餐廳: 逸東軒
資訊:

2021-07-20 4888 瀏覽
🌹閨蜜七月約會,又到揀餐廳時候,閨蜜喜歡吃中菜,我找來收藏的逸東軒,近來成了米芝蓮一星餐廳,想去試試!🌹逸東軒位於逸東酒店內地庫,餐廳設計以20年代的上海酒館為靈感,但感覺環境較陰暗,用餐區空間算寬敞,我們到達的時候已坐滿食客,難以打卡留影。🌹午市有點心及套餐供應,我們點了二人套餐,兩位用$688 ,有湯、燒味、名廚推介、時令蔬菜、特色粉麵,精美糕點,看似抵食!我們吃下去發覺不夠飽。再點了兩樣點心,原來點心最穩陣及正常!食物味道評價足料老火湯⭐️⭐️⭐️⭐️足料入味金陵醬燒乳豬⭐️⭐️皮脆但底層過肥西蘭花有泡肉帶子⭐️⭐️帶子有腥味高湯竹笙浸唐生菜⭐️⭐️⭐️瑤柱崧子蛋白炒飯⭐️⭐️崧子淋淋的,不脆口,影響口感棗皇糕⭐️⭐️⭐️紅棗味足夠,不太甜,略黏菜苗餃⭐️⭐️⭐️义燒腸粉⭐️⭐️义燒略肥個人評分食物味道⭐️⭐️⭐️(食物真是一般,差佔一半)服務⭐️⭐️(感覺不夠服務員)環境⭐️⭐️(我自己覺得地庫較焗及有壓迫感)衛生⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️回頭率⭐️

食物味道評價

西蘭花有泡肉帶子⭐️⭐️
帶子有腥味

高湯竹笙浸唐生菜⭐️⭐️⭐️

瑤柱崧子蛋白炒飯⭐️⭐️
崧子淋淋的,不脆口,影響口感

棗皇糕⭐️⭐️⭐️
紅棗味足夠,不太甜,略黏

菜苗餃⭐️⭐️⭐️

义燒腸粉⭐️⭐️
义燒略肥

個人評分

食物味道⭐️⭐️⭐️(食物真是一般,差佔一半)
服務⭐️⭐️(感覺不夠服務員
環境⭐️⭐️(我自己覺得地庫較焗及有壓迫感)
衛生⭐️⭐️⭐️
抵食⭐️⭐️
回頭率⭐️
2021-07-14
2021-07-20 679 瀏覽
如果要介紹一間好食又超值既一星中菜. 一定係逸東軒.逸東酒店有好多好吸引既stay cation 套餐, 同埋又有一個超正既自助餐餐廳(食過)逸東酒店真好吸引我地哩D 後生仔去玩. 平食既footcourt到貴食既自助餐同逸東軒都有得選擇. 逸東軒已經係晚市做左好耐7折優惠, 分別係唔同時間食, 而且每次都keep 到水準並唔會因為有優惠就將價就貨. 逸東軒有幾種方法入去, 可以係酒店入又或者係佢地專用既門口位置落去地下二層.記住, 一定要訂位. 除非係酒店住客(有次係) 就可以盡快安排比你. 否則等通知.難得黎到, 一定要試下佢地既手工菜同特色菜. 立即上菜啦.香酥黃金鮮魷 - 咸蛋黃配鮮魷. 魷魚新鮮, 肉質嫩, 彈牙, 炸既火喉控制得好, 皮夠薄, 油靚, 食落無油膩感 .必食推薦 - 脆皮乳豬鮮蟹肉炒桂花. 哩個可以4個人以上share, 份量堅大. 絕對抵食. 乳豬皮脆肉嫩, 蟹肉足料. 砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚 - 香噴噴既一個砂鍋. 南乳好好食, 加埋鱈魚本身既香甜字係親到絕. 哩個送飯一流.蜂巢荔茸鴨 - 一定要試既手工菜. 底層係去左骨既鴨肉(你當佢片皮鴨既切法), 中間
如果要介紹一間好食又超值既一星中菜. 一定係逸東軒.

難得黎到, 一定要試下佢地既手工菜同特色菜. 立即上菜啦.

