逸東軒

餐廳: 逸東軒
資訊:

餐廳: 逸東軒
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

農曆年同朋友團聚一下, 友人A借意又話要食豪D, 趁有張這酒店的優惠咭可以全單減15% 加一另計, 算係好過無咁啦, 環境算係闊落不過樓底唔高, 客人坐至8成滿的時候聲浪較大, 但中菜廳唔會太計較呢D, 招呼客人的後生仔女都算人手足夠嘅, 點心價位偏高就預咗啦, 食材質素唔差嘅, 先來瑤柱菜苗餃有四粒$69 無論造型, 餃皮嘅半透明度都無可挑剔, 裡頭嘅蝦子完全沒有太多味粉嘅味道,合桃义燒酥有四件三角形的酥 $59 酥頂的合桃因為待應放下時動作太大太快, 基本上只有一粒合桃黐在酥皮上, 鮮蝦腸粉 $80 的確腸粉內的蝦仁相當大只,但這碟八十個大洋嘅腸粉唔係特別的大, 腸粉皮也只是合格吧! 加埋一會接近九十, 到底是否這樣的"值呢個價?" 真的見仁見智了,帶子蒸燒賣 $69 個樣相當"反高潮", 一放低我以為點解係四粒魚肉燒賣?! 原因是面那雪白色係簿片帶子蒸熟後嘅樣子, 而廚師可能想突出呢片帶子從而不加任何裝飾, 海鮮芋角 $60 一般陳皮牛肉球 $60 呢個有d水準, 起碼牛肉成分比較重蠔皇义燒包$60 三個又ok啦上素粉果 $58 四粒味道較清新, 炸馬蹄條, $58 四條, 唔太

海鮮芋角 $60 一般

陳皮牛肉球 $60 呢個有d水準, 起碼牛肉成分比較重

蠔皇义燒包$60 三個又ok啦

上素粉果 $58 四粒味道較清新,

炸馬蹄條, $58 四條, 唔太特別

這次品嚐過大部份點心後下次再來就知道有些可以省回不叫,

再來的話試下其他燒味吧!
炸馬蹄條,
帶子蒸燒賣
鮮蝦腸粉
2019-02-10
  • 菜苗餃
2019-05-19 816 瀏覽
為慶祝母親節,選餐廳也頗頭疼,因為我媽很挑食,炸、辣、油膩、上火的都不吃,所以還是選粵菜最保險在Openrice突然發現逸東軒是米芝蓮一星餐廳,難得還有位置,所以直接選定了這裡!食物:4/5整體味道不錯👍🏻 但也給不了滿分,因為同樣是米芝蓮一星的文華廳口味更佳。(有比較有傷害)「明爐蜜汁叉燒」是每枱必點的招牌菜肥瘦各半,肉質軟,加上外層蜜汁及少量焦,入口非常香,不愧是招牌菜!我媽說是她吃過最好的叉燒,但我覺得這裡每塊叉燒都略厚及大,個人覺得文華廳的叉燒更讓我一試難忘。「沙姜陳皮生煎雞」又是每枱必點的招牌菜之一這是以鐵板上桌,一上桌就非常香,侍應會幫忙把雞肉拌一拌,免得黏住了鐵板。不過也因為鐵板,所以我覺得部份雞肉煎得過焦,肉質不夠滑。味道方面,沒嚐到陳皮味,但會吃到些沙姜粒,沒想像中驚艶。「三葱爆龍蝦球」龍蝦新鮮爽口,份量也不少。三種葱包括洋蔥、京葱及普通青葱,一上枱就很香我媽最愛吃葱,我主力負責吃龍蝦雖然味道不錯,但這道菜有點貴,要五百多。「砂窩排骨炆大芥菜」排骨肉很多,所以汁很鮮甜,大芥菜煮得很入味,味道好,但個人覺得煮得有點過軟了。「花膠杏汁炖白肺」招牌湯,但因為我不喜歡杏汁,所

