又到糧尾,梗係要發掘下啲 CP 值高嘅餐廳!之前聽朋友講過呢間遇見小麵,話係內地連鎖品牌,味道幾好又抵食,點可以唔嚟 Try Try 佢!今次就叫咗 2 個主食 + 2 款小食一齊 Share,本身以為應該啱啱好,點知 2 個都食到捧住個肚出門口🤣!安格斯肥牛小鍋冒菜 🐂喜辣者必點!一整鍋熱辣辣端上枱,陣陣辣香非常吸引,而且肉眼可見超足料,除咗滿滿牛肉之外,仲有大量豆皮、寬粉、金菇等超吸汁配料,撈埋彈牙嘅薯粉一齊食,超滿足!軟骨丸子陽光番茄湯麵🍅男朋友係茄湯控🤣!就點咗個湯麵,又係大大碗勁抵食,酸香嘅湯底同脆口嘅軟骨丸子好夾,不知不覺就食晒,仲配咗好多青菜,減脂期都可以放心食!鍋巴土豆可以揀辣或者唔辣,熱辣辣好香口,配埋茄汁食好開胃!酥脆雞排今次揀左蜜糖芥末味,食落好有驚喜,咬落外脆內嫩又惹味,如果唔係太飽真係想 Encore!跟餐仲有 1 人一杯凍檸茶,飲落甜度啱啱好,非常解辣消滯!📍遇見小麵 (MOKO新世紀廣場) 旺角太子道西 193 號 MOKO 新世紀廣場 3 樓 345 號舖 (港鐵太子站 B2 出口, 港鐵旺角站 B3 出口, 港鐵旺角東站 D 出口)⏰營業時間 : Mo

安格斯肥牛小鍋冒菜 🐂

軟骨丸子陽光番茄湯麵🍅

鍋巴土豆
可以揀辣或者唔辣,熱辣辣好香口,配埋茄汁食好開胃!

酥脆雞排

跟餐仲有 1 人一杯凍檸茶,飲落甜度啱啱好,非常解辣消滯!

📍遇見小麵 (MOKO新世紀廣場)

⏰營業時間 : Mon - Sun 11:00 - 22:00
2025-05-19
2025-05-15 87 瀏覽
遇見小麵嚟咗香港咁耐,我終於得閒去食啦嚟到依家一定要試吓佢最抵食嘅金碗酸辣麵,因為佢淨係$19,就已經幾大碗,好夠食。微辣,辣度啱啱好,唔會太刺激!👍🏻 個麵都好彈牙,吸晒湯汁嘅精華,正!🤤 朋友就叫咗個紅碗豌雜麵套餐🍜🫘,配料豐富,有豌豆、雜醬、肉碎等等,好足料!😋 朋友仲加咗多青菜🥬同埋軟骨丸子🍡,令碗麵更加豐富!👍🏻 我仲叫咗個脆皮半只雞麻辣小麵套餐🐔🍜🌶️!嘩!半隻雞真係好大份!🤩 雞皮燒得香脆,雞肉嫩滑多汁澳洲羔羊羊肉串(3串)🐑🍖,羊肉串燒得啱啱好,外脆內嫩,好juicy!😋套餐我仲配埋白玉厚椰乳🥥🥛,椰香味濃郁,好好飲!🤤
遇見小麵嚟咗香港咁耐,我終於得閒去食啦

套餐我仲配埋白玉厚椰乳🥥🥛,椰香味濃郁,好好飲!🤤
2025-05-13 69 瀏覽
返工經過MOKO終於食到遇見小麵Keep住有客人排隊等咗10分鐘成功入座🥸睇完Menu終於知道點解咁多人下午茶套餐幾抵食😱有辣有唔辣~✨安格斯肥牛小鍋冒菜應該係餐廳招牌!可選擇香辣或蕃茄湯底香辣湯底至少有小辣程度Keep住有辣勁🔥食材吸收晒湯汁精華有種魔力令人欲罷不能叫埋杯凍檸檬茶,剛剛好🤤✨蔥酥骨湯抄手(小份)滿滿蔥香,奶白色嘅湯底想不停飲湯,舒服既味道~抄手皮夠薄夠滑餡料飽滿,一口份量,好滿足✨安格斯牛肉串(3串)比較重油香嘅牛肉串燒香口惹味!遇見小麵(旺角店) 旺角太子道西 193 號 MOKO 新世紀廣場 3 樓 345 號舖
返工經過MOKO
終於食到遇見小麵
Keep住有客人排隊
等咗10分鐘成功入座🥸

