部屋咖啡室

homemadecafe
2021-11-16 74 瀏覽
星期天約埋相識超過三十年老友仔,出旺角聚下舊食下嘢。之前來過呢間樓上餐廳,記憶中坐位十分舒服,啱曬我哋可以坐得耐有排傾。我們三個人,點選了二人自選套餐($308),包一款小食,選了「炸蟹餅」即叫即炸,香脆彈牙有汁肉,又幾好食喎。自選意粉「辣虎蝦意粉」,汁多足量,青口、虎蝦大隻有鮮味,味道不錯。自選Pizza 「10吋西西里pizza」,批底適中,辣肉腸,肉碎火箭菜相當夾,出奇好味。我朋友吃素,所以另外㸃了「素菜闊條面」($108)及「焗芝士西蘭花」($45),最正個汁好特別,而且都幾惹味。最後唔少得甜品「雪糕朱古力厚多士」($82)也非常不錯,超邪惡但香濃美味。特飲「錄茶紅豆」($22)及Latte(跟餐+$6)都有質素,值得推介可以同朋友聚餐,價錢算合理,有回頭率。

辣虎蝦意粉

雪糕朱古力厚多士
綠茶紅豆特飲
Latte
2021-11-16 1479 瀏覽
▪️$148 黑松露雜菇意大利飯黑松露意大利飯嘅松露味算幾突出🥳而意大利飯都煮得好軟熟,好易入口加上雜菇的份量都好多,幾乎每啖都食得到,所以整體上都好豐富😝不過如果飯的份量可以再加多小小會更好呢~.▫️$ 25 跟餐 - 炸蟹餅啱啱炸起嘅蟹餅食起上嚟又熱又香口咬落仲好彈牙tim🤣配埋泰式酸辣醬一齊食夠哂惹味.▪️$48 椒鹽雞軟骨平時食開嘅雞軟骨通常都係細細粒,一咬落去就食到軟骨但呢度嘅雞軟骨就偏向大粒,一啖咬落去會先食到雞肉,之後先會食到軟骨,感覺上幾特別🤩另外,今次嘅雞軟骨都炸到幾脆身,食落都香口嘅.▫️$82 雪糕伴朱古力厚多士呢個甜品一共有3層,最高果層係朱古力雪糕,中層係香蕉,最底嗰層係多士👍🏻當3層一齊食的時候,就會有冰火交融的感覺,因為雪糕球夠凍,而多士都夠熱嘅~.▪️$22跟餐 - 翡翠朱古力碎雪芭▫️$54 小紅帽兩杯飲品嘅顏色都好夢幻,分別係淺綠色同埋粉紅色,啱晒打卡用~味道方面,前者有好香的薄荷味,飲落仲有啲朱古力碎,好有咬口😋而後者的士多啤梨味好突出,味道濃郁呀
▪️$148 黑松露雜菇意大利飯
黑松露意大利飯嘅松露味算幾突出🥳
而意大利飯都煮得好軟熟,好易入口
不過如果飯的份量可以再加多小小會更好呢~

▫️$ 25 跟餐 - 炸蟹餅
啱啱炸起嘅蟹餅食起上嚟又熱又香口
咬落仲好彈牙tim🤣
配埋泰式酸辣醬一齊食夠哂惹味

▪️$48 椒鹽雞軟骨
平時食開嘅雞軟骨通常都係細細粒,一咬落去就食到軟骨
另外,今次嘅雞軟骨都炸到幾脆身,食落都香口嘅

▫️$82 雪糕伴朱古力厚多士

▪️$22跟餐 - 翡翠朱古力碎雪芭
▫️$54 小紅帽
而後者的士多啤梨味好突出,味道濃郁呀
2021-11-12 37 瀏覽
Cafe有兩個area,梳化都好大,坐得好舒服,而且私隱度高👍🏻另外,Cafe 已經開始有聖誕嘅裝飾同有聖誕樹,好岩聖誕同一班朋友上嚟玩同慶祝,仲有免費board game 玩😍是日餐單如下:至尊辣肉腸pizza餡料有肉醬、辣肉腸、青椒、蘑菇個pizza係手拉pizza,即叫即整,個餅仲要勁蟹芝士,勁拉芝!!!🤩🤩🤩烤雞蘑菇闊條麵個汁超香,醬汁同麵的比例岩岩好,個麵煮的硬度適中炸蟹餅即炸,熱辣辣上枱👍🏻👍🏻爽口再配泰式辣醬洛神玫瑰花茶天氣轉凍就想飲啲熱野😂依個花茶好大壺,好抵飲😂 洛神花同玫瑰味都好足🥰鮮奶朱古力超靚😍唔會好甜,好岩我口味🥰🥰

