2021-10-18 1400 瀏覽
今日一早同朋友去大埔科學園踩單車,之後就周圍去搵嘢食,經過一間叫「農」嘅粵菜餐廳,俾佢個優惠吸引住,凡每兩位惠顧,就送爆汁乳鴿一隻,我哋啱啱兩個人,即管試試佢。爆汁乳鴿雖然係送嘅,但一啲都唔馬虎,中等身形,皮脆肉嫩,一咬落去啲肉汁果然夠爆,值得一讚。山寨叉燒有別於一般嘅叉燒,佢原來係用牛肉製成。有我至愛嘅炭燒味道,肉嘅熟成度剛好,外層用上叉燒汁去燒,味道濃郁,值得推介。蜑家水果栗用上避風塘嘅做法去炒粟米,第一口食落去有點麻辣,之後就品嚐到香甜嘅粟米,味道有層次,刺激味蕾,會令你食上癮。農茌包點賣相十分特別,有小雞造型嘅叉燒包,也有牛仔造型嘅榛子朱古力包。除了外型討好,味道也一流。幻彩帶子餃幻彩嘅顏色配搭得很吸睛,最上層有魚子醬,中層有帶子,下層係彈牙嘅蝦餃,味道相輔相成,鮮味十足。熊仔芝士蛋糕可愛嘅小熊奶凍,真係唔忍心一口咬落去,配上芝士蛋糕,最後都全部K.O.。

山寨叉燒

蜑家水果栗

農茌包點

幻彩帶子餃

午餐
2021-10-18 152 瀏覽
假日有空去了科學園走走,環境寧靜寬敞,還有人造河伴,特別悠閒,秋天天氣非常適合坐outdoor,由下午五點左右可以欣賞到由白天到夜晚的轉換,晚上用餐人數都幾多,所以門外位置早點預約或入座會比較好。菜式造型用心特別,也比較注重健康益養。🍤花雕醉蝦原隻大蝦浸泡花雕酒,非常入味,香味濃郁的花雕,加上大蝦的蝦膏,停不了口。🕊爆汁乳鴿外皮脆脆,肉嫩,而且真的肉汁滿滿,咬下去有爆汁效果,必點。荔之趣脆荔枝造型,外邊口感像米通的脆脆,裏面是蝦餅,口感彈牙。🔥火雲叉燒顧名思義上枱時會燃燒着,非常好打卡,而且加了酒的香味,肉質鮮嫩,肥瘦適中,還附上特製蜜汁,自由控制甜度。天作之盒南瓜裏面加入蒸蛋,更加健康,味道比較清新,南瓜肉軟腍。🥦素炒淮山平常吃的都是白色淮山,這是是紫色的,如果價值更高,加入其他素菜一同炒,口感爽脆。🍞農莊包點造型非常可愛,小雞🐥和牛牛🐮,牛牛是朱古力流心,小雞是叉燒包,還有好多其他可愛造型,小朋友一定喜歡💕🐨熊仔芝士蛋糕芝士蛋糕比較軟,濃郁芝士味,旁邊還有一隻可愛的小熊,是奶凍造的🐻