睇完Menu終於知道點解咁多人
下午茶套餐幾抵食😱
有辣有唔辣~

✨安格斯肥牛小鍋冒菜
應該係餐廳招牌!
可選擇香辣或蕃茄湯底
香辣湯底至少有小辣程度
Keep住有辣勁🔥
食材吸收晒湯汁精華
有種魔力令人欲罷不能
叫埋杯凍檸檬茶,剛剛好🤤

✨蔥酥骨湯抄手(小份)
滿滿蔥香,奶白色嘅湯底
想不停飲湯,舒服既味道~
抄手皮夠薄夠滑
餡料飽滿,一口份量,好滿足

✨安格斯牛肉串(3串)
比較重油香嘅牛肉串燒
香口惹味!

遇見小麵(旺角店)
呢間的在其他分店都食過幾次,覺得價錢幾抵,質素都穩定,今日辣癮起又想食下😂安格斯肥牛小鍋冒菜套餐(59hkd) 試下個香辣湯底,怕辣都可以選蕃茄湯,一上枱賣相好靚,紅卜卜好有食慾,幾有辣勁,有大量豆皮、寬粉、金菇等的超吸汁火鍋料😍魚豆腐都畀好多,好足料,另加滷蛋(+5hkd)幾入味和鴨血(+8hkd)都是辣鍋必備,我一個人食不用吃飯🍚都已好飽🤰🏻套餐包飯包飲品,凍檸茶同茶記的不同,都幾清爽解渴~#foodiblum中式

安格斯肥牛小鍋冒菜套餐(59hkd)

套餐包飯包飲品,凍檸茶同茶記的不同,都幾清爽解渴~

#foodiblum中式
2025-04-30
位於商場內嘅平價小麵店⭐️簡直係平民救星🤩雖然佢嘅嘢食價位偏低,但係裝修一啲都唔馬夫,充滿國風嘅味道🌆食物質素有驚喜!證明平價野食都可以係高質👍🏻私心推薦佢地嘅招牌小鍋冒菜🥬可揀辣或者蕃茄湯底都可以🍅安格斯肥牛油脂嫩滑牛味香濃🐮鍋底部仲有粉絲同魚蛋🫶🏻另外羊肉串都好值得叫🐑$19就有3串,串串都好香口唔覺意就食哂😋🩷冰粉係mvp🩷啫喱好香茶同桂花味🍃滑不溜口😍呢個價錢已經可以食到咁豐富,真心唔錯👍🏻👍🏻-𝙎𝙚𝙩 𝙈𝙚𝙣𝙪▫️ 安格斯肥牛小鍋冒菜⭑⭑⭑⭑⭑▫️ 安格斯肥牛陽光蕃茄湯麵⭑⭑⭑⭑⭒▫️ 澳洲羔羊羊肉串⭑⭑⭑⭑⭑▫️ 白玉厚椰乳 ⭑⭑⭑⭑⭒▫️ 琥珀冰粉⭑⭑⭑⭑⭑-📍遇見小麵 (MOKO新世紀廣場) 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓345號舖營業時間 : Mon-Sun 11:00 - 22:00

𝙎𝙚𝙩 𝙈𝙚𝙣𝙪

▫️ 安格斯肥牛小鍋冒菜⭑⭑⭑⭑⭑
▫️ 安格斯肥牛陽光蕃茄湯麵⭑⭑⭑⭑⭒
▫️ 澳洲羔羊羊肉串⭑⭑⭑⭑⭑
▫️ 白玉厚椰乳 ⭑⭑⭑⭑⭒
▫️ 琥珀冰粉⭑⭑⭑⭑⭑