香酥黃金鮮魷

脆皮乳豬鮮蟹肉炒桂花

蜂巢荔茸鴨
蜂巢荔茸鴨 - 一定要試既手工菜. 底層係去左骨既鴨肉(你當佢片皮鴨既切法), 中間係芋頭茸, 頂層就係炸到脆一脆既脆漿. 一個小菜分開三層黎做真係非常考功夫, 仲要樣樣都好好食. 哩個必試啊. 一夾落口, 大啖感受下咩叫滿足.

籠仔荷葉陳皮生煎雞飯 -

七味鹽燒羊鞍
七味鹽燒羊鞍 - 羊鞍大大件. 味道十足. 好食. 但係如非必要建議留返個錢叫其他菜. 因為印象唔太深刻.  (留意下面)
毛家東坡肉
毛家東坡肉 - 睇相就知舊肉有幾淋幾嫩. 豬五花皮煮到膠質, 肉身已經好入味 夾出黎係一梳梳既, 糖醋汁味道岩岩好, 唔會太甜或太酸. 最重要係食落一D 油膩感都無. 送左我兩碗飯.

金華玉樹走地雞
金華玉樹雞 - 哩個真係一定要叫. 蒸雞界黎講真係無得輸, 雞肉嫩滑, 雞味十足(個汁有好多雞湯同金華火腿煮出黎), 冬菇同金華火腿.
成個組合就係雞+冬菇+金華火腿. 建議一次過夾晒3樣野放落個飯碗然後一啖放落口. 哩個就真係大大滿足. 又可以送多碗飯. 食落係會咸, 飲多2杯茶就無事. 再唔係一陣叫多兩碗糖水.

必食蛋白杏仁茶同楊枝甘露.

絕括黎講. 一星米芝蓮真係抵食, 出面平時好少見到既功夫菜黎到一定要試.
食多幾碗飯都唔怕. 真係要架.

服務既野就見仁見智. 中餐唔知西餐fine dinning真係唔會有太多服務. 所以不過不失.
2021-07-11
香酥黃金鮮魷
脆皮乳豬鮮蟹肉炒桂花
蜂巢荔茸鴨
七味鹽燒羊鞍
毛家東坡肉
金華玉樹走地雞
2021-07-18 373 瀏覽
六月已經想黎試吓佢嘅平日特價點心,拖到七月中終於完事😊好佢嘅優惠不斷extend 乍 最平$38 一款酒店級水準點心,逢星期一至五,唔知八月重有冇㗎?😏四百幾蚊四個人有酒店級服務同食物質素,我覺得性價比好高喎😌事實上係我私心想食又冇理由一個人去飲茶喎,又唔想淨係同阿媽去,所以call埋阿妹同個寶貝孫😚一早已經唸好要叫d咩😅阿妺又好似冇乜興趣叫🙃咁冇辦法喇 😋椒鹽黃金豆腐呢個係推介要叫既,因為平時小食價好似過百蚊,而家$48就食到,當然可能份量爭d啦。炸得夠香脆又乾身,入面夠嫩滑。🤨流沙酥本人覺得有啲漏漏地,主要我係想叫俾我阿妹食,因為佢好鍾意食流沙奶黃包,可能加埋外層酥皮,感覺上更加油膩,係熱辣辣嘅同埋好重奶黃蛋黃😋豉油王炒腸粉我本身好鍾意食豉油王炒嘅嘢,呢個炒腸粉亦都做得唔錯,炒得好乾身又好夠味,加埋啲蔥花蛋同埋芝麻🥰😋蝦餃呢個當然係必要嘅點心啦,反而我哋對於燒賣就麻麻哋,雖然佢都係推介呢度嘅帶子燒賣,不過我哋一啲興趣都冇!😋叉燒焗餐包呢啲焗包類嘅物體最啱我同我阿妹,不過媽媽就擰晒頭!🤪我覺得覺得焗得幾好味喎,又熱辣辣,其實叉燒都係推介至一。😋糯米包呢個又係一睇到人哋post出嚟就已

