部屋咖啡室

homemadecafe
2022-05-17 41 瀏覽
以前讀書時期成日約朋友食飯玩board game,樓上cafe成為左我地嘅聚腳點。呢度充滿住好多學生時期嘅回憶。今晚同友人重遊舊地別有一番滋味在心頭…🥹咁多年後再黎,呢度嘅食物仍然保持水準,非常美味😋👍🏻,絕對係用心制作。我地點左一份二人套餐一齊開心share。📍炸蟹餅蟹餅即叫即炸外脆內軟,食落口感彈牙,點埋泰式辣醬甜甜酸酸夠哂開胃。📍西西里Pizza呢個手拉pizza採用左意大利面粉,pizza外圍香脆中間又薄又煙韌,而且芝士超多超級拉絲。Pizza加入左大量辣肉腸、腸肉粒、蘑菇、茄醬同火箭菜等等,配料款式種類同份量都好多!😍👍🏻📍忌廉煙三文魚意大利粉意大利口感煙韌唔會overcook,忌廉汁香濃又creamy,配埋新鮮嘅煙三文魚簡直係perfect match!套餐包左兩杯飲品 - 熱檸檬菜蜜同埋熱紅棗茶,清甜又潤喉剛好可以消消濟😝。

📍炸蟹餅

📍西西里Pizza

📍忌廉煙三文魚意大利粉

2022-05-17
2022-05-17 41 瀏覽
5月16日天氣仍然下雨,又到食晏時候,不想行咁遠,便上了一間上樓舖頭食個西式午餐。鋪頭細細五臟俱全,還有玩具,攞咗飛行棋出嚟玩,環境清幽寧靜,梳化坐得舒服,可同閨蜜促膝長談。我們柯打咗,三文魚意粉、蜜糖雞翼、拿鐵鮮奶咖啡和凱撒沙律。凱撒沙律都幾大份,有適量碎粒煙肉、麵包糠、芝士粉、沙律醬、生菜好新鮮爽口。整體嚟講味道唔錯。三文魚意粉,有蘑菇、香草、意粉軟硬適中,不會過淋,醬汁好creamy,三文魚好味。蜜糖雞翼,外脆內軟,蜜糖味啱啱好唔會超甜。鐵鮮奶咖啡,好creamy,個拉花好靚,都幾大杯,係唔錯嘅。服務態度誠懇。交通方便,旺角登打士街43號H打士廣場12樓。

蜜糖雞翼,外脆內軟,蜜糖味啱啱好唔會超甜。

服務態度誠懇。
交通方便,旺角登打士街43號H打士廣場12樓。

2022-05-16
5 分鐘 (堂食)
2022-05-11 52 瀏覽
叫了二人餐及小食,以旺角區黎講價錢唔算貴Pizza 和意粉都幾好味,炸物都唔錯餐牌既食物選擇都算多,餐廳環境可以,約朋友傾計靜靜地都唔錯,地點係登打士廣場好方便。
叫了二人餐及小食,以旺角區黎講價錢唔算貴
Pizza 和意粉都幾好味,炸物都唔錯
2022-05-06 68 瀏覽
最近,café食物抵唔抵引起咗好多人討論。其他café唔敢包,但係呢間部屋咖啡室嘅食物就絕對係抵食之選! 已經係第二次嚟食!Café裝修簡潔闊落,亦有好多種類嘅board game提供比客人玩,啱哂三五知己一齊聚會同食飯。♟🕹🃏 而且佢嘅佈置都好得意☺️ 有好多可愛的minions~~~~ 今次我同朋友叫咗個二人套餐,包一款小食,一份飯或意粉同一個pizza。我哋就揀咗炸蟹餅,辣虎蝦意粉以及夏威夷pizza。呢度所有食物都係即叫即整,所以所有菜上到嚟都係熱辣辣,炸蟹餅非常香脆,而且仲好彈牙,配上酸辣醬,實在係非常惹味。另外,炸蟹餅上菜時會有吸油紙墊底,就算係怕油膩嘅人都可以放心點呢度菜食! 而辣虎蝦意粉🍝嘅主菜—虎蝦同其他海鮮分量都十足,蝦肉咬落爽口彈牙,味道吸引~而夏威夷pizza批底亦非常香脆,芝士味亦夠濃,再配上菠蘿🍍,實在係非常開胃! 值得一再回味! (無錯!我是Pizza點可以無菠蘿🍍嘅一份子🤣)

