【【炮台山夜市台式料理🥢$66肥美焢肉滷肉飯】推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #炮台山 - 遇見花蓮 Hualien Dating炮台山木系台式餐廳,主打台式夜市小食,個人推介焢肉滷肉飯,但糖水/飲品不了,完全晤甜無咩味!😂【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 花蓮小食拼盤 $88 | 7/10 靚靚九宮格拼盤,有9款唔同小食(包括:鹽酥鷄,牛肚,豬大腸,花雕雞卷,滷蛋,香腸,地瓜酥,脆魚塊,麻辣鴨血)唔食牛肉/内臟/麻辣就不建議...本人作為其中一員,我朋友直接問我我玩唔玩「過三關」睇吓有幾多味啱食…鍾意食內臟,豬大腸/牛肚都滷得入味但會偏辣🥵 ◐ 古法慢煮焢肉滷肉飯 $66 | 8/10 🌟焢肉一半瘦肉/肥肉,煮得好軟糯,滷肉飯算肥肉偏多,油膩咗啲…但好香豬油味。另外配上「紫菜貢丸湯」,非常清淡得少量紫菜+一粒貢丸◐ 淡水滷肉刈包 $26 | 2/10 😟難食… 本身睇menu 好靚樣,結果無乜餡得幾粒肉… 個韭菜有啲薄荷… 定中藥味… 食一啖就放棄◐ 鮮奶芋泥手工芋圓 $38 | 6/10無特別嗌少糖都已經
【炮台山夜市台式料理🥢$66肥美焢肉滷肉飯】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 花蓮小食拼盤 $88 | 7/10

◐ 古法慢煮焢肉滷肉飯 $66 | 8/10 🌟

◐ 淡水滷肉刈包 $26 | 2/10 😟

◐ 鮮奶芋泥手工芋圓 $38 | 6/10
無特別嗌少糖都已經好似得30%甜度🧋 好似屋企自己DIY嘅奶茶,好似芋泥&牛奶好似唔太融合…

◐ 冰糖紅棗燉雪耳 $38 | 3/10
懷疑漏咗落冰糖 ಠ_ಠ

◐ 古早仙草三色芋圓 $38 | 6/10
價錢幾平,有仙草、芋丸、地瓜丸 etc. 好普通黑糖底糖水糖水都係去返糖水舖食好啲

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
遇見花蓮 Hualien Dating
🚶 炮台山站A出口,步行約3分鐘
📍 北角電氣道183號友邦廣場14-15號舖

🏷️
地區:#laymao_炮台山
分類:#laymao_台式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2023-10-07 40 瀏覽
自從疫情之後就冇去過台灣,有時都好掛住台灣啲滷肉飯 蛋餅 今日同朋友試咗呢一間位於炮台山嘅遇見花蓮,地點很方便,炮台山地鐵站出口行幾分鐘就到座位亦都好舒適,夠晒大❤️,食物一啲都唔貴,一個滷肉飯都係50幾蚊起,最緊要係冇加一!我哋叫咗好多嘢食,包括有花蓮小食拼盤呢個真係非常之打卡able ! 賣相超級精緻 ,份量又多 啱晒想乜嘢都試吓嘅你😛個人最推介脆魚塊,真係超級香口好味 😋起司肉鬆蛋餅鹹香嘅肉鬆加上濃郁嘅芝士 再用蛋餅包住 層次豐富好食😋跟住再嚟兩個主食古早花雕雞卷配手工麵花雕雞卷大大件 厚切、浸滿在醉香嘅花雕 冰冰涼涼 又香滑 再配上彈牙嘅手工面~鹽酥雞滷肉飯呢個真係台灣必食食品! 鹽酥雞新鮮炸出嚟 外脆內嫩 再配上唔係太肥嘅滷肉 真係成碗飯都食晒!另外都加咗錢配上台式飲品~自家芋泥鮮奶同鮮奶芋泥手工芋圓奶香味道十足 配上好滑嘅芋泥飲完超級飽😝😝呢一間真係強烈推薦!
自從疫情之後就冇去過台灣,有時都好掛住台灣啲滷肉飯 蛋餅