食物:4/5

「明爐蜜汁叉燒」是每枱必點的招牌菜
叉燒

「沙姜陳皮生煎雞」又是每枱必點的招牌菜之一
沙薑陳皮煎雞

我媽最愛吃葱,我主力負責吃龍蝦
雖然味道不錯,但這道菜有點貴,要五百多。
三葱爆龍蝦球

砂鍋排骨炆大芥菜

「花膠杏汁炖白肺」招牌湯,但因為我不喜歡杏汁,所以只點了給我媽,她說杏汁味香濃,喝完喉嚨很舒服
花膠杏汁燉白肺

「金粟鮮拆蟹肉羹」粟米粒鮮甜,能看到一絲絲蟹肉,但不算很多,吃下去像普通粟米羹
蟹肉粟米羹

服務:4/5
電話訂座後,職員主動將菜單傳送給我,因為母親節客人比較多,所以叫我先預留菜式及付五百元訂金,全程態度友善。

用餐當日侍應有與我再確認預定了的菜式
因為當晚人較多,所以侍應有點忙不過來,但可以體諒。因為是母親節,餐廳還貼心為每桌的媽媽送上一枝花

性價比:3.5/5
人均消費一千多,但我個人覺得同屬米芝蓮一星文華廳的食物、餐廳景色及服務都更好。
叉燒
沙薑陳皮煎雞
三葱爆龍蝦球
花膠杏汁燉白肺
蟹肉粟米羹
2019-05-05 675 瀏覽
超高水準的點心第一推介小籠包超薄的皮,有湯匙剩住啲汁,吾驚流曬出來,不過個餡就普通,個肉可以做得更好味。第二推介瑤柱海鮮菜苗餃我就吾太食到瑤柱,不過個菜苗食落好fresh,口感不錯。第三推介xo醬蒸鳳爪個汁吾會好傑墶墶,而且xo醬不會好辣,好野味,我婆婆都食到咬到!第四推介原個馬拉糕好鬆軟,而且吾會太甜,好好食!第五推介蝦腸隻蝦大大隻,好彈牙,腸粉都好薄好滑醬油有啲麻油幾香甜品千層棗皇糕 係真係好重棗蓉味 吾會得片糖味千絲百花球就麻麻地,有油膩,個炸皮太厚蛋白杏仁茶湯圓 ,湯圖不錯,但個糖水不重杏仁味,而且吾夠濃,有待改善。整體環境非常雅致,高級,舒服寧靜,非常適合一家人嘆茶
超高水準的點心
第一推介

小籠包
第二推介

瑤柱海鮮菜苗餃
我就吾太食到瑤柱,不過個菜苗食落好fresh,口感不錯。
第三推介
xo醬蒸鳳爪

第四推介

原個馬拉糕
好鬆軟,而且吾會太甜,好好食!
第五推介
蝦腸

隻蝦大大隻,好彈牙,腸粉都好薄好滑
醬油有啲麻油幾香
甜品
千層棗皇糕 係真係好重棗蓉味 吾會得片糖味

千絲百花球就麻麻地,有油膩,個炸皮太厚

整體環境非常雅致,高級,舒服寧靜,非常適合一家人嘆茶

以前在佐敦工作時,逸東軒就像飯堂,差不多上班的日子都來吃午飯這麼多年,一直都覺得環境,服務、食物都不錯!就算現在都常來!但最近點心水準有下降趨勢,一次又一次失準!上次是蠔汁鮮竹卷,這次是灌湯餃,是換了點心師傅嗎?星期日來喝茶,龍井仍然香滑,每位$28 都值得!先點幾個點心,然後再點粉麵飯類!先來咸水角,不錯的,皮不厚,炸的火候剛好!再來一碟蘿蔔糕,但好像不是煎蘿蔔糕,於是問侍應,她說是XO 醬炒蘿蔔糕,她很爽快就拿走,說應該寫單錯了, 唔好意思!會改單再做!處理得很好!跟著到我很喜歡的灌湯餃,結果另人失望啊,不新鮮,餃子皮一角都硬了而且變色,怎麼會這樣 ??不過上湯還是不錯 !叉燒包及蘿蔔糕同時上,酥皮叉燒包保持水質,皮酥、叉燒餡料豐富,很好!沒有再點粉麵飯了!拿了米芝連,不是應該更注重食物質量嗎?

星期日來喝茶,龍井仍然香滑,每位$28 都值得!

先點幾個點心,然後再點粉麵飯類!

沒有再點粉麵飯了!

拿了米芝連,不是應該更注重食物質量嗎?

