逸東軒

資訊:

餐廳: 逸東軒
資訊:

2020-09-13 1089 瀏覽
集團越大、地位越高,很多時候總會身不由己,避免招是非,甚至有些會見利忘義,不用說要盡公義的責任。難得逸東酒店在香港最艱難的時候,仍然無懼地在酒店外牆登出 “What does your revolution look like?” 的黑底白字海報,就算當初是無心插柳也好,仍能夠不避嫌地堅持下去。其後亦在政府魯莽地全面禁晚市堂食時,嘗試為辛勞的夜班「打工仔」提供一個「有瓦遮頭」的地方,不單單只是盡社會責任這樣簡單了。$38起可以吃到米芝蓮星級點心,而且這價錢還有十數款選擇,還真的非常多捧場客。吃這餐的時候本是第三波疫情前,還可以多於二人一枱,便早早一個月前安排此餐在難得的平日假期。著筆時剛好放寬二人一枱,看見逸東軒延長了$38起的點心優惠,實在難得,又想再來一趟了。酒店的中菜廳坐得舒適不在話下,這裡古典雅氣的裝潢也很是出色,不流於金銀的俗套。茶會用小小的蠟燭火熱著。我們點的是鐵觀音,綠茶葉清香淡雅而不澀。前菜是玉豆炒豆干,比現成的「頭」更有誠意。先來的竟然是脆皮流沙包,一個個工整地排開,其光滑的油面很是討好。一咬下去就是流心奶皇,鹹甜適中,絕對做到外脆內軟的豐富口感。接著來的是蒸點,相比

前菜
前菜是玉豆炒豆干,比現成的「頭」更有誠意。

脆皮流沙包

接著來的是蒸點,相比之下炸點更為出色。
燒賣的豬肉與帶子的兩種不同鮮味互相輝映

筍尖鮮蝦餃
蝦餃內裡有原隻鮮蝦,非常飽滿。可是敗筆在於粉皮太削,非常黏,一夾就很容易破掉。

瑤柱帶子菜苗餃
餡料十分飽滿,不過又是澄粉皮出了點意外。

春風得意脆皮腸粉
反而腸粉做得十分好,米漿皮薄得來有適當的韌度,透光的讓我們窺探到內裡的蝦春卷。就說了這裡的炸物很是出色,一點也不油膩,因此這腸粉加入了加分的炸春卷,絕對是滿分之作。

春風得意脆皮腸粉
加上店員非常貼心地自動提供了甜醬與麻醬,身為「醬怪」的我心底裡再加多點分數呢。

金沙脆豆腐
炸物之出色延伸至小食,這個脆豆腐用料簡單,但做法一點也不簡單。
金沙脆豆腐
要做到像豆腐花般嫩滑的內在,而外層薄得來又要有足夠的包裹力,加上要脆皮乾身,沒有多餘的油份,這道小食絕對可以看到廚師的功架。

雪菜肉絲野菌魚湯米粉
光吃點心好像不太夠飽,還是來個粉麵較為實際。這個賣相要扣少許分,但味道是一流的。沒想過沒有甚麼特別配料下,光是魚湯也可以讓我們讚嘆,是呈奶白色的鮮甜魚味。
加上特別的曲米粉,掛湯得來不會容易變漲,將魚湯的優勢發揮得淋漓盡致。配料有豬肉絲、銀芽、雪裏紅、蟹味菇和白玉菇,長度和大小都控制得宜,吃得舒服。

總括來說,能夠用這樣的價錢嘗到米芝蓮一星的中菜點心,且用來支持良心企業,實在值回票價。
雪菜肉絲野菌魚湯米粉
2020-09-07 1711 瀏覽
今日週年紀念,一早訂了同男朋友黎食下午茶,因為男朋友喜歡食點心,我們睇完戲就行過嚟。點知櫃檯小姐話我們無訂,原來之前訂檯的落錯了日子,好彩櫃檯小姐幫我們安排了環境還是一樣好,又寬躺又乾淨又唔迫的感覺;服務也是好,細心有效率的服務$38一個點心真的好抵食,最重要是質素高先點了茶(香片),這邊茶葉質素高,好好飲,唔會苦澀1. 筍尖鮮蝦餃一籠4粒,精緻的,熱熱夾起都唔會爛的皮就知靚嘢,鮮蝦爽口配上爽口筍尖,皮又煙韌彈牙,必點點心!2. 帶子蒸燒賣這個男朋友必點,帶子香彈、配上脹卜卜足料的燒賣3. 蜜汁叉燒腸腸粉滑滑的口感,配上叉燒的口感,叉燒也是逸東軒的主角,所以好味喎;可以自行加豉油的分量4. 薑蔥牛柏葉薑蔥汁好惹味,爽口有咬口的牛柏葉又唔會硬,好入味,我們都大愛5. 豉汁蒸鳳爪入味腍身的鳳爪,好香好滑,必點推介 6. 金沙脆豆腐內軟外脆,脆皮唔會太厚身,熱辣辣的口感,外面更有咸蛋粒的香咸脆口,好好味

