣椒, 芫荽,  豬紅,  芽菜,  薯粉等.  麻香十足香辣惹味.
牛肉稔, 份量多, 有牛味. 帶點辛辣甘香, 稠濃鮮美, 鋪有芝麻更香口.  紅薯粉煮 粗身滑溜, 好食.
豬紅好滑.   吃得回味, 怕辣的可以多飲水.
餐後甜品:
紅糖糍粑, 福建省傳統手工小吃,  紅糖糍粑炸成金黃色, 香脆美味, 外酥裡嫩, 軟糯不砧牙, 煙韌好食.
此餐廳有我們喜愛的川菜,   師傅廚藝好, 食品選擇多, 有辣有吾辣,  餐廳環境舒服,   店員服務周到, 價錢公道,   食得好!
  • 北京填鴨
  • 金湯老壇酸菜魚
  • 麻辣水煮滑牛肉
  • 夫妻肺片
  • 蒜泥白肉
  • 紅糖糍粑
2022-10-14 265 瀏覽
約了為食老友到這京川粤菜館大吃一餐北方菜,朋友來料說此店碟頭頗大,斤兩十足,店外佈置好有京劇感,内裹以卡座為主,私隐度很高先叫了菊花茶及前菜:蒜泥白玉,薄切白肉内放青瓜片外灑上大量蒜泥,入口嫩滑爽脆,麻油加上蒜頭香濃味美😋夫妻肺片,牛展,牛脷,牛肚片薄混合爽口配菜,麻而不太辣,入口有嚼勁😋金湯老壇酸菜魚(細),細碟已經尺碼嚇人,足四人份量,魚片嫩滑,酸而不辣,配菜有萵筍片,粉皮😋麻辣水煮滑牛肉(細),又是大製作,麻辣度高,味蕾好享受,滑牛肉鮮嫩但有口感,伴碟的大荳芽好爽口😋意猶未盡追加了烤北京填鴨(半隻)跟麼麼皮,醬料及配菜,填鸭皮脆肉嫩,麼麼皮軟滑有咬感,配上甜麵醬,桂花糖漿,冰梅醬,胡麻醬四種不同醬料,可各適其適😋甜品:紅糖糍粑,外脆内軟,熱度適中,紅糖䊢甘而不過甜😋,滿意的結果👏

先叫了菊花茶及前菜:

菊花茶

水煮滑牛肉

意猶未盡追加了烤北京填鴨(半隻)跟麼麼皮,醬料及配菜

北京填鴨半隻

2022-10-11
菊花茶
水煮滑牛肉
北京填鴨半隻
2022-10-13 194 瀏覽
▫️老豆農曆生日👨🏻 屋企傳統要食返碗寓意長壽既麵🍜 於是搵間坐得舒服少少既中菜館同老豆小慶祝下🍻🍥 胡麻鮮淮山 $56▫️入口好大陣檸檬味🍋 我估加左檸檬汁可以令淮山keep住咁白雪雪❓☃️ 但檸檬味有啲搶左胡麻味道,無一種令人想繼續食落去既感覺🫠🫁 夫妻肺片 $78▫️麻辣味幾香幾好食,肉質幾淋幾入味,我清晒碟入面既花生🥜😆🦑 椒鹽鮮魷 $78▫️鮮魷略嫌唔夠彈牙,炸漿比較厚🤏🏻🐓 燕京菜膽雲吞雞湯 (半隻) $258▫️飲得出係鮮雞煲出黎🐔 不過首先要撇走面頭啲雞油先🫠 雞味濃郁好滋補,飲完個人暖笠笠👶🏻 雞肉煲完就有啲鞋但都擺得落口🫦🍜 四川擔擔麵 $52▫️幾香花生味,少少辣好正🔥 麵質就偏淋左少少,但勝在夠大碗🥣 以呢個價錢黎講抵食🤑🪸 鮮百合帶子珊瑚蚌 $198▫️帶子都幾大粒🤡 珊瑚蚌夠彈牙,清清地唔錯🤓🍄 靈芝菇萵筍絲 $88▫️要食啲清菜平衡下,萵筍絲炒得幾爽甜,清清淡淡又一餐🍵🍍 鳳梨咕嚕肉 $88▫️酸酸甜甜撈白飯一流🍚 面頭仲灑上提子乾,令到碟餸更加酸甜開胃🤗🍡 紅糖糍粑 $48▫️叫起先整熱辣辣♨️ 但外皮比較硬,唔夠軟糯🤫 有少少似翻熱既口感🫣