我哋叫咗好多嘢食,包括有

花蓮小食拼盤
個人最推介脆魚塊,真係超級香口好味 😋

起司肉鬆蛋餅
鹹香嘅肉鬆加上濃郁嘅芝士 再用蛋餅包住
層次豐富好食😋

跟住再嚟兩個主食
古早花雕雞卷配手工麵
花雕雞卷大大件 厚切、浸滿在醉香嘅花雕
冰冰涼涼 又香滑 再配上彈牙嘅手工面~

鹽酥雞滷肉飯

另外都加咗錢配上台式飲品~
自家芋泥鮮奶同鮮奶芋泥手工芋圓
奶香味道十足 配上好滑嘅芋泥
飲完超級飽😝😝

呢一間真係強烈推薦!
2023-10-03 38 瀏覽
在电气道友邦大厦转角处,有一家很大的店面,原来是台湾菜,名叫遇见花莲,名字倒是很特别,生意也不错。 今天特别拉着honey去试一下,餐厅布置得很舒适,但冷气不够有点热。我们每人点了一个饭,我點的是猪软骨卤肉饭,另一份是红烧肉滷肉饭,再加1份小吃,我選了花雕醉鸡卷,因为看到食品推荐。坐在那里等了很久,兩碗饭才送到,每碗饭都有半个溏心蛋, 一些滷肉,2条青菜,还有一些酸菜,滿滿的盖着饭,每份饭还送一小碗紫菜汤,里面有些牛肉丸子。卤肉饭裡的肉, 有肥有瘦,味道还不错,2条青菜,就有点年纪大了😅,糖心蛋很好吃,有些酸菜也很下饭。 紫菜汤,有很多紫菜,但牛肉丸子就不大好吃,最好吃的是,花雕醉鸡卷,淡淡的花雕味,調味也比较清淡 鸡肉滑皮薄,卖相也很好看,這一顿吃了176块,还算可以,就是餐厅太热了😅😅,需要多一些冷气。
在电气道友邦大厦转角处,有一家很大的店面,

原来是台湾菜,名叫遇见花莲,名字倒是很特别,生意也不错。

另一份是红烧肉滷肉饭,

再加1份小吃,我選了花雕醉鸡卷,

还算可以,就是餐厅太热了😅😅,需要多一些冷气。
2023-09-29 53 瀏覽
星期五晚喺砲台山附近,發現呢一間台灣美食,入去試試,點咗蜜汁鹵排骨滷肉飯,台式香濃沙茶鍋,紅豆仙草三色芋圓,同埋芋香珍珠奶茶。蜜汁鹵排骨滷肉飯,一大塊豬扒炸香,淋上滷蜜汁, 肉質嫩滑不會鞋,好好味。台式香濃沙茶鍋,份量都幾多,而且有好多配料,最特別有米血糕和鵪鶉蛋,配上即食麪,好夠飽。紅豆仙草三色芋圓,由紅豆仙草凍和三色芋圓組成,係我的至愛, 甜而不膩口感豐富。芋香珍珠奶茶,芋香味濃郁,口感幼滑。其實佢尚有很多特色食物,要下一次先可以再試,今日實在太飽了。
芋香珍珠奶茶,芋香味濃郁,口感幼滑。

2023-09-15
5 分鐘 (堂食)
2023-09-27 42 瀏覽
🍽️古法慢煮焢肉麻辣拌麵 $72麻辣拌麵超級好味🥰麵身偏粗,非常掛汁;個醬麻得嚟唔算好辣,非常惹味❤️慢煮焢肉肉質軟腍,肥膏同肉一層層咁隔著,食落都唔錯~🍽️鹽酥雞滷肉飯 $63鹽酥雞炸得香口,內裏有唔少肉汁,唔會好乾👍🏻滷肉飯係平時食開嘅味道,不過不失😌🍽️古早花雕雞卷(6件) $42雞肉口感嫩滑,花雕味好香濃,而且入晒味😋🍽️慢烤雞腿起司蛋吐司 $56經歷嘅配搭,雞腿肉嫩滑,芝士半溶而且多到漏出嚟🤩烘底吐司係平時下午茶腿蛋治嗰種。如果用厚方包會更鬆軟、更好食😋🍽️起司肉鬆蛋餅 $42尼度總有3款蛋餅,每款都有肉鬆。肉鬆份量好多,但有啲蓋過咗芝士嘅味道😣🥤鮮奶芋泥手工芋圓 餐+$16飲品跟餐優惠好抵,十幾蚊就有大大杯☺️尼個有香濃嘅奶味;芋圓size比較細;芋泥夾雜少少芋頭去增加口感😌🧋仙草珍珠奶茶 餐+$12同手搖店嘅珍珠奶茶口味差唔多,用滑嫩嘅仙草去豐富個口感,$12就有咁大杯真係好抵😍👍🏻味道😋 7/10性價比💰 8/10環境🔎 6.5/10服務🫶🏻 7/10打卡指數📸 6/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10
🍽️古法慢煮焢肉麻辣拌麵 $72