$38一個點心真的好抵食,最重要是質素高

香片

先點了茶(香片),這邊茶葉質素高,好好飲,唔會苦澀

1. 筍尖鮮蝦餃

2. 帶子蒸燒賣

這個男朋友必點,帶子香彈、配上脹卜卜足料的燒賣

3. 蜜汁叉燒腸

4. 薑蔥牛柏葉

5. 豉汁蒸鳳爪

入味腍身的鳳爪,好香好滑,必點推介

6. 金沙脆豆腐

• 金沙脆豆腐
  • 豉汁蒸鳳爪
  • 薑蔥牛柏葉
2020-08-22 3687 瀏覽
Timeout了一會,再次的起心肝完成不寫的食評。這次回到未有禁晚市堂食前的米芝蓮一星中菜廳 - 逸東軒。在彌敦道上行過無數次的你,相信對逸東酒店此廣告很熟悉。$38/款點,點心選擇比想像中多。由蒸點到小食都齊備,選擇比想像中多。茶芥$28/位,跟🖤集團旗下的高檔酒樓差不多。 點心時段分3個時間,10am/1230pm/230pm。實際時段,請直接向逸東軒查詢 Weekday的下午茶時段己8-9成滿座,但勝在空間夠寬闊,坐得舒適。我們仨坐一個夠6-7人的大枱,瞓住食都得 XD雖然食客不斷,但出品很快。店員服務亦無因此降低,非常周到。蜂巢海鮮芋角煎焗糕點類,首選推介當然是芋角。蜂巢外層炸得非常酥脆,配上滿滿的芋餡。餡料非常幼滑,芋香十足,令人吃得大滿足。香麻叉燒酥除了芋角,我更推介叉燒酥。酥皮厚薄適中,入口酥化。蜜汁叉燒加上瑤柱絲,為叉燒酥添上驚艷鮮味,特別而。荀尖鮮蝦餃蝦餃脹卜卜的,每粒都大小均稱。一口咬下,餃皮煙韌、蝦夠大隻、彈牙結實。帶子蒸燒賣蝦肉之多,可與蝦餃相比。加上帶子,更添軟綿口感。瑤柱帶子菜苗餃菜苗餃每粒都很飽滿,餃皮晶瑩、帶點煙韌。菜粒很爽脆,很喜歡把瑤柱入饌,舜間令鮮