🍥 胡麻鮮淮山 $56

🫁 夫妻肺片 $78

🦑 椒鹽鮮魷 $78
▫️鮮魷略嫌唔夠彈牙,炸漿比較厚🤏🏻

🐓 燕京菜膽雲吞雞湯 (半隻) $258

🍜 四川擔擔麵 $52

🪸 鮮百合帶子珊瑚蚌 $198
▫️帶子都幾大粒🤡 珊瑚蚌夠彈牙,清清地唔錯🤓

🍄 靈芝菇萵筍絲 $88
▫️要食啲清菜平衡下,萵筍絲炒得幾爽甜,清清淡淡又一餐🍵

🍍 鳳梨咕嚕肉 $88

🍡 紅糖糍粑 $48

2022-10-11 140 瀏覽
Blue Monday緊係要搵間好西食下啦🤣🤣今次就揀左e間,集京菜、川菜、滬菜於一身既中菜館😎😎💎$248 烤北京填鴨好少地方可以食到北京填鴨提供既醬料除左必食既甜麵醬之外,仲有獨有既桂花糖醬甜甜地又帶d桂花香味,同填鴨非常之夾再用煙韌既摩摩皮包埋一齊食,簡直好食到停唔到口😋😋.💎$188 金湯老壇酸菜魚魚片份量十足,而且非常鮮甜爽口配料更有萵荀同薯粉配料因為吸左湯底既味道既有魚的鮮甜,又有酸菜同花椒既酸辣味,令其味道更有層次🤤🤤.💎$158 麻辣水煮滑牛肉牛肉肉質非常嫩滑花椒同干辣椒既味道非常突出而入面既配菜份量十足有鴨血、芽菜、萵荀同薯粉配料吸曬湯既湯既精華香辣味濃烈😇😇.💎$78 蒜泥白肉五花腩上面加左大量既蒜泥同蔥花加埋蒜蓉同辣醬一齊食,非常美味值得一提既係五花腩中間夾住一塊青瓜片令整道菜不會太過肥膩,反而有一種清新既感覺😍😍😍.💎$78 夫妻肺片一次食曬牛既唔同部位,包括牛肉、牛肚、牛心、牛肺等配以花生、芫荽、香蔥同辣油麻辣同香料既味道突出沒有任何內臟既腥味是一道非常美味既川菜小食☺️☺️.💎$48 紅糖滋粑食到最後又點少得一道甜品糍粑炸得非常鬆脆,外脆內軟入面既糯米麵團軟糯韌
Blue Monday緊係要搵間好西食下啦🤣🤣
今次就揀左e間,集京菜、川菜、滬菜於一身既中菜館😎😎

💎$248 烤北京填鴨

好少地方可以食到北京填鴨
提供既醬料除左必食既甜麵醬之外,仲有獨有既桂花糖醬
甜甜地又帶d桂花香味,同填鴨非常之夾
再用煙韌既摩摩皮包埋一齊食,簡直好食到停唔到口😋😋
💎$188 金湯老壇酸菜魚

魚片份量十足,而且非常鮮甜爽口
配料更有萵荀同薯粉
配料因為吸左湯底既味道
既有魚的鮮甜,又有酸菜同花椒既酸辣味,令其味道更有層次🤤🤤
💎$158 麻辣水煮滑牛肉

牛肉肉質非常嫩滑
花椒同干辣椒既味道非常突出
而入面既配菜份量十足
有鴨血、芽菜、萵荀同薯粉
配料吸曬湯既湯既精華
香辣味濃烈😇😇
💎$78 蒜泥白肉

五花腩上面加左大量既蒜泥同蔥花
令整道菜不會太過肥膩,反而有一種清新既感覺😍😍😍
💎$78 夫妻肺片

一次食曬牛既唔同部位,包括牛肉、牛肚、牛心、牛肺等
配以花生、芫荽、香蔥同辣油
麻辣同香料既味道突出
沒有任何內臟既腥味
是一道非常美味既川菜小食☺️☺️
💎$48 紅糖滋粑

