逸東軒

餐廳: 逸東軒
資訊:

餐廳: 逸東軒
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2019-09-29 139 瀏覽
今次阿姨召喚飲茶本來想去明閣,不過訂唔到位,最後轉咗去逸東軒。今日嘅亮點係鮑魚雞粒酥,推介嘅原因當然係因為我鍾意食鮑魚😛而且個餡係做得好食嘅,唔會係整到霉霉爛爛唔知食緊乜咁嘅👍🏻
2019-09-28 47 瀏覽
好即興咁約阿姨飲茶,阿媽又好善用張會員卡話要去逸東軒。今次我哋一行四人唔食點心食套餐,阿姨大愛前菜個車厘茄,佢哋咁鍾意食我將我嘅車厘茄送咗俾大家平時我對鱔係一般,不過個脆鱔都算好食嘅。海參鍋貼好多汁,我暗暗地爆咗啲喺枱面好彩冇俾人見到😛蝦餃燒賣都係我一貫嘅至愛,而今日嘅湯係西洋菜湯,正,我鍾意👍🏻蝦球二弄係我今次嘅大愛,蝦球超爽好滿足套餐最後嘅炒飯份量都唔少,飯炒得夠乾身,係好食嘅,食完飯係勁飽。甜品係豆腐花,不過我唔鍾意食豆腐花所以冇評語。總結係個午市套餐係抵食又好食
2019-09-28 35 瀏覽
啱啱攞到張會員咭梗係要去Langham旗下嘅餐廳食下嘢,試完明閣今次試下逸東軒先一行三人我哋點咗香葱牛肉腸粉,炸蝦角,叉燒包,帶子燒賣,蝦餃,海鮮菜苗餃,灌湯餃,擂沙湯丸,蛋散。個人最鍾意香葱牛肉腸粉同帶子燒賣,唔知點解個灌湯餃個樣好衰,但佢冇天多天嗰個咁好食,而擂沙湯丸個皮太淋啦,不推薦。
2019-09-28 110 瀏覽
燕窩瑤柱海皇灌湯餃,我最喜歡吃,足料👍蝦腸的蝦原隻又大及爽脆帶子燒賣也不錯麵的汁及配料恰到好處服務一流又有禮貌茶香水熱環境裝修有特色,不過我喜歡比較光猛的燈光😜
燕窩瑤柱海皇灌湯餃,我最喜歡吃,足料👍
蝦腸的蝦原隻又大及爽脆
帶子燒賣也不錯
麵的汁及配料恰到好處
服務一流又有禮貌
茶香水熱
環境裝修有特色,不過我喜歡比較光猛的燈光😜
2019-09-28
  • 燕窩瑤柱海皇灌湯餃
2019-09-24 316 瀏覽
一家人前晚去到逸東軒食晚飯,諗住佢係米芝蓮一星,請媽咪食好野,點知失望而回😢1)蜂巢荔蓉鴨半隻 $280用芋頭炸香鴨,芋頭味道幾好,但係個鴨肉好硬,冇鴨香味,非常之普通,食咗半舊已經唔想食2)脆皮扁皮鴨配鴨肉炒米 兩食 $798呢個直頭非常失望,扁皮鴨肉嘅分部份非常少,冇鴨肉口感,白色扁皮較厚,好失望,鴨肉炒米味道唔錯,但係米粉非常碎,相信冇甘碎會好食好多3)香酥黃金鮮魷 $118呢個小食都可以,用鹹蛋炸鮮魷,份量就唔太多4)話梅車厘茄 $118呢個幾特別,車厘茄一粒粒剝咗皮,話梅味重,都幾開胃5) 大澳蝦膏唐生菜膽 $188非常普通,蝦膏味少,唐山菜膽份量少,亦冇菜味,仲普通過係茶餐廳食6) 海螺淮山煲豬展湯 $338 (6位用)唯一個湯係好好飲,海螺淮山都好鮮甜埋單約兩千蚊,如果以米芝蓮一星來講味道真係非常普通,去普通中菜館都會好食過佢!值得一讚嘅係,職員服務一流,非常細心,亦有不斷加茶同換碟,可惜食物咁差就唔會再去了😭

1)蜂巢荔蓉鴨半隻 $280

2)脆皮扁皮鴨配鴨肉炒米 兩食 $798

3)香酥黃金鮮魷 $118

呢個小食都可以,用鹹蛋炸鮮魷,份量就唔太多

4)話梅車厘茄 $118

呢個幾特別,車厘茄一粒粒剝咗皮,話梅味重,都幾開胃

5) 大澳蝦膏唐生菜膽 $188

6) 海螺淮山煲豬展湯 $338 (6位用)