酥皮叉燒包

香煎蘿蔔糕

咸水角

龍井

2019-04-28
$179 (早餐)
酥皮叉燒包
咸水角
龍井
2019-04-27 653 瀏覽
週未和家人到佐敦飲茶,很久沒到訪逸東軒,決定帶家人來試試。菜苗餃非常新鮮,能吃到爽脆的豆苗。叉燒酥就比較普通,酥皮不夠脆。小籠湯包有匙更剩著,湯汁不會浪費。腸粉也十分嫩滑。總括佐敦分店比灣仔分店好吃,座位也比較舒適。
週未和家人到佐敦飲茶,很久沒到訪逸東軒,決定帶家人來試試。

總括佐敦分店比灣仔分店好吃,座位也比較舒適。
2019-04-02 971 瀏覽
蠔汁鮮竹卷不達水準 珍珠雞餡料太少常來逸東軒,除了因為有 85 折,環境、食品與服務一貫的滿意!星期日的中午,又訂了佐敦飯堂飲茶,中午前到達,客人還不算多!點了我愛的龍井茶,兩人隨意點了 5 個點心 !焗叉燒包、鳳爪和煎堆仔保持水準,但蠔汁鮮竹卷認真麻麻地,鮑汁不均勻 “一撻撻” ,賣相差,吃起口裡不是味兒,每人只吃了一件,浪費了食物!另外,珍珠雞裡面的雞肉餡很少 !下次不會再點了!茶還是不錯的,但這次的鮑汁鮮竹卷真的不達水準,珍珠雞也太行貨,襯不起米芝連一星,有點失望!這次只能算及格而已 !
蠔汁鮮竹卷不達水準 珍珠雞餡料太少

點了我愛的龍井茶,兩人隨意點了 5 個點心 !

這次只能算及格而已 !
2019-03-31
2019-03-25 877 瀏覽
三五知己聚會,梗係揾個坐得舒服、食得稱心嘅地方啦!之前嚟過好幾次,午餐、晚飯、喜宴等埸合都有,但都係翻新工程以前的事。趁機再來試試最新的環境、食物質素及服務水準。枱訂咗係6點鐘嘅,朋友們早到了丁點兒,喺5:59時要求入座,但被接待處的拒絕,佢話未夠鐘。我明,又真係未夠鐘嘅,兼且佢哋晚市嘅時間係由6點開始,明白的!但奇怪嘅係,旁邊十位左右嘅日本客人,可以先入座到我哋入座後,不同的侍應生過嚟問我哋飲乜嘢茶,前後3次、用咗15分鐘,終於將精心準備嘅水仙同滾水送到。期間上錯菜、送錯外賣盒等低級錯誤不斷出現!究竟發生咗乜嘢事?點解會咁?!至於食物質數,同價格完全不符!短期內唔會有第二次!
三五知己聚會,梗係揾個坐得舒服、食得稱心嘅地方啦!

至於食物質數,同價格完全不符!

短期內唔會有第二次!
脆炸九肚魚
2019-03-24
2019-02-01 2752 瀏覽
裝修後的逸東軒正是目標之一,但往往聚會都不成事或位置不夾,剛好今日中午工作經過,就決定一試!香港人都係比較隨心的! 果然菜肴令人感動,點心非常細心製做。最容易感受真功夫就是尤最基本做起,所以睇個籠蝦餃,一試難忘,蝦餃功夫到家用料十分新鮮,調味亦剛好帶出鮮蝦香氣。另外飲中午茶,最喜歡試吃蜂巢芋角,又係看功架高低嘅點心!絶對是考手功和心思的,已經有很多酒樓不賣這個點心。而逸東軒哩個蜂巢芋角,完全保留到九十年代嘅味道之餘,又有煥然一新的感覺,比其他一級中菜廳更頂級!讚 其他餸菜都非常有水準,老火湯和那個荷葉烤雞蒸籠仔飯,香味濃郁,每一口蒸飯都滲透滿溢烤雞香油,米飯控必吃之選!