在彌敦道上行過無數次的你,相信對逸東酒店此廣告很熟悉。

茶芥$28/位,跟🖤集團旗下的高檔酒樓差不多。

枱,瞓住食都得 XD
雖然食客不斷,但出品很快。店員服務亦無因此降低,非常周到。

蜂巢海鮮芋角

煎焗糕點類,首選推介當然是芋角。

蜂巢外層炸得非常酥脆,配上滿滿的芋餡。
餡料非常幼滑,芋香十足,令人吃得大滿足。

香麻叉燒酥

除了芋角,我更推介叉燒酥

荀尖鮮蝦餃

蝦餃脹卜卜的,每粒都大小均稱。

一口咬下,餃皮煙韌、蝦夠大隻、彈牙結實。

帶子蒸燒賣

蝦肉之多,可與蝦餃相比。加上帶子,更添軟綿口感。

瑤柱帶子菜苗餃

菜苗餃每粒都很飽滿,餃皮晶瑩、帶點煙韌。

菜粒很爽脆,很喜歡把瑤柱入饌,舜間令鮮味提升。

招牌叉燒腸粉

寫明招牌,當然要試試。腸粉皮夠薄透,叉燒果真不錯,一點也不鞋口。但相比之下,我更愛春風得意脆皮腸粉。

春風得意脆皮腸粉

腸粉皮較樓上的厚實,好好的包裹著春卷,不易散開。
內𥚃春卷保持脆口,蝦肉滿滿。軟熟vs香脆,兩者結合出色。

蒜茸鮮蝦春卷

春卷同樣炸得香脆,加上鮮蝦當然無得輸。

XO醬炒蘿蔔糕

蘿蔔糕很足料,又香又彈牙。XO醬炒過後,仍保持粒粒完整、均勻。

脆皮流沙包

咬開,流沙餡徐徐流下,入口香濃,但未夠impressive。

原個馬拉糕

馬拉糕奶黃香夠足,但不夠鬆軟。

另外點了一客燕窩瑤柱海皇灌湯餃給家母。花功夫又足料,才$78。最後三人捧著肚子走才$600多。
食過番尋味,本來BOOK好食晚市七折優惠,但突來禁晚市堂食,至今還未圓夢⋯⋯

餐廳資料:

逸東軒

地址: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
電話: 27101093
2020-07-01 6372 瀏覽
適逢父親節正日,剛巧又有家人生日,一於豪吓,吃個米芝連飯局。4人聚餐,本預計叫4份父親節米芝蓮星級盛宴,為了試多幾款食物,便預訂了3份,另訂了脆皮逸東烤鴨二食、芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋。父親節米芝蓮星級盛宴共有八道菜:先來是前菜小食有3款:花彫鮮鮑魚:新鮮鮑魚彈牙且帶有輕淡的花彫酒香。明爐蜜汁叉燒:軟淋有肉味且帶有蜜味。話梅車厘茄:以為是話梅肉來在車釐茄,其實是用話梅汁浸泡過的去皮車厘茄。珊瑚芙蓉蝦球,大大隻虎蝦球放在蒸蛋白上,再淋有蟹子的玻璃芡汁。蒸蛋白滑溜溜,蝦球爽脆彈牙。松茸黃耳螺頭燉菜膽,燉湯很清甜,松茸黃耳螺頭都很軟熟且仍有味道,湯和料都能全部吃回。鮑汁扣原隻十頭鮑魚,鮑魚軟黏,唔知點解味道有些似罐頭鮑。蒜片A5佐賀和牛粒伴峰巢香芋,和牛粒有焦邊,有燒烤風味,一啖一粒,咬落肉汁流出,且入口融化。峰巢香芋鬆脆香口。迷你飄香鮮蝦荷葉飯,荷香飯粒分明。家鄉薄罉伴香芒糯米卷,鬆脆薄罉皮中卷住花生、糖、芝麻等。香芒糯米卷,大大件香甜芒果肉配以糯米皮。兩種甜點都小小件,好味又唔駛太膩。蛋白杏仁茶湯丸,濃濃杏香,蛋白煮得剛好滑滑的。湯丸ok。另外的脆皮逸東烤鴨二食 一食是片皮鴨,共切出2中碟的片
父親節米芝蓮星級盛宴共有八道菜:
先來是前菜小食有3款:

花彫鮮鮑魚:新鮮鮑魚彈牙且帶有輕淡的花彫酒香。
明爐蜜汁叉燒:軟淋有肉味且帶有蜜味。

蒸蛋白滑溜溜,蝦球爽脆彈牙。

松茸黃耳螺頭燉菜膽,燉湯很清甜,

松茸黃耳螺頭都很軟熟且仍有味道,湯和料都能全部吃回。

鮑汁扣原隻十頭鮑魚,鮑魚軟黏,唔知點解味道有些似罐頭鮑。

蒜片A5佐賀和牛粒伴峰巢香芋,

峰巢香芋鬆脆香口。

迷你飄香鮮蝦荷葉飯,荷香飯粒分明。

家鄉薄罉伴香芒糯米卷,鬆脆薄罉皮中卷住花生、糖、芝麻等。

蛋白杏仁茶湯丸,濃濃杏香,蛋白煮得剛好滑滑的。湯丸ok。
另外的脆皮逸東烤鴨二食
一食是片皮鴨,共切出2中碟的片皮鴨,

一碟是皮連肉,

另一碟主要是淨皮,切得較大塊 。

將片皮鴨放在蒸籠裏拿出來那麵粉做成熱辣辣的薄薄餅皮,是傳統春餅,

再放上青瓜、青葱及一些海鮮醬,然後將所有食材包起來吃,烤鴨皮脆肉香。
二食選了生菜包鴨崧,

西芹炒鴨肉崧香口,

用生菜包住吃爽脆亦減膩感。

芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋,

芝士白汁香滑唔膩,

蟹蓋內釀入一梭梭蟹肉,真材實料,鮮。
其實套餐份量都不少,4人吃3份套餐再加一些其他美食是明智之選。
  • 松茸黃耳螺頭燉菜膽
2020-06-30 4501 瀏覽
今晚是雙方家長見面,所以找了一個比較得體又安靜的地方坐下來慢慢傾慢慢食,就找了黃店酒店這間之前食過午餐(點心),好正好高質素又抵食,今次同家人一齊食好啲熱茶是出名靚又好飲點了龍井及普洱茶前菜是微辣豆角配豆乾粒及燒肉,幾香口好食菜式不算很多,我們點了:1. 脆皮片皮雞脆皮片皮雞,原隻送來讓我們看,服務員幫忙片成薄片連雞肉,但雞份量少、只有少部份片出的雞片及2隻雞翼連尖;配上蒸出熱熱的傳統春餅、青蔥、青瓜及海鮮醬,包著吃!2. (二食)雞鬆炒飯這個雞鬆炒飯好香,黎到食了唔記得影相,粒粒炒得靚,配有蛋、蔥粒、雞肉及肉粒3. 砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚這個好香好惹味,銀鱈魚外脆內嫩,配有洋蔥、蔥段等,醬汁香濃配飯一流4. 高湯蝦球窩麵這個好食,蝦球大隻又爽口,高湯唔咸好味,麵軟硬剛好,配有甜甜的菜心苗,自家添上紅醋,更正!

熱茶是出名靚又好飲
點了龍井及普洱茶
前菜是微辣豆角配豆乾粒及燒肉,幾香口好食
片皮鴨

菜式不算很多,我們點了:

1. 脆皮片皮雞
片皮雞
香脆片皮雞

2. (二食)雞鬆炒飯

3. 砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚

4. 高湯蝦球窩麵

2020-06-28
聞名已久的逸東軒想食好耐,終於趁週年紀念去試吓,好彩朋友提醒要book位,朝早10點打去,已經得返12:30同埋2:30有位。朋友話逸東酒店無停車場(無FC),比較近嘅停車場係油麻地多層停車場,不過去到年底就拆了😭到時可以泊邊去逸東😭講返餐廳,都用咗少少時間搵逸東軒入口,開頭以為門口係彌敦道,但原來唔係,要轉入傍邊的小路先係逸東軒入口,入到去搭𨋢落底層,唔好學我行樓梯😂轉極都未到嘅?餐廳環境好靚裝修係中國風,燈光比較暗但人好多,但又唔會好嘈。坐位舒適而且枱與枱中間非常闊,傾計都唔會怕隔離枱聽到。Waiter態度非常好,有禮之餘反應好快。一坐低覺得好凍,問waiter拎披肩佢極速就攞咗俾我先再做其他嘢,好貼心!當我地想貼糯米雞,waiter哥哥都詳細咁解釋佢地嘅糯米雞同傳統唔一樣,係煎嘅。唔想食煎嘢嘅我就改變主要了,好彩佢提一提。另外加水亦非常勤快主動,服務真的好令人滿意。食物質素好高,金沙脆豆腐非常驚喜,表面炸到脆卜卜的外層配上炸蒜,極之香口。一入口,裡面的豆腐好滑好似豆腐花咁,入口即溶,同外層脆口形成強烈對比!非常好食!推介!筍尖鮮蝦餃屬正常水平,皮不算太薄但也不算太厚,餡料豐富蝦仁