唯一個湯係好好飲,海螺淮山都好鮮甜

$2000
2019-09-16 460 瀏覽
中秋同家人一齊黎試下先係食餐廳周嘅指定菜式再另加三道菜錦繡拼盤有齊晒招牌菜話梅車厘茄、脆皮燒腩仔、明爐蜜汁叉燒話梅汁嘅甘味,中和車厘茄嘅菜蔬味,果然好味!脆皮燒腩仔,外皮超脆,但略嫌偏瘦了點蜜汁叉燒都好味,肥瘦均稱,肉質淋滑👍脆皮乳豬蟹肉炒桂花脆皮乳豬又係好香脆,感覺乳豬肉帶點焦香炒桂花好香蛋味,炒得好乾身,味道不錯!薑汁荷塘玉蘭薳芥蘭好新嫩薑汁味不濃,但也清新我地另加左鮮生薑陳皮生煎雞生薑味夠,但陳皮味就唔突出雞肉尚算嫩滑用鐵窩上,熱辣辣翻炒一下,令人食指大動!鼎湖上素蔬菜類不過不失鹽燒羊鞍羊鞍好淋滑,調味好惹味,帶辣勁👍薑米蟹肉蛋白炒飯炒飯乾身,米粒分明甜品係楊枝甘露奶味香濃,配上鮮芒果同柚子肉,好好味!另又加了芒果糯米卷薄薄外皮包著厚切鮮芒果少少椰香啖啖滋味總括食物質素尚可,未見大驚喜餐廳週菜單份量偏少,比較適合情侶撐枱腳食至少每款招牌菜都可淺嘗但當日上菜時間實在太慢至少等左半個鐘先上第一道菜仲至唔係先叫上嘅套餐,而係另加嘅菜式雖是節日,但酒店服務應可應付俗如,希望酒店留意並改善
中秋同家人一齊黎試下
先係食餐廳周嘅指定菜式
再另加三道菜

錦繡拼盤
有齊晒招牌菜
話梅車厘茄、脆皮燒腩仔、明爐蜜汁叉燒
話梅汁嘅甘味,中和車厘茄嘅菜蔬味,果然好味!

脆皮燒腩仔,外皮超脆,但略嫌偏瘦了點

蜜汁叉燒都好味,肥瘦均稱,肉質淋滑👍

脆皮乳豬蟹肉炒桂花
脆皮乳豬又係好香脆,感覺乳豬肉帶點焦香
炒桂花好香蛋味,炒得好乾身,味道不錯!

薑汁荷塘玉蘭薳
芥蘭好新嫩
薑汁味不濃,但也清新

我地另加左鮮生薑陳皮生煎雞
生薑味夠,但陳皮味就唔突出
雞肉尚算嫩滑
用鐵窩上,熱辣辣
翻炒一下,令人食指大動!

鼎湖上素
蔬菜類不過不失

鹽燒羊鞍
羊鞍好淋滑,調味好惹味,帶辣勁👍

薑米蟹肉蛋白炒飯
炒飯乾身,米粒分明

甜品係楊枝甘露
奶味香濃,配上鮮芒果同柚子肉,好好味!

另又加了芒果糯米卷
薄薄外皮包著厚切鮮芒果
少少椰香
啖啖滋味

總括食物質素尚可,未見大驚喜
餐廳週菜單份量偏少,比較適合情侶撐枱腳食
至少每款招牌菜都可淺嘗
但當日上菜時間實在太慢
至少等左半個鐘先上第一道菜
仲至唔係先叫上嘅套餐,而係另加嘅菜式
雖是節日,但酒店服務應可應付俗如,希望酒店留意並改善
2019-09-13
從朋友口中得知 佐敦的逸東軒最近被香港餐廳週評為「最佳中餐廳」,所以便約了一行六人一嘗逸東軒在此Dining Week 的set lunch餐單。餐廳環境高雅,每張枱之間保持一定的距離,給客人絕對的隱私。服務員的態度亦十分和善有禮。食物方面,菜肴都很美味,特別是第二道的灌湯餃和第三道的魚。此菜單並沒有甜點部分,因此我們又從主餐牌上點了兩款餐廳非常有名的 家鄉甜薄撐 和 芒果糯米卷。兩款都十分推薦,尤其是甜薄撐。