2022-04-29 50 瀏覽
回想返中學時期, 經常都會和BFF到旺角的cafe打躉,除咗係可以消磨幾個鐘之外, 仲有價格相宜嘅嘢食同各類型嘅board game, 一諗返呢啲日子, 真係好令人回味。出咗嚟做嘢之後, 呢啲簡單嘅時光變得奢侈。 好難得上個星期竟然可以同最好嘅姊妹一齊重遊旺角嘅上樓cafe, 一傾就傾咗幾個鐘。呢一間《部屋cafe》位於旺角家樂對面, 地點就腳又易搵。 而且裝修乾淨舒服, 有大窗可以望到市景, 夠光猛。呢度嘢飲非常好味, 《手沖冰波奶茶》 茶味夠濃郁, 奶味亦都夠順滑, 最正係用奶茶製成嘅冰波, 唔易溶, 夠曬凍不特止, 就算溶咗,奶茶味都能夠保存, 唔會越飲越淡。另外一杯《楊枝甘露沙冰》, 芒果味足, 仲有粒粒西柚肉,增加口感。夠凍夠爽,夏天飲嘅話最適合不過。《烤雞蘑菇闊條麵》 雞件算嫩滑, 闊條麵嘅口感剛好。 再加上咗用咗洋蔥、青椒、蘑菇一齊炒, 味道更加突出。另外一個《蛋黃汁卡邦尼意粉》,蛋香唔算太突出, 但勝在忌廉夠滑夠香。 加埋爆香咗嘅煙肉同埋洋蔥, 食起來更加惹味。另外亦都加配咗一個小食《 炸蟹餅》, 味道甜甜地, 點埋泰式辣醬, 都幾開胃。疫情後食肆剛剛重上軌道, 希望大

疫情後食肆剛剛重上軌道, 希望大家都支持一下小店。 重振返香港嘅飲食業。

2022-04-27 70 瀏覽
🔸 部屋咖啡室 Homemadecafe:(旺角)# 呢間店舖位於旺角樓上cafe,地方闊落,座位以卡位的形式設計,坐起來非常舒服, 環境幽靜,menu用白板手寫, 非常環保。#二人套餐 $3581. BBQ 烤雞蘑菇pizza :這是一個十吋大的手拉pizza, 質感不錯,非常大, 一客六件,而且餡料份量充足, 覺得內脆外軟非常juicy,今次採用bbq醬,吃起來味道與以往慣用的茄醬與別不同,非常清新。pizza中心口感鬆軟 ,外邊金黃香脆, 面層佈滿芝士,而且有拉絲的後果, 惹味好食。2.香辣虎蝦海鮮意粉 : 大大碟,真材實料 ,虎蝦大大隻,鮮甜彈牙、青口和蜆肉帶有濃濃的鮮甜味, 魷魚彈牙爽口,廚師將茄醬的味調得恰到好處,酸酸甜甜,而且帶點茄肉,口感十足, 意粉軟硬適中 ,再配上洋蔥青椒, 不同顏色的食材配搭起來,造成視覺上的享受。3.越色炸蟹餅$48:共有六塊,上枱時熱辣辣,放進口裏鮮味十足,而且非常彈牙爽口,蟹味充滿在口腔中,但卻一點也不油膩,配上秘製的酸甜醬 來吃,令人胃口大開 。4.餐飲熱檸茶、熱檸水:店舖採用新鮮的檸檬,切成薄薄一片,檸檬放中茶或水中,檸檬的味道慢慢地滲透
🔸 部屋咖啡室 Homemadecafe:(旺角)
#二人套餐 $358
4.餐飲熱檸茶、熱檸水:店舖採用新鮮的檸檬,切成薄薄一片,檸檬放中茶或水中,檸檬的味道慢慢地滲透出來, 酸酸地 ,但檸檬和茶的份量配得非常恰當 ,另人一種清涼的感覺,我們飲得津津有味。
2022-04-26 52 瀏覽
疫情好轉後 旺角的食肆都好多人想靜靜地吃個午飯朋友就帶我去了這間樓上cafe每張枱都有他最愛的minions陪大家用餐還有好多board game玩 等餐時可以打發時間點了二人餐 比單點優惠香辣虎蝦海鮮意粉蕃茄辣汁很惹味 除了虎蝦還有青口帶子 魷魚多款海鮮 好豐富西西里手工pizza即叫即拉 等了二十分鐘新鮮出爐厚薄適中批邊脆口 大量芝士中和了辣肉腸的辣味沒想到樓上cafe的pizza這麼高質越式炸蟹餅二人餐指定的小食 剛剛炸起加上泰式雞醬好好吃跟餐包兩杯飲品 也有其他特飲梳打花茶都可以加錢轉整體質素都好高 有下次的cafe!
疫情好轉後 旺角的食肆都好多人