一早已經唸好要叫d咩😅阿妺又好似冇乜興趣叫🙃咁冇辦法喇
😋椒鹽黃金豆腐

🤨流沙酥

😋豉油王炒腸粉

😋蝦餃

😋叉燒焗餐包

😋糯米包
呢個又係一睇到人哋post出嚟就已經諗定要叫嘅點心,好多茶樓都已經冇得食㗎啦,再加上我哋屋企對於糯米都情有獨鍾!😌

食完咁多我見阿媽都好似唔多夠喉咁,就問吓佢仲有咩想食啦,結果佢吚吚哦哦,終於就叫多咗兩樣點心,分別係茶樹菇腐皮卷同埋牛肉球。

聽阿妹講媽媽係因為聽到隔離枱話茶樹菇腐皮卷係唔叫會蝕底嘅點心😂而牛肉球呢,就係想叫比個孫仔食嘅~~
不過講真腐皮卷我都想叫,亦都好食。原來用茶樹菇做餡嘅腐皮卷都好好食㗎!佢仲要J煎的好香脆。
牛肉球就同出面嗰啲有少少分別,個底用咗金菇嚟到薦底而唔係用腐皮,不過反而我本人鍾意用腐皮多啲🤣金菇好似好油膩咁。

最意外嘅係位senior 囉睇中左我哋個姨甥仔, 主動送咗杯芒果布甸咩佢食添🥰🥰

茶樹菇腐皮卷
奶黃酥
糥米包
义燒焗餐包+豉油王腸粉
黃金磚(炸豆腐)
茶樹菇腐皮卷
义燒焗餐包+豉油王腸粉
2021-07-11 348 瀏覽
又隔了半年沒去逸東軒,這次終於提早book到枱,不用去現場排walk in後補。逸東軒好在不是會轉menu,於是這次又吃了新點心!$38荀尖鮮蝦餃豉汁蒸排骨帶子蒸燒賣脆皮流沙酥$48逸東小籠包香蔥鮮蝦腸粉臘腸銀絲卷沙嗲金錢肚茶芥$28@老實說,覺得質素有點下降了,也可能是點心上枱後攤凍了一點有些影響,而且非$38的點心佔比好像更多了,去到交枱半小時前催埋單吃得不過癮。不過,逸東軒的環境還是無法挑剔,桌與桌之間充足的距離,4人枱超大枱面,一定不會有放不下點心的問題。

荀尖鮮蝦餃

沙嗲金錢肚

茶芥$28@

2021-03-23
2021-07-07 414 瀏覽
一家人假日去左飲茶,係想去List幾耐嘅餐廳終於有時間去試一試叫左幾樣野食、首先試嘅係帶子蒸燒賣 $65 味道普通 ,食到帶子有沙然後係XO醬煎蘿蔔糕,依個都幾推薦。$95,蘿蔔糕香脆幾好味,有少少辣辣地,幾惹味。份量唔大碟。然後係筍尖蒸蝦餃$68味道普普通通,皮偏厚,蝦都有鮮味,但都唔可以算話好好味,蝦餃好味過個燒賣。跟住上脆皮雞 $280/半隻皮脆,個皮好味,但雞肉偏鞋,過左火侯…都唔係偏鞋咁簡單,直頭有d柴,唔中意個肉,但個皮都真係幾好嘅。同埋無左浸肥膏。然後係蜜汁叉燒$238無乜汁,肉偏軟身,應該係梅頭。對呢碟野有失望。因為係聽聞依間叉燒好得,所以去試, 肉偏瘦,再肥多少少會好d,之前食(已結業嘅銅鑼灣蛇王二)比佢出色好多! 係最後先食晒嘅餸,因為認真覺得麻麻最後係豉汁蒸鳳爪 $52普通到不得了,唔會話特別好味。總結成間野食水準一般,如果想食好味點心又比佢平,不如去試下名苑。燒味一般….燒味舖會更好 。服務一般。環境幾好。麻麻地…唔係幾抵食
一家人假日去左飲茶,
係想去List幾耐嘅餐廳終於有時間去試一試

