2025-03-15 271 瀏覽
串燒好惹味👍👍👍 叫了牛肉串、羊肉串、旋風大麵筋和豆腐串。最喜歡羊肉串! 還有旋風大麵筋都好好味! 安格斯肥牛陽光湯番茄麵都可以,不過牛肉稍為少了一點, 整體來說都好味。酸菜牛肉麵, 點了微辣但都仍然很辣, 整體一般。 最重要價錢真是非常便宜,不過餐廳衛生環境有待改善。

酸菜牛肉麵, 點了微辣但都仍然很辣, 整體一般。

最重要價錢真是非常便宜,不過餐廳衛生環境有待改善。

• 羊肉串
2025-03-15 291 瀏覽
路過見到原來香港開咗遇見小麵!之前喺深圳食過,喺香港開咗都唔知㖭,咁就入去試吓。正值下午茶時間,唔係太多人,即時有位唔使等。都有幾多嘅下午茶套餐,原來都幾抵食!我叫咗下午茶餐 - 酸辣粉+脆皮大餃子+飲品三件套餐,價錢只係$36,凍飲唔使加錢。酸辣粉可以揀辣度,下午茶嚟講size都算夠,餃子好大隻,真係好脆!整體不錯,QR code落單和俾錢快捷方便,食物質素都OK,上菜快,環境光猛,無加一抵食,喺香港都可以值得一試。

2025-03-14
2025-03-14 239 瀏覽
自助揾位,用QR落單,再由店員送上,價錢唔算貴,係商場入面更覺抵食👍🔅爆漿豆腐串 $17豆腐好脆口,面頭再撒上辣粉惹味,推介🔅軟骨丸子小鍋冒菜 $48小鍋有小火爐熱住,暖笠笠主角丸子帶有軟骨,好有咬口入面仲有金菇、豆皮、魚腐同埋薯粉,入晒味🔅蔥酥骨湯抄手 $49揀咗原味唔辣嘅抄手,細細粒好小巧,一口一粒,爽口肉香🔅涷檸茶🔅白玉酸梅湯前者正常發揮;後者喺酸甜之中,帶點清香……………………………