是日餐單如下:

至尊辣肉腸pizza
餡料有肉醬、辣肉腸、青椒、蘑菇
個pizza係手拉pizza,即叫即整,個餅
仲要勁蟹芝士,勁拉芝!!!🤩🤩🤩

烤雞蘑菇闊條麵
個汁超香,醬汁同麵的比例岩岩好,個麵煮的硬度適中

炸蟹餅
即炸,熱辣辣上枱👍🏻👍🏻爽口再配泰式辣醬

洛神玫瑰花茶

鮮奶朱古力
超靚😍唔會好甜,好岩我口味🥰🥰
  • 至尊辣肉腸pizza
2021-11-12 44 瀏覽
約左好耐冇見嘅朋友仔食飯,帶咗佢嚟試呢間樓上Cafe。我地研究完覺得combo係最抵嘅,有意粉、10寸Pizza,小食同飲品,極之豐富。cafe有好多款boardgame玩,感覺好輕鬆。烤雞磨菇Pizza最期待呢個pizza! 因為餐廳標榜用意大利麵粉整。果然烤得好鬆軟又有口感,邊邊餅脆身,趁熱食好香口。烤雞蘑菇意粉好耐之前食過,今之味道調得剛好,雞肉好多,如果有多啲醬汁會更濕潤。飲品方面可以加小小錢轉特飲添~

烤雞磨菇Pizza

烤雞蘑菇意粉

飲品方面可以加小小錢轉特飲添~
2021-11-12 32 瀏覽
同朋友喺旺角行街突然諗起已經好耐冇上過登打士廣場嘅cafe,就臨時決定去食一個晚飯。😇今次呢間Homemade cafe環境舒適,有梳化坐,好岩行完街上嚟休息一下。我哋叫咗個二人套餐,揀咗手拉西西里薄餅🍕,香辣虎蝦海鮮意粉🍝,仲有一份蟹餅。講真上呢啲樓上cafe最怕就係食物質素唔夠高,嚟呢度就完全唔使擔心😍。佢嘅手拉pizza係用意大利麵粉做嘅,口感Q彈之餘又有烤焗過嘅麵粉香。個意粉亦都非常多配料而且香辣蕃茄醬十分之開胃😋。蟹餅亦都係熱辣辣作為小食非常唔錯。而且呢度嘅食物份量亦都十足,包你食得飽。在飲埋杯朱古力雪糕mocha🧋,拎啤牌或者board game玩返一陣,其實呢一餐真係物超所值👍🏼。
2021-11-12 52 瀏覽
很久沒有出旺角,今天出旺角決定要找一間樓上cafe消磨一下時間這間在登打士廣場的樓上cafe環境很光亮,而且坐得很舒適,絕對適合跟一班朋友一起來渡過一天的假期除了有board game還有一堆不同類型的書籍,即使是一個人也不怕沒有樂趣,一本書加飲品小食都可以渡過一個休閑的下午點餐可自行寫左小白板再交給店員今天點了2人餐小食1份pizza 1個飯或意粉1份2杯飲品炸蟹餅十分足料香口黑松露意大利飯很濃郁的黑松露,而且意大利飯軟硬適中西西里pizza拉絲~最喜歡芝士很足的pizza,只是切開時已很滿足火箭菜跟辣肉腸絕對是pizza必備楊枝甘露很有特式的飲品,不會太甜,上面的紅西柚很加分水果菜酸酸甜甜,超多水果

