1K
2024-04-02 38 瀏覽
好耐沒吃台灣菜,想食得正宗又實惠,一定要到炮台山的———遇見花蓮😋呢度主打臭臭鍋或不同款類的鍋物,首先當然點招牌鍋之一———花蓮一品臭臭鍋🍲鍋裡材料超級足料,有辣有唔辣,任君選擇😋其他食物分別選了:大腸麵線(輕量) $32 麵線滑溜溜,口感不錯的古早烤台灣香腸 $38 喜歡香腸和生蒜🧄的配搭,正宗台灣吃法滷肉A菜 $28 滷肉配青菜🥬也是必吃的蔬菜肉鬆榨菜捲餅(逢甲名物) $42 這裡的捲餅有幾種口味,這款第一次試一樣好吃,捲餅出名必吃哦。另外再來兩杯地道台灣🇹🇼飲品🥤鮮奶芋泥手工芋圓 黑糖珍珠奶茶好好喝的口味,這頓台灣晚餐完美了😋
其他食物分別選了:
大腸麵線(輕量) $32 麵線滑溜溜,口感不錯的
滷肉A菜 $28 滷肉配青菜🥬也是必吃的蔬菜
另外再來兩杯地道台灣🇹🇼飲品🥤
鮮奶芋泥手工芋圓
黑糖珍珠奶茶
好好喝的口味,這頓台灣晚餐完美了😋
2024-03-26
5 分鐘 (堂食)
2024-03-30 98 瀏覽
呢日天氣轉涼,去開呢頭做嘢,見到呢間舖頭有台式鍋物,一於入去暖吓個胃。依度裝修乾淨企理,店員服務態度好好,仲俾咗卡位我哋坐,非常舒服。香濃沙茶鍋加粉絲:香濃沙茶鍋裏的配料多種多樣,包括新鮮的蕃茄、蜆、粟米、墨魚丸、牛丸、娃娃菜、牛肉片、米血糕、金菇、冬菇、炸枝竹、名門卷、花枝丸、韭菜和青豆角。這些配料的組合讓每一口都充滿了豐富的口感和風味。沙茶醬的香氣與鍋底的湯頭完美融合,為整體提供了濃郁的味道,讓人回味無窮。古早滷蜜汁排骨手工麵:這碗古早滷蜜汁排骨手工麵的份量驚人,非常大碗,給人一種飽足感。麵條彈牙有嚼勁,滷汁和蜜汁煮得恰到好處,讓排骨都入味且多汁。排骨的肉質軟嫩,搭配蜜汁的甜味,口感豐富。起司芋泥肉鬆捲餅:餅皮鬆軟可口,內餡則是將香濃的芋泥和香氣四溢的肉鬆巧妙結合。芋泥的濃郁口感和起司的濃香完美融合,再加上肉鬆的咸香,層次豐富。紅豆仙草三色芋圓:仙草湯的清爽口感和仙草的香氣令人陶醉,紅豆的甜味則為整體增添了豐富的口感。三色芋圓Q彈有嚼勁,增添了食物的質感。這道甜點既清爽、清甜。滷肉A菜:以滷肉搭配A菜、滷肉的肉質鮮嫩,滷汁入味,讓肉的香氣彌漫開來。A菜的脆嫩口感為整道菜增添了豐富的

香濃沙茶鍋加粉絲:

古早滷蜜汁排骨手工麵:

起司芋泥肉鬆捲餅:

紅豆仙草三色芋圓:

滷肉A菜:
以滷肉搭配A菜、滷肉的肉質鮮嫩,滷汁入味,讓肉的香氣彌漫開來。A菜的脆嫩口感為整道菜增添了豐富的層次感,健康又美味。

桂圓紅棗茶:
除了桂圓和紅棗外,還加入了玫瑰花瓣和菊花瓣,增添了花香的氣息。桂圓和紅棗的甜味與花香的香氣交織在一起,帶來了濃郁的口感。這杯茶不僅味道芳香,還有滋補養顏的功效,喝後讓人身心放鬆。
香濃沙茶鍋加粉絲
滷肉A菜
桂圓紅棗茶
古早滷蜜汁排骨手工麵
2024-03-30 49 瀏覽
路經炮台山,見到呢間台灣嘢,裝修簡潔光猛,木系裝修,加湖水藍嘅梳化座椅,決定同同事入去食嘢。薑蔥慢煮豬軟骨滷肉飯:豬軟骨經過慢煮的過程,肉質鮮嫩多汁,入口即化。搭配薑蔥的香氣,豐富了整道菜的風味。滷肉醬汁濃郁而不膩,與飯粒完美結合,每一口都帶來滿滿的滿足感。大腸麵線(輕量):這碗輕量的大腸麵線帶來了一種簡單而美味的滋味。麵線煮得剛好,有著綿密的口感,與鮮嫩的大腸相得益彰。湯頭清爽鮮美,搭配著蔥花和香菜增添了層次感。士林鹽酥雞:鹽酥雞外皮酥脆金黃,每一口都帶著鹹香的滋味。內裏的雞肉則是鮮嫩多汁,保持著原汁原味。古早烤台灣香腸:香腸外皮烤得酥脆,內裏則是豐富的肉汁和香料的結合。每一口都讓人回味無窮。墾丁脆魚塊:魚肉鮮嫩多汁,外層則是炸得酥脆金黃。每一口咬下去都能感受到魚肉的鮮美和外層的脆爽,絕對是一道令人愉悅的料理。鮮奶紅豆手工芋圓飲品:鮮奶的香濃與紅豆的甜味完美結合,口感豐富滑順。手工芋圓Q彈有嚼勁,甜蜜又滋味。黑糖薑母茶:黑糖薑母茶是一款經典的台灣飲品,這杯黑糖薑母茶散發出濃郁的香氣和獨特的風味。黑糖的甜味與薑的辛辣相互輝映,帶來一種溫暖的感覺。薑母茶的養生功效也是人們喜愛的原因之一。

薑蔥慢煮豬軟骨滷肉飯:

大腸麵線(輕量):

士林鹽酥雞:

古早烤台灣香腸:

墾丁脆魚塊:

鮮奶紅豆手工芋圓飲品:

黑糖薑母茶:
黑糖薑母茶是一款經典的台灣飲品,這杯黑糖薑母茶散發出濃郁的香氣和獨特的風味。黑糖的甜味與薑的辛辣相互輝映,帶來一種溫暖的感覺。薑母茶的養生功效也是人們喜愛的原因之一。這杯黑糖薑母茶不僅能暖身,還能提神醒腦,是一款適合在任何季節享受的飲品。
2024-03-28 99 瀏覽
約了朋友喺炮台山食台灣料理菜作為晚餐,就揀了這間遇約花蓮,原因是餐廳有一個個卡位坐得很舒適,而且食物價錢平選擇多,是一間幾好的聚腳點。✨ 蜜汁滷排骨滷肉飯($66),排骨好大塊,炸得黃金香酥可口,兩面排骨塗上甜甜的蜜汁。飯撈了很多滷肉碎碎,鹹香濃味。😋👏🏼✨ 紅燒牛肉麵($72),牛肉麵大大碗,牛肉的部位選用了牛腩和牛展,每塊都厚身,口感鬆軟又嫩滑。牛肉麵麵質幾彈牙,麵底加入酸菜,幾開胃。🐮🍜凡買主食都可以平價加飲品,選擇超過20款,熱古早冬瓜茶(+$8)& 夜市鳳梨水果茶(+$12)。✨ 古早起司芋泥肉鬆蛋餅($46),蛋餅經常在夜市都幾常見的小吃,蛋皮帶點煙韌,包住滿滿的餡料(芝士、肉鬆、芋泥),味道唔錯。✨ 紅豆仙草三色芋圓($42),基本的甜品三色芋圓配花奶仙草,芋圓煙煙韌韌,大大粒幾有咬口,粒粒紅豆煮得軟身,味道甜香。✨ 古早芋泥三色芋圓($45),芋泥超甜滑,而且好重芋頭的香味,口感似食雪糕球咁細滑。整餐飯,點了主食、小吃、飲品和甜品,價錢都相當抵食,而且仲唔使加一。😁🙌🏼