🍽️鹽酥雞滷肉飯 $63

🍽️古早花雕雞卷(6件) $42
雞肉口感嫩滑,花雕味好香濃,而且入晒味😋

🍽️慢烤雞腿起司蛋吐司 $56

服務🫶🏻 7/10
打卡指數📸 6/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10
2023-09-14 61 瀏覽
今日在位於北角AIA廣場的「遇見花蓮」食late lunch,餐廳座位闊落,坐得好舒服👍而且Tea Set 好抵🙊🙊牛肉麵加滷肉飯都只係$48🙊🙊一於就食這個再加一個臭臭鍋🤪🤪紅燒牛肉麵併古早滷肉飯,份量也不少🙊 滷肉味道濃,不錯!花蓮一品臭臭鍋,有大中小辣選擇,有白豚肉,娃娃菜,臭豆腐,米血糕啦,貢丸,大腸,鴨血等…米血糕軟糯而不糊爛、口感Q彈!湯底越滾愈辣,巧惹味🤪花雕古早醉雞卷,花雕酒夠香,雞肉嫩滑!

紅燒牛肉麵併古早滷肉飯,份量也不少🙊 滷肉味道濃,不錯!

花雕古早醉雞卷,花雕酒夠香,雞肉嫩滑!
  • 花蓮一品臭臭鍋
2023-09-10 112 瀏覽
花蓮小食拼盤.賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧小食拼盤以九宮格木盤呈上,美觀又公整。九款台式小食包括有鹽酥雞、牛肚、豬大腸、雞卷、滷蛋、香腸、地瓜酥、脆魚塊和麻辣鴨血,味道經典又地道,惹味十足。🐧 最喜愛鹽酥雞,外皮炸得又酥又脆,內裡雞肉嫩滑多汁,味道鹹香帶辣,滋味超級過癮。古早肉鬆榨菜捲餅賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧捲餅口感軟熟煙韌,經香煎過帶有微微的焦香,包裹著香口酥化的肉鬆,以及爽脆酸香的榨菜,一啖入口,集多重口感滋味於一身,令人回味無窮。🐧❣️捲餅跟下午茶餐+$8 可升級台式特飲🥰 環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以湖水綠作主色調,配以荷花壁畫作點綴,感覺猶如置身於湖畔之中,氣氛和諧又放鬆,賞心悅目。🐧❤️結語:小食拼盤豐盛又多樣化,必食推薦👍
賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

芋香珍珠奶茶

🐧❣️捲餅跟下午茶餐+$8 可升級台式特飲🥰

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:小食拼盤豐盛又多樣化,必食推薦👍
下午茶
芋香珍珠奶茶
2023-09-10 40 瀏覽
值得支持嘅理由:🤩.價錢親民,午餐連飲品由50幾起跳,仲送I小碗紫菜貢丸湯。🤩🤩.份量足,一大碗滿滿的,一定食得飽,普通食量人士未必食得晒。🤩🤩🤩.每枱放一兜醃菜,自由添加,醃菜美味,好爽脆,醃菜控福音。🤩🤩🤩🤩.飯粒圆潤飽滿,粒粒分明,每粒吸滿滷肉汁,米香混合豬肉香,以飯嘅講,真有台灣滷肉風味,好食,呢個狀況令人不自覺食多左飯嘅,停5倒手。🤩🤩🤩🤩🤩.半隻流心蛋有蛋香又有燻香,撈埋飯一齊食,再昇華去另一境界。🤩🤩🤩🤩🤩🤩.杯跟餐紅棗茶,充斥片片紅棗,加上菊花瑰瑰花,製作認真,甜味適中,飯後解膩一流。伏:😒.我自己衰,叫半筋半肉飯,比淨滷肉飯,多10幾蚊,但筋肉都係伏,筋係伏中之伏,硬到咬5倒,似未炆好趕住拎出來,真係令人失望之極,浪費左又粗又肥嘅牛筋,炆腍左應該好好食,肉咬得倒,但未夠腍,比少10幾蚊叫簡單滷肉飯,可能就係完美體驗。😒😒.可能因為餐牌上有煱類,所以冷氣比較強,唔知其他位置點,我個位超級涼又大風,菜凍得快,影響味道。
值得支持嘅理由:

伏:

2023-09-08 1594 瀏覽
以竹、木為主色調的台灣菜餐廳是家在轉角位的地舖,大大個燈箱招牌好吸睛。食物類型十分多,我們二人行點了小食、捲餅、手工麵、古早飯及飲品。平日晚上上菜速度快,未逐度菜打好卡已經上齊。每項都份量十足,好像點太多?花蓮小食拼盤$88這九宮格是必點之選,九道台式小食每款兩件左右,就可以品嚐到多重味道,好抵食。地瓜酥、鹽酥雞及脆魚塊都是即炸,酥脆香口;麻辣系列的牛肚及豬大腸都惹味爽口,鴨血則超大片;鹵水蛋是溏心的、台灣腸配生蒜片口味十足。個人最推雞卷,是充滿花雕香味的厚切醉雞腿肉,肉質嫩滑味道甘香,吃完這盤都飽了一半。古早起司芋泥肉鬆捲餅 $46逢甲名物,薄薄帶煙靭的皮包著滿滿餡料。在棉滑微甜的芋泥及鹹香肉鬆下混合了半溶芝士,味道及口感相當豐富。外層用上燒汁感覺特別,如果再多點芋泥更正!紅燒半筋半肉麵 $78坊間不少台灣菜館的牛肉麵都是差不多價錢,但這碗真的好有份量!甜中帶藥膳味道的湯底用上爽口彈牙的粗麵,有咬口亦好飽肚。重點是牛肉及牛筋都各有兩大條,每條夾起來都好有份量,如手掌般長。牛肉是腱肉部位,所以肉質相對清爽;牛筋則煮得軟稔入味!薑蔥滷蜜汁排骨飯 $62這碗份量大癲,上菜已經明顯見到兩大塊

花蓮小食拼盤$88

古早起司芋泥肉鬆捲餅 $46
古早起司芋泥肉鬆捲餅

紅燒半筋半肉麵 $78
紅燒半筋半肉麵

薑蔥滷蜜汁排骨飯 $62
這碗份量大癲,上菜已經明顯見到兩大塊豬扒,把古早薑葱及飯全淹沒了。
薑蔥滷蜜汁排骨飯

每塊豬扒都如手掌大,炸香裹上滷蜜汁,比起甜的蜜汁它更偏向滷水的鹹味。至於薑蓉、油蔥、鹹菜要混白飯吃才能感受到經典的香味。

鮮奶紅豆手工芋圓 (+$16)
珍珠奶茶 (+$12)
加錢可配飲品,最基本的珍珠奶茶有著煙靭的黑糖珍珠及香濃奶茶底都不錯。另外因為吃不下甜點但又想試芋圓,就點了鮮奶紅豆手工芋圓,看起來像紅豆冰但有不少很好咬口的芋圓。最好的是他們用外賣杯可以帶走喝,剛才吃了那麽多未喝得下呢。

我倆已很努力吃了,但食物的份量超乎想像也吃不完,超級飽足。每人150物有所值。

兩個女生來的話,還是建議先點三道菜!他們還有臭臭鍋,天氣涼一點可才來吃。
2023-09-04
古早起司芋泥肉鬆捲餅
紅燒半筋半肉麵
薑蔥滷蜜汁排骨飯
2023-09-07 51 瀏覽
▫️偶爾懷念一下台灣夜市小食,見北角呢間台灣餐廳裝修幾靚,價錢又幾抵,一於今日就食台灣菜💕🍜 蜜汁滷排骨麻辣拌麵 $72▫️成隻碗咁大嘅排骨😳 排骨外脆內軟淋,外層塗滿蜜汁香甜入味🍯 拌麵麻辣味幾重好香口🌶️ 仲跟一碗紫菜貢丸湯,充滿台灣風味🥳🫔 古早起司芋泥肉鬆捲餅 $46▫️蛋餅係我最愛台灣食物之一🥰 一咬啖啖芋泥加肉鬆,一甜一鹹配搭又幾好食😛🫔 肉鬆榨菜蛋餅 $42▫️另一款揀左鹹食蛋餅,餅皮夠薄,肉鬆加榨菜口感好豐富😌🍠 花蓮地瓜酥 $32▫️煙煙韌韌,入口好香地瓜味,如果有得加梅子粉就好了🤣🍗 士林鹽酥雞 $38▫️台灣夜市必食嘅小食!估唔到份量都幾多😯 炸得幾香脆✨🦀 士林夜市蟹蓋 $42▫️係細細蟹蓋上釀上蟹肉、粟米等🌽 賣相的骰好得意🤣🧋 鮮奶芋泥手工芋圓 +$16▫️主食可以用優惠價加配飲品,滿滿嘅芋泥加芋圓好滿足☺️🧋 鮮奶紅豆手工芋圓 $38▫️紅豆好香甜,同鮮奶整體味道好夾🥛