菜式造型用心特別,也比較注重健康益養。

🍤花雕醉蝦

🕊爆汁乳鴿
外皮脆脆,肉嫩,而且真的肉汁滿滿,咬下去有爆汁效果,必點。

荔之趣脆
荔枝造型,外邊口感像米通的脆脆,裏面是蝦餅,口感彈牙。

🔥火雲叉燒

天作之盒
南瓜裏面加入蒸蛋,更加健康,味道比較清新,南瓜肉軟腍。

🥦素炒淮山

🍞農莊包點

🐨熊仔芝士蛋糕
2021-10-15
  • 花雕醉蝦
2021-10-17 124 瀏覽
提起科學園,相信同大部份人一樣除了club one,基本上對這地方沒太多認知。這晚經朋友介紹下特地開車前來,餐廳設有露天座位,望着大型水池。如果中午來訪,想必別有一番悠閒氣氛。至於店內裝潢,已強烈色彩配襯香檳金色復古吊燈。風格年輕而有個性!菜單亦貫徹年輕風格,走創意派路線!基本上大部份都屬於特色菜式!在外面未吃過!開張期間有優惠,二人同行便送乳鴿一碟!這段時間到訪實在走運!▪️茘之趣脆外表是一棵荔枝,起初以為是甜品!是以薄荷葉加脆粒包覆出內層黑松露蝦膠,矜貴而有新意的配搭!松露幾香,蝦膠易彈牙▪️花雕醉蝦肉用大頭蝦整醉蝦都係第一次! 成隻手咁大隻,一上菜已經散發濃濃花雕香味!剝開個頭,蛋黃醬似的蝦膏亦滲有洒香。▪️爆汁乳鴿(贈送)原來乳鴿來自他們的自設農場,皮脆肉嫩!仲好有肉汁!▪️山寨叉燒原來是以蜜糖叉燒醬燒製的厚切牛肉!是冒充豬肉的A貨,味道卻比正版更勝一籌!牛扒脂肪比例均勻,咬落肉質鮮嫩軟熟。我給挺高分的!▪️天作之盒手工誠意之作!掏空小南瓜以其南瓜蓉製作蒸蛋,再用小南瓜作盛器。完美的鹹甜比例突顯食材原味。▪️蜑家水果粟以避風塘風味的爆炒日本白粟米🌽蒜頭和洋蔥,又係一個創新食法!辣得來唔會搶

▪️茘之趣脆

▪️花雕醉蝦肉

▪️爆汁乳鴿(贈送)
原來乳鴿來自他們的自設農場,皮脆肉嫩!仲好有肉汁!

▪️山寨叉燒

▪️天作之盒

▪️蜑家水果粟
以避風塘風味的爆炒日本白粟米🌽蒜頭和洋蔥,又係一個創新食法!辣得來唔會搶個粟米的甘甜。食到這裏忍不住點了一碗白飯,不能浪費如此惹味的辣椒乾!

▪️農莊包點
可愛的牛仔雞仔造型!雞仔造型的叉燒包!比較有驚喜的是牛仔朱古力奶皇包,一搣開熱辣辣朱古力醬湧出嚟[笑哭]差啲辣親!又熱又香濃真係好食!

▪️熊仔芝士餅
熊仔造型的椰汁糕搶晒風頭!太可愛了吧!質地很軟Q,輕輕移動碟子,小熊會隨着晃動!絕對IG-able

• 荔之趣脆
  • 農莊包點
2021-10-16 143 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$300-400+📍Address: 農 Farm restaurant, Shatin甜品 - 農莊包點造型10分可愛,分別是叉燒包和朱古包🍫但屬第一碟上菜菜式,與朋友各吃一個已經有點飽滯感前菜 - 花雕醉蝦凍盤前菜,四隻醉蝦🦐十分飽滿,每一啖都有淡淡的花雕酒香前菜 - 荔之脆趣造型十分有趣,蝦丸外層沾上紅色脆脆,再配上薄荷葉,猶如真的荔枝。入口口感十足,但薄荷香氣有點喧賓奪主主菜 - 爆汁乳鴿調味、烹調的時間可以說是剛剛好,每一啖都十分juicy💦宜家仲要做緊優惠,兩人惠顧即送一隻乳鴿✨主菜 - 山寨叉燒🔥一入口出奇的軟稔,加上一絲絲的肥瘦適中肉質和較為鮮紅的肉色,就知道這不是一般用豬肉製成的叉燒喇!原來以牛肉取代豬肉炮製而成,配上少許青檸汁,一口白飯、一口叉燒,真的十分滿足!小菜 - 天作之盒以小南瓜盛載的上湯蒸蛋,小巧玲瓏,蛋香配搭清甜的南瓜,鮮甜無比甜點 - 芝士蛋糕較濕潤、香滑的傳統芝士蛋糕,旁邊有可愛的小熊奶凍陪伴在側(分別士多啤梨和椰子口味),甜品愛好者一定要試
🇭🇰Hong Kong