蜜汁滷排骨滷肉飯

紅燒牛肉麵
古早起司芋泥肉鬆蛋餅
古早芋泥三色芋圓
2024-03-27 54 瀏覽
經過炮台山揾個下午茶食,俾我發現左呢間台灣野,4-50蚊一個套餐,包飲品仲唔使加一😆鹽酥雞滷肉飯配紫菜貢丸湯及台灣香腸 $48仲有冷泡亞里山烏龍茶碗滷肉飯唔算太細碗,仲有半隻溏心蛋,味道唔錯,但好多肥肉🫣🫣台灣腸同紫菜湯味道正常,鹽酥雞略咸,炸漿比較厚,送飯還可以😆烏龍茶味道淡淡地~花雕雞卷滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $46加台灣奶茶地瓜酥幾好味,唔太甜,又脆又Q😋其他味道正常,不過雞卷湯汁有苦澀酒味🫣奶茶好一般,有啲香精味🥶整體味道可以,一次試到唔同嘅食物👍🏼👍🏼仲有好多唔同嘅選擇,價錢親民😆👏🏼👏🏼
鹽酥雞滷肉飯配紫菜貢丸湯及台灣香腸 $48
仲有冷泡亞里山烏龍茶
烏龍茶味道淡淡地~

花雕雞卷滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $46
加台灣奶茶
奶茶好一般,有啲香精味🥶

整體味道可以,一次試到唔同嘅食物👍🏼👍🏼
仲有好多唔同嘅選擇,價錢親民😆👏🏼👏🏼
2024-03-21 29 瀏覽
喺炮台山附近,油街實現成日都有唔同嘅展覽🎭。行完街就好啱行去側邊嘅食街搵嘢食🥢。我哋今日揀咗一間台式餐廳🇹🇼,除咗有大大份嘅台式滷肉飯🍛、牛肉麵🍜、麻辣拌麵🍝之外,仲有足料一人火鍋㖭。.♨️台式香濃沙茶鍋($118)台式一人火鍋仲可以揀配嘅主食😝,有飯同埋唔同嘅粉麵類。我哋就分別揀咗公仔麵,同埋粉絲💕。不過本身嘅配料份量已經夠晒多😆,沙茶醬嘅香濃味道最啱梗係牛肉啦🐮。而且仲有好多款蔬菜🥗、本身有粉絲都吸晒沙茶醬嘅香味🍜。最後仲有蜆🌊,同埋台式血糕、鵪鶉蛋🥚等等㖭。.☕️古早冬瓜茶(+$8)食台灣嘢,梗係唔少得配返台式茶飲🧋。冬瓜茶嘅甜香味道🍬,真係好夾打邊爐一路烚♨️、一路食、一路飲。.🍵冷泡台南高山綠茶(+$8)唔鍾意飲咁甜嘅朋友,就可以揀呢款綠茶🥳,配埋濃郁嘅沙茶火鍋,飲落感覺清新🍃。.🐔士林鹽酥雞($38)份量幾多,每個雞肉都大大塊🐥,咬落好有口感。炸出嚟外層脆口,調味嘅香葉都炸到酥脆💥,口感好特別。
♨️台式香濃沙茶鍋($118)
☕️古早冬瓜茶(+$8)
🍵冷泡台南高山綠茶(+$8)
🐔士林鹽酥雞($38)
2024-03-19
遇見花蓮 (北角店)港鐵炮台山站 A 出口, 行約5分鐘就到達花蓮, 一聽個名就知係食台灣菜, 餐廳光猛簡潔, 坐位寬敞舒適, 店員十分有禮貌.菜式選擇多, 性價比極高, 小食$28.0起, 真係好似去了台灣. -麻辣鴨血 $28.0鴨血彈牙有咬口,軟嫩入味,微麻帶辛,令人難以抗拒-慢煮豬軟骨麻辣拌麵 $72.0豬軟骨好juicy, 醋味香濃味醇、濃而不膩, 酸甜嫩滑, 肉質肥厚, 份量超多, 麵條彈牙, 又有咬口,吃時舌頭微感麻痺,味帶辛辣,好惹味-古法慢煮焢肉滷肉飯 $66.0焢肉一層肥一層瘦, 炆得好入味軟淋,, 配上滷水流心蛋, 五香味濃, 配埋熱辣辣的米飯, 層次豐富,真係食到停唔到口, 配埋酸菜, 有解膩作用, 值得捱介飲品加配$8-12.0, 真係好抵熱紅棗桂圓茶, 好養身, 安神及清甜凍仙草珍珠奶茶, 奶茶香滑, 「珍珠」同「仙草」簡直係絕配.-紅豆仙草三色芋圓 $42.0超煙韌手工芋圓, 大大粒而且有咬口,紅豆大粒又香甜, 仙草Q彈, 芋圓控必試!
遇見花蓮 (北角店)