越式炸蟹餅
二人餐指定的小食 剛剛炸起加上泰式雞醬好好吃

跟餐包兩杯飲品
也有其他特飲梳打花茶都可以加錢轉
整體質素都好高 有下次的cafe!
2022-04-26 2034 瀏覽
One of the many upstairs cafes in Dundas Square, homemadecafe stands out by making you feel just at home with a variety of delectable food and board games. We came for late lunch on the weekend and wrote down our order on the whiteboard. All the food and drinks were served quite quickly. We were a bit amused that the actual dish looked better than the reference picture on the menu. The cream sauce was rich but not overly thick and well complemented the boneless chicken strips, mushrooms and bell

Creamy Chicken Fettuccine

[Creamy Chicken Fettuccine]
We were a bit amused that the actual dish looked better than the reference picture on the menu. The cream sauce was rich but not overly thick and well complemented the boneless chicken strips, mushrooms and bell peppers.
Caesar Salad

[Caesar Salad]
Overall, this was near-perfect (prob 9.9/10) with tons of bacon pieces, crunchy croutons and cheese powder. Would have gotten full marks from me if only the lettuce was not overdressed in thick sauce, but I guess that’s better than having no taste at all.
Fried Crab Balls

[Fried Crab Balls]
We added this Vietnamese-style snack for an extra $25. Even without dipping the sweet and tangy sauce on the side, each piece was mildly flavorful while we really enjoyed the crisp and chewy texture.
Handmade Milk Tea
Kiwi Smoothie

[Drinks]
We had a lot of fun pouring the milk tea into the glass and watching the ice ball melt. Taste-wise, it had a nice smooth blend without the typical bitterness that I dread in local-style milk teas.

A super healthy drink not easily found in most restaurants, the kiwi smoothie was refreshing and not sour at all.
2022-04-23
Creamy Chicken Fettuccine
Caesar Salad
🌟香辣虎蝦海鮮意粉$158除左主角虎蝦,仲有好多海鮮,蝦仁、青口、同魷魚。個意粉係用辣辣地既茄醬,都唔算太辣既,食落都幾惹味。🌟烤雞蘑菇闊條麵$132呢個闊條麵幾有驚喜,個白汁醬好濃味,雖然個雞肉唔係好嫩,但個闊條麵都幾煙靭,個人鍾意呢個多個虎蝦海鮮意粉。🌟越式炸蟹餅$48(跟餐+25)個味都好食同香口嘅,但有啲類似炸蝦餅既味。🌟水果茶$72(跟餐+$30)水果茶入面有好多生果,所以沖出嚟個味都好濃郁,係水果味多過茶嘅味,我覺得都唔算太甜,我好鍾意呢個水果茶。個茶壺都好大,兩個人飲就啱啱好。🌟楊枝甘露$56(跟餐+ $22)特野面頭有好多柚子肉同芒果肉,而家開始天氣熱辣辣,飲呢個好消暑解渴。總括來講,呢間Cafe我都滿意,但價錢可以平啲,咁就可以吸納多啲學生群黎消費。
🌟香辣虎蝦海鮮意粉$158

🌟烤雞蘑菇闊條麵$132

🌟越式炸蟹餅$48(跟餐+25)
個味都好食同香口嘅,但有啲類似炸蝦餅既味。

🌟水果茶$72(跟餐+$30)

🌟楊枝甘露$56(跟餐+ $22)