點餐可自行寫左小白板再交給店員
今天點了2人餐
小食1份
pizza 1個
飯或意粉1份
2杯飲品
十分足料香口

黑松露意大利飯
很濃郁的黑松露,而且意大利飯軟硬適中

西西里pizza
拉絲~最喜歡芝士很足的pizza,只是切開時已很滿足
火箭菜跟辣肉腸絕對是pizza必備
楊枝甘露
很有特式的飲品,不會太甜,上面的紅西柚很加分
水果菜
酸酸甜甜,超多水果
2021-11-08
午餐
  • 水果茶
  • 黑松露意大利飯
2021-11-11 37 瀏覽
同友人想輕鬆談心,上openrice揾到呢間樓上cafe,真係好唔錯!環境寬敞,望嘅景色好開揚,最特別係放左好多minions!點左COMMBO FOR TWO $308👉🏻BBQ烤雞蘑菇PIZZA餅底厚薄度適中,都幾香口,粒粒烤雞加蘑菇好夾!👉🏻黑松露雜菇意大利飯黑松露味好香濃,雜菇加芝士好creamy,粒粒分明嘅飯係好味的!👉🏻炸蟹餅即炸,外脆內軟,配埋泰色醬一流!👉🏻水果茶非常推介,有好多水果,有橙,火龍果,藍莓,士多啤梨,而且有個熱座保暖,味道好甜,飲完好舒服!👉🏻奇異果沙冰冰磨得幼細,小清新的感覺!除左食野,仲有boardgame提供,有得食又有得玩,開心!

環境寬敞,望嘅景色好開揚,最特別係放左好多minions!

點左COMMBO FOR TWO $308
👉🏻BBQ烤雞蘑菇PIZZA
餅底厚薄度適中,都幾香口,粒粒烤雞加蘑菇好夾!

👉🏻黑松露雜菇意大利飯

👉🏻炸蟹餅
即炸,外脆內軟,配埋泰色醬一流!

👉🏻水果茶

👉🏻奇異果沙冰
冰磨得幼細,小清新的感覺!

2021-11-11 34 瀏覽
旺角樓上有好多café,今日約咗朋友行街吹水,就揀咗 部屋咖啡室 Homemadecafe用餐,順便等我地吹到夠。樓上舖,夠安靜,系同朋友hea 下吹水既好地方,舖頭細細,但座位闊落,職員姐姐親切,如需落單,可禁牆邊掣,上餐都快速。烤雞闊條面$118雞肉嫩滑,闊條麵軟硬度適中,醬汁濃香但又唔會太咸,配料有蘑菇及甜洋蔥,好食。綠茶紅豆,跟餐可優惠價$22加飲品綠茶味香濃但唔苦,好飲。凱撒沙律$108同朋友都食得唔多,所以叫左個沙律,好大碟,沙律菜新鮮爽脆,上面配有脆卜卜又香口既煙肉及乾面包粒,有咬口,推薦。小紅帽$54其實系士多啤梨沙冰,唔太甜又有啲奶味,好飲。

烤雞闊條面$118

綠茶紅豆,跟餐可優惠價$22加飲品
綠茶味香濃但唔苦,好飲。

凱撒沙律$108

小紅帽$54
其實系士多啤梨沙冰,唔太甜又有啲奶味,好飲。
前幾日,男朋友帶我去食之前食過的café食生日飯,好彩男朋友一早訂左位,所以可以坐到梳化位,可以舒舒服服食飯。今次我地叫左個兩人set,揀左一個飯同一個10吋pizza,set的小食會配蟹餅,再跟兩杯飲品,簡單唔駛諗,飯方面揀左黑松露意大利飯、pizza就揀左夏威夷、飲品就一杯榛子朱古力同焦糖朱古力咖啡。café的好處就係可以坐下,好好咁傾下計談下心同埋hea下,不過傾左一陣計好快都有小食同飲品了,唔會怠慢客人,呢一點就係我哋鍾意佢的原因,蟹餅新鮮出爐熱辣辣,沾唔沾甜辣醬都一樣好食,不過我就會鍾意沾,因為酸酸辣辣更開胃。飲品可取之處就係甜度適中,唔會話太甜,有時會好驚有啲飲品太甜要係咁飲水,佢就係無呢個問題。意大利飯好creamy,有淡淡的松露香味,而且入面都有好多我好鍾意食的菇菇同煮得好入味,而且其實都好飽肚。當然因為我哋share,加上有男人,始終都要食埋pizza先會夠飽,pizza係手工pizza,餅底搓得好好,係傳統薄餅底,加上新鮮焗好,好正,芝士又可以垃絲,成埋真係好滿足。加埋一350蚊,又講得舒服,適合情侶去坐好傾計,其實都真係唔錯。