📍遇見小麵 (MOKO新世紀廣場)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓345號舖
營業時間 : Mon-Sun 11:00 - 22:00
今日放工好想食啲香口嘅嘢,啱啱醒起MOKO開咗一間內地出名品牌「遇見小麵」😍出名食辣嘢,所以就同朋友去咗試一試👍🏻餐牌有好多選擇,朋友唔食得辣,所以揀咗蕃茄湯底,我就俾佢個冒菜小鍋吸引咗💛仲可以upgrade特飲添!✅✨天府鴨血冒菜小鍋✨一上到嚟熱辣辣,香噴噴超吸引😍 冇諗過40幾蚊可以咁大鍋,份量多到驚人!入面有鴨血、金菇、魚腐、仲有好多菜💛原來個底仲有紅薯粉,真係飽到上心口,早知唔加錢嗌白飯😂🙈話時話個湯底真係超好送飯啊!$6加飯真係好抵👍🏻✨陽光蕃茄牛肉麵✨朋友要食清啲,所以嗌咗蕃茄湯底牛肉麵,湯底超濃郁,麵條索哂晒汁好入味,牛肉片份量都多,唔鍾意食辣嘅朋友嚟到可以試呢個啊,值得推介✅✨澳洲羔羊羊肉串✨羊肉唔太酥,但都食到羊味,份量亦好多!朋友鍾意食羊肉都話好正😍✨爆漿豆腐串✨豆腐串好香口,咬落去好Juicy,但係有啲辣😆但我鍾意食辣,所以覺得好正🥰唔食得辣嘅朋友要留意吓!✨檸檬茶、白玉厚椰乳✨朋友的檸檬茶原來真係有檸檬,以為係一般的手搖飲品,有啲驚喜💛白玉嗰一杯我都好鍾意,加埋椰子汁都唔會太膩,反而可以解到辣!配埋我個冒菜小鍋一流💛💛💛很喜歡杯上的金句:所有的事都是小事👍🏻對所

✨天府鴨血冒菜小鍋✨

✨陽光蕃茄牛肉麵✨

✨澳洲羔羊羊肉串✨

✨爆漿豆腐串✨

✨檸檬茶、白玉厚椰乳✨

很喜歡杯上的金句:所有的事都是小事👍🏻
對所有事都存有輕鬆的態度,不要太執着💛

呢間嘢我必定會再幫襯,喜歡食辣人士必黎!😍
2025-04-15 35 瀏覽
主打重慶小面嘅川渝風味連鎖品牌”遇見小麵”原來已經登陸香港, 係香港仲開左幾間分店! 今日去左旺角MOKO試一試, 店面大, 座位都好多, 但全埸係滿座👍🏻枱上有QR code可以掃 code落單, 接受 alipay / wechatpay 比錢, 超級方便. 蕃茄牛肉麵呢個唔辣啱晒我地, 有小朋友或者唔食辣都唔怕. 牛肉係用牛展, 麵質唔錯又抵食. 仲叫左滷肉飯, 勁大碗 + 滷肉份量都好多, 男生食都好夠飽🙆🏻‍♀️見其他枱叫左牛肉串, 我地又叫黎試下先. 3小串我地1人1串, 啱啱好. 另外點可以唔叫飲品, 我地叫左檸檬茶 + 酸梅湯, 味道偏甜, 下次試下叫少甜先.總結:份量超級大, 我地1大1細都食唔晒蕃茄牛肉麵. 價格好平, 叫左咁多野先至$100多少少.

2025-04-15 38 瀏覽
[遇見小麵]在內地已享負盛名,而家落戶香港,點會錯過,今次就去到位於旺角東新世紀廣場試吓,方便就腳,我哋叫了幾道主打食物,包括陽光蕃茄牛肉麵、紅碗豌雜麵、安格斯牛肉串、琥珀冰粉,都非常值得推介😋❤️陽光蕃茄牛肉麵的配搭恰到好處,牛肉牛筋肉質嫩滑,入味十足,入口即溶。湯底係用新鮮蕃熬製,酸甜適中,麵條口感很棒,彈牙又吾爛,完美吸附湯汁。💛招牌鎮店菜~紅碗豌雜麵果然係招牌菜,豌豆有咬口,肉藻鮮滑入味,麵條都一樣彈牙又不失嚼勁,健康得嚟又好味!💚安格斯牛肉串係一道吾錯嘅特色小吃,牛肉軟嫩入味,搭配香料燒得恰到火喉,好快食晒成碟。💜琥珀冰粉Q彈,黑糖香氣濃郁,順滑清甜,吃後感到好舒爽。💗飲品叫咗茉莉凍凍酸梅湯和白玉厚椰奶,完全無將貨就價,椰奶味勁香,兩杯都有冰粉底,足料💯呢間重慶菜過江龍無令我哋失望,小食又出色,價錢實惠,性價比高,下次會再試佢哋嘅招牌酸辣菜式🥰遇見小麵(旺角店) 旺角太子道西 193 號 MOKO 新世紀廣場 3 樓 345 號舖