叫左幾樣野食、
首先試嘅係帶子蒸燒賣 $65

味道普通 ,食到帶子有沙

XO醬煎蘿蔔糕

然後係筍尖蒸蝦餃$68
筍尖鮮蝦餃

跟住上脆皮雞 $280/半隻
脆皮雞  半隻

然後係蜜汁叉燒$238
蜜汁叉燒

最後係豉汁蒸鳳爪 $52
普通到不得了,唔會話特別好味。
豉汁蒸鳳爪

總結

XO醬煎蘿蔔糕
  • XO醬炒蘿蔔糕
連續2年母親節嚟到逸東軒🤱🏻要飲茶又要有質素,逸東軒都係一個good choice!可能因為疫情關係,母親節當日竟然唔係好滿座,不過泊車位都係full哂🚗午市期間點心餐牌做緊優惠,精選嘅點心都係$38-$48😋主要都係大眾必點嘅點心款式,單點都好抵食!🔸明爐蜜汁叉燒 $𝟐𝟑𝟖 - 必點No.1❗️每次去都沒有失望嘅蜜汁叉燒💛肥瘦剛好,肉又唔會老,好味到可以就咁送白飯食。最重要係份量夠哂!片片都切到厚一厚,適合4人以上食。🔸春風得意脆皮腸粉 $𝟒𝟖 - 腸粉皮包住蝦膠春卷,腸粉皮薄,春卷沒有太油膩,口感特別😋🔸辣椒油 - 🌶 每枱必有的辣椒油,超香。為點心增添多一種風味!🔸蜂巢海鮮芋角 $𝟑𝟖 - 炸得勁酥脆又唔油❕入面嘅餡係滿滿芋泥+海鮮,同外面脆皮勁夾, 外脆內軟好好食👍🏻🔸冰鎮涼瓜條 $𝟑𝟖 - 好鍾意食苦瓜,而呢個涼瓜條嘅苦澀絕對可以接受,係會有少少青,但好開胃😋🔸帶子蒸燒賣 $𝟑𝟖 - 帶子唔會蒸到好老,又夠鮮甜。燒賣嘅豬肉亦好出色,香口結實。🔸瑤柱崧子蛋白炒飯 $𝟏𝟗𝟖 - 最愛嘅炒飯。崧子增加炒飯嘅口感,唔會油淋淋。🔸原隻鮑魚雞粒酥 $𝟕𝟖 - 價錢可接受,面頭鮑魚夠淋,撻皮

春風得意脆皮腸粉

辣椒油

蜂巢海鮮芋角

冰鎮涼瓜條

瑤柱崧子蛋白炒飯

原隻鮑魚雞粒酥

🔸原隻鮑魚雞粒酥 $𝟕𝟖 - 價錢可接受,面頭鮑魚夠淋,撻皮牛油味香濃,撻入面嘅雞粒都好香口。

🔸金沙脆豆腐 $𝟒𝟖 - 必點炸豆腐, 上菜好整齊咁排住, 一咬外脆內軟!入面勁滑又唔易爛。加埋面頭灑咗炸蒜,口感一流🤤

🔸豉油皇炒腸粉 $𝟑𝟖 - 沒有太大驚喜。不過唔會油淋淋已經贏哂。

🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻: 食物質素及環境都好滿意👍🏻👍🏻枱與枱之間距離絕對充足,唔會聽哂人哋傾計。性價比高,希望水準可以保持住!/
2021-05-09
瑤柱崧子蛋白炒飯
原隻鮑魚雞粒酥
  • 海鮮芋角
2021-07-06 566 瀏覽
因為酒席未能用盡已付出的錢,被迫要在非常有限的時間內用了這筆錢,唯有叫了幾千元外賣回家吃。酒店的外賣單明明寫着以砂鍋上,但是居然有一道菜是沒有砂鍋的。整體來說,味道還好,食材都很新鮮,賣相也是設計過的,不會因為外賣而亂放,感覺還算是認真製作。唯一可惜的是每道菜的份量都剛剛好,如果有吃貨之人在場,可能要多點一道菜,以防不夠吃。另外,龍蝦的份量比平時吃的少。如果不吃,真的不知這是蠔。每隻蠔都非常大,但份量少。

另外,龍蝦的份量比平時吃的少。

如果不吃,真的不知這是蠔。每隻蠔都非常大,但份量少。

2021-07-04 868 瀏覽
逸東軒又有晚市主餐牌七折優惠把握機會再黎食晚飯 人均都係大約$370 抵食明爐蜜汁叉燒係必叫外面微焦蜜汁香甜 肥瘦均勻 肉質超鬆化絕對係數一數二的靚叉燒🤩片皮鴨就食得多 但我更愛片皮雞😍原隻脆皮雞片出薄脆雞皮 配上蒸薄包皮(薄度夠煙韌👍🏻)加少許青瓜大蔥同海鮮醬包來食 超滿足雞沒有鴨咁肥膩所以食多幾件都唔覺漏仲有兩隻雞全翼😍皮脆肉嫩正到爆正所謂一雞兩味 其餘雞肉就揀咗用嚟炒飯 飯粒分明鑊氣十足 食唔哂打包第二日繼續食😂帶子琵琶豆腐 看似簡單但要做得出色好考功夫外面金黃裡面豆腐仍然非常細滑再加入魚膠帶子增添鮮味同口感 令人回味大澳蝦膏唐心菜膽 一上抬已經超香蝦膏味用砂鍋上更覺惹味 唐心菜膽超爽嫩好高質!最後甜品擂沙湯圓就非常失望🤦🏻‍♀️明明上次食超正今次先encore唔知係煮過龍定本身個皮搓得唔好糯米皮腍到溶 完全冇口感 入口一pat pat的
逸東軒又有晚市主餐牌七折優惠
把握機會再黎食晚飯 人均都係大約$370 抵食