2021-11-07 36 瀏覽
女友 combo for two 二人套餐包括十吋手拉pizza,炸蟹餅及意粉,另有兩杯餐飲。價錢跟連鎖店差不多,但食物質素卻較優。千島夏威夷 Pizza 厚底,表面加上千島醬、煙火腿及菠蘿,無論意大利人喜歡與否,L 都好喜歡。蟹餅入口啖啖肉,口腔裡面充滿蟹肉。蛋黃汁卡邦尼意粉,以忌廉汁配煙肉、蘑菇及洋蔥。意粉軟硬度控制得好恰當,彈牙有勁,也最是能直接感受到原始的滋味,煮義大利粉看似很簡單,但煮熟的時間與嚴選取麵粉則好重要。餐飲選焦糖朱古力拉花好靚,冬日暖飲。另一杯熱檸菊蜜入口不會太甜,淡淡的菊花香很滋潤。這裡的 Pizza 及麵粉都以原產意大利麵粉製,難怪其薄餅底及意粉都好好吃。
女友 combo for two 二人套餐

蟹餅入口啖啖肉,口腔裡面充滿蟹肉。

煮義大利粉看似很簡單,但煮熟的時間與嚴選取麵粉則好重要。

• 千島夏威夷pizza
  • 炸蟹餅
  • 蛋黃汁卡邦尼意粉
旺角呢間部屋咖啡室,真係中學回憶!記得以前最鍾意玩board game ,又可以坐耐d同朋友傾下計,今次趁萬聖節🎃去左呢度,裝修都好有節日氣氛!最啱一班朋友聚餐聯誼👏🏽今次叫左個二人餐$308,包一個pizza/飯,手拉pizza,炸蝦餅以及飲品兩杯🍕西西里pizza只用意大利🇮🇹麵粉製作,手拉製作,十分用心,餡料有辣肉腸、蘑菇、肉粒,仲有我最鍾意嘅火箭菜喺面頭,材料豐富,Pizza底比較厚身,口感軟綿綿, 不錯!🍝香辣虎蝦海鮮意粉因為唔想食太辣,叫咗店員要小小辣就算,都十分之配合,真的很貼心!虎蝦size OK,咁有新鮮嘅青口、墨魚仔、蜆肉等等,同埋好Fresh嘅茄醬,食落去特別開胃!🍟越式炸蝦餅超級夠火喉,上台熱辣辣!配泰式辣醬正呀!🧃薄荷朱古力🍫好醒神好清新!而且拉花都拉得好有萬聖節嘅感覺,薄荷嘅清新同埋朱古力濃郁互相配合,恰到好處!

🍕西西里pizza

🍝香辣虎蝦海鮮意粉

🍟越式炸蝦餅
超級夠火喉,上台熱辣辣!配泰式辣醬正呀!

🧃薄荷朱古力🍫
2021-11-05 47 瀏覽
叫咗個二人套餐,$308幾抵食👌,有10吋手拉Pizza🍕、炸蟹餅、意粉或飯一個、餐飲兩杯。首先Pizza就叫咗西西里,另外叫咗忌廉煙三文魚意粉🍝,餐飲就一杯熱檸茶☕️,另一杯熱朱古力加$4。當時正值係萬聖節期間🎃,餐廳已經佈置到唔少萬聖節裝飾,準備搞party,另外佢本身都有好多Minion公仔好得意,仲有IKEA嘅經典浪人🐺。個Pizza幾好食,裏面有茄醬、辣肉腸、腸肉粒、蘑菇、火箭菜,而且拉絲可以拉得超長,咪話唔犀利。個意粉上面嘅三文魚就好似一朵花咁,杯熱朱古力原來上面有蜘蛛網嘅拉花🕸,拉得相當靚,而且好應節。我幾鍾意去呢啲Cafe,因為除咗嘢食好抵食之外,食完仲可以同朋友玩board game🎲, 嗰度嘅game種類都幾多。另外就係可以睇旅遊書📚,大量關於日本旅行嘅書籍🎌,雖然疫情冇得去旅行,但睇吓都已經覺得興奮,可以喺呢度Chill一日,都幾唔錯👍。