食到最後又點少得一道甜品
糍粑炸得非常鬆脆,外脆內軟
入面既糯米麵團軟糯韌
而且有淡淡既米香味
配合埋紅糖醬,簡直係絕配🥰🥰
2022-10-01 204 瀏覽
老人家比較喜歡食中菜,早幾日帶他去金公館食飯,他對那兒的食物非常滿意,尤其是片皮鴨讚不絕口一進門,店員為我們安排卡座,這裡的座位都是卡位設計,空間感十足,位與位之間也有足夠社交間隔,舖面清潔衛生,大家坐得舒適,食得安心。 平日去有二人四人套餐六人套餐,有小食又酸菜魚北京烤鴨另收茶帶同加一服務費,頗優惠的! 茶杯有把手,非常貼心 北京填鴨擺盤精美醬料架上放有經算哈密瓜條青瓜條西芹條 有別於出面獨沽一味嘅京填鴨,這裡提供咗四款醬料,包括有胡麻醬北京填鴨醬甜酸醬同埋特製嘅桂花糖醬。 桂花糖醬竟然同北京填鴨如此合拍。桂花糖帶點桂花香氣甜甜地又易入口 蒜泥白肉 蒜泥白肉上面有大量蒜泥蔥花,白肉本身用上五花腩中間夾住青瓜片切得透薄,令口感爽面不膩 一片接一片的沾蒜蓉和辣醬吃,味道非常配合(雖然一下子食大量蒜頭會有口氣,但真的非常美味) 夫妻肺片夫妻肺片是一道川菜,以牛肉為主料配以肺、心、舌等製作而成。 切得非常之薄,令食材更易入味,沒有任何內臟的腥味!麻辣鮮香加上爽口的肺片成為一道極

茶杯有把手,非常貼心

北京填鴨擺盤精美
醬料架上放有經算哈密瓜條青瓜條西芹條

桂花糖醬竟然同北京填鴨如此合拍。
桂花糖帶點桂花香氣甜甜地又易入口

夫妻肺片
夫妻肺片是一道川菜,以牛肉為主料配以肺、心、舌等製作而成。

切得非常之薄,令食材更易入味,沒有任何內臟的腥味!麻辣鮮香加上爽口的肺片成為一道極之出色的小食

魚片份量十足

配料有萵筍和薯粉,
金湯味道因為魚片變得鮮甜,湯入面帶點花椒麻椒嘅辣味令到這個金湯老壇酸菜魚味道更有層次

麻辣水煮牛肉
水煮牛肉味道香濃,

主要是用花椒和乾辣椒來突出川菜麻和辣的獨特風味。肉質細嫩,鮮香可口,油而不膩,香味辣味濃烈
分量十足!牛肉鋪滿整個碟面入面嘅配料豐富包括有萵筍芽菜薯粉仲有鴨血
視覺上感覺好似好辣咁但其實食落只係微辣
面頭嗰陣油係用嚟保溫食到最盡都係滾熱的
牛肉鮮嫩煮到啱啱熟
熱拌菜嘅萵筍同薯粉都索盡執嘅精華

紅糖糍粑
紅糖糍粑是由糯米粉逐少加水搓成麵團,再將麵團,分成一條條小長方形然後下油炸成金黃色的

糍粑炸得鬆脆,口感軟糯煙韌,伴著一碟濃稠的紅糖醬一齊同食,是一道非常有特色的甜品
2022-09-26 1133 瀏覽
傍晚帶太太來到太古,除了逛街,更多是想帶喜愛中菜的太太來試試這間京川滬菜館,期望給她一個驚喜✏️位置: 9/10✏️環境: 8/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳位於太古康怡廣場,附近有港鐵、電車及巴士站,交通十分便利。餐廳比想像中光鮮及舒適,食物質素不錯,而侍應主動幫忙及有禮貌🌟蒜泥白玉 $78第一款是川菜知名小食,餐廳把豬肉切得大片,底部卷住青瓜片,增加了口感。豬肉面放有大量的蒜泥及香蔥,味道吸引。碟上的辣油十分香,可自行沾辣油,怕辣的朋友則可少沾一點🌟夫妻肺片 $78另一款川菜小食,餐廳使用牛肺、牛心、牛肚、牛肉等,配合香蔥、西芹、芫荽、花生,還有少不了的辣油,牛內藏可口而不韌,味道辣中帶香🌟烤北京填鴨(半隻)$248傳統名菜北京填鴨,餐廳把鴨皮切得夠薄及乾淨,鴨肉亦很鮮味。蒸好的摩摩皮一層層分隔,厚薄剛好,另配有四種醬料及四種配菜,並細心放在蒸籠四邊,予人驚喜🌟金湯老壇酸菜魚(細)$188很大鍋的老壇酸菜魚,湯底酸辣開胃,魚片份量多而入味,質感嫩滑順口,配菜除予酸菜,還有香蔥及萵筍,湯內亦有大量寛粉,香滑軟糯,既飽肚亦美味🌟麻辣水煮滑牛肉(細)$158水