💜琥珀冰粉Q彈,黑糖香氣濃郁,順滑清甜,吃後感到好舒爽。

2025-04-14 24 瀏覽
翻深圳成日見到呢間川菜麵店,但一直無機會試。最近先知原來已經落到黎香港,仲有幾間分店。我同朋友收工就去旺角東Moko Mall呢家分店。未夠7點去到已經坐咗八成滿,真係受歡迎!店舖算幾闊落,光猛又乾淨。佢有提供配料自助區,食水自助區,櫃桶底仲有免費紙巾提供,好體貼!菜品選擇都唔少,最緊要大大碗又唔貴,CP值高。我同朋友就叫咗店裏面嘅招牌紅碗豌雜麵,勁鐘意佢煮到啲豌豆口感好綿,撈埋煙韌嘅麵團,口感層次就更加豐富。我哋揀咗重慶味,麻嘅味道非常突出,無過咸過濃,重麻愛好者一定勁鍾意! 另外,見到一個菜品叫小鍋冒菜,我哋即刻上網search下。原來冒菜同火鍋差唔多,都係將啲蔬菜和肉連湯底上,不過就主要係一人份量。係成都必食菜品之一。我哋都好鍾意呢個冒菜的香辣味湯底,辣度剛剛好,加上菜又好鮮甜,牛肉片量又足,配料都多,大件夾扺食。 我哋仲試咗羊肉串同爆漿豆腐串。羊肉串唔會騷,肥瘦相間,有肉汁;而個爆漿豆腐串,微辣外皮炸到脆卜卜,入邊豆腐就好嫩滑,讚!不得不提白玉酸梅湯唔會太甜,酸酸甜甜咁,解辣解膩啱哂!好食又CP值高,回頭率極高!

不得不提白玉酸梅湯唔會太甜,酸酸甜甜咁,解辣解膩啱哂!

好食又CP值高,回頭率極高!
2025-04-10 138 瀏覽
係商場地段開左間人氣重慶小麵店!人均$50連飲品,價錢貼地,味道正宗👍🏻主打重慶小麵,碗雜麵,酸辣粉。餐廳裝修懷舊木枱櫈加磚牆壁畫,充滿重慶風情。餐廳中間有自助枱,有免費前菜。🍲軟骨丸子蕃茄冒菜小火鍋暖住端上枱,酸香撲面。湯底用新鮮蕃茄熬出天然酸甜,軟骨丸子咬開脆口混着肉汁,水晶粉和豆皮吸收晒湯汁精華,另外仲有魚腐同青菜,份量足料大份。🍅安格斯陽光蕃茄湯麵肥牛片厚薄剛好,掛滿濃郁茄汁而且juicy,麵條掛汁咬起來帶勁道。🐤秘制脆皮半隻雞即炸雞髀皮脆皮有肉汁,不辣,香口惹味,半隻雞兩個人share剛剛好。 🥤凍檸茶茶底夠濃🧊琥珀冰粉清涼冰粉加入煉奶桂花碎,解辣一流。🌟商場入面難得免收加一,$50左右食到正宗人氣重慶小麵,難怪餐廳長期滿座。遇見小麵(旺角店) 旺角太子道西 193 號 MOKO 新世紀廣場 3 樓 345 號舖