🔅爆漿豆腐串 $17
豆腐好脆口,面頭再撒上辣粉
惹味,推介

🔅軟骨丸子小鍋冒菜 $48
小鍋有小火爐熱住,暖笠笠
主角丸子帶有軟骨,好有咬口
入面仲有金菇、豆皮、魚腐同埋薯粉,入晒味

🔅蔥酥骨湯抄手 $49
揀咗原味唔辣嘅抄手,細細粒好小巧,一口一粒,爽口肉香

🔅涷檸茶
🔅白玉酸梅湯
前者正常發揮;後者喺酸甜之中,帶點清香

……………………………

🔥香港少有主打川渝重慶美食餐廳!🔥內地超人氣餐廳!香港都有得食!🔥價格好抵食!夠大碗足料兼好食!————————————————————❤️ 鎮店招牌 【紅碗豌雜麵】---果然係2023年中國豌雜麵銷量第一辣汁炸醬拌麵吃,香辣惹味‼️肉醬、花生、酸菜、各類豆拌著吃多重口感,多重滋味😋————————————————————💥 酸菜牛肉麵---湯麵的湯底也是夠麻香夠濃🍜牛肉多汁唔韌,還加配了滷蛋更豐富~————————————————————💥 鍋巴土豆💥 原味酥脆雞排💥 蔥油餅---特色小吃都很推薦呢✨鍋巴土豆外脆內軟~酥脆雞排外脆內嫩~炸蔥油餅也很不錯~————————————————————💥 白玉厚椰乳💥 凍檸檬茶---吃完辣當然要喝特飲解膩🥤愛喝濃郁點的可以點白玉厚椰乳🥥想要清爽點的建議點凍檸檬茶🍋🍵————————————————————
🔥香港少有主打川渝重慶美食餐廳!
🔥內地超人氣餐廳!香港都有得食!
🔥價格好抵食!夠大碗足料兼好食!
❤️ 鎮店招牌 【紅碗豌雜麵】
果然係2023年中國豌雜麵銷量第一
辣汁炸醬拌麵吃,香辣惹味‼️
肉醬、花生、酸菜、各類豆拌著吃
多重口感,多重滋味😋
💥 酸菜牛肉麵
湯麵的湯底也是夠麻香夠濃🍜
牛肉多汁唔韌,還加配了滷蛋更豐富~
💥 鍋巴土豆
💥 原味酥脆雞排
💥 蔥油餅
特色小吃都很推薦呢✨
鍋巴土豆外脆內軟~
酥脆雞排外脆內嫩~
炸蔥油餅也很不錯~
💥 白玉厚椰乳
💥 凍檸檬茶
吃完辣當然要喝特飲解膩🥤
愛喝濃郁點的可以點白玉厚椰乳🥥
想要清爽點的建議點凍檸檬茶🍋🍵
————————————————————
之前食過遇見小麵,原來旺角都有分店~見天氣涼涼地就入去食下佢地嘅小鍋冒菜暖下個身先!講到最鐘意就係佢哋嘅小鍋冒菜,今次揀咗醬香滷牛肉同天府鴨血小鍋冒菜,只要加6蚊就有米飯。醬香滷牛肉香滑有香濃嘅香味,而份量都幾多,牛肉煮得剛剛好,入口即化,滷汁嘅味道完全滲透入肉裡面,令人一試難忘。而鴨血就Q彈滑溜,口感非常好,完全冇腥味,配上麻辣湯底,真係好過癮!入面仲有薯粉、金菇等配料,薯粉吸滿湯汁,掛汁力強,每一啖都充滿麻辣氣,食落好滿足。今次仲試咗晚市套餐,套餐都係40-60蚊就得,揀咗老麻炒手配飲品,香香辣辣,份量好足!炒手皮薄餡多,肉餡鮮嫩,配上麻辣醬汁,辣得嚟又唔會太嗆喉,好開胃。飲品方面,八寶茶好岩依加天氣滋潤!茶味清香,帶有淡淡嘅甜味,飲完之後喉嚨好舒服,完全中和咗麻辣嘅刺激感。總括嚟講,遇見小麵嘅小鍋冒菜同晚市套餐都係性價比高,味道又好,特別適合涼涼嘅天氣去食,暖身又暖心!

2025-03-04 347 瀏覽
忙裏偷閑,又約好姊妹去食好嘢☺️近近地去Moko 搵食,未到食飯時間原來都好多人排隊,見都唔係話要等好耐,就即管試吓🤣醬香滷牛肉小鍋冒菜(香辣) $55安格斯肥牛小鍋冒菜(陽光蕃茄) $53小鍋湯底可選辣 (辣度已fixed)或蕃茄濃湯滷牛肉這個揀咗辣,唔會太辣所以食唔到辣嘅朋友仔都可以食到,好惹味😋不過湯底有少少羊騷味,如果唔食羊嘅朋友可能要考慮吓安格斯肥牛小鍋冒菜就揀咗蕃茄濃湯,真材實料嘅蕃茄濃湯,濃郁得來又清甜😋唔會過鹹👍🏻所有小鍋裡有豆皮、菜、金針菇、芫茜、薯粉~薯粉吸收晒湯底味道,美中不足係薯粉可以再多dd😜鍋巴土豆 $18好大粒薯仔,外脆內軟,好香薯仔味😋琥珀冰粉 $18淡淡桂花香🥰唔會太甜,而且仲可以解辣,啱晒食辣湯底😋下次再食過😋
忙裏偷閑,又約好姊妹去食好嘢☺️