✏️位置: 9/10

蒜泥白玉

🌟蒜泥白玉 $78

🌟夫妻肺片 $78

🌟烤北京填鴨(半隻)$248

金湯老壇酸菜魚(細)

🌟金湯老壇酸菜魚(細)$188

🌟麻辣水煮滑牛肉(細)$158
水煮牛肉湯底放有大量的辣椒、花椒及大量辣油,麻香十足及香辣惹味。牛肉非常嫩滑,帶有微微辣香,令人欲罷不能。湯底同時有香滑的寛粉,但個人覺得有點太辣呢

🌟紅糖滋粑 $48
炸至外皮香脆,滋粑軟糯,配上紅糖食不會太甜,口感亦不錯,愛健康的朋友也不怕吃呢

🍽金公館(太古)
📬地址:太古康山道1-2號康怡廣場3樓T4號舖
2022-09-21
蒜泥白玉
烤北京填鴨(半隻)
金湯老壇酸菜魚(細)
2022-09-20 1006 瀏覽
辣癮發作,下班後特意找了我的吃辣同伴到公司附近由正宗四川師傅主理的京川粵菜館頂癮餐廳開放式門面有一面集京、川、粵劇戲曲造型的長鏡,很有氣勢裏頭有大大小小的卡座,環境舒適,而且富有中國特色更有私人房間,適合商務飯局或大夥兒聚餐就坐前,餐具已擺放於桌上,每座桌子旁邊都有自動煲水機, 十分方便先來一份涼菜小食辣鴛鴦夫妻肺片!牛腱、牛肚和牛舌牛等食材肉嫩麻香川汁有份量,充滿成都風味,相當地道蒜泥白肉的每一片五花腩厚度一致,中間卷著青瓜片,口感豐富表面滿佈蒜泥,吃起來清爽惹味不油膩京式風味半隻烤北京填鴨表皮燒到金黃色,皮片得夠薄,加上片走鴨皮中間之油脂,無油膩感每塊饃饃皮中間都有一張蒸紙,不會黏在一起!醬料選擇有甜麵醬、桂花醬、麻醬及酸梅醬!配菜有青瓜條、京蔥絲、蜜瓜條及西芹絲成都麻辣水煮滑牛肉小份也大大碗,份量非常之多,十分抵食牛肉肉質嫩滑不會煮得太老,並有薯粉及萵筍作底另一川式風味,金湯老壇酸菜魚醇香的酸加上惹味香辣令人胃口大開用上嫩滑新鮮的桂花魚及古法老壇醃製而來的小葉無筋酸菜,整個湯底得到昇華,醇香酸辣融合為一甜品紅糖糍粑外層有咬口,內裡煙韌好吃加上濃稠的紅糖和鮮香的豆粉,香甜軟糯的口感
餐廳開放式門面有一面集京、川、粵劇戲曲造型的長鏡,很有氣勢
裏頭有大大小小的卡座,環境舒適,而且富有中國特色
更有私人房間,適合商務飯局或大夥兒聚餐
夫妻肺片
川汁有份量,充滿成都風味,相當地道
夫妻肺片
蒜泥白肉的每一片五花腩厚度一致,中間卷著青瓜片,口感豐富
蒜泥白肉
表面滿佈蒜泥,吃起來清爽惹味不油膩
烤北京填鴨
成都麻辣水煮滑牛肉小份也大大碗,份量非常之多,十分抵食
成都麻辣水煮滑牛肉
牛肉肉質嫩滑不會煮得太老,並有薯粉及萵筍作底
金湯老壇酸菜魚
甜品紅糖糍粑外層有咬口,內裡煙韌好吃
紅糖糍粑
加上濃稠的紅糖和鮮香的豆粉,香甜軟糯的口感讓人慾罷不能
2022-09-14 251 瀏覽
金公館的大廚來自重慶,烹飪出一道又一道地道川菜。甫入門口,牆上有三幅大型京劇畫報影入眼簾,盡顯霸氣。室內空間足夠,通道寬敞,以卡位為主,除咗室外雅座,也有包箱和房間。每枱提供自助煲水沖茶,方便又衛生。夫妻肺片:以牛為主,有牛肚、牛舌、牛展拼上花生芫茜等香菜,味道鮮香而麻辣,花生香脆提供元口感。是一道開啓味蕾的前菜,即時提供食慾。蒜泥白肉:與坊間不同的是,一片薄切白肉配上一片青瓜片,更加爽口,細嚼之下,肉味與青瓜味結合,相得益彰。在上面鋪有厚厚一層蒜茸,味道香辣帶甜,非常難忘。烤北京填鴨:材料豐富,有青瓜條、京蔥絲、西芹絲,醬料方面有甜麵醬、冰梅醬、胡麻醬、桂花糖醬,可以有不同配搭不同食法。饃饃皮份量預足,食片皮鴨就不怕饃饃皮不夠,齋食鴨肉,不需要沾任何醬料,又另一種風味,可以直接品嘗鴨肉獨特的香味。老壇酸菜魚:川菜必食就是酸菜魚,魚片去骨切片,放入酸菜、泡椒、辣椒、萵筍、薯粉等,魚片嫩滑可口,酸菜味道酸辣開胃。水煮牛肉:採用新鮮牛肉,口感嫩滑,味道濃厚而具麻辣鮮燙的特色。配菜豐富有萵筍,芽菜,豬紅、薯粉。份量十足,足夠4人份量。甜品:紅糖滋粑,其實係糯米粉團,新鮮即炸,上枱仍然保持熱度