食物方面,菜肴都很美味,特別是第二道的灌湯餃和第三道的魚。

2019-09-07
2019-08-15 803 瀏覽
難得老公有時間陪我食晏,特登揀間特別啲既餐廳。同老公撐枱腳通常都係食西餐多,第一次兩個人食中菜。逸東軒一星米芝蓮食府,冇翻兩道板斧都擔唔起呢個名,我係本住呢個心態訂位既。去到就比佢個點心盒吸引左,1張張卡仔比你揀食咩,勁得意。 我地叫左幾個點心,同埋佢地極力推介既明爐蜜汁叉燒,肉汁濃厚,根本唔需要點嘴嚼,入口即溶,果然係招牌菜。仲有個春風得意脆皮腸粉,聽個名就覺得有創意,當然口感都非常好。如果講推介大家可以試埋個天鵝流沙酥,造型可愛之餘,咬開濃濃蛋黃香,跟住啲流沙蛋黃飄出來,老公食過都讚好。
2019-07-31
2019-08-09 815 瀏覽
試過幾次定位都無謂,這次提早預約,可以再加一試吓這間酒店的點心座位與座位之間有點距離,雖然人流滿滿的,不過感覺不錯煎腸粉:份量較少,味道平平無奇,不過腸粉也滑的上素粉果:味道不錯喜歡吃清淡的你,不妨一試,賣相也不錯鍋貼:餡料滿滿的,而且餅底也是脆口的,不過較難分辨內裏是否有海參,味道也可以紅棗糕:這個值得推介,咬下去盡是紅棗的味道,而且不會太甜和熱熱的,也有煙靭的感覺,我十分愛吃甜品,所以推介這點心總括來說,這裏的點心不是每款也有驚喜,但是也很大路和口味也不錯
座位與座位之間有點距離,雖然人流滿滿的,不過感覺不錯
前菜
煎腸粉:份量較少,味道平平無奇,不過腸粉也滑的
煎腸粉
上素粉果:味道不錯喜歡吃清淡的你,不妨一試,賣相也不錯
上素粉果
海味婆參菜肉鍋貼
紅棗糕
海味婆參菜肉鍋貼
紅棗糕
感恩兩老近來身體狀況穩定,覆診的次數相對減少,所以每星期也透過食與兩老相聚一番。不能否認飲食是締造溝通和聯繫感情的最佳橋樑!平日多選取住處附近的食肆, 不過八號颱風過後的覆診日,依然受大風大雨影響,剛巧又碰上午飯的繁忙時段,於是一早在「逸東軒」訂位,好讓老爸和我在舒適的環境下進餐!首趟來到新貌的「逸東軒」,證明我已好一段時間沒來了!新設計令空間變得寬敞,裝潢陳設有著時尚的懷舊味道,燈光更是值得讚許的一環,發放柔和䁔感之餘,又能達到拍照友善的效果,總括來說十分喜歡新裝修後的「逸東軒」。發現老爸和老媽都會花頗長時間閱讀餐牌,而且看得很細心,莫非是與年長有關?!也許一天老 Kan 也會如此!趁老爸在「研究」餐牌的時候,我便翻翻檯上的木盒,原來裡面是一張張點心咭,每張咭印上點心的樣子和名稱,下次倒不如以抽點心咭來決定吃什麼,那不是更有新意及玩味嗎?!兩父女開開心心點了四款點心,開餐了!首先是我點的兩款蒸點!一籠四件的瑤柱海鮮菜苗餃 (HK$65) 是我最欣賞的。餃皮晶瑩剔透,菜苗和瑤柱海鮮餡料幾乎赤裸於人前!餃皮薄滑、帶點筋性,相比厚身的餃皮,口感並不遜色,反之帶來輕盈之美;餡料飽滿,以菜苗為
兩父女開開心心點了四款點心,開餐了!
餃皮晶瑩剔透,菜苗和瑤柱海鮮餡料幾乎赤裸於人前!
餃皮薄滑、帶點筋性,相比厚身的餃皮,口感並不遜色,反之帶來輕盈之美;餡料飽滿,以菜苗為主。菜苗不單爽嫩,更吸收了鮮厚的上湯和瑤柱的甜韻,釋出水潤與豐味,與剁得幼細的海鮮帶出令人喜悅的滋味!
另一款蒸點是陳皮牛肉球 (HK$56),記得一位前輩的話:「牛肉球的質量是點心師傅功力的指標。」,那就讓我們來個測試吧!
陳皮牛肉球以金菇菜作點綴,爽中帶軟,兩者十分合拍。一咬,牛肉球相當鬆化、嫩滑和富彈性,十分討好的質感!混入蔥花後,牛香亦算不錯,唯一是陳皮未見幽香,也許與老陳皮的價格高舉不下有關,這絕對不難理解!
而老爸在細研餐牌後,竟挑選了兩款炸物,以前他怕上火,故對炸物避之則吉,如今返老還童變得重口味,作為女兒不敢反對,只要他吃得高興便足夠了!