🍜 蜜汁滷排骨麻辣拌麵 $72

🫔 古早起司芋泥肉鬆捲餅 $46

🫔 肉鬆榨菜蛋餅 $42
▫️另一款揀左鹹食蛋餅,餅皮夠薄,肉鬆加榨菜口感好豐富😌

🍠 花蓮地瓜酥 $32
▫️煙煙韌韌,入口好香地瓜味,如果有得加梅子粉就好了🤣

🍗 士林鹽酥雞 $38
▫️台灣夜市必食嘅小食!估唔到份量都幾多😯 炸得幾香脆✨

🦀 士林夜市蟹蓋 $42
▫️係細細蟹蓋上釀上蟹肉、粟米等🌽 賣相的骰好得意🤣

🧋 鮮奶芋泥手工芋圓 +$16
▫️主食可以用優惠價加配飲品,滿滿嘅芋泥加芋圓好滿足☺️

🧋 鮮奶紅豆手工芋圓 $38
▫️紅豆好香甜,同鮮奶整體味道好夾🥛

2023-09-06 995 瀏覽
次次經過炮台山都想試下呢個台灣菜,今次終於過黎食個dinner,價錢都抵食仲要無加一,呢日平日黎到陸陸續續都幾多人黎食,野飲最貴都只係+$16就有一杯肥仔水😂《古早花雕雞卷(6件) $42》花雕雞卷幾好食,幾香花雕味,冰冰涼涼幾開胃👍🏻《私房麻辣牛三寶 $68》雖然話係麻辣,但完全唔覺得辣,點多少少汁先有好輕微既辣度,不過份量真係幾大份,腱心牛肚牛筋每樣都有兩大舊,全部都好淋幾入味!《台式香濃沙茶鍋 $118》呢個沙茶鍋唔好睇佢細細煲,其實份量都幾多,而且有好多配料,有娃娃菜,牛肉片,米血糕,牛丸,沙白,粟米,金菇,炸枝竹,鳴門卷,花枝丸,韭菜,蕃茄,青豆角,豬肉水餃😃呢個鍋係唯一一個唔辣既鍋,湯底唔會好重口味,食到咁上下加埋個粉絲落去好正,粉絲好索汁,個湯底都啱啱好收晒汁,撈勻食好滿足😬《古早滷蜜汁排骨配手工麵 $68》滷排骨個汁有啲似加左甜豉油,外皮炸得好脆,似食緊豬排😂手工麵就正常,麵質都唔錯,湯底都ok🙈《古早冬瓜茶 +$8》呢個就永遠都係咁甜,但係好夾台灣菜😂整體味道就正正常常,不過勝在價錢較平,又唔洗加一,頹頹地食個台灣菜都唔錯🙈遇見花蓮北角電氣道183號友邦廣場14-15

《古早花雕雞卷(6件) $42》
花雕雞卷幾好食,幾香花雕味,冰冰涼涼幾開胃👍🏻
古早花雕雞卷(6件)