甜品:紅糖滋粑,其實係糯米粉團,新鮮即炸,上枱仍然保持熱度,外脆內軟,軟糯滋粑沾上紅糖,挑逗舌尖的興奮,為今晚帶來完美句號。

踏入九月天氣依然悶熱,就想起吃川辣菜式增添食慾。約了朋友在太古嗰邊放工,就揀咗到「金公館」吃晚飯,貪佢坐得舒服又有川菜食,傾偈聚會好選擇~開了一壺菊花,味道唔錯好清香。喜歡這個自助出水煲水裝置,省卻不少添茶的煩惱。蒜泥白肉添上紅油的蒜泥白肉,顏色冇咁素影相都超靚✨🤗喜歡切得薄薄的嘅白烚豬腩肉,唔會好肥,爽口美味,夾着青瓜和大量嘅蒜蓉,好吃到不得了😋金湯老壇酸菜魚好評如潮酸菜魚抵食價錢合理。果然細份量都超超大碟!才$188足夠三,四人份量都可以。名不虛傳湯底呈金黃色,魚湯鮮味十足。魚肉份量多,配料同樣豐富。有大量水晶寛粉、萵筍、酸蘿蔔,酸菜… 最重要湯底有魚香,薄薄的一層滾油逼出香蔥,辣椒,🧄蒜片和芝麻香氣,味道調校得太出色太美味!烤北京填鴨(半隻)好有儀式咁,淨係配料和醬汁都好有睇頭。海鮮醬,芝麻醬和桂花蜜,配搭多樣化。配料則有蔥白絲,哈密瓜條,青瓜條和西芹條。中間圓形蒸籠下面係滾水,熱水蒸汽保持嬤嬤皮嘅濕潤和熱度,設計周到細心✨👍🏻北京填鴨皮夠脆,沒有肥膏,鋪在下面嘅係剪開條狀嘅鴨肉~包着海鮮醬捲着配料吃,滋味多變化😋夫妻肺片牛肚爽口入味,麻辣度較輕盈,清新惹味小食👍🏻麻辣水煮滑牛肉

金湯老壇酸菜

好評如潮酸菜魚抵食價錢合理。

果然細份量都超超大碟!才$188足夠三,四人份量都可以。

烤北京填鴨(半隻)配摩摩皮,醬料及配菜

烤北京填鴨(半隻)
好有儀式咁,淨係配料和醬汁都好有睇頭。
海鮮醬,芝麻醬和桂花蜜,配搭多樣化。

夫妻肺片
牛肚爽口入味,麻辣度較輕盈,清新惹味小食👍🏻
麻辣水煮滑牛
麻辣水煮滑牛肉
另一朋友喜歡水煮牛肉多個酸菜魚~又陪佢點一份水煮滑牛,估唔到同樣大大份,好抵食!😋👍🏻
紅卜卜嘅麻辣油和各種四川辣椒香氣四溢,牛肉在水煮夾攻下依然肉味香濃。水煮牛仲有大量配菜:水晶粉、芽菜、鴨血、萵筍。。
紅糖滋粑
吃了大量辛辣、麻辣和酸辣,最後輪到甜品出場。