醬香滷牛肉小鍋冒菜(香辣) $55
安格斯肥牛小鍋冒菜(陽光蕃茄) $53

小鍋湯底可選辣 (辣度已fixed)或蕃茄濃湯

鍋巴土豆 $18
好大粒薯仔,外脆內軟,好香薯仔味😋

琥珀冰粉 $18
淡淡桂花香🥰唔會太甜,而且仲可以解辣,啱晒食辣湯底😋

下次再食過😋
1970 瀏覽
2025-02-27 313 瀏覽
遇見小麵開左好多分店,見有人話下午茶好抵食(仲可以免費加麵),夾到時間就去試下😆酸辣粉+蔥油餅+酸梅湯($28) 酸辣粉(微辣)湯底非常夠味,酸中帶辣,粉條滑嫩,搭配各種配料如豆芽、炸豆等,增添了層次感。 蔥油餅普普通通,比較油膩酸梅湯清新解膩,酸甜適中,非常適合搭配酸辣粉一解辣解油。$28重口味人士之選,並且提供免費無限加麵,真係無得輸😂

酸辣粉+蔥油餅+酸梅湯($28)

酸辣粉(微辣)

蔥油餅
普普通通,比較油膩

酸梅湯
清新解膩,酸甜適中,非常適合搭配酸辣粉一解辣解油。

$28重口味人士之選,並且提供免費無限加麵,真係無得輸😂
2025-02-25 373 瀏覽
之前返大陸已經好想食遇見小麵,今次終於開到黎香港,我同老公即刻去MOKO試下。呢間舖頭真係好多人食,我地叫左幾樣野1️⃣安格斯肥牛小鍋冒菜💰53+6裏面有唔少配料,安格斯肥牛、薯粉、腐皮、魚蛋、金菇等,好足料,➕6蚊仲可以有一碗飯同埋一杯野飲、性價比超高,味道都幾好食🤤2️⃣酸菜牛肉麵💰49麵份量好多,麵質幾好,唔會煮到好腍,酸菜湯底好好味,加埋牛腱,整體好味👍3️⃣羊肉串💰19肉質幾嫩,肥肉同瘦肉完美配合,羊肉味濃,微辣啱啱好👍4️⃣牛肉串💰19牛肉串同羊肉一樣都好食,我地都係叫左微辣,呢個價錢食到好滿足🥲5️⃣爆漿豆腐串💰17爆漿豆腐烤完好嫩滑,豆腐好熱辣辣,要小心食用,調味恰當❤️6️⃣白玉厚椰乳💰套餐+6椰乳味道香甜,椰香味十足,加埋冰粉係裡面,飲落好爽,食辣野飲一流消費價錢:2人💰167,人均💰83.5結論:(10分為滿分)味道:7.5/10性價比:7.5/10回頭指數:7.5/10餐廳名稱:遇見小麵餐廳地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓345號舖

呢間舖頭真係好多人食,我地叫左幾樣野

1️⃣安格斯肥牛小鍋冒菜💰53+6

2️⃣酸菜牛肉麵💰49

3️⃣羊肉串💰19
肉質幾嫩,肥肉同瘦肉完美配合,羊肉味濃,微辣啱啱好👍

4️⃣牛肉串💰19

5️⃣爆漿豆腐串💰17
爆漿豆腐烤完好嫩滑,豆腐好熱辣辣,要小心食用,調味恰當❤️

6️⃣白玉厚椰乳💰套餐+6

消費價錢:2人💰167,人均💰83.5

結論:
(10分為滿分)