餐廳裝修懷舊木枱櫈加磚牆壁畫,充滿重慶風情。

餐廳中間有自助枱,有免費前菜。

🍲軟骨丸子蕃茄冒菜

🍅安格斯陽光蕃茄湯麵

🐤秘制脆皮半隻雞

🥤凍檸茶
茶底夠濃

🧊琥珀冰粉
清涼冰粉加入煉奶桂花碎,解辣一流。

2025-04-07
  • 軟骨丸子蕃茄冒菜
  • 琥珀冰粉
2025-03-22 327 瀏覽
📍🇭🇰 遇見小面 Xiao Needles.作為無飯主義者,嚟到留低過唔少過腳毛嘅MOKO,左揀右揀,今次就食個麵啦。.入到去呢間遇見小麵,有陣辣味傳入我哋的鼻,令人精神為之一振。不過我哋都唔受得辣嘢,所以決定嗌啲唔辣嘅嘢。.兩人點左以下:📌 安格斯肥牛陽光蕃茄湯麵套餐 {HK$52}配凍檸茶.📌 蔥油拌麵套餐{HK$36}配原味酥脆雞排升級特飲-白玉厚椰乳 {HK$4}.📌 特色小食- 秘製脆皮半隻雞 {HK$35}- 香嫩牛肉串 3串 {HK$19}.首先上枱嚫係陽光蕃茄牛肉麵。嗯,件牛肉食落幾有口感,唔錯。麵幾有口勁,都唔錯。再嚟就係蔥油拌麵同埋原味酥脆雞排,塊雞排得,真係酥脆,比起其他雞排肉質鮮嫩。.跟住再點咗秘製脆皮半隻雞同埋三串香嫩牛肉串,由於時間關係食得有少少急,如果隻雞juicy多少少會更好。串燒真係值得一試,真材實料,唔駛落太多粉,食返肉嘅鮮味,正。我哋仲叫咗杯凍檸茶同白玉厚椰乳!.可能嚟得食嘅朋友大多都係食辣,今次試個唔辣嘅遇見小麵,有驚喜!👍🏻.
📍🇭🇰 遇見小面 Xiao Needles
- 秘製脆皮半隻雞 {HK$35}
- 香嫩牛肉串 3串 {HK$19}
2025-01-23
下午茶
「遇見小麵」開到嚟香港,今日終於約到朋友試,價錢都非常之抵,試咗幾道好味嘅菜式,人均只需$70左右就可以食到好飽😍🥢安格斯肥牛滷肉雙拼飯,肥牛肉質鮮嫩,加埋鹵肉味道濃郁又唔會太鹹,搭配白飯,簡直係完美組合!仲額外加多咗青菜,好味又健康🍚🥩🥢軟骨丸子陽光番茄湯麵推薦食唔到辣嘅朋友一定要試呢個😆 湯底清甜,軟骨丸子口感滑嫩又脆口,搭配番茄青菜,好滿足!🍜🍅🥢香酥蔥油餅(鹹香)外脆內軟,蔥香味十足,食落去非常過癮,無論係單食定係搭配其他菜式都好味~🥢鍋巴土豆(番茄醬)好好味,鍋巴香脆,搭配番茄醬,味道酸甜可口,好開胃嘅小食!🥔🍅白玉厚椰乳椰奶香濃,口感滑順,飲完令人心情愉快!🥥蜂蜜柚子茶熱飲清新解膩,柚子的香氣配上蜂蜜,好適合天氣凍嘅時候飲🍯🍊

🥢軟骨丸子陽光番茄湯麵

🥢香酥蔥油餅(鹹香)

🥢鍋巴土豆(番茄醬)