第一道炸物是荔茸鳳尾蝦 (HK$48),外形讓我想起炸蟹鉗,而更有趣的聯想是鳳尾蝦不小心墜進蜂巢芋綱,哈哈哈!
蜂巢酥鬆,荔茸香滑,嬌小的體形剛好,不易讓人生膩,而鳳尾蝦也同樣來得細小!
海味婆參菜肉窩貼 (HK$65) 是第二款炸物,老爸稱許久沒嚐窩貼了!窩貼表面並不如預期的平滑,仿似是經滾油燙後隆起的泡泡,賣相不算吸引!
沒想到餡汁十分澎湃,一咬餡汁從側面噴射而出,失禮了,幸好沒影響到其他食客!整個窩貼的皮層均厚身兼乾硬,失去了生煎窩貼皮的可人口感!餡料帶有肉香,但海味婆參卻不太著跡!

兩父女的胃納也不大,四款點心構成六、七成飽意,加上三、四成家常閒談,構成十分歡欣的星期相聚!
題外話/補充資料: 個人網誌:kanlee.blogspot.com Facebook: Kan Lee Instagram: kanleeyumyum 多謝支持!
2019-08-01
  • 瑤柱海鮮菜苗餃
  • 陳皮牛肉球
2019-07-01 1387 瀏覽
今日星期天,本來一家人計劃去又一城飲茶,可惜左等右等又揸車行錯路,結果2點40分才到逸東軒,幸好酒店泊車服務好和多謝逸東軒的員工非常敏捷,在3點截單之前已完成全部落單有效率有得吃叫了平日常吃的點心,帶子腸非常幼滑,熱呼呼鹹水角外脆內軟,小籠包皮薄餡靚肉汁多,最不可錯過的必食灌湯餃和叉燒,叉燒肥瘦適中,外甜帶少少燒焦的香味,夠鬆化完美,媽咪最愛吃那個古法鬆糕,其他點心普遍CP值高,還有甜點4個杏汁蛋白湯圓作最後完美結束
有效率有得吃
作最後完美結束

2019-06-30
2019-06-22 1271 瀏覽
台灣親戚快閃香港,說想要飲早茶,想要地地道道的。但爸爸想環境好d, 坐得舒服,又開得早的地方。於是選擇了逸東軒。其實逸東軒有沒有米之蓮星級對我來說都不重要,因為我經常去灣仔的逸東軒,對逸東軒的美食有一定程度的了解,而且大愛逸東軒的叉燒!首先,佐敦本店的裝修與灣仔真的是有很大差別,精緻許多! 這已是星級入門。逸東軒點心選擇不算多,我們一行七個人基本上可以將餐單上的點心都叫一遍,另外點了叉燒及生菜煲,另外兩碗粥,每一道都得到全枱讚賞,連我好少讚出口的媽媽都大讚。 當然叉燒是名不虛傳的好食,肥瘦適中,肉地軟林林,甜到剛剛好,又香。而且價錢比起國金軒相宜好多,正正就是又好食又抵。值得推介!

2019-06-16
$330 (早餐)
2019-06-17 1135 瀏覽
又到嫲嫲生日, 今年輪到我建議食咩好, 諗起之前去逸東軒食Lunch都唔錯, 就決定試埋個晚飯, 一去到嫲嫲就話啲裝修幾有韻味, 雖然我係唔知點樣係有韻味架,不過佢喜就好啦. 叫左佢地新出個個夏日菜譜,上晒一圍枱, 先知咩叫山珍海味J味道當然一流,完全係色香味俱全,無得輸!!
2019-06-14
2019-06-17 876 瀏覽
難得有時間同公公婆婆飲茶,梗係要食豪啲啦, 本住會比人劏到一頸血的心, 去到逸東軒飲茶, 點知個價錢又可以接受喎, 點心都係五十幾蚊. 味道極高水準, 仲有個好Fun既點心盒圖文並茂,俾你逐款慢慢揀, 勁得意, 公公表示: 咁大個人第一次咁叫點心lol.
難得有時間同公公婆婆飲茶,
2019-06-08
2019-06-16 647 瀏覽
同長輩食飯,要去長輩食堂,呢到prefect !中歺,食物有質素,服務just fit!蒜香雞,皮香肉滑!帶子,好大隻,又彈牙!芥菜煲,長輩👴🏻,我ok la.蠔煲味道濃到呢!超好食!唯一要deposit, 真唔方便!樓下都
同長輩食飯,要去長輩食堂,呢到prefect !
中歺,食物有質素,服務just fit!

蒜香雞,皮香肉滑!
帶子,好大隻,又彈牙!
芥菜煲,長輩👴🏻
,我ok la.
蠔煲
味道濃到呢!超好食!
唯一要deposit, 真唔方便!樓下都
2019-06-16