甜品 - 農莊包點

前菜 - 花雕醉蝦
凍盤前菜,四隻醉蝦🦐十分飽滿,每一啖都有淡淡的花雕酒香

前菜 - 荔之脆趣

主菜 - 爆汁乳鴿

主菜 - 山寨叉燒🔥

小菜 - 天作之盒

甜點 - 芝士蛋糕
因為科學園泊車夠平(滿$400免費4小時或$13/hr),又多新餐廳,所以依排小編都去咗幾次食飯😙今次依間餐廳雖然係食中菜,但一啲都唔老土,行新派中菜風格😌除咗食物每樣都好特別,行農家菜風味之外,裝修風格都走現代風格,非常舒服😌小編覺得佢嘅菜式同裝修同唐宮小聚有幾分相似,先發現原來佢哋嘅廚師係來自利苑🙈原本諗住天氣好嘅時候可以坐餐廳戶外位置,對住個湖食,可惜呢幾日打風,只好乖乖地留返室內食飯😶‍🌫️—《 #荔之脆趣》$78 ⭐⭐⭐⭐餐廳對菜式既設計同命名都好有心思,齋從名真係未必估到係咩嚟😂荔之脆趣用左足料爽彈既蝦膠平均地黏上紅色脆脆,再配上薄荷葉,令外表十足十真正既荔枝😍打卡able之餘食落都相當唔錯😛—《 #爆汁乳鴿》$68 ⭐⭐⭐⭐爆汁乳鴿亦係佢哋眾多招牌菜之一🤪雖然咬落去冇真係爆汁咁誇張,但將乳鴿肉撕開嘅時候,油脂真係沿着脆皮的晒出嚟,比起平時食嘅乳鴿juicy,唔用手套食真係搞唔掂💦—《 #盆栽冰菜》$58 ⭐⭐⭐⭐好少中菜餐廳有冰菜供應,緊係要試吓啦😂餐廳將冰菜放係碎冰上,再淋上胡麻醬,成道菜雖然只有簡單兩三樣材料,但作為夏天食既前菜真係開胃夾清涼,冰菜食落好似食紫菜咁😆—《

《 #荔之脆趣》$78 ⭐⭐⭐⭐

《 #爆汁乳鴿》$68 ⭐⭐⭐⭐

《 #盆栽冰菜》$58 ⭐⭐⭐⭐

《 #山寨叉燒》$168 ⭐⭐⭐
好奇點解叫山寨叉燒,原來係用咗牛肉去做個叉燒🤪睇過啲評價係用咗牛小排,所以好期待,但唔知係咪餐廳轉咗,當日食嘅唔多似牛小排,比較似肉眼,肉質麻麻而且好多筋🥺食落就真係幾似肥叉燒,幾韌,頗為失望☹️

《 #牛榛仔》$49 ⭐⭐⭐
《 #BB雞》$49 ⭐⭐⭐
依兩個點心外型玩味十足,同一個動物都有兩個唔同嘅表情,好有心思😂牛榛仔就係包住咗nutella,而bb雞就係叉燒包,好精緻,不過包唔夠鬆軟,只有兩件都略嫌性價比低🧐

《 #天作之合》$88 ⭐⭐⭐⭐
依道菜上枱已經非常吸晴,雖然只係將蛋放入南瓜蒸,但憑配搭都食得到心思同技巧👍🏼蒸蛋嘅調味十分濃郁,稍為偏鹹,但非常嫩滑,採用嘅細南瓜味道相對清淡,唔會蓋過蒸蛋嘅味道,兩者夾埋一齊食,十分搭配而唔會膩😻

《 #䗺家水果粟》$78 ⭐⭐⭐⭐
聽講水果粟係一隻生食都可以嘅超甜粟米,平時比較少食到👻發現佢嘅粟米粒比較大,而且較多汁,味道散發果香😻而叫呢道菜要有心理準備佢係幾辣下,用咗避風塘嘅煮法,辣椒落得比較重手,食落真係好惹味😂