食物質素好高,
金沙脆豆腐

筍尖鮮蝦餃屬正常水平,皮不算太薄但也不算太厚,餡料豐富蝦仁亦非常彈牙,配上豆板醬食好滋味
筍尖鮮蝦餃

春風得意脆皮腸粉,同炸両相似但中間其實係炸春卷,炸得好脆口的中層同外面幼滑的腸粉皮有強烈對比,炸春卷中間亦有相當多餡料,口感好豐富。
春風得意炸腸粉

叉燒酥應該係即口即炸,因為一上枱熱到噴煙,老公無留心一口咬開就燙傷少少咗咀唇,所以大家食嘅時候要小心啊!但即叫即炸真係好香口,酥係一層一層的,非常分明,裡層的叉燒亦好足料,甜甜的醬汁不會過多淹蓋了酥餅,吃多都不會太膩。
叉燒酥

一邊食高質點心一邊歎返杯普洱茶,真係好好的享受。埋單唔使$300,性價比咁高,仲有乜可以挑剔?
春風得意炸腸粉
叉燒酥
2020-09-14 0 瀏覽
早一個星期打電話訂枱,早上11點去到都算多人等緊入去,入到去環境都大,枱同枱之間都隔得遠,所以感覺幾好,而且我地有梳化位坐,幾舒服酥皮叉燒焗餐包:見好多人推薦呢個,所以我地都叫嚟食!真係好好食!外脆內軟,甜甜地好食帶子蒸燒賣:唔錯!大大粒香蔥鮮蝦腸粉:正常水準,蝦都大粒脆皮流沙包:皮夠脆,我嗰舊真係有流沙,食嗰陣要小心,不過另一舊就冇咁流瑤桂帶子菜苗餃:唔錯,不過一夾就會漏汁,要小心我地3個人叫5樣嘢都已經夠飽,埋單三百零蚊,比想像中平不過感覺有少少催

酥皮叉燒焗餐包

帶子蒸燒賣:唔錯!
大大粒
帶子蒸燒賣

香蔥鮮蝦腸粉:正常水準,蝦都大粒
香蔥鮮蝦腸粉

脆皮流沙包

瑤桂帶子菜苗餃:唔錯,不過一夾就會漏汁,要小心

瑤桂帶子菜苗餃

我地3個人叫5樣嘢都已經夠飽,埋單三百零蚊,比想像中平
不過感覺有少少催
酥皮叉燒焗餐包
香蔥鮮蝦腸粉
瑤桂帶子菜苗餃
2020-09-13 302 瀏覽
早排試左呢間拎過米芝蓮一星嘅酒樓,雖然假日無$38優惠,但都一早爆滿,即日book要到下午茶時間先有位。由於係酒店餐廳,裝修都幾有氣派,枱與枱之間夠晒寬闊,坐得好舒服,茶壺座內有蠟燭keep住加熱,呢點抵讚。 🍽明爐蜜汁叉燒好多人推薦呢度嘅叉燒,價錢唔平但份量幾多,舊舊厚切,半肥瘦,邊位燒到焦脆,肉質鬆化,果然名不虛傳,不過有幾舊都幾多筋。🍽春風得意脆皮腸粉腸粉皮晶瑩透薄,夾起時唔會出現甩皮甩骨嘅情況,春卷擺左一陣仲脆,包住爽口大蝦,好食。 🍽XO醬炒蘿蔔糕整法同椒鹽豆腐有d似,蘿蔔糕細細粒好易入口,略嫌XO醬唔夠味。 🍽帶子蒸燒賣豬肉燒賣加埋帶子啖啖肉,用料新鮮。 🍽鮑汁鮮竹卷個醬汁太杰,餡料偏少,呢個麻麻地。🍽黃耳上素粉果薄薄嘅外皮包住黃耳、香菇同沙葛粒,清甜爽口。🍽蜂巢海鮮芋角整芋角好考功夫,而家唔係間間酒樓都做。呢度嘅蜂巢外層炸得酥脆,芋泥餡滿滿,而且質地幼滑,唔錯。🍽蝦醬牛崧炒飯(唔記得影添)雖然蝦醬味唔太明顯,但個飯底真係做到粒粒分明,連腌尖嘅阿爸都讚不絕口。