在OpenRice 找找看,想搵一個坐得舒適又同朋友傾吓密計,順便慶祝吓生日,就搵到呢間餐廳,有好多嘢真係貴精不貴多,好食嘅嘢幾款就夠啦,同埋食物誠意好緊要,睇吓啲擺盆就知道啦!【雪糕伴朱古力香蕉厚多士 $85】成個餐牌甜品唔多,呢一個係最矚目,由於我朋友生日我早啲去到現場,問一問個職員可唔可以幫我加枝蠟燭,佢當然話冇問題啦!然後我就話差唔多食完嘢我俾個眼神你麻煩你就拎出嚟啦!結果完美無瑕啲我朋友好開心好驚喜雖然係小小一枝蠟燭,但係你睇吓佢擺得幾靚,真係抵讚㗎!【炸雞翼雜果沙律 $88】大家鍾唔鍾意食雜果沙律呢?可能大家會諗起細個係話開大食會開罐罐頭雜果咁咪係囉!但係呢一個雜果沙律真係唔一樣㗎 !因為中間加咗啲蘋果、蒟蒻、生菜、豆苗,當然最重要係有三隻雞翼,同埋好大碟,最後真係食唔晒,兩個女人仔真係搞唔掂啊,份量非常充足!推薦大家!【莫卡朱古力咖啡 $58】其實記得自己做咖啡屋咁基本功一定要有啦!咁你睇吓呢一倍朱古力咖啡嘅拉花,係有啲功架!我朋友都飲得津津有味,味道都濃郁,黃色咖啡杯襯出優雅氣質。【香辣虎蝦海鮮意粉 $158】叫得虎蝦海鮮意粉嗰隻蝦真係好大隻,但係啲青口都好大隻,同埋真

【雪糕伴朱古力香蕉厚多士 $85】

炸雞翼雜果沙律 $88】

【莫卡朱古力咖啡 $58】

【香辣虎蝦海鮮意粉 $158】
叫得虎蝦海鮮意粉嗰隻蝦真係好大隻,但係啲青口都好大隻,同埋真係有一個水平嘅辣度,意粉軟硬適中,裏面嘅洋蔥、磨菇配搭得好好,而且個份量真係幾多下,最後都係食唔晒要打包!

【八寶美顏花茶 $68】
當你諗住去一個地方,唔係好急咁樣食嘢,諗住傾吓計,梗係叫壺茶飲下啦!呢壺養生茶越坐得耐越好飲,裏面有杞子、紅棗、桂花、玫瑰花、茉莉花,飲完個人好舒服㗎呢,有去水腫同補血功效。咁有時飲飲下可以加水,枝蠟燭幫你保持壺茶溫度,咁啱呢日天氣凍凍地真係最好不過。

環境來講麻雀雖小五藏俱全,坐都坐得幾舒適,不過廚房煮嘢食難免都有少少油煙味,不過所有嘢都冇話咁完美㗎啦,不過唔影響呢間餐廳嘅觀感嘅!

成個餐牌影晒俾你睇啊!咁你可以睇吓價錢自己想唔想嚟食啦,喺旺角呢個價錢可以坐到幾耐嘅樓上餐廳我真係真心推介,同埋而家飲食業咁艱難,大家又有消費券,咪出嚟消費下支持下呢啲小店啦!分享係咁多!祝福大家都身體健康!平平安安!

2022-04-18 65 瀏覽
在平日想和朋友見面吃飯,又想有個地方可以開電腦做吓嘢,這個時候我就想到登打士街廣場的樓上Cafe。今日選擇了部屋咖啡室,因為座位10分寬闊而且有私隱度,店員服務也很親切。.食物種類有很多,叫了一客Caesar Salad,用一個木盤上,份量不少很適合happy share。加入了芝士碎火腿及麵包糠,沙律汁恰到好處,蔬菜十分新鮮。.忌廉煙三文魚意粉 (忌廉,煙三文魚,蘑菇,洋蔥)忌廉意粉很文清,擺碟講究,一打開上面的三文魚就會見到蘑菇,有少少似開箱的感覺。.楊枝甘露 - 將甜品的概念融入飲品,既可以當甜品,飲品而言也消暑解渴。材料非常豐富,飲得出有濃濃的芒果汁,也有芒果粒西柚粒,更加入了寒天晶粒,煙煙韌韌。值得一睇店員服務很親切,又有免費的board game 玩,簡簡單單又開心的一天。

忌廉煙三文魚意粉 (忌廉,煙三文魚,蘑菇,洋蔥)