明爐蜜汁叉燒係必叫
外面微焦蜜汁香甜 肥瘦均勻 肉質超鬆化
絕對係數一數二的靚叉燒🤩

片皮鴨就食得多 但我更愛片皮雞😍
原隻脆皮雞片出薄脆雞皮 配上蒸薄包皮(薄度夠煙韌👍🏻)
加少許青瓜大蔥同海鮮醬包來食 超滿足

外面金黃裡面豆腐仍然非常細滑
再加入魚膠帶子增添鮮味同口感 令人回味
大澳蝦膏唐心菜膽

大澳蝦膏唐心菜膽 一上抬已經超香蝦膏味
用砂鍋上更覺惹味 唐心菜膽超爽嫩好高質!
擂沙湯圓

2021-06-26
帶子琵琶豆腐
大澳蝦膏唐心菜膽
2021-07-02 367 瀏覽
因為未去過逸東飲茶,放假就早早去試下啦!食物價錢唔貴,食多咗都唔會肉赤我超鍾意食燒賣,呢度嘅燒賣皮麻麻地,又厚又易爛,餡料普通,沒有驚艷~蝦餃做得比燒賣出色,皮夠煙韌唔會一夾就穿,未算好皮薄,蝦肉亦彈牙,相當唔錯!叉燒包皮夠濕潤,咬落去好軟綿綿,餡料叉燒無雪藏味,個汁都好食!金錢肚炆得好夠腍,入面嚿炸過嘅芋頭好好食,而腸粉非常平凡,唔夠焦香⋯最後碗楊枝甘露唔好食,無芒果香🥭老實講,當日嘅服務都幾一般,而且果日我隔離枱個男人開聲睇片,完全唔理人,極度影響食飯心情,搞到我想開首baby shark 同佢抗衡⋯
因為未去過逸東飲茶,放假就早早去試下啦!
食物價錢唔貴,食多咗都唔會肉赤

我超鍾意食燒賣,呢度嘅燒賣皮麻麻地,
又厚又易爛,餡料普通,沒有驚艷~
蝦餃做得比燒賣出色,皮夠煙韌唔會一夾就穿,
未算好皮薄,蝦肉亦彈牙,相當唔錯!

叉燒包皮夠濕潤,咬落去好軟綿綿,
餡料叉燒無雪藏味,個汁都好食!
金錢肚炆得好夠腍,入面嚿炸過嘅芋頭好好食,
而腸粉非常平凡,唔夠焦香⋯
最後碗楊枝甘露唔好食,無芒果香🥭