餐廳光猛簡潔, 坐位寬敞舒適, 店員十分有禮貌.

-麻辣鴨血 $28.0
鴨血彈牙有咬口,軟嫩入味,微麻帶辛,令人難以抗拒

-慢煮豬軟骨麻辣拌麵 $72.0

-古法慢煮焢肉滷肉飯 $66.0

飲品加配$8-12.0, 真係好抵
熱紅棗桂圓茶, 好養身, 安神及清甜

-紅豆仙草三色芋圓 $42.0

2024-03-15 30 瀏覽
呢間餐廳嘅台灣菜式都幾豐富,有台灣地道主食、麵食、小食、甜品先叫咗一個古早花雕雞卷(6件)花雕酒味都幾濃郁 好香啖啖肉 好正啊士林夜市蟹蓋(3件)味道好濃郁嘅蟹蓋 配飯食應該幾正花蓮地瓜酥熱辣辣嘅炸物 有豐富嘅調味紅燒半筋半肉麵呢個幾好,有肉又有筋碗湯幾好飲 夠濃郁,但係唔會太鹹啲面梳晒啲汁夜市鳳梨水果茶口味:少甜,少冰黑糖薑母茶士林鹽酥雞 都係有充足嘅調味 熱辣辣幾正㗎啲雞都夠肥 有汁滷肉A菜 食返條菜中和 兩個人都食到成枱面嘢

