2021-10-18
今日一早同朋友去大埔科學園踩單車,之後就周圍去搵嘢食,經過一間叫「農」嘅粵菜餐廳,俾佢個優惠吸引住,凡每兩位惠顧,就送爆汁乳鴿一隻,我哋啱啱兩個人,即管試試佢。爆汁乳鴿雖然係送嘅,但一啲都唔馬虎,中等身形,皮脆肉嫩,一咬落去啲肉汁果然夠爆,值得一讚。山寨叉燒有別於一般嘅叉燒,佢原來係用牛肉製成。有我至愛嘅炭燒味道,肉嘅熟成度剛好,外層用上叉燒汁去燒,味道濃郁,值得推介。蜑家水果栗用上避風塘嘅做法去炒粟米,第一口食落去有點麻辣,之後就品嚐到香甜嘅粟米,味道有層次,刺激味蕾,會令你食上癮。農茌包點賣相十分特別,有小雞造型嘅叉燒包,也有牛仔造型嘅榛子朱古力包。除了外型討好,味道也一流。幻彩帶子餃幻彩嘅顏色配搭得很吸睛,最上層有魚子醬,中層有帶子,下層係彈牙嘅蝦餃,味道相輔相成,鮮味十足。熊仔芝士蛋糕可愛嘅小熊奶凍,真係唔忍心一口咬落去,配上芝士蛋糕,最後都全部K.O.。
爆汁乳鴿
山寨叉燒