《 #熊仔芝士餅》$38 ⭐⭐⭐💥
依度嘅甜品都非常之有創意,簡單嘅cheesecake,配搭一隻超可愛識震嘅果凍熊仔,侍應一路送上枱已經好多其他枱嘅客人望住話好得意😂雖然果凍熊仔有啲硬身味道一般,但芝士餅味道濃郁,一啲都唔馬虎👏🏼
成日覺得科學園係食物沙漠,但原來開左好多新餐廳,踩單車經過終於可以食餐好😎 今次光顧左依間新開既中菜,主打特色點心😋 星期日下午全場坐滿,仲有唔少人等緊位,一於試試佢😌爆汁乳鴿凡每兩位惠顧,送一隻😍 睇番menu都要$68/2隻,新鮮炸起熱辣辣👍 同埋真係爆汁,肉質鮮嫩,勁正😋山寨叉燒 $168原來山寨叉燒唔係豬肉,係牛肉🐂 好有驚喜,切成一片片既牛肉真係好嫩滑,入口即化🤩 油脂感豐富,表面微微燒焦,好香口😁蜑家水果粟 $78鐘意食辣既你一定不能錯過😎 因爲真係超級辣,食左幾舊就敗走😂 不過真係好香好惹味,而且粟米🌽超級甜,又爽口😋農莊包點 $49好可愛既動物造型包點🐮🐤 大人小朋友見到都實鐘意😝 個名仲好好笑: 牛榛仔、BB雞🤣 牛榛仔係榛子朱古力餡,BB雞係叉燒餡,真心估佢唔到🧐幻彩帶子餃 $58粉紅➕粉藍色既餃皮真心幾靚,口感煙煙韌韌有啲似蝦餃皮🧐 入面包住既係蝦膠,加入左馬蹄,口感一流,配上鮮甜既帶子,一啖食曬勁滿足💯熊仔芝士蛋糕 $38女孩子必點既甜品🐻 雖然有人好殘忍咁叉起佢個頭、食左佢個身😂 原來係椰汁糕,類似啫哩既口感👍 芝士蛋糕好幼滑,無諗過係中餐廳會食到咁高質既ch

山寨叉燒 $168

蜑家水果粟 $78
,而且粟米🌽超級甜,又爽口😋

農莊包點 $49

幻彩帶子餃 $58

熊仔芝士蛋糕 $38
女孩子必點既甜品🐻 雖然有人好殘忍咁叉起佢個頭、食左佢個身😂 原來係椰汁糕,類似啫哩既口感👍 芝士蛋糕好幼滑,無諗過係中餐廳會食到咁高質既cheesecake🧀🧀

2021-10-10
  • 蜑家水果粟
  • 農莊包點
  • 幻彩帶子餃
2021-10-13 1032 瀏覽
放假特登嚟科學園呢邊踩下單車🚴🏻‍♀️做完運動就搵嘢食醫肚!這裡西餐廳較多,中餐較少~見到有間新派中菜館食物相片吸引,就試試~荔枝趣脆 $78紅卜卜荔枝造型可愛又奪目😍酥香脆米包裹蝦丸。蝦丸彈牙,見到蝦肉喺裏面。外脆內軟,口感多層次~爆汁乳鴿每兩位送一隻❣️乳鴿體型唔細,胸肉較厚,唔會得啲骨~外層Q彈、肉質嫩滑,撕開見到有油份流出建議將乳鴿一開四,會食得更方便~花雕醉蝦 $58醉蝦擺盤別緻🦐放在酒杯感覺高貴🍸大頭蝦大隻,內外都有花雕酒味。蝦肉鮮甜結實😋好食火雲叉燒 $238上枱後即場點火🔥立即吸引周圍目光,打卡一流📸傳來陣陣蜜糖香,香味四溢❗️ 叉燒肥瘦適中,入口微暖,蜜糖令叉燒有少少黏牙。外皮焦香,肉味香濃且鬆軟,果然冇令人失望‼️蜑家水果粟 $78廚師將粟米切成細細舊🌽方便食用夠貼心❣️ 粟米超甜,係避風塘口味🌶好辣❤️‍🔥辣得好過癮!三蝦豆苗除咗有櫻花蝦仲有蝦乾、蝦米🦐蝦乾、蝦米經油爆香後香味發揮得淋漓盡致,令豆苗變得惹味非常!BB雞 $49/2隻 🐮牛榛仔 $49/2隻呢度好多造型趣致點心,豬仔🐷牛牛賣相可愛,大人🧑🏻👶🏻👧🏼小朋友見到都鍾意❤️撕開外皮,流心榛子朱古力醬湧出嚟🍫味道唔會好甜
荔枝趣脆 $78
紅卜卜荔枝造型可愛又奪目😍酥香脆米包裹蝦丸。
蝦丸彈牙,見到蝦肉喺裏面。外脆內軟,口感多層次~