先叫咗一個古早花雕雞卷(6件)
花雕酒味都幾濃郁 好香
啖啖肉 好正啊

士林夜市蟹蓋(3件)
味道好濃郁嘅蟹蓋 配飯食應該幾正

花蓮地瓜酥
熱辣辣嘅炸物 有豐富嘅調味

紅燒半筋半肉麵
呢個幾好,有肉又有筋
碗湯幾好飲 夠濃郁,但係唔會太鹹
啲面梳晒啲汁

啲雞都夠肥 有汁

滷肉A菜 食返條菜中和

兩個人都食到成枱面嘢
2024-03-14 30 瀏覽
打邊爐無分季節,又係隔一排就要post一次嘅火鍋餐廳!時不時都掛住台灣景色,更掛住夜市在地美食😋當然最掛住嘅係台灣嘅人情味,無得飛住就不如嚟個台式小火鍋止一止去台灣嘅癮✈️嚟到位於北角嘅遇見花蓮,環境好光猛地方都好闊落,坐得好舒服!望望餐牌,不論小食、主食、鍋物、甜品、飲品,都有多款台式食品,食物種類多元化~台式香濃沙茶鍋沙茶鍋係唔食辣嘅首選,原本沙茶都唔算火鍋醬料,但隨著及時代變遷,沙茶醬變成火鍋嘅標準配備了,用嚟做湯底就更一流!呢個沙茶鍋有麻雀雖小五藏俱全嘅感覺,望落一鍋好豐富,用料方面都好新鮮!配料有娃娃菜、牛肉片、米血糕、牛丸、沙白、粟米、金菇、炸支竹、鳴門卷、花枝丸、韭菜、蕃茄,鍋底嘅沙茶醬非常香濃好味,我鍾意將材料稍為攪拌均勻,令所有食材都沾滿香滿湯汁先食~加埋跟餐嘅薯粉同鍋內嘅粉絲一齊食,飽肚又好味 (跟餐可揀跟麵或飯類,揀滷肉飯都得!)花蓮小食拼盤(鹽酥雞、牛肚、豬大腸、雞卷、滷蛋、香腸、地瓜酥、脆魚塊、麻辣鴨血)提起台灣,一定會諗起當地夜市小食,呢個小食拼盤就包攬晒所有台灣招牌美食,一次過試曬唔同嘅台灣地道小食,非常有台灣感覺!拼盤以九宮格木盒呈上,非常吸晴📸每款有2件
台式香濃沙茶鍋
花蓮小食拼盤
提起台灣,一定會諗起當地夜市小食,呢個小食拼盤就包攬晒所有台灣招牌美食,一次過試曬唔同嘅台灣地道小食,非常有台灣感覺!拼盤以九宮格木盒呈上,非常吸晴📸每款有2件,份量貴精不貴多~特別鍾意鹽酥雞,出奇地大件,又拍得住台灣本地鹽酥雞咁重口味,鹹香酥脆、口感恰到好處!麻辣鴨血亦有驚喜,滑嫩口感加上香辣滋味撲鼻,滿足到食慾,不過比想像中辣🔥
起司肉鬆捲餅
一份有4件,個餅皮好煙韌,帶微微脆口,淋上甜甜醬油膏,入面係半融芝士加上肉鬆,非常惹味 (要小心啲夾住否則啲餡好易漏出嚟😂)
士林夜市蟹蓋
係好有內涵嘅小食,表面呈焦香狀口感脆脆的,入面係肉眼可見係一絲絲嘅混合清新雜菜絲,香味滲晒出嚟~味道濃郁又唔會太過油膩!
愛文芒果烏龍茶
愛文芒果香氣同烏龍茶味道融合得恰到好處,推介✨

夜市鳳梨水果茶
會感受到水果本身嘅酸甜滋味,清爽解渴之餘味道酸酸甜甜,一邊飲一邊食埋底部嘅菠蘿肉碎,好滿足!
2024-03-13 38 瀏覽
這間台灣菜超多人,平日7點後更張等位、用餐時間1小時,所以很快也會入到座.💠古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $46味道濃郁、香甜可口.蛋餅皮煎至金黃酥脆,口感香脆,內部包裹著濃郁的芋泥和融化的芝士,有著豐富的口感和層次感.💠慢烤雞腿起司蛋吐司 $56吐司的外層酥脆,內部鬆軟,吐面加了芝士,芋泥、豬扒,雞蛋流心,芝士是熱溶,味道豐富,吐司與溶化的芝士和豬扒雞蛋融合一體,勁好食.💠泡菜豚肉豆腐鍋 $118辣度可選,叫了小辣,但小辣也已經很辣😶材料很豐富,豚肉很鮮嫩,份量也很多.本身入面有粉絲,麵類再加薯粉,香辣好食😋💠古早芋泥三色芋圓$45芋泥的濃郁香甜,搭配著綿密的三色芋圓,口感綿軟細膩.💠花蓮地瓜酥$32有香甜的地瓜味道和酥脆的口感.

💠古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $46

💠慢烤雞腿起司蛋吐司 $56

💠泡菜豚肉豆腐鍋 $118

💠古早芋泥三色芋圓$45
芋泥的濃郁香甜,搭配著綿密的三色芋圓,口感綿軟細膩.