2022-04-17 54 瀏覽
我今日叫左二人套餐,包括(1)有10吋手拉pizza ,我選擇西西里pizza 上面有茄醬、辣肉腸、蘑菇、火箭菜,最正嘅係芝士拉到絲勁長🤣好開心🥳。(2)炸蟹餅x1 (有6件)配泰式酸辣醬,(3)意粉或飯,我就選擇咗香辣虎蝦海鮮意粉,虎蝦都算大隻,我鐘意意粉多茄醬同小小辣,好正,(4)餐飲x2 ,我選擇+30轉飲水果茶,用(新鮮)嘅水果,天天不同(咁每次黎飲都有(新鮮)感😜,再+6轉飲mocha莫卡朱古力咖啡,拉花好靚呀⋯⋯
✨12/F 的上樓 Cafe, 感覺休閒舒適,裝修簡潔開揚🤩咖啡店內雖然不算大, 但全是梳化卡坐位,舒適寬敞,食物種類選擇也相當多😍多款特飲選擇相當吸引😍Fresh fruit tea (for pot)🫖水果茶$72 跟主菜點選,只需+$30👍有凍/熱之選😍餐牌內還特別註明新鮮水果(天天不同)🍊🍍🫐🍋茶壺內有薄荷葉及一大片新鮮嘅橙片, 多粒藍莓,火龍果肉,奇異果肉, 混和在菠蘿水百香果汁🍹果味香濃🤩🥗Caesar salad凱撒沙律$118蔬菜新鮮爽口, 好多乾脆煙肉粒及多士粒, 份量十足👍🍝香辣虎蝦海鮮意粉 $158微辣的番茄洋蔥青椒醬汁除了大蝦及青口,還有好多細細粒的蜆仔肉,意粉口感軟硬度適中,小小辣, 好惹味😋

多款特飲選擇相當吸引😍

Fresh fruit tea (for pot)
🫖水果茶$72
跟主菜點選,只需+$30👍
有凍/熱之選😍
餐牌內還特別註明
新鮮水果(天天不同)
🍊🍍🫐🍋
果味香濃🤩

🥗Caesar salad
凱撒沙律$118
蔬菜新鮮爽口, 好多乾脆煙肉粒及多士粒, 份量十足👍

🍝香辣虎蝦海鮮意粉 $158
微辣的番茄洋蔥青椒醬汁
除了大蝦及青口,
還有好多細細粒的蜆仔肉,
意粉口感軟硬度適中,
小小辣, 好惹味😋

2022-04-14
午餐
2022-04-16 34 瀏覽
餐廳坐位非常舒適,亦會播住輕輕既音樂,不打擾之餘仲會有放鬆既感覺烤雞磨菇潤條面 $132(忌廉,烤雞肉,磨菇,洋蔥,青椒)每一條潤條面都掛滿忌廉汁,非常濃厚香滑,勁creamy,潤條面口感亦煙韌彈牙,入面既洋蔥青椒亦好爽脆,食落好清爽,烤雞肉亦好入味,雞肉肉質亦唔馬虎,有嫩滑既口感蜜糖雞翼 $52雞翼表皮炸得好香脆,再配埋蜜糖係面,更加分,甜甜鹹鹹既口感,入面亦充滿肉汁,好嫩滑水果茶 (熱)$72(士多啤梨,藍莓,橙,火龍果,薄荷葉)酸酸甜甜好開胃,餐廳仲好貼心,下面有個小火爐不停加熱,唔怕放太耐變左常溫,愈耐愈好飲,啲水果味愈煲愈多果香,岩哂同朋友慢慢坐下傾下計鮮奶朱古力(熱) $48一飲就首先飲到表層有好厚既鮮奶泡沫,濃濃既朱古力再慢慢散出黎,好重朱古力力但又唔會太甜

烤雞磨菇潤條面 $132
(忌廉,烤雞肉,磨菇,洋蔥,青椒)

蜜糖雞翼 $52

水果茶 (熱)$72
(士多啤梨,藍莓,橙,火龍果,薄荷葉)

鮮奶朱古力(熱) $48

2022-04-14 49 瀏覽
曾經紅極一時嘅登打士廣場而家有點清靜,但靜靜地又幾啱三兩個朋友食下野飲杯野😙忌廉煙三文魚意粉 $138符合期望,煙三文魚有2大塊,忌廉適量而不膩,有少少菇增加口感,意粉有咬口芝士肉醬意粉 $108雖然有點普通,但突然之間就係好想食,肉醬味道剛好不太酸或鹹黑森林mocha +$22好濃郁咖啡味,加左一球朱古力雪糕,好襯呀綠茶紅豆奶茶 +$22相對之下呢個甜啲漏啲,有少少紅豆增加下口感美式麥樂雞 +$2525蚊黎計又幾大份,炸得香脆

忌廉煙三文魚意粉 $138

芝士肉醬意粉 $108
雖然有點普通,但突然之間就係好想食,肉醬味道剛好不太酸或鹹

黑森林mocha +$22
好濃郁咖啡味,加左一球朱古力雪糕,好襯呀

綠茶紅豆奶茶 +$22
相對之下呢個甜啲漏啲,有少少紅豆增加下口感

美式麥樂雞 +$25
25蚊黎計又幾大份,炸得香脆