爆汁乳鴿
每兩位送一隻❣️乳鴿體型唔細,胸肉較厚,唔會得啲骨~
外層Q彈、肉質嫩滑,撕開見到有油份流出
建議將乳鴿一開四,會食得更方便~

花雕醉蝦 $58
醉蝦擺盤別緻🦐放在酒杯感覺高貴🍸
大頭蝦大隻,內外都有花雕酒味。蝦肉鮮甜結實😋好食

火雲叉燒 $238
上枱後即場點火🔥立即吸引周圍目光,打卡一流📸
外皮焦香,肉味香濃且鬆軟,果然冇令人失望‼️

蜑家水果粟 $78

三蝦豆苗

BB雞 $49/2隻 🐮牛榛仔 $49/2隻
撕開外皮,流心榛子朱古力醬湧出嚟🍫味道唔會好甜,同軟熟麵包幾夾🐮

另一款經典叉燒包,醬汁唔會太過鹹,與叉燒比例剛好~

熊仔芝士餅 $38
最後要食甜品,熊仔造型奶凍夠晒少女心😍有少少唔捨得食熊仔🐻‍❄️
芝士餅口感creamy🧀芝士鹹味癮癮滲出,食完唔會好滯,感覺輕盈!
2021-10-03
15 分鐘 (堂食)
2021-10-12 133 瀏覽
👨🏼‍🌾好in既農家菜👩🏼‍🌾現在踩單車入科學園是常態,今日我和朋友便輕鬆踩去科學園看日落!看到一間新派既農家菜「農」,朋友話係由利苑的廚師團隊班底主理,主打摩登農家菜及新款點心,就是比呢個特式吸引了我地!🥢爆汁乳鴿:燒得火候剛剛好,整隻乳鴿顏色均勻,輕輕用力撕開,便可看見乳鴿的鮮嫩多汁。外皮是脆脆的,口感不錯。🥢花雕醉蝦:用花雕酒浸透的鮮蝦,花雕酒灌透全隻大蝦,惹味醒神,蝦都好新鮮。🥢火雲叉燒:用西班牙伊比利亞黑毛豬梅肉而製,特別淋身。店員再將碟底已帶有玫瑰露的碟點起火,將肉質香氣再發揮出來。🥢荔之趣脆:外表是荔枝,真實是炸蝦球,爽口彈牙蝦味濃厚,最特別是外型是粒荔枝勁可愛!🥢三蝦豆苗:用蝦米、蝦乾、櫻花蝦來做主角,襯上時令豆苗襯托一齊,成碟餸有豐富既鈣,建議送飯一流!🥢農莊包點:小雞仔係爆汁叉燒包,而小牛牛係超勁流心朱古力包,唔甜又濃既朱古力味。🥢蜑家水果粟:用日本水果白粟米,一食落口好爽甜。再用生晒辣椒乾、金蒜及乾蔥共同烹煮,集香辣、惹味及甘甜於一身,帶點避風塘風味的蒜碎。🥢熊仔芝士蛋糕:彈下彈下既小熊配上香濃滑身既芝士蛋糕,蛋糕唔甜是重點。

👨🏼‍🌾好in既農家菜👩🏼‍🌾

2021-10-11 418 瀏覽
踩單車入科學園,原來呢度好多嘢食,仲開咗間新店「農」,新派嘅中式創意菜。見佢兩人惠顧送爆汁乳鴿一隻, 就入去試試。通常送嘅都係劣食,估唔到隻乳鴿真係爆汁。 淨係為咗隻乳鴿我一定會再返嚟。爆汁乳鴿👍🏻隻乳鴿新鮮出爐熱辣辣,仲準備了手套好細心。一搣開層皮裏面啲肉汁浪下浪下,肉好嫩,個皮脆卜卜,但又唔會過於油膩。好正。山寨叉燒(牛肉) 👍🏻牛肉扮叉燒。啲牛肉粉嫩色,外焦內軟,我鍾意加幾滴lime juice ,好惹味,又可以中和返啖啖肉嘅膩感。呢隻牛真心好食,佢個盆底係滿滿肉汁,好juicy好軟腍。三色魚黑籽燒賣👍🏻欣賞呢個燒賣嘅菇味好香濃, 燒賣大大粒,好有口感。蜑家水果粟👍🏻避風塘炒蟹咁嘅方法炒粟米,水果粟好清甜配辣真係一流。 呢道菜係真心辣嘅🌶️ 要有心理準備。我連啲蒜粒都食埋,真係辣得好過癮。農莊包點👍🏻兩隻叉燒包,兩隻流心朱古力。 又睇得又食得,好可愛個造型,打卡一流。熊仔芝士蛋糕👍🏻呢個奶凍熊仔彈下彈下超搞笑,奶凍唔太甜。再配上勁rich 勁creamy嘅芝士蛋糕作為完美嘅結束,好滿足。我見人地點嘅冰鎮咕嚕肉同埋天作天盒,賣相好靚。 佢啲中菜好創新,樣樣都想試,可惜我得一個胃,下次