荷葉烤雞蒸籠仔飯

老火湯
蜂巢芋角
XO醬煎腸粉
荷葉烤雞蒸籠仔飯
蜂巢芋角
XO醬煎腸粉
2019-01-18 2240 瀏覽
(脆皮乳豬鮮蟹肉炒桂花$380)被呢道脆皮乳豬鮮蟹肉炒桂花吸引而黎。乳豬皮非常香脆而肉嫩,同埋下面既炒桂花(炒蛋)一齊食。其實好似無起到特別大既化學作用不過個炒蛋蛋香味好重,好似以前細個食既蛋咁。而且蛋炒到好綿,就算加咗芽菜都炒得夠乾身,加上少少既金華火腿絲提味,好吃▫
(脆皮乳豬鮮蟹肉炒桂花$380)
被呢道脆皮乳豬鮮蟹肉炒桂花吸引而黎。
乳豬皮非常香脆而肉嫩,同埋下面既炒桂花(炒蛋)一齊食。
2019-01-13 2072 瀏覽
試過逸東嘅buffet覺得一般,而今次咁啱係公司Christmas party,初頭都唔係好期待,覺得只係普普通通一餐中菜。環境幾清幽,裝修亦都簡簡單單大方得體淨係睇張菜單都覺得有好多嘢食😋乳豬燒得小小窿同埋肥得濟,所以食落一口油😞帶子大粒,炒得啱啱好,所以唔會奀,都爽口,西芹亦唔會太林,所以成碟餸都好吸引好好食。呢個餸雖然睇落好似好簡單,但係真係好懷舊好好食,依家唔係周圍都見到㗎啦海鮮卷熱辣辣好好食,炸得好鬆脆,炸粉又唔算太厚個湯嘅味都幾特別,不過就略嫌味精重左少少,飲完之後好口渴。鮑魚好腥,冬菇炆得好林好入味好好食,反而配菜好食過主菜😝🐟蒸得啱啱好唔會太老個名雖然叫脆皮雞,但個皮唔夠脆,不過肉質鮮嫩。糯米軟滑,芒果夠甜今次食得飽之餘仲一改對逸東出品感覺,加返分。
環境幾清幽,裝修亦都簡簡單單大方得體
淨係睇張菜單都覺得有好多嘢食😋
金🐷
乳豬燒得小小窿同埋肥得濟,所以食落一口油😞
西芹炒帶子
玉環瑤柱甫
海鮮卷
海鮮卷熱辣辣好好食,炸得好鬆脆,炸粉又唔算太厚
螺頭萬壽果
個湯嘅味都幾特別,不過就略嫌味精重左少少,飲完之後好口渴。
原隻鮑魚扣花菇
鮑魚好腥,冬菇炆得好林好入味好好食,反而配菜好食過主菜😝
沙巴班
🐟蒸得啱啱好唔會太老
脆皮雞
個名雖然叫脆皮雞,但個皮唔夠脆,不過肉質鮮嫩。
香芒糯米卷
糯米軟滑,芒果夠甜