明爐蜜汁叉燒

🍽明爐蜜汁叉燒

🍽春風得意脆皮腸粉

🍽XO醬炒蘿蔔糕

🍽帶子蒸燒賣
豬肉燒賣加埋帶子啖啖肉,用料新鮮。

🍽鮑汁鮮竹卷
個醬汁太杰,餡料偏少,呢個麻麻地。

🍽黃耳上素粉果
薄薄嘅外皮包住黃耳、香菇同沙葛粒,清甜爽口。

🍽蜂巢海鮮芋角
蜂巢海鮮芋角

🍽蝦醬牛崧炒飯(唔記得影添)
明爐蜜汁叉燒
  • 春風得意脆皮腸粉
2020-09-13 0 瀏覽
疫情下好耐冇同媽咪去飲茶,哩嗰星期開始限聚令改咗四人咁就約媽咪同家姐去試吓呢間米芝連一星啦。三個人叫左六個點心,雪山酥皮叉燒餐包好好食,叉燒腸粉皮薄餡靚,鳳爪好食,鹹水角一般,蝦餃好食,XO醬炒蘿白糕都係一般,店內工作人員服務好好而且枱與枱之間分隔好開,食得安心,唯一要改善嘅係reception 小姐如果有笑容客人第一感覺會開心D囉,唔係投訴係比D意見啫。埋單三個人六個點心500幾蚊😊
三個人叫左六個點心,雪山酥皮叉燒餐包
好好食,叉燒腸粉
2020-09-12
  • 招牌叉燒腸粉
  • 酥皮叉燒焗餐包
好耐冇出街食飯,今日約咗菲姐去飲茶。今次嚟逸東軒。點咗蝦餃同埋小籠包。聽聞呢度嘅叉燒好出名,點埋。好耐冇食過鴻圖窩伊麵,又點埋。小籠包用專屬匙羹盛載,保證唔會穿窿漏汁。好細心呀 🥰叉燒半肥瘦,又淋又滑 👍😋 真係好味到不得了 👍👍👍😋😋😋😍鴻圖伊麵,啲伊麵處理得好好,一啲都唔肥膩,啲湯冇乜油㗎👍 碟蟹肉好大碟呀 😃 但係嗰窩伊麵就相對地細份咗啲喇。兩個人啱啱好 🤣 職員嘅服務態度十分友善,非常醒目。一個小小嘅動作,佢哋已經知道我想點 👍👍👍 真係超級醒目 👍👍👍因為太肚餓,食物一送到,即刻開餐,唔記得相機食先 😛
好耐冇出街食飯,今日約咗菲姐去飲茶。

小籠包用專屬匙羹盛載,保證唔會穿窿漏汁。好細心呀 🥰

因為太肚餓,食物一送到,即刻開餐,唔記得相機食先 😛
2020-09-06
2020-09-07 271 瀏覽
質素和價錢均有口皆碑,一直都想來;早前終可在weekdays的休假日前來品嚐。來之前當然先要看看友人的推介啦。最優惠價$38的有23款選擇,其次$48有9款,而$78就只有一款,當然還有一些粉麵飯啦;但一場來到,當然只打算叫點心及小吃啦!共叫了八款:筍尖鮮蝦餃、脆皮流沙包、蜂巢海鮮芋角、香麻叉燒酥、金沙脆豆腐、瑤柱帶子菜苗餃、招牌叉燒腸粉及Xo醬炒蘿蔔榚。蝦餃皮薄、蝦肉鮮爽;流沙包外層酥脆,流心奶皇濃郁香甜;脆豆腐外脆內軟、嫩滑可口;反而最後上的蘿蔔糕及腸粉水準比較一般,可以不點。每枱只限兩人,想吃的記得要預早訂位啦!#想㸃就點#另收加一服務費 #一位難求記得先訂位 #星期一至星期五#午餐時段 #逸東軒 地址: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層電話: 27101093

Xo醬炒蘿蔔榚
招牌叉燒腸粉

每枱只限兩人,想吃的記得要預早訂位啦!