老實講,當日嘅服務都幾一般,
而且果日我隔離枱個男人開聲睇片,
完全唔理人,極度影響食飯心情,
搞到我想開首baby shark 同佢抗衡⋯
2021-06-30 351 瀏覽
在酒店B2 的酒樓,米芝連級數的點心,當然非常期待! 我們六個人點了八個點心,食物的水準果然高, 基本的蝦餃燒賣很足料,唔會油膩嘅感覺,春風得意脆皮腸粉,即係炸両,是必點項目,腸粉卷得扎實,唔會散開,每啖都食到蝦和脆脆的油炸鬼,配上醬料,真的好好味!唔會好油膩,老人家都啱食。另外,春卷好有驚喜,皮薄多餡料,上菜還是熱熱的,不錯!店內環境很寛敞,雖然坐滿了整間店,但不會太嘈吵,適合喜歡寧靜嘆茶的人,美中不足是茶,因為是老爸點,不知道他點了什麼,味道太淡!
2021-06-30
  • 招牌叉燒腸粉
  • 蝦餃
  • 蒜蓉鮮蝦春卷
2021-06-28 1756 瀏覽
逸東軒嘅中菜廳午市點心算係幾出名,因為係米芝蓮一星餐廳但係價錢親民,點心只係收緊中級酒樓嘅價錢,所以吸引咗好多人去。不過因為遇上生日慶祝同行者指定要食中菜,所以先試佢嘅晚市。.1️⃣話梅車厘茄 💲108⭐️3/5份量多,好重話梅味,但過甜。2️⃣明爐蜜汁叉燒 💲238⭐️3/5逸東軒名菜。可能對米芝蓮中菜廳呢個名銜出品嘅叉燒期望過高,與同行者都覺得比較普通,水準只係略高於燒臘舖叉燒。不過份量幾多都算抵食。3️⃣砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚 💲288⭐️4.5/5呢個砂鍋銀鱈魚好有驚喜,將餐廳嘅評分拉返高。砂鍋煲仔上夠熱夠鑊氣,銀鱈魚香脆嫩滑入味,好有乳香味,雖然比較濃味但都忍唔住食完一舊又一舊。4️⃣籠仔荷葉陳皮生煎雞飯 💲298⭐️3.5/5煎雞份量好多但係幾濃味,算重口味之作。5️⃣蛋白杏仁茶湯圓 💲48 ⭐️4/56️⃣家鄉甜薄罉 💲58 ⭐️4/5兩個甜品比想像中有水準,因為最近都係好多唔同嘅中菜廳叫過蛋白杏仁茶,呢個都算有質地,係近期食過比較好味嘅一個。薄罉一碟四件份量唔多,熱烘烘薄罉皮夾炒香花生加椰絲,私心不嬲都鍾意食呢類型嘅甜品,呢款甜品都算難出事.🔸除咗對佢人食人讚既叉燒有少少失望之外(可能我唔好彩),酒店所有
1️⃣話梅車厘茄 💲108
⭐️3/5
份量多,好重話梅味,但過甜。
2️⃣明爐蜜汁叉燒 💲238
⭐️3/5
3️⃣砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚 💲288
⭐️4.5/5
4️⃣籠仔荷葉陳皮生煎雞飯 💲298
⭐️3.5/5
煎雞份量好多但係幾濃味,算重口味之作。
5️⃣蛋白杏仁茶湯圓 💲48 ⭐️4/5
6️⃣家鄉甜薄罉 💲58 ⭐️4/5
🔸除咗對佢人食人讚既叉燒有少少失望之外(可能我唔好彩),酒店所有菜式都做得唔差。以酒店米芝蓮一星餐廳黎講,定價算貼地。最近晚市仲要做七折,食咁多野人均消費都係4百靚,個性價比即時拉高咗好多。如果有喜慶節日家庭聚餐,我覺得呢間可以到訪。
話梅車厘茄
蛋白杏仁茶湯圓
慶祝紀念
生日
蛋白杏仁茶湯圓
2021-06-22 271 瀏覽
loved every single dish! the char siu is very juicy and tender, and the pork belly is super crispy! it also had amazing flavours without being overly salty!for desserts, we had their mango mochi which i adore🥭 they are coated in coconut flakes which complements the flavour nicely, and i think theyre even better than the ones at cheung chau!😍

2021-06-22 346 瀏覽
👅帶子蒸燒賣($38)本身我都係燒賣怪,勁鍾意一啖就食到曬成粒燒賣🤩呢款燒賣岩岩好fit曬我個口,仲要面頭有片唔乾嘅帶子,加埋燒賣入面勁彈牙嘅燒賣,好鮮甜呀😍•👅 荀尖鮮蝦餃($38)其實佢呢度個蝦餃勁抵食😂平時落樓下啲酒樓食蝦餃會變頂點/特點,分分鐘仲貴過呢度😛呢度嘅蝦餃蝦肉非常鮮甜,蝦餃皮唔會太厚或者太薄,包得住啲餡之餘仲有啲煙un,好味😋•👅 逸東小籠包($48)略嫌覺得佢個小籠包無乜汁,亦唔算好夠熱,比起外面啲上海菜館,似乎差咁啲😏•👅 脆皮流沙包($38)見唔見到張相後面隱約呢埋左個金黃色嘅脆皮流沙包呢🤩🤩想講佢係勁脆皮,好似啲炸饅頭咁,然後係唔洗點練奶嫁,因為佢入面已經有流沙嘅奶皇餡啦🤤🤤個流沙好濃咸蛋黃味,又唔會過甜,好味😛•👅 瑤柱菜苗餃($38)非常欣賞佢啲蒸餃類,因為個皮真係好煙un,配埋爽脆菜苗同蝦粒,味道好鮮🤤•👅 叉燒焗餐包($38)係咁多款點心入面我係最鍾意佢呢個餐包🤩完全係好有趣嘅配搭😍個外皮好脆,好似菠蘿包咁甜甜地,再加軟綿綿嘅叉燒餐包,口感勁正🤤重要佢啲叉燒唔係下爛肥爆嘅叉燒粒,唔錯唔錯🤤🤤🤤•👅 紅油抄手($48)呢個紅油汁其實唔算紅油,因為佢勁重花
👅帶子蒸燒賣($38)