爆汁乳鴿👍🏻

山寨叉燒(牛肉) 👍🏻

三色魚黑籽燒賣👍🏻
欣賞呢個燒賣嘅菇味好香濃, 燒賣大大粒,好有口感。

三色魚黑籽燒賣

蜑家水果粟👍🏻

農莊包點👍🏻

熊仔芝士蛋糕👍🏻
熊仔芝士蛋糕

我見人地點嘅冰鎮咕嚕肉同埋天作天盒,賣相好靚。 佢啲中菜好創新,樣樣都想試,可惜我得一個胃,下次一定要再食過。

三色魚黑籽燒賣
  • 乳鴿
2021-10-08 91 瀏覽
餐廳主打農家菜,蔬菜、乳鴿等食材來自自設農場,以創新手法呈現本土食材原味。星期六晚室內外座無虛席,好彩訂咗位。🍴花雕醉蝦 HK$58第一次食用大頭蝦整嘅醉蝦,大頭蝦本身肉質較腍,凍食會實淨少少,濃濃花雕酒香之中帶有滷水風味,盡是醉人複雜香氣。🍴荔之趣脆 HK$68荔枝外表入面係黑松露蝦丸,炸得幾香,但唔夠彈牙。🍴爆汁乳鴿原價68蚊,新張期間晚市每兩位送一隻,乳鴿由自設農場飼養,外皮香脆,嫩滑多汁,唔點淮鹽、喼汁都夠晒鹹香,皆因浸鴿滷水由十幾種藥材磨粉再加本地老牌腐乳煮成,皮、肉、骨都好入味。🍴山寨叉燒 HK$168以美國牛小排代替豬肉製成叉燒,表面帶點叉燒應有焦脆,牛肉無過熟,肉質柔軟,蜜汁包住濃濃牛味,落少少酢橘汁更能提鮮。🍴天作之盒 HK$88南瓜蒸得熟透,甘甜軟滑,盛載住嫩滑瑤柱蒸蛋,無乜花巧調味,盡顯食材原味。🍴蜑家水果粟 HK$78選用本地種植日本白粟米,極之甜美,加入四川辣椒乾、炸蒜及乾葱,以避風塘手法爆炒,香辣惹味,鑊氣更勝大牌檔。¸🍴牛榛仔 HK$49牛公仔外表入面係榛子朱古力醬,朱古力味濃郁,唔會太甜,食嘅時候小心醬爆。🍴熊仔芝士蛋糕 HK$38熊仔彈下彈下,口感似啫

🍴花雕醉蝦 HK$58

🍴荔之趣脆 HK$68
荔枝外表入面係黑松露蝦丸,炸得幾香,但唔夠彈牙。

🍴爆汁乳鴿

🍴山寨叉燒 HK$168

🍴天作之盒 HK$88

🍴蜑家水果粟 HK$78

🍴牛榛仔 HK$49

🍴熊仔芝士蛋糕 HK$38
熊仔彈下彈下,口感似啫喱。

📍農
沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
2021-10-08 67 瀏覽
前幾日同朋友趁住weekend黎到科學園,夜晚就去左呢間中菜餐廳dinner。呢到有室內同室外座位,不過都好滿座下。首先一開始每位都會有半隻乳鴿,乳鴿食落皮脆肉嫩,會爆汁,幾好味。荔之趣脆 外表同一粒荔枝好似,但入面其實係黑松露蝦膠,食落彈牙。花雕醉蝦聞落好香花雕酒味,食落蝦肉鮮甜大隻。火雲叉燒店員會即刻喺我哋面前點火,叉燒就會有微微烤焦嘅效果,甜甜地,肉質鮮嫩好味。豬油撈飯配左豉油同豬油嘅飯係特別香嘅。天作之盒 係原隻南瓜裝住蒸蛋,蒸蛋都幾滑,仲可以食晒側邊啲南瓜肉,南瓜清甜。蜑家水果栗係避風塘粟米,都幾特別,冇喺其他地方試過。辣味十足,同時又不失粟米嘅清甜味。農莊包點係好可愛嘅豬仔樣,入面係朱古力流心,幾好味。熊仔芝士蛋糕有隻好可愛嘅熊仔奶凍,係士多啤梨味嘅,唔會好甜。芝士蛋糕幾creamy濃厚。食到好飽,開心。