即叫即做,紅糖糍粑煙靭軟糯,必定要淋上紅糖帶出味道。
仲有二至八人套餐可供選擇~

餐廳環境坐滿人都唔會太嘈,店員有禮服務貼心,招牌菜式大份抵食又美味,絕對要Mark低下次再來😋👍🏻✨

烤北京填鴨(半隻)配摩摩皮,醬料及配菜
麻辣水煮滑牛
2022-08-21 510 瀏覽
環境唔錯,比較多人,可先致電訂位,片皮鴨及酸菜魚味道不錯,細size 已足夠四人食,有高萵,水晶麵條,所以好抵食價錢合理,擔擔麵都好味,有泊車優惠口水雞份量足,味道不錯
口水雞份量足,味道不錯
環境、食物及服務態度麻麻。名過其實,唔值得回頭!見網上有啲正評,印象中呢間老字號,都不會差。環境不過不失,座位都算正正常常。應該係走中高檔路線,但比較嘈吵,並地面有啲黐立立,少少扣分。有京、粵、川菜,選擇唔錯,上菜速度正常。不過水準退步咗啲。雞絲粉皮,雞絲絕少,唔係絲,係粗條狀多,我自問刀功可能唔差過佢地。花生麻醬唔香口。靑瓜絲,得幾條。當然,會叫小籠包,但醋連薑絲欠奉,真係誠意欠奉啦!以上一般京菜代表,在另一啲食館好食過呢間。粵式點心,蒸餃及粉果皮不簿餡不多。腸粉啲叉燒比較乾柴柴,個豉油應該係靈魂,但調得唔係咁好味!保持食物質素嘅,係叫客人口腹滿意,才賺到口碑。不過服務態度好定差,令客人心中感覺好定壞,更加絕對係顧客回頭的原因!明白嘅⋯間間食肆都係90分鐘時限,呢個大家通常會合作,唔阻你做生意,這時限亦只係用嚟防止太離譜的顧客,唔係死規則!但金公館的職員,由門口、領枱至埋單的員工,好似懲教署職員咁黑口黑面,嚴肅管制。一入門口,已板起塊面咁講記得90分鐘交枱。到差不多時間(其實應該係尚有10分鐘),便冷酷咁問:如果冇嘢再嗌嘅,就唔該而家買單!我哋諗住商量吓再講,就立即說夠鐘啦!期間態度
環境、食物及服務態度麻麻。名過其實,唔值得回頭!
見網上有啲正評,印象中呢間老字號,都不會差。
當然,會叫小籠包,但醋連薑絲欠奉,真係誠意欠奉啦!
以上一般京菜代表,在另一啲食館好食過呢間。
但金公館的職員,由門口、領枱至埋單的員工,好似懲教署職員咁黑口黑面,嚴肅管制。一入門口,已板起塊面咁講記得90分鐘交枱。到差不多時間(其實應該係尚有10分鐘),便冷酷咁問:如果冇嘢再嗌嘅,就唔該而家買單!我哋諗住商量吓再講,就立即說夠鐘啦!期間態度一啲都唔友善,其實有商有量咪得囉!何況我見到好似仲有一啲枱呀!而且我地枱上仲有一兩件點心未食哂啊!點知當我哋準備合作地快快食完,才叫埋單嘅時候。那職員已經把賬單遞過來。由佢提醒到賬單放上,全程只係1分鐘,使唔使咁有效率呀?通常都大概有5-15分鐘寬容位啦!
金公舘,係咪應該改名「谷氣館」!
2022-08-14 399 瀏覽
原本想食餐便飯,兩個人點了一份蝦仁炒蛋,一份粉絲雜菜煲,一碗白肺湯。19:05下單 ,19:30追佢先上一份炒蛋,叫多個白飯,飯也很乾,終於到19:50才上齊菜,完全中伏,冇下次