味道:7.5/10
性價比:7.5/10
回頭指數:7.5/10

餐廳名稱:遇見小麵
2025-02-25 312 瀏覽
成日見到旺角新世紀新開餐廳好多人,環境幾乾淨,睇睇餐牌原來價錢仲好抵食😲而且香港少有星期一至日都有午餐、下午茶、晚餐👍🏻真係加晒分👍🏻經理服務態度好好,而且仲會介紹出邊有自助櫃(有免費小菜/調味料/薄荷糖/水/去污漬筆),每張枱櫃桶有獨立即興筷子包裝紙巾,超級貼心💯💯醬香滷牛肉小鍋冒菜(蕃茄湯)$55冒菜鍋(有辣湯底或者蕃茄湯底選擇)鍋有芫荽、豆腐乾、豆腐皮、豆苗菜、金菇、魚豆腐、薯粉、滷牛肉。比相像中大煲😳上枱仲會即時點火熱住個鍋,熱辣辣好啱呢個天氣食❤️滷牛肉幾嫩👍🏻肉味濃👍🏻份量都幾多片👍🏻大草原羊肉串$19/3串選用羔羊肉,鮮嫩不膻👍🏻一口羊肉加羊羔,羊味濃,一d都唔韌,食完三串仲想叫多三串😁脆皮半隻雞+蔥油餅+飲品(滋潤八寶茶)$38呢款係下午茶,超級抵食👍🏻 都幾多肉雞髀好有汁👍🏻👍🏻蔥油餅甜甜地,脆卜卜口感幾得意。酸辣粉+鍋巴土豆+飲品(滋潤八寶茶)$36酸辣粉可以選擇辣度(微辣/重慶味/霸道辣/魔鬼辣)我揀咗微辣,入口嘅時候唔係太辣,但係越食就越辣,而且辣度都好勁,似係米線嗰種中辣🤭越食越過癮。就咁散叫酸辣粉都只係$19,性價比勁高!八寶茶(杞子,菊花,紅棗,山楂等等)甜

醬香滷牛肉小鍋冒菜(蕃茄湯)$55

大草原羊肉串$19/3串

脆皮半隻雞+蔥油餅+飲品(滋潤八寶茶)$38

酸辣粉+鍋巴土豆+飲品(滋潤八寶茶)$36
酸辣粉可以選擇辣度(微辣/重慶味/霸道辣/魔鬼辣)
八寶茶(杞子,菊花,紅棗,山楂等等)甜甜地幾清新滋潤❤️

呢間遇見小麵平靚正!有辣有唔辣任君選擇!性價比極高!唔怪得咁多人食👍🏻👍🏻下次一定會再嚟試埋其他菜式😊
2025-02-15
5 分鐘 (堂食)
  • 鍋巴土豆
  • 酸辣粉
  • 羊肉串
2025-02-20 426 瀏覽
安格斯肥牛小鍋冒菜鍾意食辣嘅朋友必嗌之選,湯底麻香,辣得好惹味!餐廳會點着個火爐keep住個冒菜熱辣辣,好似食緊火鍋咁。安格斯肥牛片份量好足,因為係薄切,所以唔會咬唔到。冒菜入邊啲材料好豐富!除咗肥牛,仲有豆卜、魚腐、豆皮、金菇、薯粉同菜等等,份量一定夠飽!脆皮半隻雞拼麻辣小麵脆皮雞即叫即燒,半隻都算大隻,啖啖肉。個皮都脆脆地,雞肉肉質嫩滑,幾juicy,鹹香鹹香!麻辣小麵,湯底香麻,小麵索滿湯汁,麵質有彈性。大草原羊肉串羊肉串肥瘦適中,咬開有少少油脂,表面灑咗好多孜然粉,食落唔會話好重羊膻味,怕膻味都可以試。爆漿豆腐串呢個豆腐唔係我哋平時食開嘅豆腐,咬落有啲似玉子豆腐,面層落咗麻辣粉同埋香辣汁,啲辣汁滲晒入豆腐入邊,重口味之選!白玉厚椰乳鍾意飲椰汁嘅,你一定要飲!呢杯喺好濃椰奶味嘅特飲!白玉凍好似啫喱咁,滑得黎又有咬口,隱隱約約仲有啲茶香味!
安格斯肥牛小鍋冒菜