荔之趣脆
外表同一粒荔枝好似,但入面其實係黑松露蝦膠,食落彈牙。

花雕醉蝦
聞落好香花雕酒味,食落蝦肉鮮甜大隻。

火雲叉燒

豬油撈飯
配左豉油同豬油嘅飯係特別香嘅。

蜑家水果栗

農莊包點
係好可愛嘅豬仔樣,入面係朱古力流心,幾好味。

熊仔芝士蛋糕

食到好飽,開心。
2021-10-02
🔸新裝修 • 座位舒適 • 樓底高🥢前菜 • 荔之趣脆賣相真係好似荔枝!內裏其實係黑松露蝦丸!🥢前菜 • 花雕醉蝦估唔到用上大頭蝦!啖啖肉之餘, 連蝦膏都有花雕味!🥢贈送 • 爆汁乳鴿餐廳做緊優惠, 每兩位惠顧就送一隻爆汁乳鴿呀!🥢主菜 • 火雲叉燒上枱之後店員會點火, 效果就唔算好強勁~ 半肥瘦叉燒, 配埋佢哋嘅豬油撈飯食, 好夾!🥢小菜 • 天作之盒 咸蒸蛋, 用上原個細南瓜, 好健康🎃 三蝦豆苗🥢農莊包點超可愛造型, 牛牛係朱古力🐮 雞仔係叉燒包🐣🥢熊仔芝士餅來個西式甜品做ending🥧 芝士餅正常水準 🐻熊仔就啱相機食多啲😜
🔸新裝修 • 座位舒適 • 樓底高

🥢前菜 • 荔之趣脆
賣相真係好似荔枝!內裏其實係黑松露蝦丸!

🥢前菜 • 花雕醉蝦
估唔到用上大頭蝦!啖啖肉之餘, 連蝦膏都有花雕味!

🥢贈送 • 爆汁乳鴿
餐廳做緊優惠, 每兩位惠顧就送一隻爆汁乳鴿呀!

🥢主菜 • 火雲叉燒

🥢小菜 • 天作之盒
咸蒸蛋, 用上原個細南瓜, 好健康🎃

三蝦豆苗

🥢農莊包點
超可愛造型, 牛牛係朱古力🐮 雞仔係叉燒包🐣

🥢熊仔芝士餅

2021-10-04
2021-10-05 71 瀏覽
衣排發現科學園開左好多新餐廳,今日同豬先生就揀左衣間好有fusion feel嘅餐廳,果然冇令我地失望!好在豬先生大食我地可以試咁款野^_^先講前菜,花雕醉蝦,酒味好香,d蝦好juicy, 大大隻又唔會話好多,岩晒兩個人share冰菜一隻係我致愛所以唸都冇唸就叫左,冰鎮冷食令到d菜更爽,同d芝麻醬都幾夾細細隻BB乳鴿剛好比我同豬先生過下口隱,外皮好脆,乳鴿肉唔會乾身,不錯!衣個䗺家水果粟食辣嘅人必點,好特別,粟米好脆又有少少juicy, 但真係有d辣,好過癮,估唔到粟米可以做到咁好食山寨叉燒其實係燒牛肉,牛肉脂肪比例幾高,食落真係幾似叉燒質感,值得一試天作之盒其實係南瓜蒸蛋,放左係度一陣個蛋衣然熱辣辣,南瓜甜甜哋配上咸咸嘅蒸蛋,我好鐘意上包點既時候已經食到九成飯,d包做得好有心機,估唔到佢係朱古力饀,但唔會好甜甜品真係好得意,完全唔捨得食熊仔布甸,不過佢真係好好食!cheesecake都幾高質,芝士味濃得尼唔會覺得好