💠花蓮地瓜酥$32
有香甜的地瓜味道和酥脆的口感.
2024-03-07 50 瀏覽
今日收工黎到公司附近既遇見花蓮食晚飯,餐廳主打台式料理,價錢相宜。咁我就叫左d小食有麻辣臭豆腐,十分之香,食落有少少辣,食完好開胃。仲有士林蟹蓋,蟹蓋內釀左蟹肉球,賣相唔錯。主食就叫左古早花雕雞卷配手工麵,雞卷彈牙嫩滑有香既藥膳味但不會太濃烈,手工麵亦煙韌有咬口好好食,值得一試。另外仲有古法慢煮焢肉滷肉飯,焢肉肉質軟熟,半肥瘦而且甘香食落啖啖肉,仲叫左杯珍珠奶茶同台南鳳梨鳥龍茶,兩杯野飲都不過不失

仲叫左杯珍珠奶茶同台南鳳梨鳥龍茶,兩杯野飲都不過不失
2K
同朋友🙆🏼‍♀️嚟咗呢間台灣菜餐廳開飯🤣$118「泡菜豚肉豆腐鍋 Kimchi Hot Pot with Pork & Bean Curd」:材料包括 泡菜、白豚肉、沙白、豆腐、鵪鶉蛋、娃娃菜、芝心魚腐、蕃茄、香菇、青豆角、金菇、韭菜、榨菜、炸彈枝竹、鳴門卷,材料都相當豐富🤩;叫咗小辣,不過都幾辣,非常惹味😋,仲包主食,咁我哋要咗薯粉🤩$66「薑蔥慢煮豬軟骨飯」:豬軟骨煮得相當軟熟,有大量新鮮薑蔥,配豬軟骨撈飯食,出奇地好味😋$28「滷肉A菜」:A菜新鮮又幾爽脆😋,加有滷肉喺菜面,滷肉半肥瘦,好食🤩$42「古早花雕雞卷」:雞肉卷成圓柱體形狀然後切成一片片,雞肉肉質軟熟,啖啖肉,有淡淡嘅花雕香味😋$26「淡水滷肉刈包」:「刈包」亦都叫做「割包」,係臺灣出名小食,常見係將發酵咗嘅麵餅蒸熟後,中間夾入炕肉、酸菜同埋其他餡料造成🤩;呢度就加咗滷肉同埋酸菜做餡料,包皮煙靭,開胃又好食😋跟餐加 $8「冷泡台南高山綠茶」:完全唔甜,夠清新😋跟餐加 $12「仙草珍珠奶茶」:叫咗少甜少冰,真係唔係好甜,奶茶夠滑,仙草都滑,珍珠就煙煙韌韌🤩
同朋友🙆🏼‍♀️嚟咗呢間台灣菜餐廳開飯🤣

跟餐加 $8「冷泡台南高山綠茶」:完全唔甜,夠清新😋
2024-02-29 1625 瀏覽
放工輕輕鬆鬆唔想煮飯, 順便搭車落去炮台山 買點手工用品 ,再到友邦廣場揾食,這裏真是美食集中地, 環境也比銅鑼灣舒適寧靜。 選擇了這間 人氣旺盛的台灣餐廳。花蓮小食拼盤(鹽酥雞 牛肚 豬大腸 花雕雞卷 鹵蛋 台灣香腸 地瓜酥 炸魚塊 麻辣鴨血)餐牌上九宮格的賣相深深吸引, 最適合我們這些為食兵團, 每款也可以試一點。 咁多款裏面最鍾意花雕雞卷, 雞肉彈牙嫩身, 酒味香濃 又不會搶喉。 炸物也是熱熱的, 炸魚塊好脆口 ,鹽酥雞鹹香十足。台式香濃沙茶鍋 +粉絲(牛肉片 米血糕 沙白 牛肉丸 花枝丸 並門卷 炸支竹 粟米 金菇 冬菇 娃娃菜 青豆角 蕃茄 韭菜 粉絲)這幾天突然轉凍,差不多每枱都點火鍋, 熱呼呼的很溫暖, 沙茶味道很香, 而且 材料很多款式, 最重要是最後 加入粉絲, 收了香濃的沙茶味 惹味非常。慢煮豬軟骨麻辣拌麵超乎想像的份量, 豬軟骨有三大件, 真的非常大件, 面質很彈牙爽口, 很有嚼勁, 配上麻辣醬汁, 香香濃濃的。