脆皮半隻雞拼麻辣小麵
麻辣小麵,湯底香麻,小麵索滿湯汁,麵質有彈性。

大草原羊肉串

爆漿豆腐串

白玉厚椰乳
2025-02-19 242 瀏覽
#20250208 📝📍 #遇見小麵 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓345號舖 🍽️荃灣|慈雲山|九龍灣|紅磡均有分店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#醬香滷牛肉小鍋冒菜 $55 🥢 #白飯 +$6💭 個爐會用明火加熱保溫,好岩冬天取暖食❄️呢個鍋入面除左滷牛肉仲有好多配菜,有啲菜心苗、金菇、豆皮、豆卜、方形魚蛋、紅薯粉🍲可以加錢要碗白飯就唔使驚唔夠飽,而且啲湯汁用尼撈飯都好正,個湯底有辣味同蕃茄味揀,今次揀左辣味唔算太辣食得過🍚.#秘製脆皮半只雞 $35💭 想講$35有半隻雞都真係幾抵食,隻雞唔算大屬於春雞size,所以食落啲肉質好嫩滑好juicy,最正係佢隻雞啲皮好薄好脆一啲都唔肥,連皮食都無罪惡感,用手揸住食好爽🐔.#大草原羊肉串 $19/3串#爆漿豆腐串 $17/2串#鍋巴土豆 $18💭 除左主食仲叫左啲串燒食,羊肉串瘦肉同肥膏梅花間竹咁串住,食落有油香又有羊味🐏薯仔炸過再加埋啲辣醬食,相當惹味🥔最特別係個豆腐串,望落以為係豆卜,點知咬落入面係滑捋捋既豆腐,真係可以用得意尼形容,好味🤤.#旺角美食 #🐷在旺角 #荃灣美食 #🐷在荃灣 #慈雲山美食 #🐷在慈雲山 #九龍
#20250208 📝

#秘製脆皮半只雞 $35

#大草原羊肉串 $19/3串
#爆漿豆腐串 $17/2串
#鍋巴土豆 $18

#旺角美食 #🐷在旺角 #荃灣美食 #🐷在荃灣 #慈雲山美食 #🐷在慈雲山 #九龍灣美食 #🐷在九龍灣 #紅磡美食 #🐷在紅磡 #🐷_食
2025-02-19 191 瀏覽
【麻辣盛宴的暖心選擇|天府鴨血小鍋冒菜加肥牛加滷蛋】一上桌花椒與牛油混著豆瓣醬的香身氣撲鼻而來,「天府鴨血小鍋冒菜」以傳統川味為基底,加入靈魂食材——每日新鮮供應的鴨血,再鋪上油花勻稱的肥牛片鴨血處理得極好,滑嫩如豆腐卻帶彈性,吸飽湯汁後咬下,微孔中爆出的麻辣鮮香令人上癮。特別推薦加點的肥牛配料亦見心思:滷蛋滷得入味、寬粉Q彈掛汁,連墊底的菜芯都煮得軟而不爛。小鍋份量足夠2人分食【🔥小羊肉串】焦脆的羊肉加上孜然與辣椒粉真的超正,十分推薦.【安格斯肥牛陽光蕃茄湯麵配酸梅湯冰粉】這碗「陽光番茄湯麵」清新酸甜,湯頭有驚喜,用足量牛番茄慢熬出天然果酸,混入高湯提鮮每根麵條都裹著濃稠茄汁,安格斯肥牛油花濃郁,十分推薦.酸梅湯冰粉,傳統的消暑酸甜口味飲料加上手搓冰粉,生津解渴-遇見小麵(MOKO新世紀廣場) 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓345號舖
【麻辣盛宴的暖心選擇|天府鴨血小鍋冒菜加肥牛加滷蛋】

【🔥小羊肉串】
焦脆的羊肉加上孜然與辣椒粉真的超正,十分推薦.