好在豬先生大食我地可以試咁款野^_^

• 蜑家水果粟
2021-10-04 113 瀏覽
老細今日帶我食好野既地方就係科學園,一開始仲以為一定要揸車先去到,其實搭車都好方便,可於大學站乘搭九巴272A或272K線…. 呢到都有好幾間餐廳,最後揀左呢間「農」偏中式少少餐廳。乳鴿- 呢到好細心仲預備埋手套畀你,一人一隻乳鴿齊齊用手解決佢😂😂一撕開勁多汁流落黎,超級juicy ,味道都好好食,當時真係想encore 食多隻😂山寨叉燒-我哋真係以為係豬,因為叉燒明明係豬整架麻,黎到一食點解噤似生生地既炭燒牛肉🤔豬唔生食得架麻,即刻問侍應,呢個真係牛黎,講明山寨麻🤣蜑家水果粟-呢個又係估佢唔到,原來係粟子,整到避風塘式辣辣地,好惹味,我連炸蒜都唔放過,好好食點心,甜品都好特色,老細今次冇介紹錯👍🏻👍🏻👍🏻

點心,甜品都好特色,老細今次冇介紹錯👍🏻👍🏻👍🏻
2021-10-01 673 瀏覽
一般的粵菜館,裝潢均偏向古樸或傳統風格,【農】給我的感覺比較破格,大型漫畫壁畫,簡約燈飾設計,貌似西餐廳格局,出餐位的木櫃和可欣賞湖畔景色的露天座位,感覺好chill,又似酒吧餐廳,感覺最中式就是門口燈箱廣告中的一道廣東傳統名菜 ~ 脆皮乳鴿,相片非常吸引。凡兩位惠顧送爆汁乳鴿一隻😲,我和朋友看見優惠,很有默契地搶先排隊。接近6點晚飯時段,已經人龍不絕;即使我們可以順利入座,戶外座位已經book滿了,室內雅座也不錯,樓底超高,感覺舒適☺。我們點了以下幾款,全部都是水準之作,不論是賣相或味道,都令我念念不忘💕爆汁乳鴿 – 不是很大隻,但皮脆肉嫩,「爆汁」在這裏已不是一個名詞,成為了動詞/形容詞🧐,原來是餐館自家出產的脆皮乳鴿👍。農莊包點 – 小黃雞是叉燒包, 餡料幾豐富,可愛牛牛是流心朱古力,不會太甜,打卡一流📸。雖然很多食肆都有推出公仔造型包點,但細節位沒有這裏的精緻🤞。荔之趣脆 – 可以連皮食的荔枝, 造型挺有趣的🤭,外皮脆卜卜,咬開是爽彈的蝦丸🦐。荔枝葉是薄荷葉,一齊食味道更清新。花雕醉蝦 – 花雕酒滲透了蝦肉,有酒香味,蝦肉爽口。火雲叉燒 – 上餐時師傅會將玫瑰露淋在叉燒上,製造

爆汁乳鴿 –
爆汁乳鴿
不是很大隻,但皮脆肉嫩,
爆汁乳鴿

農莊包點 – 小黃雞是叉燒包,
農莊包點
餡料幾豐富,可愛牛牛是流心朱古力,
農莊包點
荔之趣脆 – 可以連皮食的荔枝,
荔之趣脆
造型挺有趣的🤭,外皮脆卜卜,咬開是爽彈的蝦丸🦐。
荔之趣脆
荔枝葉是薄荷葉,一齊食味道更清新。

花雕醉蝦 – 花雕酒滲透了蝦肉,
花雕醉蝦
有酒香味,蝦肉爽口。

火雲叉燒 – 上餐時師傅會將玫瑰露淋在叉燒上,
火雲叉燒
製造叉燒在火焰中燒著的效果,是另一個打卡點。叉燒幾腍,帶點肥,食落更滑溜😋。

天作之盒 – 其實是南瓜蒸蛋,
天作之盒
一向都喜歡食南瓜🎃,香甜又有營養,加埋滑溜蒸蛋,清清地,不錯之選。

蜑家水果粟 – 香辣🌶惹味中,仍然食到日本白粟米🌽的清甜☺
蜑家水果粟
餐廳雖然試業中,但繁忙時段座無虛席,每位員工仍能保持笑容,態度親切,值得一讚。品嚐精緻美食之餘,可欣賞湖畔景色💯💯💯
2021-09-26
10 分鐘 (堂食)