#想㸃就點

地址: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
電話: 27101093
2020-08-21
香麻叉燒酥
飲茶嘅地方仲要係黃店真係好難得 仲要環境好舒服好靚超好食😋餐廳嘅服務都好好👍🏻 餐廳唔似其他中式酒樓 佢嘅燈完全唔會太光 反而係用比較柔和嘅燈 環境亦都唔太嘈 坐得好舒服 ☺️ 食物方面都認真唔錯 有米芝蓮一星嘅水準! 蜜汁叉燒好厚切 鬆軟得黎邊位又焦脆 好多汁 超級好食😍 帶子燒賣好特別 帶子好鮮味 燒賣入面嘅蝦肉同豬肉嘅令燒賣嘅質感唔錯😋 脆皮流沙包唔同普通嘅包 佢個包煎過所以好香口 出面炸過但入面都仲係流沙🤩瑤柱帶子菜苗餃入面啖啖肉!好足料🥰想再去試埋其他點心😁 There are not many “yellow” Chinese resto out there as far as I know, but this place is definitely one that I would highly recommend to you all! It’s a resto located in a hotel, with excellent environment and amazing food! Unlike typical Chinese restos that use

瑤柱帶子菜苗餃入面啖啖肉!好足料🥰想再去試埋其他點心😁

There are not many “yellow” Chinese resto out there as far as I know, but this place is definitely one that I would highly recommend to you all! It’s a resto located in a hotel, with excellent environment and amazing food! Unlike typical Chinese restos that use uncomfortably bright lights, this resto uses a rather soft and mood lighting, and that makes people feel relaxed and comfortable. Compared to others, it’s way quieter too. ☺️

We ordered the signature honey-glazed barbecued pork, steamed pork dumplings with fresh scallop, steamed seafood dumplings with conpoy and vegetable, and deep-fried custard buns with egg yolk.

The barbecued pork was OUT OF THIS WORLD!!!!🌎 It was in thick cut, and the inner part was soooo tender while the edge was adequately roasted. It was very juicy too, as from the photos you can tell the pork was soaked in honey🤤

The steamed pork dumplings with fresh scallop was a creative dim sum as I hadn’t tried any Shiu Mai that is made of scallop! 🤩

The steamed seafood dumplings with conpoy and vegetable 🥬 tasted really food, with an abundant amount of stuffings under the wrap!

Lastly, the deep-fried custard buns with egg yolk was the real surprise for me. Custard buns are everywhere, yet this one had a nicely fried bun with half liquid egg yolk, which made it unique among all other Chinese restaurants!
2020-08-07
  • 帶子蒸燒賣
  • 脆皮流沙包
  • 瑤柱帶子菜苗餃
2020-09-05 0 瀏覽
1. 春風得意腸粉($38)呢個係蝦春卷外面包左一層腸粉皮,口感好好,蝦十分爽脆,初初以為中間位會好食d,點知原本頭尾先係正野,春卷皮摺位多d,口感係更加好食2. 帶子蒸燒賣($38)um...呢個失望啦~~話說我係燒賣忠粉,咩燒賣我都有興趣食(除左醃春蛋燒賣),但同時我又好有要求既。呢個真心not good,明明用靚料,但調味係死鹹,完全浪費晒帶子同蝦呢兩樣食材,食一粒要飲兩杯茶3. 海鮮芋角($38)芋頭無法抗拒,外層超級酥脆,不過成舊食落會feel到芋蓉有d油,入面聲稱有包海鮮,不過我食唔出係d咩4. 瑤柱菜苗餃($38)竟然菜苗餃先係我既最愛,個皮好彈牙好好食,入面超多菜,仲要有瑤柱絲同蝦粒,不過呢應該係人手包餡,粒粒既餡都有少少唔同,有粒勁多蝦,有粒又冇蝦但全部都係菜苗。4碟入面得呢碟食到食材鮮味,調味唔死!清淡派必食!5. 菊花($28/茶位)菊花茶好清香,一定要試,茶位都唔平,但個茶真心值呢個價既
1. 春風得意腸粉($38)

2. 帶子蒸燒賣($38)

3. 海鮮芋角($38)

4. 瑤柱菜苗餃($38)

5. 菊花($28/茶位)
菊花茶好清香,一定要試,茶位都唔平,但個茶真心值呢個價既
相信大家對逸東軒都唔陌生⭐️真正米豬蓮餐廳🐷🙈非常推介大家去食🙊服務又好👍🏻環境又舒適整體黎講絕對值得一試,因為限聚令同疫情關係,上次去係兩個人坐張四人枱,又闊落又舒服🕺🏼🥳服務好好

相信大家對逸東軒都唔陌生⭐️真正米豬蓮餐廳🐷
🙈非常推介大家去食🙊服務又好👍🏻環境又舒適