【安格斯肥牛陽光蕃茄湯麵配酸梅湯冰粉】
酸梅湯冰粉,傳統的消暑酸甜口味飲料加上手搓冰粉,生津解渴

遇見小麵(MOKO新世紀廣場)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓345號舖
2025-02-18 241 瀏覽
嚟旺角針灸,約咗老細上新世紀食飯~放工時間就梗係多人啦,不過呢度咁多食肆,冇所謂,慢慢搵~~見到一間川渝麵店都幾吸引,仲有人排緊隊添~咁啱企一陣就有位,一於試下!!睇菜單都好多選擇,有冒菜、酸辣粉、抄手……仲有好多小食,咁就乜都試下啦!!店內有個自助吧檯,可以自己斟醬油,仲有無限添食嘅脆豆呀🫘!!老細最鍾意食!🥰👍🏻抄手加咗脆骨肉丸同溏心蛋~啲抄手皮好滑,餡料都幾鮮味,湯頭冇乜味精~最得意係佢個菜,唔知係乜嘢菜,好似菜心又好似唔係,但係好好食呀!老細話想試下半隻燒雞,店員建議一定要點埋個蘸粉,果然冇介紹錯!!有啲孜然、有啲辣椒~好香口惹味!串燒有牛肉同羊肉可以揀三串,可以揀五串~但係原來仲有個拼盤揀,可以跟埋麵筋同豆腐~佢個豆腐真係好好食~燒得好juicy!😋老細再嚟多個燒餅~飲品都有好多選擇,有椰汁、酸梅湯、檸檬茶~每杯都可以揀加唔加冰粉~咁當然亦都可以正正經經食一個冰粉啦!佢啲冰粉有少少茶香味,用嚟解辣或者下火真係一流!!最正係價錢都幾實惠~兩個人晚餐食到飽飽,每人都係一舊水!!所以客似雲來,我哋呢頭起身,個頭已經有人坐低!😝🤣

2025-01-22
5 分鐘 (堂食)
午餐
2025-02-17 167 瀏覽
無辣不歡嘅我,成日都好想食辣!之前係大陸食過一次遇見小面覺得幾好食又抵~原來MOKO開左分店好近我,唔使返大陸就有得食慳返啲時間!當日平日去到都要排隊,有啲誇張!佢哋個價錢都只不過係貴大陸少少,重點係唔使加一,最平既套餐都係$49🥹所以我都等咗差唔多15分鐘先入到去。如果我返工喺依度附近嘅話一定成日食🥹-酸菜肥腸麵🍜肥腸份量都幾多!味道似滷水幾入味,軟嫩不油膩。清新的酸菜配上彈牙的手工麵條~而辣度有微辣,重慶味,霸道辣同埋魔鬼辣選擇🌶️我哋揀咗霸道辣!辣得黎好過癮,不過如果本身唔係好食得辣嘅話,建議揀返微辣或者重慶辣-天府鴨血小鍋冒菜(另外加了安格斯肥牛)🐮湯底香氣四溢,完全同喺大陸食嘅味道一樣!仲要下面有火可以保存住個溫度!裏面有好多食材,包括金菇,豆腐,魚腐,鴨血,豆皮…仲要有少少嘅薯粉。薯粉比較腍身,但係吸晒湯底嘅味~我最鍾意食鴨血,似台灣鴨血的彈牙。而另外加嘅安格斯肥牛好鮮嫩好重牛味,值得加!-旋風大面筋/大草原羊肉串🍢前者外型好似炸薯圈🤣面筋質地彈性十足,口感獨特!後者同我返大陸食既羊肉串冇分別!肉質鮮嫩而不膻,搭配特製的調料,燒烤得恰到好處👍🏽仲要勁平!$19有3串!!-白肉

-酸菜肥腸麵🍜

-天府鴨血小鍋冒菜(另外加了安格斯肥牛)🐮

-旋風大面筋/大草原羊肉串🍢

-白肉酸梅湯🥤
嘢飲係套餐包埋嘅~酸梅湯酸甜平衡得恰到好處,好適合解膩,而且底下仲有白肉,增加咗口感!
2025-02-15 254 瀏覽
在社交媒體網站看到有人發貼文介紹遇見小面在新世紀廣場新開了一間分店,聽說是從內地進駐香港的麵店,主打重慶美食,原本抱着期待的心情去嘗試,點了一碗酸辣粉,但酸辣粉做得太軟,辣度亦不夠,很失望。雖然酸辣粉是店裡最便宜的選擇,但沒有預計是這樣的水平,不知道是不是煮的時間太長,本身想即場向店員反映,可是怕麻煩就打消念頭,吃完就離開,之後可能不會再光顧,跟我在大陸吃過的酸辣粉差很遠,希望店家看到這條評論作出改善。
2025-02-11