白玉厚椰乳
椰奶香濃,口感滑順,飲完令人心情愉快!🥥

蜂蜜柚子茶
熱飲清新解膩,柚子的香氣配上蜂蜜,好適合天氣凍嘅時候飲🍯🍊
2025-03-17 340 瀏覽
上次喺荃灣經過呢間過江龍,聽胃弟講係好好食但大受歡迎排長龍,就無緣一試今次嚟到旺角呢間分店,就入到去食抄手通常都辣嘅,呢間有蔥酥骨湯底嘅抄手,清清地都夠香,抄手有好多粒粒粒都實淨大粒,皮唔會太薄,好有口感另一個餐就要冒菜小鍋,鴨血有好多嚿又嫩滑雖然辣但真係好香濃,仲有好多配料同薯粉更有大量芫荽,令個煲更加香口跟餐可以加串燒,今次就試晒兩款串燒,牛肉串質感好易咬開唔會韌,好有肉香,唔會俾調味料衾晒而羊肉串更唔會羶,肉質又係好嫩,少少孜然粉調味都好夠食重慶嘢當然要有碗冰粉餐後享用,琥珀色嘅冰粉未食已經大飽眼福,啖啖滑捋捋,仲有好香花味,啱晒大胃口味食辣嘢點都要嗌返杯嘢飲白玉椰乳味道幾有驚喜,裡面真係有大大嚿又滑口嘅白玉啫喱
上次喺荃灣經過呢間過江龍,聽胃弟講係好好食

但大受歡迎排長龍,就無緣一試

今次嚟到旺角呢間分店,就入到去食

蔥酥骨湯抄手

米飯

粒粒都實淨大粒,皮唔會太薄,好有口感

天府鴨血小鍋冒菜

另一個餐就要冒菜小鍋,鴨血有好多嚿又嫩滑

雖然辣但真係好香濃,仲有好多配料同薯粉

更有大量芫荽,令個煲更加香口

安格斯牛肉串(3串)

澳洲羔羊羊肉串(3串)

而羊肉串更唔會羶,肉質又係好嫩,少少孜然粉調味都好夠

琥珀冰粉

白玉酸梅湯

食辣嘢點都要嗌返杯嘢飲

白玉厚椰乳

白玉椰乳味道幾有驚喜,裡面真係有大大嚿又滑口嘅白玉啫喱
2025-03-05
5 分鐘 (堂食)
蔥酥骨湯抄手
米飯
天府鴨血小鍋冒菜
安格斯牛肉串(3串)
澳洲羔羊羊肉串(3串)
琥珀冰粉
白玉酸梅湯
2025-03-17 284 瀏覽
天氣轉涼,梗係要食番啲熱辣辣嘅嘢!今次就嚟到呢間位於 Moko 嘅 #遇見小麵!🥢 鍋巴土豆本身冇乜期望,但食落外脆內軟有驚喜👍💕必叫‼️薯仔加埋辣油食好惹味🤪-🥢 牛肉串另外叫左 5 串牛肉串,肥瘦均勻,調味料份量岩岩好唔會過咸😝-🥢 紅碗豌雜麵呢個係佢地既鎮店招牌‼️醬料看似簡單🤣但撈埋一齊就好惹味🤤醬料有肉碎、花生、豌豆,炸醬,食落好滋味🥰-🥢 安格斯肥牛小鍋冒菜小鍋入面有豆皮、菜、金針菇、芫茜、薯粉😝最欣賞係點住火咁食,所以食到後面都係熱辣辣☺️薯粉吸收晒湯底味道👍裏面有唔少配料,安格斯肥牛、薯粉、腐皮、魚蛋、金菇等,好足料,性價比超高😜-🥤 白玉厚椰乳幾解渴,食辣野一定要叫番杯!
天氣轉涼,梗係要食番啲熱辣辣嘅嘢!
今次就嚟到呢間位於 Moko 嘅 #遇見小麵!

🥢 鍋巴土豆

🥢 牛肉串

🥢 紅碗豌雜麵

🥢 安格斯肥牛小鍋冒菜

🥤 白玉厚椰乳
幾解渴,食辣野一定要叫番杯!

2025-03-15 251 瀏覽
串燒好惹味👍👍👍 叫了牛肉串、羊肉串、旋風大麵筋和豆腐串。最喜歡羊肉串! 還有旋風大麵筋都好好味! 安格斯肥牛陽光湯番茄麵都可以,不過牛肉稍為少了一點, 整體來說都好味。酸菜牛肉麵, 點了微辣但都仍然很辣, 整體一般。 最重要價錢真是非常便宜,不過餐廳衛生環境有待改善。

酸菜牛肉麵, 點了微辣但都仍然很辣, 整體一般。

最重要價錢真是非常便宜,不過餐廳衛生環境有待改善。

• 羊肉串