今次食得飽之餘仲一改對逸東出品感覺,加返分。
2018-12-21
2018-12-26 2049 瀏覽
昨午再來逸東軒午餐,人懶,無食早餐,所以係 brunch, 叫了個四人套餐,$1,288, 都算豐富,有點心、有 signature 叉燒、有老火湯、有小菜、有雞、有河粉和甜品!12:20 落單,可能滿座吧,催促一次,13:08 才來點心!先講點心,蝦餃外皮薄,蝦彈牙,帶子燒賣新鮮、口感爽,腸粉也不錯;叉燒係我最喜歡,肉鮮、肉質細嫩,味道回味,可惜缺了幾根伴碟既青菜,否則滿分,哈!海蜇雖然爽但有點腥,唔係咁討好!老火湯西赤小豆粉葛,上枱時仍然燙熱,原味,應該無添加!素卷有驚喜,唔會煎 (唔係炸) 得過火,既香且嫩!小菜比較失望, 就好像一般酒樓喜宴既質量!脆皮雞出色,應該唔係雪雞,有雞味、皮脆肉嫩!帶子炒河粉保持水準!甜品紅豆沙真係好 “沙”, 有陳皮香,豆腐花都唔錯,甜度剛好!整體都唔錯!還會再來 !
海蜇雖然爽但有點腥,唔係咁討好!
老火湯西赤小豆粉葛,上枱時仍然燙熱,原味,應該無添加!
素卷有驚喜,唔會煎 (唔係炸) 得過火,既香且嫩!
小菜比較失望, 就好像一般酒樓喜宴既質量!
脆皮雞出色,應該唔係雪雞,有雞味、皮脆肉嫩!
帶子炒河粉保持水準!
整體都唔錯!還會再來 !
2018-12-25
2018-12-14 866 瀏覽
以前係佐敦返工,成日同同事來食飯,所以加入咗 Lingham Supper Club, 85 折!無去起碼一年,心血來潮,訂位飲茶!原來酒店翻新,連同逸東軒都翻新,更已經升格 Michelin one star!三個叫返以前食開既點心!元貝燒賣、蝦餃,新鮮 juicy, 叉燒包與醬汁味道配搭剛剛好,兩款腸粉嫩中彈牙,芋角外面鬆脆,內濃香芋容,河粉滑嫩。。。整體食物保持以前水準,環境比以前寬敞舒適,服務合格,難怪獲得 Michelle !一定會再來 !
無去起碼一年,心血來潮,訂位飲茶!
三個叫返以前食開既點心!
一定會再來 !
2018-12-03 1490 瀏覽
十年八年前,朋友在這裏擺酒結婚,當時還是一間傳統装修的酒樓。時至今日,隨着Eaton酒店的翻新工程,這裏也改革成充滿着新派氣氛的中菜店。整體的燈光調至半暗,可能對傳統的老人家來説會不太習慣,酒樓總是要很光猛才是對的。但是,我相信店家的目標也著重於新一代的客人為主吧!正所謂長江後浪推前浪,是無可囗非的。味道方面也十分精緻,每道菜也吃得出是花過工夫的,晚上的套餐和傳統的不一樣,份量配得很好,就算人數不多也可吃得多種類,這點值得一贊。

2018-11-02 1333 瀏覽
之前陪朋友黎買中秋節月餅卷,見環境舒適和接待人員非常親切,巳令人想到這裡食番餐午餐精選的點心非常吸引,只可惜這幾天食得太油膩,唯有點了一些比較清淡一點最愛茶壺有火熱住,尤其冬季令人飲得暖和👍🏻杏汁豬肺湯,女士至愛,杏汁味道濃厚,豬肺入口軟淋淋,只是湯未夠熟騰騰,扣了少許分😂脆皮义燒包味道可口,包皮焗得香,入口煙煙靭靭,饀料除左有义焼還有洋蔥配撘,別有風味黃耳上素粉果也可口,只是有點油膩😬😬值得一讚系此碟义燒,入口香軟,加上有蜜糖味,好有bbq 味道,味道偏淡不太甜,糕點鬆軟食物味道偏好,環境舒適,服務員態度也好,只可惜價錢稍貴😂😂
最愛茶壺有火熱住,尤其冬季令人飲得暖和👍🏻
黃耳上素粉果也可口,只是有點油膩😬😬
味道偏淡不太甜,糕點鬆軟
食物味道偏好,環境舒適,服務員態度也好,只可惜價錢稍貴😂😂
2018-09-25 1070 瀏覽
明知聽日星期日山竹襲港,會打風打全日,今日星期六,點可能對自己好啲。。。所以決定一家四口,一齊去飲個茶。由於連鎖酒樓,星期六日午市,一定爆棚,唔鍾意等位嘅我哋,唯有諗一啲唔需要等位,可以當枱嘅地方。突然醒起,媽媽有逸東軒嘅85折Card,11點打去book位, 12點半即刻有位。啱晒啲咁 Ad Hoc 嘅香港人。。。介紹一下先,逸東軒亦啱啱新裝修過,地方闊落左,環境優美左,就連餐桌用品,全部都upgrade,係五星級酒店嘅環境,但係服務方面,同五星酒店比,仲有少少距離。但呢種距離完全接受到,因為食品質素高,我哋四個人飲茶,叫咗10個點心,扣咗折扣之後,都係六百幾蚊。原本我哋四個人,佢安排左一張六人枱比我地,但係一家人飲茶,想坐得埋啲,所以坐返四人枱。但原來4人枱嘅枱面空間好細,放咗茶壺之後,可以放食物嘅地方唔多,終於明白點解佢會安排六人枱比我地。點心,每一款都好好食,份量都唔細,價錢好均真。

點心,每一款都好好食,份量都唔細,價錢好均真。