2021-10-24
午餐
2021-11-05 291 瀏覽
🍽 Homemadecafe———————————————🐈:一間溫馨小店,座位舒服,有boardgame 提供,職員態度親切有禮。落單要自己寫喺塊白板度,再按鐘仔通知店員👍🏻。———————————————🌟蛋黃汁卡邦尼意粉 比想像中高質,唔係普通忌廉汁,而真係做到傳統卡邦尼嘅口感。煙肉份量夠,如果其他配料例如洋蔥或磨菇都多啲就更好!_🌟蜜糖雞翼雞翼焗得好入味,蜜糖份量岩岩好,好惹味!雞皮焗得好脆,雞肉嫩滑,整體唔錯!_🌟椒鹽魷魚鬚入味香口,2人份量,魷魚鬚彈牙,建議加多個醬汁會更惹味👍🏻👍🏻!_🌟雪糕朱古力厚多士麵包皮焗得夠脆,麵包就可以再鬆軟啲。配料唔多,但勝在朱古力醬夠多,個多士咁大份,一個人都不知不覺食咗半個😂。_🌟焦糖朱古力(熱)甜度適中,兩種味道都好均勻,略嫌唔夠濃。隻杯好靚好有冬天感覺🥰,冬天一定要飲熱朱☺️☺️。_🌟黑森林Mocha(凍)好豐富嘅飲品,又有雪糕又有朱古力捧捧,成杯芭菲咁😍😍,咖啡香濃,推介!———————————————#旺角美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg🇭🇰 #hkfoodie #hkfoodblogger #ins
🍽 Homemadecafe

🌟蛋黃汁卡邦尼意粉

🌟蜜糖雞翼

🌟椒鹽魷魚鬚

🌟雪糕朱古力厚多士

_

🌟焦糖朱古力(熱)

🌟
黑森林Mocha(凍)

———————————————
#旺角美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg🇭🇰 #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfood
  • 蜜糖雞翼
  • 椒鹽魷魚鬚
  • 卡邦尼意粉
2021-11-03 30 瀏覽
晚上去了這間樓上的Cafe,一進去發現很多人,大約有六至七枱。Cafe分兩間房。 我們去了一間比較小的房,但是環境也很舒適,也看到隔離枱正在玩桌上遊戲,氣氛蠻好的。我們叫了一個二人餐 $308可以自選一個10寸Pizza,一個意粉或者飯,兩杯飲品,和包括一個炸蟹餅。我們叫了西西里pizza芝士拉絲真的非常強勁。有肉腸,沙律菜,肉碎,蕃茄芝士等等配料。兩個人食份量啱啱好!味道唔會太漏。辣虎蝦海鮮意粉一隻大大隻嘅虎蝦,配合蕃茄醬,仲有魷魚等嘅海鮮,似平時自家製嘅海鮮意粉🍝焦糖咖啡同埋生薑茶都好飲,焦糖咖啡奶味好重!鍾意奶嘅朋友就唔好錯過。炸蟹餅外脆內軟!外面煎得好薄同脆,配合酸辣醬一流。魷魚鬚新鮮炸起,熱辣辣!!總括來講,想食小店嘅西餐就揀呢間!同埋佢咁多客人,都係品質嘅保證👍🏻

我們叫了一個二人餐 $308

我們叫了西西里pizza

辣虎蝦海鮮意粉

炸蟹餅
外脆內軟!外面煎得好薄同脆,配合酸辣醬一流。

魷魚鬚
新鮮炸起,熱辣辣!!

2021-11-01 26 瀏覽
野食尚算ok,但可能冷氣開得太勁,啲野食只係食到一半已經凍晒。環境就覺得一般般,唔係好大,cafe黎講算係細,衛生唔太得,餐具洗得唔乾淨,仲有漬,梳化都有勁多食客既頭髮係度