《私房麻辣牛三寶 $68》
私房麻辣牛三寶

《台式香濃沙茶鍋 $118》
台式香濃沙茶鍋

《古早滷蜜汁排骨配手工麵 $68》
古早滷蜜汁排骨配手工麵
古早滷蜜汁排骨

《古早冬瓜茶 +$8》
呢個就永遠都係咁甜,但係好夾台灣菜😂

遇見花蓮
北角電氣道183號友邦廣場14-15號舖
2023-09-05
古早花雕雞卷(6件)
私房麻辣牛三寶
台式香濃沙茶鍋
古早滷蜜汁排骨配手工麵
古早滷蜜汁排骨
  • 古早花雕雞卷
2023-09-04 134 瀏覽
好開心繼續同Honey 食食食😋❤️尋晚喺城市花園附近,見呢間較多人喺門口輪候,所以同Honey 決定去試試,應該唔會差得去邊既8點取票後等一張檯都好快有位入座後叫了一品臭臭鍋,小食拼盤同黑糖珍珠奶茶。臭臭鍋唔算好臭,鍋料豐富,有黑色臭豆腐、鮮豬肉片、鴨血、等等,都好多料,仲有主食可以揀,我地就要左即食麵。不過食完有少少口渴小食拼盤份量十足如圖,味道都OK~珍珠奶茶味道正常既,我少飲凍飲都想飲多幾啖
好開心繼續同Honey 食食食😋❤️

8點取票後等一張檯都好快有位

入座後叫了一品臭臭鍋,小食拼盤同黑糖珍珠奶茶。

花蓮一品臭臭鍋

小食拼盤份量十足如圖,味道都OK~

花蓮小食拼盤

珍珠奶茶味道正常既,我少飲凍飲都想飲多幾啖

花蓮一品臭臭鍋
2023-08-31 40 瀏覽
冇加鹽嘅鹽酥雞,侍應仲話係冇鹽嘅!叫佢俾鹽我自己加,佢話冇,咁有咩方法可以有味呢?叫佢比豉油又話冇。一開始嘅時候都好好味,但係而家返去食完全唔係嗰件事!真係好失望!
食物: 呢間台灣餐廳食物的種類好廣, 除左平時必有的滷肉飯同牛肉麵之外,仲有臭臭鍋, 牛肉鍋, 拌麵, 甜品仲有芋圓。但個人比較鐘情經典款式,所以都係點左以下。川味牛三寶手工麵($84):-湯底有適度的麻辣味而唔會蓋過牛味本身-牛腱好大件,軟嫩-牛肚、牛筋都合格鹽酥雞滷肉飯($63):-鹽酥雞外脆內軟,外面有適量的胡椒-滷肉飯經典配搭,冇得輸-仲有半隻蛋同幾條菜屏東荔枝烏龍茶(跟餐+$12):-冰涼清爽-有淡淡的荔枝味珍珠奶茶(跟餐+$12):-點左少甜, 但飲落似走甜-茶味本身都好飲,唔會太奶水-珍珠Q度十足除左以上,仲點左士林蟹蓋($42), 起司肉鬆蛋餅($42),士林蟹蓋應該係自創的菜式,好新奇,有興趣的朋友都可以試下。環境: 裝修都好精緻,座位都寬敞,可以坐得舒舒服服享受台灣的味道。

川味牛三寶手工麵($84):
-湯底有適度的麻辣味而唔會蓋過牛味本身
-牛腱好大件,軟嫩
-牛肚、牛筋都合格

鹽酥雞滷肉飯($63):
-鹽酥雞外脆內軟,外面有適量的胡椒
-滷肉飯經典配搭,冇得輸
-仲有半隻蛋同幾條菜

屏東荔枝烏龍茶(跟餐+$12):
-冰涼清爽
-有淡淡的荔枝味

珍珠奶茶(跟餐+$12):
-點左少甜, 但飲落似走甜
-茶味本身都好飲,唔會太奶水
-珍珠Q度十足

2023-08-24
  • 川味牛三寶手工麵
2023-08-26 46 瀏覽
近地鐵站呢一間台灣餐廳 我經常同朋友幫襯因為近地鐵站 啲嘢又好食 好鍾意食台灣嘢 呢一間主打臭臭鍋 台式小食 滷肉飯 乜都有 質素仲好好 又好食 所以我都keep住成日呢今日陪朋友嚟食 點咗個 古早滷肉飯拼大腸麵線 兩樣都有 真係好貪心呀 魯肉飯 好入味 好正宗 配珍珠米 真係好match而且麵線分量都多 大腸好煙韌 小食點咗古早肉鬆炸菜蛋餅 感覺真係好台灣 肉鬆同炸菜 真係好夾 好friend 超好食 唔駛去到台灣都有蛋餅食小食點咗 士林蟹蓋蟹肉好濃味 幾香口飲品 黑糖薑母茶 啱曬女仔飲 好補血 另外 薏米水 都好出色啱曬 可以去濕 呢度嘢食真係好正 又唔貴 台灣風味 唔使去台灣都有好食嘅台灣嘢食

今日陪朋友嚟食 點咗個
古早滷肉飯拼大腸麵線