👅 荀尖鮮蝦餃($38)

👅 逸東小籠包($48)

👅 脆皮流沙包($38)

👅 瑤柱菜苗餃($38)

👅 叉燒焗餐包($38)

👅 紅油抄手($48)

呢個紅油汁其實唔算紅油,因為佢勁重花生醬定麻醬味,又有啲甜甜地,同平時食個啲紅辣油汁完全唔同🧐但我又幾buy佢呢個汁😂雲吞好大粒,一碗都有成6-7粒,好抵食🤤

👅 叉燒腸粉($38)

叉燒好足料,腸粉夠滑😆其實係欣賞佢啲豉油汁,食得出啲汁係自己煮嘅,有落糖,好鍾意啲甜豉油🤤

👅 海鮮芋角($38)

呢個芋角可以pass😂😂一黎勁細舊,完全食唔到芋蓉,二黎佢個外層勁油,我用手食,啲油完成印晒係我全隻手指,食落口係一啖油,完
2021-06-21 376 瀏覽
餐前小食好好味,有琥珀合桃,焗腰果等,非常香口開胃。總括而言呢度嘅點心真係非常高質,精緻又好食。今日食咗好多款點心,介紹幾款必點嘅先。飲茶又點可以唔食蝦餃燒賣呢?帶子燒賣好食,有帶子喺面,而豬肉都唔會好肥,令到原本油膩嘅燒賣感覺清新。蝦餃嘅亦都值得一讚,皮非常之薄,蝦亦都非常新鮮彈牙。蔥油餅賣相可愛,將蔥油包喺芝麻餅入邊,非常香口。流沙酥本人覺得係最好食嘅點心,佢嘅流心程度簡直驚為天人,亦都非常有蛋黃香。甜品亦都值得一讚,芒果糯米卷非常之有椰汁香,有原舊芒果喺入面,非常好食。而紅棗千層糕驗到軟糯可口,非常有紅棗味。l
餐前小食好好味,有琥珀合桃,焗腰果等,非常香口開胃。

蝦餃嘅亦都值得一讚,皮非常之薄,蝦亦都非常新鮮彈牙。

蔥油餅賣相可愛,將蔥油包喺芝麻餅入邊,非常香口。

l
  • 帶子蒸燒賣
  • 香芒糯米卷
  • 蝦餃
  • 脆皮流沙包
2021-06-20 387 瀏覽
今日下午休假半天,和朋友找個地方食午餐,之前有朋友介紹逸東軒飲茶,早幾日上網訂枱,見有位,即管今日試試。早一日,員工打電話來確認,會再三提醒用膳時間為90分鐘。餐廳平日訂座也常常爆滿,會做幾輪,所以大家記得準時到,否則只會縮短自己用膳時間😔大部份點心$38或$48,我哋叫了一些蒸點、炸點同腸粉試試☺️蝦餃的蝦肉爽口彈牙,雖然比之前喺西貢海鮮食過蝦餃(亦係爽口彈牙)較細粒,但比其他酒店中菜廳出色。帶子燒賣,帶子鮮甜,唔錯。另外叫咗金錢肚,惹味軟滑!嗌咗個招牌叉燒腸粉,叉燒真係唔錯,腸粉又滑又薄!另外叫咗個炸芋角,以前喺酒樓成日都有得食,但而家一般酒樓比較少,可以話係一懷舊點心,芋頭香滑,配上酥脆嘅外皮,非常香口😍準時2:15pm 交枱,門口已有多人等候!好味嘅點心,係值得一試再試

1933 瀏覽

帶子燒賣,帶子鮮甜,唔錯。另外叫咗金錢肚,惹味軟滑!

嗌咗個招牌叉燒腸粉,叉燒真係唔錯,腸粉又滑又薄!

2021-06-16