花蓮小食拼盤

台式香濃沙茶鍋 +粉絲

慢煮豬軟骨麻辣拌麵

• 花蓮小食拼盤
2024-02-29 42 瀏覽
城市花園附近開咗好多餐廳逐間試下先門口見到呢間台灣餐廳好似都唔錯✨招牌花蓮小食拼盤✨有鹽酥雞,牛肚,豬大腸,雞卷,滷蛋,香腸,地瓜酥,脆魚塊,麻辣鴨血有齊台灣必吃小食 每款都可以試少少 唔使叫成份試得一兩款🌶️麻辣什錦牛肉鍋🐮配料有好多兩大塊牛肉片,豬肉水餃,花枝丸.鴨血.沙白.米血糕大腸.韭菜.金菇.炸枝竹鳴門卷.青豆角. 娃娃菜湯底揀咗中辣 愈食愈辣 幾刺激 🤩另配咗肉燥飯 撈埋麻辣湯底幾惹味在叫咗兩份小食✨麻辣臭豆腐豆腐外皮係黑色 吸晒麻辣汁✨榨菜肉鬆蛋卷餡料幾多 點埋醬汁幾好食✨芋香芋泥奶茶芋香淡淡嘅香味 加上芋泥好有口感
城市花園附近開咗好多餐廳
逐間試下先
門口見到呢間台灣餐廳好似都唔錯

✨招牌花蓮小食拼盤✨
有齊台灣必吃小食 每款都可以試少少
唔使叫成份試得一兩款

🌶️麻辣什錦牛肉鍋🐮
配料有好多
兩大塊牛肉片,豬肉水餃,花枝丸.鴨血.
沙白.米血糕大腸.韭菜.金菇.炸枝竹

餡料幾多 點埋醬汁幾好食

✨芋香芋泥奶茶
芋香淡淡嘅香味 加上芋泥好有口感
2024-02-28 38 瀏覽
在北角油街實現藝術空間逛了一個上午,然後順步行去電氣道,這條內街食肆眾多,不輸給英皇道,最後在友邦廣場地下食台式料理。平日兩點後已是下午茶時間,全包飲品,很抵食。另外冬天限定的火鍋還有供應。🥢泡菜豚肉豆腐鍋($98)點了個泡菜豚肉豆腐鍋,主食選了粉絲,有泡菜、豚肉片、魚腐、鳴門卷、鵪鶉蛋、凍豆腐、粉絲、青豆、黃芽白和幾隻蜆仔,材料非常豐富,而且愈煮愈辣,甚過癮。🥢花蓮紅燒半筋半肉麵($78)來到台式餐廳,怎可以不食牛肉麵呢?兩塊牛𦟌炆得又腍又軟,非常好食。🥢古早起司芋泥肉鬆蛋餅($46)蛋餅中有很多芋泥,夾埋半溶芝士和少少肉鬆,鹹鹹甜甜的。🥢墾丁脆魚塊($28)5塊小小的炸魚,想不到很好味。外皮香脆,內裏魚肉還有肉汁,鮮味不腥。🥢滷肉A菜($28)碟子小小卻是塞得滿滿。🥢自家製薏米水(+$8)🥢自家芋泥鮮奶(+$12)薏米水比較淡,芋泥鮮奶清甜可口。

🥢泡菜豚肉豆腐鍋($98)

🥢花蓮紅燒半筋半肉麵($78)

🥢古早起司芋泥肉鬆蛋餅($46)
蛋餅中有很多芋泥,夾埋半溶芝士和少少肉鬆,鹹鹹甜甜的。

🥢墾丁脆魚塊($28)

🥢滷肉A菜($28)
碟子小小卻是塞得滿滿。

🥢自家製薏米水(+$8)
🥢自家芋泥鮮奶(+$12)
薏米水比較淡,芋泥鮮奶清甜可口。
2024-02-28
下午茶